- Milyen processzort vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz PociAti #42846 üzenetére
További fejlemény egy másik számítógépemen, melyen Xubuntu 22.04-ről kellett volna frissíteni. Hátha valakinek tanulságos lesz.
Ennél sem akart elindulni a disztró frissítés,.
sudo do-release-upgrade -d
Új Ubuntu kiadás keresése
Telepítse a kiadásához elérhető összes frissítést a rendszerfrissítés előtt.
Viszont frissítést követően az alábbi csomag az istenért sem akart lefrissülni.
sudo apt upgrade -y
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
*linux-generic-hwe-22.04 linux-headers-generic-hwe-22.04 linux-image-generic-hwe-22.04*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 3 nem frissített.
Aztán eszembe jutott, korábban is volt amikor a Synaptic normális magyarázatot adott a hibára, vagy pedig erőből megoldotta. Most is ez utóbbi történt, lefrissítette és onnantól tisztán lezajlott a release upgrade is.
-
PociAti
őstag
Igen, ez volt a tervem.
Csak nem találtam hogyan kell, mert még nem ástam a mélyére.Kíváncsi vagyok rá mit reagál arra, ha a listába felveszem a 24.04 tárolókat, bár ez olyan evidensnek tűnő megoldás, amit önállóan meg kellene tudni lépnie.
Most archiválom a cuccaim egy olyan PC-re, ami ritkán van bekapcsolva. Az is frissíti magát. Abban hagyományos merevlemezek vannak (több terra), a mindennapos gépekben meg SSD-k.
-
válasz PociAti #42846 üzenetére
Bocsi ezt benéztem, valamiét Kubuntu járt az eszembe....
Mi történik ha az új kiadást felveszed a forrás listába?
/etc/apt/sources.list.d/ubuntu.sources
Types: deb deb-src URIs: http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ Suites: noble noble-updates noble-backports noble-proposed Components: main restricted universe multiverse Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpg Types: deb deb-src URIs: http://security.ubuntu.com/ubuntu/ Suites: noble-security Components: main restricted universe multiverse Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpgEsetleg ez?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
PociAti
őstag
Próbálkoztam korábban is a -d kapcsolóval is, úgy sem engedte.
Ezt írta:
sudo do-release-upgrade -d
A fejlesztői kiadásra történő frissítés csak
a legújabb támogatott kiadásból érhető el.A 23.10 pedig már nem támogatott (lejárt a rövid támogatási időszak).
A hozzászólás második részében KDE-s parancs szerepel, miközben én Xubuntut használok.
Próbálkoztam az itt leírtakkal is:
https://itsfoss.com/upgrade-ubuntu-version/
Ez teljesen összecseng mindazokkal, amikkel korábban próbálkoztam.
Úgy tűnik a 23.10 támogatási időszak lejártával nem lehet simán áttérni a 24.04-re. Az elején, a 24.04.1 előtt pedig nem akartam, kockázatosnak véltem. Naivan úgy számoltam, 24.10 megjelenéséig úgy is simán ráérek. Vagy még azután is, hiszen LTS-ről van szó.---
Ha más nincs, akkor a 24.04-et rátelepítem a meglévő 23.10-re (és talán csak a szükséges dolgokat cseréli le, a beállítások azon része megmarad, amihez nem kell nyúlnia).
-
válasz PociAti #42843 üzenetére
Első körben ments mindent ami fontos, akár egy lemezképet is hozz létre, hogy legyen hova visszavonulni, ha valami nem stimmel.
Itt azt írják, hogy szándékosan van blokkolva a frissítés, de a
do-release-upgrade -d opcióval kierőszakolhatod.A hivatalos oldalon pedig a
pkexec do-release-upgrade -m desktop -f DistUpgradeViewKDE
parancsot ajánlják.[ Szerkesztve ]
-
PociAti
őstag
Srácok, hogyan lehet Xubuntu 23.10-ről 24.04-re áttérni? (23.04-ről és az elődökről ment, mint a karikacsapás.)
Gondoltam megvárom a 24.04.1-et, amit utóbb elhalasztottak augusztus 19-re.
A lényeg, ha most próbálom, akkor azzal fogad, hogy a 23.10 támogatottsága 2024. júliusában már nem támogatott...
Ezekkel próbálkoztam:
sudo apt update && sudo apt upgrade -ysudo apt install update-manager-core
update-manager-core már a legújabb verzió (1:23.10.1).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.sudo do-release-upgrade
Ez az Ubuntu kiadás már nem támogatott.
A frissítési információkért látogassa meg ezt az oldalt:
http://www.ubuntu.com/releaseendoflife
Telepítse a kiadásához elérhető összes frissítést a rendszerfrissítés előtt.Mi a tennivaló, ha szeretném megtartani a dolgaimat, de szeretnék áttérni 24.04-re?
-
veterán
-
kpityu2
őstag
válasz Teagol #42839 üzenetére
Minden fájltípusnál? Képernyőn is silány? A megszokott windows TrueType fontkészletek licensz okokból hiányozni szoktak a linuxokból, de utólag fel lehet telepíteni őket. A szoftverek meg ha nem találják az eredeti fontkészletet, akkor helyettesítik a rendszerben találttal.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
Szoftveres vagy hardveres probléma okozhat silány nyomtatási minőséget?
Mintet használok és nem olyan karakteresek a betűk, mint Ubuntu alatt voltak.
Viszont volt patron cserém is, nem eredeti, volt amelyiket én töltöttem meg. Mondjuk Ubuntu alatt nem volt ez sem akadály. -
-
-
mtomi95
senior tag
Üdv mindenki!
Letöltöttem a GNU képszerkesztő programot (gimp), de olyan mintha valami egész más felbontáson futna mint amit a TV-m enged. A betűk olvashatatlanul apróak és így be sem tudom állítani, legalábbis programon belül ez teljesen kizárt…
Mit tudnék ezzel kezdeni?Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
félisten
válasz csendes #42829 üzenetére
Annyira nem egyértelmű a helyzet, mint egy Linux Mint beta esetén, vannak gondok még és csúszik is emiatt a 24.04.1 kiadása:
https://discourse.ubuntu.com/t/ubuntu-24-04-1-point-release-delayed-until-august-29/47110
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
válasz ubyegon2 #42826 üzenetére
Rendszeren belül volt az upgrade, a grafikus felület is ezeket használja. Miért kellene várnom? Áprilisban kiadott LTS verzióra frissítettem négy hónappal később az otthoni gépemen, ahol nem Ubuntu-t használok elsődlegesen. Nincs külső driver, csak amit az Ubuntu gyári tárolók támogatnak. Ilyen lassú XFCE-vel még nem dolgoztam. A 04.1 verzió meg nyilván korábban le lett fagyasztva, ha holnap adják ki, szóval sok értelme nem lett volna arra várni. Ez csak egy vélemény, illetve tapasztalat egy bizonyos hardverrel. A Linux Mint XFCE sokkal jobban össze van rakva, persze nyilván több idő volt a tesztelésre,
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
félisten
válasz csendes #42825 üzenetére
Semmilyen upgrade időzítésről nem esett szó. Te írtad, hogy ilyen rosszul még sosem sikeredett verziófrissítés. Ami fura, mert semmi különös nem történt, én meg csak leírtam neked, mik azok, amik miatt lehetnek furcsaságok. Pár külsős drivert újra fel kellett rakni? Nagyszerű, ez alap egy főverzió frissítésnél, egyébként amit beraktál link, ott is egyből azzal kezdi, amit írtam.
Miért nem vártál mondjuk 08.15-ig(egyetlen nap)? Nincs messze már, viszont akkor már a rendszeren belül lehet upgrade-elni, amit egy packages manager/frissítéskezelő talán megbízhatóbban is kezel, mint ha valaki külső leírások alapján nekiugrik. És még egyszer, frissíteni a xx.04.1-re érdemes, az lesz a stabil, nem az, amit az előre meghatározott naptári nap eljövetelekor kényszerűen ki kell adniuk!
-
válasz ubyegon2 #42824 üzenetére
Ez alapján a leírás alapján frissítettem: [link]
A Wifi adapter miatti fagyásnak nem hiszem, hogy köze lenne az upgrade időzítéséhez, csak egy alaptárolóból elérhető dkms driver kell hozzá.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
félisten
válasz csendes #42821 üzenetére
Akár várhattál volna az imént javasolt 24.04.1-es verzióra is, napokon belül kijön, hivatalosan holnapra írták. Minden főverzió upgrade-kor javasolt minden 3rd party app, driver eltávolítása a frissítés előtt, lehetőleg minél inkább egy saját tárolókból kialakított rendszerrel kell nekifutni a dolognak. Ubuntu oldala is említi, hogy a rendszeren belüli upgrade csak a 23.10-nél biztosított ill majd a megjelenő 24.04.1-nél.
Leírások erősen javallják ezt is áttanulmányozásra: Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) Release Notes
Úgy látom itt is említik a lényeget:
Upgrades
Users of Ubuntu 23.10 will be offered an automatic upgrade to 24.04 soon after the release.
Users of 22.04 LTS however will be offered the automatic upgrade when 24.04.1 LTS is released, which is scheduled for the 15th of August.Ha nem fentiek szerint jársz el, akkor szembesülhetsz pár nem megfelelő működéssel, ez pont ugyanolyan, mint a köztes kiadások, ott sem titkolják, hogy lehetnek hibák.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz csendes #42821 üzenetére
Nézd meg ezt a switchmode-dal kapcsolatban. Kicsit régi, de hátha segít.: [link]
Az apparmort azért mondtam, mert többször szívtam vele. Valami külön szabályrendszere van minden programhoz, aztán ha azt nem tartják karban, jönnek a furcsa dolgok. Tipikus, hogy szeret összeakadni a snapos progikkal.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz kpityu2 #42818 üzenetére
Sajnos nem az apparmor volt a baj. Valami gond lehet a systemd verzióval. Néha elindul a rendszer, de inkább nem. Ha az indításnál kihúzom a WiFi adaptert, akkor rendesen elindul. Plug-and play az adapter és ezért indításkor át kell állítani az USB módot usb_switchmode-dal, ami a systemd-t használja, Eddig ezzel nem volt gond, most meg indításnál azt írja ki, hogy nem tudja resetelni, és sandboxolni akar, és lefagy az egész. De csak indításnál van gond, ha később dugom be az adaptert, akkor már rendesen működik. Más linuxnál nincs ilyen gond.
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
-
Frissítettem a 22.04 LTS Xubuntu-t 24.04 LTS-re. Ilyen rosszul még sosem sikerült linux update. Az nvidia driver-t újra kellett telepíteni, mert csak a vesa ment. A BT fejhallgató működéséhez végül kiderült, hogy csak egy csomag hiányzott, ami gondolom, hogy a verzióváltás során lett törölve.
A panelről etűnt a tálca (system tray), utána amikor meglett az ikonok csak fehérek rajta, így feketére kellett állítani a panelt.
És amikor már azt hittem, hogy minden rendben, akkor indításkor a sokatmondó üzenet:systemd[1]:Failed to fork off sandboxing environment for executing generators: Protocol error
[!!!!!!] Failed to start up manager.
systemd[1]: Freezing execution.
Úgy tűnik, hogy a WiFi adatert az apparmor ellenségnek nézte és megpróbálta sandboxolni. de a systemd-vel ezt nem tudta lemeccselni.
Apparmor uninstall, disable, purge és máris minden rendben[ Szerkesztve ]
-
Én Linuxos lemez klónozására sosem használtam egyiket programot sem azok közül, amik a tesztben vannak, úgyhogy nem tudom, melyik ismeri a Linuxos fájlrendszereket. Azt hiszem, talán a Macrium ismeri őket, de erre se mernék megesküdni. De ezek színes-szagos GUI-s programok, nehéz kárt csinálni velük, ezért mertem ajánlani őket.
-
válasz paolinho #42805 üzenetére
A clonezillánál egy fokkal barátságosabb a Rescuezilla ennek is a clonezilla az alapja, csak tettek rá egy GUI-t, ami talán nem olyan ilyesztő mint a terminálos felület. Plusz ezzel tudsz böngészni a mentésben, ha csak 1-2 fájlra lenne szükséged a mentésből.
urandom0
Sajna csak a Windows szemszögéből teszteli. Nem egy lemezképkezelő pl. nem ismeri az EXT4(btrfs,...) fájlrendszert így "rescue" módban bitről bitre tudja lemásolni a Linux által használt partíciókat. Pl. a clonezilla is ismeri azt a szolgáltatást, hogy csak a használt területet menti, az üres helyet nem.[ Szerkesztve ]
-
-
-
A legegyszerűbb , ha kiveszed belőle a vinyót oprendszerestől és elteszed a fiókodba és hopperkedni beleteszel egy új SSD-t. Így már a mentésed a fiókodban van.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Nem rég készített egy fórumtárs tesztet ingyenes klónozó szoftverekről: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
Ezek úgy működnek, hogy ki kell írni őket valami médiumra (pendrive, CD, akármi), bebootolni velük, aztán lehet klónozni a teljes lemezt másik adathordozóra vagy képfájlba.
Mi a munkahelyen a Macrium Reflectet használjuk. Ez azért jó, mert nem a teljes lemezt másolja 1:1-ben, hanem az üres szektorok kihagyásával tud spórolni, tehát ha pl. egy 120 GB-os lemez klónozol képfájlba, nem kell hozzá 120 GB-nyi hely a másik lemezen, csak amennyi, amennyit elfoglal a rendszer.Én otthon csak simán a dd-t használom, ez egy apró segédprogram, minden Linuxban ott van. De elég buta, tényleg csak annyit tud, hogy 1:1-ben másolja a szektorokat, és nagyon oda kell figyelni a paraméterezésénél, mert simán felülírhatod vele bármelyik lemezed. Viszont az elkészült képfájlt fel tudod csatolni Linux alatt, ha esetleg kellene valamilyen adat a lementett rendszerről.
Egy 500 GB-os külső HDD-re szoktam lementeni a rendszerem képfájlba, azt elteszem, aztán megmarad, ameddig kell.Az említett Clonezilla is jó, ez és dd-re épül, de okosabb annál, pl. hálózati meghajtóra is képes menteni.
-
kpityu2
őstag
Ha csak próbálkozol, arra ott vannak a Live ISO-k. Csinálsz egy Ventoy USB pendrájvot és arra annyi ISO-t rakhatsz fel amennyi csak ráfér. Utána a pendrájvról bootolva azt indítod el amelyiket akarod. Ha tartósabban szeretnéd próbálgatni akkor a GParted-el tolsz egy szabad partíciót 30-40 Gb méretben és arra rakod fel. Persze ilyenkor figyelni kell, hogy telepítéskor ne a régit írd felül, ilyen balesetek elkerülésére is jó a mentett lemezkép. Bár a mostani telepítők már szólnak ha másik oprendszert is találnak a vinyón.
-
paolinho
őstag
Arra van valamilyen lehetőség, hogy a meglévő rendszert jelenlegi állapotában lementhessem pl. egy pendrive-ra? Valójában tetszik, de kipróbálnék még mást is, viszont, ha vissza szeretnék rá térni, nem lenne rossz, ha megmaradhatna jelenlegi állapotában.
Köszi. -
félisten
Ja, nem ment könnyen, de tényleg azt hittem csak mellékesen van ott a Mintstick ablaka, a másikra koncentráltam inkább, de kicsit a felfogásom is lassú lehetett. Amúgy annyira nem offoltunk mégse, mert nem Arch vagy RedHat témáztunk, hanem egy Ubuntu deratíváról beszéltünk. Max féloff, de felfoghatjuk tanulságosnak is a thread-et, sokan majd Ubuntu helyett Linux Mint-et akarnak, ha olvassák. Én nem bánkódom emiatt.
(#42801) tordaitibi
van ám jobbklikkes menü-->formázás
Winen.No, más se hiányzott, mint a Windows hülyeségei!
De aztán belejöttem Gparted és társaiba.
Azért ez nagy megnyugvás nekünk! Gondolom neked is.
-
veterán
Topik new name:
Ubuntu ovcsis középső csopi
Legalább végre megértettétek mit akar a másik.
Uby,
van ám jobbklikkes menü-->formázás
Winen.
Utána felugrik egy ablak és megkérdi fat, fat32, ntfs vagy exfat legyen és mi legyen a partlabel. Nem csinál belőle különösebb problémát, a C-n, efin és a recon kívül bármit legyalul, ez eléggé kellemetlen is tud lenni.
Én magam 18 év Win után csak pislogtam mint hal a szatyorba mert én ezt szoktam meg, nem rendszergazadai jogokkal indított lemezkezelőt.
De aztán belejöttem Gparted és társaiba.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen processzort vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- EA Sports WRC '23
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Monitor hiba topik
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam