Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
- Akciókamerák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali hatállyal lemondott Pat Gelsinger, az Intel vezetője
- Raspberry Pi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz kpityu2 #42747 üzenetére
Sose tudtam driver keresgélésnél, hogy akkor most hanyas Ubuntu is kell nekem...
Bocs, de ezt azért nehéz komolyan venni. Alapból a telepített rendszer ezer helyen mutatja ezt az infót, ha más nem, a tárolóiból látod, mivel Ubuntu tárolókból dolgozik a sajáton kívül. Az interneten 3 sec rákeresni és akkor már jó ideig tudni is fogod, mivel az alap és az 1, 2 ,3 is ugyanazon Ubuntu alapra épül.
Tévedtem, 2 sec volt ezt megtalálni!
https://linuxmint.com/download_all.php
(#42749) I02S3F
Az egyáltalán nem baj, ha kicsit distrohopperkedik a kezdő! Sőt! Onnan derül ki, neki melyik fekszik jobban. Én is sokáig hopperkedtem, igaz 10 év óta a Linux Mint Cinnamon volt az állandó rendszerem.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz paolinho #42750 üzenetére
Célszerűbb a Kezdő Linuxos topikba írni majd a felmerülő kérdéseket, bár van a Linux Mint-nek saját topikja is, de a distrók többsége Ubuntu alapú ill Ubuntu deratíva, így a Kezdő topik a tuti!
Egy Ubuntut használó az Ubuntu alapú disztrókkal kapcsolatos kérdések 98%-ára tud válaszolni, ugyanez igaz a Linux Mint használókra is, de még a Debiannal kapcsolatos kérdések is megvannak a Kezdő topikban. Az alapok ugyanis ugyanazok.
Ez a neofetch:
Terminalt előhívod, beírod a neofetch-t, Enter és screenshot...
Sose használom, mivel az
inxi -Fxxx
terminalba beírva, akár szövegesen is bemásolható Programkód gombbal szerkesztve...ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-39-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
Type: Laptop System: Dell product: Latitude 5520 v: N/A
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: Dell model: 063MV5 v: A00 serial: <superuser required> part-nu: 0A21
uuid: <superuser required> UEFI: Dell v: 1.36.0 date: 03/22/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 24.1 Wh (68.7%) condition: 35.1/62.3 Wh (56.4%)
volts: 15.2 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: discharging
CPU:
Info: quad core model: 11th Gen Intel Core i5-1135G7 bits: 64 type: MT MCP
smt: enabled arch: Tiger Lake rev: 1 cache: L1: 320 KiB L2: 5 MiB L3: 8 MiB
Speed (MHz): avg: 671 high: 1150 min/max: 400/4200 cores: 1: 1118 2: 400
3: 400 4: 400 5: 400 6: 400 7: 1150 8: 1102 bogomips: 22118
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: Intel TigerLake-LP GT2 [Iris Xe Graphics] vendor: Dell
driver: i915 v: kernel arch: Gen-12.1 ports: active: eDP-1
empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:9a49
class-ID: 0300Nem másoltam be az egészet...ebben minden fontos adat benne van hardver és szoftver szinten, kérdéseknél sokat segít.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #42752 üzenetére
Köszi szépen mindent!
Egyelőre - ugyan rém lassan, mondhatni sokkal lassabban, mint az Ubuntu - települ a Mint, aztán majd meglátjuk.
Mondjuk a Telepítés a "Kérjen segítséget" részen iszonyat hosszan megy át, talán ez egy picit abnormális is. Van lent jobbra egy Skip gomb is, de nem akarom piszkálni. -
nagyúr
válasz paolinho #42753 üzenetére
Mondjuk a Telepítés a "Kérjen segítséget" részen iszonyat hosszan megy
Ezt nem tudom, hol lelted, de ha egy régi gépen live-ban betöltődik a rendszer és elkezdi az install folyamatot, plusz nyomsz egy Help gombot, ami nyilván próbálja behívni a Firefoxon a Mint help oldalát....no ez nem fog menni, nem lesz elegendő erőforrás hozzá! Szerintem szakítsd meg az egészet!
Adj időt magadnak, hogy megismerd kicsit a telepítést, ez a Kézikönyv minden lépést bemutat képekkel, magyar nyelven, szerintem megéri átnézegetni, ha mégis elakadsz, a Kezdő topikba írd le, mit csináltál pontosan, mivel csináltad és mi a hibajelenség.
[ Szerkesztve ]
-
Jézus Mária... micsoda terelést(ámokfutást) hoztatok össze szegények.
Szűz 24.04-es Ubuntu, semmi cifs-utils, vagy más plusz csomag telepítése nem szükséges. Csak rábök a fájlkezelőben a "Egyéb helyekre", és ahogy a Windows Intézőben a "Hálózatok" alatt, már listázza is a helyi háló smb megosztásait:
Látja a Raspberry Pi-t, a, a Qnap NAS-t, de még a Mac mini-t is. Semmi plusz varázslat nem kell hozzá.
Értem én hogy kedvenc rendszeretek felé próbáljátok terelni, mert nektek az jött be. Ugyanakkor nem kellene úgy csinálni, mintha lehetetlen küldetés lenne ez egy alap Gnome-os Ubntu-n.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz paolinho #42755 üzenetére
Ja még az install folyamat ment...a default letöltési tükörről lassan jöttek le a csomagok szerintem, de ezt az első normál indítás után majd be kell állítani, úgyis a Frissítéskezelő-vel célszerű kezdeni. A Szerkesztés / Szoftverforrások fülön tudod kiválasztani, leggyorsabb letöltési tükröt, sokat számít, mivel az alap az USA tükör.
Kicsit hagyni kell, míg megkeresi a legjobbat...mindkét sorral meg kell ezt csinálnod:
Ha ez megvan, nyomhatsz is a Frissítés gombra és utána a Végrehajtásra és lefut az első upgrade...
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz paolinho #42760 üzenetére
Passz, sose használom. A Képernyőkép app egyszerűbb, beírod a Menübe, ami ott megjelenik, jobbgombos módszerrel ki is rakhatod a panelre vagy máshová...
kb ennyi és egyértelmű lesz egyből...
Most amúgy mégis használtam a prtscreen-t. Ez is menti a Képek mappába az aktuális képet, a Nemo filekezelőt megnyitod és jobbgombbal katt, megnyitás a Pix appal, ott le tudod vágni a képet és elmenteni. Érdemes a Nemo-t kétpanelesre állítani amúgy. Default kis méretben jelenik meg és egyablakos, de amit a Beállításokban megváltoztatsz, nem kell menteni, bezár/kinyit és már olyan, amit beállítottál.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz paolinho #42763 üzenetére
Nem nagyon ismerem a Gnome-ot, sőt a Linux Mint Cinnamont is többnyire feltelepített állapotban használom, pár CLI appot rakok fel, fontokat és a témát változtatom és használom, ami defaultban van. Ennek ellenére rengeteg lehetőséged van, mivel a Mint Ubuntu alapú, annak a tárolóit használja, így elég sok programot fel tudsz telepíteni, plusz a Cinnamon felület is Gnome alapú, de akár KDE appokat is fel lehet rakni.
Viszont néha kíváncsiságból megpróbálok ezt-azt, most a SHIFT+prtsc gombot megnyomva beszürkült a display és kijelölés módban tudtam képet menteni! (ALT+prtsc meg úgy látom teljes ablakot screenshotol) (valamit villant a Ctrl+prtsc is amúgy...)
Ihol-e:
Szóval megy itt sok minden, ha az ember kíváncsi! Ilyenek miatt is szeretem a topikban a kérdéseket, mert különben sose próbálnék ki semmit! A semmiből kezdve minden, ami rámragadt, az a kezdők kérdéseinek köszönhető! Nem vicc. (alapból egy laikus örök kezdő vagyok én is)
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Skacok ez most komoly?
Nekem 3 fájlkezelőm van és mindegyikbe ott virít a Hálózat tallózása. És működik is.
2024-et írunk.
Ha smb megosztást akarna a kolléga csinálni, na az még mindig úgy kezdődik Gugli első 10000 találatába hogy nyiss terminált meg babráld a smb.conf fájlt és adogass hozzá smb usert. De neki nem megosztás, hanem arra csatlakozás volt a kérdése.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #42767 üzenetére
Az én képemen épp a Synology NAS-om elérési lehetősége van, az nálam belefér az elérésbe. Nem értem, mi a problémád. paolinho is a NAS-t szeretné elérni, ha jól emlékszem. HA az zavar, hogy megosztás van a sorba írva, szerintem engedd el, elérés, megosztás...NAS szerintem mindkettőt szereti, nem?
De hogyhogy csak 3 fájlkezelőd van? Nem kavarodsz bele, mint majom a házicérnába?
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz ubyegon2 #42768 üzenetére
Nem értem, mi a problémád.
Valószínű az ami nekem is kiverte a biztosítékot. Ahelyett, hogy a fájlkezelőben megmutattátok volna az "Egyéb helyek"-et, elkezdtétek megmagyarázni, hogy inkább telepítse újra az egész rendszert, de úgy hogy az inkább Mint, KDE, LXDE... legyen. Bármit csak Gnome-ot ne.
Tök feleslegesen szívattátok szegényt.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #42768 üzenetére
Kolléga kérdezte hogyan éri el a nast, jöttek a tippek mit hova kell beírogatni meg szerkesztgetni. Erre írtam hogy minden normális fájlkezelőbe ott a Hálózat csak kattintani kell.
Ez van ha az ember egy Thunaros Xfce-re KDE Plasmát tesz, az hozza magával a pilótavizsgás Dolphint és a faék egyszerű PCMan-fm-qt fájlkezelőt.
Jó ez így.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Tök feleslegesen szívattátok szegényt.
Azzal, hogy egy sokkal kezelhetőbb rendszert ajánlottunk egy normálisan használható fájlkezelővel? Tényleg nagy szivatás. Nem a Gnome-mal van a baj, hanem azzal, amit az Ubuntu használ belőle. A Nautilus fájlkezelő nincs totál lebutítva? Dehogynincs, mindenki lecseréli valami másra. Most javasoltuk volna egy alapból snapfüggő lebutított rendszer farigcsálását ahelyett, hogy egy valóban jó és kezdőknek is könnyen használható Linux Mint-et ajánlunk?
Nincs ebben több, kár ezen ennyire kiakadni. Azt felesleges lenne hozzátennem, hogy ha én ajánlok valamit, akkor azt ajánlom, ami szerintem jobb, ugyanezt tedd Te is, de ne kritizáld azt, hogy más mit javasol, főleg ha értelmes ellenérved nincs.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #42772 üzenetére
Neked is csak egy kérdésem van: miért nem jó, amit javasoltam a kollégának? Van ellenérv? Mert az nem az, hogy Te mást használsz. Egyébként is mi a baj azzal, ha többet is kipróbál? Szóba került a Kubuntu is alternatívaként, remélem az nem vált ki hisztirohamot egy Ubuntu topikban.
Miért nem raksz fel Nautilust?
Elegem is lett ebből a snaphuszárok topikjából teljesen...
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #42774 üzenetére
Uby nemá mint egy durcás kisgyerek
ÉN nem ajánlgattam se fájlkezelőt, se disztrót, se kDE-t se Ubuntut semmit.
Csak szóvátettem hogy minden fájlkezelőbe ami valamennyire már használható, benne van a Hálózat ahol pár kattintással megtalálja a saját NAS-t az otthoni hálózatán.
Erre Te bedurcizol és most már a Snap is szóbajött holott azt tényleg meg se említette senki a nagy disztródícsérgetésbe.
Ha kihisztizted magad, meghívlak egy virtuális csokira engesztelésképp mivel antialkesz vagyok.
tessék.
-
nagyúr
válasz I02S3F #42775 üzenetére
Valóban, teljesen igazad van! Ki is ment a fejemből, pedig ez volt a lényeg.
(#42776) tordaitibi
Jogos, csak valahogy egyszerre írtatok fórumtársunkkal, aki sosem javasol, megvárja míg más teszi azt meg és abba köt bele.
A nyamvadt snap meg azért jött elő, merthogy Ubuntu. Nem? De!
Köcce a békebeli sportszeletet! Sorry, most tényleg ártatlan voltál, mégis lehurrogtalak! Mondanám, hogy jobban figyelek erre ezentúl, de úgyse lenne igaz...én most nem vagyok antialkesz, mivel rohadt melegek vannak!
De miért nem raksz fel Nautilust?
[ Szerkesztve ]
-
válasz I02S3F #42775 üzenetére
Olvasd el még1x!
Csak két kérdése volt.
- Hol találja a hálózati megosztásokat a fájlkezelőben
- Tud-e úgy a programok között váltani ALT+TAB hoz hasonló kombóval, ahogy Windows-on.Uby válaszában hozta fel "windows-like működést szeretnél", és valamiért erre pörgött rá mindenki, hogy melyik ablakkezelő hasonlít a Windowsra. Pedig nem ez volt a kérdés, amit még1x feltett #42734
"Akkor ennél a platformnál nem is megoldható az, hogy hálózati meghajtókat hozzak létre? Itt nem is létezik "Ez a gép" funkció?"És senki nem a jó választ szajkózta, csak hogy melyik másik rendszert telepítse fel.
Uby
Nem az volt a kérdése, hogy melyik linux-ot válassza, Vagy hogy másoknak éppen mi a szíve csücske. Mindent összehordtál, csak a kérdésre nem válaszoltál. Legyél büszke, egy újabb Mintes...
Ugyanakkor ez az Ubuntu topik, szóval a Mintes kérdésekkel a Mint, vagy kezdő topikba menjetek át!
Köszi![ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz ubyegon2 #42777 üzenetére
valahogy egyszerre írtatok fórumtársunkkal, aki sosem javasol, megvárja míg más teszi azt meg és abba köt bele.
Egy régi (Tán 90-es évekbeli?) vicc jut eszembe erről, amikor felfedeztek az AMD CPU-ban egy számítási hibát okozó problémát:
Két processzor megkérdeznek mennyi 2+2:
Intel: ... ... ... ... 4
AMD: ... 5
- AMD, ez nem helyes eredmény!
- Tudom, de gyors voltam...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
...ahogy Windows-on
Erre én galádul bedobtam a windows-like kifejezést.
No mindegy, annyiban jobb lenne a Kezdő Linuxos topik, hogy ott azért majd mindenki őszintén írhatna és azt írná 10-ből 9 ember, hogy inkább egy Linux Mint-et rakjon fel az alap Ubuntu helyett. De egyébként itt sem szentségtörés egy kifejezetten Ubuntu alapú disztrót javasolni szerintem. Nem is értem mi a gondod azzal, ha valakinek egy sokkal használhatóbb és jobb rendszert javasol bárki is, az a gond, hogy ez Ubuntu topik?
Hát akkor nyugodj meg:
System:
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-39-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 nobleLegyél büszke, egy újabb Mintes...
Hogy mi? Az nekem jó, ha valaki kezdőként a jobb rendszert fogja használni? Egyszerűen egy megtévesztő infó alapján rakta fel a kolléga az Ubuntut, de ha már így történt és láthatóan nem igazodik el benne, akkor már hagyjuk, had szenvedjen vele? Írjuk le, hogy nem baj, jó lesz ez neked, igaz ahhoz, hogy be tudd állítgatni, fel kell raknod egy gnome-tweak nevű csomagot...egyszerűen nevetséges az egész! És még egyszer leírom, javasolva lett a Kubuntu is a Mint mellett.
[ Szerkesztve ]
-
Végül is megkapta a választ kérdező, megtalálta a hálózati megosztásokat. Akkor meg mi a baj?
Én is Mintet ajánlottam neki, pedig nem is használom (pár napja szépen csendben felkúszott a helyére az OpenSuse). De a Mint tényleg kirak mind UI-ra, frissítések, csomagkezelés, tűzfal, stb. Ubuntuban még egy nyomorult gufw sincs (biztos nem fért bele a 6 GB-os ISO-ba ). Ha a kezdő user megkérdezi, hogy engedjen ki valamit a tűzfalon, mit mondasz neki? ufw allow....?És most akkor nézd meg, egy 10 perce telepített Ubuntu:
Pedig semmit nem csináltam, szólt a frissítéskezelő, hogy vannak frissítések, azokat telepítettem, elindítottam az App centert, rákattintottam a Manage-re, ott is jelezte, hogy vannak frissítések, na mondom akkor "Update all", és erre ez.
Azóta újraindítottam, megint bementem az App centerbe, megint Update all, és megint ez. Ez nevetséges, most ezt meglátja egy kezdő, hát nem az fog a fejében járni, hogy de jó ez a Linux... -
-
válasz ubyegon2 #42780 üzenetére
Nem is értem mi a gondod azzal, ha valakinek egy sokkal használhatóbb és jobb rendszert javasol bárki
Nem lenne gond, ha bárki ezzel kapcsolatban tanácsot kért volna, de
- Senki nem kért tanácsot, azzal kapcsolatban, hogy melyik distro lehetne jobb választás.
- Nem jobb, csak agyon ajnározott.Az, hogy neked bevált, és ezért ajánlgatod agyba főbe, nem jelenti azt, hogy valóban rendelkezik olyan tulajdonságokkal, miszerint egyértelműen mindenkinek jobb választás. Ha valóban a többi felett állna, mindenki azt használná, és a többi variáns(ablakkezelő) rég megszűnt volna.
Még csak azt sem mondhatod, hogy nem ismerem a Mint-et, és látatlanban, vakon vagdalózok. Pont pár hete volt hogy az új kiadás kapcsán próbáltam rájönni, hogy mi olyan csodálatos benne. De már az elején egy olyan butaságba futottam(#14771) (megint) ami bár első ránézésre hasznos funkciónak tűnik, de inkább veszélyes. Plusz a "start menü"je sem szimpi.urandom0
Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ...[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
-
nagyúr
Még csak azt sem mondhatod, hogy nem ismerem a Mint-et, és látatlanban, vakon vagdalózok.
Látom, ismered, bár igen szerencsétlen eset ha egyszerre akarod használni a particionálót és a pendrive író Mintstick-et. A linkelt képen legalábbis ez látszik. A menet közbeni particionáló meg az ubiquty installhelper amúgy közös Ubuntuval, a Mintstick az Mint-es és kifejezetten pendrive-hoz van, nem HDD-hez. Úgy látom több időt kéne ismerkedéssel töltened.
De már az elején egy olyan butaságba futottam
Hát igen, csak nem a rendszer butaságe ez, hanem a useré.
Különben már többször leírtam, hogy a kollégának nem csak a Linux Mint, hanem a Kubuntu is javasolva volt kipróbálásra. Azt is leírtam, miért nem az igazi kezdőknek az Ubuntu, de ezt is százan leírták már a Kezdő topikban. Gondolom ez nem különösebben zavar, csak hajtogatod ugyanazt, min t a pereces.
Nem áll a többi felett a Mint, egyszerűen sokkal jobb totál kezdőknek, mert mindent megcsinál GUI-ból egy default install után, amit akar a user. Ubuntun ez sajnos nincs így.
-
Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ...
Nézd, szerintem ennek túl nagy jelentősége nincs.
Ha valaki csak azért akar Linuxozni, mert van egy régi gépe, ami Windows-szal már nem igazán használható, az úgyis rájön idővel, hogy Linux-szal sem lesz használhatóbb
De ha valaki más okból használ Linuxot, mondjuk mert azt hallotta, hogy biztonságos, vagy mert a nyílt forráskód miatt, akkor úgyis végigmegy pár disztrón/asztali környezeten, mire leragad annál, amelyik a legjobban tetszik neki.Storytime: én Suse-val találkoztam először (akkor még így hívták), azt hiszem egy CHIP CD mellékletén volt. Feltelepítettem, beállítgattam, aztán el kellett mennem valahova, otthagytam olyan 2 órára, a háttérben ment valami letöltés. Mire visszaértem, az asztalon az összes ikon átváltozott .desktop fájllá, nem lehetett rájuk kattintani... valami összeomlott a plasma-desktop-ban. Nekem akkor ennyi elég volt, hogy azt mondjam, hogy jó lesz ez, de kell neki pár év, mire használható lesz. Utána pár évig nem is néztem a Linux felé.
Ha az ember ilyen hibákkal találkozik, az nem jó.Az Ubuntunak egészen a közelmúltig volt egy olyan szokása (vagy tán még mindig megvan), hogy defaultban telepítve volt a whoopsie. Ez azt okozta, hogy mindenféle, totálisan jelentéktelen programösszeomlás miatt ilyen ablakok jelentek meg:
Érted, összeomlik valami random service, amit a systemd úgyis újraindít másodperceken belül, és egyébként a felhasználó úgysem tud vele mit kezdeni, az sem tudja, mi az, de azért ilyen ablakokat dobál fel a rendszer... ebből az jön le az embernek, hogy milyen szar ez a Linux, most lett telepítve, de már bugos.
-
válasz ubyegon2 #42786 üzenetére
Nem egyszerre akartam használni, csak így tudtam megmutatni, hogy azon a lemezen több partíció is van. Nem mellesleg pontosan milyen problémát okoz a Lemezek program futtatása, és egy jobbklikkes menüvel előhívható előhívása? Nem mellesleg miért Pendrive formázónak hívja magát? A merevlemezek formázásához másik program szükséges? Tudom szőrszálhasogatásnak tűnik, de egy kezdőt összezavar, és adatvesztést okoz ha nem veszi észre, hogy nem a partícióra hivatkozik, hanem a lemezre. Márpedig egy kezdő csak rábök, fogalma nincs mi a difi az sda és az sda1 között.
Hát igen, csak nem a rendszer butaságe ez, hanem a useré.
Tehát a teljes lemez legyalulását, és újrapartícionálását nevezzük formázásnak. Én ezt átgondolnám a helyedben. Bárki mást megkérdezel arról, hogy mi a formázás, az valami olyasmi meghatározást fog mondani, hogy a kijelölt partíción hoz létre egy új fájlrendszert. A partíciós táblát _nem_módosítja (nem törli, nem vesz el belőle, nem ad hozzá, és nem hoz létre újat)
De védd csak nyugodtan a védhetetlent.Ezek után még azt is "elhiszem" neked, hogy mindent megcsinál GUI-ból egy default install után.
-
válasz urandom0 #42787 üzenetére
Persze hogy hopperkedni fog, de alighogy feltette az első rendszerét, és rákérdez hol a hálózatok, nem a választ kapja meg, hanem az Ubuntu fikázását, és hogy telepítsen Mint-et? Azért ez erősen elgondolkodtató, és egyáltalán nem nevezném segítségnek. Ilyenkor úgy képzelem el Uby-t, mint ahogy anno Balmert láthattuk. Csak nem az üvölti az átizzadt ingében, hogy developers, hanem azt ,hogy Mint.
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!Ez a hiba ablak a tipikus füstszűrős sapka esete. Ha kérdés nélkül jelenti a problémát (pl. Windows), az a baj, ha megkérdi(pl. Ubuntu), hogy küldheti-e, akkor meg az a baj.
Ugyanakkor van ott pár opció, amivel meggátolhatod hogy a jövőben az ilyen jellegű hibákat jelentse-e, és többet ne is zargasson vele. Más jellegű hiba esetén (másik program, vagy ugyanaz, de másik hibakód, valószínűleg újra rákérdez majd)Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
Nem mellesleg miért Pendrive formázónak hívja magát? A merevlemezek formázásához másik program szükséges?
Ez bizony így van, de nem csak a Mintstick, hanem a többi pendrive-író appnál is, ISO és egyéb képfájlok kiírására van, nem meghajtók formázására. De nem is tudok egyszerűbbet elképzelni, mint ezt a megnevezést: pendrive formázó! Szerintem direkt értetlenkedsz, mert ez még nagyanyámnak is egyértelmű lenne... Ha ez így egy kezdőt összezavar, akkor ne is menjen PC, notebook közelébe, mivel azért egy pendrive és a merevlemezek között csak különbséget tud tenni.
Ezen nincs mit védeni, egyébként az Ubuntu installhelper particionáló része szerintem egyértelmű és mint írtam, ugyanezt használja a Mint is. Az nálad fura, hogy a Mintnél csuda hibákat fedezel fel, az Ubuntunál meg nem.
Mivel lehet mégsem viccelsz, így legyen mindenkinek egyértelmű:
Pendrive (ehhez kell a pendrive formázó)
Merevlemez, alias HDD
Mennyivel egyszerűbb így óvodás szinten, nem?
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #42790 üzenetére
A merevlemezek formázásához másik program szükséges?
Ez bizony így van
Pontosan mi a difi, egy pendrive, és egy merevlemez formázása között? No és mi a helyzet az SSD-vel? Az hová tartozik formázás szempontjából?
Ha kizárólag pedrive-okhoz hozták létre akkor miért jelenik meg a merevlemez jobbklikkes menüjében a "Forrmázás" menüpontra kattintva?Hogy jön ide az Ubuntu installhelper?
Az nálad fura, hogy a Mintnél csuda hibákat fedezel fel, az Ubuntunál meg nem.
Akkor olvass vissza ebbe a topokba! Az elmúlt hónap(ok) tele van a problémáimmal (és azok megoldásaival).
-
kpityu2
őstag
Azért ne vesszetek össze. Linuxnál ahány ház annyi GUI. Valaki összerakott egyet, aztán népszerű lett, elterjedt, belerakták a főbb disztrókba. De ez még nem jelenti, hogy annyira kicsiszolták mint a fizetős oprendszereknél. Lehet, hogy épp fél éve variálták át az egészet, mert na. Unták a régit. Így aztán mindenki bizonytalan kicsit, hogy egy másik disztró milyen fájlkezelőt használ, abban mi van, mi nincs.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
nagyúr
Hogy jön ide az Ubuntu installhelper?
Nem az ubiquty része a particionáló is? Háde!
Akkor olvass vissza ebbe a topokba! Az elmúlt hónap(ok) tele van a problémáimmal (és azok megoldásaival).
Biztosan láttam, de ugye ha régieknek vannak gondjai, az más, mintha egy most kezdő akad el. De amúgy ne sajnáld, hogy letöröltettük kollégával az Ubuntut, ez a gyakorlás része, mindenki törölt már százszámra disztrókat és rakott fel másikat, ez ilyen. De most már visszagörgetek és megnézem, milyen gondok voltak, amúgy én nem is erre utaltam, hanem arra, hogy ami a Mintnél hiba, ugyanaz van az Ubuntunál is, az ubiquity miatt.
Az a gyanúm amúgy, hogy a pendrive író appok lebutítottak és szerintem nem kezelnek particiókat, bár ők maguk létrehoznak, ha szükséges. Ez nem tuti, de ezerszer használtam a Minstick-et és szerintem ilyen, meg a többi is.
Ha kizárólag pedrive-okhoz hozták létre akkor miért jelenik meg a merevlemez jobbklikkes menüjében a "Forrmázás" menüpontra kattintva?
Kizárt, hogy ilyen történjen. Semmi köze egyiknek a másikhoz. Ha már egy megírt pendriveról zajlik a telepítés, minek is jönne be a pendrive író? Valamit megint benéztél!
-
nagyúr
válasz kpityu2 #42792 üzenetére
Azért ne vesszetek össze.
Dehogyis, ilyenről szó sincs! Mi egy páran így szállunk le a bicikliről! Szép is lenne ha Linux disztrók miatt vesznénk össze. Windows erőltetése már esélyesebb lenne... Szóval ezeket így lebeszélgetjük, aztán megy minden tovább.
De ez még nem jelenti, hogy annyira kicsiszolták mint a fizetős oprendszereknél.
Még jobban pedig, bár ezt inkább csak a Linux Mintről mondhatjuk el!
-
válasz ubyegon2 #42794 üzenetére
A kérdésem a Mint topikban onnan indult, hogy egy telepített friss ropogósra frissített (de szerintem a live is) Mint az asztalon mutatja a rádugott eszközök partícióit. Ha az egyiken jobbklikkelek(ismerkedem, hogy mik az opciók), felajánlja a formázást is. Erre kattintva indul el a "pendrive formázó". De ezt írtam is a linkelt hozzászólásban, a kép alatt.
Erre elkezdesz hetet-havat összehordani pendrive kontra hdd-ről, ill. a telepitő partícionálójáról.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!
Egyébként én adtam egy majdnem jó választ. Írtam, hogy úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön
Ő azt válaszolta, hogy: Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van.
Úgyhogy tulajdonképpen megoldódott a dolog.
-
válasz urandom0 #42797 üzenetére
Igen, és köszi a segítséget! Igazából nem is igazán neked szólt a felháborodásom. Azon akadtam ki, hogy annyi volt Uby segítsége hogy tegye fel a Mint-et. A kezdő topikban láttam, hogy már MX KDE komponál jár
Uby:
Lehet hogy felpimpelt és így tetszik valakinek, de pl. alapból felajánlja a TimeShift mentéseket, de miért angolul? Még mindég, pedig nem csak egy éve került a rendszerbe! Így továbbra sem egyértelmű, hogy a root(és a többi "home" mappa) miért került alapból a kivételek közé. Az ember azt hinné a saját mappába összegyűlt fájlok mentése fontos(abb). Ha nekem nem volt egyértelmű, akkor egy kezdőnek?
El kellett olvasnom a 2024-es doksi 58. oldalától, hogy megértsem a dolgot. Ezért jár a piros pont a doksi készítőjének! (Bár én nem írtam volna bele a jobbklikkes új menüpontról szóló apróbetűs megjegyzést- Plusz a képernyőfotókra írt piros betűs instrukciók leírások sem mindig olvashatók, és nem is egységesek. Lásd a piros körvonalú barna háttérre írt kék szöveget.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
Ja értelek már! Eléggé össze tudtál zavarni, azt hittem a particionáló screenshotja is okkal van odarakva. Azt meg nem tudhatod, hogy az a jobbgombos kiegészítő kifejezetten a Mintstick-re van drótozva, de ki akarna amúgy merevlemezt formázni egysoros jobbgombos menüből?
Pendrive esetén logikus, hogy bedugpd, jobbgomb és felugrik a pendrive-író. De lehet neked nem logikus, no mindegy, ez így jól van ott, ez a lényeg.
Nem is merem megkérdezni, mi a fenének raktál be a Mintstick ablak mellé egy totál más funkcióval bíró program képét, ennyi erővel még berakhattál volna médialejátszó képét is!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest