Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
-
tordaitibi
veterán
válasz tordaitibi #42701 üzenetére
Feldobtam a Remminát, tessék.
2 kilométer hosszú az engedélyek ablak.
Legalább mondd meg mire való a Remmina, ha már felpakoltam[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Közben a keresgélés közben kiderült, hogy megzakkant a snap-om. Semmit nem engedett még rootként se csinálni, jogosultságmegtagadással. Mondom leszedem, de továbbra is ott egy csomó snap könyvtár meg snap felhasználó amiket nem enged eltávolítani nem működik az apt --purge kapcsoló se, read-only filesystem miatt. Kiderült, hogy SquashFS fájlrendszert használ a drága és umountolni kellett a /var/snap alatti könyvtárakat, hogy utánna lefusson a purge és törölni tudjam a felhasználókat.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz tordaitibi #42701 üzenetére
Pedig akár a sima keresőben, akár a kezelés alattiban keresek rá, csak a #42697-ben berakott ablakhon jutok el.
tordaitibi
Az egyik legjobb távoli asztal kliens. Én Windows-okra csatlakozok vele.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
Egyáltalán van ilyened?
Kpityu2, ez biz' így működik, éppezért nem is tudsz snap appot bizergálni mert csak olvasható a fájlrendszer.
Lehet persze, én már csomagoltam ki, buheráltam meg csomagoltam vissza snap appot.
csak nem olyan egyszerű, közvelenül nem lehet benne csak úgy törölgetni meg átírogatni. -
válasz tordaitibi #42705 üzenetére
Van.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42705 üzenetére
Nekem a sudo snap nem működött. Utána voltam kénytelen direktbe birizgalni.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Ablakos
őstag
(24.04 LTS desktop)
Nagyon zavaró, hogy a rendszerüzenetek nem tünnek el maguktól. Disturb beállítással semmi nem jön, de ez sem jó. Lehetne ezt időzítetten, néhány másodperc után eltüntetni? -
-
tordaitibi
veterán
És ha az ezen az útvonalon kéttkattal indítod a snap-store-t, akkor sincs Permissions lehetőség?
[link]
Akkor passzolok.
Manuálisan sem sikerül az engedélyeket átállítani, terminálból?sudo snap connect remmina:audio-record :audio-record
sudo snap connect remmina:avahi-observe :avahi-observe
sudo snap connect remmina:cups-control :cups-control
sudo snap connect remmina:mount-observe :mount-observe
sudo snap connect remmina:password-manager-service :password-manager-service
sudo snap connect remmina:ssh-keys :ssh-keys
sudo snap connect remmina:ssh-public-keys :ssh-public-keys
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #42711 üzenetére
Bevette a parancsokat, a program látszólag jól működik, de nem értem a GUI véletlenszerű működését. No meg jó lenne vizuálisan áttekinteni, hogy mi a helyzet.
Irigykedem, Gnome alatt így is a saját boltját nyitja meg.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz tordaitibi #42713 üzenetére
1 hetes telepítés, szinte semmi nincs eltekerve, semmi ppa, mondhatni szűz rendszer.
-
Újabb vicces tapasztalás. Feltettem a VLC-t, ami beült a tálcára, és nem is lehet bezárni. Feladatkezelő sem lövi le. Persze felőlem odagyógyulhat, de teljesen véletlenszerűen lejátszik pár másodperc hangot az egyik videóból. Ami nappal elég meglepő, éjszaka egyenesen ijesztő .
-
Megvan a permissions! Csak a gnome-software-plugin-snap csomagot kellett telepíteni. Igaz a Beállításokon belül, és nem a Szoftverekben, de megvan.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Telepítettem egy játékot, de nem látható a telepített alkalmazások között.
A Szoftverközpontból (App Center) sem lehet megnyitni, mert ki van szürkítve a "Megnyitás" gomb.
Mi lehet a probléma?
-
-
-
tordaitibi
veterán
válasz Dhampir #42720 üzenetére
Bocs de bazmeeeg....!!
Én ilyet még életembe nem láttam.
Ez a Solitaire Ultra egy Snap csomag, DE!!! ez egy Windowsos exe telepítő, a Snap behúzott mellé magának egy snap Wine-szerűséget, és installálni kell a Solitaire-t, szabályosan telepíteni. Magába a snapes wine-ba.
Én snapezek régóte de bakker ez még nekem is sok
Amúgy szép a játék.
-
Dhampir
félisten
válasz tordaitibi #42723 üzenetére
Hogyan tudtad előcsalogatni a .exe telepítőt?
Nálam ez a telepítőablak nem jelent meg a telepítés során, pedig a Wine fent van a gépen.
Egy másik játék; a Space Cadet Pinball gond nélkül települt fel.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Dhampir #42724 üzenetére
Ez a pasziánsz egy brutálisan elb@szott megoldással működik, illetve nem működik mert nem indul el a telepítő .exe magától, így használhatatlan az eredetei Snap környezetben. Kb. 25 percig szórakoztam vele, ne kövesd
Ajánlom a saját épp az imént kivitelezett megoldásomat, nem lesz egyszerű előre szólok.Telepítsd fel a snap appot, menj be a /snap/solitaire-ultra/current/ könytárba, a legutolsó lesz a solitaireultra_setup.exe
Ezt nehogy kattintsd mert akkor felpakolja a snapbe, ami hagyján de nem tud neki normális indítóikont csinálni csak kivágja az Asztalra de az ikon cél nélküli.
És kivág még 4-5 ikont, ez olyan igazi Windows feeling aminek semmi haszna. Game launcher, webes szemét, Myplaycity baromság, My little Farm és egyéb bloatware hegyek.Az előbb megtalált setup.exét másold ki az Asztalra, majd innen indítsd a normál Wine telepítést.
Ha kész, szintén teleb@ssza az Asztalt használhatatlan parancsikonokkal, törölheted az összeset mert magát a játékot egyik sem indítja el közvetlenül ezek csak game launcherek, totál feleslegesek.Ha kész vagy mindennel, menj be a /home/neved mappába, tedd láhatóvá a rejtett fájlokat, menj be ebbe a könyvtárba,
/home/tibi/.wine/drive_c/Program Files (x86)/MyPlayCity.com/Free Solitaire Ultra/
és itt keresd meg a game.exe fájlt és csinálj róla linket, ikont, parancsikot Asztalra bárhová, tedd be az Alakalmazásindítóba ahová akarod és ennyi
a/home/tibi nálad a te felhasználóneved!!Jó pasziánszozást.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42725 üzenetére
Így leírva, egyszerűbb magát a Win telepítőt letölteni a progi oldaláról és simán felrakni Wine alá.
-
tordaitibi
veterán
válasz kpityu2 #42726 üzenetére
Igazad van de ennek nem jártam utána és a Windowsos "free" cuccok is manapság nagyon gusztustalanaok lettek. Pl. hozza magával a fél internetet, kötelező feliratkozás lemondhatatlan reklámszemétre, a download gomb megnyomása köszönő viszonyba sincs a konkrét letöltéssel stb.
Így tuti az exe jön le csak a snap telepítésével.
Hogy amúgy miért ilyen idiótán van megcsinálva hogy nem pakolja fel magát automatikusan, az a snap csomag meg a közzétévőjének sara vastagon.
De legalább van egy snap wine is már a rendszeremen... -
Dhampir
félisten
válasz tordaitibi #42725 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy vetted a fáradtságot és végigvezettél a folyamaton!
(#42726) kpityu2
Köszi a tippet!
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Kezdem azzal, hogy abszolút kezdő Linux felhasználó vagyok. Igyekszem olvasgatni, és keresgetni a megoldásokat a kérdéseimre, de most egyelőre két olyan dolog volna, amire nem találok megoldást.
Az egyik, hogy a telepítést követően hogy tudom a helyi hálózatot elővarázsolni, amelyen pl láthatom a NAS-omat?
A másik, hogy a már megnyitott ablakokat hogy tudom gyorsan váltogatni. Pl. nyitva a Firefox, de használok egy másik applikációt is, akkor olyan Windows-osan (Alt+Tab) hogy tudom váltogatni ezeket?
Előre is köszi a segítséget! -
nagyúr
válasz paolinho #42729 üzenetére
Szia! Ha windows-like működést szeretnél, célszerűbb lenne egy Linux Mint Cinnamont felraknod, ott a filekezelő is úgy működne, ahogy megszoktad és egyből ott a Hálózat is a balpanelen, ahol pár kattal bejelentkezhetsz a NAS-ba is.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz I02S3F #42731 üzenetére
KDE is windows-like, sőt még az XFCE és a Mate is eléggé az, egyedül a default Ubuntu által használt Gnome nem az. Nyilván a Cinnamon az, ami funkciógazdag, de még elég egyszerű is a beállítgatása. Alap user használatra szerintem a KDE az túl sok és bonyolult is a személyreszabása.
-
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #42730 üzenetére
Köszönöm szépen, lehet, megnézem akkor ezt!
Igazából az a szitu, hogy a feleségem laptopja megérett egy cserére, és a régin próbálkoznék a Linux megismerésével. Lehet rosszul látom, de az Ubuntu tűnt a legkomplexebbnek, és ezért próálkoztam elsóre ezzel.
Akkor ennél a platformnál nem is megoldható az, hogy hálózati meghajtókat hozzak létre? Itt nem is létezik "Ez a gép" funkció? -
válasz paolinho #42734 üzenetére
Megoldható, csak máshogy.
Első körben a cifs-utils csomagra van szükséged, telepítsd fel: sudo apt install cifs-utils
Ez biztosítja azokat az összetevőket, amik kellenek a NAS eléréséhez.
És most nincs előttem Ubuntu, se Nautilus, de úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön. Ha itt megnézegeted a képeket step 1-től kezdve, nagyjából ugyanaz a folyamat nálad is: https://www.asustor.com/en/online/College_topic?topic=109Egyébként én is azt mondom, hogy ne Ubuntuval kezdj. Maga az alaprendszer nem olyan rossz, de a felülete eléggé külön utas. A Linux Mint jó olyan szempontból, hogy grafikus felületen majdnem minden be lehet állítani, és oda van rakva minden az ember orra elé.
Egy Xfce felülettel ellátott disztró is jó választás lehet (pl. a Xubuntu, Linux Mint Xfce), de ott kicsit nehezebb az indulás, mert nincs annyi minden kivezetve a felületre.
Illetve egy MATE felületű is jó lehet (pl. a Linux Mint MATE), van, aki szereti (én nem annyira, akkor inkább Xfce).Én leginkább KDE-t használok, szerintem ez hasonlít legjobban a Windowsra, de ennél tényleg rengeteg beállítás van, sokszor én is csak keresővel találok meg olyan opciókat, amiket ritkán állítgatok át.
-
nagyúr
válasz paolinho #42734 üzenetére
Igazán nincs mit! Nagyon régesrégi gépen talán nehezen megy, de a mostani asztali felületek erőforrás igénye már eléggé közelít egymáshoz, de tény, gyenge gépeken az LXQT, XFCE és Mate felületek ajánlottabbak.
Lehet rosszul látom, de az Ubuntu tűnt a legkomplexebbnek
Sajnos csak annak tűnik, de maga a filekezelő totál le van butítva, ahogy urandom0 #42736. hsz-ében láthatod is, meg lehet oldani, hogy ugyanúgy megoldható legyen minden, mint a Linux Mint Cinnamon és a többi felületében alapból grafikus felületen megoldható. Amit beraktam screenshotot, az egy alap telepítésben van így, ezzel szemben csinálhatod ezt is:
Első körben a cifs-utils csomagra van szükséged, telepítsd fel: sudo apt install cifs-utils
Ez biztosítja azokat az összetevőket, amik kellenek a NAS eléréséhez.
És most nincs előttem Ubuntu, se Nautilus, de úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön.[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz #63718632 #42735 üzenetére
Ez egy kb. 10 éves Asus X52D, 120-as SSD-vel, és AMD Ultimate Vision processzorral, de minekutána már feltettem a legújabb Ubuntu 24.04-et, abban lövésem sincs hol lehet az "Eszközkezelő", ergo több adatot most nem tudok.
urandom0: köszi a leírást, de már ott elvesztem, hogy jelszót kér a Terminál alatt a megadott parancs után. Ezzel nem lenne semmi gond, csak éppen semelyik gombra nem reagál a kurzor, ergo nem tudom beírni sem azt. Természetesen a parancs beírásáig még működtek a billentyűk.
Azon meditálok, hogy megfogadom ubyegon2 tanácsát és váltok. De én maradnék az Ubuntu vonalon, és feltenném elsőre a Kubuntu-t. Hátha az inkább a kezemre állna. Vagy inkább a Mint Cinnamonnal járnék jobban?
-
nagyúr
válasz paolinho #42740 üzenetére
De én maradnék az Ubuntu vonalon
Linux Mint Cinnamon is Ubuntu alapú egyébként, viszont a közutálatnak örvendő felesleges snap erőltetése nélkül. De amúgy nem telik semmibe először kipróbálni a Kubuntu-t, utána a Linux Mint Cinnamon. Fordítva nem ajánlanám, mert akkor a másodikat már ki se próbálnád. Mindkettő kezedre állna, nekem a KDE felület túlzottan bonyolult, de nem akarlak rábeszélni, nézd meg őket.
-
törölt tag
Elég ha egy
neofetch
képet beteszel ide.
Lehet telepítve van. Akkor csak terminálbanneofetch
parancs.
Csinálsz egy képernyőképet (prt scr gomb), a mentett képet valahová felteszed egy képmegosztóra. Annak a linkjét meg ide hozzászólásba.Ha nincs telepítve.
sudo apt install neofetch
-
A Mint is Ubuntu vonal. Igazából a Mint, a Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Pop OS, Zorin OS, KDE Neon, Elementary OS, Linux Lite és még sok másik disztró, mind az Ubuntun alapulnak.
Ha hosszútávon Linuxot fogsz használni, úgyis idő kell hozzá, hogy kialakuljon a kedvenc felületed. Amíg ez nem lesz, biztos, hogy ki fogsz próbálni több disztrót is. Úgyhogy szerintem mindegy, melyikkel kezded, Mint vagy Kubuntu, úgyis ki fogod próbálni a másikat is -
kpityu2
őstag
-
paolinho
őstag
válasz ubyegon2 #42743 üzenetére
Nem keresem a felesleges problémákat magamnak, hallgatok a tanácsaitokra, és a Mint Cinnamon kerül fel. Bár abban is biztos vagyok, hogy mint ismeretlen világ, itt is fel fognak vetődni kérdések a részemről. (Ezeket itt feltehetem majd, vagy más csoportban kell informálódnom a Mint kapcsán?)
#42745májkimiki:
Mire értetted ezt a neofetch dolgot? Egyébként megcsináltam, amit a parancsokkal kapcsolatban mondtál, és nem volt telepítve a dolog, de most, hogy fent van miről kellene képet készítenem?growler: köszi, így valóban tovább tudtam lépni
urandom0:
"úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön"
Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest