Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Home server / házi szerver építése
- Videós, mozgóképes topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi belépő szinten
- E-book olvasók
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- HDD probléma (nem adatmentés)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hát ez fura. mondjuk az is gyanús volt, hogy a régiót(időzónát) nem határozta meg automatikusan, nekem kellett kézzel beírni. Pedig volt internet kapcsolata.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
kpityu2
őstag
De miért frissítitek az installert? Telepítse azzal ami az ISO-ban van. Frissítgetni a rendszert később is ráér. Tapasztalatom szerint ha engedélyezve van a neten keresztüli frissítés telepítés közben, az csak egy újabb bizonytalansági tényezőt hoz be.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
Ablakos
őstag
(22.04 LTS)
Be lehet állítani a google authenticator 2fa biztonsági kulcsot, hogy csak loginkor kérje a rendszer? Minden sudo -ra is igényli. Így elég macerás. -
-
válasz Ablakos #42661 üzenetére
Jaaa... leesett.
Most melyik (/etc/pam.d/) fájlba van berakva a pam_google_authenticator.so?
Elméletem szerint, ha csak az /etc/pam.d/gdm-password fájlba teszed be, pl.
auth required pam_google_authenticator.so
, akkor csak a GUI belépéskor lesz 2fa.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Van valami olyan app, hogy letöltök pár képet egy mappába, kijelölöm és átkonvertálja őket jpeg-é, bizonyos felbontásba? Egyszerre. Valami egyszerűsített cucc, amivel egyszerre több képből tudok kisebbet és más formátumot varázsolni.-
-
válasz V.Stryker #42666 üzenetére
Ha pedig GUI megoldást keresel, akkor egy Nautilus plugin is segíthet, vagy a Phatch is megér egy próbát.
-
tordaitibi
veterán
-
csixy
addikt
a gThumb is használható némileg.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Dhampir
félisten
Hú, ez a szolid megoldás nekem is pont jól jött, köszönöm szépen!
Eddig a Flatpak-es Switcheroo-val próbálkoztam.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Szeretném még megkérdezni, hogy a Fájlokhoz (Nautilus) mit tudnék beállítani vagy szükség esetén pluszban telepíteni, hogy ne csak jobb-klikkre mutasson több lehetőséget a fájlműveletekre, hanem a felső sorban egy beépített bővebb menüsort láthassak?
-
válasz Dhampir #42673 üzenetére
Igazán nincs mit.
Toolbar? Hiszen úgy le van csupaszítva, hogy még menüsor sincs. Régen talán még vissza lehetett kapcsolni, de most...
Persze attól még létezhet ilyen bővítmény.Esetleg a Caja fájlkezelő, neki van menüje és toolbarja.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 6.8.0-38 kernellel nem tapasztaltatok hardver hibát és felcsatolhatatlan partíciót? Így jártam: [link]
(L)Ubuntunál hol érdemes jelezni ilyen kernel gondot? Launchpaden?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
libllvmspirvlib17
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
The following upgrades have been deferred due to phasing:
apparmor gnome-shell gnome-shell-common libapparmor1 xkb-data
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 5 nem frissített.
Az mitől lehet, hogy ezeket a csomagokat nem frissíti?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
kpityu2
őstag
A frissítés már elkészült, de fokozatosan vezetik be. Ami azt jelenti, hogy nem mindenki egysszerre kapja meg a frissítést, hanem fokozatosan egyre több és több felhasználó.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
nagyúr
Egy ideje már megy ez a Kept Back Ubuntu alapokon, ha az egyik csomagkezelő nem frissít, a másik lehet igen. Nálam épp most a
sudo nala update && sudo nala upgrade
tart vissza csomagokat, viszont az apt csomagkezelővel meg frissült ugyanazon pár csomag.================================================================================
Kept Back, Will Not Be Upgraded
================================================================================
Package: Old Version: New Version: Size:
linux-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
linux-headers-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
linux-image-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
================================================================================
Summary
Upgrade 60 Packages
Kept Back 3 Packages
#
63 frissített, 7 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 451 MB.
A művelet után 297 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$
Resolving the Error “The following packages have been kept back”
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Így van, ahogy kpityu2 mondja, ezek halasztott frissítések. Csak egy kisebb csoport kapja meg őket első körben, hogy ha súlyos hibák lennének ezekkel a frissítésekkel, ne mindenki szívjon vele. Idővel persze az összes felhasználó meg fogja kapni őket.
apt.conf-ban ki lehet kapcsolni ezt a viselkedést, de nem ajánlott. -
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Van arra lehetőség, hogy egy android-os telefonnak (Redmi 7) a partícióit csekkolni/formázni lehessen ubuntu-n keresztül?
Sajnos a készülék nem tölti be a rendszert, és semmit nem enged windows alatt mert nem lett anno kinyítva a bootloader. így másik recovery-t se enged felrakni (a fastboot és stock recovery gond nélkül bejön, ja és nem bootloop-os a teló)
A Xiaomi flash tool partíció hiba miatt leáll. Ezért szeretném megnézni, hogy mi van a partíciókkal.Előre is köszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
Köszi az infókat!
-
Új nap új kérdés:
Nézegettem a "szoftverek" app-ot, amin keresztül telepítettem, de nem találok ilyen opciót. Merre van ez a "szoftver központ"?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz kpityu2 #42687 üzenetére
Ez nem sírás, csak rengeteg beállítás. Egyszerűbb lenne egy gui-n bekattintgatni, mint kiadni ezt a rengeteg parancsot. Nem megkerülni szeretném, hanem megérteni.
A "szoftver központban" hol adok jogosultságot?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
A mezei nem jó, Szoftverek stb.
Neked a Snap tároló, snap-store kell, és abban van csak benne ez mint a képen, van egy Permissions lehetőség.
Ez a Permissions csak ebben van benne, se Discover, Synaptic, se semmi másba nincs.
Pofára ugyanaz mint a normál Szoftverek, a menübe Snap tároló néven fog megjelenni.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #42690 üzenetére
Köszi! Ezt keresem de valahogy nem jön elő. Ha a keresőbe beírom, hogy snap store, az ubuntu-s szoftvereket dobja ki. Pedig látszólag telepítve van
Ha terminálba írom be, hogy snap-store, akkor is az Ubuntu-s szoftverek indul el.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz growler #42692 üzenetére
Sajna nem. Ott csak a telepített snap csomagokat(programokat) listázza, és ugyanúgy csak megnyitni tudom, vagy előhívni a részleteket, de jogosultág gomb nincs.
Elméletileg így kellene kinéznie:
Lehet a 24-en csavartak egyet, és valamiért letiltották ezt az opciót? Aki 22-est használ és van snap csomagja, az rákukkantana, hogy neki megvan még a "permissions" gomb?[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
A Lubuntus Discoverben ott a gomb. Eléggé rondán van megcsinálva a menü, de ott van.
24.04 LTS. Ez nem verziófüggő szerintem, hanem desktop függő, hogy milyen GUI programot használ.
-
tordaitibi
veterán
sudo snap install snap-store
Ezután lesz, ha nem tenné be az indítóját a start, bocsánat Alkalmazásmenübe akkor a
/snap/bin/snap-store
útvonalon kétkattal indítható.
Kpityu2, igaz nekem őskövület a rendszer de a Discoverbe nyoma nincs amit mutattál.
Se a gyári Szoftverek-be. csak a Snap tároló-ba van ez a lehetőségem.
Ez nem zárja ki hogy az újabb verziós Ubuntukba már integrálták a lehetőséget a stoftverkezelő programokba. -
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42695 üzenetére
Ott van alul a vélemények után.
-
válasz tordaitibi #42695 üzenetére
Már telepítve van, és "Ha terminálba írom be, hogy snap-store, akkor is az Ubuntu-s szoftverek indul el."#42691
Sajna alul semmi
Még vélemények sincs.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
A Gnome Szoftver-ben nekem sincs. Nézd már meg baloldalt lent a névjegy menüpontban, hogy igazából mi is a szoftverkezelőd neve. Sajnos kezd elharapózni hogy a program igazi nevét úgy kell előkotorni a taszk listából.
Hmm. Most nézem, hogy a Remmina-hoz nekem se dobja fel a jogosultságokat Discover alatt. Pontosabban a sima verzióhoz oda van írva, hogy Full Access, de a Snap verzióhoz nincs semmi.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest