- Videós, mozgóképes topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy HP LaserJet 1000W nyomtatót kellene beüzemelnem Linux Mint 13 alatt (ez ugye Ubuntu 12.04 LTS-nek felel meg).
Találtam egy leírást, de ez a gyakorlatban nem jött be.
Most nem is írom meg mi lett volna ez (lehetséges hogy áthidalható lehet a problémát okozó dolog amúgy; bár alapból eléggé bonyolult volt még amit meg is tudtam csinálni az is), hanem inkább elölről kezdeném az egészet, más megoldással.
Mit javasoltok ?Felismeri a nyomtatót, magától telepíti is, de hiába van ott a nyomtatók közt, nem megy. Ha nyomtatok kiküldi, "várakozóba" lép a nyomtatandó dokumentum, majd nemsokára törli a nyomtatási sorból, és nem csinál semmit.
-
-
törölt tag
Update lefutott. Mégis, itt a fórumon is az animgif smiley-k miatt már villog a pointer. 12.04 alatt, illetve egyéb distro-k alatt nem csinált ilyet. Nem lehet valahogy ledobni az egész vga drivert és feltenni újra az opensource-t? Szívesebben használnám azt, mint a zártat.
Update: Feltettem valami az Intel Graphics Installer for Linux-ot, ami elméletileg frissítette a drivert (open source), de nem változott semmi.
Update2: A szokásos zárt driver keresőt nem találom a programok között.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Ubuntu 13.10 x64 van a laptopomon. Hd3000 és Gt540 VGA van a gépben. Egyelőre az Nvidia nem érdekel, majd dobok fel bumblebee-t. A HD3000-t használva viszont valami nincs rendben a képpel. Villog folyamatosan az egér pointer. Létezik, hogy nincs driver alapban feltéve hozzá?
-
válasz walanr #13443 üzenetére
A win instabilitása miben áll? Mert lehet, hogy ugyanaz okozza a két dolgot.
Az az Ati kártya nem olyan biztos, hogy jól megy a nyílt driverrel... De én más különösebb cuccot nem látok benne...
LiveCD-ként működött minden rendesen? (Kubuntu és Mint esetén.)
Kubuntu esetén, ha elindul, és CTRL-ALT-F1 -et nyomsz, mi történik?
Ha meg már bejusz a Kubuntuba, nyomj le szépen egy szoftverfrissítést, valamint a "Sartmenü"-Alkalmazások-Rendszer-További illesztőprogramok alkalmazással teepíttesd fel a megfelelő ATi drivert.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
walanr
csendes tag
Sziasztok
A napokban úgy döntöttem, hogy a win 7 mellett böngészésre videózásra (tehát amire 90%-ban használom a gépet) telepítek egy Linuxot, mert a win az utóbbi időkben elég instabil. 3 félét próbáltam, ebből a legtovább a kubuntu jutott, de még ő sem működik rendesen. Az opensuse telepítés közben meghal, a linux mint pedig telepítés után nem hajlandó elindítani a GUI-t. A kubuntu elindul, csak a betöltőképernyő után megszűnik a videojel, a monitor kikapcsol (közben a hangszóróból jövő hangok alapján betölt, csak nincs kép). Ha két-háromszor rányomok a kikapcsológombra, akkor viszont hirtelen visszajön, és be tudok jelentkezni, tudom használni. Kikapcsolásnál újból gond van vele, mert összeomlik, lefagy és csak valami zavart hagy a monitoron. Már elég sok mindent megpróbáltam, de a linuxhoz még kezdő vagyok, adjatok tanécsot, mihez kezdjek?
Ja igen: a gépem:
DualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000
MSI K9N SLI V2
4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
ATI Radeon HD 5670 (1024 MB)
Integrált hang[ Szerkesztve ]
-
gtasystem
őstag
-
-
-
-
gtasystem
őstag
tudom hogy kellene hogy legyen benne, de nincs sajnos csak két felbontás 800x600 és 1024x768 ez a kettő..
ez az a bug amit linkeltem..a catalyst pedig azt a hibát írja ki amit már beírtam korábban..
[ Szerkesztve ]
http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
-
-
szandro
senior tag
válasz lionhearted #13430 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat, kipróbálom!
Még annyi, hogy van egy kicsi USB-s hangfalpárom. Fog ez vajon működni plug'n'play vagy kell majd valamit letölteni/beállítani?[ Szerkesztve ]
-
-
szandro
senior tag
válasz lionhearted #13427 üzenetére
1500-3500kb/s-os youtube-ról, vimeo-ról letöltött mp4 fileok.
Erőforrást tekintve a három közül (Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Gnome remix) melyik a legkevésbé igényes? -
válasz lionhearted #13427 üzenetére
Gondolom nem jókedvéből nem visz erőművet magával
-
Nem tudom, nálam a 720p azt jelenti, hogy h264, >4mbit, 720p.
És inkább nézek SD h264et, mint hogy xvidHD-val, vagy ilyen alulbitrátázott valamivel rongáljam az elmém/szemem.
De ha valakinek máshol van a léc, akkor lelke rajta. Engem nem zavar.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
válasz lionhearted #13425 üzenetére
Ja, persze, nem flashre gondoltam. Az egy gépzabáló rohadás... Ezektől a prociktól xvidet kell elvárni, semmi mást. nem írta, mit akar nézni
A P3-as laposon jópár sorozatrészt megnéztem, mondjuk 640x480-ban, de az se egy erőgép...[ Szerkesztve ]
-
A Te Pentium M-ed nem Atom. Nekem van belőle pár, 230, N270, N450... tudom mit beszélek, ez nem 720p barát. Persze attól is függ, hogyan definiáljuk a 720p-t, mert ugye ez csak egy felbontás, a gond pedig a kodek. Mert xvid kodek mellett még megy is (általában), vagy valami nagyon alulbitrátázott h264el is van esély (lásd Youtube videók, ha nem a (flash) böngészőben nyitod meg, hanem mondjuk smplayer URL megnyitással). Youtube-ot most teszteltem, ez így megy...1,4mbites képpel.
Tegnap még működött...
-
-
-
válasz gtasystem #13420 üzenetére
Senki nem mondta, hogy az újabbakon nem megy
MEgy ez nagyjából mindenen, csak az ilyen gyártókkal van baj, akik nem adnak normális supportot. Érdekes, az Intel cuccaira általában jó az az 1db nyílt driver, ami van rájuk. Az Nvidiákhoz is szinte mindig volt használható driver.
Mondjuk az intel ugyanilyen gyalázatos lenne, ha a mostani gyakorlatuk Linuxra is begyűrűzne, miszerint talán 2 évig supportálják friss VGA driverekkel a cucaikat?(Most volt nálam egy Compaq lapos, amit gyárilag Suse-vel adtak ki. 2 éves hardver, mobiil Athlon II procival... )
[ Szerkesztve ]
-
gtasystem
őstag
oké akkor majd downgradelem a hardvert, kukázok valahonnan valami pc-t hogy tudjak ubuntut használni..
pedig abba a +3,5 gb-ba bőven beleférne, de akkor gondolom csak telerakják alkalmazásokkal..
bob.zxr: nem telepíthető..hiba telepítés közben, az a bug amit linkeltem, aztán ennyi..
suse 13,1 gnome-ot letöltöttem ezzel még teszek egy próbát de valszeg ez se fog működni..
[ Szerkesztve ]
-
válasz gtasystem #13416 üzenetére
Úgy igen, az régi. Amúgy azon megy is... Mert ahhoz kiforrott driverek vannak... 12.04 van a Pentium M 1.7 -es laposomon, azon frankón működik minden (A Mobile P3/700MHz-en is megy a 12.04 Lubuntu 256Mb RAM-mal ) . Az ATi és Nvidia kártyákkal az az egy baj van, hogy a gyártó nem adja ki a driver forrását, így nem lehet igazán hozzáfaragni a kernelt, meg nem lehet igazán frankó nyílt drivert csinálni, hiszen a nyílt driver fejlesztőinek úgy kell visszafejteniük a gyárit... Viszont a Nvidia kicsit jobban áll hozzá, ez a mákom...
A DVD telepítővel sem jársz jobban, frissítés után ugyanaz a rendszer az eredmény (pl. az alternate telepítő olyan, hogy csak a hálózatot állítja be, aztán az egész oprendszert onnan húzza le...)
[ Szerkesztve ]
-
szandro
senior tag
Sziasztok!
A helyzet a következő: adott egy Dell Mini 1011 [Intel Atom N270 1,60GHz - 1GB memória - Intel Mobile 945GSE], ami egy hetet lesz használva zene hallgatásra és 720p videók lejátszására. Ehhez keresem a legmegfelelőbb verziót.
Válaszokat előre is köszönöm!
-
gtasystem
őstag
a régi cucc a pentium meg a duron meg az 512mb ram amit megadnak amúgy rendszerkövetelménynek..na az régi cucc tényleg de még azon is mennie kellene..
amit linkeltél azt már néztem én is az 64 bites..
az lehetséges hogy ha dvd-isot csinálok akkor működik?
mert eddig cd iso-kat írtam csak ki 700mb körülieket azzal is telepítettem, de susé-nél van iso dvd 4,3gb azzal elképzelhető hogy eleve benne van a driver és nem kell külön telepíteni?mert az a probléma hogy nem lehet utána telepíteni a drivert azért kérdezem hátha a dvd telepítőben benne van a többi felbontás is..
[ Szerkesztve ]
-
-
BoB
veterán
válasz gtasystem #13413 üzenetére
Nem tudom megmondani neked hogy out-of-the-box melyik disztrón fog működni. Próbálkozz amíg meg nem találod, vagy ha nem találsz utánna kell járni hogyan lehet megcsinálni x disztrón.
Ha jól értem az a gondod egyébként hogy a felbontás nem megfelelő?
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
gtasystem
őstag
hát nem tudom akkor kubuntu chakra kilőve ez az opensuse jónak tűnik de ha jól értem akkor ez is teljesen a szerencsén múlik..
igen, meg is találtam hogy ez valami bug de megoldás az nem nagyon van..
nekem olyan kell amit felteszek és működik..hcl:
nézegettem az ubuntu fórumot, de nagyon nem volt meggyőző mert csak tippelgetések és ötletelések vannak szóval túrhatom a netet hetekig aztán vagy működik vagy nem, ráadásul egy csomó helyen van ugyanez a probléma hd4200-al is és dvga-val is..[ Szerkesztve ]
-
válasz gtasystem #13408 üzenetére
Nem, az csak a felület, amit látsz. A driver és a kernel teszi lehetővé, hogy kezelje a VGA-t. Illetve, ne csak itt kérdezz, van pl. askubuntu.com, Ubuntuforums is, hátha ott tudnak segíteni. Valószínűleg nem az van, hogy a HD3200 -at egyáltalán nem kezeli ez a dög (azért akkor botrány lenne), csak mi nem tudunk valami apróságot. Egy nagyobb közösségben jó eséllyel valaki már látta ezt a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz gtasystem #13410 üzenetére
Manjaro GNOME (ez community azaz közösségi. Ezen a disztrón GNOME-ból csak ilyen van. Elvileg minden jó de nem hivatalos)
Magyar nyelv gyanítom van de nem szoktam nézni mert mindent angolul használok.
Chakra-ból csak 64 bites kiadás létezik.
[ Szerkesztve ]
-
gtasystem
őstag
manjaroból xfce, kde openbox és minimal van..ezek amúgy magyarul is tudnak?
chakrából pedig nincs jelölve hogy 32 vagy 64 bites, gyanítom a linkből hogy 64-es akkor azt nem is érdemes letölteni ha nekem 32-es kell?
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz gtasystem #13408 üzenetére
Nem, az ilyen szempontból nem számít. Ha az alap Ubuntu tetszett a legjobban, akkor GNOME-ot javaslok mert az áll hozzá a legközelebb. Opensuse, Fedora, Debian (de itt sem lesz jó alapból szvsz), Manjaro GNOME-al.
[ Szerkesztve ]
-
gtasystem
őstag
sziasztok
miután sem a mint sem az ubuntu lts nem hajlandó együttműködni az alaplapi integrált hd3200-al, elképzelhető hogy a kubuntu működhet?
32 bites verziót le se lehet tölteni a kubuntu.hu-ról..404?..
[ Szerkesztve ]
-
válasz legendary #13403 üzenetére
Nálad lehet, mert nekem a kubuntus gépek mindig jeleznek. Mondjuk az lehet, hogy a háttérben települnek fel a frissítések.
Más: Megelégeltem, hogy a tplink wifi stickem nincs támogatva csak 3.12 kerneltől, és külső githubos modulokkal kell ökörködni. Most legyalultam a korábbi 12.04.4-et és 14.04 alpha 2-t tettem fel xubuntu variánsban. Eddig jók a tapasztalatok."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
legendary
tag
Üdv mindenkinek!
Nekem Kubuntu 13.10 volt a gépen és soha nem jött hozzá egy frissítés/javítás se, nem úgy mint az ubuntuban. A szoftverközpontjában a programokra érkeztek frissítések, de azt onnan manuálisan kellett telepíteni, nem önállóan értesített róluk. A frissítéskezelő egyszer se értesített hogy új frissítések érhetőek el. Érdeklődnék, hogy ez a kde sajátossága vagy nálam volt valami gubanc?"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Videós, mozgóképes topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Path of Exile 2
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!