- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- OLED TV topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az ASUS átdolgozta a "lopakodó" BTF dizájnját
- 3D nyomtatás
- A egyedi felskálázás érdekli leginkább az ipart a neurális leképezés kapcsán
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Először is tegyük rendbe a dolgokat: ha egy cigányt elítélnek valamiért, akkor azt nem azért teszik, mert cigány, hanem mert elkövetett valamit. Mint említettem, én semleges vagyok a nagy harcokban, így ha az AMD, vagy az Intel is ilyent csinálna, akkor őket is álszentnek nevezném. Mert nálam az 'álszentség', mint fogalom nem gyártóhoz köthető, hanem tettekhez. És itt is a tettekért reagáltam azt, amit; nem azért, aki tette.
Innen a további reakciók...
Hogy kell bányászkártyát csinálni? Semmiféleképp nem úgy, hogy a 'gamer' VGA-t BIOS-ból (vagy csak driverből) tiltogatjuk, korlátozzuk, állítgatjuk. Fizikailag olyan chip-re lenne szükség, ami csak arra jó, amire el akarják adni. Nem másra, nem többre. Szerintem. Tudom, ez így sokkal többe kerülne a gyártónak (hiszen kellene ehhez egy külön csipet tervezni, gyártani, és hozzá hardvert is készíteni, mikor ez csak egy időszakos keresleti dolog, és nem tudni, meddig tart a 'láz'), de ez lenne a korrekt. Viszont ez egy teljesen mellékszál, és csak példaként említettem meg, hogy jobban ráérezhess, miért nem tetszik nekem (sem) ez a 4090D nevű dolog. Az, hogy ebbe a megértést segítő példába akarsz kapaszkodni a véleményed megosztásánál, az azt is jelentheti, hogy valahol megérted, miért most ez az ellenszenv nem csak az AMD pártiaktól is, csak a zöldek túlzott kedvelése megakadályoz benne, hogy elismerd.
A következő résznél meg Akula pontosan leírta, mi a baj. Az amcsi hatóságok azt mondták, hogy a limit alatti dolgokat lehet beengedni, és mégis limit felettieket adnak el, csak gyárilag lassítva (főként szoftveresen, hiszen hardveresen nem volt rá idejük, hogy áttervezzék, átalakítsák az eredeti GPU-t). Azt meg már mindenki tudja, hogy ez a korlát semmire nem garancia, mert ha kiszedik (akár driver, akár BIOS korlát van benne), akkor máris van egy működőképes teljes értékű 4090-ük - ezért is említette a hatóság embere, hogy ne csináljon ilyent az NVIDIA, mert legutóbb is ilyen megoldást választottak, és az sem tetszett nekik. És ezért tartom ezt álszentnek, mert tudják nagyon jól, hogy mi lesz az egész ügy vége, mégis úgy tesznek, mintha nekik semmi közük nem lenne hozzá.De tudod, mit? Legyen. Én egy mocsok hater vagyok, nem értek semmihez, és csak fröcsögök. De ha egyszer, egy apró percre félretennéd a gyűlöletedet, amit azok iránt érzel, akik valamikor, valamiért negatívan reagálnak a kedvenc gyártódra, akkor talán megértenéd, hogy néha lehet, hogy 'ezeknek' itt-ott igazuk is lehet. Nem mindig, és nem minden esetben, de néha, esetleg. Mint most is. Talán...
De nekem tényleg mindegy. Én leírtam a mostani esettel kapcsolatos álláspontomat, és megpróbáltam megvilágítani, hogy a kollégának, aki felvetette előttem az egészet miért is lehet igaza - te meg nem vagy hajlandó elgondolkodni sem rajta, hanem élből gyűlölködéssel vádolsz. Lelked rajta... -
Hard3n3d
csendes tag
-
paljani
aktív tag
válasz Dr. Akula #23 üzenetére
Én vagyok a kolhozfelügyelő. Felügyelem, hogy a kis szorgos kezek feltörjék a 4090D-k BIOS-át és kivegyenek belőle minden korlátozást és telemetriát. Közben pedig olvasom a dicső nyugat kapitalista fotellázadóinak kommentjeit itt, hogy hogyan nyávognak a tevékenységünk ellen. Ugyanakkor kicsit csalódott vagyok, mert tisztességes nvidia bojkottot várok-vártam tőlük (így több kártya jutna ide) de tényleg csak egy kis nyafi-nyafira futotta. Tényleg hanyatlik a nyugat...
-
-
paljani
aktív tag
Látom megérkezett a másik topicból ide a - morállóf*szt lóbáló - fórum-csendőrhad, hogy itt is hazaárulásért akasszák majd az nvidia fejeseit...
Nem akarjátok bojkottálni őket? Az lenne az igazi FREEDOM FIGHT! Nem veszünk több Nvidiát! Vagy azért annyira nem problémás a dolog?
-
Dr. Akula
félisten
"hogy lehet letiltani azt hogy valaki BIOS-t csináljon egy kártyához otthon?"
Nem kell. Hardveresen kell letiltani. Ha másik BIOS-al se tudja felülírni, akkor oké, egyébként meg embargó. Ilyen egyszerű.
"Amerika azt mondta az Nvidiának ezeket viheted, azokat viszi. Ezzel ő törvényt szeg?"
Így van, mivel nem azokat viszi. Nem azt mondták neki hogy a vámon áttoláshoz kicsit csavarják lejjebb a teljesítményt, hanem hogy Kína nem kaphat nagyobb teljesítményt. Ha ennek a szajré nem felel meg, akkor embargót sértenek.
[ Szerkesztve ]
-
Cefet
aktív tag
Van, aki szerint Kína, vagy bárki nem tud megvenni bármit amit szeretne strómanokon keresztül?
Lol...Legyen béke! Menjenek az amerikai katonák haza, azonnal!
-
yarsley
aktív tag
Nem arról volt szó, hogy majd csak hónap végén szállítja Nvidia a kártyákat? Ha igen akkor még bőven van idejük leállítani a szállítást.
De ha Nvidianak van egy kis esze akkor itt nagyon nem trükközik, és csak olyan terméket szállít amire a hivatal rábólintott, miután átnézték a kártya tervét
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
Dragon3000
veterán
Ha jól emlékszem az első verziós 3060 esetében kiszivárgott limit nélküli driverrel ment a bányászat, az összes többi limites vga esetében, meg kb a bányászláz végére sikerült megkerülni az egészet, azt is a hackerek miatt, akik feltörték az nvidia szervereit. Ha így nézzük, akkor elég jól megoldották ahhoz képest, hogy erre senki nem utasította őket. Amúgy a marketing szöveg, hogy a játékosok miatt csinálták is vicc, mindenki tudja, hogy a bányászok, így több vga-val érték el ugyanazt a teljesítményt, így még többet vettek belőle, mert akkor visszatermelte még a drága kártyák árát is. A jelenlegi vga esetében, meg biosban valószínűleg csak az OC lehetősége van tiltva, amit nem tudom, hogy máshogy lehetne megoldani. Ha az USA annyira tiltani szeretné a dolgokat, akkor a 4080 lenne a max, amit lehet szállítani és nem a 4090 teljesítményének a 90%-a. Az meg milyen hülyeség, hogy kiskapukat játszik ki az nvidia? Van egy határ ami alatt kell lennie a teljesítménynek, ennek eleget tesz a gyártó.
-
Ixion77
addikt
válasz Cyberboy42 #13 üzenetére
Bár egyetértek veled, kíváncsi leszek hogy ez meg fog-e történni. Egyrészt nem vagyok benne biztos hogy lehetséges, másrészt azt sem hogy akarják.
1, Lehetségesség
Ha azt mondják, hogy fizikailag kell alkalmatlannak lennie a chipnek nagyobb teljesítményre, azzal lehet, hogy a chip újratervezését írnák elő, amit elképzelhetőnek tartok hogy annyira komplikált lenne hogy az NVidia-nak nem érné meg. Akkor viszont egyáltalán nem lenne Kínának modern AI chipje, amit az USA sem igazán akar meglépni, mert:2, Akarat
Az az USA sem akarja hogy igazán eldurvuljon a gazdasági háború. Bár ők állnak jobban, azért végtelen szálon össze van fonódva a nyugati és keleti gazdaság. Nem csak az USA tudja hátráltatni Kínát, de Kína is nagyon kellemetlen tud lenni az USA-nak. Tehát ez egy ilyen politikai pávatánc, amelyikben mindenki nagyon-nagyon óvatosan próbál lépkedni. Nincsenek igazán kemény és hatékony akciók, mint mondjuk az USA technológia export teljes tiltása, vagy a másik oldalról ritkaföldfém export teljes tiltása.[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Cyberboy42
senior tag
"Amerika azt mondta az Nvidiának ezeket viheted, azokat viszi. Ezzel ő törvényt szeg?" -Nem, nem szeg törvényt, csak talált egy kiskaput, mindenki ezt csinálja aki teheti, de attól ez még nem helyes. Gyakorlatilag teljesen pontosan tudja mindenki, hogy mi fog történni azokkal a kártyákkal. Amint megérkeznek, máris átsütik egy szerveres alaplapra.
Nem lesz semmi bünti, nvidia lépett, és most a hatóságon a sor. Még pontosabban kell fogalmazniuk...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...
-
félisten
Mert áruld el nekem miféle módon kell úgy bányászlimit kártyát csinálni hogy ne lehessen vele bányászni vagy megkerülni azt, ha bármikor lehet rá új BIOS-t csinálni bármelyik gyártó bármelyik kártyájára?és egy RTX 3060-6800 XT is 3 hónapos megtérüléssel alkalmas volt bányászatra a csúcson.
oylan baromságokat tudtok összehordani,bármiféle szakmai tudás nélkül hogy elképesztő ,nvidia haterésgre alapozva.
Nem ugyan azt hardvert kapják és nem ugyan azt a szoftvert kapják nem csak látszatra hanem sehogy.
Mond csak hogy lehet letiltani azt hogy valaki BIOS-t csináljon egy kártyához otthon? hogy feltörjék a Switchet az Xboxot a PS-t azon kívül,hogy törvényellenesnek nyílvánítod?Hogy valaki szétszedje a kártyáját otthon aztán azt csináljon vele amit akar, még ha törvényellenes is?
Amerika azt mondta az Nvidiának ezeket viheted, azokat viszi. Ezzel ő törvényt szeg? Miért nem azt mondták, hogy nem szállíthat kártyát? vagy RTX 4060 a max?
A Kártyák hadeversen és szoftveresen is arra vannak korlátozva ami elő van írva.A többi költemény a haterektől meg az ilyen cikkíróktól.Hányinger.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
őstag
Az NVIDIA csinált 'bányászlimitált' kártyát is, amit pillanatok alatt megkerültek. Mert olyan módon csinálta, hogy megkerülhették. Csinálhatta volna olyan módon is, hogy ne lehessen megkerülni (pl. nem BIOS-os letiltásokkal, hanem fizikailag olyan hardvert (GPU-t) adott volna ki, amit az fizikailag sem tud), és nem tudna belekötni senki. De nem ezt csinálta, és úgy tettek, mintha minden tökéletes lenne (még álszent módon a gamer piacot bíztatták is, hogy 'na majd milyen jó lesz nektek' - ja, veszett jó lett mindenkinek). Most ugyanez van. A GPU-t BIOS-ban lebutítja, majd újfent álszent módon ("én istibizti megcsináltam jóra") mossa a kezeit. Holott nagyon jól tudja, hogy pár napon belül jönni fognak a BIOS frissítések, amikkel megkerülik a szoftveres védelmet; vagy egyszerűen (mint eddig is) átrakják más NYÁK-ra, és menni fognak sokkal gyorsabban is (mint ha eladsz egy szoftveresen visszafogott Ferrarit, amit az első csiptuninggal visszavarázsolnak egy teljes értékű Ferrarivá - veszted a garit, de ez senkit nem érdekel, ha teljes értékű géped lesz egy olyan versenyen, ahol látszatra téged vissza akartak fogni, de mindenki tudja, hogy ennek így semmi értelme, sőt!).
Vagyis látszatra egy gyengített hardvert ad el, holott ugyanazt a motort kapják a kínaiak, amit mások is. (Vagyis nem a kártya miatt fogják venni, hanem a GPU miatt, amiben több van, mint amit láttatnak. Hiszen ha abból teljes értékű 4090-et csinálhatnak könnyedén, akkor mi értelme a szankcióknak?) Ezért fúj az emberek egy része a zöldekre - még azok is, akik 'semlegesek' a 'nagy' piros-zöld háborúban. Szerintem... -
félisten
Az nem zavar, hogy úgy vitte oda? Letiltotta biosban a tunigot , hogy szotfveresen se lehessen húzni a kártyákat a z OEM partnerek által, hardveresen kevesebb részegységet tartalmaz egy 4090D mint egy 4090 ,és betartja az Amerikai állam által előírt korlátozásokat. Tetszik érteni?
Ezt mondta az USA, hogy ezt lehet és ezt szállítják. Amit összehordtok nvidia haterség hogy ha valaki leszereli a nyákról a GPU-t meg új BIOS-t ír hozzá akkor 10% kal gyorsabb lesz a kártya...
Egy Suzuki Sfiftet meg ha szétbontod meg beleraksz egy kovácsoltvas dugattyút meg hengerfejet, chiptuningot dobsz alá akkor 20 lóerővel gyorsabb lesz a kocsi árának feléért. Az a Suzuki hibája OFC. Az ne zavarjon hogy a korlátozásokkal nem csak a 4090 kártyát tiltotta le amerika, hanem az összes professzionális GPU-t ami a z RTX 4090D fölött helyezkedik el mint pl a H100, H200 stb amik sokszoros teljesítényre képesek egy 4090 kártyához nézve is és ez volt a lényege az intézkedésnek...[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
Mert betarja a korlátozásokat?
tehát ha valaki leszedi a GPu-t a nyákról , ír hozzá egy másik BIOS-t gyakorlatilag épít egy új kártyát az az Nvidia hibája."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Vigneau
félisten
válasz Armagedown #1 üzenetére
Utóbbi pedig majd idővel letölthető a TPU-ról.
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
Powerfront
újonc
Kedvenc mondatom: "a BIOS-ba van beépítve, vagyis Kína nagyon könnyen meg tudja majd kerülni azt"
Na, ez jól mutatja, hogy amíg van lóvé, addig nem a szabályozás a lényeg, hanem a bevétel. Így a kiskapu megint adott. -
Ixion77
addikt
"a BIOS-ba van beépítve, vagyis Kína nagyon könnyen meg tudja majd kerülni azt"
Az NVidia gyakorlatilag szembeköpte az USA szabályozó hatóságokat. Meglátjuk, mennyire nézik majd ezt jó szemmel.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
bobalazs
nagyúr
Tuningellenes lett a GeForce RTX 4090 D
Ahogy az várható volt, hisz irtátok. -
Armagedown
őstag
" a BIOS-ba van beépítve, vagyis Kína nagyon könnyen meg tudja majd kerülni azt, ha elkezdik alternatív nyomtatott áramköri lapokra átszerelni a GeForce RTX 4090 D modellen található GPU-kat."
Csokálkoznék rajta, ha nem volna elég a korlátozás megkerüléséhez egy moddolt vbios.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
Új hozzászólás Aktív témák
- KERESEM / GIGABYTE AORUS RTX 3080 XTREME 10GB / GIGABYTE AORUS RTX 3090 XTREME / ORSZÁGOSAN
- PowerColor Radeon HD5770 1GB 128bit DDR5 Videokártya
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 4090 OC 24GB GDDR6X Videokártya!
- ASUS STRIX GAMING OC EDITION / GTX 1080 TI 11G
- MSI GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB GDDR6 Videokártya