Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Vesa #6432 üzenetére

    A kínainál (Sinopharm) nem olvastál/hallottál még sehol ilyen súlyosabb mellékhatásról. Több országban (például az Arab-félszigeten) a jelek szerint sikeresnek bizonyult az alkalmazása. Vannak persze hírek arról, hogy nem mindenki szervezete reagál megfelelően az oltásra, és elmaradhat az Ig termelés. (Ez inkább az idősebbeket érintheti).
    Maga a technológia, amivel készül, sok évtizedes, kipróbált és bevált technika. Annyiban elavult, hogy körülményesebb az előállítás, mint mondjuk az mRNS alapú vakcináknál, és ha módosítani kell, akkor az sokkal nehézkesebb, mint ha csak egy módosított mRNS szakaszt gyártanál le. Illetve, ha betolod az egész vírust, akkor kevesebb ráhatásod van arra, hogy annak éppen melyik részére "cuppan" rá az immunrendszered. Ez lehet egyébként előny is (pl. nem csak a tüskefehérjét tanulja meg felismerni, hanem a fehérjecsomagolás más elemét is, ami aztán jól jöhet mutálódott vírusok ellen is), meg lehet hátrány is (autoimmun reakciókra talán nagyobb így az esély).

    Más kérdés, hogy a kínai állam dezinformál, nem kommunikál korrekt módon, és még sorolhatnám. Ez nyilván nem a bizalom erősítése irányába hat.Egyébként nekem alapból sok ellenérzésem van a kínaiakkal (nem a néppel, hanem az állammal) szemben, és akkor még finoman fogalmaztam. (Mivel az utóbbi 10 évben relatíve sokszor jártam Közép-Ázsiában, számos kazak, kirgiz, ujgur ismerőstől hallottam brutális történeteket arról, hogy mennyire aljas a kínai állam. Ami ide eljut Európába időszakos rémhírekként, az csak a jéghegy csúcsa. Ezt nagyon komolyan mondom.)

    Viszont ez az oltásuk a jelek szerint működik, és ugyan az AZ-n kívüli négyesből nálam is a Sinopharm az utolsó a sorban, amit meg szeretnék kapni, de ha ezt ajánlják fel, elfogadom. (Szüleim egyébként ezt kapták; két nap múlva mennek a második dózisért.)

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák