Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ringman

    nagyúr

    Kiszámíthatatlan, melyik szputnyikos kaphatja meg harmadiknak az uniós utazást lehetővé tevő Janssen-oltást

    A protokollt jegyző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azonban hangsúlyozottan csak ajánlást tett. „Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen” – olvasható a hivatalos járványügyi oldalon is.

    Így a döntés az orvosok kezében van, de ehhez segítséget nem igazán kapnak, a protokoll pedig július vége óta változatlan.
    A protokoll ellentmondásosságára jellemző, hogy mégis ajánl azonos gyártmányú vakcinát akkor, ha más típusok valamiért ellenjavalltak, ami azt a felemás helyzetet eredményezi, hogy az ajánlás végső soron tartalmazza a Janssen–Janssen és a Szputnyik–Szputnyik kombinációt is, de a Szputnyik–Janssent már nem.
    Ennek az ellentmondásos helyzetnek az eredménye, hogy jelenleg van olyan oltópont, ahol gond nélkül beadják a Janssen-vakcinát a két Szputnyik V-re, míg máshol erről hallani sem akar az oltóorvos, ezért az érintettek szájhagyomány útján terjedő információk alapján vadásszák, hova érdemes menni Janssen-oltásért. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mivel előre nem lehet megjelölni, ki milyen vakcinát szeretne, csak a helyszínen derül ki, hogy adnak-e neki olyat, amilyet szeretne.

    csodálatos.

Új hozzászólás Aktív témák