Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jablocskov

    tag

    válasz Parci #1287 üzenetére

    Ázsiába szakadt doktorunk érezhetően szeretne pénzt keresni a videóival, azért kacérkodik folyamatosan a konteós vonallal, hogy növelje a nézőszámot. Ez nekem sem tetszik, ugyanakkor sokszor vannak érdekes, továbbgondolásra érdemes felvetései is.
    A laboreredettel meg az a helyzet, hogy jelenleg se ellene, se mellette nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok, csak feltevések vannak mindkét oldalon.
    Azt gondolom, hogy aki küzdeni akar az áltudományok ellen, annak bizony nem csak az adott tudományterületből kel felkészültnek lenni, hanem pszichológiából is. Alapvetően elhibázottnak tartom azt a hozzáállást, amikor a tudományos módszer hiányát rójuk fel a konteót terjesztőknek. Ezzel az átlagembert nem lehet meggyőzni, sőt az elitista hozzáállás csak fokozhatja bennük az általában amúgy is meglévő ellenérzést a tudomány művelőivel szemben. Véleményem szerint sokkal eredményesebb, ha az áltudományos felvetéseket egyenként, közérthető módon cáfoljuk. (ha tudjuk :) )
    A SARS-CoV-2-vel kapcsolatban kezdettől fogva nagyon sok a véletlen egybeesés. A flame-et elindító Steven Quay cikk nem tett mást mint, matematikai formában a statisztika eszközeivel leírta azt, amit eddig csak éreztünk. Azonban ez ettől még nem válik bizonyítékká, továbbra is csak sejtés marad.
    Engem egyelőre a természetes eredet melletti tudományos érvek sem győztek meg. A márciusi, sokat idézett Nature-ben megjelent cikk érvei is inkább feltevések. Hangsúlyoznám, hogy nem vagyok szakember az élettudományok egyik területén sem, csak a tudomány iránt érdeklődőként próbálok nyitott lenni minden felvetésre, és előítélet nélkül közelíteni ezekhez.
    Nézzük a cikk legfontosabb felvetéseit:
    A tüskefehérje szerintük azért nem lehet mesterséges, mert laborban tökéletesebben kötődőt is elő lehetne állítani. :F
    A SARS-CoV-2-re jellemző több bázisú furin hasítási helyeket nem figyelték meg a rokon béta-koronavírusokban, bár más humán béta-koronavírusok, rendelkeznek ilyen helyekkel. Valószínű, hogy más fajokban fel fognak fedezni SARS-CoV-2-szerű, több bázisú hasítási helyekkel rendelkező vírusokat. Ez megint csak feltételezés. Ázsiába szakadt doktorunk is kitért erre, hogy a kínai kutatók állítólag gőzerővel dolgoznak ennek az igazolásán.
    Szerintem egyelőre sajnos az a helyzet, hogy egyik vagy másik eredet mellett sincs hitelt érdemlő bizonyíték.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák