- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeBee73
őstag
Picit dundinak tűnik. Mint ez.
"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG
-
Toth_Jani
őstag
Ez felesleges hiszen Kínából bármikor lehet rendelni 32 TB-os pendrive-t pár ezer forintért.
-
Acélfarkas
senior tag
Nekem is ugyanez jutott eszembe, amit linkeltél. Kiváncsi vagyok eljutnak-e újra annak magasságáig. Szép hogy tágítják a határokat, de eljön azaz idő, mikor már nem fognak tudni semmilyen technológiával adatsűrűséget növelni a fémtányérokon. A merevlemezes adattárolás mint olyan, el fog tűnni a jövőben. 15-20 év max. szerintem.
[ Szerkesztve ]
"Nem kérdőjeleztem meg, hogy hülyeséget mondasz!"
-
.mf
veterán
Ezt már én is felvetettem korábban párszor, hogy datacenter, cloud vagy NAS feladatra dedikált lemezeknél akár vissza is térhetne a HH (half-height) 3.5" helyett a FH - vagy akár az 5.25" is. De úgy tűnik a flash előbb előzi meg kapacitás után árban is, elég magas szinten ragadt be a lemezek ára.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Duck663
senior tag
-
.mf
veterán
Nem kell gyorsan pörgetni.
Akinek sebesség kell, az SSD-t vesz.
De ha a sebesség nem kritikus, csak a nagy tárhely a cél, mondjuk egy cloud backup szolgáltatónál, fájlküldőnél vagy hasonlónál, vagy DVR / NVR vagy SOHO NASnak, ahova sokan amúgy is 3.5" 5400-ast használnak, akkor akár a 4200, 4000 vagy 3600 RPM is mehet, mint a régieknél. A nagyobb tányér gyorsabb széle amúgy kompenzál is valamennyit ebből a sebességhátrányból.
AkkorIban is hasonló környezetből jött az 5.25" Bigfoot: 3.5"-esen a tányér-sűrűséget lassan tudták növelni, inkább a tányérok számával tudták a kapacitást növelni - az 5.25" tányérja viszont eleve nagyobb volt, így már önmagában nagyobb kapacitást jelentett, és akkora méretben a tányérok számát is tovább lehetett (volna) növelni.
De ebből már úgyse lesz semmi. 5-10 éve kellett volna ezt meglépni; most már a flash mellett egyre kevésbé versenyképes.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Duck663
senior tag
Elsődlegesen talán mégis azért, túl nagy volt. Mai szemmel már különösen.
Én egyébként inkább kombinálnám a sima 3.5-es HDD-t nagy méretű memóriával. Ahova elő tud tölteni a HDD. Pl játéknál. Jó ezt célzottan kellene programozni, de nem kellene amiatt aggódni, hogy mikor döglik le az SSD. A memória tetszőleges számú újraírást elvisel. Nemrég (kb fél éve) cseréltem SSD-t, de már most 9.5 TB-nál járok, pedig igyekszem kímélni, de már játékok rákerültek, és bizony használódik.Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Reggie0
félisten
Azert annyira megsem, mert a cd-dvd meghajto meg vagy 15 evig nem okozott fejfajast ebben a meretben
#8.mf: Hogyne kene. Ha nem kene, akkor akinek csak tarhely kell az szallagos meghajtot venne.
A nagyobb tanyer gyorsabb szele nem kompenzal, sot ront a helyzeten, hiszen a max fordulatszamot pont a szele fogja korlatozni (szakitoszilardsag, rezgesek), mikozben a belseje lassu lesz. A fajlod olvasasi sebessege pedig erosen attol fog fuggni, hogy eppen hova kerult, azaz lutri lesz. Megkapod az SMR meghajto elmenyet SMR nelkul
A 3.5" 5400-as NAS-os meghajtokra az erv mindig csak a fillerbszas. Az utolag elejtett konnyeket mar nem tartalmazzak az eladasi statisztikak.[ Szerkesztve ]
-
bence1024
tag
Hélium???
Jaj csak azt ne!
Mindjárt megjelenik itt valaki! -
Nekem volt Quantum Bigfoot winyóm, asszem 1.2GB-os régen.
Igaz, amit mondasz, nagyon változó volt a sebessége.Viszont az 5400-as dologgal nem értek egyet, az alacsony hangerő is lehet szempont.
Itthoni NAS-ban az 5400-at is simán lehet hallani, a 7200-at pedig sehogy sem tudtam úgy lehalkítani, hogy hűvös maradjon és tudjon tőle mindenki aludni.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
zetor2000
senior tag
Nem is volt az olyan régen. A 80's évek végén akadt céges gépben:
Seagate ST225 MFM cuccmucc. Nem nagy (úgy értem, kapacitásra), de sokat fogyaszt és hangos.
Régebben dísznek volt odahaza valami ilyesmi, nem fogyasztott sokat, amikor működött, akkor 50W-ot kajált:
Akkoriban még tudtak mechanikát készíteni, 8 tányér, 16 fej...Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Geri Bátyó
őstag
válasz
#72042496 #14 üzenetére
Azt én sem értem, hogy emiatt miért nem húzták még rájuk a vizes lepedőt. Amikor elkezdték a kerekítgetést, meg a 1024-ről 1000-re átállást, nagyjából a 20 GB-os vinyók környékén, még tényleg nem volt nagy jelentősége, hogy 19.6 GB, vagy 20 GB, de nekem a 4 TB-os külső vinyóm valójában 3.68 TB és ez már jelentős.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #17 üzenetére
Volt belőle per, csak a bíróság is kimondta, hogy a tizes alapú prefixumokat tizes alapon váltani nem félrevezető. A 4 TB-os külső vinyód 4 TB, illetve 3,68 TiB kapacitású.
"Amikor elkezdték a kerekítgetést, meg a 1024-ről 1000-re átállást, nagyjából a 20 GB-os vinyók környékén"
Már a '70-es évektől, a megabájtos kapacitások óta tizes alapon váltanak.
[ Szerkesztve ]
-
Acélfarkas
senior tag
Sokan elfeledkeznek róla, hogy a FAT-tábla is helyet foglal a hdd-n. Az is csökkenti a hasznos kapacitást.
"Nem kérdőjeleztem meg, hogy hülyeséget mondasz!"
-
Geri Bátyó
őstag
válasz
#72042496 #18 üzenetére
Nagyjából átfutottam, de ez pont nem volt szerencsés, mert az adott terméken (apróbetűvel) rajta volt, hogy decimális átváltást használnak. Én ilyennel még nem találkoztam. Másrészt jól benyaltak a gyártónak, amikor a bírósági magyaráztaban az SI mértékrendszerre és a metrikus átváltásra hivatkoznak, amit USA nem használ.
Maradjunk annyiban, hogy az informatika bináris és aki ettől eltér, az hazudik."Már a '70-es évektől, a megabájtos kapacitások óta tizes alapon váltanak"
Nem te vagy az első, aki ezt mondja, csak ő sem tudott meggyőzni, mert az első vinyómnál (Quantum 8.4 GB) és a haverom akkori vinyójánál (Quantum 13.1 GB) kb. 1-2% eltérés volt, az meg nagyjából a FAT tábla és a BOOT szektor."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Neovenator
senior tag
Én is egy olyannal kezdtem a PC-s pályafutásomat, egy 5x86-os rendszerben...nem 1.2GB volt a kapacitás, hanem 1.28GB !!4!444!
Emlékszem, a borítása egész fura volt a széleken, matt, fehéres-fémes...ha megfogtad, örökre rajta maradt az ujjlenyomatod...
Boldog békeidők!"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"
-
Neovenator
senior tag
válasz
Geri Bátyó #17 üzenetére
Képzeld el, milyen érzés ez egy 18TB-os vinyónál...több, mint másfél tera megy a levesbe, egy pár évvel ezelőtti teljes laptopvinyó mérete...kapják be a gyártók!
"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"
-
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
-
Reggie0
félisten
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
A merevlemezeken az adatcimzesnek nincs sok koze a kettes szamrendszerhez. Mig egy memoria eseten a cimbusz szelessege meghatarozza, hogy mekkora egy sor merete(ugyanis ez kapuzza a memoriacellakat), addig a merevlemeznel a szamabrazolason kivul nincs sok koze az adatok elhelyezesehez. Ezert van(volt) kenyszeru 1024-es valtas a memoria alapu taroloknal. A merevlemezeken az adattarolas sokkal inkabb a tavkozleshez hasonlatos problemakat vet fel, ahol mindig is 1000 volt a valtoszam(lasd halozati eszkozok sebessege).
-
-
cucka
addikt
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
Nem nyaltak be, a kilo- mega- stb. prefixek azok SI rendszerben értelmezettek.
Az volt a slendriánság, hogy informatikában úgy voltak vele, hogy a 1024 az a 2 hatványa, ezért hívjuk azt kilo- prefixxel, mert jóvanazúgy.És az totál tévedés, hogy az USA nem használ metrikus rendszert. Valójában de, használnak, ott, ahol szükséges.
Persze, az asztalos hüvelykben számol, a benzint a kúton meg gallonban számolják, igazából a mindennapi életben semmilyen hátrányt nem jelent, hogy nem metrikusban gondolkoznak.
De mit gondolsz, az intel tervez amerikában egy processzort, és nanohüvelykben fog számolni? Meg a NASA az űrhajónál gallonban számolja a térfogatokat?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
Az USA-ban használnak SI-t a különböző területeken, amilyen az elektronika is. A bináris váltáshoz pedig léteznek bináris prefixumok. De technikailag nem indokolt kettes alapon váltani a kapacitásokat, ezt írták is közben. Az csak a mértkegységek használatát tenné bonyolultabbá.
Nem akarom elrontani, de abba belegondoltál, hogy adatátvitelnél hogyan váltanak? Például a 320 kbps mp3 vagy az 500 megás internet másodpercenkénti hány bitre utal.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Amúgy szerintem épp a bonyolultság miatt ragaszkodnak emberek az 1024-hez. Ezt sulykolták a számtech tanfolyamon, megvolt a különlegesség érzése, hogy ehhez érteni kell. 1000-rel viszont ez elveszik és hétköznapivá válik az egész (mert az is).
És máris nem a héliumról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
"Hogyne kene. Ha nem kene, akkor akinek csak tarhely kell az szallagos meghajtot venne."
Szalagot cloudba, NASnak? Látom fogalmad sincs, milyen a szalag a valóságban, csak hallottál róla. Az egy hosszú távú archiváló eszköz, amit megírsz és elrakod a szekrénybe, aztán reméled sose lesz rá szükség onnan backupolni, hanem van mentés HDD-n is, mert különben gyötrelmes lesz. Nem egy folyamatos használatban lévő tároló és backup eszköz. Ahhoz nagyon alacsony az írástűrése, el is szakadhat, tisztítani kell a fejet, és megtalálni rajta valamit iszonyatosan lassú: ami HDD-n pár ms, az tape-en percekbe is telhet. Totál alkalmatlan azokra a feladatokra, amiket fentebb írtam.
"A nagyobb tanyer gyorsabb szele nem kompenzal, sot ront a helyzeten, hiszen a max fordulatszamot pont a szele fogja korlatozni (szakitoszilardsag, rezgesek)"
Remélem az megvan, hogy ezek a sebességek, amiket írtam, azok 30-40 éve, az akkori technológiákkal simán működtek ebben a méretben.
"A 3.5" 5400-as NAS-os meghajtokra az erv mindig csak a fillerbszas. Az utolag elejtett konnyeket mar nem tartalmazzak az eladasi statisztikak."
Már megint hülyeséget írsz, amivel csak magadat járatod le. Már egy 5400-as szekvenciális írás-olvasása is nagyobb, mint a legtöbb helyen elérhető gigabites hálózaton a valós sávszél. Hiába veszel egy Ferrarit, ha csak egy 30-as övezetben közlekedsz vele. Ahol gigabites a hálózat, kicsi az előnye egy gyors 7200-asnak (seek, random, vagy kis fájlok - de egy backup vagy hálózati tárolóra pont a nagy, egybefüggő fájlok jellemzőek). Ellenben hangosabb, nagyobb a fogyasztása, jobban melegszik.
-
Reggie0
félisten
Sehol sem irtam, hogy NAS-ba vagy cloud-ba. Azt irtam, hogy ahol csak a fajlagos olcsosag szamit.
"Remélem az megvan, hogy ezek a sebességek, amiket írtam, azok 30-40 éve, az akkori technológiákkal simán működtek ebben a méretben."
30-40 eve minden mas volt. Mas anyagok, mas bitsuruseg, mas rogzitesi technoliga. Nagyjabol kobalta korszak, nyilvan kevesbe volt erzekeny, azzal sem kellett foglalkozni, hogy hany lemez kerul egy hazba, mert nem zavartak egymas a rezgeseikkel se.
"Már megint hülyeséget írsz, amivel csak magadat járatod le. Már egy 5400-as szekvenciális írás-olvasása is nagyobb, mint a legtöbb helyen elérhető gigabites hálózaton a valós sávszél...."
Aki pedig NAS- cloud-ot uzemeltet annak sem mindegy, hogy mennyi ideig tart a resilver, scrub, snapshot stb.. Nyilvan vannak akik nem gondolkodnak elore es azt sem tudjak milyen muveletekre lesz szukseg a hasznalat soran, de ne ne ezen vasarlasok legyenek mar relevansak."Ellenben hangosabb, nagyobb a fogyasztása, jobban melegszik."
Igen, ez fontos es relevans szempont egy NAS-nal, mint a matrica szine.[ Szerkesztve ]
-
TeeBee73
őstag
válasz
Neovenator #24 üzenetére
16.3TB-ot ír nekem is a teljes területre az 18TB-osnál.
-
ekkold
őstag
A HDD és SSD méret megadását lehet vitatni, meg indolkolni sokféleképpen, de szerintem egyszerűen csak marketingről van szó. ha az 1024-es váltás lenne a kedvezőbb marketing szempontból akkor azt használnák.
Amúgy meg ki vesz manapság HDD-t (tudom most még sokan), de abban a pillanatban hogy az azonos kapacitású SSD-k olcsóbbak lesznek mit a HDD, ez utóbbi megy a levesbe. Mert zajos, nagyobb, és több energiát fogyaszt. Nekem pl. a NAS-ban is SSD van évek óta, így semmi hangja nincs, kevesebb áramot is fogyaszt, és érezhetően gyorsabb... -
válasz
Neovenator #24 üzenetére
kapják be a gyártók!
Úgy érted a windows?
-
.mf
veterán
"Sehol sem irtam, hogy NAS-ba vagy cloud-ba."
Én viszont végig erről beszéltem, ld #4, ahonnan az egész indult.
"Aki pedig NAS- cloud-ot uzemeltet annak sem mindegy, hogy mennyi ideig tart a resilver, scrub, snapshot stb.."
Ha olyan gyakori nálad a scrub és resilver, akkor valamit rosszul csinálsz...
"Igen, ez fontos es relevans szempont egy NAS-nal, mint a matrica szine."
Ok, ha szerinted ez nem releváns, akkor lakj egy kis albérletben, ahol egy légtérben van a hálószoba egy SOHO NAS-ba rakott 7200-asokkal.
-
Reggie0
félisten
A scrub az gyakori, az integritast rendszeresen magatol ellenorzi, termeszetesen. Ez nem hiba, hanem feature aminek csak elonye van...
"Ok, ha szerinted ez nem releváns, akkor lakj egy kis albérletben, ahol egy légtérben van a hálószoba egy SOHO NAS-ba rakott 7200-asokkal."
Szeirntem altalaban nem ennyire sotet senki es rajon, hogy a hutogep mellett jobb helyen van.
De ugye te sem gondolod, hogy az egyszobakonyhas alberletezok miatt maradt meg az 5400rpm?[ Szerkesztve ]
-
TeeBee73
őstag
válasz
Neovenator #40 üzenetére
-
Pötyi
őstag
A kilencvenes évek végén én is használtam olyan 10 000 RPM-es SCSI vinyót, hogy amikor a számítógép-ház oldala le le volt véve, akkor az egész házban zavarta a tévé- és rádiókészülékeket. Olyan hanggal pörgött fel, mint egy sugárhajtómű.
QNX is cool!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat 28 TB-os HDD-je az UltraSMR technológiát kamatoztatva készül.
- Gitáros topic
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Mobil flották
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Tíz év, egymilliárd eladott Redmi
- Androidos tablet topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímemet)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Baldur's Gate 3
- További aktív témák...
- Crucial P5 Plus 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan, Hűtőbordás - 6600-5000 MBs - Eladó!
- 1 TB HDD Bazár!
- Eladó 3 darab hibátlan 4TB-os WD RED Pro merevlemez/HDD 100%-os kondícióval
- Eladó SSD-k 512GB-1TB-2TB /// 2TB HDD
- Samsung 980 PRO 2TB (MZ-V8P2T0BW) PCle 4.0 NVMe M. 2 - 5év garancia, Ár alatt!
Állásajánlatok
Cég: ABT Hungária Tanácsadó Kft.
Város: Budapest