- Milyen processzort vegyek?
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- ASUS notebook topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
Aktív témák
-
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Köszi a válaszod. A Recovyer DVD-k ki vannak írva, és szeretném teljes mértékben kihasználni a hdd-t, ezért felesleges számomra a rejtett partició. Csak arra lennék kíváncsi, ha letörlöm, akkor a dvd-ről visszaállítható-e?
Csak abban az esetben állítható vissza recovery CD/DVD-vel a rejtett partíció, ha előtte letörlöd az összes partíciót a vinyóról. Ha meghagysz valamilyen partíciót, akkor helyreállítja ugyan a rendszert, de nem csinálja meg a rejtett partíciót.
-
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
még azért annyit hadd kérdezzek meg, hogy gondolom ha leformázom a rejtett partíciót is, akkor elveszik a ThinkVantage gomb használati lehetősége inditásnál, ugye?
Erre a kérdésedre egyszer már válaszoltam.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[link]
Tehát mégegyszer: a rejtett partíciónak semmi köze a futó Windows operációs rendszeredhez, a Windowsban működni fog az Access IBM/ThinkVantage gomb, ha fent van az Access IBM online User's Guide és a Hotkey driver.
Indításnál, amikor még nem fut a Windows, a BIOS-ban beállított rejtett partíciós programot indítja el ez a gomb. Ha tehát törlöd a rejtett partíciót, akkor nem csinál ez a gomb semmit az indításnál megnyomva.
Ha már fut a windows, akkor a fent említett driverek kezelik.
-
user01
aktív tag
válasz
levy1983
üzenetére
Hát nagyon valószínű...
Nekem most saját Win XP Prof. van fent, és a ThinkVantage progit nem telepítettem, csak a szükséges driver-eket. Így most van egy felesleges, kék IBM gombom, ami nem csinál semmit. 
Ha feltelepíted a ThinkVantage progit, akkor elképzelhető, hogy lesz funkcionalitása az IBM gombnak. Én nem próbáltam ki, mert semmi szükségem rá. -
Sipi
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Nem tudom, hogy rec. dvd-ről vissza lehet-e állítani. Szerintem nem. A HPA (rejtett rész) speciális formájú, abban bootolható image-ek vannak, nem is egy. Az nem eléyg, hogy odaméásolod a fájlokat.
Az fwbackup és fwrestore eszközökkel (ott ülnek a rejtett részben, tehátvalszeg a recovery dvdn is ott van) el lehet menteni ezt a részt is. Illetve, ha kikapcsolod a védelmét a BIOS-ban, akkor pl. ghosttal elmenthető. De csak így egyben, partícióként.
Egyébként hidd el, néha jól jön ez a rész. Ebben NEM csak az eredeti oprendszer és driverek vannak, hanem ha kinyírtad a windowsodat, helyreállítást is csinálhatsz belőle.
De mindegy, én nem szólok bele.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
A Recovery partíciót ne piszkáld inkább. Az az egyetlen utolsó lehetőséged, ha szétmenne a gép. A benne lévő oprendszerrel meg semmi gond, hiszen csak egy telepítőkészlet.
Windows-ban Device Manager, és nézd meg a hardver-elemek között az alaplapi erőforrásokat! Nincs előttem win, valami olyat keress, hogy Számítógép. Amellett olyannak kell lennie, amiben az ACPI szó benne van. Félő, hogy a procicsere után megkukkant a wined. Mivel pont leginkább energiagazdálkodásban tér el a két proci, meghülyülhetett az ACPI alrendszer. Ezt winből elég nehézkes gyógyítani. (Az lenne a szép mód, hogy törlöd azt az eszközt, ami most alaplapként talán normál PC-n van, felismeri az újat, és felteszi ACPI-nek. De ez nem megy, egyszerűbb a recovery verzióból nulláról feltenni.)
Ja, ACPI-t nem tudod konfigurálni, az egy alrendszer, a hardvereket figyeli, kommunikál velük. Az lehet, hogy nem frissült a BIIOS-ban/winben, hogy már más processzor van, ergo az egész eddigi működését át kell alakítania.
Esetleg a BIOS-t is frissítheted, mert abban is rossz lehet valami. Nem baj, ha nincs újabb, próbáld meg ugyanazzal a verzióval felülírni.
Sipi
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Légyszí', írj pár konkrétumot: milyen Celeron M procit cseréltél milyen Pentium M-re, hány fokon kapcsol be először a venti, utána terhelésnél mikor vált ismét, stb.
Az Everest hőmérséklete kiírásaiban ne nagyon higgy, nálam legalábbis nem írja ki jól soha.
Másik problémám, hogy míg a celeronnal csak akkor kapcsolt be a venti, mikor a cpu azt igényelte, addig a pentiummal mindig megy egy bizonyos alapjáraton és ha nő a hőmérséklet, akkor sem gyorsul fel a venti.
A venti nálam is megy alapjáraton egyes fokozatban, nem hallom, csak ha odatapasztom a fülem, s kb. 43°C-nál kapcsol egy kicsit magasabbra, utána kb. huzamosabb terhelésnél olyan 56°C körül ismét egy fokozat - bár ennél magasabb hőmérsékletre nem is nagyon melegszik.
Nálad nem vált még 50-60°C körül sem?
-
-
Sipi
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Szerintem nem lehet egyszerű módon. A rejtett partíción van pl. maga a Rescue and Recovery, ez végzi a visszaállítást. Emellett pedig külön csomagokban a Windows részei, a driverek, frissítések. Kézzel macerás lenne ezt előállítani. De ha az IBM/Lenovo oldalain keresgélsz, valószínűleg találsz olyan gyári eszközt, ami ezt lehetővé teszi.
Egyébként a RescRecovery képes full backupot csinálni, ami a teljes rendszert elmenti. Mindent. Ezt kiírod DVD-re (illetve többre), és erről bármikor kérhetsz teljes rendszervisszaállítást az R&R-rel.
Rejtett RR: úgy vettem észre, az RR telepítésének első fázisa az, hogy legyalulja a rejtett partíción lévő példányt, és telepíti az újat. (Valószínűleg azért ilyen iszonyatos a mérete, mert egy komplett, kiherélt Windows-t is tartalmaz a recovery futtatásához.) Amit tapasztaltál, mondhatnám, természetes: telepítetted a magyar RR-t. Erről többeknek kiderült, hogy kizárólag angolul beszél, ezért váltott át a tiéd is erre. (Az eredeti németet ugyanis letörölte.)
Sipi -
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
A Recovery cd-kre a rejtett partíciót menti el, a gyári beállításokkal. Viszont csinálhatsz bármikor backup-ot is, ezt cd-re/dvd-re vagy külső vinyóra mentheted (vagy a gép saját vinyójára is akár, bár annak sok értelme nincs, ha pont az megy tönkre esetleg), így tehát majd a magyar xp-det is backupolhatod.

A Backup lehetőségeket is a Restore and recovery cumók közt keresd (Thinkvantage gomb bootnál).
Pár napig nem leszek net közelben, remélem valaki más segít. -
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Amúgy sikerült először lemerítenem az aksit, most rádugtam a töltőt. Ilyenkor használthatom a notit, vagy hagyjam első töltésnél 16 órán keresztül kikapcsolt állapotban?
Nyugodtan használhatod a gépet.
Az aksival amúgy nem kell különösebb hókusz-pókuszt csinálni. Ha nem vagy alig használod, akkor is érdemes kb. havonta egyszer teljesen lemeríteni és feltölteni, de más karbantartást nem igényel.
-
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Hoppá...
Azzal kellett volna kezdjük a dolgot, hogy van egy nagyszerű driver-és egyéb letöltő program, aminek az a neve, hogy Software Installer, ennek az újabb változata a System Update 2.0.
Ez(eke)t kellett volna legelőször letölteni, mert akkor nem kéne egyenként keresgélned most...
Bár alapból fent kéne legyen a ThinkVantage progik közt...
[link]
[link] -
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Hát ha csak ez a két progi nincs fenn, akkor minden ok.
Nem biztos, hogy csak ez a kettő, _én_ erről a kettőről tudok csak, de ettől még lehet több is.
Ha formázom az egészet (rejtett partícíót is beleértve), akkor nem fogom tudni használni a Thinkvantage gombot bekapcsolás után, ugye?
Nem, mindaddig, míg le nem töltöd a Access IBM online User's Guide és a Hotkey driver nevezetű cumókat. [link] Utána működnie kell.
Ti mit ajánlotok formázzam az egészet, vagy a rejtett partícíó maradjon, és acsak a másikat?
Szerintem hagyd meg a rejtett partíciót, az a 4-5 GB nem olyan nagy veszteség... -
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Köszönöm, már egy ideje töltöm a progikat az IBM oldaláról... esetleg, ha más is megtudja erősíteni azt, hogy az előre feltelepített programok mindegyike letölthető, akkor formáznék is...
Sajna van olyan, amit nem tudsz letölteni majd a weboldalról. Ilyen pl. a Sonic Recordnow! (ez a cd-író, dvd olvasós notikhoz járó cd-író progi), illetve a Windvd Creator (ami a dvd-írósokhoz járó szoftver). Az előbbit megtalálod most a C:\IBMTOOLS\APPS\RECNOW könyvtárban, a másik is ott lesz valahol, de annak nem tudom, mi a rövidítése (nekem nincs dvd íróm a gépben). Célszerű ezeket talán lementeni, s ha formáztad, feltettél egy másik xp-t, akkor visszatenni.
Ha nem jól mondom, javítsatok ki.
-
sssent
senior tag
-
-
sssent
senior tag
válasz
levy1983
üzenetére
Ha csak a rendszerpartíciót formázod, akkor a rejtett partíció még megmarad. Viszont az már nem biztos, hogy egy új OS telepítése után eléred az R&R-t bootoláskor az access ibm/thinkvantage gombra bökve. Attól függ, hogy az újonnan telepített oprendszer mit kotorászott az MBR-ben. Nem vagyok benne teljesen biztos, de szerintem egy másik WinXP még nem okoz gondot. Ha mégis, akkor itt [link] találsz egy programot, ami rendbeszedi az MBR-t.
Viszont, ha megcsinálod szépen a recovery disc-eket, akkor azokról a rejtett partíció is visszaállítható a későbbiekben, ha szükséged van rá. Szóval akár le is törölheted az egészet.
Ha valami hülyeséget írtam volna, valaki javítson ki. Fentiek csak elméleti megfontolások alapján születtek, soha nem használtam a hozzáadottól eltérő OS-t thinkpaden. -
levy1983
aktív tag
-
Shadowfax
addikt
válasz
levy1983
üzenetére
Már többen írták előttem, s én is csak megerősíteni tudom: nem éri meg a procicsere.

Egyrészt nagyon drága az új, másrészt a régit nem tudod eladni, harmadrészt ha nekiállsz saját kezűleg bütykölni, tuti ugrott a garancia. Ha meg pl. egy hároméves garancia lejárta után kezded el szerelgetni, akkor borítékolom, hogy nem tudod már kicserélni a kompatibilitási gondok miatt.
A negyedik dolog a hűtés kérdése: ha egy magasabb órajelű procira cseréled, akkor esetleg a mostani hűtés kevés lesz neki...
-
törölt tag
válasz
levy1983
üzenetére
A vevő által nem cserélhető alkatrészekhez vezető csavarok egyszer használatosak, azért, hogy a szervízben kiderüljön, ha a juzer bütykölése miatt romlott el. Szóval az egyszerhasználatos nem minőségbeli jelző

#1239: Processzortól függ, Pentium-Mes bírja 3-4 órát lazán. -
zolle
tag
válasz
levy1983
üzenetére
Én eddig csak HP-t szedtem darabokra, meg Dellt láttam ahogy a szerelő srác szétszedi..
Nem mondom hogy lehetetlen a procicsere, de ha ráég a tokozás a réz hűtőlapkára, azt onnan semmivel le nem szeded, sajnos találkoztam már ilyennel, pont az említett HPnál, meg Inteles asztali gépnél is
-
Zola_
tag
válasz
levy1983
üzenetére
Szia, procicseréról notebookban én még nem hallottam. Gondolom van aki esetleg meg tudja csinálni, de -mint alább is írtam- ez nem az asztali gépek világa, és érdemes itt [link] visszaolvasni, egyben ezekkel [link] a linkekkel kezdeni.
A CeleronM vs PentiumM- ről is sokat olvashatsz ott, de a legfőbb különbség az energiagazdálkodásban van. CeleronM végig maxon megy, PentiumM-ben pedig speedstep van, visszaveszi az órajelet ha nem szükséges, ezért jóval kevesebbet fogyaszt, kb. másfélszer többet bír akkuról, kevésbé melegszik a proci, és a venti is kevesebbet megy. Valamint a cache memória is különbözik 1MB vs. 2MB.
(Először én is CeleronM-et vettem, aztán gyorsan le is cseréltem
)
[Szerkesztve]
Aktív témák
- HP ProBook 470 G3 17.3 nagyképernyős laptop i5-6200U 8GB DDR4
- MacBook AIR 13 M1 CHIP! 8GB/256GB SSD Magyar! Fulldoboz! Akkumlátor 88%!
- Bomba ár! Toshiba Satellite C850 - Intel B960 I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dell Precision 3520 i7-7700HQ/16GB/512NVMe/Nvidia620/WIN11PRO Új aksi.
- Dell Latitude E5470 i5-6300U 16GB 256SSD WIN11Pro Új akkumulátor
- LG 65B3 -65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem most saját Win XP Prof. van fent, és a ThinkVantage progit nem telepítettem, csak a szükséges driver-eket. Így most van egy felesleges, kék IBM gombom, ami nem csinál semmit.

), de ha R51e típusú gépe van, akkor jó bele az említett memória.