Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz joecontra #24289 üzenetére

    "Tehát most drága az uplink fejlesztés, aminek a költségét az előfizetési díjakból nem tudják kitermelni."

    Ez most nem neked szól. Nem szeretném ha megint valaki a fejemhez vágná, hogy sajnáltatom itt a multikat, meg hogy évek óta fizetik a drága díjakat aztán nem futja belőle fejlesztésre. Ez politika, én meg műszaki szakember vagyok.

    Mivel a kábelszolgáltatók tradícionálisan a lefelé irányra voltak ráálvva, ezért nem csak ők, de az egész iparág ennek az igénynek a kielégítésére állt rá rendszer szinten, és ennek a DOCSIS csak egy eleme: itt elsősorban TV-ről volt szó (analóg, digitális, VOD stb.). Tehát az volt a cél, hogy minnél több előre irányú QAM csatorna legyen.

    Az igények lassan megváltoznak, és az uplink kapacitás is fontossá vált (na nem a torrent miatt).

    "Azonban szerinted a tendenciák alapján van esély a költségek esésére a jövőben."

    Kb. most érünk el ahhoz a vízválasztóhoz, ahol egyrészt tényleg jelentős beruházással át kell alakítani a DOCSIS US irányt is, másrészt a DOCSIS3-ban bevezetett új szemléletnek köszönhetően (moduláris CMTS, kihelyezett modulátorok, a digitális lézeres technológia olcsósodása stb.) egyre elfogadhatóbb áron nagyobb lépést tehetnek a szolgáltatók.

    Ez egy eredetileg műsorszórásra kitalált rendszer, amire ráerőszakolták a két irányú kommunikációt. MOst jutunk el oda, hogy a műsorszórás mellett legalább akkora súlya van az internetnek is, és tovább nem lehet bővíteni ezt a kapacitást a hagyományos módszerekkel. Cserélni kell az analóg lézereket, diplex szűrőket, erősítőket, szegmentálni kell stb.

    A DOCSIS-ban egyébként rengeteg lehetőség van, amit sokan nem látnak még. A koax technológiával akár 100+ csatornát is össze lehet fogni, így a rendszer halála az lesz, amikor már se analóg, se digitális adás nem lesz, csak egy nagy IP alagút GHz-körüli sávszélességgel, és több gigabites sebességgel.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák