Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz Ebit #1547 üzenetére

    A VDSL-t széleskörűen sehol nem használják. Szándékosan nem írtam szabványt, mivel azzal olyan téren gond volt, inkább megmaradt amolyan gyártó specifikus megoldásnak. Elvétve használták, de sosem széles körűen.

    Ezen változtatott 2005-be a VDSL2 ami már egy széles körűen elfogadott szabvány. Ellentétbe a VDSL-lel ez visszafelé kompatibilis az ADSL szabványok felé is. Ezen kívül sok további fejlesztés került bele, elsősorban az IPTV jellezű felhasználás érdekében. Az ATM-es csatlakozó felületet is leváltotta az IP alapú packet mode. Többféle profilet ismer így széles körben pozícionálható. A hatákonyabb jelkezelés miatt nagyobb sebességekre és képes, akár nagyobb távolságra is mint a VDSL. És még sok más egyéb, utána lehet ennek nézni neten. A telcok az után kezdtek el széles körű FTTN+VDSL2 fejlesztésbe miután a VDSL2 szabvány elkészült és megjelentek az első ilyen eszközök, ami úgy 2005 vége, 2006 eleje felé történt meg. Akkor tudott elkezdődnit az AT&T és a DT projectje is, nem véletlenül.

    Ugyanúgy ahogy ADSL eszközt már évek óta nem lehet kapni, hisz ha jön egy újabb szabvány ami visszafelé kompatibilis, márpedig az ADSL2 és ADSL2+ az, onnantól a régi generáció eltűnik. Az ADSL2 2002-es a 2+ 2003-as szabvány így utána 1-2 évvel a korábbi generációs eszközök szépen kikoptak a piacról. Ez ugyanúgy igaz a VDSL2-re is, amióta széleskörben elérhetővé vált a kínálatban, azóta a VDSL generációs is kikopott nem mindtha valaha is olyan széles körben használták volna mint az ADSL-t.

    Miért lenne anyagilag meggyengülve a Tíkom? Olvasd már át még1x azokat a pénzügyi jelentéseket. Nem olyan rosszak azok összehasonlítva világszerte más telecom cégekével. A hazai Tíkom mindig egy jól prosperáló cég volt és a mai napig is az, gazdaságosság terén sosem voltak komoly gondok.

    Az hogy VDSL2-vel milyen sebesség érthető el, az erősen annak függvénye milyen távolságra kerülnek telepítésre a nodeok az előfizetők otthonaitól. Tavasszal voltak erről infók hogy állítólag igen nagy sűrűségbe alakítja ki a nodeokat Tíkom. Pl. 500 méteres max távolság esetén 50-100 Mbps közé eshetnek az vonali sebességek. De még 1 km-t közelítő távolság mellett is 25-100 Mbps közötti vonali értékek érhetők el. [link] Annál nagyobb távolságra pedig FTTN+VDSL fejlesztéseket sehol nem végeznek, hisz ennek a technológiának csak így van létjogosultsága.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák