Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • villamos

    őstag

    válasz ludsimon #13523 üzenetére

    A digitális televíziózással kapcsolatban a különféle tunerkártyával való tv nézést egyszer, és mindenkorra tessék elfelejteni. Ennek a korszaknak ezennel vége, nincs tovább. A digitális adások kódolva vannak, és használatukhoz dekóderkártyára, illetve egy azt fogadó készülékre van szükség, melyet set-top boxnak nevezünk, (egyes szolgáltatóknál médiabox). Ugyan a legújabb TV készülékek is tartalmaznak kártyafogadó helyet (illetve egy modulfogadót), de a hazai szolgáltatók többsége valamilyen módon párosítja az előfizetői kártyát és a box -ot egymással, így azokat kizárólag együtt tudod használni. Ennek többek között üzleti, illetve technikai okai vannak.
    A boxokon hátul szokott lenni VGA, vagy esetleg HDMI kimenet. A monitort is lehet ezekre csatlakoztatni, és így nincs szükség TV-készülékre. Ezen kívül különféle hangkimenetek is vannak, ezen keresztül lehet csatlakoztatni pl. aktív hangfalakra, házi-mozi rendszerre stb.
    Amennyiben felvétel céljára használod jelenleg a tunert, abban az esetben pvr funkcióval rendelkező set-top boxra van szükséged. Ezekbe beépített merevlemez van, amelyekre az adás, illetve a kívánt műsorszám rögzíthető. Többnyire speciális fájlrendszert használnak, és speciális formátumban rögzítenek, másolásvédelemmel, többek között szerzői jogok miatt. Természetesen csatlakoztatható DVD felvevő, illetve egyéb rögzítőeszköz, és így is rögzíthető az adás, de ebben az esetben csak minőségromlás árán.

    A piacon egyenlőre kizárólag DVB-T tunerkártyák kaphatóak, melyek kizárólag a földi sugárzású digitális adás vételére alkalmasak. A közeljövőben nem várhatóak DVB-C tunerrel ellátott kártyák, és ha lesznek is, akkor az előfizetői kártyák párosítása miatt nem fognak működni.

    [ Szerkesztve ]

    Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

Új hozzászólás Aktív témák