Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PBA

    aktív tag

    válasz Klown #125013 üzenetére

    Nem akarom védeni a Telekomot, de az, hogy egy TV adás mennyire kockásodik nálad vagy sem, az több mindentől is függ. Nem mindegy, hogy a KTV szolgáltató a műsorszolgáltatótól hogyan kapja a jelet? Ha mondjuk optikán közvetlenül a stúdiótól, akkor sokkal jobb minőséget lehet elérni ugyanazon bitrátával. Ha műholdról veszel már le egy eleve tömörített jelet, akkor az egyrészről már tömörített (lehet kockásodás), másrészt nem biztos, hogy egy az egyben be tudod tolni a hálózatodra, ebben az esetben lehet hogy újra kell tömöríteni, ami további minőségromlást eredményez.

    A HEVC kódolás tényleg hatékonyabb, de nem csodaszer, olyan 30-40%-ot tudsz vele megspórolni a bitráta tekintetében. Ha mondjuk a jelforrást nem optikán kapod kvázi tömörítetlenül, hanem egy H264 jelfolyamot veszel le műholdról, és újratömöríted, akkor adtál egy pofont a fekáliának.

    Egyébként a bitráta fétis sem mindig jogos: kódolok én neked röptében 6Mbiten is gyönyörű HD jelet, nem fogsz egy szem kockásodást találni rajta, még durva képtartalom (robbanás, víz, stb) esetében sem. Itt is a forrásjel minősége és a használt enkóder milyensége a tényező.

    Összességében: nem olyan egyszerű téma ez, mint ahogy sokan gondoljátok. Ismét nem akarok védeni senkit, de tényleg nem olyan egyszerű egy teljes technológia váltás pl. HEVC-re, és jelen pillanatban nem is biztos, hogy érdemes meglépni. A jövő természetesen ez, de a bevezethetősége nagyon soktényezős történet. Ha megnézitek, a Netflixnél sem HEVC kódolásúak a HD tartalmak, pedig ott rögzített anyagokat kell kiszolgálni, nem élő forrásból dolgoznak.

    Egyébként meg sok éve nincs TV előfizetésem és nem is lesz, munka után nem akarok én képernyőt látni. :) Ha tartalmat fogyasztok, azt majd akkor teszem amikor nekem jó, és azt nézem, amit én akarok. Erre jó a Netflix, HBO és egyéb streaming. A lineáris tévézés a végét járja, mondom ezt úgy, hogy sokáig ezen a területen dolgoztam. :) De itt az ideje beszántani a régi modellt.

Új hozzászólás Aktív témák