Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • mr_ricsi

  veterán

  A topicok olvasgatása közben feltűnt, hogy milyen sokaknak ''száll'' el egész partició a vinyóján, azt követően, hogy használni kezdett egy 120GB-osnál nagyobb vinyót.
  Megpróbáltam a témának utánajárni, és erre jutottam:
  127GB-nál jelentkezik egy olyan korlát, hogy a régebbi 28bites LBA címzésnek ez a vége, ekkora legnagyobb kezelhető vinyóterület. Ezért a nagyobb vinyókhoz bevezették a 48bites címzést, amit az alaplap biosának, a vinyónak és az oprendszernek is támogatni kell.
  A 127GB-nál nagyobb vinyókhoz tehát mindenképpen a 48bites címzés kell.

  Egy ''adatmentős'' szakembernek az a véleménye a ''partíció eltűnés''-problémáról, hogy akkor jelentkezik, ha a ''nagyvinyó'' 48bittel lett particionálva/formázva, és aztán 28bites oprendszerrel használják. (Pl. gépek között hurcolászott vinyók, vagy 2k/XP újratelepítésnél kimarad a patch, stb.)

  A 48 bites LBA lefelé kompatibilis, ezért a gond akkor jelentkezik először, ha a 137GB feletti területre kellen írni. Ugyanis a
  01111111111111111111111111111-edik szektor után nem az
  10000000000000000000000000000 szektort címzi az oprendszer, hanem a
  00000000000000000000000000000 (vagyis a legelsőt.)
  A vinyó elején a bootszektor van, azután pedig általában az oprendszer fájljai. Tehát nagy valószínűséggel valami ''létfontosságú'' dolgot fog felülírni, és a gép többé nem indul, és másik gépben partició sem látszik.

  Ráadásul a tapasztalatok szerint a 48biten megformázott partició teljes méretét mutatja a 28bites windows, csak elérni nem tudja a 137GB feletti területet. (Szóval: jól átvágja a gyanútlan felhasználót.)

  Ha a számítástechnikai újságok között, vagy a Neten szétnézünk, azt írják, hogy a nagy vinyók használatához kell egy alaplap, amelynek a biosa támogatja a 48bites LBA-t, és kell a Win 2000 SP3-SP4, vagy az XP SP1-SP2. Pont.
  Azt, hogy a felsorolt oprendszerek közül nem mindegyiknél van alapértelmezésként bekapcsolva a 48bites támogatás, legtöbbször nem említik. :Y

  Akkor nézzük, mi a helyzet a 2K/XP sorozat tagjainál (már amit sikerült kinyomoznom):
  Forrás: Bővebben: link
  A 2k-sp1-sp2-re telepíteni kell az SP3-at vagy az SP4-et (Ezt írja az M$)

  A 2ksp3-nál a registryben engedélyezni kell a 48bitet (Ezt írja az M$ és a Maxtor is) Az engedélyezés a fenti linkben le van írva, vagy a Maxtortól le lehet tölteni egy kis progit, ami egyszerűen bekapcsolja.

  A 2Ksp4-re a M$ nem ír semmit, a Maxtor szerint viszont be kell kapcsolni a 48bitet.(Ártani nem árthat, legfeljebb a 2k nem veszi figyelembe a reg. kapcsolót.) Személyes tapasztalatom, hogy a Maxtor jól tudja.Bővebben: link

  Az alap XP-nél a regkapcsolóval be lehet kapcsolni a 48bitet, de nem garantált a helyes működése. Az SP1-et kell inkább telepíteni.

  Az XP sp1-nél a M$ szerint alapban be van kapcsolva a 48bit, a Maxtor szerint viszont nincs, azaz külön be kell kapcsolni. (A Maxtor javaslatát érdemes megfogadni, mert ha nincs igaza, akkor sem árthat, ugyanis az M$ írja, hogy hiába van regkapcsoló, az XP nem veszi figyelembe.)
  Bővebben itt: Bővebben: link

  Az XPsp2-re nem ír senki semmit.


  És még van egy bug, amivel az XP sp1 használók életét teszi izgalmassá az M$:
  Bővebben: link
  (Ha több részre van osztva a vinyó, és az első, kisméretű bootparticióról indul az XPsp1, akkor már gyakorlatilag nincs esély, hogy a bug miatt szálljon el az egész partició. Az adatvesztés -persze- lehet gond továbbra is, de az ''csak'' fájlokat és nem mentett beállításokat érint.)
  Mégis inkább a leírásban megadott javítópatch-et érdemes telepíteni.

  Eddig jutottam (egyelőre).

  A ''bulvár'' stílusú cím miatt elnézést kérek, de -reményeim szerint- növeli majd a topic látogatottságát. Mentségemre szóljon, hogy az ''igazi'' téma elég közérdekű.
  Szerintem...
  :))

  [Szerkesztve]

  Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

Hozzászólok Aktív témák