-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chrys_
addikt
válasz
valaki7697 #98197 üzenetére
A 2. ponthoz annyit, hogy Transmission esetén is lehet módosítani az útvonalat. Áttehető másik kötetre is a letöltött anyag, ha az "sc-transmisson" user be van állítva a másik kötet megosztott mappájánek elérésére is.
Én így töltök az első kötet Download megosztott mappájába, utána a Transmission kliensben megadom az új helyet, ha meg akarom tartani a tartalmat, de áthelyezve akár másik kötet egy megosztott mappájába, miközben seed-ben is marad.Van a Download Station-nek hasonló kliens programja PC-re, mint a Transmission-nek? Vagy csak a webszerver használható?
-
-
Chrys_
addikt
Ideje volt kitakarítani
(DS1819+):
-
Chrys_
addikt
Nálam hasonló probléma van helyi hálózaton belül.
Ha Windows rendszerben nyitok meg egy file-t a NAS-ról, akkor a szerkesztés utáni mentés történhet egyből a NAS-ra, de ha ugyanezt a file-t ugyanúgy a helyi hálózaton keresztül nyitom meg Android rednszerben (Samsung Tab), akkor csak lokális mentés lehetséges, utána másolhatom a file-t a NAS-ra file manager-ben.
-
-
Chrys_
addikt
DS1819+, DSM 7 legfrissebb verzió.
config backup / manual export nem működik, valami 39 byte nagyságú entry.cgi-t akar a webes felületen a PC-re menteni, .dss file helyett.
Van valami megoldás?
-
Chrys_
addikt
válasz
kraftxld #74339 üzenetére
Egy kicsit gyorsabb, mert kb. 170MBps az elérhető sebesség egy WD Red HDD esetén (mármint ez a HDD sebessége). Ezért nem költenék 10Gbps eszközökre, felesleges.
Esetleg más RAID rendszerben van értelme HDD-vel 2,5Gbps fölé menni (passz), de akkor már túl nagy a kapacitás beáldozása a sebességért. -
Chrys_
addikt
válasz
zsamiatt #74329 üzenetére
Először azon gondolkoztam, de a routeremnek csak 1gbps csatlakozói vannak, NAS-tól routerig 2*1Gbps lenne, de a PC felé a routertől ez még mindig csak 1Gbps.
Lehetne 5-portos 2.5 Gbps Switch link aggregation-nal (ekkor nem kell extra min. 2.5 Gbps kártya a NAS-ba), de csak a PC és a NAS között tudnám kihasználni a sebességet, ezért a közvetlen kapcsolat is jó. -
Chrys_
addikt
Milyen 2,5Gbps PCIe kártya használható Syno NAS-ban DSM 7.0-val? Ami nem 200+€ áron van...
-
Chrys_
addikt
válasz
Intelligencs #67580 üzenetére
Nem, a torrent németben direktben megy. Németből menne biztonsági mentés a magyar NAS-ra. Hyper Backup-t már használom helyben kötetek közötti mentésre is.
-
Chrys_
addikt
válasz
Intelligencs #67568 üzenetére
Kösz, ennyi infó egyelőre elég. Akkor beszerzek egy olcsó 2 lemezes j-NAS-t erre a célra.
Az egyik Magyarországon, a másik Németországban lesz. -
Chrys_
addikt
DS1819+ és DS220J között is lehet automatikus szinkronizálást beállítani neten keresztül egy könyvtárra, vagy akár kötetre, ha különböző helységekben vannak a NAS-k? Melyik app jó erre?
-
Chrys_
addikt
Milyen programmal lehet monitorozni a letöltéseket? Az érdekel pl., hogy ami mappát megosztottam, már letöltötték-e (hogy a sharing-t megszüntethessem minél előbb).
-
Chrys_
addikt
Járt már valaki úgy Synology NAS és ASUS router link aggregation esetén, hogy a a router naponta akár többször is LINK DOWN kernel hibát dob az egyik LA portra, valamint egyidőben az összes egyéb vezetékes és wifi eszköz internet elérése is kiesik?
-
Chrys_
addikt
Nekem múlt héten 30.000+ üzemóra után kezdett RAW_read_error_rate lenni az egyik 4TB WD RED-n. Először 4, aztán ez egy gyors és egy bővített teszt során elment 31-ig.
Kiszedtem a lemezt a NAS-ból, és PC-n minden partíciót töröltem, formáztam is (nem gyorsformázás), majd HD Sentinel-lel teljes felülettesztet (írás/olvasás) végeztettem. Semmi hibát nem találtam.
Visszaraktam a NAS-ba, azóta is ez a hibaérték 31-n áll, már nem változik. -
Chrys_
addikt
A képen az új Speicherpool 1 látható. 5 lemezes SHR-ből lett 7 lemezes SHR-2. A lemezek 4TB-osak (formázott kapacitás 3,65TB).
[kép]A Speicherpool teljes kapacitása 18,17TB, viszont az alkalmazott kapacitás csak 14,54TB, a szabad hely jelenleg 3,63TB.
[kép]Miért nem kb. 6,57TB a szabad hely? Kell még valamit csinálni a bővítés után?
MOD:
megvan, a kötetnél még hozzá kell rendelni a maximális rendelkezésre álló helyet a konfigurálásnál. Így 5,81TB szabad hely lett, mert a metaadatoknak lefoglalt a rendszer 5% helyet. -
Chrys_
addikt
09.18-n este indítottam el egy 5 * 4TB HDD SHR kötet átalakítását 7 * 4TB SHR-2 kötetté. Kicsit több, mint 3 nap után már 32%-n áll a folyamat
10% / nap, elég gyér teljesítmény.
DS1819+ -
Chrys_
addikt
Valaki segítsen már radipeter-nek teamvieweren keresztül, látszólag reménytelen, hogy megoldja a problémáját.
-
Chrys_
addikt
válasz
Dello79 #50880 üzenetére
A második eset jó.
RAID meg kell, nálam is esett már ki HDD néhányszor a kötetből, és a külső hdd-re sem mentesz azonnal minden adatváltoztatás után, mivel az a HDD csak a mentés idejéig szabad a NAS-ra kötve legyen. Egyébként egy túlfeszültség esetén ez is ugyanúgy tönkremehet. -
Chrys_
addikt
válasz
Boss81 #50826 üzenetére
Szerintem 4GB már nem olyan kevés, én nem tennék bele többet kezdetben, hátha ennyi is bőven elég arra, amire a NAS kell.
Ezt meg nézd meg: RAID calculator
-
Chrys_
addikt
Media player-rel megy rendesen (Zidoo Z9S) a lejátszás (nem a streamelés, vagyis erről nincs infóm, hogy tudnak-e ilyent). Ha a light menü alatt a nem a BD-n lévő grafikus megjelenítést érted, hanem a lejátszó saját kis menüjét, akkor az megy vele.
Amit nem tudok, hogy lehetséges-e távolról neten a NAS-ról ISO filmet streamelve nézni. Extra HW-t ezért nem vennék, annyira nem létszükségletBár tényleg, az nem lenne rossz, ha a helyi media player tudná a filmet a NAS-ról streamelni.
-
Chrys_
addikt
Én Zidoo Z9S playert használok a saját Media Player lejátszó programjával, nagyon egyszerű a NAS megosztás beállítása rajta.
-
Chrys_
addikt
Új DS1819+-ban az egyik ventilátor kb. hetente elvileg leállt fél percre. Kaptam garanciában cseredarabot, remélem tényleg a venti volt hibás és nem a vezérlés a lapon.
-
Chrys_
addikt
válasz
Jegesmaci81 #47223 üzenetére
freefilesync
-
Chrys_
addikt
A Plus sorozat 4 ethernet portja switch-ként is működik, vagy mivel mindegyik külön interface (saját IP stb.), ez nem beállítható?
-
Chrys_
addikt
válasz
Borisz76 #47134 üzenetére
NAS V2-V3, Win10-n smb v1.0 deaktiválva. A W10 gépen ugyanúgy kiesik a teljes hálózat a NAS-ra másoláskor (vagy ha éppen csak filmet nézek róla samba-n keresztül). Ilyenkor csak a disbale/enable segít a hálókártyán. Aztán megy tovább minden a következő kiesésig. ÉS ez csak a Synology NAS-nál van, az Asustor-nál nincs ilyen hiba.
-
Chrys_
addikt
SMB v1.0-t engedélyeztem W10 Pro-n. Syno NAS SAMBA beállítások default-n vannak. Mégis megszakad több 100GB adat másolása közben a SMB összeköttetés (de pl. Transmission kliens kapcsolódik a szerverhez).
Mit kell beállítani, hogy végre normálisan működjön? -
Chrys_
addikt
válasz
Borisz76 #46983 üzenetére
Most állítom be a DS1819+-t, egyelőre csak 4 HDD megy bele, mert a másik 4 még az Asustor 6208T-ben marad. Így Először SHR lesz/lett, majd meg kell hoznom a döntést, hány Volume legyen, amikro belekerül a másik 4 is.
Az Asustor-ban 2 volume volt (RAID5 és RAID10). Előnye, ha az egyik kötetet valamiért meg kell szüntetni, akkor ott volt a tárhely a másikon az adatok átrakására. Másik előny a sebesség a RAID6-hoz képest (lásd link az egyik előző hsz-emben a performance-ról). Hátrány, hogy egy kötet (persze a RAID5, nem a RAID10) csak 1HDD kiesését viseli el. RAID6 (vagy még jobb SHR-2 a jövőbeni nagyobb HDD cserére gondolva) ugye 2-t. De egy kötethiba esetén ugye elveszik minden. -
Chrys_
addikt
8 lemezt mibe érdemes rakni: 2* RAID5 vagy 1*RAID6? Raid6 ugye lassabb...
-
Chrys_
addikt
SHR-ből lehet utólag SHR-2-t csinálni?
-
Chrys_
addikt
DS1819+ megrendelve, az Asustor AS6208T valahogy nem jön be, azt január végéig visszaküldhetem...
-
Chrys_
addikt
válasz
Chrys_ #46112 üzenetére
Ha az Amazon-nak helyes az infomációja, akkor a DS1819+ November 29-től kapható.
-
Chrys_
addikt
Még mindig nincs infó a DS1819+ megjelenési dátumáról?
-
Chrys_
addikt
Ha eladom a Syno NAS-m HDD nélkül, akkor nem kell előtte semmiféle resetet csinálni , ugye? Mert gondolom ha a vevő belerakja az új meghajtókat, akkor elölről kezdődik az összes beállítás és az enyémek már nem lesznek elérhetőek?
-
Chrys_
addikt
Elég régi a hozzászólás, amire válaszolok, de nálam most lett aktuális új NAS beszerzése és természetesen ez az Intel C2000 hiba téma foglalkoztat.
A DS1817+ is érintett volt sajnos, lásd jhmorri2 válaszát.
Pedig éppen ezt választottam volna most DS1815+ helyett. Mindkettőben ugyanaz az Intel Atom processzor van szerelve, de sokan úgy hiszik, hogy a 1817+-ban van egy alaplapi javítás a CPU-hiba hatásának kikerülésére. Ezekszerint ha van is, akkor sem tökéletes. Vagy esetleg van a CPU-nak újabb stepping-s változata, ami még nem minden 1817+-ba került?
-
Chrys_
addikt
válasz
Chrys_ #45297 üzenetére
Problem solved:
CIFS Remote folder-t használtam a file managerben (talán EXTRAS menüpont alatt van).
Először is létrrehoztam egy új megosztott mappát a cél-NAS-ban, mert a remote folder-t mountolni kell valamelyik helyi könyvtárhoz, és ez így legtisztább módszer.
Ezután egyszerű másolással meg is van oldva a dolog. -
Chrys_
addikt
Milyen programmal lehet direkt 2 NAS között átmásolni az adatokat (mindent egyszerre) PC kihagyása nélkül? A NAS-k különbözőek, de mindkettőben 4db HDD van RAID5-ben. Nem backup NAS-ként akarom használni, hanem letükrözés után mindig csak 1 NAS fog futni, tesztre kell.
-
Chrys_
addikt
válasz
Borisz76 #40748 üzenetére
Nem lenne rossz egy otthon-vezérlés rá, de ez ugye meg könnyebben megoldható egy szerver PC-vel. Nekünk távfűtés van a lakásban, a radiátorokra meg digitális szabályzókat szeeltem, amikhez tartozik egy központi egység, ami a helyi hálón keresztül programozható. Van hozzá PC-s, Android és talán IOS program is. És nem használnak közös adatbázist, hogy ne legyen annyira egyszerű és nagyszerű megoldás
Ez az 4 termosztáttal és valamivel több ajtó és ablak nyitásérzékelővel.
-
Chrys_
addikt
válasz
tubika1972 #40722 üzenetére
Miért éri meg a Deluge a Transmission helyett? Ráadásul még login/pwd-t is meg kell adnod fixen. Egyébként úgy néz ki, mint az eredeti DS töltőprogram.
-
Chrys_
addikt
válasz
Borisz76 #38137 üzenetére
Ha 1 lemez kiesik a kötet még nem omlott össze. Csak szól, hogy megszűnt az újabb lemezkiesés elleni védelem. Ezért tudom kivenni az egyik lemezt. + úton van másik 2 4TB lemez, erre a 3-ra lesznek lementve az adatok. A NAS-ban ekkor még bent lesz másik 4 lemez, azokat gyalulom, és létrehozom a RAID6-t. Aztán adat visszamásolás, majd tolom bele a backup-ra használt 3 lemezt is. Az utolsó fiók egyelőre üresen marad.
Tisztában vagyok a RAID-del, erről írtunk is nemrég itt. -
Chrys_
addikt
5 lemez RAID5-ből miért nem egned kivenni a kötetből 1 lemezt? Kell a tárhely a mentéshez a kötet RAID6-ra alakítása előtt
Na mindegy, majd csak szimplán kihúzom a HDD-t, mintha épp kiesett volna a RAID-ből. Majd utolsó backup lemezként fogom használni, néhány jelentéktelenebb anyagnál.
-
Chrys_
addikt
Tudom, hogy ugyanaz az engine, DS-t utoljára akkor néztem, amikor a 412+ új volt
Akkor csak az idegbaj kerülgetett miatta, Transmission nekem egyszerűbb, átláthatóbb, egyszerűen jobb.
-
Chrys_
addikt
válasz
Borisz76 #37985 üzenetére
Csak az indexeléshez hozzászólva: azt lehet ütemezni is, nem? Igaz, hogy nem real-time megy, de napi 1-2x lefuthat és kész.
RAID:
Néztem az előbb én is a kötet kezelését, és minden opció szürke, deaktivált volt.
Én is a 2. megoldáson gondolkozom, mert ha meg is lehet csinálni a 2. kötetet, ahogy szeretném, és átmásolom rá az adatokat, de utána csak nem lehet az első lemezeket hozzárakni, akkor több órát/napot veszítek az egésszel. Az egyszerű másolással is sokáig tart természetesen, de ott biztos a végeredmény. -
Chrys_
addikt
válasz
Patice #37897 üzenetére
8 lemez esetén mindenhol Raid10-t ajánlanak, de ott a legnagyobb a TB/ár veszteség. RAID6 lesz szerintem. Igaz, hogy performance terén lehet veszteség, valamint egy cserélt tároló kötetbe inicializálása lehet akár 1 napos program is, de 2 lemezes redundancia van benne, így max. 8TB mínusz a RAID10 50%-s, 16TB veszteségével szemben, valamint nálam csak szimpla tárolóként szolgál, nem kell extra teljesítmény, valamint azt az 1-2 napot is ki tudom várni HDD-csere esetén.
A kérdés az, hogyan tudom átállítani a kötetet. Jelenleg 5 HDD van benne, RAID5-ben.
Itt egy példa RAID10-re és RAID 6-ra: RAID calculator
(A RAID típusokat be kell állítani, mert azt nem kódolja bele a címbe.)
Az SHR, ami most van az 5 lemez esetén, tovább bővítve ugyanúgy 1 lemezes redundanciát ad, mint a RAID 5.
SHR-2 viszont 2 lemezest, szerintem az a RAID 6 megfelelője lesz a Syno Hybrid esetén, de nem vagyok ebben 100%-ig biztos.Át lehet állítani egy már meglévő kötetet SHR-ről SHR-2 -re, vagy RAID6-ra?
Vagy másik ötlet, ha egyáltalán működik:
A RAID5 5 lemezéből az utolsót kiveszem a NAS-ból, a redundancia miatt ugye nincs adatvesztés. Így 4 lemez marad az eredeti kötetben (persze jön a hibaüzenet a kiesett HDD miatt).
Berakom a NAS-ba a maradék 4 helyre a HDD-ket, és létrehozok egy megfelelő RAID-kötetet. Inicializálás után átrakok rá minden adatot, majd törlöm az első kötetet, és az eredeti, törölt RAID5 kötet meghajtóit hozzáfűzöm az új, SHR-2 vagy RAID6 kötethez. Bár itt a kérdés az, hogy az első slotok meghajtói hozzáfűzhetőek-e egy magasabb slot-sorszámú kötethez.Ha az előbbi megoldás nem megy, akkor még mindig lementhetem az adatokat az új HDD-kre (szimpla másolás, akár NAS-n belül, akár az új HDD-ket külső meghajtóként használva), majd törlöm az eredeti kötetet, létrehozom az újat, és mennek vissza rá az adatok, majd az új HDD-k mennek a NAS-ba és a kötetbe.
-
Chrys_
addikt
válasz
Patice #37886 üzenetére
Eddig az 1 Raid 5 a terv, de mégsem muszáj 1 tömbnek lennie. Eddig ugye 1 lemez eshet ki. Ilyen eset a 412+-szal volt már 1-2szer, de sosem hullott ki 2 HDD egyszerre, így nem igazán akarok még egy HDD-területet elpazarolni.
Backup egy külső HDD-re megy a legfontosabb dolgokról.
Bár azon is gondolkozom, hogy mégsem töltöm fel a NAS-t. Amíg nem kell a teljes tárhely, ne használjon olyan sok meghajtót feleslegesen a RAID 5 miatt. Utólag meg bármikor bele lehet rakni a maradék HDD-ket. -
Chrys_
addikt
8*4TB HDD-t hogyan állítanátok be? Jelenleg 5*4TB van benne, RAID 5-tel. 2 HDD úton van, de lehet veszek akkor már még egyet hogy tele legyen.
-
Chrys_
addikt
Átraktam a 412+-ból a HDD-ket a 1813+-ba, és visszaállítottam a beállításokat is.
Minden jól működik, de egy dolog nem a megszokott módon, mégpedig az adatok megosztása, akár időlimit megadásával.
Eddig ha egy könyvtárat megosztottam, akkor valami gofile.me címet kapott, azt küldtem el a letöltőnek. Most viszont a NAS-ban beállított, csak a NAS-hoz rendelt DDNS címet adja meg. Ez viszont kicsit gáz, mert a címben a NAS portja szerepel (default 5000), ami viszont kívülről a routerben lévő port-forwarding miatt átirandó mindig.
Vissza lehet állni valahogy a gofile.me használatára? Törölni kell esetleg a DDNS beállítást, akkor ez lesz aktív, majd DDNS vissza és akkor már nem változik? Vagy más megoldás kell? -
Chrys_
addikt
Most vettem a DS412+ mellé egy DS1813+-t 460€ áron
Eben még talán nem a hibás Atom proci van, az a DS1815+-ba került (többek között).
-
Chrys_
addikt
válasz
#56573440 #34629 üzenetére
A file-k ilyen .index és .bucket formátumba kerülnek a mentés során.
Pl.: 1.index file a NAS.hbk\Pool\0\0 könyvtárban, mérete 107 727 162 096.
És van egy rakat kb. 50MB-s .bucket file a különböző sorszámú könyvtárakban. Ez maga a mentés. Ebből egyszerűen nem lehet visszanyerni az adatot (pl. ha a HDD-t PC-re csatlakoztatom), csak a Hyper Backup-pal. -
Chrys_
addikt
Milyen Backup programot ajánlotok külső HDD-re mentéshez?
Havonta egyszeri mentésre én jelenleg a Hyper Backup-t használom, a Time Backup-t nem találom. A HB egy saját könyvtárszerkezetet hoz létre a NAS.hbk könyvtáron belül, vlamint egy NAS.hbk file-t. Ha megnyitom a file-t a file-station-ben, akkor egy saját file-managert indít el (gondolom a verziókövetés miatt). Így akár ki is tudom másolni a mentett adatokat.Viszont nekem egy olyan megoldás kell, amivel a kimásolt adatokat akár egy PC-n is meg tudom nézni, a verziókövetés sem lényeg. Mint PC-n a FreeFileSync backup program, ami az újabb mentés készítésekor csak a különbséget menti (HB is ezt csinálja, de csak a NAS-n tudom megnézni a tartalmat).
-
Chrys_
addikt
Nekem mind a 4 HDD-nél az újracsatlakozások száma 0. Hibás szektorok száma 0.
3 HDD 25440 óránál jár, az utolsó 11500 óránál (egyet cseréltem, mert néha áramkimaradás esetén az adatintegritás sérült. Most a gépemben van, semmi baja.)
WD RED 4TB (WD40EFRX-68WT0N0)
Syno NAS DS412+ -
Chrys_
addikt
válasz
E.Kaufmann #28040 üzenetére
WD RED szerintem jó, most Power_On_Hours kb. 21000 mind a négy 4TB-nél (WD40EFRX-68WT0N0).
-
Chrys_
addikt
Ez a gond:
És admin-ként sem tudom átnevezni. transmission user nincs a user beállításoknál, ez jön létre a trm telepítésekor.
-
Chrys_
addikt
Valaki telepített már transmission web control-t? Én most csinálnám, de a WinSCP-n keresztül nem tudom átnevezni az index.html.t, jogosultság miatt. Engedélyezzem az admin-t, és azzal jelentkezzek be, akkor menne?
Így sem megy:
Command 'mv -f "index.html" "index.original.html"'
failed with return code 1 and error message
mv: cannot move 'index.html' to 'index.original.html': Permission denied. -
Chrys_
addikt
Néhány mappához generáltattam linket, és megosztottam másokkal. Nem állítottam be érvényességi időt, így bármikor hozzáférhetnek. Hol lehet megnézni, melyik mappára van megosztás, és hogyan lehet ezt visszavonni? Nem akarok törölni/áthelyezni stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 14 PRO 5 G 8/256 DUAL garanciával
- Dell Precision 7670 FHD+ i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1T G4 / Quadro RTX A4500 16GB / HU vb Pro tervező
- LG OLED55G42LW LG Gyári garancia 3 év
- HP EliteBook 840G6 ! AKCIÓ!!! a készlet erejéig!
- Kobo Aura Edition 2 (N236) 6" háttérvilágításos kijelzővel, 4 GB-os tárhellyel - jó állapotban
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest