- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
Topikgazda
válasz
Pékmester #98152 üzenetére
Működhet, én is így csinálom.
Nálam a felállás:
Itthon DS923+, DIGI 1000/300 optika
Anyáméknál 220 km-rel odébb DS220j 1db 18 TB Seagate Exos-al, T-kom optika 1000/1000 net. Éjszaka kapcsol csak be időzítetten minden nap. Hyper backup időzített feladatok inkrementális mentéssel, csak a változásokat kell lekövetnie.Az első szinkron az eltartott pár napig, mert olyan 12 TB adatról van szó.
Ugyanezeket az adatokat itthon is kimásolom hetente külső vinyóra.
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97999 üzenetére
Képek alapján pedig rendben van....
Azaz a kötetek jók.
1,3 lemez RAID1-ben. ( 7 Tb )
A RAID 1 legfontosabb paraméterei
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás: a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elem2,4 lemez RAID0-ban. ( 18 Tb )
A RAID 0 legfontosabb paraméterei
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: nincs overhead (elemszám × írási sebesség)
tárolókapacitás: egyenesen arányos (elemszám × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: nincsCsak halkan jegyzem meg, hogy én a 4 db lemezből 1 db SHR kötetet csináltam volna....így is lesz 1 db lemez meghibásodása ellen védelem .....és ami fontos, hogy MINDEN adat védett ekkor.
Míg jelenleg a 2 lemezes RAID0 kötet....rizikós.
Persze kinek mi a fontos...mi az elképzelés.
A másik, hogy a Gigabites hálózat miatt sem lesz gyorsabb ....hiába van RAID1 vagy RAID0Ha a kábelt sikerül javítani, akkor érdemes lenne megpróbálni egy megosztott mappát felcsatolni a PC-re mint hálózati meghajtó.
Szerintem elegánsabb mint FTP-n szórakozni a PC és a NAS között.
Erre azért kíváncsi lennék, hogy mit is hoz majd....ha kipróbálod ?!
( Meg más protokollt használ ha jól tudom ?! )A NAS-ban ( DMS-ben ) beállított fix ip is jó kell legyen...mert , akkor mindíg ugyanazt az IP címet "kéri" a NAS a routertől.
Persze jobb ha a routerben van fixálva. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97992 üzenetére
Nagy méretű fájloknál sem másol 10-11 MByte-nál gyorsabban, holott kb 90-110 között másolt korábban.
Ez 100% , hogy kábel hiba lesz.
Alap esetben a Gigabites ( 10/100/1000 )
sebességhez ( 100-110 MB/s )
kell mind a 4 pár vezeték ( 8 db ugye összesen )
....nos ha csak 1 db is érintkezési hibás ,
akkor visszaáll Fast Ethernet ( 10/100 ) módba ,
aminek egyenes következménye ,
hogy 10-11 MB/s sebességre esik le a maximális elérhető sebesség.A 2 db 8TB-os HDD ment RAID1-be, ez lett a Tárlókészlet 1, alatta kötet 1
a 2 db 10 TB HDD meg ment RAID 0-ba, ez lett a Tárolókészlet 2 kötet 2. (Itt tenném hozzá, hogy bármikor megnyitom a tároláskezelőt, kiírja, hogy a Beállítások alkalmazása sikeretelen. DE hogy itt mire gondol, azt nem tudom.
Erről kérhetek képet ?
Akár többet is....A Router-ben célszerű lenne FIX IP-t adni a NAS-nak.
Pl : 192.168.1.1 a routered....
NAS meg lehetne 1.2 végű.
Az Advanced IP Scenner nagyon hasznos tud lenni az IP címek kiderítésében a belső hálózaton :
[https://www.advanced-ip-scanner.com/hu/] -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97973 üzenetére
Ez jónak tűnik elsőre....mármint a kábeles kapcsolatok és az ONT Bridge módban való használata a saját routerrel.
Viszont leírhatnál pár példát, hogy az a bizonyos gyors / lassú rész mit is takar....
Azaz egy konkrét példát, hogy mikor jelentkezik a lassulás ?
Mondjuk NAS-ról másolsz PC-re ?
Nagy méretű fájloknál lassú vagy sok kicsi , apró fálj esetén ?
Milyen lemezek vannak a NAS-ban ?
Hány darab és milyen kötet vagy kötetek vannak a NAS-ban ?
1 db SHR kötet 1 vagy hány lemezből áll ?
Esetleg Basic / alap kötet ?
Esetleg a megosztott mappa fel van csatolva mint hálózati meghajtó ? PC-ben SSD vagy HDD van ?
Hálózati lejátszókon Gigabites csatik vannak ?
Ott megy simán a lejátszás ?...vagy ott van gond ?Bocs.....kicsit sok kérdés de talán lesz olyan amire rájövünk a válaszok alapján.
Remélem !!! -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97970 üzenetére
Szia !
Alapvetően az eszközök és azok összeköttetése az első lépés !
A lista alapján ezek vannak nálad :
- Digi szolgáltatói eszköze.
- Saját TP-Link router.
- Saját TP-Link switch.
- DS920+ NASKezdjük az elején :
Digi által adott eszközbe milyen kábel megy ?
- Koax
- Optika
- UTP ( LAN )Milyen módban van jelenleg ?
- Router
- Bridge
- DMZSaját router-ed milyen módban van ?
- Router
- Acces Point ( AP )
- Esetleg más....?A Switch melyik eszközre csatlakozik ?
- Digi által adott eszközre ?
- Saját TP-Link routered-re ?
- Esetleg a switch-re ?A Switch melyik eszközre csatlakozik ?
- Digi eszközére ?
- Saját routerre ?A Switch-re milyen eszközök kapcsolódnak ?
- Saját Router ?
- NAS ?Tehát első körben alaposan írd le, hogy mi a pontos kábelezés.
Vagy az is jó ha rajzolsz ....
Sematikus ábrák :
[link1] vagy [link2] vagy [link3]A felsoroltak alapján kb ez lenne a logikus :
Digi eszközébe megjön a net....mondjuk optika.
Digi eszközéből megy egy LAN kábel a TP-Link routerbe.
TP-Link router-ből megy egy LAN kábel a Switch-be.
Switch-re van kötve a NAS , PC , Nyomtató , TV stb...
Ebben az esetben 2 lehetőség a jó :
1.
- Digi eszköze router módban intézi a belső hálózatot.
- TP-Link router AP módban üzemel.2.
- Digi eszköze Bridge módban van.
- TP-Link router módban intézi a belső hálót. -
burgatshow
veterán
válasz
Pékmester #96505 üzenetére
Tokre eleg a sajat hutese ha szobahomersekletu helyen van. Egyebkent is oldalt es elol sziv be es hatul fuj ki, szoval alatenni egy notebook hutot nem sok ertelme van.
Nekem egy 924-es van a nappaliban 4 lemezzel es nemi terhelessel, kb. 24-25 fok van a helysegben es igy is rendben van. -
cigam
titán
válasz
Pékmester #96321 üzenetére
Mármint a DSM WEB-es felületét? Ehhez minek DDNS? Miért nem használod a beépített "QuickConnect"-et?
Plusz a Vezérlőpulton belül, a "Külső hozzáférés"ben, a "Router beállítás" fülön ellenőrizd a szükséges pontokat. Ezek vannak a routeren is beállítva? A http-ről egyből https-re akar ugrani. A bejelentkezési portálon ellenőrizd a DSM portjait. A külvilág felé ugye nem a standard 5000/5001 pontokat adtad meg?! -
válasz
Pékmester #80890 üzenetére
"Próbáltam tanusítványokat importálni a chrome-ba, de semmi haszna."
Ez nem így működik, kézzel sohasem fogsz tanúsítványt hozzáadni hogy el is fogadja.
Használd pl. a Synology DDNS szolgáltatását, ahhoz generál magának rendes Letsencrypt tanúsítványt, így már el fogja fogadni bármilyen böngésző (természetesen csak akkor ha a DDNS címmel éred el, ez saját hálózatból akkor működik ha van működő NAT loopback a routeredben vagy pl. DNS rewrite-ot tudsz beállítani a helyi ip-re). -
törölt tag
válasz
Pékmester #80890 üzenetére
Esetleg a tűzfalszabályoknák van valami ip tartomány beállítva?
Az egyik lehet olyan ip tarományban van ami ki van tiltva.Az ssl-nél arra céloztam ,hogy a nason belül van létrehozva aláírás a ddns nevedhez. Bár nem egészséges ha a kapcsolat nem biztonságos , de majd ezt megcsinálod később.
Ha az egyik net beenged a másik nem, akkor tűzfalnál nézz szét. Esetleg kapcsold ki és rögtön kiderül. -
törölt tag
válasz
Pékmester #80878 üzenetére
Amit hirtelen kipróbálnék.
Böngésző cache/cookie törlés.
Nas restart.
Esetleg még megnézni ,hogy az ssl (https)aláírással minden rendben van e.
(Nekem amikor lejárt kb. használhatatlan volt távolról. Biztosan valami beállítás kérdése ez is , hogy nélküle is menjen, de ennyire nem ástam bele magam) -
Multibit
nagyúr
válasz
Pékmester #79406 üzenetére
Kapcsold ki a routeredben az UPnP-t!
Szerk:
nem vagyok techguru
NAS használatra adtad a fejed. Ez azzal jár, hogy fel kel szedj alap hálózati ismereteket. Ha tetszik, ha nem. Mert ha ennek ellenállsz, nem fogod érteni az itt kapott válaszokat.
Nyitottál portot manuálisan a routereden? Vagy a NAS-sal végeztetted el ezt? Ha igen rossz döntés volt, törölj minden port átirányítást! Ezeknek nézz utána, aztán folytassuk. -
törölt tag
válasz
Pékmester #49898 üzenetére
"Szüntesd meg az írásvédettséget"
Ennek a "hibaüzenetnek" valószínűleg az égadta világon semmi köze a tényleges hibához, csak valahogy erre fut ki a folyamat hibakezelése.
Én annó egy Lotus Notes levelezőprogram telepítésnél kaptam olyan hibát, hogy a merevlemez írásvédett és nem tud rá írni a telepítő.
A valódi hiba annyi volt, hogy a Lotus Notes installáló programja összeakadt a tárrezidens DOSKey nevű billentyűzet puffer kezelővel.Azt hogy esetedben mi okozza a valódi hibát azt sajnos én sem tudom, de még tippem sincs.
-
-
gyugyo79
addikt
válasz
Pékmester #48844 üzenetére
Akkor az uj NASt hálókábellel hozzá csat
lakoztatom az ups-hez -> Nemilletve az uj NAS kezelőfelületén is be kell állítanom a fix IP-t -> Igen
A 2 NAS hálózaton beszéli meg egymással, hogy mi a helyzet. Azért kell mind a 2-nek fix ip, hogy ezt meg tudják tenni és elég ha közös hálózaton vannak és te beállítod amit kell.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Pékmester #46489 üzenetére
Igen, ez így megoldható.
A lemezek sorrendjére figyelj! A mostani 1-2-es lemez az újban is az 1-2 helyre kerüljön.
Az új NAS-ban migrálni kell majd a rendszert, ezt várd meg. Ha minden OK és fut a két lemezzel a NAS, akkor állítsd le és bele egyszerre a két új lemezt. -
Dello79
aktív tag
válasz
Pékmester #46489 üzenetére
Hát ez elég fura összeállítás.. add el a 2db 3TB winyót .. és vegyél belőle még egy 6TB -ot..
RAID5-el így lesz 12 TB védett helyed és még marad is 1 HDD -hely "játszós" winyónak ..
Ha ezt nem akarod akkor meg 2 db 3 TB és 2 db 6 TB winyóval tudsz SHR kötetet és szintén lesz 12 TB védett helyed.
-
krealon
veterán
válasz
Pékmester #42712 üzenetére
"csak azt nem értem, hogyha a külső vinyót a laptophoz kapcsolom akkor ott megvan stabilan a 80-90 mega. nem értem, hogy ez miért fele olyan gyprs?"
Ha a laptophoz van satolva a kulso HDD, akkor az adatut:
HDD -- (USB3) --> PC -- (Gigabit Ethernet) --> NASHa a NAS-hoz csatolod a kulso vinyot, akkor ugyanez:
HDD -- (USB3) --> NAS -- (Gigabit Ethernet) --> PC -- (Gigabit Ethernet) --> NAS
Vagyis az adatnak 2-szer kell megjarni a Gigabites kapcsolatot.Akkor lenne csak gyorsabb az atvitel, ha NAS-on futtatott fajlkezelo vegezne a muveletet (pl Midnight Commander).
-
Multibit
nagyúr
-
MrCsiT
addikt
válasz
Pékmester #37680 üzenetére
Nekem ez a modell van:
Eaton UPS Protection Station 800 DIN (500W)
itt kb. 35e Ft.
Van, akinek kisebb modell van ugyanettől a gyártótól.
Tudja az USB lekapcsolást.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #37666 üzenetére
Synology termékkompatibilitási lista.
Válaszd ki a modelledet , majd a Kategóriában válaszd az UPS lehetőséget.
Kilistázza a Syno és a user-ek által tesztelt szünetmenteseket.
Van ahol megjegyzést is ír.....
-
-
Madwe
nagyúr
válasz
Pékmester #25470 üzenetére
Nas, router reboot megvolt már?
off: Nálunk most olyat csinál az egyik nas, h egyszercsak fogja magát s a gateway access mezőt üresen hagyja. A beállításainál helyesen látja a címet, de mégse tölti ki... Ilyenkor kívülről nem elérhető, de belső hálóról meg igen
Restart mindig megoldja, s kb 1-2 hetente jelentkezik. Kiváncsian várom a synosok mire jutnak ezt mi okozza...
-
Madwe
nagyúr
válasz
Pékmester #25466 üzenetére
Nálunk ilyen pl olyankor van, ha a szgép elmegy alvó módba, miközben meg van nyitva egy file, ilyenkor beragad. De pl hálózati szakadozás is tudja ezt okozni.
Az h mitől lassult be jó kérdés. Dsmben proci hány %on pörög?
Ha pl képeket pakolsz rá bőszen, akkor jópár órára leterheled mert mindegyiknek csinál thumbnailt, az pl lassulást tud okozni egy ideig. De nyilván más oka is lehet
-
törölt tag
válasz
Pékmester #19511 üzenetére
A hiba névfeloldási problémára utal.
Próbáld így felcsatolni a Hálózati meghajtó csatlakoztatása ablakban a Mappa: input mezőben!
Ez kikerüli a névfeloldást.Általánosan:
\\NAS_LAN_IP_címe\megosztás
Példa:
\\192.168.0.100\video
(Remélem a NAS-nak fix IP címe van a lokális hálón.)
-
Essejó
veterán
válasz
Pékmester #19494 üzenetére
Mi lenne ha nem a TC-ből akarnád hálózaton megkeresni, hanem magához a Windowshoz csatolnád be a NAS-t mint hálózati meghajtót?
Számítógép Jobb katt -> Hálózati meghajtó csatlakoztatásaW7 és W10 alatt tökéletesen csatolható. A W8.1-et egy hétig használtam, de nem tetszett viszont akkor is tudtam hálózati meghajtóként csatolni a NAS-t.
-
kaciokos
őstag
válasz
Pékmester #19381 üzenetére
Ezek szerint ennek a felhasználónak admin joga van a NAS-on, ebben az esetben az utóbbi már lényegtelen. Ha egy csökkentett jogú felhasználót csináltál volna erre a célra, akkor kellett volna erre figyelni.
Jól értem, hogy amikor elindul a Windows, akkor kér jelszót (csak azért, mert a többség nem így csinálja)? És ha SMB-n keresztül megpróbálsz elérni egy megosztást a NAS-on, és beírod ugyanezt a jelszót, meg persze a felhasználónevet, akkor elfogadja, vagy sem?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- ÚJ CORE I7 12700 Z690 RIPTIDE GAMER MAX PC 32Gb RAM 1.0TB SSD GEFORCE RTX 3070TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest