Hirdetés
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
A lassulás ill. akadozás nem csak töredezettség miatt lehet. Linuxra ingyenes a HDSentinel, érdemes feltenni a NAS-ra, és néha ránézni, a háttértár(ak) állapotára.
A töredezettség hatása fájlrendszertől is függ, ha jól tudom a btrfs ügyesebb ebből a szempontból mint az ext4.
A RAID0-t sokan nem tartják túl szerencsés dolognak, akkor már lehetne 2 külön kötet. Meghajtó hiba esetén csak az egyikről vesznek el az adatok, viszont raid0 esetén esélyes, hogy ilyenkor mindennek
annyi ami rajta volt... de nyilván okkal csináltad így.Amit nem gondoltam volna, hogy amikor SSD-re cseréltem a HDD-t a NAS-ban attól is érezhetően gyorsult, pedig elvileg inkább a gigabites LAN a korlátozó tényező. Ugyanakkor HDD-vel sem tapasztaltam sosem akadozást egy sima filmlejátszáskor (DLNA vagy SMB-n). Persze ha mondjuk valamilyen erőforrás-zabáló programot használsz ami pl. átkódol lejátszás közben attól is előfordulhat akadozás.
-
ekkold
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
2023-ban telepítettem fel a Qbittorrentet a NAS-ra, a kínai csomagforrásból. Ez még egy régebbi verzió, amúgy teszi a dolgát ahogy kell. A nyelvet át kellett állítani, mert alapból kínai
, de tud magyarul is. A letöltéshez használt mappához be kell állítani az írási jogosultságot (sc-qbittorrent felh.) különben nem tud letölteni az adott mappába... Érdemes kategóriákat létrehozni benne, mert akkor akár menet közben (letöltés közben) is át tud helyezni letöltéseket másik mappába, és onnan folytatja a seed-et, ha átváltjuk egy letöltés kategóriáját. Az RSS-t is célszerű beállítani. -
csomi1977
aktív tag
válasz
valaki7697
üzenetére
én is ezzel raktam fel két éve semmi gond vele. Max ha plussz könyvtárt akarsz elérni akkor kell kicsit dolgozni vele de semi komoly
-
Tuto
aktív tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Ez a defrag működik Synologynál?
-
ekkold
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
Nem kell lecserélni a Download Station-t, csak tedd fel a Qbittorrentet is, megfér egyszerre mindkét letöltő program egymás mellett.
Telepíteni a csomagkezelőből a legegyszerűbb. Ha még nincs felvéve, akkor fel kell venni csomagforrásként a https://spk7.imnks.com -ot, utána csak pár kattintás a telepítés.
Dockerre emiatt nem igazán van szükség, csak ha kimondottan azzal akarod megoldani.Évek óta elvagyok külön töredezettség mentesítő szoftver nélkül, szerintem csak akkor érdemes ezzel foglalkozni ha a gyakorlatban is okoz észrevehető lassulást. Ha jól működik a rendszer, és gyors, akkor felesleges javítgatni (a végén még rosszabb lesz
) ... -
burgatshow
veterán
válasz
valaki7697
üzenetére
A defragmentation nem fog segíteni helyet felszabadítani, azon csak a törlés / takarítás segít. A defrag arra való, hogy a lemezen szerte szanaszét írt fájl darabokat "egymás mellé" tedd, így szekvenciális olvasásnál a HDD olvasó fejének nem kell ide-oda ugrálnia. Ezzel nagyobb fájlok esetén olvasási sebességet lehet nyerni (ill. valamennyi írásit is hiszen ha egy összefüggő helyre "befér" a kiírandó fájl, akkor szintén nem kell írás közben ugrálnia a fejnek.
A Syno-nak egyébként van beépített defrag megoldása BTRFS fájlrendszer esetén legalább is biztos.
A linkeket legközelebb linkeld kérlek, kissé olvashatatlan így a post-od.
-
Magnat
veterán
válasz
valaki7697
üzenetére
Szia,
ez a defrag amit linkeltél, Windowsra való, nasra biztosan nem fogod felvarázsolni, de nem is nagyon van rá szükség ... nézd meg, melyik mappában mennyi cucc van, valszeg csak törölni kell a fölös fileokat.
-
ilovedigweed
senior tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Hidd el, hogy én is jártam ebben a cipőben, azért írtam. Egy dedikált lejátszó lesz a vége ennek.

Telepítsd fel a Kodi-t ha lehet és nézd meg azzal, hogy lejátsza-e normálisan. Ha azzal sem akkor én nem látok más megoldást.
-
Bence_
tag
válasz
valaki7697
üzenetére
-
IRO21
senior tag
válasz
valaki7697
üzenetére
"Ahogy írták már mások is, esetleg érdemes lenne megpróbálni valami direkt streaming-re optimalizált alkalmazást is, nem csak DLNA-t. --> Ezzel, ha jól vélem az az alapvető problémám, hogy direkt azért a legjobb minőségben szerzem be az anyagot, hogy minél jobb legyen a mozi élmény."
A streaming app használata önmagában nem befolyásolja a minőséget, ugyanúgy az eredeti fájlt kapod mint DLNA-n. Csak akkor transzkódolnak ha a sávszélesség vagy a kliens képességei miatt szükséges, de általában ez is kikapcsolható.
Azért javasoltam, mert ezek az internet feletti használatra lettek kitalálva, ezért elvileg hatékonyabb bennük a bufferelés.
A WiFi kapcsolaton már jó eséllyel nem a sávszélességgel van probléma, viszont előfordulhat csomagvesztés és magasabb jitter (főleg ha osztozol a WiFi csatornán a szomszédokkal), amin a hatékonyabb buffer esetleg segíthet.
Egy próbát talán megér.Egyszerre fent lehet akár az összes média app is, nem befolyásolják egymást.
A többségnek van DLNA szerver funkciója is, az is mehet egyszerre a Media Serverrel, maximum több eszközként fogod látni a NAS-t a TV DLNA lejátszójában
A lényeg, hogy ne DLNA-n próbáld meg lejátszani hanem mindegyiket a saját kliensével! -
PedroPascal
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
Plex miért is konvertálgatná a filmeket? Lehet tud ilyet is de én nem használom. DS923+ ban amúgy sincsen integrált GPU. Nem is volt szempont számomra amikor vettem. Emby, DS Video, Plex ezeket használom és egyikkel sem használok transzkódolást. DLNA TV alap lejátszója kispályás ezekhez képest.
-
Armandus
tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Nekem leginkább úgy tűnik hogy a méregdrága TV-re a gyártónak nem sikerült rendes ethernet portot szerelnie és ez a probléma forrása. A Plex nem kovertál, hacsak nem kéred, azt kapod ami a merevlemezen van.
-
Jaded
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
Látatlanban én pedig azt mondanám, hogy ha tényleg Dolby Vision a film (ahogy jelölve van), akkor azzal a Samsung nem tud mit kezdeni. Tehát lehet 2 ház ára is a tv-nek, ha nem DV kompatibilis.
Persze ettől a release is lehet rossz. -
IRO21
senior tag
válasz
valaki7697
üzenetére
"Vagy USB apa-apa kábellel kellene összekötnöm a NAS-t és a TV One Connect Boxát?"
Mindkettő USB hoszt, ez így nem működne.LG tévéknél láttam olyat, hogy USB LAN adapterrel használják.
Igaz, mivel általában USB2 port van rajtuk (és lehet, hogy a CPU sem elég), így sem lehet elérni a gigabites sebességet, de gyorsabb mint a beépített LAN és stabilabb mint a WiFi.
Esetleg nézz utána, hogy Samsung is tud-e ilyet!Ahogy írták már mások is, esetleg érdemes lenne megpróbálni valami direkt streaming-re optimalizált alkalmazást is, nem csak DLNA-t.
Plex, Emby, Jellyfin vagy akár a Synology saját DS videója. Emby és Jellyfin kliens kicsit macerásabban telepíthető, én Plex-szel kezdenék. -
Bence_
tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Szia!
Tegnap letöltöttem, este telefonon kezdtem nézni, ment. (wifi)
Ma elkezdtem a tv-n, közben a gépen is elindítottam, mind kettőn rendesen futott. Nem vettem észre semmilyen akadást.(kábeles)
A nas egy alap 920+, asus router, linksy hálózati eszközök de minden csak gigabites a tv is egy sima LG 65UM7100PLA. -
PedroPascal
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
A kedvedért letöltöttem és kipróbáltam az említett filmet. Van baj...
77.77 GB de a TV-n DS Video és DLNA-n keresztül is 54.07 GB-nek látja.
Mivel egy noname release, így nem csoda, hogy vannak bajok. Na de ekkora?
Mikro laggok vannak lejátszás közben, de más hasonló méretű filmeknél nem szokott elő fordulni és ilyet még nem láttam, hogy a file méret TV-n nem azonos az eredetivel. -
Armandus
tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Plex és minden gondod elszáll.
-
ilovedigweed
senior tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Szerintem el kellene engedned, hogy a tv beépített lejátszójával nézd a filmeket. Inkább vegyél egy Dune vagy Zidoo lejátszót, azzal nem lesz baj. Vagy akár egy Amlogic telepített Kodi-val.
Hanyagold a tv beépített lejátszóját, az arra van, hogy a gyerek tudja nézni a Pepa malacot.

-
Borisz76
nagyúr
válasz
valaki7697
üzenetére
Ha a TV tudja az 5 GHz-s wifi-t, akkor egy próbát megér....már ha nincs túl messze a wifi router és a tv egymástól.
Az 5 GHz-es sávon több adat át tud menni mint a 2.4 GHz-n....
Viszont a 2.4-s wifi-nek nagyobb a hatótávja az 5 Ghz-nek kissebb a lefedett területe....mert a magasabb frekvenciát jobban megfogják a falak , a födém stb...
Tehát 1 ....max 2 falat még átlő az 5GHz-s wifi...de addigra az átvihető adatmennyiség is lecsökken.
A legjobb ilyen esetben ha a router és a TV egy szobában van.
A WIFI az mindig helyszíni körülmények és csillagok állása alapján dől el, hogy megy vagy sem.... -
válasz
valaki7697
üzenetére
Az is érdekes, hogy ilyen az anyag, ritka az olyan 4K film, aminek folyamatosan 100 Mbit felett van a bitrátája.
Mekkora méretű az az állomány? -
PedroPascal
őstag
válasz
valaki7697
üzenetére
100 Mb/s hálókártyának 11 MB/s a vége. Wifi-n meg lesz legalább 500 Mb/s és nem lesz így limited a nagy filmeknél.
-
ilovedigweed
senior tag
válasz
valaki7697
üzenetére
Csinálni kellene speedtest-et kábelen és wifin is. Gyanítom nagyobb sebességet érsz el 5GHz-en.
-
válasz
valaki7697
üzenetére
Nekem is szaggat 50GB felett. Én nem tudom miért,androidos tv próbaltam helyben lejátszani a filmet de külső hdd-re lefagyott a tv. Elmeletileg ilyenkor indexeli a hdd-t várnom kellett volna 10 percet és ha befejezi utána már nem lesz lassú.
Plexet használok és wifin van a Tv,de nem jöttem rá. Több időt nem foglalkoztam vele azóta. -
válasz
valaki7697
üzenetére
Tudom nem ajánlott, de próbáld ki úgy, hogy a TV wifin legyen.
Sokszor - ha egy légtérben van a router és a TV - akkor a vezetékes kapcsolat 100 Mbps sebessége helyett 2-3száz Mbitet lehet elérni, ami lehet megoldja a szaggatásos problémát.
Ill. felirattal nézed a filmet, vagy nem? SIma DLNA, vagy valamelyik Médiaszerver program? Netán DS Video? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
valaki7697
üzenetére
Milyen megosztással játszod le? DLNA, plex, emby, FTP, stb?
Szaggatáskor mennyire van a CPU megterhelve a nason? -
Borisz76
nagyúr
válasz
valaki7697
üzenetére
A Tv-n csak fast ethetnet ( 10/100 ) csati van.
A nas-ra kell a média szervert is telepíteni a DLNA miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Autós topik
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gitáros topic
- Felhagy az LPDDR4 memóriák gyártásával a Samsung
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- LG curved Monitor 38 coll
- GAMER PC: Ryzen 7 1800X /// 16GB DDR4 /// RTX 3060 Ti /// 500GB SSD
- GAMER PC: Ryzen 7 5700 /// 16GB DDR4 /// RX 6700 XT /// 512GB SSD
- GAMER PC: i7-9700 /// 16GB DDR4 /// RTX 3070 /// 512GB SSD
- HP Z2 Mini G9 Core i7-14700K 32GB DDR5 RAM 1TB SSD-NVidia Quadro T1000 8GB HP Gar
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Gold Szép állapot 100% akkumulátor
- 27% - ASUS ROG Strix XG27ACS Monitor! 2560x1440 / 1ms / 180Hz / G-Sync / FreeSync
- AKCIÓ! Intel Core i5 8500 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP Elitebook 830 G5,FHD,13.3",i5-8350U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,IR KAMERA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, de tud magyarul is. A letöltéshez használt mappához be kell állítani az írási jogosultságot (sc-qbittorrent felh.) különben nem tud letölteni az adott mappába... Érdemes kategóriákat létrehozni benne, mert akkor akár menet közben (letöltés közben) is át tud helyezni letöltéseket másik mappába, és onnan folytatja a seed-et, ha átváltjuk egy letöltés kategóriáját. Az RSS-t is célszerű beállítani.

Patice