Hirdetés
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanya
nagyúr
válasz
total90
üzenetére
Ha kevés a hely, akkor vagy másik nas-t kell venni, vagy nagyobb lemezeket.
Vagy elgondolkodni, hogy tényleg kell-e annyi adat.Mert a nagyobb lemezeket teszel bele, egy raid újraépítés akár napokba is telhet, ami meg már magát a raidet teszi feleslegessé, akkor már legyenek az adatok a lemezen és a fontosról legyen biztonsági mentés.
Még egy nas meg amiatt lehet rossz, hogy jó sok pénzért csak egy tárolóegységet kapsz, amibe még lemezeket kell vegyél, de nem skálázódik az otthoni rendszered tovább, 2 NAS miatt nem lesz 2x jobb minden, max a tárhely.
Kell plusz tárhely? mennyid van most, mire kell? Megéri a raid vagy nem?
Ha nem kell raid, akkor uccu neki egy 30 terás 600 dodóért és 10 évig elég lesz.
https://www.seagate.com/products/nas-drives/ironwolf-pro-hard-drive/?sku=ST8000NT001&store=1(itthon a sáska kereskedőknek hála ez csak 301.000 forint most)
-
kuruc71
csendes tag
válasz
burgatshow
üzenetére
köszi
-
Troy66
kezdő
válasz
Downsampling
üzenetére
Értem. Esetleg a típus is hasznos lehet, ez 16 gb os verzió elvileg működik, a listában is benne van, amit itt linkelt valaki, ha jól néztem. Elvileg van fórum, meg emailes kommunikáció, egyéb. De szerencsére, nem vettem még igénybe.
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem feltétlen kell, hogy a 100 TB egyben, a lényeg, hogy összesen legyen annyi.
Köszi, ez hasznos infó.
Szerintem az lesz, hogy a meglévő mellé felhúzok egy teljesen különálló rendszert. Esetemben egyáltalán nem probléma, hogy mekkora egyben a tárhely vagy épp, hogy az adatok azonos NAS-on vannak, vagy sem.
A DS1825+ szimpatikus egyelőre, de még nézelődök. -
Sketch001
tag
válasz
total90
üzenetére
Raid 5-ot nem igazán szerencsés ebben az esetben... A 12tbn felül lévő területet bukod minden lemezen... Az shr1 ami jobban kezeli ezeket a helyzeteket, itt egy kalkulátor [link]
Egyébként ilyen mennyiségű lemez esetén a raid 5/shr1 sem épp jó döntés, ha a nem épp rövid rebuild alatt leterdel egy másik vinyo, minden kuka... Mondjuk ezért kell mentés rendesen, de akkor is lehet egy raid 6/10 vagy shr 2 szerencsésebb választás attól függően hogy mi a cél és miből építesz.
Lehet inkább úgy állnék a projekthez, hogy egy új nas új lemezekkel amiből össze tudod tenni a 100tb-t, a mostani meg akár offsite mentes is lehet vagy local backup vagy akármi.
-
válasz
total90
üzenetére
Úgy általában sem javasolt külön eszközök között átnyúló köteteket létrehozni, ez nem gáz, ez józan ész.
100TiB a mai 18-30TiB-os lemezekkel nem egy ördöngösség, akár egy 6-8 lemezes egységgel is összehozható. De nem látom hátrányát a két kötetnek a te esetedben sem, hacsak nem akarsz 100TB-os egybefüggő területet mindenképp (pl. iSCSi LUN-nak kell, de gondolom otthonra nem lesz ilyen igény).
-
válasz
Borisz76
üzenetére
Köszi a választ.
Akkor ez így elég gáz. Mondjuk nálam egy szerver rack-ben van minden hálózati cucc és ez is ott lenne. Ott nincs nagyon mozgás, nem nagyon tudna kimozdulni a kábel, de azért egy áramszünet miatt ha épp nem lenne látható a bővítés, az gáz.
Lehet elgondolkodok egy több fiókos, különálló NAS-on. Szeretnék összesen 100 TB körüli tárhelyet összehozni. Igazából nem zavarna egy különálló NAS, csak gondoltam egy bővítés jó lehet... de így nem szimpatikus a megoldás.
-
burgatshow
veterán
válasz
kuruc71
üzenetére
Szerintem ebben vagy te is érintett.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
total90
üzenetére
Sajnos igaz a hír.
A NAS és a bővítő között egy eSata kábel van.
Ez a kábel ha kimozdul , érintkezési hibás lesz , akkor a kötet összeomlik !
Ezért célszerű a NAS-ban is és a bővítőben is külön-külön kötetet létrehozni. Akkor nem összeomlik, csak nem látja a bővítőt és a benne lévő kötetet.Bár nekem nincs DX517-s bővítőm de használtam hasonlót PC-vel.
Konkrétan egy Sharkoon 5-Bay RAID Station-t.
Ezt eSata kábellel kötöttem az akkori PC-re.
Sajnos többször előfordult, hogy a Windows nem látta az egységet , a rajta létrehozott megosztott mappát mert a kábel kimozdult.Más jellegű de szintén hasonló tapasztalat :
Van egy DS2415+ modellem , ami 12 fiókos.
Ehhez vettem egy 12 fiókos bővítőt , DX1215-t.
Bár ennek már sokkal komolyabb az összekötő kábele , biztonsági csavarral is el van látva de mégis úgy döntöttem, hogy a bővítőben megtalálható lemezekből egy külön kötetet hozok létre.Amúgy sajnos eléggé túlárazottak ezek a bővítők.
Lehet érdemes lenne elgondolkodni inkább egy önálló NAS-on.
Használtan egy DS918+ vagy újabb modellen. -
Hali
Van egy DS923+ NAS-om, amit szertnék bővíteni és erre lenne jó a Synology DX517 Expansion Unit.
Ha jól tudom a telepítés egyszerű, viszont több helyről olvastam egy problémáról.
Elvileg ha az adott RAID kötetet bővítjük, akkor egy esetleges áramkimaradás vagy kábel hiba (amivel a NAS és a bővítmény össze van kötve) az egész RAID kötetet össze tudja zavarni, illetve akar teljes adatvesztéshez vezet.
Ha egy új kötetet készítünk, akkor elvileg nincs ez a probléma.
Ezzel valakinek valami tapasztalat?A másik, hogy a DS923+-ban 12 TB-os WD Red Pro lemezek vannak RAID5-ben és a DX517-be 24 TB-os WD Red Pro-kat tenni. Ez jelenthet problémát?
-
kuruc71
csendes tag
Sziasztok!
Macos 26 telepítés után nem tudok biztonsági mentést létrehozni ds923+
-
Downsampling
senior tag
válasz
Troy66
üzenetére
Köszönöm!
Skóciában élek, itt (nem) kicsit más a kínálat és a kereskedelem (Alza sincs - mondjuk van más). Az árak is teljesen mások, a legtöbb esetben jobbak, mint Magyarországon, de pl. HDD-ben kb. 2x-es minden. Az otthonról vásárlás kilőve: még a postaköltség elmenne, de ami rájön vám és áfa, amiatt értelmetlen.
Synology support: eddig sem mentem velük sokra. Jellemzően egy AI ügynök leráz azzal, hogy az én régiómban nem elérhető a support, legfeljebb AI-chat formájában. Aki mindenre azt válaszolja, hogy nem tudja értelmezni a problémát. (mondjuk ez szinte az összes UK supportra igaz, Apple, Vodafone, bankok, biztosítók, stb - ezért amin lehet, meghagyom a magyar régiós beállítást. De az is egy küzdelem. Sokszor sírom vissza pl. a magyar Digi ügyfélszolgálatos vitákat...) -
csomi1977
aktív tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Természetesen nem megy a PoE a UPS-n
-
burgatshow
veterán
válasz
csomi1977
üzenetére
De nincs vagy minimalis a vedelem egy olyan csatlakozon, aminek 2,5V (PoE eseten is max 48) a mukodesi feszultsege. Ha oda razudul mondjuk 1kV, akkor hiaba tulfesz vedelmes a tap aramkorod, nem ott jon be. Foleg ha mondjuk van koztes eszkoz (pl. szolgaltatoi router / switch).
Tedd ra batran, artani nem art. Nekem is van. -
Sketch001
tag
válasz
csomi1977
üzenetére
Pár éve cég mellett a vasút túloldalán csapott villám jegenye fába... Az irodában az összes telefon és lan kártya / port ami a falban volt ment kukába. Hogy ezt megfogta volna passz mondjuk, de...
Ezért kell offsite mentes arról ami fontos... Azzal többre mész mint bármilyen lokális védelemmel
-
boborján2
senior tag
válasz
csomi1977
üzenetére
Bárminek van értelme amitől az ember nyugodtabban alszik.
Gyakorlatban meg ha egy izmosabb villám rosszkor van rossz helyen , akkor a túlfeszültségvédős cuccod sem fog megmenteni. Viszont apróbb zavarokat és a kisebb tüskéket valóban kiszed a hálózatból.
Én pl sosem használtam semmi ilyesmit ,40+ év alatt volt egy két izgalmas időjárás felénk , de kopp kopp kopp nekem még semmim nem romlott el túlfesztől vagy villámlástól.
Bezzeg az akkus fúróból ,aminek semmi köze a 230v -hoz már gariban a 3. van nálam
-
csomi1977
aktív tag
válasz
burgatshow
üzenetére
ez ok de minden eszközön van túlfeszültség védő ami 220-as .
-
Troy66
kezdő
válasz
Downsampling
üzenetére
itt írtam, hogy ezzel működnie kellene: [link]
Én ilyent terveztem venni. Akkor még épp volt készleten. De a synology supporttól elesel, ha több memóriát teszel bele. -
csomi1977
aktív tag
Sziasztok ,hülye kérdés következik . Vettem egy Unifi UPS Towert a meglévő APC UPS mellé . Az APC kiszolgálja a Synology NAS-t . Az Unifi-t alapvetően az Unifi eszközökre használom . Van rajta Ethernet túlfeszvédelem . Van értem erre valamit kötni ha alapból minden eszköz már UPS-be van dugva?
-
-
Borisz76
nagyúr
4 db egyforma méretű lemez esetén ugyanazt a kapacitást nyújtják.
Nem is ez a lényeg.
Idővel ha több tárhelyet szeretnél , akkor RAID5 esetében csak akkor kapod ezt meg , ha minden lemezt kicseréltél nagyobbra !SHR esetében már a 2. nagyobb lemeztől elérhető a plusz tárhely.
[link] -
Egon
nagyúr
Üdv!
4 db 10 TB-os diszkem van egy DS423+-ban. Raid5 vagy SHR? -
Downsampling
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszönöm! Villanyász szintén!
-
Villanyász
tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Nekem ezzel [link] hibátlanul fut a 224+:
-
Tamarel
senior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Akkor igen.
Olyat keress, aminek mind a két oldalán vannak memóriamodulok. A régi cpu nem szereti az egyoldalasakat.
Alzán a hozzászólásokban sok Synology-t szoktak emlegetni. -
Downsampling
senior tag
-
csomi1977
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Igen , ezt vettem én is , nem megy vele
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Tamarel
üzenetére
Még jó , hogy írod !!!!
Most jutott eszembe, hogy a Synology Assistant-al nem csak a hálózaton található NAS-t lehet megtalálni DE :
Van benne memória teszt is !!!
Az assistant indítása után :
- Jobb felső sarokban a fogaskerékre katt.
- Haladó szolgáltatások engedélyezése alatt :
Memóriateszt....pipáld ki.
- OK-d le a beállítást.
- Katt a NAS-od nevére.
- Katt a memóriateszt-reEz fogad majd :
-
Tamarel
senior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Közben villog bármilyen led? Pörög a ventillátor?
Elvileg memória-változáskor csinál egy újra-tesztelést. Van, amelyik típusnál azonnali (pl samsung), van, amikor hosszabb ideig tart.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Szia, linkem nincs, home made a szkript:
időzítve van heti egy alkalomra, minden alkalommal más-más BTRFS kötetet ellenőriz.
Hozz létre e "scripts" megosztás azon a köteten, ahol a saját egyedi szkriptjeidet tárolod
Ezen belül hozz létre egy "btrfs_balance" mappát
Azon belül pedig egy "logs" mappát.A btrfs_balance mappába tedd be a btrfs_balance.sh fájlt, az alábbi tartalommal:
PasteBin: [link]
Ha ez kész, mentsd el (nekem a volume1-en van).
Utána a feladatidőzítőt vedd elő.
Létrehozás/Feladatok/Felhasználó által definiált szkript: megnyílik a Feladat szerkesztése ablak.Általános
Feladat: BTRFS Balance Vol1
Felhasználó: rootÜtemezés:
Hetente
Hétfő
01:00Feladatbeállítások:
Parancs futtatása:/volume1/scripts/btrfs_balance/btrfs_balance.sh volume1Készíts meghajtónként egyet-egyet.
Kész.
Ilyesmi lesz a naplófájl, ha minden oké:
==== 2025-10-16 01:00:01 | volume1 balance indítva ====
Done, had to relocate 2 out of 28 chunks
>>>> Kész: volume1 balance sikeresen lefutott.
@emre33
Nekem az a megoldás nem vezetett eredményre, ezért írtam ezt a szkriptet -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Magnat
üzenetére
Hello,
igen, 20%-on volt a HDD, de levettem 3%-ra. Érdekes, hogy SSD-n alapból 3%-ot adott. Mindegy is, a lényeg, hogy ennek ellenére nem fogy a foglaltság, mikor törlődik X terabájt DSM 7.3-nál. Most másolgatom az adatokat üres HDD-kre és megy vissza a DSM 7.2.2, majd vissza az összes adat. Sajnos ez 8-10 nap időpazarlás
-
Downsampling
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Igen, a 2x nyomom a gombot értem ez alatt. Csak egy üres DSM telepítés van egyelőre a NAS-on, semmi fontos, amúgy sem egy disk marad benne.
Amúgy próbáltam, amit írtál: ahogy megnyomom a bekapcsoló gombot, hátul a hálózati csatlakozónál a két pici zöld LED villog pár másodpercig, majd semmi. Meg sem nyekken a NAS. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Teljes reset alatt a 2X nyomom a kis gombot érted ?
Mert van 1X-s és van 2X-s reset gomb nyomás.
1X-s reset esetén az adaok megmaradnak, hálózati és egyéb dolgok alaphelyzetbe állnak.
2X-s reset gomb nyomásnál viszont minden megsemmisül.
A DSM-t is újra kell telepíteni. -
Downsampling
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Próbáltam többször is, de nem vártam percekig. Esetleg egy teljes reset?
(ahogy elnézegettem azóta más - akár Crucial ramokat, pl. ugyanezzel a típusszámmal - azokon nem így állnak a memóriaegységek).
Itt egy maláj modul linkje (Ebay), teljesen másképp néz ki, a száma pedig ugyanez:
Crucial 16GB DDR4-2400 SODIMM Memory (CT16G4SFD824A) for sale online | eBay UK -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Próbáltad többször is bekapcsolni ?
Hagytad 2-3-4-5 percig....hátha elindul. -
Downsampling
senior tag
Ha berakok egy ram modult a DS224+-ba, és amikor benyomom a bekapcsoló gombot, de nem történik semmi (nem kapcsol be), az minek a jele? Kijelenthetem, hogy ez a ram modul nem jó (rossz)? Mert ha igen, akkor írok az eladónak, és kérem, hogy vegye vissza.
Amint kiveszem a modult, és bekapcsolom, máris indul a NAS.Szóval szerintem itt nem csak arról van szó, hogy kompatibils vagy sem, hanem hogy hibás a ram. (sajnos más eszközben nem tudom kipróbálni).
-
*H*
aktív tag
válasz
Troy66
üzenetére
Igen, javasolt az adattisztítást is beütemezni. A helyfelszabadítás beütemezése pedig a Tároláskezelő -> Tárhely -> Globális beállítások -> Helyfelszabadítás ütemezése alatt állítható. Mindkét esetben megadható az időintervallum mikor fusson, hogy ne legyen hatással a teljesítményre.
-
emre33
addikt
válasz
Troy66
üzenetére
Utánna néztem ennek. Ez mást csinál.
Ezt 2 dolgot csinál:Btrfs scrub. és Raid szinkronizáció.
Előző nem sokat ér, ha a megosztott mappa létrehozásakor nem kapcsolod be a checksum pipát (Utolag nem lehet bekapcsolni)
Lásd a lenti leírást (ez az egyik Btrfs plusz funkció EXT4-hez képet)
[link] -
Troy66
kezdő
válasz
Downsampling
üzenetére
Ezzel működnie kellene, több komment írja, hogy jó hozzá: [link]
-
Downsampling
senior tag
válasz
Oldmobil
üzenetére
Láttam a te posztod is, illetve a redditen is. De legelőször egy YT videóban ajánlották ezt a Crucial modult, és be is rakta a DS224+-ba.
Az én NAS-om be sem kapcsol, ha benne van ez a ram modul. Lehet, hogy sz@r?
Nagyon nagy kérés lenne, hogy esetleg lefotózd a te modulod? (mert kicsit gyanús az én made in china modulom, az összevissza álló memóriaegységekkel rajta).
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Szia,
Én (is) írtam korábban ezt a típust, egy Reddit threadből néztem ki, sajnálom, hogy nem lett jó. Furcsa, mert nálam működik. Én pont egy éve vettem a NAS-t és a memóriát is.
A dmidecode nálam ezt hozza a modulról:Memory DeviceArray Handle: 0x0020Error Information Handle: No ErrorTotal Width: 64 bitsData Width: 64 bitsSize: 16384 MBForm Factor: SODIMMSet: NoneLocator: ChannelA-DIMM0Bank Locator: BANK 0Type: DDR4Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)Speed: 2400 MT/sManufacturer: 859BSerial Number: E96DF98DAsset Tag:Part Number: CT16G4SFD824A.C16FTRank: 2Configured Memory Speed: 2400 MT/sMinimum Voltage: 1.2 VMaximum Voltage: 1.2 VConfigured Voltage: 1.2 VIlletve az elején a NAS így azonosítja magát:
Base Board InformationManufacturer: SynologyProduct Name: DS224+Version: 1.0Lehet, hogy azóta új hardwareverzió készül ebből a modellből?
-
blakey
titán
válasz
Downsampling
üzenetére
Biztos, hogy nem működik? Mert működnie kéne, ráadásul magyar felhasználók szerint is.
A listában még rákereshetsz egyéb típusokra is. -
Downsampling
senior tag
Nos, nálam, a DS224+-ban a Crucial 16GB DDR4-2400 SODIMM CT16G4SFD824A ram nem működik. Pontosabban el sem indul vele a NAS.
Tudom, volt már itt téma, rá is kerestem, de esetleg valakinek egyéb tuti tippje?
8 vagy 16 GB (belenyugszom a 4 GB-be is, de az majdnem annyiba fáj, mint a 8 GB, a 16 pedig csak egy picivel drágább, mint a 8). Egyéb márka? Típussal?
-
burgatshow
veterán
válasz
kormi0312
üzenetére
Az a baj, hogy nem egyformak a diskek kapacitasai. Mert amugy a raid 0 lenne a legjobb, de a raid nem toleral eltero disk mereteket, csak az shr, de az meg nem raid 0. Szoval raid 0 eseten limitalva lennel 4 TB-re a 6-os lemezen is.
Szoval ha tenyleg a tempo a lenyeg, akkor a 3x6-bol csinalnek raid 0-t, a 6-ost meg csak ugy szoloban melle csapnam onalloban.
-
kormi0312
senior tag
Azt szeretném kérdezni, hogy 4db HDD esetén (3x6TB es 1x4TB) milyen RAID típust javasoltok? Nem kell védelem, egyetlen kötet lenne, torrentre használva. (gyorsaság a fő szempont)

-
Sketch001
tag
válasz
marec1122
üzenetére
hát ha két lemezes shr van, az egyiket kiveszed, és onnantól azt létrehozod jbodként. tároláskezelő-hdd/ssd, kijelölöd melyiket, majd tevékenység, és meghajtó deaktiválása.
Ha kész a jbod kötet szépen át tudsz másolni rá minden adatot, deaktiválod az utsó shr lemezt és hozzáadod a jbodhoz.
Közben persze vinnyogni fog a nas hogy dehát dehát eltűnt a kétlemezes kötetből 1, és baj van, mert a dsmben nem lehet kötetből csak úgy kivenni vinyót. Ami azért elég idegesítő főleg ha nagyobb tárolókészletet hozol létre, 6 lemezből most én shr 1-el se tudok csak úgy 5 lemezes shr1-et csinálni, mert... mertnem.
-
Troy66
kezdő
válasz
burgatshow
üzenetére
köszönöm
-
kormi0312
senior tag
Sziasztok,
Download Station kérdés:
Hogyan tudom az ideiglenes helyet megváltoztatni?Van két kötetem (2db RAID0 tömb) Alapértelmezett a kötet 1, mert az volt elsóre a NAS.ban. De az most megtelt, igy lett egy kötet 2. Beállításoknál ha berakom, hogy a kötet 2-re töltsön le, akkor először a kötet 1-re tölti le (ideiglenes hely) es utana masolja be a kötet 2 mappába (ami majdnem annyi idő mint a letöltés)
Ha megpróbálom a kötet 1-rol a 2-re változtatni az ideiglenes helyet, akkor azt írja, hogy a művelet nem végrehajtható, mert nem megbízható a hálózati kapcsolat vagy foglalt a rendszer (hibakód: 1004)Van e ötletetek erre?

-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Belépsz a Synology weboldalára.
A letöltő központban kiválasztod : Nas
Ezutén a tipust : DS224+
Felajánlja a 7.3-t.
De van ott egy lenyítható ablak.... : Operációs rendszer verziója
Itt választható a : DSM7.2 sorozat
Egyből látható és letölthető lesz a DSM 7.2.2 verzió.
Elmented a gépre ( letöltés mappa )
Ugyanerről a gépről indítasz egy DSM telepítést és KÉZZEL betallózod a letöltött fájlt.Szívesen !
-
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Hivatalosan nem tudsz downgrade-lni. Nem hivatalosan van rá módszer.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Csak azt fogok használni, amit a korábbi DS215J-nél is. Film, zene tárolás, megosztás főleg SMB-n, de akár telefonra, laptopra. Később távoli megosztás. (ez is működött mondjuk a 215J-n EXT4-re formázva, csak elég lassan)
Ja és még majd a régi DS215J-t be szeretném majd állítani backup szervernek a 224+ mögé. Mondjuk heti egyszeri időzített mentés/szinkronizálás. Ez megoldható amúgy?
Az viszont miért van, hogy mikor nulláról indul a telepítés, akkor nem tudom nem a 7.3-as DSM-et választani? Ezt hogy lehet akár késöbb visszaminősíteni 7.2-re?
Köszi
-
marec1122
senior tag
akkor ha jól értem shr ből nem tudok átállni jbod-ba csak egy 3. hdd bevetésével?
-
degec
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
HDD ből WD red pro vagy esetleg mást, én nem látok tovább WD nél bocsi..
2*8 TB-s vagy 2*6 TB os lenne.. kell valamire figyelni? SMR akármi.. vagy durr bele bumm... köszöntem !
Synology HAT3310-8T ilyet találtam még jó áron, Syno orig vinyó. ami átcímkézett nem tudom mi Hitacsi pl... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Amúgy az SMB megosztásnál a Btrfs-t is látja pl. a TV, a médiajátszó. Azt EXT4-et biztosan.
Persze mert ennek semmi köze a megosztáshoz.
Ezek a lemez fájlrendszerei.....kb mint az asztali PC-knél a FAT vagy az NTFS.Viszont a BTRFS-nek vannak előnyei.
Valamint vannak olyan alkalmazások a NAS-on....aminél alap feltétel ennek megléte....különben nem működik.Ha ilyesmit nem fogsz használni, akkor jó lesz az maradék
EXT4 fájlrendszer is. -
Downsampling
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Köszi a választ!
- Azt tudom, hogy lassú - bár ezt kevertem a külső USB-s meghajtók teljes formázásának lassúságával (itt ugye a drive ellenőrzése a lassú, tegnap indítottam el a 8 TB-s HDD-n, még mindig van kb. 10 százalék)
- Két 8 TB-os HDD lesz benne.
- Nekem a Btrfs új, szerintem anno nem találkoztam vele még a 215J-nél (lehet, csak nem emlékszem).
- Szerintem maradok az Ext4-nél (azok a fícsörök nekem nem kellenek, amik a Btrfs-nél jönnek)
- Amúgy az SMB megosztásnál a Btrfs-t is látja pl. a TV, a médiajátszó. Azt EXT4-et biztosan.
- Nekem a 224+ alapból a 7.3-at telepítette. Azt hogy tudom elérni, hogy én választhassam ki, melyik DSM-et akarom? (az egész mostani beüzemelés megy a kukába, mert mégiscsak két egyforma IronWolf lesz a NAS-ban - most még egy Barracudával megy a játék, de ez szerintem nem lesz végleges).
Köszi
-
degec
senior tag
Tiszteletem,
Syn 225+ ot tervezek vásárolni, ha jól dereng, csak gyári Syno vinyót fogad be, jól tudom? vagy nem.. segítsetek már léCCi, nagyon köszönöm szépen ! nem akarnék aknára futni..
-
Sketch001
tag
válasz
burgatshow
üzenetére
ez nem fogja megmondani hogy egy shr 1 esetén ha 2 lemez van a kötetben mire tudsz változtatni raid típust. akkor már inkább ez [link]
De majdnem mindegy, mert erre a konfigra ha nem kritikus adatot tárol és nem baj hogy ha egy lemez elhal minden eltűnik, akkor simán jbod-ba dobnám aztán viszlát.
-
burgatshow
veterán
válasz
Sketch001
üzenetére
Itt lehet kalkulálgatni hogy melyik típussal és méretű diszkekkel hogyan alakulnak a kapacitások és lehetőségek.
-
Sketch001
tag
válasz
marec1122
üzenetére
japp. az shr egy hibrid raid. Amikor hozzáadsz egy második lemezt akkor raid 1 lesz, ha hozzáadsz egy harmadikat akkor kvázi raid 5.
lehet változtatni raid típust, de itt passz hogy neked mit fog felajánlani ha egyáltalán. kétlem hogy jbod-ra tudsz váltani raid 1-ről

-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
blakey
üzenetére
Plusz saját tapasztalat: a DSM 7.3-tól kezdve jön a Btrfs fekete levese — a helyfoglalás és a késleltetett felszabadulás szép kis kombója.
Ez simán megtévesztő, mert a DSM-ben a „szabad hely” nem frissül azonnal. A Btrfs blokkszinten számol, és a régi allokációk csak akkor szabadulnak fel, ha a háttérben lefut a balance / defrag / space reclaim folyamat.Egyszerűbben: a fájlokat már törölted, fizikailag nincsenek ott, de a fájlrendszer még nem pakolta át magát.
A gyakorlatban ez pokolian idegesítő:
van egy 7 TB-os SSD-d, rajta 6.5 TB adat (mondjuk filmek). Törölsz 5 TB-ot — és a szabad hely ugyanannyi marad. Másnap is. Harmadnap is. Újraindítás, töredezettségmentesítés, adat-tisztítás — semmi.
Aztán kiderül: ez nem bug, hanem „feature”. DSM 7.3-ban ilyen. Nálam az lett a megoldás, hogy hetente egyszer éjjel lefut egy szkript, ami ténylegesen felszabadítja a helyet.És ha ez nem lenne elég, a másik agyrém: az újonnan betett 8 TB-os HDD-ből automatikusan 20%-ot levon értesítési küszöbnek. Nevetségesen sok.
Úgyhogy nálam szépen megy vissza a DSM 7.2.2 a vasra.
-
Sketch001
tag
válasz
marec1122
üzenetére
ebből még nem igazán derül ki semmi.
Nézd meg a pool-ban egy opcióval fennebb, hogy a meglévő kötet mi. Ha shr a meglévő kötet akkor raid 1 lesz a bővítés vége, tehát tükrözni fogja az adatokat és nem látsz extra helyet.
-beteszed és csinálsz új tárolókészletet/kötetet, arra csinálhatsz másik megosztott mappákat, áthelyezhetsz rá meglévő megosztott mappákat
- az új lemezt jbod-ra teszed shr helyett, azt szerintem lehet 1 lemezzel is kezdeni, majd átmásolod rá az adatokat a meglévő lemezről, törlöd az eredeti kötetet, és a régi lemezt hozzáadod az új jbod kötethez.
- csinálsz egy biztonsági mentést, és a két lemezből csinálsz raid 0 kötetet.
Mindegyik esetben igaz hogy ha betérdel egy lemez bármiért, akkor a teljes kötet és minden adata levesbe megy.
-
emre33
addikt
Sziasztok!
EXT4 és BTRFS téma örülök, ohogy feljött.Most tervezek DS1825+ vásárolni.
Fájlrendszeren gondokodtam.Nálam sok írás és törlés lenne. Adatok gyakran változnak.
Korábban írtátok itt BTRFS és DSM7.3 esetén a szabad hely eltünését törlés esetén.Engem az adatintegráció és a pillanatképek nem különösen érdekel.
De az, hogy a látott hely kevesebb, mint aminek lennie kellene az már igen.
Ezzel mi is a helyzet?Viszont én virtuális gépet futtatnék. (Ez nem lehet ext4-el?)
Teljesítménybe ma már nincs különbség?
BTRFS ha jól olvastam a DSM felületéről lehet töredezettségmentesíteni. Azt EXT4 csak parancssorból. -
marec1122
senior tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Van egy synology nas-om amiben bővíteni szeretném a tárhelyet. Van is hozzá egy ugyan olyan hdd-m mint ami benne van de ez a hdd használt. Megoldható, hogy ebben a használt állapotban berakjam a 2. slotba és hozzáformázzam a rendszerhez? Bővíteni szeretném a tárhyelet, szóval nem raid lenne a cél.
-
felho001
tag
sziasztok a DS1522+ telepíthető a DSM 7.3 mert a listába nem láttam a támogatott eszközök között. valaki felrakta már esetleg? köszi
-
blakey
titán
válasz
Intelligencs
üzenetére
Valószínűleg én vagyok azon kevesek egyike, aki ext4-et választ, adattárolásra tökéletes és nem vesz el kb. + 100-100 GB-ot a BTRFS-hez képest.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- sziku69: Szólánc.
- VR topik
- Jövő év elején végre befut a Cairn című hegymászós játék
- Háztartási gépek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- LEGO klub
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4120
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 1TB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Autós kamera eladó
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

2*8 TB-s vagy 2*6 TB os lenne.. kell valamire figyelni? SMR akármi.. vagy durr bele bumm... köszöntem !

Patice