- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
-
Louro
őstag
Sziasztok!
Synology-n (DJ223, ha jól emlékszem) fut a qbittorrent. Megoldható az, hogy a letöltés egy átmeneti mappába kerüljön (pl. Downloads) és a végén a 100%-ban letöltött fájlok átkerüljenek a kategóriaként megadott mappába?
Amivel küzdök, az a sok .parts állomány. A sample-öket, a külön hundub-okat nem szoktam letölteni. Vizuálisan zavar az a sok "hulladék".
-
Patice
Topikgazda
-
Borisz76
nagyúr
válasz
boborján2 #98203 üzenetére
Szinte kizárólag PC-vel használom a DS-t.
Be kell lépni a böngészővel a DSM felületére majd katt a DS ikonra és akkor tudok hozzáadni új anyagot.Ha lenne DS kliens program PC-re , akkor nem kellene állandóan a DSM-be belépni.
Mondjuk már megszoktam....
Sőt a böngésző ( Google chrome ) úgy van beállítva , hogy adott weboldalak töltődjenek be induláskor.
Ez jelenleg kb 10 oldalt jelent....köztük a DSM-el. -
Chrys_
addikt
válasz
valaki7697 #98197 üzenetére
A 2. ponthoz annyit, hogy Transmission esetén is lehet módosítani az útvonalat. Áttehető másik kötetre is a letöltött anyag, ha az "sc-transmisson" user be van állítva a másik kötet megosztott mappájánek elérésére is.
Én így töltök az első kötet Download megosztott mappájába, utána a Transmission kliensben megadom az új helyet, ha meg akarom tartani a tartalmat, de áthelyezve akár másik kötet egy megosztott mappájába, miközben seed-ben is marad.Van a Download Station-nek hasonló kliens programja PC-re, mint a Transmission-nek? Vagy csak a webszerver használható?
-
boborján2
senior tag
válasz
Patice #98198 üzenetére
Nálam is hasonló. Ds-t a telefonról kezelem , a tartalom a filmek vagy sorozatok mappába megy. Amit jellemzően nem tud kategorizálni a lejatszó (jellifyn) pl. f1 futam , azoknak van egy egyéb mappa és ehhez nem keres neten sem borítót sem leírást.
A plextől sajnos kifolyik a szemem, annyira apróra van szabva a karakterkészlete. Hozzáteszem csak android eszközök vannak és google tv. Így nálunk is egységes a felület,ugyanúgy saját profilokkal.
Nem értem a plexnek miért ilyen elcseszett a karakterhasználata. Brleállításoknák óriásra (legnagyobbra) kell venni a felirat méretét ,hogy a 45" tévén nagyjából megfeleljen az átlagnak, ami kényelmes. Innentől már lehetőség sincs esetleg egyel nagyobbra venni ,hogy távolabbról is kényelmes legyen.
-
Tamarel
senior tag
válasz
A 2-hez annyit tennék még hozzá, hogy titkosított megosztott mappánál dupla helyet foglal, titkosított lemeznél csak egyszer.
-
Patice
Topikgazda
válasz
A problémádra ugyan nem tudok megoldást írni, de megosztom, hogy én hogyan oldaottam meg az évek során a torrent + médiafogyasztást.
Én is Dockerben használok qbittorrentet a letöltésekhez, ezek mind egy mappába mennek, és ott maradnak, amíg seedben tartom.
Médiaszervernek Plexet használok, mert az tudja figyelni bármelyik mappát, amit megadok neki, mint média mappa.
Így a letöltés után automatikusan frissíti a Plex a tartalmat, nem kell áthelyeznem, mert ott marad, csak jól kell összehangolni ezeket.A DLNA jónak tűnhet a médiatartalmak elérésére, de nem mindegyik TV tudja, vagy ha tudja is már nagyon gyérek a mai kodekekhez a képességei.
Viszont megjelenítőnek még teljesen jók, így kaptak külső lejátszót, aminél nekem az volt a lényeg, hogy jó legyen Plex kliensnek is.Így mindenhol egységes felületet lát mindenki, nálunk többen használják, több profilt is létre lehet hozni a Plexben, hogy mindenkinek külön legyenek az előzményei.
+ Távolról is használják akár a nagyszülők, akár az ott nyaraló unokák, vagy a tesóim is.Újabb TV-ken elég jó a Plex kliens is (újabb LG TV-k), oda nem kellett külön lejátszó.
A letöltéseknél egy dolog van még amit nem tudtam automatizálni: amikor hozzáadom a torrentet, akkor még manuálisan adom meg a tartalmak kategóriáit, így a közös letöltési mappában vannak almappák, amit így a Plexben is el tudtam különíteni, pl. filmek, sorozatok, természetfilmek, rajzfilmek.
-
valaki7697
csendes újonc
Ezt is megtudtam, hogy a Synology NAS alapértelmezett letöltőjének, a "Download Station"-nak 2 előnye van ahhoz képest, mintha valaki külső letöltőre cserélné, mint pl. én tettem a "qBittorrent"-re váltás során:
1. Automatikusan szinkronizálja a futtatott tartalmat, aminek DLNA elérés kapcsán van nélkülözhetetlen jelentősége! Pl. ahogyan én is TV-ről indítom...
2. Amennyiben ugyanazon a köteten van a DS letöltési útvonala, mint amelyik köteten belül mozgatod a letöltött tartalmat, módosítható a letöltött tartalom elérési útvonala és elnevezése, attól még ugyanúgy seed-ben marad...
Mj.: Bár ezt a tartalom szerkesztést a "qBittorrent" alkalmazás már akkor tudja, mikor megnyitsz egy "*.torrent" fájlt...
Mellesleg már régen megtanultam, hogy úgy érdemes beállítani a letöltési útvonalat a kliensben, hogy az a kötet megegyezzen azon kötettel, ahol majd véglegesen szeretné az ember a tartalmat tárolni... akkor "nincs" tartalom áthelyezési idő...Mondjuk ebből engem csakis az 1. érdekel, hogy ugyanaz meg legyen mókolva a Container Manager alkalmazáson belül telepített "qBittorrent" alkalmazás esetében is!
Szóval arra még meg kell találnom az automatikus megoldást...
Hátha valaki tapasztalatból tudna velem megosztani rá egy működő megoldást. -
Borisz76
nagyúr
válasz
zsamiatt #98189 üzenetére
Pontosan.
Egy időben azt a megoldást választottam, hogy volt 1 db letöltős mappám.
Az ide került anyagokat áthelyeztem egy saját , másik könyvtárba , amiben kategóriákra bontva voltak almappák : Film felirat , Film szinkron , Dokumentum filmek , Dokumentum sorozatok , mese , stb....mappákkal.
Mindet a saját kategóriájába tettem át.
Viszont itt is volt egy "csavar".
Értelem szerűen egy filmet a Filmek mappába tettem de úgy , hogy a Film mappa neve eredeti nyelvű volt. A fájl benne pedig a magyar címmel szerepelt.Pl : Letöltöttem : Aliens.1986.DTS-HD.....
A Film mappa neve lett : Aliens - 1986
A benne lévő fájl pedig : A bolygó neve Halál - 1986
Így ha kerestem egy filmet a Total Commander segítségével, akkor tudtam keresni angol és magyar címre is...attól függően, hogy éppen melyik jutott azeszembefejembe.A legszebb pedig az volt , hogy a Download Station simán folytatta a seed-et.
Aztán mint kiderült....innen tudtam meg...., hogy ezt link-eléssel oldja meg a rendszer. Tehát nincs adatsuplázódás ( 1 nagy több lemezből álló , SHR kötet van ) a köteten belül.
Írtam is róla és csináltam egy szemléltető képet is :
-
zsamiatt
őstag
válasz
valaki7697 #98186 üzenetére
Ugyan nem tudom mi ertelme ennek a hatalmas gyorsasagnak (nem mindegy hogy nehany perccel/oraval tobb?) a DS letoltojenek legnagyobb elonye hogy file szinten rendezheted barhova a cuccot akor is menni fog tovabb a seed.
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Virag.h #98179 üzenetére
Kozben meg nyugodtam es addig probaltam ki h megszakad e az ellenorzes amig ilyen alacsony szazalekon allunk. Ujrainditottam a nast 3x is es ugyan unnan folytatta ahol abbahagyta.
-
boborján2
senior tag
válasz
valaki7697 #98186 üzenetére
A ds mellett szól viszont ,hogy a letöltött mappa/fájl szabadon átnevezhető/átmzgatható és a seed ugyanúgy megy tovább. Leköveti hol van a fájl és a mi az aktuális neve,mindezt teljesen automatikusan.
-
valaki7697
csendes újonc
válasz
boborján2 #98183 üzenetére
Szerintem igazad van!
Úgy vélem, a kategóriájában a "qBittorrent" a legjobb szoftver!
Vagy 2 évtizeden keresztül PC-n a µTorrent-et használtam. Amiből úgy fejezném ki magamat, az első évtizedet aktívan, a másikat csak hébe-hóba, hisz eleve hébe-hóba töltöttem le... már egy ideje éreztem, hogy le kell cserélni, mert anno hiába az volt a legjobb a kategóriájában, egy jó ideje lejárt felette az idő...
Úgymond ahhoz képest eleve nem régóta használom PC-n a "qBittorrent"-et...
De azt mondom, a tapasztalataim alapján jelenleg a "qBittorrent"-től nincs jobb a kategóriájában (alap felhasználóként)! Modern, letisztult, mindent tud, nincsenek reklámok, semmi off... És tényleg gyors...
Ezért volt egy ideje tervben, hogy a NAS-omon (ami még csak pár éve van meg) az alapértelmezett "Download Station"-t lecseréljem "qBittorrent"-re... -
valaki7697
csendes újonc
Gondolom, mint ahogyan megköszöntem... a másik oldalon te segítettél az alap "qBittorrent"-tel kapcsolatos kérdésemben.
Azóta pár dolgot megtanultam a NAS-sal kapcsolatban...
És úgymond tényleg részben a segítségeitek által, részben magamtól kiszenvedtem, hogy normálisan használhassam a NAS-omon a qBittorrent konténert...
Már "csak" ez az apróság van, amit meg kellene oldanom...
Aztán teljesen beérne a ráfordított időmnek a gyümölcse.
És igen, valóban felesleges volt erre az egészre ennyi időt elcsesznem az életemből, hogy szerintem normálisan használhassam a NAS-on a qBittorrent alkalmazást a Container Manager alkalmazáson belül telepítve (ha tudtam volna, lehet, neki sem kezdtem volna... de tudtam, hogy nem pár perc lesz, ezért húztam már nagyon régóta ezt a tervemet!)...
De, és ugye a DE után jön a lényeg.
Csakis emiatt - így utólag levonva a konklúziót - , egyáltalán nem érte volna meg...
VISZONT szerintem olyan dolgokat tapasztaltam meg, és ezáltal tanultam, amik a későbbi életem során még elő fognak jönni, és akkor nagyon hasznos lesz ez a kevéske tudás is, amiket ezen témám kiindulásából, de minden hozzá kapcsolódó részből szereztem. -
valaki7697
csendes újonc
válasz
Borisz76 #98181 üzenetére
Hali!
Úgy tűnik, telibe trafáltad a hiba megfogalmazását!
Köszönöm szépen eme segítségedet, illetve gyorsan is jött a válaszod.
Szóval most már pontosan "tudjuk", mi miatt van a probléma.
Már csak a megoldását kellene megtalálni.
De az már nem ma lesz, ha egyáltalán találok rá megoldást, vagy valaki esetleg megossza velem az általa tudott megoldást.Amit előre is nagyon szépen megköszönnék!
Kipróbáltam, hogy letöltöttem valamit, ugye nem látszódott a TV számára.
Aztán:
DSM/Vezérlőpult/Szolgáltatások/Indexelési szolgáltatás/Újraindexelés
Pár perc alatt végzett vele.
Utána pedig azt láttam, ahogyan a TV-n rákerestem a mappára, majd leléptem a NAS-ról, aztán vissza... hogy folyamatosan frissülnek a mappa tartalmak, azaz tényleg újraindexelődött... onnantól kezdve, hogy semmi mappát nem látott, folyamatosan egyre többet látott... kb. 2 perc múlva látta az összes mappát.
-->
Tehát tényleg valami olyasmi megoldás kelhet, mint ahogyan Borisz76 is írta, hogy amint a "qBittorrent" konténerben elkészül egy letöltés, azt a tartalmat automatikusan újraindexelje! -
boborján2
senior tag
Saját tapasztalat alapján azért egy valamiben agyonveri,az pedig a sebesség. Ugyanazon a hw-n , pl. 500-as nettel ,a qb azonnal fullgazon indul és végig tartja. A dls meg ahogy épp ahogy kedve van, jellemzően nagyon döcögősen tornázza fel magat a névleges sebességre , sőt a maximumot nem is szokta hozni.
-
Sanya
nagyúr
válasz
valaki7697 #98180 üzenetére
Használod a beépített download stationt és kész. A qbittorrent semmivel sem tud többet.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
valaki7697 #98180 üzenetére
Szia !
Minden egyes letöltés után indexeltetni kellene a mappát....
A TV DLNA segítségével kapcsolódik.
A tartalom , akkor jelenik meg ha a NAS indexelte az anyagokat.
A gyári Download Station használatakor nincs ilyen gond.
De bármi 3. féltől származó , külső program már ezt az indexelést nem végzi el automatikusan.
Mivel én DS-t használok így nem tudom a pontos hogyanját csak azt tudom, hogy írni kellene egy script-et ami időnként lefut és indexelésre buzdítja a rendszert.
Ha jól gondolom....Sőt DLNA-t sem használok mert nálam a PC a lejátszó.
-
valaki7697
csendes újonc
Sziasztok!
Szerintem ez lenne az utolsó kérdésem a témában, minden egyebet sikerült megoldanom!
Synology NAS-ra Container Manager alkalmazáson belül telepített "qBittorrent" alkalmazás esetében:
A konténer telepítése közben deklaráltam a "Kötetbeállítások" résznél többek között:
/NAS/qBittorrent /downloads Írás/olvasás
Aminek az eredménye a konténerben: /volume1/NAS/qBittorrent:/downloads:rw
A letöltés nem indult el, az "Állapot" oszlopban a "Hiba" üzenetet lehetett látni...
A NAS DSM felhasználói fiókom esetében a "PUID" változó értéke "1026", a "PGID" változó értéke pedig "100".
SSH-n keresztül alkalmaztam az alábbi 2 parancsot, és látszólag minden rendben lett:
sudo chown -R 1026:100 /volume1/NAS/qBittorrent
sudo chmod -R 775 /volume1/NAS/qBittorrent
DE SAJNOS:
Bár pl. PC-n keresztül látom az említett "qBittorrent" mappába létrejövő tartalmat...
Samsung QE65QN95AAT NEO QLED TV-n keresztül nem látja az említett "qBittorrent" mappába létrejövő tartalmat...
Annyit megfejtettem, ha leállítottam a kliensben a torrentet, kitettem a tartalmát egy másik mappába, majd aztán vissza az említett "qBittorrent" mappába - akkor ugye egyből onnan ment tovább a mutatvány, ahol volt (ez a teljes művelet csak pár másodpercet vett igénybe!) - , onnantól kezdve már az említett TV is látta!!!
Ha megint letöltök valamit, ugyanez a helyzet, hogy PC-ről látom, de a TV nem látja... ha megmókolom az említett csiki-csuki megoldásommal, utána már arra a tartalomra is az a helyzet, aminek lennie kellene...
Hogyan tudnám orvosolni ezt a nagyon idegesítő problémámat?
Gondolom, valami jogosultság beállításra lenne szükségem...
Előre is köszönöm szépen, ha valaki tud segíteni ezen idegesítő problémám megoldásában, hogy minden automatikusan normálisan működjön! -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98177 üzenetére
Az első lépés-nél arra gondoltam, hogy mit is csináltál pontosan.
Leírtad , hogy a meglévő kötethez adtad hozzá a plusz 18 Tb lemezt.Jó kérdés , hogy mit csinál ha áramszünet után újraindul....ezt nem tudom. Lehet előről kezdi de az is lehet, hogy ott folytatja ahol abbamaradt.....bár ennek kisebb az esélye.
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #98176 üzenetére
Igen ezt ertem de mi jelent a fent emlitett elso lepes
illetve ha esetleg aramszunet lepne fel akkor minden elorol?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98173 üzenetére
A kérdésem megint...csak másképpen :
Üres volt a NAS és beletettél 4 db lemezt ?
Erre telepítetted a DSM-et ( rendszert ) ?
Majd szépen létrehoztál a 4 db lemezből egy nagy SHR kötetet ?Vagy beletetted a 7 TB-s lemezt , telepítetted a DSM-et....
És most hozzáadtál 2 db 16 Tb-s és egy 18 TB-s lemezt ?Vagy minden ment és most "csak" a 18 Tb-s lemezt adtad hozzá ?
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #98172 üzenetére
Mi volt az első lépés ?
Mi volt és mit csináltál ?
erre gondoltam
A wifi tudja a 2.4 es 5ghz et is.
egy macbook pro 2019 16" szoktam filmezni a magy kijelzo miatt...
van mellette egy m1es macbook air de az filmezesre nem szoktam -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98170 üzenetére
amugy mit a masodik lepes? Mert csak az elso lepesnek ir kozel egy hetet.
Mi volt az első lépés ?
Mi volt és mit csináltál ?Mert SHR kötetet létre lehet hozni 1 db lemezzel is...meg akár 12 db lemezzel is egyszerre vagy akár egyessével is hozzá lehet adni a lemezeket.
amugy a kabeles 4k videonezet kiprobaltam es tokeletes.... de felmerul a kerdes ha teraszon stb nincs kabel.... akkor le kell mondjak a 4krol?
Teraszon nincs kábel....OK.
Wifi van gondolom....OK
Milyen wifi ? ( 2.4 GHz vagy 5 GHz ? )
Milyen eszközt használsz a teraszon ?
Laptop , tablet ? Régebbi vagy újabb ?
Melyik wifi szabványt ismerik ?
Ha a routered és a kliensed is ismeri az 5GHz-s wifi-t ( AC vagy AX szabványt ) , akkor ott a 4K-s videók is mennek....elviekben.
Gyakorlatban pedig majd kiderül. -
boborján2
senior tag
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
Pc-n általában smb -n van felcsatolva ,mint meghajtó és vlc a lejátszó.
Tablet ,telefon, google tv, android tv box , ezeken csak jellifyn.Persze mindent LAN-on. Külső media elérést kukáztam ,mert nem volt szükséges a családnak.
Gigabit belső háló + 5ghz wifi, csak natív lejátszás, nem szaggat semmi, 4K HDR is megy kattintásra.
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #98169 üzenetére
Te jo isten....🤦♀️ mi lesz ha esetleg az elso is ki kesz cserelve nagyobbra....🫠
amugy mit a masodik lepes? Mert csak az elso lepesnek ir kozel egy hetet....🫣
amugy a kabeles 4k videonezet kiprobaltam es tokeletes.... de felmerul a kerdes ha teraszon stb nincs kabel.... akkor le kell mondjak a 4krol?
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98164 üzenetére
Idéznék egy korábbi bejegyzésemből :
A Napló központban lehet látni, hogy a 2 Tb-s SHR kötet 4 Tb-s lemezzel történő bővítése majdnem 7 és fél óráig tartott ! Nem kevés idő és ez csak nőni fog a további lemezek hozzáadásánál.
Nézzük a Napló Központot. A bővitési folyamat kezdete és vége.
Említettem, hogy több idő lesz mint az előző alkalommal ( 2. lemez - 7 és fél óra )
Valamivel több mint 15 órát dolgozott a bővítéssel a rendszer. ( 3. lemez - 15 óra )
Nézzük meg mennyi időbe is telt az utolsó lemez kötetbeillesztési folyamata.Elég megdöbbentő : Majdnem 25 !!! óra.
Itt a teljes leírás is :
Synology DSM 6 - DSM telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása. -
-
blakey
titán
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
Megfeleő eszközzel (Apple TV, Dune HD lejátszók, TV, UHD Blu-ray lejátszó) és megfelelő programmal. A MacBook-ra telepíts egy VLC-t, IINA-t, Infuse-t, Kodit, Plexet, Embyt, Jellyfint, utóbbi háromhoz a NAS-ra kell egy szerver is. Illetve van még néhány alkalmazás, ami jó lehet, de a felsoroltak közül találsz számodra megfelelőt.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98160 üzenetére
A szaggatás alapvetően 2 okból jöhet létre.
1. Kevés a wifi vagy a kábel "áteresztő" képessége.
Azaz mondjuk egy Fast Ethernet ( 10/100 ) kábelen átmegy 10-11 MB másodpercenként ....de a film kép és hang anyaga ezt néha meghaladja.
Vagy wifi esetén lassú ( 2.4 GHz ) a kapcsolat.
Erre megoldás , hogy a kábeles rész minimum Gigabites ( 10/100/1000 ) legyen ami elviekben 125 MB/s tempót tud.
Gyakorlatban olyan 100-110 MB/s összejön !
Wifi esetén pedig érdemes a kisebb területet lefedő de nagyobb sebességet tudó AC-s vagy AX képes eszközök használata....azaz 5 GHz-s rádiót használni.2.
Szar a lejátszó....
FW-t kell frissíteni - ha lehet... - vagy másik lejátszót választani. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
- Nálam PC a lejátszó.
Dedikált VGA ( ZOTAC Gaming RTX 2060 ) van , amiből HDMI kábel megy a házimozi erősítőbe , majd onnan tovább egy másik HDMI kábel a TV-be.
A házimozi erősítőre pedig Dali Ikon hangfal szett van kötve és egy aktív sub is.- Páromnál egy kis mini PC adja a képet és hangot közvetlenül a TV-nek.
- A fiamnál pedig Mini PC-TV összekötve HDMI-vel.
TV-ből Toshlink ( optikai ) kábelen jön ki a hang egy régebbi házimozi erősítőbe , melyre 2 db házi építésű hangfal van kötve.- Samsung Tableten a File Station-t használom a kereséshez.
Aztán a kívánt fájl-ra rábökök és a VLC játsza le.- Laptop a teraszon szintén egy kis TV-re van kötve HDMI-vel.
A PC-ken lejátszónak a MPC-BE -t használom.
-
Virag.h
aktív tag
Ki mivel nezi a nas levo filmeket? En rendszerint csak macbook on nezem vagyis neznem de a 4k s videok szaggatnak ha sima finderrel nyitom meg oket
-
Patice
Topikgazda
válasz
Pékmester #98152 üzenetére
Működhet, én is így csinálom.
Nálam a felállás:
Itthon DS923+, DIGI 1000/300 optika
Anyáméknál 220 km-rel odébb DS220j 1db 18 TB Seagate Exos-al, T-kom optika 1000/1000 net. Éjszaka kapcsol csak be időzítetten minden nap. Hyper backup időzített feladatok inkrementális mentéssel, csak a változásokat kell lekövetnie.Az első szinkron az eltartott pár napig, mert olyan 12 TB adatról van szó.
Ugyanezeket az adatokat itthon is kimásolom hetente külső vinyóra.
-
-
Pékmester
tag
Urak,
gondolkodom, egy backup NAS-on, ami fizikailag máshol lenne mint az enyém. Arra gondoltam, hogy veszek használtan vmi egylemezest, bele egy vinyó és igazából futnia sem kellene 0-24-ben, csak akkor amikor ment. Meg lehet ezt így csinálni? Mittudomén hetente egyszer bekapcsol (vagy én távolról) és csak szinkronizál a NAS-ommal, majd visszaalszik.
Igazából 4 terra adatról van szó, kb, nézegettem a felhő árakat, de marha drágák. Szerintem hosszú távon így jobban kijövök. -
boborján2
senior tag
válasz
Dr.FantastiK #98101 üzenetére
Sajnos valahol igazad van.
Kíváncsi vagyok a synology márkázott hdd-k bevezetése után mi lesz a következő lépés.
-
Sanya
nagyúr
válasz
VANESSZA1 #98145 üzenetére
Leginkább azon kommunikál, igen ki kell nyitni a tűzfalon és a routeren a portot.
Így lehet, hogy a dockerben futtatott, csak http protokolt ismerő programodat a https://akarmi.vanessza1.synology.me -hez tudod rendelni de a nason belül a localhost 12341234 portjára http kapcsolattal megy. Jó kis cucc.BTW, a 7.2.2 DSM 2025 decemberben end of life lesz, nem fog többé frissítést kapni, de sem a 7.3, sem a 8.0-ról sincs semmi hír, hogy készülne, jönne, bármi. Túl nagy a csend. Bár a napokban ez-az frissült, (docker, smb, alkalmazásszerviz, jött office béta, jött calendar beta, az AI konzol nagyon brutál tud lenni (a google free AI API-val), de a nyár előtt jöhetne valami, hogy végigdebuggolhassuk a nyarat
-
Fordított proxy kérdés:
-jól értem, hogy mindig a 443-as porton kommunikál?
-akkor ezt a 443-as portot ki kell nyitni a routeren ?
-a Nas tűzfalon is meg kell nyitni? -
Magnat
veterán
Vagy ha 3 havonta nem sajnálja rá az ember azt a pár percet akkor lehet egy aldomaint létrehozni a nason és azt importálni a másik rendszerbe ... egyszer próbaképpen egy teszt Xpenologyba berántottam, szépen működött vele ... meg már virtualizáltam a 216+-on DVA1622-t is VMM alatt (persze ezt is csak próbaképpen, van külön Syno nvr-em plusz licenszekkel
)
Btw, asztali SS klienset használ valaki Win alatt? Nem igazán értem h miért, de elég rendesen zabbantja a cpu-t, konkrétan annyira, h rá is untam, és mivel már minden kamerámat Reolinkre cseréltem, inkább a Reolink desktop kliensén nézem a kamerák élőképét, a SS-t csak akkor nyitom meg ha vissza akarok nézni valamit ...
-
Sanya
nagyúr
válasz
Borisz76 #98138 üzenetére
Hát, ha linuxot teszel rá, akkor dockerben futtathatod a virtuális DSM-et, amellyel a legfrissebb DSM-hez juthatunk, amíg van Synology NAS-od, még majdnem legálisan is.
A probléma ott kezdődik, hogy bizonyos szolgáltatásokhoz, mint DDNS, mailplus, stb, szükség van a NAS eredeti azonosítóira, mint mac Address, és sorozatszám, stb, tehát ha ezek még a birtokodban van, akkor jó eséllyel beparaméterezve ezek futtathatók. Elméletben.
Ja, meg Xpenology, de hasonló szívás az is. -
Borisz76
nagyúr
Elméleti kérdés :
Ha van egy eredeti Synology NAS-om de hardveresen gyengének találom.....
Építek egy PC-s gépet....
Valahogyan lehet eredetiként futtatni rajta a DSM-t ?
Persze ekkor már nem használnám a NAS-t. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98136 üzenetére
tavaly egy 916+-t adtam el 100.000-ért. Én sem adtam volna annyit egy 8 éves NAS-ért igen gyenge atom procival. A tied 5 lemezes erős processzorral, simán ér többet.
Nekem még rizikós az épített NAS, egyelőre én megküzdök a Synologyval. A 923 egy darabig elég lesz 10gbe lan csatlakozóval. Ha majd 4-5 év múlva ajánl jobbat, akkor megveszem, ha nem, akkor építek egyet és dockerban futtatok egy vDSM-et és kész. -
zsamiatt
őstag
mivel van ahol van épített nas így most is tudom mondani, hogy nincsenek. Az egyik ügyfélnél már 3 éve megy. File server, win. virtuális gép-re van használva például. Akor is azért lett véve így mert ocsobb volt mint a syno nas és hasonló árfekvésben modernebb CPU megoldást kaptál, masszívabb RAM bővítési lehetőséggel. Plusz a lehetőség ha elfogyna a SATA akor van lehetőség SAS-ra átállni.
"A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon."
Vicces, én biztos nem adnék érte ennyit. 6 éves cucc. Úgy látszik vannak madarak. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98132 üzenetére
Nem írtam félrevezető dolgokat, a legtöbb állításom mellett van forrás.
A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon.
Az épített nasról majd számolj be, hány éve megy, instabilitási gondok vannak-e, random újraindulások, összességében olcsóbb lett-e, és NAS-t építettél, vagy mini mindenes szervert(otthonra kb inkább ezt csinálja az ember magának)
Az épített NAS is lehet jó, mehet rá xpenology, a hibáival, megkötéseivel együtt, ha megfelel, akkor jó.
OMV is jó lehet, nem Synology, de az alap synology szolgáltatások is befagytak 6 éve, nem nagyon fejlődnek, a dockeres része meg tényleg elgondolkodtató, hisz a synologynak is sok saját csomagja is eleve dockerben fut, sőt, rengeteg plusz szolgáltatást én is dockerben futtattatok.
Munkatársam épített magának NAS-t, de inkább mini szervert, core i7 6. Gen, 32gb ram, 12 lemez, 2ssd, de a leghosszabb uptime rajta 30 óra körül volt, mert mindig fagyott. Bár egy másik munkatársam egy lemezes synologyja is kifagy hetente, szóval itt is ki lehet fogni a "jót". -
zsamiatt
őstag
Eszmecserét folytatni és nem félre vezető információkat szolgáltatni. Az, hogy mi jobb mi rosszabb mindenki döntse el a beszélgetések által, hogy neki mi a fontos. Az, hogy neked mi a jobb és mi a rosszabb neked kell eldönteni. A magam részéről csak arra várok, hogy a 1019+ kidögöljön és épített lesz helyette vagy valaki linkelt itt korábban aszem ugreen NAS-t és megy rá free NAS szoftver meg docker.
-
Patice
Topikgazda
Szeretnék megkérni mindenkit, hogy ne menjünk el személyeskedésbe!
Az értelmes, ész érvekkel alátámasztott vita rendben van.
Köszönöm szépen! -
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #98121 üzenetére
Mondjuk konténerre pont orbitális pazarlásnak érzem a nas-t, akkor már inkább egy külön kis minipc Proxmox-szal vagy vmivel és akkor mehet a virtualizálás anélkül, h az ember kifizetné a DSM felárát ... persze értem, h van az a szitu amikor külön vas nem éri meg, de alapvetően nem Syno specifikus dologra használni a nast elég nagy pénzkidobás, pont azért, mert ott inkább a szoftver ami drága
-
válasz
zsamiatt #98120 üzenetére
Egy általános trendet látok én itt, mégpedig hogy a DSM meg a fő applikációk vannak frissítve és a kis csellengeket elhagyták szép lassan. Eleve megváltozott a technológia, mostanában minden konténerben fut, azt meg a saját fejlesztője fejlesztgeti, DSM oldalról elég az alapokat biztosítani (mondjuk ott sem törik össze magukat a frissítésekkel). De pl. a saját ABB verziójuk is konténer alapú lett nemrég a 3.0-tól, szóval még az is arrafelé megy.
-
zsamiatt
őstag
hagyjuk már ezt az idő kérdést. Komolyan mintha atom reaktor építésről beszéltünk volna. Most mondjam azt, hogy a synology szolgáltatását is be kell állítani? Annak is utána kell nézni, nem? Mintha mindenen órát kellene reszelgetni. Ehhez képest dockerben ha ráguglizol komplett megoldás ott van és csak meg kell adni.
Minőségi hw? Mi van? Az elavultra gondolsz? Szerintem ezt a szót kerested inkább.
Az OS és a biztonsági frissitések nincsenek ingyen, ebben az egyben igazad van. Viszont ha már idő. A synology sem garantálja egy prograjma élet tartalmát. Az elmúlt 5 évben több dolog is megszűnt ami kellett és használatban volt. Ilyenkor nem fog kelleni az időd? -
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98118 üzenetére
Nem rosszabb, mint bármely random webshop, ahonnan tudsz itthon vásárolni.
-
Sanya
nagyúr
válasz
A sok konkrétum miatt csak kapkodom a fejem. Ez nem a facebook politika csoport, ahol hitvallásokkal kell meggyőzni a másik kamuaccountot. Sem az alsó polcról, sem a túlárazottságról nem tudsz meggyőzni. Az OS ingyen van? A minőségi hw(nas) ingyen van? A biztonsági frissítés ingyen van? Az épített szervernél a beleölt időd ingyen van?
Tudnék magamnak építeni Nas-t, erősebbet, jobbat, frisebb kernellel, meg minden nap lefuttatni az apt-t upgrade, update szavakat, de amikor valami lyukra fut, akkor debuggolhatom magamnak. Ezt az időt sajnálom a gyermekeimtől, magamtól. A nas árát merevlemezzel együtt megkerestem egy 15 perces fölkért előadással. Túlárazott az időm? Az is, jobban mint a synology. Lecserélném? Nem.Dupla áron lenne? Itthon tutira, mert Jóska Bt idén is billiárdos akar lenni és 90%-os haszonnal adja. Felcsattogsz az amazonra és kinyílik a világ. Vettem onnan már objektívet, fényképezőt feláron a magyar bolti árakhoz képest, sőt, Nast is onnan vettem, mondjuk azzal pont ráfizettem
-
zsamiatt
őstag
válasz
Magnat #98111 üzenetére
de ha egyszer megvan akor viszont hosszú időre jó a tudás. Én a syno csomagok 99%-t már lecseréltem dockeres megoldásokra. Azt meg oda költöztetem évek múlva is ahova akarom. Ja és synot is meg más gyártót is ismerve nem biztos, hogy amit most használsz rajta az is menni fog mondjuk 10 év múlva mielött még az lenne a mantra, hogy a dockeres megoldások is megszűnhetnek.
Leírások és videok tömkelege van fent neten különböző megoldásokról. -
4Grider
félisten
válasz
Magnat #98111 üzenetére
Az ABB nálam gyönyörűen csatlakozik a Hyper-V-hez és menti a virtuális gépeimet hiba nélkül egészen addig, amíg nem akarok valamelyikkel visszaállni. Mert akkor rögtön kiderül, hogy a ReFS fájlrendszerű meghajtókat és azokon a változásokat teljesen kihagyja a mentésből. Fizikai szerverek mentésekor legalább szól, hogy ezek a meghajtók nem fognak menni...
-
Magnat
veterán
válasz
Dr.FantastiK #98110 üzenetére
Vannak előnyei az épített gépnek, de ha nem tanulásnak szánod hanem beleszámolod az órabéredet amíg mindent összeraktál, akkor nem biztos, h jobban jöttél ki .. és akkor még mindig ott vannak a desktop és mobilappok, felhős integráció meg a többiek, amire vagy találsz ingyenes megoldást vagy nem, és ha találsz, akkor sem biztos, h működik.
Pl az ABB snapshotos megoldását mivel tudtad kiváltani? -
Pékmester
tag
Sziasztok!
Transmissiont használókat kérdezném, hogy a "Too many open files" hibaüzenetet mi okozhatja? Kb 60 torrent van seedben, ezt nem találom túl soknak. A hibaüzenet akkor jelenik meg, amikor hozzáadom a torrent fájlt. El sem kezdeni letölteni. Pár éve belefutottam már ebbe, de nem emlékszem, mi volt a megoldás.
-
wolf13
őstag
Synology Photo alkalmazásnál van arra lehetőség , hogy a nasra feltöltött képek a telefonról automatikusan törlésre
kerüljenek ? Tehát igazából áthelyezésre gondolok , nem másolásra (iOS) -
válasz
Dr.FantastiK #98104 üzenetére
Én még két éve is szerettem, jelenleg három is fut: DS918+, DS124 és DS118
Idén jött volna el az ideje a cserének, de a mostani helyzetben kivárok.Megfordult több QNAP is nálam, de az OS a használhatóságon elvérzett, a HW meg ugyanott ül azonos kategóriában, mint a Syno, csak a hálózat jobb (de az sokkal!)
Teszteltem több NAS OS-t is (TrueNAS, etc.), de a DSM még mindig a kedvenc.
Itt vagyok meglőve. A mentési rendszerek (Hyper Backup, Active Backup), a Drive Sync, a működő file sharing linkkel a konkurencia fölé emelik, a megkötések viszont fájnak.
3*18TB lemez van a fő NAS-ban, meg egy a polcon. Egy szimpla csere nagyon is fájna, de csak az ár miatt. Csalódtunk már a Seagate-ben és a WD-ben is, tehát az "alsó polc" semmit nem mond. szerk.: A Toshiba is kimaradt, cégnél 6/8 DoA. Egy másik batch meg 100%-ban megy már 4v5 éve -
válasz
Dr.FantastiK #98104 üzenetére
Azért az egy 13+ éves modell már. De az is tud még mindig btrfs-t, konténereket futtatni stb. Egyetlen hátránya a lassúcska proci meg a max 4GB RAM.
-
válasz
Intelligencs #98095 üzenetére
Ugyanez itt nálam is, volt Asus és QNAP több is, végén maradt a DS1821+ és az FS1018.
-
válasz
Ezt imádom!
Akkor mi a fenének vagy itt a topic-ban? Add el azt a xart, vegyél valami más szuper cuccot, aztán lehet boldogan élni.
Jó vergödést!@zsamiatt: Én is adtam egy esélyt a Syno-nak az x25-re, de nem is váltok most. Megvárom, mit tol rájuk a piac, és kifejtem a véleményem: pro & kontra. Viszont a "minden xar" mentalitást utálom, pláne miközben valószínűleg ezt használja, mivel itt lebzsel...
-
Dr.FantastiK
őstag
a Syno altal felcimkezett diskek semmilyen plus minosegre garanciat nem kepviselnek, mert alsopolcos minoseguek mind, de DUPLA Aron !!
Sunyi atveres az egesz !!
,,, mar a Gepeik is 10x Arba vannak , mikozbe idejemult elavult harmatgyenge hardver, amit sehol nem lehetne mar eladni !!Egy Ceg csak azert mert Ceg es penze van, nem kell kidobja a penzt a szarokra ezaltal. !!
a Synology megbukott mar mindenhol. mar csak vergodik mielott kifullad !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- OLED TV topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Formula-1
- Napelem
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- ÚJ CORE I7 12700 Z690 RIPTIDE GAMER MAX PC 32Gb RAM 1.0TB SSD GEFORCE RTX 3070TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- FSP RAIDER S 750W 80 PLUS Silver táp
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest