- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- RAM topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
drkbli
tag
Nincs itt semmi probléma a történelem jó oldalán. A gépesítés, különösen az AI elveszi mindenki munkáját, miközben a nyugdíjkorhatár emelkedik -> kevesebb ledolgozott év, kevesebb nyugdíj.
És most egy pillanatra képzeljük el, hogy egy magánnyugdíjpénztár, bank, telco ... hopp, felülírja a szerződést ...
-
BE4GLE
aktív tag
Le lehet csípni a cégek profitjából is a nyugdíj finanszírozását. Az időseket tovább dolgozatni nem etikus. És az egész nyugdíjkothatár emelgetés pont az ellenkezője annak, mint ami egy fejlődő tárdadalomban kellene, hogy történjen. Ha a termelés hatékonyabbá válik, akkor idővel kevesebb munkára lenne szükség. Értsd alacsonyabb nyugdíjkorhatár, kevesebb heti munkaóra. Azért történik ennek az ellenkezője, mert a profit maxilaizálás a vezér elv. A gazdag gazdagabbá válik, a szegény pedig holtáig dolgozik.
-
drkbli
tag
" hogy fogja megtermelni egyre kevesebb dolgozó egyre több nyugdíjas nyugdíját?"
Na erre jöttek rá a franciák: ha az állam képes n milliárd EUR támogatást kirántani a popójából, és azt a világ utolsó SS harckocsizó zászlóalját működtető államra locsolni, akkor valójában nincs is probléma a nyugdíjkorhatárral.
-
Tasunkó
őstag
Ez a továbbképzésed már kezd kínos lenni. Nem tudod értelmezni a grafikont. A magyar esetleg olcsó és ...(függetlenül attól, hogy van-e magánbiztosításod), az amerikai ellenben drága, szar és elérhetetlen. Az ott nem a fizetések, hanem amit kifizetnek az ellátásért. Ebből annyi a dolgozók bére, amennyi feltétlenül muszáj, nem lenne kapitalizmus, ha nem így lenne. A többi pénz megy az üzemeltetők zsebébe, miközben ahogy közelednek a magyarról a cseh szint felé, egyre több embert kizár az ellátásból. A poszt szoci országokkal van minőségileg versenyben. Inhumánus az egész örömködésed, de mint rendszer is nagyon silány, az európai példákhoz mérten.
-
nuke7
veterán
ami mindenkié, az senkié és most pont ez van magyarországon. lottózol ha nincs magán biztosításod - és még akkor se tuti minden. Ezt nem hívnám ellátási minőségnek sajnos
Drága is és szar - de cserébe a benne dolgozók sincsenek megfizetve.
Hinnye de jó dolgunk van és milyen szar az amerikaiaknak -
BE4GLE
aktív tag
Akkor tisztázzuk: az egészségügyi ellátás MINDENKINEK jár. Anyagi háttértől függetlenül. Én magam ugyan egészséges vagyok, de pl. a nővérem nem az. És egy privatizált egészségügyi rendszerben nem engedhetné meg magának az orvost. És még számos olyan embert tudok mondani, akire ez szintén igaz. Nem játszuk azt a játékot, hogy kinek mit fedez a biztosítása. És nem fogjuk a kevésbé tehetős emberek egészségét kockára tenni. Az, hogy egy magánkórház többet tud fizetni a dolgozóinak, ilyen szempontból irreleváns. A kórház mindenkié, és nem csak azoké akik megengedhetik maguknak.
-
BE4GLE
aktív tag
Feltételezem, hogy nem éltél ott, és nincs rálátásod az ottani bérekre. Tehát itt kizárólag önmagadat vonhatod kérdőre. Én egy tényt közöltem. Az USA eü szektora privatizált. Privát egészségügyi szolgáltatás pedig itt is van. És nem olcsó. Én magam dolgoztam is az egészségügyben fiatalabb koromban, szóval joggal mondhatom, hogy ha valaki az egészségügy privatizálását jó ötletnek tartja, annak elment a józan esze.
-
nuke7
veterán
Ja, mert azt nem lehet csinálni, hogy duplán fizetsz - vagy levonják a fizetésedből és akkor elvárhatod, hogy kapjál szolgáltatást, hiszen már kifizetted… Vagy ne vonják le, és mindenki fizessen olyan biztosítást amit szeretne… 🤷♂️ (hiszen nála marad a pénz, ami az állami biztosításra ment volna…)
Mint ahogy a magánnyugdíj ellopása előtt is volt. -
nuke7
veterán
Ha nem éltél ott, akkor ne mondj róla véleményt, egyáltalán nem olyan rossz, nem magasabb arányaiban a munkáltató költsége ha fizet neked egészségbiztosítást mint magyarországon - nézted már a nettó fizetésed és a szuper bruttó (amit a munkáltató kifizet) között a különbséget? Ugyanis a munkáltató nem a bruttó bért fizeti neked - mondjuk abból is lejön legalább 33% - hanem jóval többet… így már a fizetésed 60%-át viszi el az állam, drága jó szocializmus… cserébe meg látjuk, hogy mit kapunk…
Kapitalizmusban az ápolók és az orvosok jól keresnek, mert fontosak -
nuke7
veterán
Nyilván nem érti, én is mondtam neki
Viszont azt nem tudom, hogy tudod-e, de a rendes kapitalista helyeken (pl. amerika) az ápoló nagyon jól meg van fizetve, és ritka az az orvos aki nem luxus autóval jár europai mércével nézve…
Konkrétan a programozó átlagosan kevesebbet keres, és ez így rendben is van. Nem meglepő módon, ahol teljesen el van baltázva az egész rendszer - pl. Magyarország - ott keresnek szarul… -
Tanított 50+ tanár és oktató eddigi életem során, de abból jó ha 10-nek ért a bőre valamit. Az egészségügy meg hivatás, aki ápoló akar lenni, az tudja előre, hogy nem lesz úgy megfizetve, mint egy programozó.
Egyszerűen nem érted és szerintem nem is akarod érteni. Lehet kapitalistázni de ez nekem kicsit valahol infantilis.
-
Tasunkó
őstag
Ne marháskodj , a salak nagyon finom. Sosem értettem minek a személyes sztori. Mondjuk a görbéden az exponenciálisan az űrbe vetített koreaiak, ha már így sztorizgatunk, konkrétan láttam 1-et, akit a gallérjénál fogva rántott be a szalag , de nagyon jó az orvostudományuk mert pár hónapra rá visszavolt és csak egy repedés látszott a homlokán, tolta tovább a napi 12-t mintha mise...De most a grafikonodból már látom hogy miért csinálta.A leggazdagabb nép, tyűha
-
nuke7
veterán
Tudom, hogy trollkodsz, már az első mondatod is hazugság, ez az utolsó válaszom neked, büszke lehetsz magadra. Segítek a szövegértelmezésben kicsit: én pont az ellenkezőjét írtam, mint amit te állítasz
ráadásul nem is neked szolt.
btw, sajnálom, hogy te így meg csömörlöttél, és tolod az érzelmes lózungokat tények nélkül
en is 10 éve fizetem a diákhitelem és nem lett kevesebb, de ez csak azt jelenti, hogy rosszul mertem fel a jelen és jövő értéket amikor felvettem. Nagyobb részleteket kell majd fizetnem, a forint úgyis egyre kevesebbet ér és szerencsére forint alapú… -
nuke7
veterán
válasz
Foglalt név #109 üzenetére
Mellébeszélsz.
Nem nézted meg, hogy mit jelent HDI, a mutató - segítek, infrastruktúrális dolgokat mér... mondjuk rajottem, hogy hiába linekelem ha nem tudsz angolul
Ha 1 ember hozzáfér az összes orvoshoz, 100 meg semmilyen ellátást nem kap az nem emelkedésként jelenik meg. Nem tud az 1% annyival jobban élni, hogy az összes mutató amit a HDI mér, emelkedjen. Az 1% életminősége alig változott, az megvan..?
Nem baj, én értem, hogy érzésekre nem lehet tényekkel hatni, de azért kicsit reménykedtem titokban hogy ez egy intellektuálisabb fórum… szóval azért kicsit baj. -
Tasunkó
őstag
Ilyenkor persze jönnek a személyes gyufaáruslány aneldoták , 6 an voltunk salakot ettünk, mégsem hoztam fel. Épp arra gondoltam, hogy az alapján ahogy a kapitalizmust, nem folyamatként látod, hanem egy konstans varázslatként, aminek a másik varázslat a kommunizmus feszül neki, kb. az 1980-as évekbeli lelkületet tükrözöd vissza, Onnan nézve nehezen is érthető amit mondok, viszont tökéletesen értelek, akkor ment a Vissza a jövőbe, Olyan témába álltál bele amit bárki játsszva megcáfol. 2023-ban szembejön a valóság, a többség életfogytig tartó kölcsönökkel terhelt, előre el van költve az élete, és ha megbetegszik baszhatja, farkastörvények vannak, mindenki túlélésre játszik, nincsenek a 80-as években bizonyára létező gondoskodás meg amiket mondasz. A tanulás egy biankó csekk, ha benyalhatsz valakinek, akkor beváltod, ha nem akkor diplomás pincér vagy diplomás gyártósor, vagy Anglia ott még vannak szakszervezetek. Szakmát nem tanítanak meg sehol, vagy lenyúlod valami fasztól , aki szétszakál közben, vagy for next ciklus az elejére. Ha olyan jó, maradj 1980-ban, mert itt már más minden.
-
Foglalt név
addikt
Szerintem ha kettőnknek tegnap volt 6 almája, neked 3 és nekem 3, ma meg 12 almánk van, neked 11 és nekem 1, attól nekem nem lett jobb. Amit te linkeltél ahogy a grafikonon is írja az átlag. Ergo ott 3 és 6 almája volt a példában szereplő átlagnak, tekintetve véve a javak eloszlását, ami egyre inkább egy exponenciális görbére hasonlít, nem látom, hogy szerintem miért terelés, amit linkeltem. Még ha medián lenne az általad linkelt adathalmaz, bár úgy is egy összesített adat pl. várható életkorról, ami kicsit több tényezős, minthogy egy direkt összehasonlításhoz lehessen használni.
De örülök, hogy ezek szerint neked jobb. -
Én az ilyen videókat meg sem szoktam nézni. Tudományos témakörben valaki bedob egy 40 perces dokumentumfilmet, ami arról szól, hogy lapos a Föld, aztán már egyből megvilágosodik az illető, hogy tessék-lássék a rendszer a hülye, nem én. Más meg az életét az adott tudományág kutatásával végzi és őt nézik hülyének.
A gond az, hogy annyira elárasztja az embereket az (sokszor hamis) információ, hogy a laikus nem tudja eldönteni, hogy most akkor mi a valóság. Üdv a digitális korszakban.
-
nuke7
veterán
Megnéztem azóta, nagy butaságok vannak benne, érezhető, hogy nem tudományos videó hanem propaganda.
arrol ne is beszéljünk, hogy amikor anyukám nevelt minket fel akkor nem a munkás osztályba tartozott, de amikor felnőttünk visszacsúszott. Meg mindig nem érzed, hogy totálisan rossz a definiciód..?Tasunkótag2023-03-20 08:31:42#102: amikor a feketén-fehéren előtted lévő tényeket próbálod érzésre megcáfolni akkor már messziről látszik, hogy hatalmas troll vagy.
További szép napot és hátha te majd meg tudod valósítani a sikeres kommunizmust/szocializmust amit előtted meg senkinek sem sikerültMajd szólj ha kész van, vagy legalább majd küldj be példát, hogyha találsz olyan társadalmat akik jobban élnek mint azok, akik a hanyatló kapitalizmust tolják
(Segítek, nem véletlenül nincs ilyen a világon) minden jót.
-
nuke7
veterán
válasz
Foglalt név #101 üzenetére
Életminőségről volt szó, én azt írtam ez előtt is, be terelj. Attól, hogy a társadalom 1%-a mennyire gazdag nem lesz jobb vagy rosszabb az életminőség. Ahogy latod, nincs korreláció, nem érdemes foglalkozni ezzel a mutatóval
-
Nem értem miről beszélsz, megmondom őszintén. Aki tud és akar is dolgozni, az ma Magyarországon is meg tud élni munkából, ezért nem feltétlenül kell Angliába kimenni, ezzel osztom is a vélemenyét annak a fórumtársnak, akivel pár hónapja vitáztam ebben a témában. Lehet szidni a rendszert, nyugodtan, könnyebb pofázni, mint tanulni. De tanulni nagyon nehéz, ezt aláírom, főleg család, munka, egyéb felelősségek mellett. De aki hajlandó kitanulni egy fizetőképes szakmát (vagy többet), annak nem lesz gondja.
-
BE4GLE
aktív tag
Nem talált. Nem vettem föl svájci frank alapú hitelt. És ne gyere nekem azzal a "vagyálommal", hogy bárki feltörhet abba a nem dolgozó osztályba, mert ez nem igaz. És ha te fel is törsz, morálisan helyes e, hogy munka nélkül mások nyakán élősködsz? Morálisan helyes e, hogy vég nélkül növeled a vagyonod, míg a többség épphogy kijön egy hónapban? Az, aki nem akar mások kárára nyerészkedni, nem "hülye".
-
Tasunkó
őstag
A nyugdíj a szegényeket érinti, a futamidő a gazdagokat, aki gyorsan le tudja fizetni, annak csak egy verzió a spórolásra. Marketingfogás nyugdíjnak nevezni, hacsak nincsenek állami garanciák arra ha bedőlne, de akkor meg mitől lenne magánnyugdíj? Azt ne is vedd figyelembe, hogy az állam már 1000 éves, a nyugdíjcég meg egy oroszlán vagy valami impozáns nagy rajzolt barom, ami bármikor felszívódhat, és az állam ez alatt az 1000 év alatt, gazdag embert igazságosan még nem büntetett meg, így nincs mitől tartania. A kapitalizmus meg a lehető legnagyobb haszonról szól. Komolytalan a grafikonod, Dél-Koreában 996 van, az majdnem duplája a 8 órás munkaidőnek, erre reagálva nem csinálnak gyereket/0.8, mivel a kapitalizmus még így sem biztosít nekik jólétet , viszont a féktelen munkaidő alatt ragad rájuk valami, végtelen idő alatt még a gyíkot is megtanítod zongorázni. Ez a sikeres kapitalizmus, a miénk is hasonló, de még szokjuk a banánt. Azt sem lehet komolyan venni ha az állami intézményeket a piacgazdaság csúcstermékeként demonstrálja itt a fogalomzavar, és kapitalizmusként árulja, ezt még az elején mondtam, de reakció nélkül folyton visszahozzátok a hátsó ajtón, ehhez ragaszkodnod kell, mivel ha nem így lenne, akkor bedőlne az egész kamuduma. A maffia -feudalizmus, egész hasonló a kapitalizmushoz, csak nagyobb perspektívából kell figyelni, szóval az értelmezésetek szerint minden a legnagyobb rendben kéne hogy legyen.
-
Ha a kacsa nem tud úszni, akkor nem a víz a hülye. Bígöl meg szerintem az a típusú ember, aki annak idején mindent svájci frank alapú hitelre vett, most meg szidja a kapitalizmust.
-
nuke7
veterán
válasz
Foglalt név #94 üzenetére
ez konkrétan nem igaz.
a 2008-as válságnál volt egy nagyobb lassulás, de elég egyértelmű a trend:
Azt is lehet látni, hogy a szocializmus mennyire visszafogta a fejlődést.#92 Tasunkó : a nyugdíj korhatár adott minden országban, de te választhatsz bármilyen futamidőt a magánnyugdíj esetén
#91 BE4GLE : dehogynem. mindent is lehet rosszul és jól is csinálni, csak éppen ez olyan dolog, hogy egy bizonyos szintnél nagyobb eltérés az alapelvektől azt eredményezi, hogy már nem az a rendszer van.
Ez valóban országonként eltérhet, hiszen van, aki szerint a neo-kommunizmus is egy fajta kapitalizmus, meg a maffia állam is, de ezeket az embereket nem lehet komolyan venni -
Tasunkó
őstag
Mindenki tudja hogy nem a mostani befizetésekből lesz majdan a nyugdíj. Ahogy azt is hogy a munkaerőhiány magasabb bért okoz. A korfa nem lett sokkal roszabb, eddig is volt nyugdíj. Egyébként az elképesztő népszaporulat sem hatna jól a befizetésekre, akkor meg azon óbégatnának, ahelyett hogy tisztességesen kirabolnának, de hát kell a látszat. Tudom el kellett volna engednem hogy lekommunistázol, mert az szabad jegy, dehát ez van.
-
Foglalt név
addikt
Mégis miről beszéltek? A világháborúk hatására kialkult vagyoni egyenlőség és az ezt részben megteremtő progresszív adózás globálisan 80 körül tetőzött és azóta rohamosan romlik a helyzet.
A nagy átlagnak nem annyira jó, főleg hogy 3x annyian lettünk és egyre többen érzik saját bőrükön a klímaváltozást. -
Tasunkó
őstag
Aki nem zabálja csont nélkül a vállalati mantrát, az rögtön össze lesz vérbírózva. Mindegy hogy 60 év múlva 2en fizetnek 2 milliárdot, vagy 2milliárdan kettőt.
nuke7 A magánnyugdíj szervezet ha igazán nagy hasznot akarna, korhatáremeléssel korlátozná a kifizetéseket. És mégsem teszi. Javasolnám, hogy tegye, így meggyőződhetnek a kollégák milyen jó kapitalista vagyok. -
dabadab
titán
Ne legyél már ilyen vicces újkommunista, a nyugdíjrendszer mindehol probléma (Kubában nagyon gáz a helyzet, Kínában egyáltalán nincs is), mert alapvetően nem elosztási, hanem termelési gond: hogy fogja megtermelni egyre kevesebb dolgozó egyre több nyugdíjas nyugdíját? (Magyarországon van pl. kb 4,5 millió aktív meg 2 millió nyugdíjas, vagyis minden egyes dolgozónak el kell tartania még egy fél embert - és ez az arány a korfára nézve egyértelműen csak romlani fog.)
Ja, és a nagy szakértésben az azért feltűnhetett volna mindenkinek, hogy Magyarországon nincs olyan, hogy az ember a befizetéseiből kapja a nyugdíjat: ugyanis a nyugdíjbefizetéseket azonnal ki is osztják a nyugdíjasok között, szóval minden nyugdíjas az aktuális aktívoktól kapja a nyugdíját (és ez a rendszer még a szocializmus idejéből maradt így - szóval azért illene egy icike-picikét képben lenni a tényekkel, mielőtt az ember Che Guevarát játszik).
-
Tasunkó
őstag
Szóval, a kapitalizmus az, hogy ne várjam hogy a befizetéseimnek az állami nyugdíjrendszerbe, eredménye lesz. De nem értetlenkedek, feltételezem arra gondoltál, hogy gondoskodhatok majd magamról, ha a magánnyugdíj rendszer elgolfozza a befizetéseim. Nem kerülte el a figyelmem, hogy mostanában megint ráállították a porszívóügynököket a nyugdíjlóvéra. A kapitalizmusnak minek is az állam, annak rendőrsége van , azok nyomozni kezdenek, persze tudjuk hogy, de azért van kiszámíthatatlanság faktor.
-
Tasunkó
őstag
ez akkor új narratíva, De ez már egy kicsit több, mint amit az előző igért
A kapitalizmusnak mindigis probléma a nyugdíjrendszer, meg kell szokni. Ha rajtuk múlna, az utolsó blokkolásnál adnának egy kaparós sorsjegyet, amiben eutanázia tabletta lenne, vagy a nyertesnek egy hajókirándulás, a végén jégtáblával, ha az Északi sark hamarabb el nem olvad.
-
-
BE4GLE
aktív tag
Az ilyen szavak, mint a neokommunizmus, kizárólag arra jók, hogy a kapitalizmust álnevek mőgé rejtsék. Ahogy te magad is írtad, a népnek nincs hozzáférése. A magánvagyon gyarapodik. Nem is kicsit. Ez pedig szöges ellentétben áll a kommunista eszmével. Ha mindenképpen rá akarsz akasztani egy -izmust erre az aljas viselkedésre, akkor rossz helyen tapogatózol.
-
nuke7
veterán
válasz
Foglalt név #72 üzenetére
fúh de el vagy tévedve. Elég megnéznik, hogy mennyit emelkedett az életszínvonal az elmúlt 20évben és máris rájössz, hogy butaságot beszélsz.
Akkor is elég sok ember volt aki annyit keresett egy hónap alatt, mint te egész életedben, csak nem mondták el neked - most se nagyon akarják, csakhát fejlődtünk...Aki meg szegény volt, esélye se volt meggazdagodni, és ez volt a legnagyobb baj. Ma vitathatatlanul az eddigi legjobb rendszer a kapitalizmus, amíg ki nem találnak jobbat. De visszafelé menni az időben nem lehet és nem is szabad.
ű
#76 BE4GLE : értő olvasás? Írta is, hogy neokommunizmus, nem a magánvagyon gyarapodik az ország kárára, hanem az "ország vagyon" gyarapodik a nép kárára. Nagyon nem ugyanaz. Csak épp az ország vagyonhoz nincs a népnek hozzáférése...
#79 Tasunkó : sajnos nem azért nem lesz nyugdíjad mert kevesebb a befizető, hanem az infláció megeszi ahogy most állunk... -
Tasunkó
őstag
válasz
Foglalt név #77 üzenetére
Ha csökken a munkavállalók száma, az a munkaerő felértékelődését vonja maga után, tehát a bérek nőnek, velük együtt a befizetésre levont összeg is nő. És még csak nem is hogy növekszik, a nyugdíjbefizetést nem tudom, de adó esetében a létfenntartáshoz közelítő összeget, vagy akár a minimálbért kedvezőbben ítélik meg. kevesebb levonással. Tehát az első 300 euróból kevesebb a befizetés,így a 600 már nem a dupláját fizeti, de többet, így a növekvő bérek sokkal jobb helyzetbe juttatják a nyugdíjakat, mintha csak a lemmingseket szaporítjuk.
Már az első jeleknél felkaptam a fejem, amikor ez a dogma megjelent hogy nem lesz pénz nyugdíjra, mivel ez sehogy sem adja ki. Az ilyesmit elterjesztik a közbeszédben, hogy az unokáikat már úgy neveljék a lemmingek, hogy ha nagy lemming leszel, már nyugdíjad se lesz, így majd elérkezik az az Oscar-díjjas pillanat, amikor sutty, és már nincs isDél Koreában asszem nincs nyugdíj, a franciák nyilván ezért idegesek, mi nem, mi mindent megoldunk azzal, hogy majd még többet fogunk dolgozni.
-
válasz
Foglalt név #77 üzenetére
Naluk erdeklodj, hogy ok mit es hogyan csinaltak.
BE4GLE: LOLbzmg.
-
Foglalt név
addikt
A szuper kapitalizmus nyugdíjrendszere is a mi hitelünktől ment tönkre és nem a korfa eltolodás miatt szenved a boomer réteg a piramisjátékokra jellemző kevés új befizető okozta pénzhiánytól?
Ha igen, akkor szólnod kéne a franciáknak, hogy ne Párizsban pusztítsanak Macron nyugdíjkorhatáremelése miatt, hanem Pesten -
Nagyon el vagy tévedve több dologban is, de próbálom rövidre fogni.
A feketemunka nyilván nem tett jót, csakhogy amikor én kölyök voltam, anyám keresett 2100 Ft-ot havonta, tehát akkor belerakott a nyugdíj- és eü rendszerbe 210 Ft-ot. 89-ben kb félúton volt a nyugdíj felé, tehát annak egy része ezekből az alacsony befizetésekből jött össze... Nyugodtan számold tovább.
Aztán: ami most Magyarországon van, az nem kapitalizmus, hanem neokommunizmus. Ha az állampárt holdudvarához tartozol, nyersz pályázaton, kapsz lóvét, de ha csak a gyanúja felmerül, hogy kritizálod a rendszert, minimum ugrik a lóvé, súlyosabb esetekben állandóan b.sztat a rendőrség és a NAV.
Ha kapitalizmust akarsz látni, egy határral nyugatabbra orientálódj.
Javaslat: ha továbbra is erről szeretnél diskurálni, folytassuk privátban.
-
Tasunkó
őstag
Az alacsony nyugdíjak nem a szoci utáni fekete munka miatt vannak, ami után nem voltak befizetések? Van akik 10-20 éveket lehúztak úgy, felmutatható ledolgozott idejük csak a szociból van. Lehet hogy nem működött, de ez se működik. Minden mállik szét, ha a szociban nem épültek volna panelek, kórházak, utak, ez a rendszer ki tudta volna építeni? Még újabb réteg aszfaltot is csak nagy nyögések közepette.
Ez ami most van, csak arra telepedett rá, azon élősködik. Kezdetben megcéloztuk Kínát, az nem sikerült, most Indiába tartunk, hurrá. A szabadon engedett kapitalizmus felemészti önmagát, nem is rendszer, csak egy pillanatfelvétel a feudalizmusról, ahol az erőviszonyok feudálisak, csak épp nem feltétlenül a földhöz kötődnek. Az ismert működő kapitalizmusban magasabbak pl. a nyugdíjak. Azt a kapitalizmus ajándékozta oda? Nem az történt véletlenül, hogy nem engedték féktelenül garázdálkodni? Ez a röhej hogy azt példálózzák a kapitalizmuson ami annak a legnagyobb bánatára történik. Ez jobbágymentalitás. Akinek a földesúr magyarázza meg a világot. Jah, és a tej a szociban az átlegbérhez számítva többe került mint most. -
válasz
Foglalt név #72 üzenetére
Igen, visszafelé tekintgetve csudiszép volt. Persze, ha eltekintünk attól, hogy a 6 Ft-os tej, meg a 9.50-es kilós kenyér hitelből volt fizetve, meg a korábbi rendszer miatt most van egy csomó nyugdíjas, akinek alig 100e környékén van most a nyugdíja (éhenhaláshoz elég) - és még napestig lehetne sorolni a gazdasági oldalát.
A mindennapi élet meg úgy nézett ki: ha farmer volt rajtad és már szemmel láthatóan elmúltál 18, na akkor te biztos rendszerellenes vagy, lépten-nyomon igazoltattak a fakabátok. Ugyanez akkor is ment, ha még tini voltál, de farmer és hosszú haj is volt.
Akkor is azt szajkózták, hogy pfujnyugat, csúnya rossz kakás kapitalizmus, mint most. De valahogy az a rendszer köszöni szépen, jól van a 17. századi kialakulása óta, míg a nemkapitalista tervgazdálkodás összeomlott.
-
Foglalt név
addikt
Ezt jobb is, ha elárulod, mert azoknak, akik az utolsó pár évtizedben látták ezt, visszatekintve lehet, hogy más kép sejlik fel.
Én arra emékszem, hogy sokkal kevesebb extrémitás volt. A Margit sziget nem volt senkié, senki nem keresett annyit egy hónap alatt, mint te egész életedben. Aki "szegény" volt, az nem küldte a gyereket sítáborba, de volt mit enniük. A bújtatott munkanélkülinek is volt szociális élete (szocializmus, érted), 8 órával kevesebbet ivott, rendbontott, drogozott. Nem stresszeltél rajta, hogy a szomszédnak jobb kocsija van-e hitelből, hogy a gyereknek tudsz-e venni tankönyvet.
Ezt nehezen tudja megváltoztatni, ha valaki bepüffög egy államadóságot. -
-
-
Véleményem röviden erről az egészről: [link]
-
nuke7
veterán
ez tény.
viszont az már nem annyira egyértelmű, hogy mennyivel tudja növelni a profitot, ha egy cég odafigyel a klímára...
Ugye amerikában már a fortune 500-nek be kell vallania nem csak a pénzügyi számokat a beszámolókban, hanem az ESG dolgokat is (Environment Social Governance) -
MINDEN cég elsődleges célja a profitszerzés. Másodlagos cél lehet olyan cuki és trendi dolog is, mint a klímavédelem, de elsődlegesen a profit miatt csinál bárki bármit is. Aki mást hallott a templomban, attól ez úton is elnézést kérek.
-
Tasunkó
őstag
Nemcsak hogy lehetne, de másképp is van. Hogyne lenne igazságosabb elosztás, a nyugati modell amit majmolunk, a kapitalizmussal szembeni ellenállástól igazságosabb a miénknél, analóg a folyamat. Például ilyen vita a franciáknál meglehetősen bugyuta szint lenne, most is orvosok tüntetnek kukásokkal együtt.
-
BE4GLE
aktív tag
A "hogyan lehetne másképp" picit túlmutat azon, ami egy fórum hozzászólásba belefér. És fentebb írták is, hogy egy "hangyányit" offoltuk a topikot. Annyit tudok neked erre mondani, hogy az nem érv egy rossz rendszer megtartására, hogy a korábbi próbálkozások elbuktak. Ha valami rossz, akkor mindig törekedni kell arra, hogy javítsunk rajta. Ha pedig alapjaiban rossz, akkor az alapoktól kell újraépíteni. Okulva az elődeink hibáiból. Nincs rá garancia, hogy az új rendszer tökéletes lesz. A beletörődés viszont garantáltan bebetonozza a jelenlegi rendszert.
-
rdmftw
tag
de amúgy a fszért offoljátok szét ezt a cikket? ms ai a téma
-
totron
addikt
Mindez tiszta, de hogyan lehetne másképp? Vannak bizonyos dinamizmusok, emberi alaptulajdonságok, amik megakadályozzák az eszményi "de hát lehetne egy igazságos(abb) elosztás is". De nincs. Nincs persze jól, de ez van. Ha újrakezdhetnénk ugyanezekkel a szereplőkkel, ugyanitt, ugyanez lenne.
-
BE4GLE
aktív tag
Azt nem is vitatom, hogy van egy szűk réteg, akinek ez a célja. De vegyük már észre, hogy az emberek zöme nem ilyen. Ne dobálózzunk már ilyen szavakkal, hogy középosztály, maslow piramis stb. És ne próbáljunk védeni egy alapjaiban hibás modellt. És azokat se védjük, akik ezt kihasználják.
-
totron
addikt
Nem vitathatod más céljait. Ha ő kizsigereléssel jut el legbelső önmagáig akkor had' csinálja. Mi, a senyvedő többség meg nem vagyunk elég ügyesek/állatok ahhoz, hogy fordítsunk a helyzeten. Messzire mutat ez a téma, mert hímzett terítős ebéd mellett, negédes társalgások mentén nem fog fordulni a dolog.
-
dabadab
titán
el kéne már olvasnom a Tőkét
Azt azért érdemes fejben tartani, hogy az 1867-es, a Kommunista manifesztó meg 1848-as (igen, amikor mi még a jobbágyfelszabadításnál tartottunk), azért azóta jelentős társadalmi változások voltak na meg persze a közgazdaságtan meg a társadalomtudományok is sokat haladtak. Szóval manapság A tőke inkább csak történeti érdekesség.
-
Tasunkó
őstag
A céggel állt szemben a munkás, nem a ceo-val. Vagy alkalmazott(el kéne már olvasnom a Tőkét) sztem is kb. mindegy hogy munkás vagy alkalmazott. A munkás kényszeríti rá a céget, hogy ne a teljes profitot tartsa meg, pl. fizessen adót. Egyébként a cég ideális esetben elégetné a környezetet amiben létezik és megszűnne. Az egész munkás-alkalmazott kérdés attól függ mivel foglalkozik a cég. Ha bánya akkor a munkástól függ a cég, mivel ha elfogynak akkor kisebbedik a cég, és a felsővezetésnek kell bányászni, ha meg szellemi munka akkor az azt végző, feltehetően nem kérges kezű egyéntől, jó hát ezeknek vannak elnevezéseik, lehet alkalmazott, de pl. egy programozó az lényegében munkásosztály. A cég megszületése pillanatában megszületik a munkás. Ha szélhámos a cég, akkor szélhámos alkalmazottakra van szüksége, nekik munka kitalálni a szélhámosságot.
A cég kötelességei a munkás felé nincsenek, de ha egy cég már kiirtotta a munkásait, akkor feltételezhetjük, hogy egy másik tanult az esetből és akkor létfenntartó jellegűek. Ja, hogy ennek a CEO-s ellenáll mert jó ember, szerintem ha hinni akar valaki, akkor ott van a kínálatban Buddha vagy Mohamed stb. de tény hogy a CEO-s külsőségei is valami hasonlóra lettek kitalálva, megjegyezném egészséges ha jobban berzenkedünk tőle mint a klasszikus prófétáktól.
Ezeket nem te írtad, de ez hogy a munkásosztály nem középosztály, ez súlyos nagyon. Egy osztrák kőműves családi pótlékkal, tud annyi bevételt kaszálni, mint egy magyar parlamenti képviselő(fizetése), ezt mindenki tudja, mégis jönnek ilyen gondolatok. Nálunk nem is tudom mi lehet a középosztály, itt leginkább csak alsó és felsőosztály van.
Igen a felsővezetésben is emberek vannak, de mivel a cég köztudottan súlyos pszihopata, így minél inkább eggyé válnak a cég jellegével, annál inkább hoznak meg humánusan vállalhatatlan döntéseket. Ezt egyébként bárki észreveszi egy céges gyűlésen, ha odafigyel és nem szunyókál. Semmi gyakorlati tapasztalat alapján nem látszik az, hogy egy munkás olyan kapzsi lenne, mint egy CEO-s, ezt áldozathibáztatás feltételeznünk, legalábbis hazai viszonyok között. Nyilván nem szent, de ezt a bűnt nem tudja elkövetni. Ha valaki reggel rakétákat tol, egy életen át például betonozni, nem furcsa hogy függőséggel alkalmazkodik. Ha hihetünk annak hogy kapitalizmus van ,akkor a CEO-t a haszonéhsége hajtja oda ahol van(nem értem egy CEO-s motivációját, nyilván nem a vállalatért teszi amit tesz, ez badarság, na meg itt a masflow piramist felhozni, komolytalan, önmegvalósítani egy grafitceruzával is lehet, vagy állatkínzással). A spórolt pénz leginkább a biztonsághoz köthető. -
fatal`
titán
És ilyen alapon mondhatod a családnak, hogy most két hétig nem eszünk
Megnézted már a maslow-piramist vagy tovább tolod az értelmetlen baromságot?De, ha te mondod, akkor a munka biztosan nem gazdasági teljesítmény, a munkást nem érdekli a pénz és az újságot áruló hajléktalantól a felsővezetőig mindenki a munkásosztály része.
Ja és persze a spórolt pénzt definíció szerint az élethez szükséges dolgokra költik az emberek.
-
BE4GLE
aktív tag
Ööö... Nézzem profitnak a spórolt pénzt? Miért? Ha abban a szerencsés helyzetben van valaki, hogy félre tud tenni, azt előbb utóbb elkölti egy házra, vagy egyébb élethez szükséges dologra. És ilyen alapon mondhatod a családnak, hogy most két hétig nem eszünk. Az ételen spórolt pénz színtiszta profit. Nemde?
-
.mf
veterán
Nézd, csak benéztem egy fotós hír- és pletykaoldalra, és a hírek között megbújó hirdetések között már az első oldalon egyből van egy pár ilyen:
"Topaz Video AI" - szerintem nincs benne semmi AI, csak tovább tekertek a zajszűrő algoritmuson.
"Topaz Photo AI" - mint a "Video AI", csak az algoritmusokon tekertek egyet.
"ON1 Sky Swap AI" - dettó mint a fentiek, finomítottak azon, hogy mi tartozik még az éghez, meddig maszkoljon.
És ez most csak egy aprócska niche piac, a fotó- és videó feldolgozó és szerkesztő szoftverek. Biztos van még sok más terület, ahol ilyen ráaggatott AI matricával próbálkoznak. -
fatal`
titán
Főnév
munkásosztály
A fizikai dolgozó társadalmi osztály.De nézzük a másik definíciót:
Alsóbb néposztály, mely napi munkával keresi a kenyerét.Az alsóbb néposztály az nem a mérnök meg a multinál dolgozó középvezető, vagy a fogorvos.
A dolgozó szempontjából nézheted profitnak, ha nem költi el az összeset. De hívhatod, aminek akarod, egészen nevetséges, amit a 35-ben összehordtál. Mondom, maslow-piramis, abból rájössz, hogy kinek mi-mennyire számít.
Ha szerinted az alsó réteget nem érdekli a pénz, csak az egészség meg a biztonság, akkor te valami elképesztő álomvilágban élsz.
-
dabadab
titán
Ez nem bullshit, hanem ez az, ami kiállta a gyakorlat próbáját. Ilyen egyszerű.
Elég sokat próbálkoztak mindenféle mással, de az a gyakorlatban nem igazán akart működni.Azon meg továbbra is röhögök, hogy a reggel a kisbolt előtt rakétákat küldő alkeszek szerinted olyanok, akiket abszolút nem érdekel a pénz csak "az egészség, biztonság, szabadság, boldogság stb. És nem csak a sajátjuk, hanem a szeretteiké és embertársaiké"
-
fatal`
titán
Nem mondtam, hogy nem alkalmazott, csak azt, hogy nem fedi le az egész csoportot.
Az mindegy, hogy te mit hiszel, a munkásosztálynak az a definíciója, ami és nem, amit még beleálmodsz.
Amúgy, ha a 35-ös hozzászólásod igaz lenne, akkor senki nem lenne a világon bányász, hogy egy rövid példával éljek.
A munkás ugyanúgy profitorientált, sőt, mivel általában szegényebb, még inkább. Egy bizonyos bevétel felett kezd el az ember más dolgokat is priorizálni, ez pedig már inkább a középosztály. Keress rá a maslow-piramisra.
-
kilua
senior tag
Bocs hogy más a véleményem, de aki ilyen szintre butította a méregdrága ai-t azokat nem csodálom hogy kirúgták:
[link]
Jó ma már kicsit jobb de még nem az igazi: beírtam hogy írjon egy death note fanfictiont elkezdi írni tök jó, aztán eltűnik "I'm sorry" hibaüzenettel.Úgy látszik a Bing chat nem akar így járni
[link]Történet írásra egyszeriben a chatGPTt kezdtem el használni jailbreakkel, de már visszatértem a cenzúra mentes dreamily AIhoz mert igaz hogy okosabb a GPT de sajnos használhatlanná tették.
-
Z_A_P
addikt
wow... tehát akkor ha van bármilyen részvényed vagy bérbe adsz bármit már nem is munkásosztályhoz tartozo
Szerintem ugy ertette, ha nem kell dolgoznod a (magas szintu) megelheteshez (vagy minimalisat), akkor vegre nem tartozol a munkaszotalyhoz. Azaz passziv jovedelembol JOL megelsz.
-
BE4GLE
aktív tag
Jajj. Ne játszd az értetlent. Nyilván van átmenet. De a többség sosem jut el arra pontra, hogy nem kell tovább dolgoznia. Ha, annyi részvényed, ingatlanod stb. van, hogy már hátradőlhetsz, nos akkor gratulálok, átléptél a másik osztályba. Vígan fejheted a népesség nagyobb hányadát munka nélkül.
-
nuke7
veterán
wow... tehát akkor ha van bármilyen részvényed vagy bérbe adsz bármit már nem is munkásosztályhoz tartozol, még akkor se, ha a gyári munkás nyugat europában többet keres ..?!
nice, akkor már volt, hogy nem a munkásosztályban voltam márA te definíciód alapján az emberek nagyrésze nem a munkásosztály része
Arról nem is beszélve, hogyha egy céget birtokolsz és dolgozol is benne, még mindig munkásosztályban vagy szerinted...
jópofa
-
BE4GLE
aktív tag
Középosztály?! Te még beveszed ezt maszlagot? Lehetsz akár vezető pozícióban is. Amíg dolgozol a pénzedért addig mukásosztály vagy. De ha azzal keresel pénzt, hogy birtokolsz bizonyos dolgokat, akkor már nem tartozol a munkásosztályhoz. Az emberek döntő többsége munkásosztályban marad élete végéig.
-
nuke7
veterán
fúh de el vagy tévedve
keress rá, hogy maslow-piramis, aztán majd lehet, hogy lesz értelme annak, amit írsz... már ha tudod értelmezni előtte amit találsz.
Azt amúgy megsúgom, hogy a munkásosztály az nem valami ideológiai tömörülés, ne úgy képzeld el...
a munkásosztály azokból áll, akik nem akartak, vagy nem tudtak felmászni a középosztályba. Fogalmad sincs, mit jelent a munkásosztály
És az, hogy a középosztályt nem érdekli az egészség, a biztonság és a többi... istenem -
BE4GLE
aktív tag
Inkább az a bullshit, hogy kiragadunk egy gyarló emberi tulajdonságot, mint az önzés, és azt mondjuk, hogy mindenki ilyen. Aztán csinálunk egy gazdasági modellt, ami ezt tekinti vezér elvnek. És azzal mentegetjük, hogy mindenki önző, tehát ez így jó, ahogy van. És nyugtatunk mindenkit, hogy majd az önzés valahogy "közjót" eredményez.
Mellesleg megsúgom, ha megdolgozol a pénzedért, akkor te is a munkásosztályhoz tartozol.
-
BE4GLE
aktív tag
A munkásosztály nem profitorientált. Őket olyan dolgok érdeklik, mint az egészség, biztonság, szabadság, boldogság stb. És nem csak a sajátjuk, hanem a szeretteiké és embertársaiké. Értelmetlen azzal védeni a kapitalizmust, hogy mindenkit a profit érdekel, mert ez egész egyszerűen nem igaz.
-
flexxx2
őstag
Azért a munkásosztályt ne magasztald az egekig, ha cégvezetőnek kineveznéd a 90%-a ugyanazt csinálná mint a mostaniak, és ahogy itt valaki leírta a cégeket is emberek vezetik.
Az emberiség ilyen és kész, azért kell szabályozni ezeket. És ezt nem a cég fogja megtenni, nem saját maga ellensége az. -
Tasunkó
őstag
A munkásosztály profitja ugyanaz lenne, mint a cég profitja? A munkás profitja közvetve tartalmazza a kórházakat, a rendőrséget stb., a cég profitja csak a növekedését, és a még több profitot szolgálja. Nem ugyanaz az entitás a 2 profit, és mivel különböznek, a munkásosztály profitját nem célszerű ugyanazzal a szóval illetni, így a munkásokat természetesen nem érdekli az a fogalom, amit a céges profit takar. Ez a gyakorlatban, a konkrét szűk értelemben vett profitban a nettó bérben is megnyilvánul, a munkásosztályt nem érdekli a magasabb nettó bér, ha cserébe rákkeltő anyagokat kell inhalálnia, míg a cég ha rákkeltő anyagokat használva növelni tudja a profitot, akkor növeli.
-
nuke7
veterán
Nem meglepő de ettől még eléggé rossz szájízű hír ez…
-
totron
addikt
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
Ez álkérdés. Ha pornóforgatáson lennénk, ezek a cikkcímek lennének a felszopóelemek.
-
CapriBoy
tag
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
Na igen...
-
fatpingvin
addikt
a címre válasz: nyilvánvalóan csak a profit a lényeg, ez miért merült fel egyáltalán mint kérdés? főleg a microsoft esetében...
minden egyéb lászatintézkedésük ami másra utal az is csak a profiról szól, esetleg annyi hogy nem közvetlenül. más szempont egy mamutcég számára nem létezik, klönben nem lenne mamutcég. -
kilua
senior tag
Nem tudom elvileg már nincs etikai csoport de a Bing chat sajnos még mindig nem tud írni semmi unetikusat...
-
janos68
aktív tag
Ki a franc használ egyáltalán Bing-et,az Ms alkalmazottakan kívül?
Persze titokban ők is mást használnak,csak félnek ha kiderül,akkor őket is kirúgja a mikró. -
alratar
addikt
válasz
Foglalt név #17 üzenetére
Nem ezt mondtam, ha nem az , hogy ezen mért lepődünk meg?
csak a profit a lényeg?
Igen, mindenkinek az.
Persze ezt lehet emberségesen - nem rugók ki x embert, ha előtte egy ismert (gondolom akkor nem is olcsó) zenésszel bulit, -, vagy úgy, hogy mindenkin átgázolok. -
tha_answer
őstag
A profittal semmi gond. minel tobb annal jobb, amig nem jaradekvadaszatbol van espervagy kornyezeti externaliakbol.
-
Foglalt név
addikt
Elárulok valamit. A cég nem egy gondolkozó entitás. Emberek és az ő agymenésük adja össze.
Ha valaki a nagy sápítozás közben megáll egy pillanatra magába néz és azt mondja, ő jól érzi magát, ha év végén a befeketetése/nyugdíjpénztár/stb minuszban van, de kap egy üzenetet azoktól akikbe be van fektetve, hogy idén jófejek voltak, akkor ígérem meglepődök.
Ebben a nyugatiféle sz*rban mind ludasak vagyunk, nincs kire mutogatni. -
.mf
veterán
A nagy cégek, részvénytársaságok mindig is a profitra, terjeszkedésre törekednek, s amíg tetteiknek nincsenek rájuk negatívan visszaható következményei, addig elég sok dolgot meg is tesznek, még ha tudják is, hogy nem helyes (ld. olajcégek, akiknek már a hetvenes években pontosabb becsléseik voltak az üvegházhatásról, mint az alulfinanszírozott független kutatóintézeteknek, mégis végig tagadták és ellene lobbiztak).
"Tovább erősödik a trend, amely szerint mindenbe AI-alapú megoldások, generatív AI és chatbotok kerülnek."
Most az AI a buzzword. Előtte a crypto és blockchain volt, akkor meg azt akart mindenki mindenbe beleoktrojálni, még ott is, ahol semmi értelme nem volt. Majd pár év múlva jön a következő buzzword, akkor meg majd azt.
-
alratar
addikt
Ugyan már, ezen mért kell meglepődni?
Mutasson valaki egy nagy céget akinek az emberi jó lét vagy etika vagy bármi más fontosabb a profitnál. -
Ezekiell
veterán
-
flexxx2
őstag
Egy ilyen "etikus" osztálynak amúgy is kérdőjeles a haszna a cégen belül, mindig függenek valamennyire az anyacégtől.
De lehetne egy független csoport, amit pl a tech cégek befizetéseiből lehetne fenntartani. -
Oliverda
félisten
Igen, csak a profit a lényeg. Üdv a kapitalizmusban.
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
tha_answer #4 üzenetére
Munkásosztály
-
tha_answer
őstag
Mert kinek nem a profit szamit?
-
BE4GLE
aktív tag
Ha a tech óriások hosszú távon ellehetetlenítik azokat a webhelyeket, amik az AI-t okosítják, az az AI elbutulásához vezethet. Szerintem idővel az összes információ valamelyik nagyobb tech cég által működtetett oldalon lesz csak elérhető. A nagyok csepegtetnek majd némi aprópénzt a tartalomért annak, aki azt előállítja, a részvényesek pedig tömik a zsebüket. A hatalom egy szűk kör kezében összpontosul. Erre tartunk.
-
cyberkind
félisten
Mindenhol csak a profit, nincs új a nap alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Neee, hát nekik biztos nem csak a profit a lényeg... Biztos...
Az ilyen fasságok láttán még kevésbé szeretnék a cég ügyfele lenni, pedig eddig sem akartam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Leépítettek egy etikus AI-ért felelős csapatot, a jelentések szerint fontosabb lehet a gyors profit, mint a hosszú távú hatások.
- Spórolós topik
- Tudományos Pandémia Klub
- EAFC 25
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Crypto Trade
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest