- Azonnali notebookos kérdések órája
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tasunkó
őstag
A fél évszázados erőművet a Microsoft kérésére, utóbbi adatközpontjainak kiszolgálására indítják újra, az energiáért a helyi viszonylatokhoz képest kétszeres árat fizet a Microsoft egy 20 éves szerződés részeként.
Minek ide link. Ez azért van így megírva, mert ezt már egy óvodás is ki tudta volna olvasni a netről tehát, elmondják. Elterjed. Erre gondoltam hogy Kína hazudott, akár azért is lehet hogy legyen egy kifogás a japán import akadályozására. De csak így derülhetnek ki információk, hogy az egyik beszólogat a másiknak, amúgy minek mondanák el. Te is elégedett vagy, neked szerintem elég lenne ennél sokkal kevesebb. Ez olyan mint a fekete lyuk, hogy abból lehet csak sejteni valamit hogy a körülötte lévő égitestek hogy viselkednek.
-
eszim
csendes tag
Be tudnád linkelni, hogy az ms hol, kinél lobbizik, egyáltalán miért kellene lobbiznia?
Én nem hiszem, hogy az NRC-t (United States Nuclear Regulatory Commission) le lehet fizetni, át lehet verni.
Kína talán nem meglepő módon hazudott, ők is engednek tríciumos vizet a tengerbe, természetesen többet, mint a japánok.
Elképesztő mi van a fejekben, hogy ms fusiban atomerőművet üzemeltet és kirúgja az atomerőmű dolgózot, hogy elsikálja a csalást. -
Tasunkó
őstag
No, a cikk arról szól hogy az MS legalábbis lobbyzik, azaz lefizet embereket, hogy kapcsoljanak be neki erőművet. Namost ha fizet valakit ezért, akkor az alkalmazott, tehát azt csinálja amit mondanak neki, vagy ki lesz rúgva. Most hogy mikor veszi meg annak a részvényeit, az csak akkor fog kiderülni amikor elképedve látjuk, az ilyenek nem közhasznú információk.
Kína egyébként betiltotta a sugárfertőzésre hivatkozva a komplette japánból importált halat, szóval ja, biztosan szuper minden. A japánok megeszik lehet, de a fukushimai halat inkább ők sem. -
eszim
csendes tag
Én szalmabábozok, miközben folyamatosan te kerülöd ki a konkrétumokat.
Mitől rozoga a több tucat ilyen korú atomerőmű?
Miért nem szabad tríciumos vizet beleengedni a vízbe, aminek nincs kimutatható hatása, miközben tök természetes, hogy a fosszilis annyira szennyező, hogy ezrek halnak bele.Én válaszoltam a kérdésedre, megneveztem, a tulajdonos- üzemeltető céget, amely cégnek tucatnyi atomerőműve van az usa-ban. Te írsz minden alap nélküli orbitális marhaságokat végig a topikban: ms atomerőművet üzemeltet, japánok teleengedik a tengert sugárzó vízzel, régi atomerőmű rozoga atomerőmű
-
bambano
titán
azt a következtetést honnan vontad le, hogy a fosszilis engem nem zavar? mivel az most itt offtopic, nem beszéltem róla, tehát valódi fogalmad nem lehet róla, hogy mi a véleményem.
következmény: találgatásokra alapozva szalmabábozol.és azt is próbáld meg befogadni végre, hogy nem az atomerőművek ellen vagyok, hanem a kaszkadőr módon üzemeltetett atomerőműveket utálom. ha ez nem érted meg, akkor inkább ne válaszolj a hsz-eimre. oj wait, eddig se arra válaszoltál...
-
eszim
csendes tag
Előbb írtam, hogy régebbi atomerőművek is üzemelnek, akár ugyannanál a cégnél. Miben nyilvánul meg a rozogaságuk?
Miért nem normális? Nem káros a környzetre, élővilágra, emberre. Tudnál forrást adni paksnál, milyen káros hatása van a tríciumkibocsátásnak?
Én tudok forrást adni, hogy naponta ezrek halnak meg a fosszilis szennyezéstől, ez nem zavar csak a képzeletben létező veszélyes sugárterhelés?
Nem úgy működik a világ, hogy ne legyen! Amikor megiszod az ivóvizet akkor is mindenféle mérget megiszol csak határérték alatt van, ami nem káros, ezért miért nem ütöd az asztalt, hogy SEMMI se legyen benne.
Tessék ezek vannak az ivóvízben, igen arzén is pl:
https://www.vizmuvek.hu/files/public/new/fovarosi-vizmuvek/kozerdeku-adatok/tevekenysegre-mukodesre-vonatkozo-adatok/242013-nfm-adatkozles/24-2013-nfm-adatkozles-20231001-20240930.pdf -
bambano
titán
"a Microsoftnak nincs beleszólása az atomerőmű üzemeltetésébe": tehát az, hogy az ms ajánlatot tett az áram megvásárlására és ennek hatására újraindítanak egy erőművet, az nem beleszólás.
és abban is biztos vagyok, hogy ha az ms-nél úgy gondolják, hogy a profit érdekében valamit meg kell lépni, ami az energia igény emelkedésével jár, akkor meg fogják lépni és nyomást fognak gyakorolni az erőműre.
most arról nem beszélek, hogy valószínűleg windowsos rendszereken fog futni az egész hajtány...
-
hemaka
nagyúr
Ennyit a nagy megujulo energiarol, szart er.
-
eszim
csendes tag
Nem azért zárták be mert rozoga, hanem gazdaságilag nem érte meg.
FYI ugyanaz a Constellation Energy régebbi blokkokat is üzemelt, gondolom tökugyanolyanjuk is van, mint a kérdéses blokk."most nyomták tele az óceánt sugárzó vízzel." ez is marhaság, tök normális, hogy ellenőrzötten engednek ki tríciumos vizet.
Ha rákeresel paks-ra ott is közlik, hogy mennyi volt belőle a folyékony és légnemű kibocsátás. -
dabadab
titán
ja, most nyomták tele az óceánt sugárzó vízzel.
Ami egyébként teljesen elhanyagolható probléma: egyrészt nem "telenyomták", hanem a tengerhez képest elenyésző mennyiségű vizet engedtek bele, másrészt meg a víz nagyon-nagyon jól véd a sugárzás ellen (kb. hét centiméternyi víz leárnyékolja a sugárzás felét) - nem véletlen, hogy a fűtőelemek pihentetőmedencéjébe simán bemennek búvárok karbantartani és a medence jó részében (pont a víz miatt) alacsonyabb a sugárzás, mint nagyjából bárhol a Föld felszínén.
amíg egy atomerőműbe nullánál nagyobb beleszólása van egy olyan cégnek, amely az elmúlt 20 év alatt egyetlen patchkeddet se tudott levezényelni
Két állítás van, egy se igaz:
1. a Microsoftnak nincs beleszólása az atomerőmű üzemeltetésébe
2. elég sok patchkedd lement gond nélkülHa ilyen erős, khm, túlzásokra van szükséged, hogy alátámaszd a mondanivalódat, akkor esetleg át kellene gondolni a dolgokat.
-
bambano
titán
az a tény, hogy egy 50 éves erőművet még 20 évre be akarnak indítani, önmagában orbitális baromság.
most vagy az van, hogy az 50 éves erőműből csak a helyrajzi számot tartják meg, egyébként pedig új erőmű épül, akkor tisztelt újságíró elvtárs írt (már megint) orbitális hülyeséget.
vagy az van, hogy tényleg be akarnak indítani egy rozoga gőzgépet (képletesen és valósan is értve), ahogy a cikk sugallja, akkor pedig továbbra is ideges vagyok miatta.
-
bambano
titán
"a környezetszennyezés is elég elhanyagolható volt.": ja, most nyomták tele az óceánt sugárzó vízzel.
szerintem neked is vissza kellene térned a valóság talajára.
egyébként fukusima pont jó példa arra, hogy mi a problémám. ott is profithajkurászás felülírta a műszaki/biztonsági terveket, és a végén kiborult az atombili.
ha értelmes, szakképzett, sok-sok tapasztalattal rendelkező mérnök kizárólag műszaki és biztonsági szempontok szerint, pénzügyi és tőzsdei szempontokat magasról lesz.va megtervez egy atomerőművet, és azt hasonlóan szigorúan üzemeltetik, akkor el tudom fogadni egy atomerőmű kockázatait. amíg egy atomerőműbe nullánál nagyobb beleszólása van egy olyan cégnek, amely az elmúlt 20 év alatt egyetlen patchkeddet se tudott levezényelni, mindig pöccskedd lett belőle, addig húzzanak a Plútóra. és ezt a véleményemet csak minimálisan erősíti az a tény, hogy olyan szolgáltatások nyújtásához akarnak áramot szerezni, amire nulla szükség van, csak felfújt marketing lufi az egész.
-
eszim
csendes tag
Tényszerűen "a legsúlyosabb nukleáris baleset az Egyesült Államokban" kezdtem, idekeverni csernobilt, ahol direkt hülyék voltak, nem értettek hozzá és még tervezési hibás is volt, az nem normál baleset kategória.
"atomerőművek üzemeltetését olyan legendásan tróger cégre bízzuk, mint az ms,"
Jesszus ennyire másra gondolni, mint a valóság. A Constellation Energy a tulajdonos, aki egyébként 19000 MW-nyi nukleáris erőművet üzemeltet, ők indítanák újra, ők üzemeltetnék, tőlük venné a ms az újraindított erőmű által termelt áramot. -
dabadab
titán
ja, Csernobilnál sem történtek halálesetek, környezetszennyezés se... ezen az állításodon még dolgoznod kellene.
Csernobilnál igen, de ott az egész el volt rontva, kezdve már az erőmű konstrukciójával.
Viszont a világtörténelem második legsúlyosabb atomerőművi baleseténél (Fukusima) tényleg nem halt meg senki és a környezetszennyezés is elég elhanyagolható volt. -
bambano
titán
ez volt az állítás: "az atomerőművek esetén még a nagyon ritka baleseteknél és még a legsúlyosabbaknál sem történnek halálesetek"
ami tényszerűen nem igaz.
nem írtam sehol olyat, hogy az atomerőmű üzemeltetése elfogadhatatlan kockázatot jelent. abban a hozzászólásban, amire a válasz (helytelenül) érkezett, azt írtam burkoltan, hogyha ócska atomerőművek üzemeltetését olyan legendásan tróger cégre bízzuk, mint az ms, abból én nem kérek.
és mivel ez a mondat fogalmazása alapján magánvélemény, nincs mit vitatni rajta.
-
-
-
eszim
csendes tag
"a legsúlyosabb nukleáris baleset az Egyesült Államokban" halálesetek, sőt még sérülések sem történtek, "a lakosokat közvetlenül semmilyen veszély nem fenyegette, és csak a média dramatizálta túl a helyzetet"
Úgy látom sokan elfogadhatatlannak tartják, hogy az atomerőművek esetén még a nagyon ritka baleseteknél és még a legsúlyosabbaknál sem történnek halálesetek, üzeme során pedig rendkívül előnyös tulajdonságai vannak, de az tök rendben van nekik, hogy a fosszilis tüzelés miatti szennyezésbe napi szinten ezrek halnak bele és akkor még a felmelegedés okozta katasztrofális környezeti problémákról még szó sem volt.
-
JamesHun
addikt
Nem kell az egész "hajónak" belemennie a napba. Tartunk már ott, hogy kitudják számolni mikor engedjék el a "rudas" tárolót a hajó fő részéből és a többit az idő megoldja, meg a nap gravitációja.
És akkor kevésbé lesz gond, hogy hol tárold, ha egy részét eltünteted a bolygóról.
Persze távoli jövő, hogy legyen annyi mozgás az űrbe, hogy értelmes mennyiséget ki lehessen juttatni, bár lehet addigra már az atom erőmű egy múló hóbort lesz csak. -
-
mpierre
veterán
A fűtőelemek egy szobában elférnek / év. Értem. Mióta működik? Per reaktor, vagy cakompakk...?
Ha csak az usákokat nézzük 100 egynéhány erőmű üzemel. Mondjuk legyenek akkorák, mint Paks. Átlagos szoba 12m2 alapterülettel és kb 2,6m belmagassággal. Az csak 3120m3. Teljesen kezelhető / év. Mondjuk 50 éve működnek az 156.000m3. Ok. Szerencsére ez még az ő gondjuk.A three mile reaktorait is át kéne nézni. Kívülről egyszerű... Nos, itt az összefüggés. Mert arról van infó, hogy hogyan állították le? Mit hagytak bent, vagy semmit? Stb, stb...
-
dabadab
titán
Vajon meddig lehet tömni a meglévő atomhulladék tárolókat? Újat nyitni nem egyszerű feladat
Az, ami tényleges fűtőelem meg komoly sugárzása van, az nagyon-nagyon kevés. Paks éves üzemanyaga kb. egy szobában elfér.
Amúgy a régi reaktorokat renoválni sem olyan viccesen egyszerű feladat. A japcsiknak csak nemrég sikerült olyan robotot összehebregálni (ha jól tudom), ami nem 5 perc alatt döglik meg a leolvadt reaktor mellett.
A két mondat között nincs semmi összefüggés. Fukusimánál nem magának a reaktornak a rádioaktivitásával van gond, hanem a még nem elhasznált, de megolvadt és kifolyt üzemanyaggal.
-
mpierre
veterán
Azt már elégettük. A gázt is. Ezt nem most - az elmúlt - 10 évben kezdtük. Valahol az 1970-80-as évek körül már felötlött, hogy ebből gond lehet. Milyen meglepő, az lett/lesz.
Az 1950-es évek közepe, vége óta tudjuk, hogy az atomerőmű sem vicces, ha éppen elpöffen a vízforraló.
A tóriumos erőművekkel meg az 1960-as évek óta kísérletezgetnek... aztán mégse nincs használható cucc belőle. Ja hogy kevésbé veszélyes és nem olyan drága etetni, meg a hulladéka sem olyan rettenet gáz.
Sebaj újítsunk fel régi, megfelelően - értsd terv szerint - kivitelezett urán fűtésű erőműveket. Abból nem lehet baj..... -
-
mpierre
veterán
Vajon meddig lehet tömni a meglévő atomhulladék tárolókat? Újat nyitni nem egyszerű feladat. A ~70.000 év, az ~70.000 év. Bár lehet, hogy az már nem az emberiség problémája lesz.
Amúgy a régi reaktorokat renoválni sem olyan viccesen egyszerű feladat. A japcsiknak csak nemrég sikerült olyan robotot összehebregálni (ha jól tudom), ami nem 5 perc alatt döglik meg a leolvadt reaktor mellett.
-
dabadab
titán
Nem lenne itt semmi baj a co2-vel ha nem vágnák folyamatosan az erdőket meg pusztítanák a zöld területeket csak azért,hogy napelemet tegyenek a helyükre.
Én azt hittem, hogy hallottam már az összes marhaságot, amit a témában elő lehet hozni, de ez kifejezetten új. Hol hallottad ezt a marhaságot?
-
2011es gyártású octaviám köszöni szépen 100%-osan jól van, eddig összesen egy készlet lengéscsillapító és egy db rozsdásodó sárvédő(?) cseréje voltak a nem-szervizkönyvi javítások rajta a 12év alatt, mióta nálam van. ja, akksit tavaly cseréltem. Idén nyáron ugrottunk le vele a Felföldről az Alföldre (retúr kb 4k km).
-
-
-
bambano
titán
például van egy vectrám, 2003-as gyártású, 2005-től van nálam.
ne vegyek helyette másik autót?
csak már se insignia, se passat, se semmi ilyesmi. kb. van octavia (még), superb (még), oszt bakfitty. toyota avensist nem árul, honda accordot beszántotta, klasszikus formájú suzuki ignis nincs, csak vitara. Van még a merci meg a BreakMyWallet. meg a kínai szemét, amit soha nem fogok megvenni.insigniából, fronterából most csinált suvot az opel. astra még van, csak már csigazabáló lett az is, és a psa csoport jól láthatóan be akarja szántani az opel márkát.
én lennék a legboldogabb, ha nem kellene autót vennem és lenne választék a normális autókra vágyók számára is.
-
bambano
titán
válasz
grizlisandor #46 üzenetére
nem arról beszéltem, hogy mi lesz kész, hanem arról, hogy miért fizetünk
-
Tasunkó
őstag
Egyrészt a bigtech gyakorolhatna önmérsékletet (ne röhögj
).
másrészt a bigtechre lehetne társadalmi nyomást helyezni.Ha ezért egyáltalán a bigtech felelős. Mégis hová lett az a sok idióta menedzzser akik az ingatlankölcsönöet pörgették fel, előidézve a 2008-as válságot. Gondolom nem mentek el gyártósorra dolgozni, kapartak megint maguknak valami átbaszást. Most indítják be az atomerőműveket. A 2008-nál tanultak leplezni, és most épp még nagyobb baromságot csinálnak és még tovább húzzák mire bedől.
-
Röviden ha az állami cégek illetve a hagyományos értelembe vett szolgáltató ipar nem tud megfelelő áron megfelelő mennyiségű áramot termelni, akkor a felhasználók megoldják maguk.
(SMR -> Small Modular Reaktor, "kis" méretű néhány 10 vagy esetleg 100-150MW-os atomreaktorok)
Microsoft -> 3 Mile Island újra aktvitálás
Google -> Kairos Power SMR
Oracle -> 3 SMR megrendelés
AWS (Amazon) -> Dominion Energy SMRHozzáteszem ha esetleg beindulnak a hazai akkugyártó- és feldolgozó cégek, akkor ott is ez várható. Nem fognak arra várni, hogy na, majd csak valamikor felépül az a Paks II...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen routert?
- Villanyszerelés
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Linux Mint
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest