Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FazekasLaci

    aktív tag

    válasz k. #1180 üzenetére

    Hali,

    ezt már az új Vaio FW21Z-mről írom :) Nagyon bejött... Mindent tud, amit tudnia kell, apróságok vannak csak, amiket meg lehet szokni. Röviden összeírom a tapasztalataimat:

    KERESKEDELEM:
    - teljes káosz. Mivel a cégünk is kereskedőcég, én magam szégyelltem, hogy ilyen a kiszolgálás. Néhány hete felhívtam a Sony Centrumot a belvárosban. Azt mondták, hogy elfogyott, a jövő héten lesz... Mondták, visszahívnak. Mondom, ok. várok. Nem hívtak egészen tegnap előttig (éppen akkor próbálgattam az épp megvett gépet). A beszerzés is érdekes volt. Első út: Saturn az Arénában. Közölték, hogy pixelhibára nem lesz garancia, így látatlanban kell megvennem, mert megnézni most nem tudom. Irány a Media Markt a Pólusban. Nem tudom, miért gondoltam, hogy itt másként állnak az emberhez. Ott azt mondták, hogy bármi probléma van, 3 napon belül cserélik. Mondom, OK. Akkor most itt megveszem. Erre mondták, hogy ok, és már el is kezdték csomagolni a kiállított darabot. Mondom: nekem origi kell. Mondták, az nincs, dehát ezzel sincs baj, alig 5 napja van a polcon kipróbálható állapotban... Mondom, kösz, de nem (nem is értem, hogy 350-ért hogy lehetek kukacoskodó.... :) ) Kicsit furcsán néztek rám, majd mondták, hogy akkor sajnos ez van, döntsem el, mert más nincs. Nem vettem meg. Aztán telefon a Westend Sony Centrumba. Ott egy Rajmond nevű illető nagyon készségesen segített. Többször vissza is hívott a kérdéseimre válaszul. Okulásként: a Sony 3,34 pixelhibát enged meg a Z sorozaton! Másoknál azonban ez sokkal rosszabb arány, igaz az Asusnál, ami korábban volt, ott ilyen nincs (viszont,a mit ott sem mondanak: a subpixelhiba is pixelhiba, azzal senki nem foglalkozik, csak a fő, (fekete és fehér) pixelekre értik! A kék, zöld, piros subpixelekre nem...

    JÓK a gépen:

    - kiváló szoftveres háttér, céges notinak ezt külön ajánlom. Minden szükséges szoftver rajta van. Beleértve az Adobe Acrobat 8 Standardot is PDF-íráshoz, szerkesztéshez, Photoshop Elements és a Premier Elements legújabb változatait. Ennél több otthoni szerkesztgetéshez nem is kell...

    - a kijelzője kiváló. Nagyon erős a háttérfény, ami miatt szinte minden környezetben könnyen lehet olvasni és látni a képernyőn a dolgokat.

    - egyedi a kivitelezés. Tetszik, hogy nem tucat a formavilág, a billentyűk kiválóak, én ráadásul megszoktam, hogy nagyon gyorsan gépelek (200 bill/perc felett).

    - Blue-Ray írás. Ez most még nem elterjedt, ezért más gépekhez drága kiegészítő. Jó, hogy benne van, ha valaki hosszú távra vesz notit. Azért nem mindegy, ha ki tudsz írni egyszerre több 10 gigát egy lemezre...

    - hang: nekem semmi bajom nincs vele. Még notiban nem láttam ilyen szépen szólni dolbyt. Bár hozzáteszem, kicsit dobozhang, dehát ez nem házimozi. Azt TV-n kell nézni. Szóval jó.

    - memória: sokan mondják, hogy minek a 4 GB, azt a Vista nem látja. Hát, nálam látja. Szóval érdekes....

    - méret: azt hittem, hogy a szélesvásznúban kicsi lesz a helyem, mert 4:3-hoz szoktam. Kb. 1 napba tellett és átszoktam. Ma már imádom. Elégségesen nagy.... És ráadásul a gép könnyű is.

    - Működés: halk és nagyon energiatakarékosnak kell lennie, mert alig melegszik normál használatnál a gép. Persze, nem játékra használom.... De majd kipróbálom azon is :) Jó lenne majd tudni, hogyan kell a ventit kitakarítani, erre majd egy év múlva szerintem szükség lesz...

    - Van beépített DLNA támogatás. Ezt még a Sony-nál is könyvből nézték ki, hogy mi a fene az :)) Valami olyan, hogy vezeték nélkül lehet összekapcsolni az összes házi szórakoztató rendszert, nem kell vezetékezni. Ez hasznos lehet egy évtized múlva, vagy gazdagéknál :)

    - Sony Ericsson telefonnal csodás dolgokat tud a gép :) Nekem pl. a C702-vel preziket tudok irányítani, valamint majd képes távirányítóként is működni a géphez. Ezt még nem próbáltam ki, de a kurzort már mozgattam a telefonnal :) Vicces nagyon :)) Jó tudni, ha elromlik az egerem :)

    KELLEMETLEN a gépen:

    - Windows Vista. Alapból. Az operációs rendszert lehet, hogy jobban kellene tanulmányoznom, mert másként működik, mint az XP. Van számos pozitív tulajdonsága, a negatívok valószínűleg az átállás miatt vannak, hogy kevés időm volt ismerkedni vele. Néhány funkciója nagyon tetszik, néhány meg az őrületbe kerget. De ez a fórum nem az oprendszerről szól. Mellesleg pozitív, hogy kiválasztható a telepítéskor, milyen nyelven települjön. Én angolt választottam, mert így könnyebben találom meg a külföldi oldalakon esetleg a javítási tanácsokat, stb...

    - Képernyő felülete. Akkor a háttérfény, hogy a legkisebb szennyeződés is erősen látszik a monitoron. Vagyis ez a tipikus tartsd tisztán a képernyődet, különben őrületbe kergeted magad. Sajnálom, hogy a tisztításra sehol sem volt valódi megoldás, mindenhol csak tippelgettek. Vettem a Metróban egy tisztítót, ami LCD-khez ilyen spray. Hát, olyan fehér lett tőle a képernyő, hogy bepánikoltam és meleg vizes és száraz ZEWA WC-papírral áttöröltem (ezt ajánlják sok helyen, mert puha és olcsó :) ) Most tiszta, de csak maszkban merek köhögni :D

    - Összeszerelés. Valami low cost személyzet rakhatta össze a gépet. Legalábbis a billentyűzet alatt a jobb oldalon található kb. 6 matrica ezt tükrözi. Mindegyik másfajta színű, ráadásul két párhuzamosan felragasztott matrica nincs. Így meg olyan, mintha a gyereknek megengedtem volna, hogy matricázzon. Ez kicsit rémisztő ilyen árkategóriában, erre a Sonynak jobban kellene figyelnie! Szóval megoldás: matricákat leszedem, reklamáljanak a reklámozó beszállítók a gyártónál: Intel, Microsoft, ATI.

    - Akksi - kb. 2-2,5 órát bírt teljes monitor fényerőnél. Ez növelhető szerintem 3-4 órára, ha visszaveszem a teljesítményt és a monitor fényerejét. De sajnálom, hogy túl drága a kiegészítő nagy teljesítményű akksi hozzá.

    - Vaio beállító szoftverek. Sikerült beállítanom néhány dolgot, aztán nem tudtam sokáig visszaállítani. Kell nekem környezetbarátnak lennem. Beállítottam az akksi kímélő állapotot, aztán 80%-nál leállt a töltés. Azt hittem, gond van. És nagy nehezen tudtam visszaállítani. Most egy másik problémával küszködöm. Reggel levettem a fényerőt minimálisra, merthát este azért bántja az erős fény a szemet. Aztán bedugtam a gépet, visszaállt normál fényerőre a kép. Ellenben az FN+fényerő csökkentő gombot és a növelő gombot sem tudom használni. Azt jelzi ki, hogy minimumon van, holott szerintem pont ellenkezőleg... Majd még ehhez buherálnom kell, de szerintem ez inkább az én figyelmetlenségem, mint notihiba. Bár, ha valaki tud rá megoldást, szívesen látnám...

    - Kimenetek: nincs sem VGA, sem DVI, sem S-Video kimenet. Emiatt régi eszközökkel (klasszikus második monitor, régi TV-k, kivetítő) összekapcsolása elég nehézkes. Most vadászok HDMI-VGA, DVI átalakítót, úgy néz ki, hogy kb. 4-5e Ft lesz, S-Video átalakítót még nem találtam HDMI-hez, de VGA to S-VIDEO van, úgyhogy lehet, hogy két átalakítóval megoldható a probléma :) Majd, ha több pénzem lesz, akkor veszek egy Full HD-s TV-t, de az szerintem akkor lesz, ha elérhető árú lesz a lézeres TV és kb. 1000 Ft/cm áron lesz az átmérő alapján a TV ára.

    Mindenkinek javaslom....
    A problémák elkerülése érdekében javasolt online megrendelni, a legtöbben ingyen házhoz is viszik. Ekkor ugyanis él az a törvényi szabályozás, ami bizony az áruházi vásárlásnál nem él: "Az elállás jogáról szóló kormányrendelet". Vagyis 8 napon belül, indoklás nélkül visszaviheted és köteles az eladó visszavenni, mivel távollévők között létrejövő szerződésnél a vásárlónak jobban kedvez a törvény, mint amikor bemész a boltba. A 3 napos cseregarancia, ami korábban volt, már a múlté, a törvényt már visszavonták, így néhány helyen még lehet érvényesíteni (akik erről nem tudnak, vagy kedvezni akarnak a vevőknek), de itt teljesen rá van bízva az eladóra, hogyan kezel téged. Elküld-e a szervízbe a problémáddal, vagy szimplán kicseréli.

    Elsőre ennyi, én nem bántam meg. Most megyek vissza és tovább élvezem a kicsikét :) Ha valakinek kérdése van, szívesen megválaszolom, vagy megnézem a gépen.

    [ Szerkesztve ]

    Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

Új hozzászólás Aktív témák