- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- CPU léghűtés kibeszélő
- CES 2025: AI a grillsütőben
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Mutatnál erre az UE5 dologra bármilyen kézzelfogható tesztet, az elméleti síkon kívül?
Mert itt van a kezemben egy S22, egy Pixel 7 és egy S8 Gen1-es teló, hogy megnézzem bármelyik UE5 játékot konkrétan...
Még egyszer miben kéne lássam olyan hiperszuper a telefonom GPU-ja? Itt vannak mindent részletesen le tudok ellenőrizni.Továbbra is memória mennyiségekről blablász, a hatalmas HW design teljesen más után. Most akkor melyik ugyanolyan a HW design vagy sem? Tehát hazudtál korábban vagy sem?
"rendszereik nem teljesítenek túl jól azokban a tesztekben, amelyek alapján a döntéseket hozzák a vásárlók"
Ezeket tök alaptalanul írod, vagy egyáltalán utána nézel? A X1 2020-ig gyorsabb volt mint bármelyik másik, 5év volt mire utolérték a hagyományos tesztekben. És a TV box-ok többsége még mindig gyengébb ennél a 8éves HW-nál.Konkrétan teljes bullshit amit leírtál.
"nem kell majd győzködni a gyártókat a SoC képességeiről"
Jaja ezért köpköd minden vásárló mikor Exynos kerül egy adott generációba és inkább kihagyja a vásárlást. Megint valóság vs. képzelgés.Mire vegye az ember 2-3 évre a telefon? 10év múlva beteljesülő ígérgetésre? Senki ezen a Földön nem fog olyan HW-t venni, amivel abban az adott pillanatban nem kapja a legjobbat, ez eléggé nem sikerül megérteni.
Samsung próbálkozik, rosszul és nagyon rossz kategóriában teszik ezt, ott kéne ahol nem számít. Valójában a fejlesztés költségét próbálják racionalizálni a vezetőségnek, így a drága telefonba kerül, csak így meg elidegenítik a vásárlókat a szar teljesítménnyel és fogyasztással és szépen Snapdragon lett belőle S24-ben is...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Vulkan csak egy API, de az Xclipse és az Adreno más hardverdizájn. Itt az Unreal Engine 5 fosott bele a tartályba, mert a Nanite olyan fura implementációját alkalmazza a GPU-driven renderingnek, hogy az extrém rossz hatékonysággal működik a legacy ultramobil GPU dizájnokon, mint az Adreno, Mali, stb. Egyszerűbb lett volna a Samsungnak ezeket használni vagy licencelni, de nem tud mit tenni azzal, hogy rossz a hardver felépítése arra, amire az Epic tervezte a motort. És ezen nem segít se API, se optimalizálás, a probléma a szimplára vett memóriamodellben van.
A Xenos dizájnja alapvetően az EDRAM köré volt felépítve. Ezért nem került sosem PC-be ez az architektúra, mert ha kiveszed mögüle a nagy kapacitású EDRAM-ot, rögtön összeomlik a hatékonysága. A Xenos 10 MB-os EDRAM-ot használt, míg a Z430 256 kB-ot. És ez az oka, amiért a Z430 sosem vitte semmire, egyszerűen az ami az erejét adta az architektúrának, ki volt belőle szedve. Valószínűleg az AMD ezért vált meg az Imageon üzletágtól, mert látták, hogy irtó rossz a hatékonysága a dizájnnak a modern leképezőkkel. Tehát eleve újat kellett tervezni.
Ha megnézed, akkor az ultramobil piacon az Apple viszi az innovációt, és igazából senki sem tudja tartani velük a lépést, és nem a GFLOPS-ok vagy az explicit API miatt, mert ez megvan a Qualcomm és az ARM dizájnjainál is. A problémát az jelenti, hogy nem úgy vannak tervezve az ultramobil GPU dizájnok, hogy tartsák a lépést az Apple saját dizájnjaival. Ellenben jók a szintetikus tesztekben, arra ki vannak gyúrva. De mire jutsz ezzel Androidon, ha az Apple dizájnokra meg tudsz AAA címeket portolni?
Lehet mondani, hogy a Samsung hülye, de valójában csak lépni akar, mert a Qualcomm és az ARM láthatóan nem fog. Ha pedig a partnereik nem lépnek, akkor maximum az AnTuTu GPU tesztben van esélyük. Persze ez is egy nagyon fontos tényező, aki csak erre a tesztre veszi a telefont, annak nyilván nem jó a Samsung alternatívája.
#43 vicze1 : Igen. Az NV ezt pont azért tudta megtenni, mert azokhoz az AAA címekhez jobb volt a Tegra működése. És egyébként ma is jobb lenne, ha az NV-t érdekelné még a mobiltelefonok piaca, csak azt elengedték, mert látták, hogy a rendszereik nem teljesítenek túl jól azokban a tesztekben, amelyek alapján a döntéseket hozzák a vásárlók, így nem volt esélyük a többiekkel szemben, hiába volt a játékokban jobb a dizájnjuk. A Samsungnak annyiban kedvezőbb a helyzete, hogy ők konkrétan telefongyártók is, tehát nem kell majd győzködni a gyártókat a SoC képességeiről, felhasználják saját maguk.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
hapakj
őstag
Ezt én se értem mi köze egy GPU driven pipelinennak az XBox 360-nak. Az a rendszer még a GPU driver pipelineoktól nagyon messze volt.
meg ezt az UBO vs SSBO dolgot sem értem. (az SSBO meg Shader Storage Buffer Object lesz szerinte, Screen Space Buffer Object helyett, amiről még életembe nem hallottam, de akkor is RenderTargetnek nevezném ).
Am kb 7 éve az akkor modernebb mobil chipeken szerintem csináltunk mérések hogy SSBO vs UBO és nem volt szignifikáns különbség, de tény használatuk különböző onchip cache-ket vagy cache invalidation/flush policty von maga után. Asszem max a Broadcom Videocore volt úgy háklis mindenre techre ami modernebb tech. -
Pikari
addikt
Gondolom ahogy esik, úgy huppan alapokon. Ahogy nézem, a gta3 az 2014-ben lett átportolva. Akkor már egy telefon cpu és igp erősebb volt, mint egy pentium3 + geforce2 kombó. Van benne annyi kraft bőven, hogy egy szuboptimális portot is elvigyen.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
vicze
félisten
nV portolt egy s mást 8éve... Hatalmas sikere volt, és nekik kicsit nagyobb súlyuk a játékokban mint valami Samsungnak. Vicces módon a GTA pont arról híres hogy milyen szarul optimalizált(PC-n).
-
vicze
félisten
"Qualcomm és ARM IGP-vel ehhez 15-ször erősebb processzorrész kell, az meg már nem fér bele a fogyasztási keretbe, okostelefonoknál sajnos nagyon nem."
Megint teljesen valótlan bla bla és a valóság közti különbség.
Megmagyaráznád, hogy miért lassabb Vulkannal a Xclips mint Andreno? Ott is CPU limit van?
"Azért elég nagy különbség van a Xenos és a Z430 között."
Egész pontosan azonosak a HW feldolgozás tekintetében, és innentől az eszmefuttatásod egész pontosan hamis, ha nem több annál... -
Bleccs
csendes tag
Na én most a cikket és a kommenteket elolvasva elgondolkoztam azon, hogy anno a GTA III, Vice City és San Andreas hogyan lettek megírva Androidra? A leképezőket az akkori (és mostani) buta Adreno és Mali IGP-khez igazították? Mert a Galaxy Ace 2-mön (Mali-400 IGP) egész jól futott a III és a Vice City, igaz 480x800-as felbontáson. Elég jól sikerült portok.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Itt nem optimalizált kódról van szó, hanem egyfajta leképező technológiáról. Az androidos mobil játékok szinte mindegyike valamilyen tradicionális CPU-based renderinget alkalmaz, ami azért van így, mert a mai ultramobil GPU-k többsége UBO-ra van optimalizálva, vagyis nem igazán szeretik, ha a hozzáférési minták túl dinamikusak. Ez régen egy koncepció volt, mert az ultramobil architektúrák nagyban építenek egy kis beépített pufferre a vertex attribútumokhoz, de ez manapság már nagyon elavult megközelítés. Már csak azért is, mert az Unreal Engine 5 működése masszívan a GPU-driven pipeline-ra épít. És alapvetően az alkalmazott leképezőhöz elég lenne egy Adreno 740 teljesítménye, de hiába a beépített GFLOPS, ha a hardver UBO-ra optimalizált működése miatt minden vertex shader háromszor fut per pixel, és a texture fetch optimális sebességéhez 20-nál is több memóriabetöltésre van szükség egy pixel shaderben. Egyszerűen egy rakás tök haszontalan munkára van kényszerítve a hardver az elavult felépítése miatt. És ez a Vulkan API-tól sem függ igazán, mert GPU-driven pipeline OpenGL alatt is írható. A Vulkan inkább csak ahhoz kell, hogy meglegyen a tízezer rajzolás, mert ennyi például kell az Xbox 360-ra kiadott címek portolásához. És itt óriási a különbség az egyes dizájnok között. tízezer rajzolási parancs egy RDNA 2 architektúrájú IGP-n ~1 ms-nyi processzoridő, de egy Adreno 600 architektúrájú IGP-n ~15 ms. Tehát hiába vagy GFLOPS-ban hasonló vagy jobb szinten a Qualcomm dizájnjában a Samsung-féle Xclipsével, akkora büntetést kapsz a processzorterhelésen az alaparchitektúra rég elavult működése miatt, hogy brutális CPU-limited lesz egy GPU-driven pipeline játékban.
Ez az a gond, amit az Apple korábban észrevett, és most a Samsung is. Egyszerűen se a Qualcomm, se az ARM nem foglalkozik ezzel a gonddal, mert abban élnek, hogy Androidra jóvan ez így, de a Samsung számára fontos az is, hogy az Apple-t elkapja, és ehhez már nem elég a Qualcomm és az ARM, mert azokkal az IGP-kkel csak brutális többletterhelést kapnak, ami az Apple dizájnjait nem bünteti. Ezért váltottak az Xclipsére, mert ebben a többletterhelést gyakorlatilag a tizenötöd részére csökkentették, tehát ugyanahhoz a GPU-driven pipeline kódhoz egy RDNA 2 dizájnnal 15-ször kevesebb processzoridő kell a rajzolások szempontjából, és ez lehetővé teszi azt, hogy az Xbox 360-nál alkalmazott leképezők elérhetők legyenek Androidon is. Qualcomm és ARM IGP-vel ehhez 15-ször erősebb processzorrész kell, az meg már nem fér bele a fogyasztási keretbe, okostelefonoknál sajnos nagyon nem.
Azért elég nagy különbség van a Xenos és a Z430 között. Az egyik legnagyobb a memóriamodellje, ugyanis a Z430-at ultramobil szintre tervezték arcade felhasználásra. És emiatt a Xenos memóriamodellje csak lecsupaszítva került bele, ráadásul az EDRAM is sokkal-sokkal kevesebb volt, ami a Xenosnál nagyon fontos tényező, mert abból nyeri az SSBO modell hatékony feldolgozását. Erre a Z430 képtelen lett volna, mert aprócska tárral rendelkezett volna. Ezt végül a Qualcomm nem is építette bele az utódba, mert hasztalan volt arra a szintre, amire lőttek. Szóval tök nyolc, hogy egy ultramobil IGP tudja GFLOPS-ban az Xbox 360-at, ha nem tudja hatékonyan futtatni azt a feldolgozási modellt, ami a Xenos működését hatékonnyá tette. Lásd Unreal Engine 5 problémái az ultramobil dizájnokon.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
vicze
félisten
"Samsungnak most már nincs más választása."
Ja ezért lesz S24 is Qualcomm... Továbbra is totál hülyeségek ezek a felvetések.
Ráadásul egy GPU-nak nem csak a csak arra optimalizált kódot kell jól futtatnia, hanem a legacy-t is jobban kell futtassa mint a konkurencia, mert jelenleg a játékok 100%-ka legacy.
Ahhoz hogy ez változzon a Samsung olyan kevés, mint mint eme eszmefuttatások valóságalapja. Amíg Androidon a Vulkan elterjedtsége csak egy kerekítési hiba addig miről beszélgetünk lock in HW-kről?"Nyilván az Apple elkapása fontos nekik."
Miben miért? Mi közük a játékokhoz?
Amíg a gyártás technológiájukat nem tudják rendbe rakni és bármilyen fronton a TSMC-vel szemben, nincs miről beszélni...
Apple-t valósan custom CPU nélkül soha nem fogják utolérni és pár hónapon belül lelépi őket az Qualcomm is.Ez az Xbox 360 duma meg rém fárasztó, egy 20éves konzol könyörgök, rég elavult technológia, annak a sebességét, bármelyik krumpli leelőzni és nem kell hozzá Vulkan, meg stb. se. Csak ráadásnak halkan megjegyezném, hogy a Xenos GPU ami a X360-ban van, annak a Adreno 200 aka AMD Z430 direkt leszármazottja és HW-ban szinte azonosak. Szóval elég WTF ezt a X360 duma.
Csak azt nem tudom, hogy miért van az az érzésem, hogy ha eléggé beleásnám maga a többit is meg tudom cáfolni?
-
jerry311
nagyúr
Nyilván az Apple elkapása fontos nekik.
Lehet, de az Appleről Samsnungra váltók tábora megint egy olyan szük vásárlói réteg, amiért kétlem, hogy üzletileg jövedelmező lenne fejleszteni.
Volt pár Androidos flagship telefonom iPhoneok előtt. Kb. 6 éve váltottam iPhonere, van egy Android is, de csak kényszerből.
A baráti/ismerősi kör nagy része már kipróbálta mindkét oldalt aztán leragadt egyiknél vagy másiknál, és úgy néz ki, hogy ez a döntés kb. végleges is. Nem túl meglepő módon az iOS szeretete vagy utálata döntötte el, hogy mit vásárolnak. Hardver, vagy árazás másodlagos dolgok.
Ezért gondolom én azt, hogy meggyőzni egy boldog iOS felhasználót, hogy váltson Andriodra nem lesz túl sikeres... -
TomPack
őstag
Pontosan ezt tudtuk meg az Exynos 2200 megjelenésekor is.
Gyakorlatilag több potenciál lett (lenne) benne a játékok terén mint az akkori Snapdragon megfelelőjében a 8gen1-ben, csak senki nem fejlesztett rá.
És a közvélemény is lehúzta, mert a snapira fejlesztett benchmark teszteken nem hozta azokat a számokat, pedig nagyobb a nyers ereje az Xlipse GPU-nak.ᕦ(ò_óˇ)ᕤ
-
Pikari
addikt
válasz Juhaszatti #34 üzenetére
Bementem kábeleket venni a vinyóhoz. Csak molexes kábelek voltak, egy fél dobozzal. Kénytelen voltam azzal megoldani.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Juhaszatti
addikt
"A vidéki városok számítástechnikai boltjainak vitrinjében tündöklő Radeon 4850 engem meggyőzött arról, hogy ne becsüljem túl a csúcstechnológia elterjedésének mértékét. Az egyetlen számítástechnikai bolt, ami előtt minden hónapban elmegyek, ezzel csalogatja a vevőit. Ha valaki nem hiszi, jövő hónapban szivesen lefényképezem."
Dolgoztam ilyen vidéki üzletben. Nem azért teszik ki, mert azt kínálják a potenciális vevőknek, hanem gyakorlatilag az már egy kiállítási darab. Nálunk is volt kitéve egy öreg Nvidia kártya, ha nagyon akarta volna meg is vehette volna valaki, de érdeklődő sem volt rá soha. Jelenlegi felhasználásra elavult, a gyűjtőknek meg még túl fiatal. De nem azért tartottuk, mert releváns ajánlatnak gondoltuk, hanem gyakorlatilag díszítette az üzletet.
[ Szerkesztve ]
-
Cassi
őstag
Fölösleges erőlködés ez ebben a formában, túl szűk platformra nem érdemes nagyobb összeget befektetni. Még a MacOS-alapú játszás is eléggé döglődik, lásd Steam statisztikák. Ennél több értelme lenne, ha a Samsung is kijönne egy Steam Deck-klónnal, valamilyen irányba javítva a hardvert, például OLED kijelzővel.
-
hapakj
őstag
Nem nyert, nincsenek preferenciáim, ezek csak technológiák. Lehessen velük kihozni a cuccból a maximumot. Vulkan szimpatikus mert open standard, bár néha kullog a DX12 után. Metalban is vannak érdekes megoldások. Számomra alapvetőn a DX12 a legnagyobb meh, de szokszor az MS vezet be legelőször dolgokat (nem mindig). Azt látom alapvetően a 3 modern API erőteljesen másolgatja egymást.
-
-
Pikari
addikt
A topik első hozzászólása cáfol mindent, amit írtál. A saját magad által hozott statisztika sem mutat 85%-os nagyobb támogatást a vulkan apinak.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Milyen hypervagon? Az hogy valaki az utóbbi 5 évben vett egy telefont?
Ezt állítottad:
A vulkant még a hardverek sem támogatják széles körben. A fejlesztők nyilván nem fognak egy olyan platformra fejleszteni, amivel limitálják a saját piacukat.
Én megcáfoltam és érdemben nem tudtál rá reagálni.
-
Pikari
addikt
A hypevagonokra ültett tartalomfogyasztók szokásai sem relevánsak. A tényt az első kommentben olvashatod.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Cserélődik, de még nem tartunk ott, hogy kicserélődött volna. Mivel az 1.4 milliárd eladás nem egyenletesen oszlik meg a 6 milliárd felhasználó között, sokan sűrűbben vesznek telefont, mások ritkábban, amíg a fiókban pihenő előző generációs készülék eljut a kevésbé érdeklődő felhasználókig, az egy évtized. A vidéki városok számítástechnikai boltjainak vitrinjében tündöklő Radeon 4850 engem meggyőzött arról, hogy ne becsüljem túl a csúcstechnológia elterjedésének mértékét. Az egyetlen számítástechnikai bolt, ami előtt minden hónapban elmegyek, ezzel csalogatja a vevőit. Ha valaki nem hiszi, jövő hónapban szivesen lefényképezem.
-
hapakj
őstag
Igazából ha lefordítod az oldalt, akkor a kék gomb azt mondja, hogy "Check out our other products" . Szóval szerintem nem kapható.
S mint már említettem, az alkalmazásfejlesztőknek továbbra sem az a néhány % a piac aki 7+ éves telefonokkal nyüsszög, ha még egyáltalán a működik. A többség amúgy is cserélte 4-5 év alatt egy újabbra ami már biztosan támogat Vulkan-t. A te általad említett évi 1.4 milliárd telefon eladás és az 5.9 milliárdos felhasználó bázis is pont ezt bizonyítja, hogy az aktív felhasználók kezében már naprakész eszköz van (Nem mellesleg a google platform statisztikája is)
-
Pikari
addikt
Igen, kapható. Nem arra utaltam, hogy a friss fejlesztések, amik most pottyannak le a gyártósorról, ne tudnának vulkant. Hanem arra, hogy rengeteg idő, mire az mindenkihez eljut. Például az ilyen régi készletes cuccokat ki kell árusítani, aztán aki megveszi ezt, annak továbbra sem lesz vk még hosszú évekig.
Aki eleve nem rohan pár évente telefont venni, annak sem lesz. Aztán ha már szinte mindenkinek lesz, utána a fejlesztők is talán nagyobb kedvet kapnak rá. De ez nem megy egyik napról a másikba végbe. Ezt írtam fentebb is, nem akarom többször megismételni magam.
-
hapakj
őstag
Ezek 7+ éves platformok, már noname telefonokat sem építenek rájuk. Egy 7 éves telefon pedig nyilván nem széleskörben forgalmazott termék. Igazából ezen a lengyel webshop oldalán meg se tudom állapítani, hogy egyáltalán kapható vagy csak ott maradt.
Rengeteg noname Unisoc SoC-ben is már Vulkant támogat Mali GPU van, vagy a kolléga által írt 2017 Samsung is támogatja.
-
Pikari
addikt
Nálunk egyedül anyám van belebetegedve a mobiltelefonokba. Tavaly kapott a születésnapjára egy zsír új huawei telefont. Azért azt, mert azon elvileg nincs google play, és nem tudja szétvírusozni. Két hét alatt képződött rá egy google play, és fél óránként jön rá egy kihagyhatatlan ajánlat tört magyarsággal, azóta nem követem. A többieknek Android 4-es vagy 5-ös cucca van.
Biztos státusszimbólum, de évente 1.4 milliárd telefont adnak el, úgyhogy azért a döntő többség nem vesz rendszeresen újat.
-
Pikari
addikt
Andreno 300-as széria, 405ig, snapdragon 415/61x/snapdragon 600, 800, mali t6xx/720ig. Wikipedián fent van gyártókra lebontva, hogy melyik chipgenerációtól kezdve támogatják, ha érdekel, addig is a noname olcsó telefonok az üdvözletüket küldik.
-
Egon
nagyúr
Én magasról teszek a telefonokra, gyanítom, hogy a 6 milliárd userből 5,9 milliárd ugyanígy van ezzel.
Ez egyáltalán nem így van. Egyrészt elég széles rétegnek státusszimbólum a telefon, másrészt nagyon ritka az a mobil manapság, amelyik nem mondja be az unalmast 4-5 év után, vagy ha működik is, nem lesz használhatatlanul lassú.
A családban a legrégebbi teló egy 2015-ös Moto G. Egyrészt már lassú mint a tetű, másrészt akkut ezer éve nem lehet kapni hozzá (de a csere sem egyszerű), de legalább működik. A lányom 2017-es Samsung A5-öse 1 éve sz*rt be. Ezt látom a környezetemben, és nagyjából erről lehet olvasni mindenfelé."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
hapakj
őstag
De egyébként tudnod kéne a választ, mert itt ezt állítottad:
A vulkant még a hardverek sem támogatják széles körben. A fejlesztők nyilván nem fognak egy olyan platformra fejleszteni, amivel limitálják a saját piacukat.
Ez alapján közismerten léteznie kellene olyan platformoknak amik elterjedtek, de nem támogatják a Vulkant
[ Szerkesztve ]
-
-
Pikari
addikt
Milyen elterjedt hw van most a piacon illetve a felhasznóknál ami nem támogatja a Vulkant?
Honnan tudjam? Kit érdekel? Hadd fogalmazzam meg máshogy a problémát, mert látom, nem érted. Egyik fejlesztő sem fog azért 1-2 évet eldobni az életéből, meg csomó pénzt beáldozni, hogy vk-ra programot írjon személyesen neked csak azért, mert neked épp erre áll fel. Várj 10-20 évet. Ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Ugyanez van PC-s játékokkal is
Így van, ha felmész steamre, a legtöbb újabb directx alapú title DX11-et használ. Aztán a DX12 már 8 éves API.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
hapakj
őstag
Nem most googliztam ki. Mivel alapvetően ez a szakterületem képbe vagyok az elterjedtséggel.
Természetesen igaz a statisztika. Mi oka lenne hazudni a googlenek a platform képességeiről? És nyilván a Play Store statisztika a lényeges, mivel ez maga a piac, ezen keresztül terjednek az appok.
Az hogy a bevételem 15%-át elbuknám elég nagy csúsztatás. Feltételezed, hogy ilyen régi eszközöket (ami azt sem biztos, hogy telefon vagy tablet) használók is fognak majd játszani, illetve pénzt költeni, ami egyáltalán nem valószínű. Sokkal valószínűbb, hogy az újabb telefonokat használók lesznek azok akik majd appokat vásárolnak és azokban pénzt költenek. (vagy egyáltalán csak játszani, ha a reklámbevételekre gondolunk) S mint cég nekem őket kell kiszolgálnom és nem lebutítanom az alkalmazásomat olyan szintre, hogy fusson azon a 15% eszközön is ami potenciálisan nem vásárló / felhasználó közönség.
Ugyanez van PC-s játékokkal is. Megcsinálhatnák az összes játékot hogy egy 10 éves intel IGP-n vagy XBox 360 menjen, de nyilván nem éri meg, mert a játékos bázis nem ilyen hw-eket használ.
De feltettem egy specifikus kérdést, de akkor megismétlem:
Milyen elterjedt hw van most a piacon illetve a felhasznóknál ami nem támogatja a Vulkant?
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem tettél fel olyan specifikus kérdést, amit az én feladatom lett volna megválaszolni, én nem foglalkozom a mobiltelefonok piacának statisztikáival. Nyilván te sem, hiszem most googliztad ki: és ebben kommentben azóta meg is válaszoltad magadnak a kérdésed, ahol azt mondod, hogy az eszközök 85%-a támogatja a vulkant, és az ES3-mat, a google statisztikái alapján.
Hogy ez mennyire igaz, vagy nem igaz, azt nem tudjuk. A gondlatmenet folytatása és a felesleges vitatkozás elkerülése érdekében tegyük fel, hogy ez egy helyes statisztika. A valóságban biztosan nem az, hanem a googlenek egy play statisztikából vagy az eladásokból előhúzott rottyantása. De induljunk ki abból pusztán a gondolatkísérlet kedvéért abból, hogy a most felhasználóknál lévő eszközök 85%-a tud vulkant.
Ez a 85% pont 15%-al kevesebb a 100%-nál, tehát a bevételed 15%-át elbuknád, ha erre fejlesztenél. Emellett egy program, vagy egy játék kifejlesztése nem 2 perc, nyilvánvaló, pusztán a józan paraszti ész következtében belátható, hogy évekkel ezelőtt (amikor a mostani játékokat elkezdték megírni) a vulkan támogatása ennél is sokkal kisebb volt. következtetésképpen egyértelmű, hogy nem mertek ezzel foglalkozni a fejlesztők. Most úgymond 85%-nál sem igazán mernek.
Mikor fognak merni? Kb 100% körül. Mikor fog ez bekövetkezni? Biztosan nem akkor, amikor a következő kommentedben felengeded a küldés gombról az egeredet.
-
hapakj
őstag
Egyáltalán nem válaszoltál a kérdésre, és te egy magadban nem vagy reprezentatív minta.
A Google saját statisztikája szerint is az aktív eszközök 85%-a támogatja a Vulkan-t (77% Vulkan 1.1-et, s épp kb 85% a ES 3.1-es deviceok száma) [link] Illetve a Google által definiált Vulkan profilok (ami további extensionöket jelent) is egész jól áll. Nagyon próbálod temetni ezt a Vulkant, de a valóság azt mutatja elterjedtsége sokkal nagyobb mint ahogy gondolod.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Mi az elterjedt? Nekem egyik telefonom se tud ES2-nél újabbat. Igaz, nem mai darabok. Egyikben valami 1 magos 800 mhz-s proci van (ezt hordom magamnál, sony xperia, Android 4), a másikban valami 10 éves 4 magos, 32 bites proci (ez egy brand vodafone Android 5-el, a tartaléktelefonom). Én magasról teszek a telefonokra, gyanítom, hogy a 6 milliárd userből 5,9 milliárd ugyanígy van ezzel. Hogy megbecsüld, mikorra jut hozzám egy VK képes telefon, azt rád bízom, de annyit segítek, hogy pénzt nem fogok érte adni, szóval ez csak úgy következhet be, ha valaki nekem ajándékoz egyet.
-
hapakj
őstag
Konkrétan milyen hw az amelyik elterjedt a piacon illetve a felhasználók között ami nem támogatja a Vulkant? Igazából a Vulkan követelményei egész alacsonyak voltak, minden OpenGL ES 3.1-es eszköz képes támogatni és azokból már a Vulkan 2016-os megjelenésekor is egészen sok volt és készültek is hozzá eszköz meghajtók.
-
Pikari
addikt
Kicsit hasonló a helyzet ahhoz, amikor kb 2012 elejéig bezárólag az emberek többségének Windows XP volt a gépén, csak 2011-ben kezdett lejtmenetbe kapcsolni az XP részesedése. Hiába létezett már Vista meg 7 is, DX11-es Fermik és radeon 5xxx kártyák, a kompatibilitás miatt csak 2012 után kezdtek tömegével kijönni azok a szoftverek és videójátékok, amik újabb DirectX és OpenGL verziókat használták.
Most ugyanez van DX12-vel, az újabb OpenGL verziókkal, és a Vulkannal, annyira hajlandóak csak áttállni, kb mintha a fejlesztők fogát húznád kifelé. Ezen némileg segített az, hogy a Win7 támogatása már leállt, és a Steam is dobja a win7et, így néhány fejlesztő már felbátorodott a dx12-re való átállásban. De a vulkan esetében erre még sokat kell várni, hiszen annak a hardveres támogatása sem teljes körű.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. Ez Samsung lock-int fog eredményezni, de a Samsungnak most már nincs más választása. Vagy megy az Apple után, vagy feladja, és marad az androidos versenytársak szintjén. Nyilván az Apple elkapása fontos nekik.
#4 hapakj : A TBDR csak az Imagination. A Mali az Tiled IMR és TBR hibrid, míg az Immortalis inkább Tiled IMR és TBDR hibrid. Az AMD meg a Vega óta DSBR, ami szintén egy Tiled IMR és TBDR hibrid szerűség.
De nem a feldolgozás módja a gond, hanem az, hogy az Apple az Imagination dizájnokat átszabta úgy, hogy hatékonyan kezeljék a Screen Space Buffer Objeck konstrukciójú futószalagokat, amik az Xbox 360-ban elterjedtek. De az alap Imagination, az Adreno és a Mali dizájnok még mindig UBO-ra vannak optimalizálva, és ez nagyon meglátszik, ha GPU-driven pipeline-t nyomnak rajtuk, egyszerűen nagyon rossz a hatékonyságuk ilyen leképezőkkel. Az Immortalis már megy az SSBO felé. Valójában a Samsungnak az SSBO konstrukciójú futószalag kell, mert arra lehet hatékonyan portolni az Xbox 360-szerű leképezőket, vagyis azokat a játékokat, amelyeket az Apple is kiszemelt magának iOS-re. A legtöbb ultramobil dizájnnak a memóriamodellje nem igazán szereti ezeket.
Az egy dolog, hogy tőlük vette meg, de abszolút nem tartja a fejlődést technikai tudásban például a konkurens Immortalissal. Pedig az ARM érdekes módon észrevette, hogy merre kell menni, míg a Qualcomm még mindig azt az az ISA-t reszelgeti, amit 2009-ben vettek az AMD-től. Csak összehasonlításképpen azóta az ARM, az NVIDIA, az Imagination és az AMD is minimum egyszer cserélt ISA-t. Némelyik cég kétszer. Nem véletlen, hogy a Samsung nézelődik, mert ők is érzik azt a marha nehéz láncot, ami az Adreno dizájnokon van, és ez rontja a versenyüket az Apple-lel.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Egyébként az egészben az az érdekes, hogy reverse engineering blogokat olvasva az Apple Mx széria is még erősen TBDR architektúra mint a Mali. Szóval részemről kevésbé a architektúrában van a probléma, hanem a fejlesztők részéről a nemakarásban.
Persze valamit segít, ha egy desktop like architektúra van a mobilokban, de csodát én nem várnék tőle (Egyébként a Qualcomm Adreno és az Intel Arc eléggé hasonlít architekturálisan (TBR)).
Hja egyébként a Qualcomm az ATI-tól vette az Adreno-t Ezért anagrammája az Adreno a Radeonnak
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
"legalábbis a szintetikus tesztprogramok szerint. "
LOL...
Meg minden szerint is... Itt van sz*r a kezemben. Miben kéne gyors legyen? Még nem találkoztam vele. A másik meg a fogyasztása... Olyan jól sikerül SoC lett, hogy egy teljes generációból kellet kihagyni. Mi fogja ezt megakadályozni a jövőben és a fejlesztők bármilyen lehetőséét kidobni az ablakon legközelebb?Ez a véleményírás és a valóság olyan messze vannak egymástól, hogy már másik bolygóról beszélünk.
"el kell kezdeniük anyagilag meggyőzni az egyes stúdiókat, hogy csak nekik, csak az Xclipse IGP-s hardverekre is megéri portolni az egyes címeket."
Ja ki kell fizetni a teljes játék fejlesztését portolását mert egész pontosan 0 vásárló közönsége lesz. 1,5éve is ez a hülyeség lett regélvee és egész pontosan 0 azaz 0 előrelépés történt. És a további fantazmagóriákból se fog semmi megvalósulni.Nameg akkor beszélgessünk arról, hogy ennek az egésznek az az eredménye, hogy platform lock-in-t eredményezne...
-
-
kalimist
aktív tag
Valmiért a droidos játékok elenyészően kis százaléka támogatja csak a Vulkant és inkább az ősi OpenGL-t részesítik előnyben. Ezzel szemben a másik oldalon évek óta minden Metal. Az iOS 12 óta az OpenGL "elavultnak" számít.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Path of Exile 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...