- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Akciókamerák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Hmm, ezt Raspberry mellé OS boot drive-nak el tudnám képzelni. A RasPiKey eMMC modullal egy árban van, de a kapacitás jelentősen jobb, és csak egy SSD, microSD-nél jobb élettartammal.
Kicsit le vagyok maradva, régen ilyet csak ilyen összelegózós formában láttam. Melyik gyártó készít még pendrive formájú SSD-t? -
GSzORO
csendes tag
Ilyet még nem láttam. Mit lehet ezzel csinálni? Egy-két gyakorlati példát mondanátok, mire jó?
-
laed
tag
A 250G-sal majd jót kaszálnak, mert aránylag drága.
-
wise0.tamas
újonc
Szia!
a) pendrive-ként használod: adatokat tárolsz rajta, csak nem a pendrive-oknál megszokott kb. 100MB/sec olvasási és 20-30MB/sec írási tempóval, hanem a tesztben említett 1GB/sec-kel,
b) boot-drive-nak használod: Ventoy rá, és az iso-k, amiket a különböző gépeken boot-olni akarsz (pl. win10 + win11, Ubuntu, GRML, és még egy sereg ISO felfér rá), windows-t tudsz telepíteni, javítani, meg még adatokat is tudsz tárolni rajta, pl. install cuccokat, config backup-okat, tehát egyetlen pendrive az összes géped telepítőjét és config-ját tartalmazhatja, vagyis kb. 30-50 perc a teljes visszaállás az aktuális mentett állapotra, nem pedig napok alatt vagy ott, ahol elromlott a windows...
c) teszt-lemez-ként használod: Ventoy rá, és ISO-k, amiket live üzemmódban boot-olva teszteled a gépeket, amiket hoznak neked.
d) exfat fájlrendszer erre a pendrive-ra, és teló->editor gép közötti adatátvitelhez ezt a pendrive-ssd-t használod, ami sokkal gyorsabb, mint microSD-vel, vagy pendrive-val.
És még egy sereg egyéb dologra használható.
-
Graphics
Jómunkásember
Mármint?
De már lentebb le is írták.Én használok ilyesmit, csak szuper-pendrive-nak hívom.
-Több is van itthon, az egyik 2242-es m.2 SATA SSD-t tartalmaz, 128GB-os Goldenfir SSD-vel
- Másik egy 2280-as m.2 SATA 256-os Intel
- 3. pedig egy 10Gbps-es USB-s kütyü NVME SSD-vel.Telepítők, iso-k, nagyméretű fájlok, stbstb, gyors adatmozgatáshoz.
Komplett rendszermentések Macriummal, DriverPackSolution teljes csomag, van bőven lehetőség.[ Szerkesztve ]
Black Shark Watch GT okosóra eladó, vadiúj bontatlan.
-
jonhy86
csendes tag
Philips 1TB USB 3.0 [link]
-
Graphics
Jómunkásember
Ez miért releváns? Nincs meg az a képessége a kép alapján.
De a sebesség értékei sem.
Ez csak egy külső házba bújtatott m.2 Sata SSD... Nem az, amit a tesztben látsz...
Almát kortehez. Nem ugyanaz a termékkategória..millió ilyen megoldás létezik.
[ Szerkesztve ]
Black Shark Watch GT okosóra eladó, vadiúj bontatlan.
-
őstag
Pár hete vettem egy Adata SC610-et 500 GB-os kiszerelésben. Igaz, az csak USB A, de nekem teljesen megfelel. Kellően gyors, nem melegszik vészesen, és a visszahúzható csatlakozó valamennyire védett is.
Azt nem tudom, mennyire lesz tartós, de egy pendrive-nál sokkal jobb használni.Silicon Power-t régen kedveltem, de két év alatt 5 beszerelt SSD-ből 4 meghalt, úgyhogy inkább tartózkodom a márkától. Tudom, valaki meg az Adata-ra mondja ugyan ezt, de ez van.
Icewolf || kósza ||
-
Sinesol
veterán
Nem ertem mire jo bonyolitani az elnevezest, nekem ez is sima pendrive. Eddig is voltak, gyorsabb, lassabb megoldàsok, a specifikacio alapjan ugyis eldöntheti mindenki, hogy milyen tudasut akar belölük. Most az, hogy milyen chip van benne, pont mindegy, tudja amit kell ès kèsz.
Hogy ON is legyek, nem rossz a cucc, jo latni, hogy itt sem àllt meg a fejlödes, ez a sebessèg ezzel a kapacitassal parositva korrekt. Viszont, miota ket felhöszolgaltatasom is van, kb semennyire nem latom szükseget fizikai adathordozonak.
Egyedül rendszer telepitesre hasznalok pendrive-ot, arra van egy 6-8 èves USB3-as 16 GB-os Sony-m, szerintem kiszolgàl mèg legalabb ennyi ideig.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
-
ToXeN
tag
Én egy Transcend ESD310S 512GB-t vettem, mert a tesztelt termékkel ellentétben csodásan elfér egy pénztárcában, olyan kicsi és kecses. És szerintem pontosan ugyanaz van belül.
"Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra"
-
félisten
Párom piedesztálra emelte az ehhez hasonló eszközt. A telefonjáról és laptopjáról konkrátan az USB C-USB A miatt mindent( fényképek, könyv ,zene, 6 milliárd családi kép stb) lement ,tárol, használ, átmásol ,tök egyszerűen.
Ahogy ő mondja: A rúzsa mellett tartja az egész életét a táskája kiszsebében[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
veterán
Sziasztok!
Jól gondolom, hoy ez egy pendrive? Azért lenne fontos, hogy mert filmet általában úgy nézünk hogy laptopról átrakom pendrive-ra és onnan be a tv-be. Ez, hogy van rajta usb-c és a sokat segítene mert a mac-en csak c van.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
King Unique
titán
"Silicon Power DS72 külső SSD: már majdnem pendrive"
A cím alapján talán nem egyértelmű, hogy ez nem egy hagyományos pendrive, hanem egy külső SSD?
Pendrive max. olyan értelemben, hogy pendrive-hoz hasonló fizikai méretű, pendrive-szerű külső SSD, mint pl. a nemrég bemutatott ADATA SC750 is.A csatlakoztatáshatóság szempontjából meg nyilván nem az a lényeg, hogy pebdrive vagy külső külső SSD, hanem hogy legyen rajta megfelelő csatlakozó, ha USB-C kell a Machez és a tévéhez, akkor olyan. Bár a tévéknél általában USB-A szokott lenni, de sebaj, mert a cikkben szereplő Silicon Power DS72 külső SSD eleve dupla interfészes, USB-A + USB-C csatlakozó is van rajta, így gyakorlatilag minden olyan készülékhez csatlakoztatható, amin van USB 2.0 / 3.X / 4 és Thunderbolt 3 / 4 alapon USB-A és / vagy USB-C port.
[ Szerkesztve ]
-
Mik^
tag
válasz King Unique #22 üzenetére
Jó lenne itt pár dolgot tisztázni.
A pendrive (hordozható adattároló) USB-csatlakozóval egybeépített flash memória.
Az angol jobb:
A USB flash drive -- also known as a USB stick, USB thumb drive or pen drive -- is a plug-and-play portable storage device that uses flash memory and is lightweight enough to attach to a keychain.A solid-state drive (SSD) is a semiconductor-based storage device, which typically uses NAND flash memory to save persistent data.
Minden pendrive SSD-t tartalmaz, ahogyan az SD kártyák is vagy a flash alapú SATA diskek is pl.
Szóval ez nem SSD, hanem pendrive ami SSD-t tartalmaz és fizikailag kicsit nagyobb mint a mai átlag pendrive és gyors. Az SSD kifejezés pendriveok esetén a sebesség miatt terjedt el, mert az NVME SSD-k (amit pl. a PC-kbe építenek be és nem pendrive formátumúak) gyorsak és ha egy pendrivera azt mondják, hogy SSD, akkor a vevő feltételezi, hogy gyors.
Ettől még minden pendrive SSD-t tartalmaz de nem minden SSD pendrive[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz King Unique #22 üzenetére
Azért kérdeztem mert az őskorban az ssd-knek rengeteg nyűgje volt, trim stb amihez kellett egy normál OS ami kezeli. A mac nyílván jól kezeli csak abban nem voltam biztos, hogy a WEBos is fel van erre készítve.
Emlkészem anno amikor win xp alá raktam életem első ssd-jét fél órát kellett a biosban mókolni, hogy jól működjön ls ne halljon meg idő előtt. Kicsit belém égett.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
tibaimp
nagyúr
Jó ez, de valóban "sima" levehető kupak jobb, és valószínű időtállóbb, lett volna a két végére! (amíg el nem veszíted, de az más tészta)
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
nagyúr
Nem értelmesebb megoldás venni egy jó m.2 portable SSD házat és abba venni egy ajánlott, megbízható SSD-t?
Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
Lokii
aktív tag
Ja én is akartam Samsungot 500 GBosat(SSD alapú )csak nem tudtam hogy B450 pron van e C... És figyelmeztetett Oazisban a csávó , Asat akartam de az nem volt így maradt volna C.Hát Kingston exodia szörnyű bootnak, vissza kellett volna vinnem 14 napon belül. garudàt és hasonló linuxot akartam volna liveban kipróbálni
Cs2 , TF2 egyéb játékok ráférnek, GTAO meg méretes dolgok meg SSD vagy performance hdd
Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
DarkByte
addikt
Ezen már nagyon régóta túl vagyunk, az SSD-k vezérlői elintézik ezt maguknak
De szóval a lényeg hogy mind a pendrive-okban, mind az SSD-kben NAND Flash van.
A körítés nem mindegy. Mennyire komoly vezérlő elektronika van köréjük. A normál pendrive-oknál / microSD-knél közel semmi (illetve ez sem igaz, mert vannak jobb kártyák, pl. a WD Purple QD101 sorozat ami jobban tűri az írkálást).Egy SSD-ben van egy komplett második beágyazott számítógép tkp., komolyabb wear leveling-et csinál a szektorok egyenletes terhelésére, van saját DRAM memóriája amivel cache-el és még gyorsabbá teszi az egész működést, képes több NAND chip-et összefogni amivel a párhuzamosítás okán megint nyer teljesítményt, stb-stb.
A végső eredmény ugyanaz, hogy mindkettő USB mass storage device-ként látszik a host számára.
Lokii: valahogy Kingston-okkal nekem sincs jó tapasztalatom egy ideje.
Tsebacsi: de, csak nem lesz ennyire kompakt.
[ Szerkesztve ]
-
shaddam
aktív tag
Pár hete vettem pont egy lenovo 256 gigás pendriveot (izé ssd-t) én azért jobban örülnék ha ezek inkább pendrivenak lennének nevezve, mert ha webshopban nézelődök akkor arra keresek, az ssd nekem más
RájzenHét 1700|GTX 1060 #TeamZsarnokgyík #Internetesvérpistike Retro multis mókák---> http://szondi.ninja
-
tibaimp
nagyúr
válasz thompherkins #30 üzenetére
Én ezt megoldottam wi-fi kapcsolattal
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
King Unique
titán
Hát azért nem egészen "Minden pendrive SSD-t tartalmaz", ez ilyen formában nem helytálló, max. az, hogy flash alapú USB-s meghajtó, angol megnevezés szerint USB flash drive.
Ahol a gyártóknál is eleve 2 külön kategória szokott lenni, az "USB Flash Drive" (pendrive) és a "External / Portable SSD" (külső SSD), így van ez a jelen cikk témáját adó Silicon Power esetében is.
Ha annyira pendrive-ot akarnak erre ráhúzni egyesek, akkor az a vicc, hogy a gyártó termékpalettáján a DS72 az "USB Flash Drive" kategóriában szerepel, vagyis végül is ráfogható. Egyébként meg a tejesítménye és technikai jellemzői alapján nyilván nem egy hagyományos pendrive-ról van szó, hanem inkább egy külső SSD-ről.
Az ADATA már reálisabb, annak kínálatában a szintén pendrive-hoz hasonló fizikai méretű SC750 már az "External SSD" kategóriában szerepel, a pendrive-ok meg az "USB Flash Drives" kategóriában.Tehát nem, nem minden flash alapú USB-s külső meghajtó pendrive.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Csak ugye már nem az őskorban vagyunk, meg a mai modern külső SSD-knél már alap szokott lenni a TRIM illetve UNMAP nevű USB-s megfelelőjének a támogatása, az NVMe-alapú megoldásoknál meg elvileg már beépített a Dataset Management deallocate működése és nem az operációs rendszernek kell külön küldözgetni, továbbítani a parancsot, mint az ATA TRIM esetében.
USB-s meghajtók és azok funkcióinak támogatása szempontjából a normális operációs rendszerek = asztali operációs rendszerek, mint pl. Windowsok, Linuxok, macOS verziók, stb. Ellenben pl. az okostévéken futó webOS már nem feltétlen, meg az hogy pontosan mit kezel és mit támogat, passz.De amúgy nem világos az aggodalom, mivel a külső SSD-k, a pendrive-szerű külső SSD-k eleve komolyabb cuccok, mint a hagyományos pendive-ok, az előbbieknek szinte csak előnyeik vannak az utóbbiakkal szemben, eleve gyorsabbak, nagyobb írástűréssel rendelkeznek, van S.M.A.R.T., UASP, normális (aktív vs. passzív) wear leveling, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Mik^
tag
válasz King Unique #32 üzenetére
Minden pendrive SSD-t tartalmaz.
Flash memory is an electronic non-volatile computer memory storage medium that can be electrically erased and reprogrammed. The two main types of flash memory, NOR flash and NAND flash, are named for the NOR and NAND logic gates. Both use the same cell design, consisting of floating gate MOSFETs.
Milyen memória van az SSD-ben? Igen, NAND. Tehát:
NAND flash = flash memory
NAND flash = SSD
Ebből következik:
NAND flash = flash memory = SSD
"USBFlash Drive"(pendrive)= SSDIgen, a napi közbeszédben nem ugyanazt jelentik, de a technológia ugyanaz : NAND
Egy elég jó cikk https://www.kingston.com/en/blog/pc-performance/nand-flash-technology-and-ssd
A Wikipédia is jó:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Flash_memoryEgyébként meg a tejesítménye és technikai jellemzői alapján nyilván nem egy hagyományos pendrive-ról van szó, hanem inkább egy külső SSD-ről.
A pendrive csak azért pendrive, mert kicsi. A pendrive a méretet definiálja (bár nincs rá szabvány szóval...) az SSD meg a technológiát. Szóval ha valamit külső SSD-nek nevezünk akkor az nagyobb mint egy pendrive, de a teljesítményt nem definiálja.Ennél érthetőbben szerintem nem tudom kifejteni.
-
King Unique
titán
Itt gyakorlatilag már a Wikipédiáról idézgetett szószedetre alapozott állítások is szépen ütik egymást.
"The two main types of flash memory, NOR flash and NAND flash"
vs.
"NAND flash = flash memory""USB Flash Drive" (pendrive) = SSD"
vs.
Még a gyártók is külön kategóriába sorolják a kettőt, lásd pl. ADATA "USB Flash Drives" (pendrive) és "External SSD" (külső SSD), ahogyan a jelen cikkben szereplő Silicon Power szintén az "USB Flash Drives" és "Portable SSD" termékkategóriákkal."A pendrive csak azért pendrive, mert kicsi."
"Szóval ha valamit külső SSD-nek nevezünk akkor az nagyobb mint egy pendrive"Nem, még ez sem igaz ilyen formában, lásd pl. ADATA SC610 külső SSD, amely fizikai kialakításra és méretre is gyakorlatilag pont olyan, mint egy pendrive.
Nem is kell, ha eleve ellentmondásos és nem teljesen stimmel...
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
válasz King Unique #35 üzenetére
Hordozhato, kis meretü, usb csatlakozoval ellatott, plug and play flash drive, ez a pendrive. Ennek ez itt megfelel, ennyi.
Egyebkent reszben a funkcio is definialja, megkerdezel egy atlagembert, nekik ez egy pendrive. Magyarazhatod az architekturalis különbsegeket, nem fogja erdekelni, csak hasznalni akarja es ennyi a lenyeg.
Na mindegy, a lenyeg, hogy felesleges az elnevezesen lovagolni.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Nem feltétlen kizárólag csak USB-s lehet, létezett korábban pl. eSATA csatolós pendrive is.
A cikkben szereplő DS72-t a gyártó az "USB Flash Drives" kategóriában tünteti fel, tehát igen, ha valaki nagyon pendrive-ozni akar, akkor ráhúzható.Az átlagos, laikus felhasználókat inkább hagyjuk, akik rendszerint eleve nincsenek tisztában ezekkel és egyéb kapcsolódó elnevezésekkel sem. Sőt, még pl. ezen az IT-s fórumon is gyakran olvasni szimplán csak "USB" megnevezést pendrive-ra és akár egyéb USB-s meghajtóra is, amiről először azt hittem, hogy a gazda felőli USB-portra vagy az eszköz felőli csatlakozóra céloz az illető, majd utólag kiderült, hogy nem, hanem magára a külső meghajtóra érti.
[ Szerkesztve ]
-
Mik^
tag
válasz King Unique #35 üzenetére
Én több cikket is küldtem amiben elmagyarázzák, hogy az adattárolásra használt szilárdtestalapú meghajtók (jellemzően) NAND gyors (flash) memóriából vannak.
Te pedig arra hivatkozol, hogy egy-két gyártó hogyan nevezi el a termékét.
Hagyjuk...
Jó pihenést a hosszú hétvégére! -
DarkByte
addikt
Szerintem már ti se tudjátok miről vitatkoztok igazából
Pendrive = az elnevezés itt a formára vonatkozik (szó szerint "golyóstoll formájú meghajtó"), nem a bel tartalomra. Az egy dolog hogy ezek az eszközök történeti okokból tipikusan egy nagyon egyszerű flash memória chip-et tartalmaznak ráaggatva USB interface-re.
SSD = ez pedig az FDD/HDD elnevezés rokona, PC-s szakirodalom felől született, számítógépben külső vezérlő által hajtott tipikusan flash memória alapú tároló. (a neve a működését rövidíti, solid state drive = nincs benne mozgó alkatrész, még a másik kettőben forog a lemeztányér). Az egy dolog hogy azóta az SSD-ket is elkezdtük hordozható, gépből kivehető formában használni.
A cikkben lévő eszköznek az elnevezés szerencsétlen, mert a kettő halmazának találkozása: pendrive formájában, de bel tartalomban az SSD-k jellemzőivel.
Ezeknek még nincs elkülönített elnevezése, de valójában kijárna neki. Pl. a valaki által itt korábban írt super pendrive egész találó. (gyorsabb, megbízhatóbb, tartósabb, nagyobb kapacitású mint egy klasszikus pendrive)
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Azokból pedig több helyütt ellentmondásos állításokat kreálva, mint a linkelt példák is szemléltetik.
Hát azért az talán kicsit mérvadóbb, hogy az adott gyártó hogyan nevezi a saját termékét és melyik kategóriába sorolja, mint hogy a Wikipédián mit írogatnak. Ami egyébként nemcsak annál a hivatkozott egy-két gyártónál van így, hanem kb. az összes többinél is, pl. a Kingston esetében is külön USB Flash Drives és External SSDs kategória, ott sem "USB Flash Drive = SSD", a Samsungnál szintén külön USB Flash Drives és külön Portable Solid State Drives kategória, stb.[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
Az nem semmi , én azért egy HDDre rámásolom , később még egyre. És annyi hogy képek és videókat is lemasolhatom mappástol azt kész? Régen operációs rendszer nélküli telóról mentettem le képet de valahogy elkallódott pedig volt egy jó kép a narancssárga Volkswagen T3asról, de akkor se volt túl bonyolult
Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
félisten
Mindent persze mappástól kategorzál egy az egyben másolgat. Sőt ,a NAS is látja ,ha rá van dugva vagy a telójára vagy a laposra, tehát igazából tényleg egy mobil SSD a mai kornak megfelelő csatlakozófelületekkel ami a mobil és pc között elérhetővé tesz mindent offline környezetben is.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Neurotoxin
őstag
Köszönöm a tesztet, már régóta keresek gyors, hordozható SSD-t, leginkább nagy méretű videófájlok hordozására és lejátszására. Akkor marad a PX10...mert a DS72 csatlakozó dugói ténylegesen a termék gyenge láncszemei..Van már egy SP külső winchesterünk a cégnél, nagyon szeretem.
18 éve a PH! lapcsaláddal!
-
Mik^
tag
válasz King Unique #43 üzenetére
Üdv,
esetleg arra valami link, hogy egy átlagos flash drive az nem tartalmaz szilárdtest alapú meghajtót? Ill. ha a flash drive az nem NAND, akkor mi is?
Köszi[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
A #35-ben lévő példák világosan szemléltetik, hogy mi a gond azokkal az állításokkal és miért ellentmondásosak, azon nagyon nincs mit magyarázni.
Az "egy-két gyártó hogyan nevezi el a termékét" állítás pedig szintén cáfolva lett újabb példákkal, ellenben ellenpéldákat nem láttunk még egy darabot sem, miszerint a többi gyártónál a pendrive, külső SSD stb. kivétel nélkül egytől egyig mind az USB Flash Drive vagy pendrive vagy NAND termékkategóriába lenne sorolva, vélhetően nem véletlenül.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen