2019. augusztus 18., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Serviio

Hozzászólások

(#677) falco1 válasza Flashget (#644) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Sziasztok !
Látom, hogy a kezdetektől él ez a mítosz a fórumon. Szóval elöljáróban: a serviio/ps3 media server NEM HASZNÁL directshow kodekeket, így ffdshow-t sem.

Magyarázat:
A serviio platform független java alapú program. Az ffdshow és egyéb kodek pack-ek directshow filtereket telepítenek, amik windows specifikus összetevők. Ezeket a natív COM alapú filtereket java alapú programok, mint a serviio/ps3ms ha akarnák sem tudnák használni. De nem is akarják. A serviio kizárólag a packban lévő ffmpeg -et használja transzkódoláshoz (a ps3ms -ben be tudod állítani, hogy ffmpeg vagy mencoder legyen-e a transzkódoláshoz használt motor). És ezeket is csak transzkódoláskor. Egyébként ha a tv (vagy egyéb DLNA eszkösz) ismeri az adott formátumot, akkor még az ffmpeg sem jön szóba.
A folyamat valahogy így néz ki.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118986912&t=9198641

A lényeg tehát az, hogy ha formátum problémátok van, azon kodek pack/ffdshow telepítés nem fog segíteni, ellenben a config\profiles.xml módosításával tudjátok befolyásolni, hogy a serviio milyen paramétereket adjon át az ffmpeg-nek.

[ Szerkesztve ]

(#680) falco1 válasza Flashget (#679) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Szia!
Nézd, én kétségek nélkül elhiszem ezt neked, de a helyzet az, hogy ez véletlen egybeesés.
De akkor rákérdeznék: mégis mire használja a serviio az ffdshow-t, és miért ne működne nélküle ?
Abban remélem egyetértünk, hogy ha nincs transzkódolás, akkor semmiféle szerepe nem lehet. Ha pl. az eszközöd támogatja az M2TS konténert és az MPEG2 -t natív módon, akkor azt egyből le tudja játszani az eszköz, nem kell hozzá más csak a stream egy az egyben átadása. Transzkódoláskor ellenben kell, akkor viszont ez történik:
process explorer - serviio transzkódolás:

Vagyis a serviio az ffmpeg-et hívja direkt módon a kódoláshoz.
Kérem a cáfolatot érvekkel alátámasztani.

Szerintem az sem utolsó érv, hogy a serviio dokumentációjában is az általam leírt verzió szerepel, és sehol sincs említve windows esetében az ffdshow, vagy bármely kodek pakk.
http://serviio.org/component/content/article/10-uncategorised/5-getting-started

Hidd el, tudom hogy működik a windows natív windows technológiákat (Directshow, Windows Media Foundation) használó programok esetében jómagam is foglalkozom programozással.
A Desktop Movie az én programom
Review
Download

A serviio hidd el, nem használ ilyet. Az viszont igaz, hogy az ffdshow is használ ffmpeg-et, de nem fordítva ! Az ffmpeg-nek pont az a lényege, hogy multiplatform és nem használ platformfüggő kodekeket.

Szerintem csak úgy teszt gyanánt ideiglenesen nevezd át az ffdshow könyvtáradat (így nem kell letelepíteni, és később visszanevezheted) és nézd meg, hogy a serviio-t érdekli-e, hogy az ffdshow fájljai nem elérhetők. Elárulom: nem.

[ Szerkesztve ]

(#689) falco1 válasza fesii (#686) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Megoldható. Hozzávalók:

1.Screen Capture Recorder
Elég a 'Device Only' verziót letölteni, olyan 300kb körül van.
2. VLC Media Player.
3. Serviio.

Először Screen Capturer Recorder-t telepíted. Ezután VLC elindít majd Media->Streaming->Capture Device. Itt kiválasztod a Capture mode-nak a directshow-t, majd a video device-nak a screen-capture-recordert.
Audio device lehet akármi, ha élő hangot akarsz akkor pl. a webkamerád mikrofonja, ha a gép hangját akarod akkor a hangkártya audio input-ja.

Ezután Stream->stream majd destination rész -> Add new destination http (8080). Engedélyezed az enable transcoding-ot majd választasz szívednek kedves kodekeket. ->Next ->stream.

Serviio console -t elindítod ->library -> online sources. Itt hozzáadsz egy új live streamet és megadod a géped címét és a választott portot. pl: http://192.168.0.3:8080.

Végül a TV-n serviio -> video -> online és ott kell lennie az új streamnek.

Lehet, hogy nem a legegyszerűbb, de működik. Nálam olyan 3-4 sec. a késése a TV-n megjelenő streamnek.

[ Szerkesztve ]

(#690) falco1 válasza ACE- (#685) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Előző poszt

[ Szerkesztve ]

(#693) falco1 válasza ACE- (#692) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Szia,
lehet többet tudnék segíteni, ha leírnád, hogy mi nem működik. Ha a streamet látod, (és pl. ha a PC-n a browserben adod meg a címet a browser el tudja érni, vagyis kapsz egy fájl letöltése dialog boxot) akkor kodek gond lesz.
Mivel nekem Sony TV-m van, és a Sony-k nagyon nem mindenevők én MPEG-TS konténert MPEG2 video-t
és A52/AC-3 audiót használok.

Én ezzel a parancssorral indítom a VLC-t, persze ebben javítanod kell az útvonalat, meg a hangkártya nevet ha neked ettől különböző. Valamint a video felbontást is állítsd be. Nekem a desktopom 1680x1050 felbontássú, de az már nagyon terheli a rendszert, szóval felezem a horizontális meg a vertikális pixelszámot is. Mivel az 1050 fele nem osztható néggyel ezért kell az 1 pixel korrekció.

C:\PROGRA~1\VideoLAN\VLC\vlc.exe -vvv dshow:// :sout=#transcode{vcodec=mp2v,vb=10000,scale=0,fps=30,width=840,height=524,acodec=a52,ab=192,channels=2,samplerate=48000}:http{mux=ts,dst=:8080/} :no-sout-rtp-sap :no-sout-standard-sap :ttl=1 :sout-keep :dshow-vdev=screen-capture-recorder :dshow-adev="Realtek HD Audio Input" :dshow-aspect-ratio=8\:5 :dshow-caching=200

De Samsung esetében szerintem működik az MP4 is.

C:\PROGRA~1\VideoLAN\VLC\vlc.exe -vvv dshow:// :sout=#transcode{vcodec=h264,vb=2200,scale=0,width=840,height=524,acodec=mp4a,ab=192,channels=2,samplerate=48000}:http{mux=ffmpeg{mux=flv},dst=:8080/} :no-sout-rtp-sap :no-sout-standard-sap :ttl=1 :sout-keep :dshow-vdev=screen-capture-recorder :dshow-adev="Realtek HD Audio Input" :dshow-aspect-ratio=8\:5 :dshow-caching=200

(#697) falco1 válasza ACE- (#696) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Semmi extra.
A beállítás nálam ennyi:

Mondjuk az érdekes, hogy nálam pont a VLC 'Desktop' beépített eszközével nem megy a dolog, csak a direstshow screen capture ad eredményt.

Tesztelés céljából azért nézd meg, hogy a serviio tényleges online stream esetében működik-e.
Ez a NASA live stream címe, add hozzá live streamként:

http://iphone-streaming.ustream.tv/watch/playlist.m3u8?cid=6540154&stream=live_5&appType=103&appVersion=3&conn=wifi&group=iphone

(#698) falco1 válasza ACE- (#696) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Ó b.... Teljesen elfelejtettem, de kell, mégpedig a serviio plugin könytárába be kell másolni a livefeeds.groovy
fájlt.

http://forum.serviio.org/viewtopic.php?f=20&t=3820

(#702) falco1 válasza ACE- (#701) üzenetére


falco1
(csendes tag)

A NASA live stream, vagy bármely más online stream megy a serviio-n keresztül ?

(#704) falco1 válasza ACE- (#703) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Akkor ezek szerint ez tényleg generális serviio probléma nálad. Mégpedig az alapértelmezett, plugint nem igénylő (tévedtem, ugyanis a szimpla live streamek nem igényelnek semmilyen plugint, kipróbáltam) Live stream típusú cuccok nem mennek nálad. A youtube ugyanis igényel plugint. Csak a biztonság kedvéért megkérdezem, hogy az új online tartalom hozzáadásakor az első mezőt (Source type) átállítottad Online/RSS atom feed -ről 'Live stream' -re ? A youtube gondolom 'Online/RSS atom feed' vagy 'Web Resource' beállításokkal megy.

Szerintem próbáld meg egy szűz serviio telepítéssel megnézni a dolgot (üres plugin könytár). Én a napokban raktam fel egy teljesen 'gyári' állapotú serviio-t egy ismerősnél a Samsung TV-jéhez (2012-es modell) ás a Live stream típusú http tartalmak pl. NASA stream egyből mentek.

(#707) falco1 válasza ACE- (#705) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Win Vista/7/8 esetében már nem a hangkártyát kell látnod, hanem a bemeneteket külön-külön.

Ha nem látszanak, akkor ellenőrizd, hogy maga a rendszer látja-e őket. A 'stereo mix', 'what you hear' vagy hasonó nevű virtuális bemenetek csak gyártói driverrel szoktak elérhetők lenni ( akkor is csak úgy, ha engedélyezed, hogy mutassa a letiltott eszközöket), a default windows HD audio driverrel nem. Márpedig ezek szükségesek ahhoz, hogy a PC hangjait fel tudd venni vagy ki tudd küldeni streamre.

Szal nézd meg, hogy a windows látja-e.

Ha itt sem látszanak, baj van. Akkor ellenőrizd, hogy az eszküzkezelőben legalább látszik-e az audió eszköz.

(#709) falco1 válasza ACE- (#708) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Igen, ezt kéne tenned. (Ízlés kérdése, hogy melyiket. Ha tudod ki az audio chipset vendor, akkor töltheted a legújabbat. Ha nem, akkor egyszerűbb előbb betenni az alaplap CD-jét, azután úgyis kiderül)

[ Szerkesztve ]

(#712) falco1 válasza ACE- (#711) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Egyik sem fontos. Az a lényeg, hogy a ' Hangezköz neve' legyen beállítva a stereo mixre. Ezen keresztül már menni fog a PC hangja a streamre. Most már csak a serviio problémát kell megoldani :)

(#716) falco1 válasza ACE- (#713) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Ok, akkor állítsd be a Windows 'Recording devices' paneljén úgy hogy jobb klikkelsz a 'stereo mix' eszközön hogy az legyen az alapértelmezett felvevő eszköz, és az alapértelmezett kommunikációs eszköz is. Ezután probálj meg lejátszani bármilyen audio fájlt, és nézd meg, hogy a panelen a stereo mix eszköz melletti volume meter jelzi-e, hogy működik.

[ Szerkesztve ]

(#730) falco1 válasza lkristóf (#728) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Szia,
a későbbi posztok egyikében
utaltam rá, hogy a kódólásnál a legtöbb kodeknél gond ha a vertikális/horizontális pixelszám nem osztható legalább néggyel. Az 1366 esetében pedig ez a helyzet. Próbálkozz az 1360 értékkel inkább.

Feliratos filmeket a Sony TV-k esetében tapasztalatom szerint a PS3MS jobban kezeli.

[ Szerkesztve ]

(#804) falco1 válasza zolikaDB (#803) üzenetére


falco1
(csendes tag)

A serviio nem "játszik le" le semmit sem, a TV-d (egyéb renderer) az, ami a filmeket lejátssza.
Általánosságban annyi mondható, hogy ilyen esetben ellenőrizd, hogy a transcoding engedélyezve van-e, és próbálkozz másik eszköz profil beállításával. A Sony Bravia 2009 profil pl. minden avit mpeg2 -vé alakít, ezt a legtöbb TV megeszi. Külső USB -ről közvetlenül ezeket az AVI -kat gondolom ugyanúgy nem játssza le a TV-d , de azért ellenőrizd le.

(#806) falco1 válasza zolikaDB (#805) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Eszközprofilok:
Status->Renderer Profile (a Generic DLNA profile nem jó, mert azzal nem működik a transzkódolás!)

Transcoding:
Delivery->Transcoding->Enable transcoding

(#812) falco1 válasza zolikaDB (#808) üzenetére


falco1
(csendes tag)

1. Jó lenne tudni, hogy milyen vason fut a serviio, mert pl. az is gond lehet, hogy a valós idejű transzkódolás nem elég gyors, nem készülnek el időben a nézhető framek. Próbáld ki, hogy az indítás után megnyomod a pause-t , és vársz egy kis ideig. A tekerés biztos ezért nem megy, mivel a serviio lényegében egy ideiglenes fájlt renderel le, és amíg ez nincs kész, addig nem tudsz a még nem létező framekhez tekerni.

2. Az 1. probléma egyébként azért léphet fel, mert rossz a profil beállításod. Ha USB-ről fut a video, akkor nincs szükséged transzkódolásra. Eddig még nem írtad le a TV-d típusát, de azt kéne megadni. (A Sony Bravia 2009 megadásával pl. biztos, hogy kényszeríted a transzkódolást)

3. Előttem szóló kollégák nagyon helyesen leírták, hogy Wifi esetében lehet sávszélesség probléma is, ugyanis a wifi nem full duplex, nem tud egy időben adni és fogadni is wifin a router, tehát a sávszélesség feleződik, ha a PC és a TV is wifin keresztül kapcsolódik.

4. Ha a 3. a probléma és az eredeti stream már eleve nem megy át wifin, akkor a transzkódolás a megoldás, csak alacsonyabb bitrátával. A serviio\config mappájában van a profiles.xml fájl. Ebben tudod módosítani, hogy az ffmpeg-et milyen paraméterekkel hívja meg a serviio (nyúlkálás előtt csinálj másolatot!). Pl. keress rá a sony bravia 2011 profilra. Ott találsz egy ilyen részt:

<!-- All Others video/audio codec will be transcoded into mpeg2ts, mpeg2video and ac3 audio -->
<!-- expected profile MPEG_TS_SD_EU/MPEG_TS_SD_NA/MPEG_TS_SD_KO -->
<Video targetContainer="mpegts" targetVCodec="mpeg2video" maxVBitrate="10000" targetACodec="ac3" aBitrate="192" forceInheritance="true">

Ha a maxVBitrate="10000" -et átírod pl. maxVBitrate="5000" -re, az biztos átmegy wifin is.

(#816) falco1 válasza bluobluo75 (#815) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Ha bármelyik eszköz wifin keresztül kapcsolódik, akkor lehet pl.a szomszéd ráállt arra a csatornára amit te használsz, valaki erősen használja a mikrót, cordless telefont, bluetooth-t. Meg persze páratartalom, szerencsétlen csillagegyüttállás, baljós árnyak, akármi :)
Ellenőrizd le, hogy a wifid ugyanazt a sávszélt biztosítja -e, mint tegnap.

[ Szerkesztve ]

(#818) falco1 válasza bluobluo75 (#817) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Ha wifin jön a torrent és bármelyik DLNA eszköz (szerver/kliens) wifit használ akkor igen.

[ Szerkesztve ]

(#821) falco1 válasza Firka30 (#819) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Persze. G-s wifi mellett a maximum elérhető megbízható sávszél olyen 2MB/sec körül van, ezt azért bőven átlépik az 1080p anyagok. Engedélyezett transzkódolással alapértelmezett maxVBitrate értékekkel meg biztosan (config\profiles.xml).

(#822) falco1 válasza utgyuru (#820) üzenetére


falco1
(csendes tag)

A megfelelő "Renderer profile" beállításával. A transzkódolás csak akkor aktív, ha a profil szerint megadott eszköz nem támogatja az adott formátumot. Finomhangolni a config\profiles.xml -ben az adott profil szerkesztésével lehet.

(#890) falco1 válasza Qlty (#887) üzenetére


falco1
(csendes tag)

"A lényeges dolog mivel a serviio a gépeden lévő codeket és filtert használja ezért a zökkenőmentes használat miatt rakjátok fel a FFDShow"

A kolléga ebben akkoriban tévedett. A Serviio NEM használ kodekeket, csak az ffmpeg.exe -t (benne van a serviio csomagban). Bővebben itt és itt.

"Ez azt jelenti hogy a PCn lévő filmeket már csak a VLCvel tudom lejátszani? Mert ezzel a codecel más lejátszónál nincs hang, jelen esetben egy mkvnál. Erre megoldás valakinek?"

Nem, nyugodtan hagyd fenn a meglévő directshow és VfW kodekeket, a serviio nem foglalkozik velük.

[ Szerkesztve ]

(#928) falco1 válasza tzimash (#926) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Korábbi poszt:

"wifi nem full duplex, nem tud egy időben adni és fogadni is wifin a router, tehát a sávszélesség feleződik, ha a PC és a TV is wifin keresztül kapcsolódik."

Szóval egy G-s routernél az rendben, hogy a net 20 mbit/sec körül jön (ez nagyjából a maximum), de ha már 2 eszközöd kommunikál egymással wifin keresztül akkor már csak 10 mbit jut egy eszközre.

(#946) falco1 válasza ACE- (#929) üzenetére


falco1
(csendes tag)

"de ha már 2 eszközöd kommunikál egymással wifin keresztül..."

Itt most konkrétan arról az esetről volt szó amikor a 2 eszköz egy PC és egy TV , és a TV azt az stream-et játssza le, amit a PC host-ol. Ebben az esetben pont feleződik a sávszél mind a küldő, mind a fogadó irányában.

(#971) falco1 válasza Ejelhar (#970) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Azért, mert a csatornák között átfedés van, a 6-os belever a 7-esbe és a 8-asba is.

Igazából még a 9, 10 -be is :).

Csak 3 teljesen átfedés nélküli wifi-s csatorna létezik (a G-s szabvány 22Mhz-es tartományai esetében): 1,6,11.

@ACE-
Mégcsak nem is N-es a router, Linksys WRT160NL-el megy és nem akad. Erre varrj gombot.

Persze, senki nem állított olyat, hogy ilyen nem lehetséges. A probléma inkább az, hogy azoknak a feltételeknek, amelyek egy ilyen ideális wifi-s hálózathoz kellenek legjobb esetben maximum a felét tudod garantálni. Ilyen pl. a jó hardver és jó szoftveres konfig. A másik fele ellenben teljesen esetlegesen alakul.
Pl. egyáltalán nem te uralod, és nincs befolyásod arra, hogy a szomszédság routerei éppen hogy váltanak csatornát. És még sok más egyéb is ebbe a kategóriába tartozik.

(#1209) falco1 válasza Flashget (#1199) üzenetére


falco1
(csendes tag)

"eleve a megjelenítés nem olyan mint egy céleszközön.
magad is megtudsz győződni a saját szemeddel mi a különbség pl. mkv fájlt lejátszva a tv beépített lejátszójával és egy céleszközzel.
a tv-k Mo-n és európában 50Hz megjelenítésére vannak tervezve a 24Hz-et (vagyis a mozis nézet)nem tudják. Ezért kell külső lejátszó pl. BD lejátszó hozzá"

Ha ez így lenne, akkor a külső eszköz használatával sem menne a kadenciahelyes lejátszás. Az ellentmondás ugyanis, hogy a TV NEM tudja soha a 24hz-et, külső eszközt rákötve viszont helyesen játssza le (vagyis tudja a 24 hz-et).

Amit Te tapasztalsz az abban az esetben áll elő, ha a TV a HDMI bemenetén tudja kezelni a 24p anyagot natív (film) üzemmódban, de más bemenet vagy a belső lejátszója esetében nem.

Ha az adott TV csak 50 HZ PAL (vagy 60 HZ NTSC) megjelenítésére képes akkor mindegy, hogy külső eszközt vagy beépített lejátszót használsz, sosem lesz kadenciahelyes a lejátszás.
( Ekkor vagy a TV, vagy a BD player, Mediabox kénytelen a 3:2 pulldown -t vagyis a 24->60 átalakítást megcsinálni, de az az eredmény bármely esetben az, hogy nem tökéletesen folyamatos kép)

A Te TV-d valószínűleg akkor úgy működik, hogy tudja a natív 24p (24hz) lejátszást, de csak HDMI bemeneten. A mai TV-k közül viszont több ( pl. SONY-k) nem csak HDMI bemeneten tudja a film módot (24p) kezelni, hanem a beépített lejátszó esetében is.

(#1213) falco1 válasza Flashget (#1212) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Szia,
igaz, ez valóban off...
Lényegében egy dologról beszélünk.
Azonban Te azért megfogalmaztál 1-2 furcsa dolgot.
" Sem az 50, sem a 60 Hz nem osztható 24-gyel."
Ez valóban igaz, de nem magyarázat arra, hogy miért képes a külső médialejátszó helyesen lejátszani a 24Hz-et, a belső pedig miért nem.
Ha a TV képes a 24hz többszörösével megjeleníteni (pl. 120Hz -es TV esetén 5:5 pulldown, vagy 100 hz -es esetén 96Hz 4:4) akkor képes kadenciahelyesen megjeleníteni filmeket. Ha erre nem képes, akkor külső bemeneten sem, és médialejátszó segítségével sem. Remélem ebben egyetértünk. Szóval nem elég a BD Player, az még nem garancia, a TV-nek is tudnia kell ezt.

"A TV beépített lejátszója nem képes 24 fps-es lejátszásra, márpedig az összes mozifilm olyan. Azokat 60 Hz-re "húzza".

Ez így túl általános kijelentés és nem igaz. Csak példa A SONY Bravia-m.
esetek:
1. Külső BD Player HDMI bemeneten, BD Player PAL kimenetre állítva -> nem kadenciahelyes.
2. Külső BD Player HDMI bemeneten, BD Player 24hz kimenetre állítva, de film mód nincs engedélyezve-> nem kadenciahelyes (a TV húz 50/60 Hz-re)
3. Külső BD Player HDMI bemeneten, BD Player 24hz kimenetre állítva, film mód TV-n engedélyezve -> kadenciahelyes
4. Belső lejátszó 24fps ,de film mód nincs engedélyezve-> nem kadenciahelyes.

5. És a lényeg: Belső lejátszó 24fps , és film mód engedélyezve: -> kadenciahelyes!.
(szerintem 4:4 pulldown 96Hz , de az is lehet hogy 2:2 48Hz, ha a frame interpolation ki van kapcsolva)

Ugyanis nincs elvi akadálya, hogy egy TV a HDMI bemeneten kívüli jelforrások esetében is tudja értelmezni, és helyesen megjeleníteni a
1080p/24 anyagokat.

[ Szerkesztve ]

(#1251) falco1 válasza makoss (#1245) üzenetére


falco1
(csendes tag)

Már egyszer szóba került valami hasonló. Ha a késleltetés nem probléma, akkor megoldható:
http://prohardver.hu/tema/serviio_hasznalata/hsz_689-689.html

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Serviio
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.