Hirdetés
- OLED monitor topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Különleges házzal jön a Colorful asztali PC-je
- Mégis meglepi egy új GeForce-szal a rajongókat az NVIDIA?
- A pénztárcák imádni fogják az ID-Cooling új CPU-hűtőit
- Házimozi belépő szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen Blu-ray írót?
- DUNE médialejátszók topicja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ó, tényleg, pedig azzal még játszottam is!
Mondjuk a videókat megnézve nem vagyok meggyőződve arról, hogy tényleg volt-e alatta 3D számítás, vagy csaltak ezerrel, kihasználva, hogy mégiscsak egy rail shooter.
Megnéztem, 1,5 MHz-es Motorola 6809 volt benne (hardveres szorzással) meg vektor display, szóval akár az is lehet, hogy tényleg 3D volt.
szerk: ja, hogy ez kb. ugyanaz a HW, mint a Vectrexben - akkor nem volt igazi 3D. -
Egyébként ami tényleg 3D volt (real-time számolt 3D poligonok, hatfokú mozgási szabadsággal) abból elsőként az Elite (1984) jut eszembe. Tud valaki korábbit, ami megfelel ennek a defínicónak?
Ugyanebben az évben jött ki az I Robot arcade játék, ami már HW gyorsítással(!) rajzolt fillezett poligonokat és baromi impresszíven néz ki, de ránézésre a koordináta-transzformációt egy kicsit elspórolták: [link] -
Kisgépkezelő
senior tag
Szerintem az 1990-es F29 Retaliatorban is poligonokból állt már minden ojjektum. Sok nem volt mondjuk belőlük.
Nem a legkorábbi 3d játék, de a minden bizonnyal a legkorábbi amivel én játszottam. -
Lord Myn
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A Wolf3D volt tkp. az első VGA grafikás FPS, de ami valóban kiemelkedő volt az a sebessége, akár egy 286-on is (ezért volt Carmack egy zseni, hogy ezt így le tudta fejleszteni
). Na, itt kezdték az Amigások először igazán csorgatni a nyálukat a PC-re (a másik ilyen, ugyanebben az évben, a Comanche volt, bár ott már nem volt elég a 286 - 386DX/4MB volt a minimum). -
De szükség volt a 2.5D-re is, annak is megvoltak a fejlettségi szintjei.
Wolf3D ami talán azzal hódított hogy 3D-nek tűnő játékmenetett adott igen jó teljesítménnyel, alig volt gépigénye. Ez raycasting alapú volt, igazából a ROTT (rise of the triad) játékban teljesedett ki igen durván hogy mire volt képes.
Aztán a Doom volt a következő nagy lépcső, annak motorja már máshogy működött (szektor alapú) és ott már egészen komplex dolgokat lehetett elérni, falaknak nem kellett derékszögűnek lennie, lehetett lépcsőket stb csinálni, ennek persze az volt az ára hogy arányaiban a gépigény is nagyobb lett.
A Duke3d még ezt ennél is tovább vitte, talán az volt a 2.5D csúcsa. (meg a rohadt jó abban írt játékok, blood, shadow warior..)
Aztán a Quake lett igazából az első modern valódi 3D motor de mint korábban írtam addig is voltak 3D motorok de messze nem ekkora tudással.
Az a jó az egészben hogy pont akkor voltam gyerek és megélhettem ezeket a fejlődéseket. -
-
-
Fáraó
őstag
Esetleg az Elite...
-
negro
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A BZ nevrol nekem a `98-as es a `99-es masodik resz jut eszembe. Ujra is vittem oket par eve, persze a redux, remaster verziokat. Hogy a fenebe nem jott abbol is egy III resz? Baromi jo jatekok voltak pedig. Na persze ez a FPS egyben RTS sok volt nehany usernek de en imadtam.
-
Viktor77
titán
Ez így elég semmi. Ki mit ért 3D alatt.
-
Graphics
Jómunkásember
Azt hittem egy szalagcímen kívül lesz esetleg valami tartalmasabb írás is.
( nem kötekedés, de ezeknek a bejegyzéseknek sok értelmét nem látom tartalmi infó nélkül... )
-
Végülis lehetne full3d-nak nevezni a Battlezone-t is 1980-ból mert az is teljesen 3D csak drótvázzal.
Visszatérve a Quake-re talán azt lehet rá mondani hogy az első széles körben hardveres támogatású 3d játék mert akkor volt ezer féle megoldás. Opengl is innentől lett érdekes.
Azaz az hogy első itt nem a technológiát jelenti hanem hogy leginkább meghatározó játék a 3D-sek körében.
MechWarrior 2 glide-al is eléggé korai volt.
Szerintem amúgy a 2.5D is a maga módján igen érdekes volt mármint hogy nem kell a 3D-nek lennie ahhoz hogy látványos legyen és a procit sem zabálja le annyira mintha full3d lenne hw nélkül. Nekem ebből a Catacomb 3D és a Wolfeinsten rémlik mint korai ilyen játék.
Szerintem még a GTA1 ami ugyan 2D mégis glideal szebb volt mint akár melyik más módjában. -
Lord Myn
őstag
Tisztázzuk mit értesz full 3D alatt... Mert az első freescape-s játék, a Driller, az jövőre lesz 40 éves és az is full 3D volt már, de vehetjük a Mercenary-t is, mint első full 3D-s játékot (igaz, az még "átlátszó" polygonokból állt), az tavaly volt 40 éves.
A Flashback közvetlen folytatása a Fade to Black is full 3D-s TPS volt már, 1 évvel megelőzve a Tomb Raider-t, ami szintén idén lesz 30 éves.
Vagy valóban a kolléga által említett Descent is elmúlt már 30...
Mire gondoltál pontosan?
-
negro
őstag
Quake jut eszembe mivel az 30 eves ugyanakkor a Descent is mar az volt de az elmult 30 mert `95-ben jott ki.
-
-
Guns and Glory, or Work and Worry??
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100% Után gyártott Kijelző
- -55%!!! LEGÚJABB GENERÁCIÓ! Lenovo ThinkPad T14s Gen6 AI 7 Pro 350 PRO 64GB 1TB, 2029-es gar!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4409
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 256GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4673
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem a legkorábbi 3d játék, de a minden bizonnyal a legkorábbi amivel én játszottam.
). Na, itt kezdték az Amigások először igazán csorgatni a nyálukat a PC-re (a másik ilyen, ugyanebben az évben, a Comanche volt, bár ott már nem volt elég a 286 - 386DX/4MB volt a minimum).