Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • vadkörte

  addikt

  válasz simonzé #185 üzenetére

  "AMD fanboy vagyok, de a Linux és az AMD nem igazán jó pajtások."

  Eléggé finoman fogalmaztál. :)
  Öreg AMD laposom van, egy MSI PR210X (AMD Athlon64 dualcore 2GB RAM). 2009-ben vettem Vista volt az utolsó MS oprendszer amivel kompatibilis volt, bár Win7/8.1 még eldöcögött rajt. SSD-evl is szívfájdítóan tetű volt, és melegített, mint a búboskemence. Annó buisness-nek hirdették, a fene tudja, lehet van benne valami.
  Most XFCE-s Manjaro van rajt (szemezek LXDE-vel) és használati értékben ég és föld az MS-hez képest.
  Próbáltam rajt Ubi-t, Mint-et és a grafikus alrendszeren hasalt el mind. Egyszerűen túl régi a chipset.

  Gondolkodok a cserén már lassan 1,5 éve
  Nézegettem az olcsóbb konzumer gépeket is és a használt buisness-eket is.
  Szól érv minegyik ellen is és mellett is. Valószínűleg valami használt buisness lesz (sokáig a HP 12"-okkal szemeztem, de a Dell E72xx elgondolkodtatott...) Ritkán használom, de akkor kell és nem árt ha van némi teljesítmény is. Operációs rendszernek viszont Linux. (mondom ezt úgy, hogy alapvetően Win-es vagyok :D )

  A cikk érdekes volt, a hsz-ok közötti hisztiket viszont kicsit furcsállom, de ez legyen az én bajom.

  (#193) hcl:
  Egy mág annál is gyengébb Atom330 CPU-s gépet használok "NAS"-nak, OMV-vel. Vígan teszi a dolgát.

  [ Szerkesztve ]

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz mcload21 #219 üzenetére

  "Valakinek dolgoznia kell, és nem azért mert ostoba. Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy egy légkondis irodában lopja a napot."

  Na ez - ti. hogy az irodában "ücsörgők" nem állítanak elő értéket - a másik demagóg baromság. :((( De ezt inkább ne folytassuk.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz kenwood #292 üzenetére

  "...hosszabb chateles a facebookon azert teljesen mas kategoria keyboarddal,rendes multitaskinggal, mint touchscreenen."

  Tavaly ősszel egy külföldi út során 11 A/4-es oldalnyi "utinaplót" gépeltem be egy 7"-os Tab3-on. Valóban más keyboardon nagyon más!!! :DDD

  (#296) zoltanz:
  Egy SBC-ből ne akarj laptopot csinálni. A PineBook sem lett nagy durranás, pedig az ötlet alapvetően nem elvetélt. De ha már a tablet hw-ért is haraptok, az SBC-ért kitörne a parasztlázadás.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz simonzé #320 üzenetére

  "Gondolkozom ezen az EndlessOS teszten..."
  Ha szopni akarsz hajrá. VB-ban próbáltam ki, de azon kívül, hogy színes szagos nagyon nem győzött meg, hogy nekem RÁ van szükségem. Maradtam az XFCE-s Manjaro mellett az öreg AMD-vel...

  (#327) CPT.Pirk:
  Puppy-ban mi a jó? OK, tudom, hogy egy abakuszon is elfut, de a megjelenésével annyira nem gyűzött meg. Legalábbis az amit én próbáltam.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz CPT.Pirk #352 üzenetére

  Én ezt értem. Erre írtam, hogy egy abakuszon is elfut, viszont változatlanul nem fogom, hogy - leszámítva az extrém alacsony erőforrásigényét - miért ajánlható?
  Nem kekeckedni akarok, csupán kiváncsi vagyok. Mi lehet az a hw, amire már tényleg csak ilyen szintű oprerációs rendszert érdemes telepíteni, hogy ne vágja fel az ereit a felhasználható?
  Az öreg dual core AMD laptopom a 2GB RAM-mal ha nem is fickósan, de teljesen használható módon működik a XFCE felületű linux-szal (az LXDE VB-ban jól működik, a laposon hááát. nem mondhatnám, az egész ablakkezelő szétesett, nincsenek ikonok) és hát az is már 9 éves és nem épp egy erőművész.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz icemad #409 üzenetére

  Arra a hw-re, hiába C2Q és a relatíve sok RAM, az Ununtu - pláne ha még Unity-st próbáltál - kicsit sok. Nálam AMD TK57-es dualcore Athlon64 CPU van, ATI690-es chipset-tel 2GB RAM-mal (a lap ennyit kezel) Ubi fix 100%-on pörgette szerencsétlen procit, a gép magnézium háza a leolvadás határán járt. :)
  A Mint Mate, kicsit fapadosabb megjelenítéssel bár, GTK2 <> GTK3, de kiválóan működött. Az ujjlenyomat olvasót is sikerült belőni, a venti fix 100%-on való pörgetéséhez kicsit kellett terminal-ozni, de nem nagy kaland.
  Aztán ment vissz a W7, majd fél év szenvedés után egy itteni Manjaro-s bemutató után kipróbáltam a Manjaro-t, XFCE DE-tel. Az első telepítésnél mókoltam, terminal-oztam, de feleslegesen. A tárolók minden számomra fontos programot tartalmaznak, az operációs rendszer a rolling rendszerű frissítés miatt mindig friss lehet, ha nem akarok vele szórakozni, nem muszáj, megolda maga is, de én akarok vele foglalkozni :D
  Egydül az UPEK fingerprint sensor-t nem tudom beüzemelni, még nem találtam meg az okát. AUR-ban van csomag, telepedik is, látja is és kezeli is a szenzort. de az ujjlenyomat hitelesítésénél megáll a tudomány. Mondjuk annyira nem esek kétségbe, megvagyok nélküle.

  A tálcát eldobtam felülre - a Mint-nél megtetszett - alul meg a Docky "személyében" egy dock fut. Bár nem a legfrissebb, de amire kell, megfelel (a Latte telepedik, de nem indul el, a Cairo meg eléggé ágyúval verébre)

  ui.:
  Nem vagyok rajongó, max műkedvelő amatőr. Az asztalikon (otthon & meló) WinX van. Használom szeretem, de nem vagyok ellene az alternatíváknak.

  [ Szerkesztve ]

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz Dave™ #435 üzenetére

  A már sokat emlegetett 9 éves AMD laptopom & W7 (a W10-zel, már nem kompatibilis)
  Lemeztelenített UI-szel a belakott géppel ~1,5 hónapig minden rendben, utána elkezd lassulni és fűteni, mint egy kazán. A lassulás a PPT diavetítésig elment. Reinstall - img visszatöltése - oldott meg, ~1,5-2 hónapig minden OK, utána keztük elölről. Alaplapi driver és az AMD kiegészítő programja nélkül a CPU-t kizárólag 100%-on volt hajlandó hajtani. A gép kártyaolvasója a gyári(!) és az MS féle driverrel sem működött soha, XP-n sem, az XP-s driver-rel sem. Új korában sem. A W7 updater-e volt, hogy fél évig nem működött, elfosta magát és utána saját magát sem találta. A fix-szel sem!
  SSD-vel az indulás ~2 perc, a leállás 3-4 perc, előtte 160GB-os 5400rpm HDD volt benne, azt inkább hagyjuk.

  Manjaro - de mondhatnám a Mint-et is, meg a Debian-t is - friss telepítéssel belakva, igaz nem csillivilli, de alapvetően szép felülettel (XFCE) élvezhető a sebesség, a CPU szépen skálázódik, nem teker, nem fűt. A kártyaolvasó meglepetésre működik(!)
  Az SSD ellenére kicsit lassan indul, kell neki kb. 45s, a leállás szélsebes 2-5s.
  Két dologgal nem boldogulok. Az egyik, a BT/WiFi független ki/be kapcsolása. Ez Win alatt ment, a saját programjával, illetve az UPEK fingerprint sensor. Mint alatt működött, Manjaro-val nem barátok.

  Amúgy nem kellett mókolni, tárolóból elérhető volt minden szükséges program, kiegészítő.
  A terminal-t sem kellett használni, pedig Isten látja a lelkel, szerettem volna, de nem kellett... :DDD

  Lassan 20 éve használok Win-t, (3.1-től W10-ig minden meg volt) szóval akár elfogultnak is nevezhetnének. Az asztalimon W10 van, a munkahelyi gépemen szintén. Nem tervezem a cserét/átállást, de szeretem a linux-ot használni. Valahogy minden a helyén van, magától értetődő, nem akar okosabb lenni. Szól, ha nyűgje van és nem BSOD a válasz, meg egy QR kód.

  (#445) Raymond:
  Írhatnál valami beszámolóféleséget a gépről. Akár blogban, akár privátban. Ilyenre szeretném lecserélni a fenti öreg AMD-t.

  [ Szerkesztve ]

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz Kansas #473 üzenetére

  "Ha csak nem azt hívod annak, hogy néha földönkívüli segítség kell, hogy némely HW-t működésre bírjon az ember, nem hogy még "kihajtson"."

  Nem kötekedek, de kifejtenéd? Eddigi linuxos pályafutásom során ilyen hw-rel még nem találkoztam. Olyannal igen, hogy az adott eszköz Win-en nem működött, de linux-on igen.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz Apollyon #714 üzenetére

  Valamikor a 2000-es évek elén találkoztam először a Linux-szal. Volt Kaposváron egy kis boltocska, ahol épített gépeket árultak direkt linux-szal telepítve. Halvány fingom sincs mivel, talán Blackphanter-rel, de ami tény, hogy már akkor olyanokat tudott a Linux, amiről a korabeli W95(98) user max álmodozhatott. Érdekes volt, de valahogy akkor nem fogott meg. A következő találkozásom ezzel az izével kb. 2006 körül lehetett Az UHULinux 1.0, majd 2.0 nevű csodadisztríbucióval. Nem mondom, hogy a szívembe lopta magát, de kb. ettől kezdve érdekelt jobban az alternatív operációs rendszerek világa.
  Kipróbáltam a korabeli SuSe 8.x, majd 10.x RedHat, újabb Blackphanter verziókat. Ismerkedésnek jó volt, egy időre hanyagoltam is a dolgot.
  Az első laptopomat - Compaq EVO N1015V (ATI Rage128 IGP-vel :DDD ) - is linux-szal adtam el. VM-okban kezdtem jobban megismerni az újkori Linux-okat, itt komolyabb károk nélkül nyektethettem a "gépeket".
  Ez odáig vezetett, hogy a sokat emlegetett öreg AMD laposom is egy Linux-tól kapott utolsó esélyt. (először Mint MATE, majd némi W7 kitérővel Manjaro XFCE)
  Nem vagyok most sem poruser, sem guru, de egy kis terminal-ozástól azért nem fosom össze a bokám.
  A srácot viszont nagyon nem értem. Olyan elemi gyűlölettel ír mindenről, ami Linux, hogy ilyet még egy bináris gondolkodásű hater-től sem láttam.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz joysefke #721 üzenetére

  Még mindig nem érted, de úgy látom nem is akarod érteni... :W

  Nem most adtak ki először ahhoz a 20 éves hw-hez drivert, hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!

  Ha Pistike = átlaguser, akkor Pistike nem fog Pistikeanyukának semmit telepítgetni, mivel Pistikeanyuka a madarasteszkóban, vagy a médiamárktban (tetszőlegesen kiválasztott elektronikaihulladék árulda) vesz egy az eladó által ajánlott valamit, amin ott az előtelepített operációs rendszer. 90%-ban W10, a maradék lehet Ubuntu, vagy EndlessOS. Pistikeanyuka (vagy Pistike) bekapcsolja, elvégzi az alap beálításokat és anyuka boldogan használja.
  Max a felhasználói programokat telepíti neki fel, majd a gépet 3-6 hónapos korában, ha már lassú mint a tetű, elviszik egy hozzáértő(bb) madárhoz, aki szop vele napokat mire kiganajozza a felhalmozott szemetet (meg spy- és maleware-eket) majd félévente eljátszák ugyanezt.

  Ha Pistike = nonátlaguser, akkor megoldja Pistikeanyukának Windows-zal, vagy az általa kedvelt Linux variánssal és Pistikeanyuka boldogan használja a gépet, anélkül, hogy tudná mi van rajta.

  (#725) Dave™:
  Egyik kedvenc telepítésemnél - desktop PC + W7 - alapból nem ismerte fel a LAN vezérlőt, meg még egy rakat dolgot. A driverek telepítése után - ~30 perc és vagy 10 restart - sem volt hálózat, mert egy régi verzió kellett volna neki, de Internet nélkül nehéz lett volna leszedni.
  De maradjunk W10-nél. Az is tudott már meglepetéseket okozni driverekkel. Telepítés után leszedte a legfrissebb LAN drivert és onnantól nem volt hálózat. vagy hang, vagy bármi...

  [ Szerkesztve ]

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz hcl #811 üzenetére

  ATI Radeon Express X1270 van a laptopomban (MSI PR210X) és már ahhoz sincs Win10 driver. A WinVista driver Win7(8/8.1)-hez jó volt, de Win10-hez már nem.
  Szóval én maradnék a haverod helyében - pláne ha kölcsön lesz - a Lubuntu-n.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz hcl #819 üzenetére

  A régi ATI termékek - chipset, mobil Radeon IGP-k eléggé sírva nevetősek Win10-zel. Sok régi hw-hez valóban van viszonylag friss driver - pl. a HP1100 LaserJet printeremhez friss MS driver-t találtam - de ezek a régi ATI-s cuccok szivatósak. Régi - Vista/XP - driver 50/50, hogy bejön. Vagy jó, vagy nem...
  Érdekes, hogy Linux alatt a kernelben elférnek.

  Üdv. V. Körte

 • vadkörte

  addikt

  válasz domos #920 üzenetére

  Egy barátom lányának egy Intel N3050+4GB DDR3+1TB 5400 rpm HDD+15,6"+W10 ASUS X553M low-end laptopja van.
  Két éve kapta. Azt leszámítva, hogy a kiscsaj nekrég kinyírta a kijelzőt - "megkoccolta" egy rajztábla sarka - semmi gond vele. Kicsit tetűsödött, de az megoldódott.
  Szóval no para. Ha ki tudod várni az egetrengető ~2 perces bootidőt. használat közben egész vállalható.
  Magamnak nem kellene, de van akinek teljesen jó.

  Üdv. V. Körte

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés