Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • joysefke

  veterán

  válasz Frawly #497 üzenetére

  Az a baj az ilyen írásokkal, hogy idetéved valami gyanútlan, tapasztalatlan read-only tag, elolvassa és azt hiszi a desktop Linux valami kacsalábon forgó palota, felrakja otthon aztán szembesül vele, hogy a kezdőképernyő mögött az egész UI és a rendszer sok eleme egy tákolmány, szopik teljesen fölöslegesen 2-3 napot -amit értelmesen is eltölthetett volna- és végül hagyja a csába mert nem azt kapta amit sugalltak neki és igazából semmi hasznát sem veszi a rendszernek.

  [ Szerkesztve ]

 • joysefke

  veterán

  válasz Apollyon #501 üzenetére

  Légyszíves sorold fel azokat a pontokat, amiben Frawly fórumtárs esetlegesen tévedett, és indokold is meg hogy miért.

  Amit összeirkált az többségében kb komédiába való. Ezzel természetesen tisztában van a fórum olvasóinak 90%-a, nem kell megcáfolnom.

  Egyszerűen azt szeretném, ha a maradék gyanútlan nem túl kocka 10% esetleg elolvasná ezt a győzelmi jelentést:

  Frawly:
  Röviden sokkal jobb memóriakezelés, jobb cache-elés, modernebb fájlrendszerek, jobb biztonság. Jobb hálózatkezelés (Windows néha nagy hálózati forgalomnál letérdelhet, ha sok csomag jön/megy, ebben a Linux jobb). Plusz mivel linuxnál te forgathatod le a kódot, ezért a kód optimlizáltsága (használt utasításkészletek) is jobb lesz. Az ilyen dolgok meglátszanak a rendszer futásán, sokkal gördülékenyebben fut, olajozottabbak a lemezműveletek, nem tekeri swapért mindig a lemezt, nincsenek mikrofagyások, lagok, nem lassul be a böngésző, stb.. Linuxon az egész modulárisabb, te mondhatod meg, hogy mi legyen a rendszerben. Az egész rendszer nem olyan limitált, Windows alatt van egy csomó limit, max. ennyi memória, max. annyi procifoglalat, max. annyi szál, max. annyi grafikus GDI objektum, mindent csak olyan korlátok között, amit a MS épp elképzelt neked, mert ugye anno a 640 KB-ról is azt mondták, hogy memóriaügyileg szépen bele fogsz férni, mert azt kell szeretni.

  akkor nem cseszne el feleslegesen 3-4 napot mire rájön, hogy ő mikre nem tudja használni a Linuxot. Akinek a Linux tud valamit adni, azt a usert tipikusan nem kell ilyen gerillamarketing blődségekkel meggyőzni. :U

  [ Szerkesztve ]

 • joysefke

  veterán

  válasz Frawly #546 üzenetére

  A Linux sincs ingyen, az időddel fizetsz érte. Igen, lehet szopni fog vele 2-3 napig, de megéri.

  Értem, ezzel az a probléma, hogy a legtöbb embernek többet ér az ideje, mint egy Windows licenc ára, amelyet ugye sok sok éven keresztül lehet használni. Ez különösen igaz azokra, akik csak futtatni akarják a megszokott programjaikat és elvárják az intuitív kezelést, ahelyett hogy az oprendszer megismerésébe több munkát kellene ölni mint a futtatott alkalmazások betanulásába.

  A 2-3 napot csak én írtam, ez arra vonatkozott, hogy a belelkesített tagok nagy része ennyi idő alatt jön majd rá (szerintem) hogy a Linux nem az ő világa. Ennyi idő alatt senki sem fog tudni megtanulni egy Linuxot érdemben kezelni.

  Jól értem, hogy Te azt a szuper rendszert, amit korábban így jellemztél:

  Röviden sokkal jobb memóriakezelés, jobb cache-elés, modernebb fájlrendszerek, jobb biztonság. Jobb hálózatkezelés (Windows néha nagy hálózati forgalomnál letérdelhet, ha sok csomag jön/megy, ebben a Linux jobb). Plusz mivel linuxnál te forgathatod le a kódot, ezért a kód optimlizáltsága (használt utasításkészletek) is jobb lesz. Az ilyen dolgok meglátszanak a rendszer futásán, sokkal gördülékenyebben fut, olajozottabbak a lemezműveletek, nem tekeri swapért mindig a lemezt, nincsenek mikrofagyások, lagok, nem lassul be a böngésző, stb.. Linuxon az egész modulárisabb, te mondhatod meg, hogy mi legyen a rendszerben. Az egész rendszer nem olyan limitált,

  úgy pozicionálnád, mint a bontószökevény és dzsunkakategóriás hardverek utolsó védőszentje olyan személyeknek, akiknek az ideje nem ér meg 5-10 éves időtávon egy Windows OEM Licencet?

  Én tényleg nem gondolok sokat a (desktop) Linuxról, de még szerintem is többet érdemel ennél...

  De az írásodból az jön le, hogy nem használtál még Linuxon fő rendszernek, lehet valamikor még régebben kipróbáltad az Ubuntunak vagy a Mintnek valamelyik variánsát, de valami nem ment, és dobtad, azóta meg vagy róla győződve, hogy szar, meg időpocsékolás.

  Azt hiszem 2000-ben, de legkésőbb 2001-ben próbáltam először ki. Akkoriban még nem volt Ubuntu. Egyébként rengeteget fejlődött azóta a Linux és nagyon sokat -de desktop vonalon nem eleget- záródott az olló a Windows-hoz képest.

  Egyébként nem kell technikai részletekben sem menni, azok a szempontok, amiket írtam, a gyakorlatban is tesztelhetők.

  Nem, amit írtál meg a teszt is csupán azt támasztja alá, hogy akármilyen erőforráskímélőre csinálták is meg, nagyon ótvar gyenge gépen szarul fut az aktuális Windows. Az én asztali gépem, ami az aktuálistól 6 -hat- generáció lemaradásban van és amikor új volt akkor is csak középkategóriásnak lehetett nevezni (adatlap). Na ez a gép repül a Win10-zel. És korábban repült a Win7-tel is. Pattogós, minden kb azonnal indul, nem akad meg stb.

  A Windows-nak kb a Vista x64-óta nem vagy csak minimálisan növekedett az erőforrásigénye, az meg már vagy 12 éve volt. Nem hiszem, hogy ezen felül a MS-nak a Windows fejlesztéssel bele kéne mennie egy olyan meccsbe, hogy ők tudnak kevésbé erőforrásigényes rendszert alkotni vagy a processzor és számítógép gyártók tudnak kifosnii ótvar lassabb termékeket. Ez egy eleve vesztes meccs és akármilyen karcsú az oprendszer, mindig találsz hozzá olyan hardvert ami még a legkarcsúbb oprendszert is szarul futtatja. Az egyszeri userek ezeket a szarokat persze megveszik.

  A privát véleményem az, hogy a 32-bites Windowst már rég száműzni kellett volna az embedded piacra, a Win 10 x64-et pedig 4GB minimum követelménnyel és ezt kikényszerítő HW ellenőrzéssel kellett volna piacra dobni. Ugyanez vonatkozik a processzorra. Nincs meg a minimum számítási teljesítmény, akkor álljon le a telepítő.

  Abban ugye egyetértünk, hogy abból, hogy egy Win 10 X64 hogyan teljesít egy leghurkagyurkább hardveren amire éppen még fel lehet erőszakolni egy minimál-Linuxszal szemben aligha lesz mérvadó abból szempontból, hogy normál hardvert véve hogyan viselkedik a két rendszer.

 • joysefke

  veterán

  válasz icemad #573 üzenetére

  Melyik disztribúciót ajánlanátok? Core2quad processzor, 4 giga ddr2 ram, 512 MB videókártya, 1 terrás vinyó +3 terrás külső vinyó a háttértár. Ha lesz időm, megnézem a konkrét típusokat is.

  Első körben azt ajánlom, hogy dugd rá a gépet egy fogyasztásmérőre 24 órán keresztül, majd a kapott fogyasztást szorod meg 365-tel, majd ennek a forintos ellenértékét hasonlítsd össze a gép jelenlegi értékével.

  Az ilyen 0-24 projektekre -szerintem- ha neked kell az áramot fizetni, akkor valamilyen félkész ARM dobozt kell használni, mégpedig azt amelyiknek a legjobb a community supportja. Miután a millió és egy kínai dzsunkából kiválasztottál egyet, felrakod azt a disztrót, amelyiket a legtöbben ajánlják a doboz community oldalán.

  Itt kezdeném el a keresést:
  https://prohardver.hu/tema/amlogic_s905_s912_processzoros_keszulekek/hsz_12601-12650.html

  Ha lemondasz a media képességekről és egy sima headless szerverként használod, akkor lényegesen nagyobb mozgástered lesz a HW kiválasztásában.

 • joysefke

  veterán

  válasz Ispy #624 üzenetére

  Három, mert van x360-ad is... Majd ha eladod lecsökken kettőre. Addig is ne sétálj tátott szájjal a 8==Đerdőben... ;]

  [ Szerkesztve ]

 • joysefke

  veterán

  válasz CPT.Pirk #681 üzenetére

  Csak egy érdekes adalék, hogy a 20 évvel ezelőtt megjelent Ati Rage 128 széria éppen most kapott friss drivert új funkciókkal.

  Ez nagyon szép. Kicsit hasonlít a sztori ahhoz, amikor megkaptam általános iskola hetedik év végén a bizonyítványomat és azt hiszem német nyelvből akkor csak négyest kaptam. Akkor három dolog számított. 1, matematika 2, német, 3, fizika.

  Apám nagyon lebaszott én meg szégyenemben leültem az íróasztalom mögé fél órára németet magolni a három hónapos szünet első napján. :))

  A tanulság, hogy akkor kell valamit jól csinálni amikor számít az eredmény, nem 20 évvel később....

  [ Szerkesztve ]

 • joysefke

  veterán

  válasz Frawly #688 üzenetére

  Nem arról van szó, hogy a 20 éves Ati Rage kártya drivere régen szar volt, hanem arról, hogy a mai napig karban tartják.

  Értékesítőnek kéne menned...

  De igen, pontosan erről van szó. akkoriban egy Linux desktop semmivel nem tudta többre használni azt a kártyát mint egy alaplapi integrált Intel vackot. És ez nem a kártya hibája volt.

  kb olyan, mintha manapság vennél egy drága közép kat kártyát passziánszozni.

 • joysefke

  veterán

  válasz Frawly #699 üzenetére

  Már bocs, de annyit szövegelsz hogy a lényeg pont elveszik, a többinek meg se füle se farka.

  Itt akkor sem erről van szó, hogy 19 évig szar volt ennek az Ati Rage kártyának a támogatása, aztán most javították.

  Nem tudom mennyi ideig volt szar, de amikor számított volna valakinek (értsd olyannak aki akkoriban pénzt is adott a hardverért) akkor érdemi támogatása nem volt, főleg nem olyan szintű mint Windows driver esetén. Kezdve ott, hogy 3D játék sem nagyon volt Linuxra.

  Persze kinek lett volna kedve akkoriban natívan (és nem natív megoldások tudtommal akkoriban még nem voltak) játékot írni egy olyan platformra aminek konkrétan 0 volt desktopon az elterjedtsége illetve konfigfájlból kellett felbontást és képfrissítést állítani (ami vagy működött vagy nem), a szép betűtípusok beszerzési helye pedig a Win98 install CD volt.

 • joysefke

  veterán

  válasz Apollyon #714 üzenetére

  Nem gyűlölöm. 2000-2001 körül kezdtem ismerkedni vele (egyetem elején). Azóta különböző intenzitással sokszor használtam erre-arra. Ennyi idő után már bőven eljutottam oda, hogy legyen képem arról, hogy a Linux (szerintem) mire alkalmas, mire kifejezetten jó és milyen feladatra a "ha nincs ló jó a szamár is" kategória illetve mi az amire nem túl jó választás. A nagy képen belül van fogalmam arról is, hogy engem miben tud szolgálni. Egyébként azért elő-előfordult a közelmúltban, hogy Czakó Krisztián előadásokat néztem szerver, tűzfal és VPN konfigról. :)

  Nehéz a Linuxról objektíven véleményt formálni, mert nagyon polarizáló a rendszer. Rengeteg a végletes vélemény, a véleménnyel rendelkező egyének táborán belül pedig igen kevesen vannak akik az én fogalmaim szerint ténylegesen értenek is hozzá (én nem tartozom ezek közé) ők pedig általában nem fórumos térítéssel foglalkoznak. Bár van ilyen is. És igen, a PH-n nyilván van jó pár Linuxhoz tényleg értő és markáns véleménnyel rendelkező szaki, de a Linux-hadtesten belül elenyésző az arányuk.

  Na a lényeg az, hogy nem a Linuxszalal magával van problémám, hanem az agresszív térítőkkel, akiknek jó esetben van egy minimális Linuxos tapasztalata (amit gyakran masszívan túlértékelnek). én pld. ha valakinek a Linuxos tudása kimerül UI-nyomkodásban azt igen nehezen tudom mint "Linux-tapasztalatot" értékelni de ezen felül a nagy képről zéró fogalmuk van, de legalább habzó szájjal szajkóznak féligazságokat vagy gyakran egyenesen baromságokat elvi/hitbeli alapokon.

  Na velük van bajom.

  Az ahogyan eszkalálódott ez a dolog egy elég jó példa:

  Ha valaki benyögi (egy olyan akit szakmailag komolyan veszek, ezért a véleményét is elolvasom), hogy a húsz éves Rage128 kapott egy új Linuxos drivert és hogy ez milyen jól mutatja a Linuxos közösség HW-támogatási kedvét azzal nincsen bajom, mert alapvetően igaz is.

  Bár a teljes képhez hozzá tartozik, hogy amikor ez a kártya valamire még való volt, akkor értelmes Linux drivere (azt sem tudom volt-e neki egyáltalán és nem mintha nagy szükség lett volna rá egy 3D képes Linux driverre) nem volt hosszú-hosszú ideig, amikorra meg lett addigra a kártya már semmire nem volt való. Ez a múltban elég erős tendencia volt. Jó HW választással nyilván akkor is lehetett (és kellett) is maximalizálni a Linux kompatibilitást, de hogy a jó HW választásba egy Ati gamer kártya nem tartozott bele az hótziher. Na ezt szóvá tettem, csak hogy árnyaljam a képet, mert a Linuxos driverezettség azért nem az a Disneyland amire egy laikus következtetne abból, hogy még a 20 éves HW-ek is kapnak új drivert.

  Erre jön egy habzó szájú térítő és az evidens tényeket kezdi el tagadni meg mismásolni mindenféle szakmai hablatyolással meg IT-történelem meséléssel amiben persze teljesen rossz oldalról közelíti meg a dolgokat.

 • joysefke

  veterán

  válasz quailstorm #719 üzenetére

  Embör, az a HW support még mindig önkéntes a legtöbb esetben nem üzleti alapú, és azon múlik mennyire nyílt egy adott eszköz specifikációja, működése.

  Ez nagyon szép és én ezzel tisztában is vagyok. De Pistike átlag usert és az anyukáját akinek a laptopjára Pistike felrakja a rendszert, nem igazán fogja érdekelni, hogy kik és hogyan fejlesztik a drivereket. Menjen és kész.

  Csak annyit mondtam, hogy nagyon szép a 20 éves VGA-ra a driver, de akkor lett volna valami értelme, amikor friss volt a HW. Most csupán egy pozitív erkölcsi tanúsítvány.

 • joysefke

  veterán

  válasz vadkörte #726 üzenetére

  Nem most adtak ki először ahhoz a 20 éves hw-hez drivert, hanem egy 20 éves hw eddig is működő driver-éhez adtak ki FRISSÍTÉST!

  Tisztában vagyok vele, hogy nem ez az első Linuxos driver hozzá, mielőtt hozzászólást írtam ezzel kapcsolatban, nyilván beütöttem a keresőbe, hogy Rage 128.

  Azzal kapcsolatban amit írtam tök mind1, hogy a mostani az az első vagy a 15. driver. Amikor a nevezett kártya még többre volt való mint a pápa töke (mint egy akkori alaplapra integrált grafikus vezérlő) akkor még nem volt rá értelmes Linux driver. Ezt szajkózom kb 10 hsz óta.

 • joysefke

  veterán

  válasz CPT.Pirk #866 üzenetére

  Én is keresek jó SciFi sorozatot. A Stranger Thingsből két évadot láttam, az első kifejezetten jó volt, a második is elment, így összességében pozitív érzésekkel távoztam (többet nem fogok nézni felőle, hogy ez így is maradjon).

  Az Expanse-ből három évadot láttam, már az eleje sem volt nagy szám (a SciFi díszletek miatt türelmes voltam) de onnantól egy borzalmas lejtmenet volt az egész értékelhetetlen sztorivezetéssel, szerethetetlen karakterekkel és fokozatosan egyre nagyobb SJW agymosással. Az egész totális blődségbe ment át.

  Tehát ha van valami Expanse-nál jobb tipped azt megköszönném. :) SitCom-okat semmilyen formában nem nézek.

 • joysefke

  veterán

  válasz CPT.Pirk #876 üzenetére

  Meg kellett néznem az urban dict-ben, hogy mi az az SJW.

  Ma is tanultál valami hasznosat :)

  Hány évadot láttál belőle?

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák