Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen monitort vegyek?
- Fractal Design Focus G Mini ház - minimalista apróság
- Hobby elektronika
- Milyen alaplapot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
A manapság létező, kereskedelmi forgalomban is megvásárolható, hagyományos merevlemezek a tévhitekkel ellentétben nincsenek hermetikusan lezárva, hanem szűrővel ellátott csatornákkal rendelkeznek; ez elsősorban a nyomáskiegyenlítést szolgálja. Éppen ezért a merevlemez házában lévő magas fordulatszámú tányérok forgása közben turbulencia alakul ki, ami csökkenti a teljesítményt, és rontja a fogyasztást is.
Hogyan szuletett itt ok-okozati viszony? Heliumban talan niem kelt mozgast es ezaltal turbulenciat a forgo lemeztanyer meg az ide-oda hadonaszo fej es annak karja?
A fejlesztés során egyébként alternatívaként a hidrogén használata is szóba került, de gyúlékonyságának okán erről az ötletről hamar letettek.
Hidrogen onmagaban nem is gyulekony, pl. a paksi atomeromuben is hidrogennel hutik a generator forgoreszeit...
-
Sennalacy
aktív tag
Mikor jön már egy olyan hír, hogy újfajta tárolási technológiát fedeztek fel, amivel a mainál nagyságrendekkel nagyobb tárhely érhető el a költségek töredékéért? A technológia bevezetése pedig egy éven belül megtörténik. (bili)
Hogy mondjak is valamit... Szerintem valami rubik kockára hasonlító optiklai 3D-s tároló kéne. 3 oldalán lámpa 3 szemközti oldalán fényérzékeny leolvasó egység és így kellő sűrűséggel a 3 oldal egyedi mintázatainak variációi szinte végtelenek lehetnek. A kockán belüli tér minden egységnyi blokkja pedig nyitható vagy zárható, átengedi a fényt, vagy nem. (bili 2)
-
dabadab
titán
"Kb. szerinted mi történik ha egy nem lezárt, üres gázpalackba belevágsz egy baltát és mi ha egy napon tárolt/kasznált, jól átmelegedett héliumos palackba ?"
Ugyanaz. Robbanni akkor tud, amikor komoly tulnyomas van, itt viszont az eredeti egybaros nyomas nehany tiz Kelvin homersekletkulonbseg hatasara csak elhanyagolhato mertekben no meg, igazan egy lufinak komolyabb robbanast tud produkalni, mert abban legalabb tenyleg tulnyomas van.
Persza, ha folyekony helium van abban a palackban, az mas, viszont arrol itt szo sincs.
-
vontor
csendes tag
válasz
#06658560 #79 üzenetére
Nem a levegő az elsődleges hűtőközeg, viszont van esély friss bejutására. Jelenleg ha nő a nyomás, "kimegy a felesleg". Ennél viszont nem hinném hogy opció lenne > képbe került a burkolat anyagfáradása > gáz kiszökés, majd kis szerencsétlenséggel egy szikra (pulcsiban hozzáérsz a gépházhoz) és máris nem leszel oly vidám.
Most ha pistike belevág egy baltát, adatvesztés, vati agyonvágja, új winyót kell venni.
Kb. szerinted mi történik ha egy nem lezárt, üres gázpalackba belevágsz egy baltát és mi ha egy napon tárolt/kasznált, jól átmelegedett héliumos palackba ?
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Így is magasak az árak, ezzel a megoldással mennyi lesz...
-
törölt tag
A KoMpozitokat ismerem, tudom mire képesek. Nem minden anyag alkalmas kompozitnak. S ezen túlmenően nem minden párosítható mindennel. Az egymásba ágyazásnál fennáll a veszélye a hélium diffúzióját megakadályozó tulajdonság csökkenésének, megszűnésének.
Aztán kell még a tömítés is, aminek szintén hélium-diffúzió szempontjából szigetelőnek kell lennie, hőállónak, s rugalmasnak. De ezt már leírtuk jó párszor. Az elektromos részeknek is meg kell akadályozniuk a hélium megszökését, ami a nyák, csatlakozó műanyag háza, burkolata miatt már a műanyagból sem akármilyen anyagot igényel.
Amennyiben intersztíciós atomként képes a hélium elnyelődni a felhasznált anyagok bármelyikében, onnantól kezdve a belsőnyomás ezáltal is csökkenhet, s eredményezheti a vinyó tönkremenetelét. -
Raucher
tag
Mivel változó hőmérséklete van egy merevlemeznek, változó mértékű a nyomás is benne.
(#125) satz18:
Az acél esetében valamivel nehezebb a helyzet. Az olvadáspontja 1400 - 1500 °C, az ötvözőitől függően. A pontos értéket, (leginkább) a legfontosabb ötvözőeleme, a szén határozza meg.
Ráadásul nagyon kevés felhasználási területen merül fel a veszteségmentes tárolás követelménye. Nem sok tapasztalat gyűlhetett össze ebben a témában.Másrészt egy felületkezelés elegendő lehet.
-
satz18
őstag
Léteznek olyan anyagok, amiket konpozitoknak hívnak. Erre példa a szénszálas alumínium pl a teniszütőben. Namármost, ha egy mezei acélba teszel He ot át nem eresztő anyagot, higgyjétek el hogy van olyan elég sok mintdent meg lehet csinálni, és mivel írták hogy megnöveli a költségeket az azt jeleni hogy simán megoldható csak többe kerül. Szóval ezt az anyagot beleágyazzák acélba és már kész is a strapabíró He átnemeresztő anyag.
-
sirály12
őstag
És ha légköri nyomásnak megfelelő nyomás van benne? Akkor a hélium minek jönne ki? Mivel nem lenne nyomáskülönbség nem diffundálna kifelé nem?
-
törölt tag
válasz
atti_2010 #117 üzenetére
A józan ész: csapágyazásnak az üveg pocsék alapanyag, nincs semmi kenése, rendkívül érzékeny, rezgések, hő könnyen károsíthatja.
Ja, s nem is megoldás az üveg:hélium diffúzió -
atti_2010
nagyúr
Amúgy ha ennyire rágörcsöltetek ki mondta hogy nem sikerült nekik a belső fémtokon belül egy üveg tokba is bezárni?
-
törölt tag
válasz
Ultrabukta #110 üzenetére
A józan paraszti ész mellé kell egy kis anyagismeret, egy kis gazdaságtan is, hogy lehessen nyilatkozni a dologról. A fizikát nem tudjuk megváltoztatni, a hélium akkor sem viselkedik másképp, ha háromszor annyi pénzt fizetünk neki.
#113 satz18: amíg a palackból szökik, s ezáltal maximum kevesebbet tudsz hegeszteni, addig kevésbé probléma, mint ha csapágyként kell funkcionálnia, ráadásul elég nagy fordulatszámon. S esetleg a diffúziója miatt adatokat veszíthetsz.
#98 atti_2010:kérdés mekkora élettartamról van szó, s milyen feltételek kellenek mellé. Teszem azt ha kellene három kiló különleges ötvözet, hogy mondjuk a betöltött hélium tíz év alatt csökkenjen a működést megakadályozó szintre akkor ki venné meg? Eleve kissé nagyobb lenne a beépítési mérete, másrészt a hővezetéssel is adódhatnának problémák belső túlmelegedéssel kapcsolatosan. S még olcsó sem lehetne.
A héliumatom átmérője nem tűnik többnek 2 Angströmnél, ami kb. kicsivel kisebb, mint a vas bármely kristályformájának élhossza. Valami a vasnál sűrűbb kristály kell.
-
Így is magasak a merevlemezek árai,így aztán ez a héliumos benne lesz vagy 100 rugóba,az áram megtakarítás hány száz év alatt térül meg?
-
satz18
őstag
Ehhez a diffundálás dologhoz hozzászólnék. Én sztem annyira nem nagy probléma a dolog, a He-ot is lehet mezei gázpalackban tárolni, egy csomó helyen használják mindenféle spéci felszerelés nélkül. Amúgy erre a gázdiffúzióra jó példa az autógumi oda pl poliizobutilént tesznek ami egy filléres anyag, és az megoldja a gázszivárgást. Amúgy erre az egész parciális nyomás meg gázdiffúzióra a legjobb hétköznapi példa az az, amikor a húst besózod és kijön belőle a víz. Azt speciel ozmózisnyomásnak hívják, de hasonló az alapelve.
-
JHC
tag
Nos hogy én is fokozhassam a hülyeséget:
1. Most már tényleg felhőbe mentjük az adatainkat, mert így tényleg lehet építeni Cloud Data Center-t, nevezetesen vinyók fognak a fejünk fölött felhőként lebegni csak győzzünk olyan hosszú SATA kábelt gyártani.
2. A SteamPunk moddereknek egy újabb, de nem is egy hanem két moddolási lehetőség fog adódni. Az egyik lehetőség, hogy egy újabb nyomásmérő órát építenek a gépházra kívülről ami mutatja a vinyóban lévő nyomást. A másik az lesz hogy szelepet fognak építeni szegény vinyóra, hogy azt szükség szerint után lehessen tölteni gázzal.
-
dabadab
titán
válasz
atti_2010 #105 üzenetére
"Holnap holnapután bőrt, májat, vesét tudnak tenyészteni lombikban, de ne menjünk idáig hanem besűrítenek 3-400.000 millió tranzisztort egy 10x10 négyzetbe, szerintem ezt a gázos ügyet is megoldják."
"ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van."
-
Raucher
tag
válasz
atti_2010 #98 üzenetére
hajszálvékonynál is vékonyabb lufiból elszokik a hélium az egy dolog de itt fémes tokozásról van szó.
A fémes tokozás nem sokat jelent.
A hidrogént centiméter vastag falú tartályban szokás tárolni. De így is csak veszteséggel tárolható. Egyszerűen olyan kicsi, hogy átfér az acél rácsszerkezetén és lelép.A hélium a második legkisebb atom/molekula méretű gáz. Amelyik anyag szerkezetén át tud diffundálni, annál az anyagvastagság növelése csak elodázza veszteség beindulását, de nem akadályozza meg.
Pesszimista vagyok ez ügyben. Nehezen lesz ebből használható technológia.
-
dabadab
titán
válasz
Ultrabukta #102 üzenetére
"Amire van kereslet, annak az előállítását megoldják"
Valami azt sugja, hogy nem mernok vagy
Amire van kereslet, annak az eloallitasat altalaban megprobaljak, aztan vagy sikerul, vagy nem. Lasd meg: repulo auto, hidegfuzio, hiperhajtomu, epkezlab PKD-filmadaptacio.
-
Sotho
őstag
Ez a héliumos megoldás a 10k rpm raptorokban meg 15k-s szerver hdd-k ben még nagyobbat ütne.
satz18 : Talán nem is céljuk hogy ne szökjön el a hélium hanem hogy ne szökjön el amíg garancia van rá. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Ultrabukta #100 üzenetére
a héliumot megakadályozni abban, hogy elszökjön, elég nagy körültekintést kíván.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#06658560 #93 üzenetére
az argonnal pont a hélium rendkívül alacsony viszkozitását és jó hővezetését veszítjük el.
az izzólámpában, vagy a hőszigetelt üvegben is azért nem okoz gondot a nemesgáz lezárása, mert azoknak kisebb a szökési hajlama.
(#97) Ultrabukta: aki a héliumot "csak egy gáznak" titulálja, az nem igazán nézett utána ennek. van neki néhány, a többi gáztól elütő tulajdonsága, vagy legalábbis elég szélsőértéke (viszkozitás, hővezetés, diffúziós képesség, atomméret, ami tulajdonképpen egyatomos molekulaméret).
-
-
Ultrabukta
csendes tag
válasz
#06658560 #96 üzenetére
Ha egy dollár-milliárdos piacról van szó, akkor ami elméletben lehetséges, azt hidd el, hogy megcsinálják. Itt "csak" egy gázt kell bezárni egy kis helyre. A mai HDD megépítésében sokkalta nehezebb lépcsőfokok voltak, mint ez az elgázosítás. A VÁSÁRLÓ fizet meg mindent, a kifejlesztéstől a legyártásig, ez mindig így volt.
-
törölt tag
válasz
Ultrabukta #95 üzenetére
A) Lehet azokból is kiszökik csak lassan. Na ez egy vinyónak nem túl jó, ha a kenöanyagát elveszed.
B) Meg fogod fizetni? -
atti_2010
nagyúr
válasz
#06658560 #93 üzenetére
De lényegében a tető és az alsó doboz résszel nem lehet gond, csak a ragasztót kell megválasztani, nyilván egy jól megválasztott ragasztónak ez nem lehet gond, itt a többlet költség a zárókepésség tesztelésének + költségéből adódik ami valószínű egy "csonkon fog történni a már lezárt HDD -nel."
-
törölt tag
válasz
atti_2010 #92 üzenetére
Argonnal könnyebb az élet,nagyobb az atom mérete lényegesen.
#94: mármint melyik gáz esetén? Hélium esetén pont a két féllel is gond van, ezt írtuk korábban sokan, sokat. Argonnál már e nem áll fenn ha jól tudom. Ott a gondot viszont a gáz fokozott örvénylése okozhatja, a légellenállás lehet megnöne.
-
gergo0007
tag
miért nem argont használnak?
Az ablakokban már profin megoldották a légzárást, egy vinyó árához képest töredék költséggel. -
törölt tag
válasz
Ultrabukta #87 üzenetére
Csakhogy a fizika nem változott az eltelt idöben, a hélium ugyanúgy viselkedik, s a probléma egész más az izzónál, mint itt. Ergo igenis probléma a rendes légmentes lezárás. Mivel nem fixen fogod össze a két oldalt hegesztéssel. Ahogy az alapanyag sem midnegy. Ha üveg lenne a vinyó s azt lehetne hegeszteni, akkor itt sem lenne gond. De nem üveg.
#88 & #90 atti_2010: de a légmentes zárás is ognd. Egy nagyon kisméretü gázt kell benntartani, ehhez a háznak sem szabad a diffúziót engednie, a tömítés anyagának sem, a tömítésnek jól kell zárnia, nem lazulhat ki a zárás, nem öregedhet el, az összenyomást tartósan el kell viselje. Melegen vibrációhatására sem változhat a tömítés mértéke. A ragasztó átengedi a héliumot vajon? Ez alapvetö kérdés.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
#06658560 #86 üzenetére
Annyira azért nem hiszem, a legnagyobb gond a légmentesen lezárás lesz, és hogy idővel is megtartsa, ha a HDD ház légmentesen zár és a tető ház közötti lezárás tartós akkor nem lehet gond, ez utóbbi kérdéses de nem hiszem hogy kritikus lenne, senki sem mondja hogy nem ragaszthatják le egy különleges ragasztóval is, de megoldás lehet a jelenlegi 1 gumicsík helyett 2 is, amúgy meg igaza van a kollégának ha egy villanyégőt sikerült több mint 100 éve lezárni akkor talán most is sikerül a HDD-t.
-
törölt tag
válasz
Ultrabukta #85 üzenetére
Azért egy izzóban nincs mozgó alkatrész, nem csavarozott, pattintott, hanem forrasztott. Teljesen más anyagokkal, más gyártástechnológiával történik az egész, az anyagok miatt másképp kell figyelni a gázra is.
-
Ultrabukta
csendes tag
Amíg egy 60Ft-os izzóban egy nemesgázt légmentesen eltudnak zárni, addig egy HDD-ben sem lehet probléma bármit bezárni.
-
dabadab
titán
válasz
atti_2010 #81 üzenetére
Dehogynem, pont ahhoz van köze. Egy üres pohárban azért marad meg a levegő*, mert kint is levegő van, ugyanolyan nyomáson, szóval amennyi levegő kimegy, annyi be is jön. A héliummal az a gond, hogy kint gyakorlatilag nincs belőle, bent meg csak az van, vagyis jóval több megy ki, mint amennyi bejön. Márpedig kimenni nagyon könnyen kimegy, konkrétan acéllemezen is át tud diffundálni.
Egyébként a hatvanas években is csináltak már héliumos HDD-t, akkor külön tartályból folyamatosan töltötték bele a He-t.
Az elfogy / drága lesz a hélium meg ezt a technológiát nem igazán érinti, olyan kevés kell bele (töredéke, mint egy sima héliumos lufiba, ami azért szintén nem megfizethetetlen).
Ja, meg a hűtés miatt sem aggódnék, a He jobban vezeti a hőt, mint a levegő, ami inkább hőszigetelő.
*: nyilván a levegőt alkotó egyes gázokat külön-külön kell vizsgálni
-
törölt tag
Mi a gond a melegedéssel? Jelenleg sem a levegö viszi ki a höt, hanem a külsö felülete adja le a környezetnek. A várható élettartamot amíg nem szökik ki a közeg lehet a normális vinyókéval azonosnak tekinteni, söt, lehet akár e téren jobb is, mertkönyebben tervezhetö a kenöközeg a csapágyazásban-csak egyféle gáz alkotja.
Most mi történik, ha a vinyó túlmelegszik,megsérül, zárlatos... vagy pistike vág bele egy baltát mer az poén?
Miért kell katonai szintü köpeny meg engedély hozzá?
-
tonnoka
tag
Szerintem is inkább hanyagolni kéne már a mozgó alkatrészeket....
-
vontor
csendes tag
Jól hangzik, csak sajnos pár kérdésre nem látok megnyugtató választ, mint például a melegedés, várható élettartam, biztonság, ...
Most ha túlmelegedik, megsérül, zárlatos, ... vagy csak pistike belevág egy baltát mer' az poén, apu vágja agyon a kölköt. Egy ilyennél akkor vagy lehegesztett, katonai szintű köpenyben lesz, vagy engedély kell a vásárláshoz-használathoz ?
-
atti_2010
nagyúr
Mivel a gázok a saját parciális nyomásuknak megfelelően viselkednek egy keverékben, ezért a hélium szempontjából kívül vákuum van, belül meg nyomás. Olyan nagy koncentrációban nem szokott hélium előfordulni a légkörben..
Hát igen, ez meg egy baromság, kívül nincs vákuum hacsak nem az űrben használják.
-
Ultrabukta
csendes tag
Ez elvileg egy szupertitkos fejlesztési lépcsőfok, mi a jó édes anyjukért szivárogtatják ki?
-
bteebi
veterán
"Ez mit jelent?"
Azt, hogy a létező legkisebb résbe is befér. Emiatt vákuumrendszerekben lyukkeresésre héliumot (és héliumdetektort) szoktak használni. Ergo ha a winchesterben bármilyen kis lyuk is van/keletkezik, akkor azt a hélium meg fogja találni.Amúgy meg mi bajod van a diffúzióval?
-
törölt tag
"Viszon minél jobban bírja valami a nyomást, annál jobban meg tud nőni. És ha akkor elged az anyag, az már nem pukkanás lesz ezt elhihetitek nekem."
Amennyiben szarul van megtervezve. Mert simán csak kireped és a túlnyomást levezeti. Lásd gázpalack, vagy dezodor tüzben.
Ellenben azért, megy egy gázkeverék egyetlen komponensének parciális nyomása a telített nyomás, illetve vákum állapotot mutatja a két oldalon, azért még nem fog egyértelmüen következni a tartály tönkremenetele, hisz a többi gázkomponsen is kifejt rá nyomást mindkét oldalról.#70 JColee: az atommérete. Mivel atomos gáz, nem molekula. két proton, min kettö, max elév kevés neutron alkotja atommagját, simán be tud diffundálni pl egy ferritkristály rácsközébe. Az acéloknak van is ilyen problémája, ha hélium szennyezi, hogy túlságosan torzul a kristályrács s ezáltal gyengül. Más esetben pont jó is lehet ez a folyamat. Amikor a hélium bejutott a fémrácsba, onnan már mehet tovább, ha a körülmények olyanok. S inkább a külsö környezet felé fog haladni, nem vissza a többi hidrogén felé.
-
satz18
őstag
válasz
atti_2010 #67 üzenetére
Mivel a gázok a saját parciális nyomásuknak megfelelően viselkednek egy keverékben, ezért a hélium szempontjából kívül vákuum van, belül meg nyomás. Olyan nagy koncentrációban nem szokott hélium előfordulni a légkörben..
Én erre a hozzászólásra hoztam fel a dolgot példának nem írtam semmi olyat hogy a winyó fala ne bírná ki az 1 atm et ez olyan triviális hogy nem is gondoltam hogy valaki félreértheti. De pont ezért írtam, hogy csak belém akartatok kötni ott ahol tudtok.
-
atti_2010
nagyúr
És ha akkor elged az anyag, az már nem pukkanás lesz ezt elhihetitek nekem. Az 10 méreres környezetben beteríti az embert annak tartalmával és én ezt már robbanásnak nevezem, a kolégáim is és nem ismerek rá másik szót,
Ezt nagyon sokan félreértettük itt mert ez nem tartozik ide mivel a HDD fala olyannyira vastag hogy rettenetes túlnyomás kellene a robbanáshoz, ha meg nem lehetséges akkor ezt nem kelet volna felhozni mert értelmetlen.
-
satz18
őstag
Én azt pontosan tudom hogy nem lesz fizikai robbanás, ezt nem értem mért értettétek félre. Fizikai robbanás akkor alakul ki ha van egy tartóedény amiben túlnyomás van. Minél kisebb túlnyomást bír, annál hamarabb robban, ezért hívják a lufinál pukkanásnak. Viszon minél jobban bírja valami a nyomást, annál jobban meg tud nőni. És ha akkor elged az anyag, az már nem pukkanás lesz ezt elhihetitek nekem. Az 10 méreres környezetben beteríti az embert annak tartalmával és én ezt már robbanásnak nevezem, a kolégáim is és nem ismerek rá másik szót, és ezt értettétek félre és keztetek el személyeskedni meg sértegetni(persze nem te akinek a választ írtam) általánosságban.
-
törölt tag
Nem kell vitatkoznod, de ha olyan jó vegyész vagy, pláne saját bevallásod szerint sem gázokkal folglalkozó, akkor talán tudnod kéne, a durranógáz kifejezés a hanghatás miatt alakult ki, nem pedig azért, mert robban. A robbanásnak vannak definiált paraméterei, mikortól tekintik robbanásnak, meddig nem. Ha megsértödsz, lelked rajta, nem fogok érted könnyeket, de azért nem ártana értelmezve elolvasnod azt is, amit írnunk, nem csak duzzogni, ha már jöttél megmondónak.
A cikkben nem robbanásról és társairól van szó, de nem pont te kezdted el ezt belekeverni? Ha elkezdünk kijavítani akkor meg mi vagyunk a hülyék? mondd királyfi, nem vagy helikopter? -
ngabor2
nagyúr
ha légköri nyomásra van töltve, és jól szigetel a burkolat, akkor nem lesz fizikai robbanás se. ha nem tud elszökni, akkor a nyomás csak annyit változik, amennyit melegszik használat közben az eszköz, az meg nem sok.
Kopi31415: a durranógáz pillanatszerű égése pont példa a robbanásra. csak ha 1 vinyót nézünk, olyan minimális mennyiségű az elméletileg keletkező, robbanóképes elegy, hogy nagy kárt szerintem a vinyóban se tehetne, ha pukkanna.
bizonyára nálunk hozzáértőbbek kiszámolták, modellezték, hogy még mindig könnyebb/olcsóbb/hatékonyabb dolgozni a leginkább szökésre hajlamos héliummal, mint a nagy mennyiségben, levegővel széles határok között robbanóelegyet képző, ellenben olcsó hidrogénnel.
-
Silentfrog
veterán
Akkor ha lesz sok ilyenem akkor én is a Felhőben tudom az adatokat tárolni?
-
satz18
őstag
válasz
#06658560 #59 üzenetére
Ez nem kémiai robbanás még egyszer leírom. Ha így jobban tetszik, akkor kipukkad. Amúgy engem az zavar ebben az egészben, hogy a cikk az nem is erről szól hanem a gázok jótékony hatásáról a a lemezeknél, hogy kevésbé súrlódik, de titeket nem érdekel, mert nem értitek, csak kötözködni akartatok, és mivel úgy gondoljátok, hogy a robbantgatáshoz meg a gyújtogatáshoz értetek, ezért abba köttök bele. Semmi köze a cikkhez, csak trollkodtok.
-
törölt tag
"de attól még ő köszönii szépen jó érzi magát ott bent és egyáltalán nnem oylan a dolog mintha kívül vákuum lenne. Különben szétrobbanna egy nem nyomásálló valami, pl a heliumos lufi. Ha ez igaz lenne amit írtál, akkor a hliumos lufinak azonnal ki kéne pukkannija amármilyen keveset is raksz bele. "
Szerintem ezt a marhaságot robbanásról te írtad le, nem a #13.
Ha azzal a kísérlettel csak elsöben találkoztál, akkor nem tudom mit csináltál általános iskola hatodik-hetediktöl érettségiig, mivel ezen kísérlet már általánosi iskolában tananyag. A durranógáznál pedig nem robbanás, égés történik, pont. mint a motorban.
-
satz18
őstag
Igen azt ott elírtam.
-
ngabor2
nagyúr
itt gondolom csak elírtad, a héliumot meglehetősen nehéz meggyújtani. a hidrogén robbanásától meg valóban nem a vinyóban magában kell félni, inkább a gyártóhelyeken. az oxigént detektálni egy kis térrészben nem túl bonyolult, mint ahogy hidrogén mellől megkötni se kell sok tudás.
(amúgy már láttam szép kék hélium-lángot, igaz, annak nem sok köze volt a tűzhöz
)
-
satz18
őstag
A vákuum az nem innen jött hanem még kb a 13 as hozzászólástól indult el az az eszmefuttatás. Amúgy szerves preparatív vegyész vagyok ha már kérdezed. Nem nagyon szeretnék belemenni már ebbe mert úgy látom sok olyan ember van itt aki jobban ért hozzá nálam, de mondok még egy egyszerű példát amit elsőbe végeztünk. Van egy lombik amibe hidrogént fejlesztesz. Utána egy kivezetésnél gyűjtöd össze. Mielőtt összegyűjtöd, el kell dönteni, hogy van e benne még levegő. A kivezetés már a légtérben van. Szóval meggyújtod és ha pukkan, akkor volt még a csőben oxigén is, ha csak szépen lassan elkezd égni, akkor nem volt. Itt p nem robban fel. Az oxidálószer pedig nekem sem iseretlen fogalom összefutottam már egyel kettővel életem során.
-
törölt tag
Ez az "új" lehetőség az MTBF-t ez vajon megfelezi vagy "csak" negyedeli?
Még több tányér alkalmazása mellet, csökken a fogyasztás és a melegedés úgy hogy nincs szellőzés?!
Az ára "szép" lesz
-
törölt tag
Hol beszéltem bármilyen jellegü robbanásról? Te kezdted, hogy a vákum és nyomás robbanást eredményezne. amit nem. Az ürhajó az kémiailag robbanna szét?
Eyébként robbanáshoz nem oxigén kell, hanem oxidáló anyag- avagy bármilyen olyan energiafelszabadulás ami rendkívül nagy mértékü térfogatváltozással jár. Ha jól emlékszem valaholhangsebesség környéki tágulási sebesség.
-
atti_2010
nagyúr
A robbanás a gázok telítettségétől függ, ha túltelítődtek semmilyen gáz nem robban fel akár mekkora lángot gyújtasz benne, de igaz ez alul telítődés esetén is, tehát amint már írtam robbanás csak egy bizonyos gaz&oxigén keveréknél lehetséges, nem tudom milyen vegyész az aki ezt nem tudja.
Nyomás által keletkezett robbanásról pedig nem beszélhetünk hiszen nem lesz benne több 100 bar nyomás csak egyszerűen kiszívják az Oxigént és Héliummal töltik fel.
-
bteebi
veterán
Ezek szerint még fejlesztenek bármit is (az áron kívül)?
Meglepő...
-
satz18
őstag
A 2 robbanás ég és föld. Te a kémiai robbanásról beszélsz de mi a nyomás által kiváltott robbanárról beszéltünk. A kémiai robbanáshoz az kell hogy az oxigén és a hélium összekeveredjen és gyújtásra robban. A héliumot be lehet gyújtani is de ahhoz más adagolási módszer kell, pl a rakétáknál. A nyomás átal kiváltott robbanás csak annyit jelent hogy szétviszi az edényt a gáz.
-
kriszpontaz
veterán
-
hemaka
nagyúr
válasz
kriszpontaz #11 üzenetére
Csak nem venné meg senki annyiba kerülne.
-
O_L_I
őstag
Tök jó. Ha tönkremegy a vinyó, kilyukasztod és elszívod a héliumot amit benne van. Így a rossz vinyókat minimum hélium árban el lehet majd adni.
-
ggg666
őstag
Na majd ha megjelenik akkor eladom a 3TB-os winyóimat is, és lecserelém majd ezekre.
-
atti_2010
nagyúr
Nem robbanhatna fel mert belül tiszta Hidrogén lenne ami Oxigén hiányában nem robban, ha kikerülne a gépházba akkor lehetne gond de szerintem akkor is "csak" meggyulladna de ez éppen elég.
-
satz18
őstag
hélium szempontjából kívül vákuum van, belül meg nyomás.
Nem akarok nagyon akadékoskodni de pont én is azt mondtam hogy a diffúzió szempontjából, tehát még bele is akartam látni hogy jóra gondoltál, de láthatod az idézetedet hogy nem azt írtad amit gondoltál és igenis ha belül nyomás van kívül vákuum akkor nemhogy a lufi de még az üveg is felrobban. Aki járt már glow boxban vagy használt motorvákuumos inertizálókamrát az megintcsak tudja miről beszélek. -
lujó55
addikt
"hagyományos merevlemezek a tévhitekkel ellentétben nincsenek hermetikusan lezárva, hanem szűrővel ellátott csatornákkal rendelkeznek"
egy világ dőlt össze bennem. akkor mi kerül ezen ennyibe? -
satz18
őstag
Egyébként én már robbantam fel hidrogénnel szóval vannak saját tapasztalataim is vele. Az egy extrém körülmény volt. Ha jól csinálja az ember bármit fel lehet robbantani, még a vizet,is csak akarni kell. Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egy esetről. pl a léghajóról. Az is egy olyan tipikus extrém körülmény volt.
-
Most meg a hélium....mi lett a jó öreg sós megoldással?
-
mzso
veterán
válasz
kriszpontaz #1 üzenetére
Gondolom még nem láttál a Hindenburg pusztulásáról felvételt.
-
satz18
őstag
De most ez a viselkedés a nem egy általános értékű dolog, csak olyan szempontból ha van egy féligáteresztő hártya ami it a rossz minőségű fém ,akkor kidiffundál, mert arra törekszik hogy mindenhol azonos legyen a kémiai potenciálja, ami nagyjából azt jeleni, hogy konvócentrációja, de attól még ő köszönii szépen jó érzi magát ott bent és egyáltalán nnem oylan a dolog mintha kívül vákuum lenne. Különben szétrobbanna egy nem nyomásálló valami, pl a heliumos lufi. Ha ez igaz lenne amit írtál, akkor a hliumos lufinak azonnal ki kéne pukkannija amármilyen keveset is raksz bele. Szóval akielentése debben a formában helytelen.
-
wetomi
aktív tag
Kezdetben a nagy selejtarány is jól megnyomja majd az árakat. Aztán mire kivesznek belőle egy kevés pénzt, a fejlesztés fedezésére, addigra rájönnek, hogy nem kell erőltetni ebben a formában.
-
LordX
veterán
válasz
tupacamaru #13 üzenetére
-
atti_2010
nagyúr
Szerintem már maga a 6TB nak is rettenet ára lenne de így...
-
Gercsa
senior tag
Gondolom nem csak az volt a problémájuk, hogy a vinyó majd felrobban a lakásban, hanem hogy gyártás közben +1 veszélyes anyag nem biztos hogy jól jön az üzemnek
Egyébként mintha nemrég még arról cikkeztek volna, hogy az a tipusú földgáz amiből a hélium jól kinyerhető lenne gyorsan el fog fogyni, így az iparnak más alapanyagot kell keresnie helyette azonnal.
-
Dr. Romano
veterán
"Harmadrészt meg kell említeni az árat..."
Hát ebben már van gyakorlatuk a szemeteknek.
-
kcsa
veterán
válasz
tupacamaru #13 üzenetére
Egy másik cikkben ezt is kifejtették, hogy így is gond volt a légpárnával, de ezt oldották meg valami okos módon. Mindenre van megoldás, amire akarnak. Még ha nem is azonnal...
-
satz18
őstag
Na nekem van egy kis közöm a dolgokhoz, igaz elsősorban nem gázokkal foglalkozom és nem is olvastam utána a dolognak, viszont vegyész vagyok. És egyrész a hidrogén is hasonlóan jó lett volna ezt csak azért vetették el, mert hasonló tulajdonságai vannak, mint a héliumnak, mivel kevés kell belőle, ezért az árkülönbség elhanyagolható. Alapvetően ha nincs oxigén és itt pont ez a cél, akkor nem robbanásveszélyes a hidrogén sem, ezt azért csinálták így, hogy az ellenző emberek ne tudjanak belekötni, megspórolnak vele egy csomó papirmunkát, és kétségtelen, hogy kevesebb biztonsági előírásnak kell eleget tenni, ami szintén előny. Szóval sokkal jobb választása hélium. A vinyó nem fog felszállni. Alapvetően a gáz az rendkívül nagy térfogatú valami, rendkívül könnyű anyagnak kell lenni valaminek, ahhoz hogy ne legyen teljesen elhanyagolható a tömege. Pl a lufi. Persze nagyon sokat számít a a térfogat, ami itt szintén nagyon kicsi. Ezt úgy értem, hogy egy 1 kilós vinyóban ha van 1 g levegő az kb annyi mintha lenne benne 0.1 g hélium.
Ma ami a lényeg, hogy pont a levegőt akarták elkerülni, és annak 78%-a nitrogén. Itt jönnek a fizikai adatok, amire nem tudok pontos adatokat mondani, de különböző gázoknak rendkívül különböző a viszkozitása. Aki sokat dolgozik Gázkromatográffal az érti mire gondolok. Ott is azért használnak H-t meg He t mert sokkal kisebb a viszokozitása meg egyéb okok miatt is amibe nem megyek bele. De az a lényeg hogy nyomós okuk van rá hogy ezt használják, és a különböző gázok fizikai paraméterein múlik a dolog. -
S-Attila
senior tag
7 tányér egy HDD-ben hogyan hat mondjuk a csapágyazás élettartamára?
És mi hír a korábban emlegetett technológiákról? HAMR? Bit patterned recording/patterned media type - vagy hogy is hívták ezt?
-
Enton
addikt
Ez a H-HDD a legjobb ötlet a világon még felfogatáson sem kell agyalni mert ott lebegnek majd a ház fölött sorban a sata meg tápkábeleken.
Se rezonancia se melegedés. Plusz ha van belőlük elég hogy az egész gépet megtartsák akkor a gépház rezonanciáját is megoldhatjuk. -
banhammer
veterán
Inkább az SSD meghajtók fejlesztésére fordítanák ezeket az összegeket.
-
Z0mbi
senior tag
baromi nagy
ha ennek a fele igaz lesz mar akkor jo. Lapos bulikon nem lufit fogunk szivni hanem vinyot!
-
pakesz
aktív tag
szerintem neha neha kellene olvasgatni is...
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1305386/Earths-helium-reserves-run-25-years.html -
mghltm
addikt
"az árazás jelenti a legnagyobb fejtörést" - az utobbi honapokban nem szedtek meg magukat elegge?!
tobbe nem kell a smart adatokkal foglalkozni, ha elvekonyodik a hangod, meghalt a vinyod
-
gyiku
nagyúr
es ha sok vinyot raksz a gepbe, akkor felszall
-
kcsa
veterán
Nem vagyok mérnök, csak egy senkiházi. De nekem az jön le, hogy ha a hélium könnyen diffundál, ehhez képest bármi jobb lett volna szinte. Részleges vákuum, ritkított nitrogén, bármi
-
atti_2010
nagyúr
esetleges tömegtermelés beindításával – noha kezdetben biztosan jóval magasabb árcédulával kell indítani.
Már így is drágák a HDD-k, inkább maradok a réginél.
Godlike79
Mi köze a Héliumnak a Hidrogénhez és a Hidrogén gáz nagyon messze áll a bombától.
-
nonoka74
tag
legalább könnyebb lesz!
-
kriszpontaz
veterán
Hidrogén? Mini bomba a gépben!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A gyártó újragondolja a hagyományos merevlemezek felépítését.
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest