Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Blindmouse

  senior tag

  Mi bajod van az integrált áramkörökkel? Komolyan kérdezem, mert ez a hozzáállás teljesen irracionális. Egyrészt felvétel közben sok IC-n átmegy az a hang, másrésztől sokkal jobb paraméterei vannak akár egy 5532-nek is mint bármelyik diszkrétnek.

  3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

 • bkercso

  veterán

  Köszönöm az írást! (Te vagy az első, aki nem általam készített áramkörbe tette őket. :) )

  Egy megjegyzés: jelenleg csak duál kivtelben készülnek, a képeken látható (fél dual) --> single átalakítókat próbaképp építettem, de sajna tovább tartott, mint az opák elkészítése. De ha lesz komoly igény rá, elkészítem single-ben is.

  Annyit még a cikkhet, hogy ha egy offszet oszcillál, akkor az nem offszet, vagyis nem DC. ha meg lassan változik, akkor nem oszcillál, csak nem stabil (az eltérő zenei terhelésből adódó eltérő hőingás miatt).
  Potirecsegés meg attól szokott lenni, ha DC megy át a potin. Ezt egy csatolókondival lehet orvosolni, de én nem szoktam, mert a DC miatti recsegés csak tekergetéskor jelentkezik, a kondi viszont mindig beleszól a hangba. (De ha jól értem, a DC a forrásodból jön, nem az OPÁkból.)

  blindmouse: Hallgatózz! Mérve szépek az IC-k, csak nem zenével mérik őket. Egyik bajuk (ami feladatuk is) a nagy nyílthurkú erősítés: ez teszi őket univerzálisan használhatóvá. Viszont emiatt nagy tranzienstorzításokat produkálnak. Közel lineáris áramkörökbe - amilyen ez az A-osztályú erősítő is - viszont nem kell nagy ny.h. erősítés.
  Anúgy jó minőségű felvételeknél kevés opán vezetik át a hangot és azok is diszkrétek, mint pl. a híres 990-es opa.

  Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

 • vodkaboy22

  addikt

  Hoho én is lefutottam ezen a lejtőn sokszor, de ahogy olvasok egyes "anomáliákra" kezd fény derülni!
  Pl Miért szeretem a diszkrétnek eszközöket tartalmazó dolgok hangját?
  Vagy miért szeretik sokan a csövek hangját?
  Tudod amikor elkészült ez az erősítő beleraktam egy papirforma szerint nagyon jó tlc071-et
  jFET bemenet, nagyon nagy bemeneti ellenállás, nagy nyugalmi áram 10mA<, stb stb stb aztán beleraktam ne5534-et aztán egy opa27g-t ... az opa27 kb 10szer drágább mint a tlc és papirforma szerint 10szer szarabb is... Mégis hangra az egyiket 10 percnél tovább nem hallgatnám... :W

  Hángy IC adatlapon látsz intermodulációs torzitásról adatot? Tudod a hangjel nagyon bonyolult jelforma, több szempontból is. Sajnos a 20-20kHz tartó sávszél pont az a tartomány ahol az alkatrészek nagy ugrást tudnak mutatni viselkedés szempontjából! (Gondolj bele nem mindegy 0.47mikro kondi vagy 4,7 mikro kondi van csatoló kondinak...)
  Ott ahol nem 3-4 db sinus-os jelfolyam van, hanem szegény FFT analizátor távolabbról nézve jó közelítéssel gauss zajt mutat ott bizony nem gondok lehetnek intermodulációs torzitással és ez baj.
  Leegyszerűsítve gondolj bele van külön 80Hz-et tök szép jól hallod van külön 8kHz-et külön megint szép jól hallod, de a zenében ha a kettő 1szerre van jelen akkor nem mindegy, hogy az egyik rovására a másik csupán 10dB-vel hallkul... Na papirforma szerint is ez az amit a diszkrét elemekből építkező eszközök jobban tudnak az 1mm^2-re zsúfolt Si lapon lévő IC-khez képest. De hivatalból ezt az elektroncsövek tudják a legjobban.
  Akkor most dobjuk el az elektroncsöveket, mert papirforma szerint nem érnek semmit? :C

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • vodkaboy22

  addikt

  Potirecsegés nem zavar csak észrevettem.

  Most néztem egy rövid filmet végig, továbbra is tartom a véleményem a sokkal szebb élettelibb mély hangokról való véleményem.
  3 órája megy az erősítő gondnélkül, ha továbbra sem lesz technikai gond akkor nem hiszem, hogy élnem kell a 3napos visszavételi garival :), de komolyan elgondolkodtam, egy DAC-os presenterről. Valamit vennem kéne barátnőmnek születés napjára és lassan őt is megmérgeztem a minőségi zene hallgatással. :C

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • Blindmouse

  senior tag

  Definiálod nekem a tranzienstorzítás-t? Esetleg ha tudod angolul, mert magyarul sokszor már sokszor nem igazán kifejezhetők ezek a dolgok.

  Megnéztem a 990 kapcsolását, nem gondolhatod komolyan, hogy felvételre ezt használják, hisz line level kell neki, és nagy a kimeneti árama -> kimenetre tervezték, nem bemenetre.

  3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

 • vodkaboy22

  addikt

  http://www.shabad.ru/IEEE/otala.pdf
  :) Itt megtalálod amit keresel angolul és mivel nem akármilyen impakt faktoros cikk ezért hinni is lehet neki!
  Elég jól a villamosmérnöki nyelven írt szösszenet pár volt előadómnak oda is adnám, hogy így kell írni... :W

  [ Szerkesztve ]

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • vodkaboy22

  addikt

  Sorry a megfogalmazásért kicsit becsiptem...

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • Blindmouse

  senior tag

  Randomra megnyitottam az TI audio opampok közül a legfelső adatlapját. OPA1664 figure 14 tartalmaz három különböző mérést is. Szerintem még a mért értékek is elfogadhatóak.
  Azért azzal gondolom tisztában vagy, hogy mind a tlc071 mind a ne5532 mind a opa27 rettenetesen régi, elavultnak számító áramkör, és az árának nincs köze a hangjához. Miért nem próbálsz ki valami újabbat? Egész sokat fejlődött a technika az elmúlt 20 évben.
  (amúgy igen, kukába az elektroncsővel egy DSP plugin és egy normális erősítő mindent megcsinál amit tudnak)

  ó szóval a négyszögjel-ra adott válasz bajairól beszéltek. Na mindjárt válaszolok erre holnap.

  [ Szerkesztve ]

  3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

 • bajnokpityu

  nagyúr

  Otala intermodulációs mentes kapcsolásokat csinált. Ez volt a célja. Rotelnek, Elektrcompanietnek adta el a kapcsolásait.

  Függetlenül,h nem túl hifis a hangja az 5532nek, én több készülékben(rotel előfok, canamp, asus essence) is visszaraktam a szuper hifis opák, és többek között a green után is, az asus IV (igen,téves az elnevezés,de igy szokás emlegetni) konverterébe. Igen,mos, igen, sávhatárolt, de valahogy még mindig természetesebbnek gondolom. Persze az sem mindegy ki gyártja, és van szórásuk is.

  U dimension 4 csatis erősítő és 30cms zárt sub eladók

 • bkercso

  veterán

  Pé. trasient intermodulation diatortion, TIM. Vagy thermal distortion.
  A csövet meg nem csak a páros rendű karakterisztikájáért szeretjük, hanem mert nagy feszültaégekkel és kis áramokkal dolgozik, így az indukciós hatások az áramkörben nagyságrendekkel kisebbek.

  A szóbanforgó IC meg TL071.

  Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

 • vodkaboy22

  addikt

  Na igen vettem elektronikai boltban tlc081-et 4db-ot mind a 4 más gravirozást kapott a feliratnak pedig mindegyik TI volt... Abból a 4ból vajon mennyi hamisítvány? :C

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • Blindmouse

  senior tag

  Elolvastam amit linkeltél, és máshol is utánnaolvastam a dolognak. Azt azért látni kell, hogy leginkább a 70-es években foglalkoztak ezzel, ami érthető. A THD mérés akkor 1 Khz-es mérést jelentett, ezt több helyen is leírják. Ma már szinusz sweep-et használnak a mérésekhez, így különböző frekvenciákon is vannak adatok az erősítőröl. Ugye nem kell magyarázni hogy egy négyszögjel+szinuszjel fourier sorba fejthető, szóval a TIM rajta van a THD/frekvencia diagrammon, főleg a magasabb frekvencia régiókba.
  De mint mondtam, azóta eltelt pár év, és a technika sem állt meg. Ott van pl a TPA6120A2 amivel lehet tükörsima frekvencia átvitelt csinálni 10Mhz-ig. Mégis milyen hangra lenne szükség, hogy egy ilyen torzítást produkáljon?
  Menj el a boltba, és ne őskövületeket vásárolj, hanem valami újabbat. pl kettő OPA134 jó kezdet, de ha rám hallgatsz én inkább egyből egy pár OPA1641-et szereznék be. Nem állok egy gyár szerződésében sem, a te érdekedben írok.

  3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

 • vodkaboy22

  addikt

  opa134-et 2-3 órán át hallgattam 47mV kimeneti offszetet produkált az egyik csatornán a másikon 88mV offszetet. Trimmer potival betudtam lőni stabil 2mV-ra mind2 csatornát. (Többi opa ilyet nem produkált ezért a trimmert azóta kivettem a nyákról. A diszkrét opa se adott ilyen offszetet)
  Itt van a fiókomban a 134-es, de nem veszem elő, miért?
  Mert hallható zizegést produkál, nem vagyok benne biztos, de szerintem a kimeneti fet-ek termikus zaját hallom...
  Hangra szép-szép, de egyértelmű különbség a kettő között, hogy kis frekvenciákon nem elég és nem valósághű az átvitele. Olyan érzetet kelt film alatt amikor egy bomba felrobban, mintha a robbanás után 1-2ms-mal egy vákumszivattyú pikpak elszívná a lökéshullámot... Ez nem jó.. Nem kell mondanom, hogy elég fura hangja van így egy üstdobnak...
  Nyilván egy opa "hangját" önmagában nem lehet bírálni csak egy rendszerrel. Ebben a rendszerben a 134-es 5ből 3mas... ennél még a "régi" op27g is pont egy jeggyel jobb...
  Tudod nagy mosollyal mondom neked ebben a rendszerben, ha rendszer analízist csinálok és az analizátor a "fül" akkor rossz paraméterekkel rendelkezik az opa134.
  Villamosmérnök vagyok VIK-en vertek fejemben ezt azt, de mégis ha bekapcsolom a kafa modern denon1610-es erősítőnket és mellett a diy diszkrét JLH erősítőmet akkor bármely laikus/prof azt mondaná, hogy A doboz szebben szól B nem... na most mivel a denon a B ezért nem írnám le a diszkrét rendszerek világát ami az A...
  (Tapasztalat már több mint 10 főnél jár a strigula aki hallotta a 2őt egyszerre :K )

  De adok még egy tippet multisine dekádonként 4 sinusz 20-20kHz-ig és fogj 1 vacak tranyót 1 fet-et 1 csövet földelt collectornak megfelelő kapcsolásba rakd mind3mat és nézd precíziós FFT analizátorral nézd a bemeneti jel oszlopait illetve a kimeneti jel oszlopait bemeneti jel Vp 2V legyen egyszerűség kedvéért terhelés minimális. Nézd a bemeneti egyenlő oszlopokat és a kimeneti oszlopokat...
  Én mértem ilyet és rendre a cső nyert. :) Régi ruszki katonai arany szálas bírta az idő sarát.
  Nagy kedvencem a bc556-os is leszerepelt kis frekvenciákon.

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • bkercso

  veterán

  TPA6120 is ban itthon erősítőben, kölcsönadom.

  Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

 • vodkaboy22

  addikt

  Különben tudtommal manapság is THD - fix frekvenciával mérnek illetve dinamikusan változó sinusz (amit bode rajzoló is használ) jellel nem multisine-al.

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

 • Blindmouse

  senior tag

  Nézd, a VIK-en én is jártam, és most 8 órában áramkör tervezéssel töltöm az időmet, így van időm megtudni olyan dolgokat, amit nem tanítanak. Elhiszem, hogy jobban szól az erősítőd diszkrét elemekkel. De simán lehet hogy csak azért mert több fokozatra lenne szükség, vagy nem ideális a kapcsolásod. PL az opa134 nem szereti az erősítők bemenetén lévő 10Kohm nagyságrendű bemeneti impedanciát, kevesebb kell neki.
  Sajnos most nincs a közelben preciziós FFT analizátor, de inkább linkelek egy kollégát, aki nem audiofül-ként állt hozzá a dolgokhoz:
  http://nwavguy.blogspot.be/2011/08/op-amps-myths-facts.html
  bkercso: rendben, melyikünk ül repülőre?

  3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

 • bkercso

  veterán

  :)
  Akkor az a kérdés, hallottad-e a TPA6120-at? Illetve ha mutatsz egy kapcsolást, ami szerinted good-os, akkor azt megépítjük és meghallgatjuk a köv. bp-i fejestalin, nemsokára.
  NwAvGuy-al meg az a problem, hogy nem használja a fülét. Én sem audiofilként állok hozza, de a meghallgatások meg tudnak győzni, ahogy már többször megtörtént. Minden hifist erre bíztatnék, a mérnököket is.

  Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

 • bajnokpityu

  nagyúr

  Magam részéről hallottam a 6120at.dale,wima,stb... köritéssel,egy fejeserősítőben
  Szintetikus, természetellenes hangja volt. 2107nél jobb,de panda,ck3,champ magasságából nézve gyorsan felejtős. Más kérdés, hogy ezek tök véletlenül diszkrét erősítők.

  Lehet, hogy sinushullámot jó hallgatni velük... :DDD

  U dimension 4 csatis erősítő és 30cms zárt sub eladók

 • vodkaboy22

  addikt

  Köszönöm a linkelt cikket! :R
  Elfogadom amit mondasz és aláírom, hogy integrált elemek jobbak, de amint az előző hozzászólásban írtam, egységes rendszerként ebben az erősítőben alul maradt fül szerint!!! Lehet, hogy kimenet szerint jobb lenne, de mint tudjuk (Fletcher, Munson munkássága alapján) fülünk nem lineáris, és kis frekvenciákon kifejezetten "béna". Na itt bukik el az opa134 amint írtam és lehet azért, mert pont túl papirforma szerint tökéletest ad vissza! És itt van a hangsúly a füled nem a 0dB tökéletes torzítás mentes hangot "kéri" föleg úgy, hogy a fejhallgató karakterisztikájához mérten kell a kimeneti erősítőnek viselkednie (ahol az egyik kisebb átvitelt ad ott jó ha a másik kiemel egyszerűen szólva.)
  Az FFT-s mókát meg érdemes megnézni nem véletlen, hogy szélessávú RF C-osztályú erősítőknél még mindig 90%ban csövet használnak kimenetre! :)

  Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

Hozzászólok Aktív témák