Hirdetés

2017. november 21., kedd

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Mi valószínűleg idén csinálunk útóljára kolbászt.
Nagyszülői hagyomány a disznóvágás és az öreg már nincs jó formában, meg nem is igazán ér rá mindenki ugyanakkor.
De még a vásárolt disznóból is jobb kaja készül mint a bolti.
Ha minden szakad akkor boltiból fűszerezünk valami és házilag füstöljük.

Jamina city

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. :) / Gnome 3

(#2) Aweriot


Aweriot
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Helyileg merre vagy?

"War doesn't determine who's right - only who's left." Bertrand Russell

(#3) Fr0z3n


Fr0z3n
(őstag)

Maximálisan egyetértek, jó kolbász csak háztól. A kolbász feszt meg már rég nem a kajáról szól. Azt se tudom mikor voltam utoljára. By Kazinczy lakótelep :DDD

(#4) buherton válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


buherton
(őstag)
LOGOUT blog

Tatám szintén Jaminában lakik (Nagy Sándoron), de már évek óta nincs disznó. Aztán szétszéledt a család a munka miatt. :(

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#5) Cerebellum


Cerebellum
(őstag)

Annnnnyira a szivembol szoltal.

Szuleim oregszenek, mar nyugosebb a kolbasz keszites, tavaly kihagytuk, helyette rendeltunk Csabarol.

Anno meg a Krajcso-fele finom volt. Most a Bagdi-fele nem rossz, de nem az igazi.

A masik nagy problema, hogy nincs megfelelo alapanyag. Csak akkor, ha a sajat disznodat neveled. A malacokat itt 120-140 kilosan levagjak. Abbol lofasz lesz, nem kolbasz, plane, hogy a taplalasa sem volt megfelelo. Inkabb a 260 Kilos erett husu disznobol lehet jo kolbaszt csinalni, de ilyet nem kapni.

Milyen a paprika? Muveszed elfogadhato minosegu paprikat keriteni. Ugyanez igaz a fokhagymarol is. A regi kis gerezdu, izes fokhagymat mar nem lehet kapni, van a kinai, amibol egy gerezd fel kilo, konnyu pucolni, de szar.

Fustoles? Az egy szakma. Itt Vas megyeben volt olyan "szakember", aki gyumolcsfa meleg fustjevel akart kolbaszt fustolni. Edes istenem.

Szoval nem adottak a feltetelek a jo kolbaszhoz, csak akkor, ha MINDENT magad termelsz.

A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

(#6) mephi666 válasza Cerebellum (#5) üzenetére


mephi666
(PH! kedvence)

boltiból mi gyulai párost szoktunk általában venni 250g = 800-1000ft közti áron... asszony nem szereti a köménymagot és ebben nincs... apropó én mindig abban a tudatban voltam, hogy a fő különbség csabai-gyulai közt a köménymag, viszont legutóbb másfajta gyulait vettem és az már tele volt egész köménymaggal (ízre amúgy nem rossz és nekem nincs is bajom vele) mitől csabai a csabai és mitől gyulai a gyulai?

falun még nálunk is 15éve ment a disznóvágás, de fater haveri köre megfogyatkozott és ő is már 75 fölött van, így be lett szüntetve ez az össznépi program... pedig jó volt anno: szomszédban volt épített füstölő, ott füstöltük fel forgácson a cuccot... imádtam az illatát :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#7) Klaus Duran válasza buherton (#4) üzenetére


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Nagyjából még az utca is ugyanaz. :C
Tuti ismerik egymást. Ijesztő hogy mikre nem emlékszik az öreg.

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. :) / Gnome 3

(#8) woodworm válasza mephi666 (#6) üzenetére


woodworm
(őstag)

A csabai vastagbélbe megy, a gyulai vékonyba. A csabaira jellemző a kömény, a gyulaiba bors megy a paprika mellé. Háznál meg a gazda ízlése szerint. A vastagkolbászok általában több paprikát kapnak és az érés miatt van egy kis édeskés ízük.

(#9) flymi


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

"Ha már valaki kolbászt készít, akkor tegye bele a lelkét" -> Könyörgöm csak azt ne, az emberi lélek k*va büdös tud ám lenni... ;] :P :B

Ha csak tehetjük jól bejáratott háznál vesszük a kóbit, de a boltban is meg lehet különböztetni a maradék anyagból készülteket az originál hamisítványoktól.
Mondjuk én kifejezetten a szárazat szeretem.

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#10) mephi666 válasza flymi (#9) üzenetére


mephi666
(PH! kedvence)

ja, vagy mint a viccben:
- menj el a henteshez és hozzál hurkát, de ne véreset...
- denevéreset?

#8: thx... ma is tanultam valamit :) disznótoroson egyébként gondolkoztam már, hogy házilag lehetne jót készíteni, csak hurkatöltő kellene hozzá... mindig van valami hibája annak, amit veszünk/kapunk és ha saját ízlésünkre fűszereznénk, ez megoldódna... fagyasztani is lehet, így nem gond, ha nagyobb mennyiség sikerül egyszerre... ami panelban nem megoldható, az a füstölt kolbász... :(

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#11) Victoryus válasza Cerebellum (#5) üzenetére


Victoryus
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Egyetértek. Tényleg nagyon nehéz megfelelő paprikát meg fokhagymát találni. Nagyon hiányoznak azok a 20 évvel ezelőtti ízek...
Mondjuk ugyanez van a dinnyével, paradicsommal is, jó-jó, de nem olyan, mint régen.

(#12) Bandika788 válasza Cerebellum (#5) üzenetére


Bandika788
(újonc)

Nem, mert nevetséges áron vennék át. (nem Csányi Sándori mennyiésegekről beszélünk, hanem a falusi pár darabról)
Tavasszal egy 280 kg-os kocáért akart adni az "átvevő" 205 ft-ot.

(#13) sztanozs


sztanozs
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Mióta nagyfater meghalt (10+ éve), nem csináltunk "normális" kolbászt.
Az utóbbi időben megpróbálkoztunk hizlalt, átvételkor vágott disznóval, böllér ízesítésésvel (ízlése szerint), de vagy a füstölés volt sz@r, vagy valami alapanyag, de 2-3 hónap után mind bebarnult (inkább kiszürkült) és pocsék ize lett. Mondjuk még a füstöletlen mélyhűtött sütni-valónak is - szóval vsz alapanyag gond.
Idén meghalt fater is, szóval idén már vágatni sem fogunk. Vége a kolbász aranykornak rég... :O

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#14) Cerebellum válasza mephi666 (#6) üzenetére


Cerebellum
(őstag)

"boltiból" - es itt abba is hagyhatjuk. Boltban nem arulnak kolbaszt. Arulnak valamit, de annak semmi koze a kolbaszhoz.

Ha kicsit is minoseget akarsz, akkor minimum termelo.

Gyulai vs Csabai: a daralas frakciomerete es a fuszerezes, valamint a gyulait jellemzoen nem toltik vastagbelbe, es inkabb szarazabban fogyasztjak. Mas a ketto fustolese is.

A Csabait is eppugy tolthetik vekony vagy vastagbelbe, akar mubelbe, vagy kulareba (vegbel), sot, akar holyagba is, nem ezen mulik. A Csabaiban jobban dominalnak a fuszerek, komenyes, paprikasabb, fokhagymasabb. Jellemzoen kevesbe szarazon adja ki jobban az izet.

Sok esetben problema, hogy az oregek kihalnak, es a disznovagast a fiatalok nem veszik at, mert cikis, undi, nem meno es nem cool. Vagy mert a modern eletvitel nem teszi lehetove. Hiba. Kialakult az a trend, hogy csak a sovany szinhus a jo, tobbek kozott ezert a disznokat 120-140 kilosan levagjak, az meg majdnem malac. A husa vizes, szart sem er a kolbaszba. Nincs szalonnaja, csak zsirja van.

El is jutunk ahhoz, amit egy kollega is irt, hogy nincs kereslet 250-280 kilos joszagokra, mert a husuk draga. Persze hogy az, szakertelem, tobb es jobb tapanyag, es persze joval tobb ido kell hozza..A sertestenyesztes ugy nez ma ki, hogy gyorsan fujjuk fel az allatot valahogy 120 kiloig, aztan mehet a vagohidra. Vicces, hogy a Kobe-marha husaert vagyonokat megadnak, de ha sertesrol van szo, akkor azt csak occsoer... Azok az emberek pedig, akik nem tudnak disznot tartani, de kolbaszt csinalnanak, alapanyag nelkul maradnak. En megfizetnem a jo alapanyagot. Nincs.

Mostanaban nagy divat a mangalica. Mivel divattermek, ezert dragabban lehet adni, jobban figyelnek a tenyesztesre. Ezert lesz jobb a husa, nem masert. Barmelyik kozonseges hazi roffencs husa is pont olyan jo, vagy jobb minosegu lehetne, ha megkapna a megfelelo taplalast es nem 120 kilosan vagnak.

Bocsassatok meg az omlengesert, de haragszom. A magyar kolbasz, annak keszitese egy olyan kifinomult, professzionalis dolog, amely egyedulallo volt. Sokszinu, gazdag izvilagu etel. A sertes a legjobban hasznosithato allat, lenyegeben a fuletol a farkaig mindene hasznosithato. Ma viszont a serteshus demonizalva van, es a kolbaszkeszites tudomanya egy generacion belul lenyegeben eltunik. Es ez engem bant.

[ Szerkesztve ]

A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

(#15) trydium válasza Cerebellum (#14) üzenetére


trydium
(újonc)
LOGOUT blog

"Bocsassatok meg az omlengesert, de haragszom."

Én is haragszom, pedig tősgyökeres városi hülyegyerek vagyok (pesti ficsúr, 40+ éves).
Szeretem a finom készítményeket mindenféle jószágból. Sajnos, az elkészítési technikákhoz nem értek, viszont pontosan tudom hogy mire vágyom. Azokra az ízekre amiket én is a vágások alkalmával ismertem meg. Két pofára tudtam zabálni a hagymás vért, mindenki legnagyobb döbbenetére.
Szerencsére 1 éve megtaláltam a XX. kerületben azt a hentest, ahova mindig bizalommal betérhetek.
Nem a legolcsóbb, és nem is érdekel, a bolti sz@rokból már végérvényesen elegem van.
Kolbászokból vagy 30 félét tartanak, a húsaik megdöbbentően jók. A tepertőjük verhetetlen (volt, hogy még melegen kaptam).
Ami félelmetes számomra, hogy értenek az ételekhez is. A kitalált ételhez ajánlanak húsfélét, vagy a választott húshoz ajánlanak receptet... :R Pl. ha egy tarja kicsit zsírosabb vagy soványabb, más elkészítés ajánlanak hozzá...
Mindenből, húsok, késztermékek (tojás, savanyúság is) kizárólag minőségit tartanak.
Azt is örömmel szoktam látni, hogy egy kisnyugdíjasnak is segítenek, amikor bemegy egy kis csirke nyesedékért (rátesznek egy egész combot vagy mellet anélkül, hogy kiszámláznák...). :R

"Nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék..."

(#16) trydium


trydium
(újonc)
LOGOUT blog

OFF

Hertz vagy Pick ugye ?

Rajongtam a Hertz termékeiért, addig míg be nem dózerolták a földbe a gyárat.
Ízlések és pofonok ugye, de nekem a TÉLI SZALÁMI az a Hertz volt.
Amit most a Pick add ezen a néven, az egy jellegtelen, taknyos, nyálkás, vizes, ízetlen sz@r.
Még az is lehet hogy az övék az eredeti recept, de a Hertz akkor ezt továbbvitte és egy valóban karakteres ízt sikerült belőle kihozni.
Ami mára sajnos csak a múlt... :O

Nahhhh, kisírtam magam mára...

ON

"Nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék..."

(#17) mephi666 válasza Cerebellum (#14) üzenetére


mephi666
(PH! kedvence)

"Sok esetben problema, hogy az oregek kihalnak, es a disznovagast a fiatalok nem veszik at, mert cikis, undi, nem meno es nem cool."

kár, hogy sokan így látják, pedig falun az egyik legjobb program a disznóvágás volt :K sőt mintha céges csapatépítő tréningeket is építenének disznóvágásra...

#16: amit mi mostanában felfedeztünk, azok a lidl-ben a pikok húskészítmények :K szvsz magasan verik a picket és töredékébe kerülnek (hústartalomban is ott vannak nagyon)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#18) Tas válasza trydium (#15) üzenetére


Tas
(kvázi-tag)

Szia!

Merre talalhato az a hentes? Regota keresem a jofele kolbaszok lelohelyet. Mindig csak 1 szalat merek venni probakepp :D

(#19) sketchifun


sketchifun
(senior tag)

Na most akkor azok közül, akik írták már, hogy otthon füstölték a kolbászt, és milyen jó illata volt. Tegye fel a kezét, aki nem tudta kivárni, hogy kiszáradjon picit, és úgy fosott tőle mint a lakodalmas kutya. :DDD

o/

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#20) Cerebellum válasza sketchifun (#19) üzenetére


Cerebellum
(őstag)

:kezfeltevos-szmajli:

A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

(#21) GabN73


GabN73
(PH! addikt)

MindenrevanegyBelgaszám

The Ruler's back || #nr.13

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.