Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • schwanz

  tag

  Elég naív egy iromány, ráadásul össze nem függő dolgokkal példálózik :(

  Növekedés pediglen globálisan és potenciálisan mindaddig lesz, amíg a népesség növekedése és/vagy a technológiai fejlődés tart. Utóbbi elvben végtelen is lehet.

  Szvázi tag

 • PetAd

  tag

  Én is pont így érzek ezzel kapcsolatban. Nevetséges az egész gazdasági rendszer úgy ahogy van. Mindig vedd meg a legújabb cuccot csak azért, hogy egy kicsivel jobb legyen neked egy kicsivel több maradjon a piramis csúcsán lévők zsebében és működjön tovább a gépezet. A te dolgod hogy vedd meg azt amit eléd raknak függetlenül hogy szükséged van-e rá vagy nincs és csak termelj és termelj. Ez így egy nagy zsákutca amiben az emberiség már egy jó ideje benne van. Persze csak addig fog tartani amíg bele nem fulladunk a füstbe vagy meg nem fulladunk az ablakunkon bezúduló tengervíztől, esetleg valaki meg nem nyomja a piros gombot. Sajnos a demokrácia csak látszólagos, mindegy kit választunk a tényleges hatalom az őket pénzelők kezében marad.
  A jelenlegi rendszer tényleg egy piramis, mint ahogy ezen a képen van. Már várom mikor fogy ki minden nyersanyag és gyémánt Afrikából, mert akkor talán ott is béke lesz. Addig nem érdekük hogy ott béke legyen, mert a diktátoroktól olcsón megkaphatják ezeket a javakat, ha rendeződne a helyzet akkor egyre több ember gondolkodna el azon, hogy vajon mi értelme éhbérért vagy annyiért se, robotolni a bányában csak azért, hogy valakinek meglegyen a gyémántgyűrű karácsonyra. Nem érdekli őket hány embert irtanak ki mondvacsinált okok miatt, csak a gyémánt csak az számít.
  Nem érdekli őket Tibet, az ő sorsa, a föld alatt rekedt kínai bányászok, a gyerekmunkások sorsa sem, csak az olcsó munkaerő számít. Persze a Kínába exportált pénz már kezdi éreztetni a hatását, ott nincs szociális háló, munkásoknak joga, ennyivel kevesebbre kell költeni, de annál többet lehet költeni a milliónyi katonára, atomfegyverekre. Örüljünk hogy nem ilyen helyen születtünk, mert vagy halottak lennénk már vagy gyilkosok, kik ártatlanokat ölnek mondvacsinált okok miatt esetleg a hatalom hű talpnyalói akik egy kis pénzért bárkit elárulnak. A kapitalizmus zsákutca akkor mi legyen helyette? Kommunizmus? Mindenki egyenlő, nincsenek vagyonbeli különbségek, mindenki boldog, szép elmélet, na és mi volt a gyakorlatban?
  Valami új kellene, egy olyan rendszer amiben mindenkinek meg van a munkája. Az egész Földön egységes kormányt kellene kialakítani ami becsületes, hosszú távon gondolkodni tudó emberekből áll akiket nem érdekli a saját anyagi haszna. Sajnos az ember csak rövidtávon tud, gondolkodni, Egyáltalán van ilyen ember?
  Rengeteg föld van amit meg lehetne művelni, hogy mindenkinek jusson élelem, a műtrágyát és permetszereket el lehetne felejteni, mert nem a meggazdagodás lenne a cél, persze most sem amiatt használják ezeket, hanem mert valamiből meg kell élni és amíg a szomszéd gazda használja ezeket, jobb termésátlagot ér el, mint én és tőle olcsóbban veszik addig más lehetőség nemigen van. A mesterséges élelmiszerekről nem is beszélve, nem az lenne a cél hogy valaki minél olcsóbban minél többet tudjon belőle előállítani. Elég ember van már hogy nagyobb gépek helyett dolgozzon, szinte mindent elő lehetne így állítani. Persze mindenből csak annyit amennyi kell, nem többet. A környezetvédelemre is nagyobb hangsúlyt lehetne/kellene fektetni, mivel egy nagy üvegházban vagyunk, ha az megsemmisül vele együtt mi is. A villamosenergia szükségletet könnyedén lehetne csökkenti, csak körül kell nézni otthon mennyi minden felesleges dolog van, ami fogyaszt, hát még tőlünk nyugatabbra főleg az USA ahol nem összeg még egy számítógép, vagy még egy üzemanyag zabáló pick-up. A fosszilis tüzelőanyagokkal működtetett erőműveket máris be lehetne zárni, helyüket pedig átvehetnék szél-, nap- és atomerőművek. Akarjuk mi ezt az új rendszer?

 • Bada Bing

  tag

  Jó, hogy foglalkoztatnak a világ visszásságai, mert ez által nyitott, humánus gondolkodású emberré válhatsz. Magának a gazdasági növekedésnek a kiemelése kicsit szerencsétlen, mert láthatóan úgy próbálod kritizálni a fogalmat, hogy nem igazán érted. Ez egy közgazdasági szakkifejezés ágas-bogas összefüggéssekkel, melynek az elvárt pozitív értéke annak mértéke, hogy a jelenleg felállított inflacionista pénzügyi rendszer mennyire működik helyesen. Fejlett nyugati országok esetén az elégséges 1-2%-os növekedés azt jelzi, hogy a pénzügyi rendszer (ami egy végtelenül bonyolult adminisztratív, erőforrás-koordináló entitás) stabil, a vállalkozások finanszírozhatók. A fejletlen országoktól nagyobb növekedést várnak el, mivel mi láthatóan el vagyunk maradva a nyugattól, van mit behoznunk, lehet hová fejlődnünk.

  Azt tanácsolom, hogy a közeljövőben a környezetvédelemről vagy a társadalmi együttműködésről szóló egy-egy témát fejts ki bővebben, ha pedig egyszer szakmailag is elmélyedsz kicsit a gazdasági kérdésekben, térj ki azokra ismét!

 • tkazmer

  addikt

  egész jó cikk lehetne, csak szerintem túlzottan sok dolgot akarsz egybefogni. ennyiből nagyon nem jön le, hogy milyen összefüggést látsz platon barlanghasonlata, a facebookos információmegosztás és a gazdasági növekedés között:) legalábbis nekem...

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • tkesy

  őstag

  válasz PetAd #3 üzenetére

  Az utolsó bekezdésre: a megoldás már megvan, kérdés eléri az emberiség valaha is azt a szintet, hogy meg tudja valósítani....

  Venus project

  nagyon rövid, magyar nyelvű kivonata a tervnek

  Érdemes felkutatni a neten és letölteni a hozzá kapcsolódó filmet is...

  [ Szerkesztve ]

  >>>> “Life is measured in achievement, not in years alone.” - Bruce McLaren <<<< >>>> So Say We All --- The Truth Is Out There - I Want To Believe --- Indeed <<<<

 • edward2

  addikt

  Nagyon egyszerű miért lett felturbózva a gazdaság... miért kell évről évre nagyságrendekkel többet költeni venni vásárolni hitelre bármire. Azért, mert a nyakunkon ülő felső réteg MA ismétlem MA akar $milliárdos lenni és nem 30-40-50 év múlva. Ha nem duzzasztanák a gazdaságot nem lenne meg a hajójuk MA és minden egyebük. Mindig lesz egy-két kapzsi ember aki szolgasorsba dönti az emberiséget.

 • Syl

  nagyúr

  válasz PetAd #3 üzenetére

  Valami új kellene, egy olyan rendszer amiben mindenkinek meg van a munkája. Az egész Földön egységes kormányt kellene kialakítani ami becsületes, hosszú távon gondolkodni tudó emberekből áll akiket nem érdekli a saját anyagi haszna.

  Ezt Gene Roddenberry fél évszázada kitalálta, már csak meg kellene valósítani :F

  Words cannot express how much i don't care

 • kzoard

  csendes tag

  Már nem azért, hogy okoskodjak, hanem csak úgy a semmibe jegyzem meg, hogy ez a téma halott. Túl sokat akartál egyszerre megfogalmazni és túl keveset mondtál. :) Meg aztán az alapvető kérdés amire el fogtok jutni az az, hogy mennyire kelljen szabályozni az emberi egyént, annak akaratát. Úgyis lesznek akik helyettem visszakérdezgetnek. De azért sok sikert! ;)

 • PetAd

  tag

  válasz tkesy #6 üzenetére

  Elég futurisztikusan néz ki a képek alapján, nehezen megvalósíthatónak tűnik, de annyi biztos hogy rengeteg nyersanyagot emésztene fel, de nem tűnik első ránézésre rossz ötletnek. Eddig még csak a képeket néztem meg, de holnap átolvasom, hogy pontosan miről is szól.
  slaci007: Köszi ezt is megnézem majd.
  Syl: Még egy dolog aminek utánanézek. A megvalósítással lesznek komoly gondok, vagy inkább meg sem valósul.

 • lorenzen

  aktív tag

  válasz PetAd #11 üzenetére

  "de holnap átolvasom, hogy pontosan miről is szól."

  Gyakorlatilag semmiről szól.
  Összefüggéstelen és ködös fogalmazás. A tényszerű dolgok szigorú mellőzése mellett.

  Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

 • lorenzen

  aktív tag

  válasz schwanz #13 üzenetére

  Pontosan.
  Utópista szocialista gondolatmenet. Jól hangzik, csak hiányzik a racionális alap.

  Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

 • Syl

  nagyúr

  válasz schwanz #13 üzenetére

  Nem mondod? Lassan 30 éve hogy tanultam :DDD

  Words cannot express how much i don't care

 • dabadab

  titán

  válasz schwanz #13 üzenetére

  "Írt hasonlót Marx és Engels is"

  Ok nem igazan, ami azert nagyjabol egyenesen kovetkezik abbol, hogy ertelmesek voltak es nem fantasyt irtak (vagy legalabbis nem annak szantak).

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  Az iras egyebkent tipikus peldaja annak, amikor valaki ugy akarja megmondani a tutit egy temarol, hogy arrol leginkabb csak hallomasbol szarmazo, feluletes, pontatlan, helyenkent hatarozottan hamis informacioi vannak. (Mondjuk erdekelne valami forras arra, hogy a japanok kihajigaljak az egyeves cuccaikat.)
  Az a nagy igazsag, hogy nem lehet meguszni azt, hogy az ember komolyabban foglalkozzon egy temaval, ha ertelmesen akarja kritizalni.

  DRM is theft

 • hajbel

  addikt

  Szerintem fejlődésről a szószoros értelmében nem beszélhetünk, mivel régen nem volt olyan találmány, amely gyökeresen megváltoztatta volna az emberek életét. Ennek az óriási fogyasztási, pazarlási mizériának akkor lesz vége ha elfogynak a szegények, mivel az urbanizáció hatására egyre többen költöznek nagyvárosba, fejlett országba... A lényeg, hogy addig veheti meg a társadalom 80%-a a legújabbat, a reklámozott terméket amíg van aki éhbérért legyártja. Kínában pl. rohamosan csökken a szegények száma, tehát ott a gazdasági fejlődés belátható időn belül le fog állni, ha nem lesznek rabszolgák akik számunkra felfoghatatlanul olcsó pénzért legyártják az adott terméket. Tehát a nagy cégeknek át kell majd költözniük maláj földre (ahol már műszaki cikkeket gyártanak, és egyébként is fejlődnek), esetleg vietnámba, vagy más ázsiai országba, ahol hasonló a munkamorál, mint kínában (dolgoznak mint állat). Ha kifogynak majd az ázsiaiakból, akkor jön az igazi baj, mert afrikában a munkához való hozzáállás már hagy némi kivánnivalót maga után... A fosszilis energiahordozók kifogyása már más probléma, ebből lehet egy nagy válság, de összességében az egy pozitív változás lesz, mert az energia sokkal olcsóbban is előállítható lenne már jónéhány éve... Egyébként ez már szerintem a következő generáció problémája (ha bele nem döglik mindenki a környezetszennyezésbe), és egy bonyolult kérdés.

  [ Szerkesztve ]

  The Verge professional PC building guide: "You'll need a Swiss Army knife that hopefully has a phillips head screwdriver."

 • PumPi

  őstag

  válasz PetAd #3 üzenetére

  Ez történik most ma Magyarországon is:), én nem érzem magam annyira szerencsésnek hogy ide születtem, ámbár átlátom hogy ennek valószínű valami oka volt:), valamit biztos így kell megtanulni, így ezt el is fogadtam mint tényt.
  Ugyanakkor, középvezetőként dolgozom egy multinacionális cégnél, tökéletes látom érzem a saját bőrömön hogy minek tartják a magyar embert... igen, olcsó munkaerőnek hogy a növekedés fenntartható legyen. A magyar kisvállalkozások helyzete vagy el van lehetetlenítve, vagy a jó magyar virtus hevében tönkreteszik egymást / magukat. A leginkább elfogadható választás ma Magyarországon ha az ember elmegy egy multihoz dolgozni, lehet szépen felfelé menni a ranglétrán, kaphat az ember cégautót meg bebaszhat csapatépítésen, mellette csak igazából annyit kell tenni hogy azt teszi amit mondanak neki és halad szépen azon a csapáson amit a nyugatiak kijelölnek. Ez mind szép és jó, de x év után az ember szépen ráeszmél arra hogy basszus régen én ilyeneket csináltam?? Úristen de kreatív voltam, hol van ez most? Igazából a fél országból bólogató jánosok lesznek nevelve, tökéletesen letörve akár több generációra az emberek azon képességét hogy esetlegesen a saját kreativitásukat fejlesszék és saját magukért dolgozzanak, gyakorlatilag ma Magyarország egy gyarmat és a poén az egészbe az hogy mi igyekeztünk ezzé válni...

  MOD: Mielőtt valaki megkérdezné hogy akkor én miért itt dolgozom, már csak egy ideig, igyekszem a saját talpamra állni, amit azért nem annyira egyszerű.

  [ Szerkesztve ]

 • dabadab

  titán

  válasz PumPi #19 üzenetére

  Igazabol a novekedes azt koveteli meg, hogy az ilyen biorobot helyeket lecsereljuk igenyesebb munkakra. Gondoltam, megjegyzem :)

  DRM is theft

 • PumPi

  őstag

  válasz dabadab #20 üzenetére

  Ezt nem teljesen értem, arra gondolsz hogy minél nagyobb a növekedés annál inkább kényszerítve lesznek a külföldi anyacégek is értéknöveltebb munkánk outsourceolására?

  ... létezik ma Magyarországon nem biorobot multi?:) Én mércémmel még a 1800fős cég CEOja is biorobot. :)

  [ Szerkesztve ]

 • hajbel

  addikt

  válasz PumPi #19 üzenetére

  Személy szerint én nagyon örülök, hogy írtál, mert a legtöbben homokba dugják a fejüket és túl hiúak ahhoz, hogy belássák a fent említett dolgokat. Amikor elmegy az ember a Tescoba, és megveszi olcsóbban a külföldi terméket, eszébe sem jut, hogy így megy tönkre az ország. Egyébként is mindenkinek 2x akkora autója van, mint amit megengedhet magának a jelen helyzetben (rezsi/fizetés arányban), ötször olyan gépe, mint amit megengedhet magának stb stb. és minderre hitelből van pénz, ami pedig a külföld kezébe önti a pénzt szinte szó szerint. Környező országok egyetemein tanítják a magyar példát... Mármint azt, hogy ne építsenek olyan gazdaságot, mint a magyar, amely maximálisan a külföldtől függ. :((

  The Verge professional PC building guide: "You'll need a Swiss Army knife that hopefully has a phillips head screwdriver."

 • dabadab

  titán

  válasz PumPi #21 üzenetére

  Arra gondolok, hogy a gazdasagi novekedes altalaban a kevesbe robot munkak iranyaba mutat. A fejlesztomunka tobb hasznot termel, mint a szalag melletti robotolas, sot, hosszu tavon hozzajarul ahhoz, hogy a szalag menti robotolas, mint munka, eltunjon.

  Mondjuk az erdekelne, hogy szerinted mi az a munkakor, ami nem biorobotot igenyel es hogy olyan hol van :)

  hajbel: "Környező országok egyetemein tanítják a magyar példát..."

  Gondolom, ezt onnan tudod, hogy hallgato vagy ott, nem pedig onnan, hogy vmi netes forumon olvastad vmi okostonitol :P

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • hajbel

  addikt

  válasz dabadab #23 üzenetére

  Hát egyik sem :) . Pontosabban itt van az egyetem 2 utcányira. Közgazdász középbe jártam, és a barátaim harmada oda jár, én pedig ügyviteli informatikusként folytattam a tanulmányaimat a műszaki főiskolán. Hiteles a forrás na

  The Verge professional PC building guide: "You'll need a Swiss Army knife that hopefully has a phillips head screwdriver."

 • PumPi

  őstag

  válasz dabadab #23 üzenetére

  Hát ezzel egyet is értek meg nem is. Ezt nyugaton tökéletesen igaznak érzem, látom érzem hogy ez történik. Ugyanakkor Magyarországra ezzel kapcsolatban annyi jut el hogy egyre több értéknöveltebb munkát kapunk, de olyan munkát ahol valójában építeni létrehozni dönteni lehetne felsőbb nyugati érdektől mentesen még nem nagyon láttam hogy áthoztak volna. Akkor értenék egyet ezzel ha tökéletes eloszlás lenne a munkakörök között és mondjuk egy DTAG Board managementbe nem csak német székhelyű ember ülne. De addig amíg a "betanítható" munkák 96%a Magyarországon van addig én mint egy gyarmatra gondolok, hiszen kb. pont ugyanaz történik mint 1-2 századdal régebben a föld más oldalán. Lokális vezetők mindig is kellenek, nekem is van 70 emberem szépe végrehajtatom velük amit jónak látok, de azért a csapásirány mégiscsak német-svájci!

  Amúgy nagyon jó hogy felhoztad mi az a munkakör ahol az ember nem droid és mégis szabad nagyon sokat gondolkodtam ezen, van 1-2 dolog ami szerintem alapvetően a szabadságra épül, de ez tény hogy nem túl sok ilyen munka létezik a világon, és ezek közül is a legtöbb nem kijárt ösvény. Alapvetően az a probléma hogy az ember a biztonságra törekszik, ezekben a munkákban pedig igaz ott a szabadság, de nincs biztonság. :) Necc. Kinek mi a fontos.

 • DraXoN

  addikt

  LOGOUT blog

  Érdekes, nem számítottam ennyi hozzászólásra :) de örülök végülis.
  A téma tudom nem teljes, és sok dolgot kívánt egyszerre érinteni, így végül minden irányban csak felületes, talán nem is teljesen egyértelmű, mindig, hogy miért mi miből jön.. de szerintem összekapcsolódnak a témák, bár vannak benne párhuzamos utalások is, de az is kapcsolódik valahol a témához.
  A felületességnek az a fő oka, hogy ha mindent ki akartam volna teljesen fejteni simán mehetett volna nyomtatásba könyvként (már ha az anyag emészthető).

  De ha nem tetszik, akkor továbblehet gondolni a "kevésnektartott" részt.. talán az a legjobb, mert így az gondolkodhat rajta akit érdekel, és nem csak "átolvassva hümmög"..

  A Japánban lévő helyzetet meg egy ismerősöm mesélte aki kint tanul (tudom, ez sose minősül hiteles forrásnak, de míg MO.n tartózkodott jó barátom volt, csak nem hazudik), és íly módon szerzett igen komoly házimozit, TV-t és egyéb multimédiás/háztartási holmikat.. pesze ez nem minden környéken megy ott se így, csak a gazdagabbakon, az meg a diáktársaikkal ismerik, és közösen mentek "begyűjteni".

  The human head cannot turn 360 degrees... || Xeon 2678v3; Rx470; 32GB; 240GB; 2Tb + 3x1TB || Huawei P40 Lite (GMS) + LG V20

 • ambrek

  csendes tag

  Az iromány tényleg felületes, és akkor finoman fogalmaztam. Olvasás közben sokszor előugrott bennem, a "hivatkozzanak pontosan" felkiáltás, melyet én sokat hallhattam fősuli alatt. A gondolkodás és útkeresés, az írás gyengesége ellenére Értékelendő!

  A fórumon kibontakozott érdemi/értelmes munkáról nekem az a véleményem, hogy sok embernek homlokegyenest mást jelenthet. Nekem olykor egy takarításban vagy mosogatásban is fellelhető a kreativitás, máskor a számolásban, megint máskor az emberek közötti kapcsolatok alakításában :) Ésatöbbi

  Amit tudunk tenni a gazdasági növekedés káros melléktermékei ellen, hogy megpróbálunk okosan sáfárkodni erőforrásainkkal legyen az pénz, idő, figyelem, akármi. Ez nem könnyű, ebben is bárki kiélheti kreatív hajlamait ;)

  Béke

 • ollie

  MODERÁTOR

  LOGOUT blog

  válasz schwanz #2 üzenetére

  Növekedés pediglen globálisan és potenciálisan mindaddig lesz, amíg a népesség növekedése és/vagy a technológiai fejlődés tart. Utóbbi elvben végtelen is lehet.

  Ezt honnan vetted? Tisztában vagy vele, hogy ha csak a magyarországi megtermelt GDP-t vesszük alapul, az máris kétszer akkora, mint amekkorát a Föld képes eltartani, ha az egész emberiségre vetítjük ki?

  Vagyis mi már most kizsákmányolók vagyunk, a mostani életszínvonalunk is csak a Föld és a szegényebb országok kizsákmányolásával tartható fent.

  ****

 • ollie

  MODERÁTOR

  LOGOUT blog

  válasz hajbel #18 üzenetére

  Nem fognak elfogyni a szegények. Sőt, véleményem szerint teljesen el fog tűnni a középréteg, visszacsúszik a szegénységbe, és e mellett marad egy viszonylag kicsi, szupergazdag réteg.

  [ Szerkesztve ]

  ****

 • Ivan15

  senior tag

  "Miért ez a szüntelen gazdasági növekedési mánia?"
  most altalaban csak annyit, hogy a legkisebbektöl a legnagyobb cegekig egy közös nevezöre vannak hozva: ez a penz.
  A penz inflalodik evente 5-10%-ot, ez a gazdasagi környezete a cegeknek. Ilyen környezetben minden vallalkozonak tudnia kell (kicsi-nagyon nagy), hogy ahhoz, hogy a cege, befektetett penze/penzük (reszvenytarsasagoknal) durva megközelitessel ne csökkenjen minimum az inflacioval megegyezö novekedest kell kiizzadnia vhogy. Különben kampec. Ez azt jelenti, hogy akar több ezren munkanelkülive lesznek.

  Azert minimum inflacio, mert kicsit finomabb megközelitesben azert tobb kell, de mondhato altalaban hogy abszolut minimum az inflacio+ ceg összes berendezesenek az ertekcsökkenese együtt (a vallalkozasnak a nyeresegeböl minimum fenn kell tudnia tartania a berendezesek,gepek funkcionalitasat), amit evente mindig vissza kell hozni.
  Egy nagy termelö cegnel csak az 5-10% -os abszolut minimum inflacios elvaras +ez a tartalekkepzes eszközökre siman milliardos növekedest követelhet meg, amit valahogy egy mozgo bazishoz (az utolso ev allapotahoz kepest) evente mint növekedes vissza kell izzadni.
  Ezzel nem irtam azt, hogy ez jo. Ez inkabb egyre jobban fog fajni...

  [ Szerkesztve ]

  Remove Control

 • Ivan15

  senior tag

  válasz Ivan15 #30 üzenetére

  nagyon durvan, vallalkozo:
  100 arbevetel 2010 ben. (Inflacio: 10% 2010-ben)
  100 arbevetel 2011-ben mar keves.
  2011-ben mar 110 arbevetel a minimum amit ki kell tudni izzadnia valahogy.
  Mivel a hozamelvaras a kovetkezö evben az elözö eves allapotbol indul ki, egy
  nagy cegnel (bankoknal) ez a hozamelvaras mar brutalis, mert a vallalkozasba befektetök a penzüket ertekben minimum vissza akarjak kapni..(abszolut privat velemeny: igy adositanak jelenleg el a nagy bankok komplett orszagokat pl.Görögorszag most omlott penzügyileg össze, es haladnak tovabb, majd a többieket is eladositjak egymas utan:
  -lakossagi hitelezes csökken, mar keves, nem eleg
  -vallalati hitelezes csökkenö, nem eleg
  -allamközi hitelezes a legnagyobb üzlet jelenleg. Ha egy orszagot meg tudnak hitelezni, akkor tuti van..

  [ Szerkesztve ]

  Remove Control

 • Ivan15

  senior tag

  válasz Ivan15 #31 üzenetére

  meg az allami eladosodasnal poen, hogy a lakokat sem kell rola megkerdezni...aztan nem biztos, hogy az adott orszag adofizetöi- fizetik vissza majd adoban. Majd egy masik orszag.
  Ez a... ez a korlatlan kezessegvallalas ugy, hogy a kezeseket nem kerdezik meg, hogy azza akarnak e lenni vagy nem.
  Pl, most hogy Görögorszag tönkrement, többek között nemetorszagi munkavallaloi adobevetelbol lesz tovabb megtamogatva (meghitelezve?) a görög allam. Tuti üzlet, divik nagyon.. kell a hozamnövekedes, nincs mese, valahogy kell. Neha az az erzesem, hogy az €-nak ez lenne az elsödleges feladata: az € övezethez tartozo egyik orszag gyakorlatilag köteles meghitelezni a masikat, különben borulna az arfolyam, ami meg nagyobb karokat okozna. Eljenek a bankok, elnek is...

  [ Szerkesztve ]

  Remove Control

 • mrkyelo

  csendes tag

  A gazdasági növekedésről általában el lehet mondani, hogy egyidős az emberiséggel. Már az ősember is halmozott fel javakat, hogy ne fagyjon meg/haljon éhen stb. Amikor a tüzet felfedezték, elkezdték felhalmozni a fát. Az ember ilyen. Felhalmoz, majd felél. A világválságok is ezért robbannak ki. 20-30 éven át felhalmozás kőkeményen, majd a javak felélése, kereslet visszaesése. Ha ügyes vagy, és a hullámon tudsz maradni a felfutó fázisban, marad tartalékod a lecsengés végéig, és átvészeled a krízist.A válság kirobbanásakor a legtörékenyebb a helyzet, egy rossz döntés, és háború. Viszont az sokkal nagyobb visszaesés, így hosszabb felfutó fázis is. Gondold el a II. vh alatt mennyi javat pusztítottak el. Sok-sok évre való munkát csináltak az emberiség egy (nagy) részének (itt most szigorúan gazdasági szempontból figyelve a háborút, egy nagyon jó befektetés).

  Egy cég élete ugyanilyen szisztéma mentén épül fel, csak sokkal tudatosabban próbálják a javakat felhalmozni, és a kríziskor, a kereslet megcsappanásakor egy másik felfutó ágat találni.

  A másik a tudomány. Erre is ugyanaz elmondható, állandóan jelen van. Miért, miért, miért. Ezért van egyre jobb és "okosabb" telefonod, szgéped, autód, házad, életed. Még ha ebben a pillanatban nem is érzékeled, mert annyira természetes lett. Ha nem hajtja az embereket a megismerés és az új dolgok utáni vágy, még mindig a középkorban élnénk. ha nem társulna hozzá gazdasági növekedés, akkor szintén. Mert az egyre korszerűbb dolgokat egyre nehezebb megtermelni, egyre több energia és befektetett unka kell hozzá. A szekér elkészítéséhez néhány fa , egy kis vászon és két ember két-háromnapi munkája kellett. Ellenben egy korszerű autó legyártásához ennek sok-sok szorosa kell.

  Szóval ne bánkódj, a gazdasági növekedés kell, jó dolog, most a világ keresi azt a lehetőséget, aminek a hátán újabb 20-30 éven át fejlődhet (eddig az olaj volt). A magfúziós hajtóművek például elég előrehaladott fázisban vannak, persze még sok-sok év, mire földi körülmények között is használhatóvá válnak. A villamos meghajtású autók viszont már itt vannak.

  ASUS P5W2D Premium-Intel d920 presscott 2,8-Radeon HD3870 // http://mrkyelo.mybrute.com

 • ifamester

  csendes tag

  Elég érdekesnek találtam az írást. Ezzel kapcsolatban találtam egy érdekes filmet. Ajánlom mindenkinek megtekintésre akit érdekel a téma! [link] és kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye a filmről ?

 • tobal

  tag

  válasz ifamester #34 üzenetére

  Én láttam már elég rég a zeitgeist-ot, mindegyik részét. Alapvetően sok okosság van benne, de nagyon sok hülyeség is. Arra mindenképpen jó, hogy megtanítson arra, hogy nem szabad mindent elhinni (főleg nem a médiának), és érdemes utánanézni a dolgoknak inkább. És ez magára a filmre is igaz, ugyanis nagyon sok ferdítés, csúsztatás van benne, főleg a vallásokkal kapcsolatban.
  A legnagyobb hiba amit elkövet, hogy a vallások és az egyházak közé egyenlőségjelet tesz. Ami nem is csoda, hisz amerikaiak csinálták, ott pedig már nagyon régóta kiveszett a vallásokból az igazi érték, és mára már csak egyházak vannak, amiknek az egyetlen célja a népbutítás és a pénzszerzés. Hogy szerintem miről is szólnak valójában a vallások, arról ld. a goa kultúrával kapcsolatos írásomat.
  A Venus project is, még ha meg is valósul valaha, valójában csak még egy elbaszott próbálkozás lesz a világ jobbá tételére, ugyanúgy, mint a demokrácia, vagy a kommunizmus. A Venus project legnagyobb hibája, hogy teljesen technokrata beállítottságú, tulajdonképpen tekinthető olyan vallásnak, ahol a technológiát istenítik. Egyáltalán nem veszi figyelembe az emberek lelki tényezőjét, és így még inkább ellelketlenítené az embereket, mint manapság. Gazdasági szinten biztos működne, de nagyon látszik, hogy materialisták ötletén alapul... márpedig a mai pénzrendszer alapja is a materializmus, úgyhogy valójában semmi se változna.

 • dabadab

  titán

  válasz tobal #35 üzenetére

  "a mai pénzrendszer alapja is a materializmus"

  Nem, a mai penzrendszer alapja az emberi termeszetbol es a technikai fejlettsegbol eredo szuksegszeruseg.
  Erdemes megnezni az EVE Online-t meg a hasonlo MMORPG-ket, ahol a gazdasagilag nem feltetlenul tulkepzett jatekosok pillanatok alatt fel birjak talalni a modern penzugyi rendszert, mert ez az, ami mukodik.

  DRM is theft

 • gege997

  csendes tag

  válasz ollie #28 üzenetére

  Tisztában vagy vele, hogy ha csak a magyarországi megtermelt GDP-t vesszük alapul, az máris kétszer akkora, mint amekkorát a Föld képes eltartani, ha az egész emberiségre vetítjük ki?
  Ennek a mondatnak mit leítál nincs semmi értelme, a GDP csak más országok GDP-jével való összehasonllításra jó, nincs felső határ, hogy mennyi GDP-t lehet a földön megtermelni. Energia korlátlan(nagyon nagy) mennyiségben áll rendelkezésre, ha az egész világegyetemt nézzük, bármi más erőforrás igényét pedig a technológiai fejlődés akár a 0-ra képes csökketneki, szóval nem értem mire alapozod azt, hogy a fejlődés nem a végtelenbe tart.

  Vagyis mi már most kizsákmányolók vagyunk, a mostani életszínvonalunk is csak a Föld és a szegényebb országok kizsákmányolásával tartható fent
  Ha azt elfogadod, hogy nem élhet mindenki pontosan ugyanúgy, akkor ebből következik, hogy mivel van aki az átlag felett él, lesz aki az átlag alatt. Ezt persze nevezheted akár kizsákmányolásnak is, de megváltozni soha nem fog. Azért azt is vedd észre, hogy a mostani kizsákmányoltak(mondjuk Kína) még így is sokkal jobban élnek, mint mondjuk 1000 évvel ezelőtt a kizsákmámyolók(mondjuk Angolok).

  Amugy a cikk irója kicsit úgy érzem nincs tisztában a növekedés miértjével. Ugye nagyon régen, sok ezer éve az átlagember napi munkájkának 100%-a arra ment el, hogy éhen ne haljon és szaporodjon. A fejlődés hatására ez a 100% elkezdett csökkenni, létrejött egy felesleg, amiről mindenki szabadon eldöntheti hogy mire használja(mire költi). Pénz nélkül ez a felesleg ugyanúgy jelen lenne, csak szabadidő, vagy termelt árú/szolgáltatás formájában. Ha tudod, hogy a havi fizetésed x%-a megy el alapvető dolgokra, akkor a maradés 100-x%-ról szabadon rendelkezel, lehetsz félállásban és akkor szabadidő formájában kapod meg, ha a pénzt kéred akkro meg gyakorlatilag arra váltod be amire akarod. Igazából itt sem értem a szegény országok miatt aggódókat, hiszen mindenki szabadon dönt, adhatja akár nekik is a saját "feleslegét"...
  Azt meg megint nem nehéz látni, hogy a felesleg a fejlődés hatására a 100%-hoz tart(átlagban!), az más kérédés, hogy 100,1000,10000, vagy hány év múlva éri el mondjuk a 99%-ot.

 • hajbel

  addikt

  válasz ollie #29 üzenetére

  Úgy gondoltam, hogy kínában rohamosan fogy a szegénység, ez tény. A világ más részein ez másképp van.

  The Verge professional PC building guide: "You'll need a Swiss Army knife that hopefully has a phillips head screwdriver."

 • Crystalheart

  senior tag

  Gazdasági növekedés lehetséges szinte akármeddig, hiszen erőforrásokban dúskálunk, csak leginkább kihasználatlanul hagyjuk őket. (Pl. tudtátok, hogy egy egyszerű gépkocsikba való áramgenerátorral, amit a legtöbb roncstelepen ingyen is hozzávágnak az emberhez, ~100 ezer forintból olyan szélgenerátort lehet építeni, ami akkumulátorral kombinálva ellát egy átlagos háztartást? Még egyet építve már fűteni is lehetne vele.) A profit folytonos növelése egy más dolog, az a növekvő gazdasági növekedés, amit nem is lehet túl sokáig tartani. A valós gazdasági növekedésbe beletartozik az is, hogy pl. TV-nézés helyett építek egy szélgenerátort, és akkor az már van, értéket teremt, vagyont, több dolgom lett, még ha ezt nem is jegyzik semmilyen tőzsdén, és nem számítják bele a GDP-be.

  Amit te kifogásolsz, az a fogyasztói társadalom tetőzése. A környezetre káros pazarlás valóban rossz út, csakis népneveléssel, az oktatás javításával, a civilizáció fejlesztésével érhető el csökkenése. Hangsúlyozom, a környezetre káros pazarláson van a hangsúly, mert pazarolni lehet idővel is, saját magunk által előállított elektromos energiával, vagy fizikai energiával. Mindaddig, míg valami egyéb hasznunk származik belőle, és a környezetet sem károsítjuk, mindez nem gond.

  [ Szerkesztve ]

 • Crystalheart

  senior tag

  válasz Ivan15 #30 üzenetére

  Lehet, hogy pénzügyileg ezt már növekedésnek hívják, számokban kifejezve az is, de reálértéket tekintve gyakorlatilag mégsem az, az inflációval megegyező növekedés stagnálás, a kisebb növekedés pedig igazából csökkenés. Ámde a nagy vállalatok gazdasági növekedése általában nem az infláció mértékét súrolgatja...

 • dabadab

  titán

  válasz Crystalheart #39 üzenetére

  "Pl. tudtátok, hogy egy egyszerű gépkocsikba való áramgenerátorral, amit a legtöbb roncstelepen ingyen is hozzávágnak az emberhez, ~100 ezer forintból olyan szélgenerátort lehet építeni, ami akkumulátorral kombinálva ellát egy átlagos háztartást?"

  Mesélj! :)

  DRM is theft

 • Rive

  addikt

  válasz Crystalheart #39 üzenetére

  (Pl. tudtátok, hogy egy egyszerű gépkocsikba való áramgenerátorral, amit a legtöbb roncstelepen ingyen is hozzávágnak az emberhez, ~100 ezer forintból olyan szélgenerátort lehet építeni, ami akkumulátorral kombinálva ellát egy átlagos háztartást?
  A rendszer kétségtelenül megépithető, de kérdés ugye, hogy az akku mégis miképpen számol erőforrásilag. A gyakorlatban ugyanis az szok' kiderülni, hogy a hálózat az olcsóbb is, tisztább is, meg sokkal kevesebb vele a macera.

  Szóval ez olyan épitek is meg nem is...

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Crystalheart

  senior tag

  válasz Rive #42 üzenetére

  16 ezer pénz volt ebben a hónapban a villanyszámlánk (sok a hűtőnk a tejtermék miatt), aksit meg nem kell minden hónapban cserélni. :) (Ha elegendő szélkerékkel elegendő áramot termelünk, akkor betáplálhatjuk az energiát a hálózatra is kétharmad áron, de oda is kell aksi, mert viszonylag stabilan kell juttatni...) A gépjármű elektronikája voltaképp hasonlóan működik, ellát fényszórókat, rádiót, egyes kocsikban számítógépet és bonyolult elektronikát is, a szivargyújtóról sokminden üzemeltethető, csak ott készen van a forgás a motor miatt, az termeli a generátorral az áramot az akksiba. Itt a szél függvényében megy a 2800 W-os generátor. A hűtőn, mosógépen kívül pedig a legtöbb elektronikai műszer megoldható 12 V-ról is, még a számítógép is... Okosan ki kell ezt fundálni, persze van vele némi munka, de megéri, a gyári rendszerek millánál indulnak. Bővebben itt, bár részletes ismertetőt csak 3000 pénz ellenében mond az ember... de ismerősöm megcsinált egy ilyet a féltanyáján, talán még amatőrebb módon, PVC-csőből kivágott lapátokkal, és működik. Azt tervezi, hogy felállít még egyet, hogy fűthessen is valamennyire.

  [ Szerkesztve ]

 • Ghoosty

  őstag

  válasz Crystalheart #43 üzenetére

  Ha igaz ez az 100ezer ft-ből egész háztartást ellátó szélkerék sztori, akkor mi a bánatért fizetsz te az áramért?!

  Ha havonta csak 5000 Ft értékű áramot elő tudnék állítani a 100 ezer forintos szélkerrékkel, akkor az éves szinten 60%-os profit. Még ha dupla ennyibe is jön ki, ez a világ legjobb befektetése. (Szerintem 5000 Ft-nál nagyobb egy átlagos háztartás villanyszámlája)

 • Rive

  addikt

  válasz Crystalheart #43 üzenetére

  Számolj. Egy autóakku - fajlagosan ez a legjobb most - ugye bir ezer ciklust. A kapacitása adott. Ujjgyakorlat... Számoltuk már sokan, sokszor a megfelelő fórumokon, mégse hisz nekünk senki, amig ki nem számolja magának.

  A visszatáplálós sztori nem egészen úgy működik. A megfelelő minősitett eszközökkel (jó drága mind) bármely napszakban a biztositékod értékének megfelelő maximumig szabadon visszatáplálhatsz. Magánember szintjén ez lejön a fogyasztásodból hó végén (negativba persze nem szaladhatsz, ha mégis, akkor az a rész elveszik: nomeg a fogyasztásfüggetlen dijakat bizony akkor is behajtják). Ennak pont az a lényege, hogy nem kell akku, igy a rendszer tartósabb és fajlagosan olcsóbb is lesz.

  Ez a második dolog a minősitett eszközök árán bukik meg.

  Marhára nem ingyen az az ingyenenergia, bármennyire is hitegetnek vele.

  Szigetelj, meg napkollektorozz. Az éri meg most, más nem. Az tényleg ingyen van - értsd: öt-tiz év alatt visszahozza az árát, és onnan már 'ingyen' van...

  Vazze, ez az 'ingyenenergia' oldal mekkora egy lehúzás... Ezt a semmitmondó kamu szövget van, aki beveszi???

  [ Szerkesztve ]

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Crystalheart

  senior tag

  válasz Rive #45 üzenetére

  Siettem, csak belinkeltem az első szembejövő szélgenerátoros oldalt (ismerősöm egy másik oldal alapján készítette el, ahol is, mint mondtam, PVC-csövekből készítik el a lapátokat), de ahogy így utólag elnézem, kénytelen semmitmondónak lenni, ha azt akarja, hogy letöltsék 3000-ért a konkrétumokat is. :)

  Az akkumulátor... Nos, nem vagyok szakember, de mivel egy nap nem egy teljes aksi ciklust emészt föl ideális esetben - hiszen csak a túltermelést raktározza el a szélcsendes időkre, nem az egész háztartás megy onnan állandóan, elektronikailag megoldható -, még úgy is bírhat több évet. És vannak a több száz Ah-s akkumulátorok is, pl. targoncákban, ezek hosszú távon akár jobban is megérhetik, bár háztartása válogatja. Természetesen nem ingyen energia, az csak szépítés, de az elműénél sokkal olcsóbb... Azon kívül sok egyébre is használható a rendszertelenül rendelkezésre álló elektromos energia, még tárolás nélkül is, azonnali felhasználással, jellemzően fűtésre, az épületek tárolják a hőt, tehát elraktározzák némiképp az energiát, és fűteni amúgy is kell. Pl. üvegház fűtésének kiegészítésére, vagy víztorony szivattyújának üzemeltetésére, ami egy kisgazdaságban jól jöhet. De ha csak télen rákötök egynéhány elektromos radiátort, már lehet, hogy jól jártam, mert minden téli szelet a ház fűtésére használok föl. (A késő téli, kora tavaszi, még hideg időjárás a legszelesebb idehaza, még akkor is aktuális.) Ha van patakunk, ugyanezen az elven, csak stabilabban is termelhetünk áramot mini-vízimalommal a fagymentes hónapokban. Továbbá sok ötletes megoldással lehet még energiát spórolni a családi házakban, amivel szintén "teremtünk" a mostani állapotokhoz képest, úgymond növekedünk, pl. hűtő helyett mélyített kamra (kút mélyén 10 fok szokott lenni! az ételeket emelni kevesebb energia, mint hűteni, és akár mechanikusan, erőforrás nélkül vagy minimális erőforrással is megoldható), légkondi helyett hideg víz keringetés, váltás indukciós főzőlapokra és ledes izzókra, stb. Ismerek egy filmrendezőt is, aki Pilisszentlászlón önellátó, rezsi nélküli házat építtetett. Tervezés kérdése.

  Ezt amúgy is csak azért említettem, hogy rávilágítsak, van még lehetőség növekedni, akár energiafelhasználás területén is, mert a megújuló erőforrásokat ahol érjük, kihasználhatjuk, nem okozunk vele kárt.

  Ghoosty: Mert most költöttük el minden pénzünket kéményre és sparheltre, hogy ne kelljen gáztűzhelyet és elektromos sütőt használni, és a fűtésbe is besegít. :D Mivel azért ennek a szélgenerátornak a hatásosságában nem vagyok teljességgel biztos én sem, azért csak akkor fordítok rá majd 100 ezret, ha más fontosabbra nem kell, és be lesz szigetelve a házunk is, de az meg még egymillió. De ha lehetőség adódik, persze összeguberálom az autógenerátort, meg a vascsövet, hátha... :D

  [ Szerkesztve ]

 • Rive

  addikt

  válasz Crystalheart #46 üzenetére

  ...csak belinkeltem az első szembejövő szélgenerátoros oldalt ...
  Kár volt. Mennyé a zindex fórumra, ott vannak jó közösségek minden effélére, ingyé.

  énytelen semmitmondónak lenni, ha azt akarja, hogy letöltsék 3000-ért a konkrétumokat is.
  Más helyről még a konzultáció is igyenes. SZóval az az oldal jó lehúzás, oszt kész.

  A barkács energianyerés nem egy diadalmenet, hidd el. Néhány éve nyomom már a témát...
  De ha nekem nem hiszel, hát itt a fórumon is találhatsz olyat, aki effélét bütyköl, már lassan évek óta, nyilvánosan.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Ivan15

  senior tag

  válasz Crystalheart #46 üzenetére

  Ez a Sparhelt talan a Herd szobol johet...
  Gasherd, Elektroherd und.... die ungarische Erfindung Spar-herd (Sparheld. oo Sparhelt)

  Remove Control

 • Crystalheart

  senior tag

  válasz Rive #47 üzenetére

  Én komolyan kíváncsi vagyok az álláspontodra, pl. az előző hsz-om gondolatmenetében is hol a hiba, mert én nem ástam még be magam a témába, és érdekel a dolog több oldala is. De persze megnézem majd az indexet :D

  Egyszerűen nem látom, milyen buktatója van annak, ha forog a kerék (szélkerék vagy akár vízturbina), jön az áram, ha nem forog, nem jön. Még mindig jobb annál, mint hogy egyáltalán nem jön, csak az elműtől. Ha ezt még kiegészítjük némi akkumulátorral is... Szó se róla, az aksis dologgal nincs tapasztalatom. Ezt tényleg csak akkor lehetne felmérni, ha üzembe is helyeznénk a rendszert, mert nem mindegy, hogy az adott területen átlagosan sokat fúj a szél, de gyengén, vagy keveset, de erősen, vagy keveset és gyengén, mekkora a turbulencia... Hogy az áramot folyamatosan használom egyenletesen, vagy főleg csak nappal és nagy kilengéseket produkálva... Az udvart fűtöm-e, vagy közel passzív házam van... Azaz elég sok tényezőtől függ.

  Amúgy minek nyomod néhány éve a témát, ha nem egy diadalmenet? :)

 • Crystalheart

  senior tag

  válasz Ivan15 #48 üzenetére

  Igen, magyarul takaréktűzhely. Ő az, bár jobban szerettük volna megvenni ezt, de előbbi csak ötödannyiba került. :( Sebaj a lábai ennek is szépek.

Hozzászólok Aktív témák