Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Asztrofotózás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Computex 2023: zsebrevágható Zotac mini PC, szilárdtestalapú hűtéssel
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Windowsos tablet topic
- Milyen alaplapot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samott
addikt
Meg ugy altalaban mindenki az inflaciot nyogi es a recessziora keszul. Nyilvan ott fogjak vissza az emberek a kolteseiket ahol a legkevesbe faj. Kevesebbet koltenek jatekokra (es az ahhoz szukseges eszkozokre), mert dragabb a lakhatas az etkezes.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
GreatL
senior tag
Így igaz. Nálam is most jött el a pillanat hogy nem adom el a videokártyát hogy vegyek valami újabbat. 4K-ban most még elmegy, jövőre talán még kompromisszumokkal is az újabb címek esetében.
Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Pocketbook Inkpad 3 Pro
-
Tyrel
őstag
Mégis mire számítottak? Kedves hardver gyártók az utóbbi években többször is hátat fordítottak a gamereknek - akikből előtte 3 évtizedig jól megéltek - és eladták a cuccaikat inkább bányászoknak, gyors profit reményében.
Mivel ezt többször is megtették zsinórban, egy csomó gamert elvesztettek, vagy nem tudták megfizetni a szükséges hardvert, vagy nem is jutott nekik, hiába akarták... Így kevesebb lett a gamer, aminek következtében a játék-szoftver piac vásárló ereje is csökkent, így egyre kevesebb minőségi játék is jelenik meg, mert döglődnek a stúdiók is. Tehát nem is nagyon van olyan játék ami a korábban elhullott gamereket visszacsábíthatná, most hogy épp lehet hardvert kapni - ki tudja meddig.
És akkor persze még erre jött rá a globális recesszió...
De komolyan, ők b*szták el, szóltak is nekik hogy nem kéne, de csak mentek arccal a gázsi felé... Most meg min csodálkoznak???
Ez olyan mintha többször is megcsalnád a feleséged akivel 30 éve együtt vagy, aztán még neked állna feljebb mikor ezt egy hatalmas pofonnal jutalmazza... Komolyan, mire számítottak???Ez minden téren így megy, tök nyilvánvaló volt hogy ez lesz... Pl. van egy kedvenc pizzériád, évek óta tőlük rendelsz, de egyszer csak felvesznek egy gyökér szakácsot és zsinórban egymás után 3x tök sz*r pizzát kapsz. Elkezdesz mástól rendelni, rájössz hogy az is tök jó, és utána nem mész vissza a régivel kísérletezni, hogy na hátha megjavult, hátha nem okoz több csalódást...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
vaakuum
addikt
És a kártyák csillagászati fogyasztását sem hiszem, hogy nagyon tolerálni fogják a jövőben a vásárlók.
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
Televan74
nagyúr
Meg vége a covidmak, legalább is az emberek emlékezetében él még valahol. Van olyan ismerősöm aki harmadszorra megy idén külföldre pihenni, na ő nem vesz semmi szórakoztató elektronikai eszközt. De minek is cserélne, már bevásárolt drágán a pandémia ideje alatt.
Ki rúgta tökön a nyuszit, hogy piros mind két tojása....!
-
GoldhandRent
őstag
Vélemény: a válság már 2 éve tart a gaming piacon.
-
-
Balika911
félisten
válasz
GoldhandRent #7 üzenetére
Még több ilyen válságot akkor.
Tavaly mindenféle rekordok megdőltek, és előtte is ment a szekér ahogy emlékszem.
-
flexxx2
őstag
Lehetne beszélni a játékok válságáról is, legalábbis a single player esetén. Játékélmény-játék egyensúly-kezelhetőségre gondolok, nem a grafikára.
-
sagit
addikt
Kb 2 éve amikor dupla annyiért adtam el az 5700xt-t mint vettem váltottam konzolra. Tok boldog vagyok vele. Ha az árak normalizalodnanak se biztos hogy újra pc-re váltanek. Túl kényelmes. Szerintem nem csak én vagyok így vele.
Philips 65OLED803 || iPhone 11 Pro || Macbook Air M1 || Series X ||
-
S_x96x_S
őstag
ami még közrejátszhat ..
- mindenki recesszióra számít .. és arra, hogy a consumer piacon is visszafogják a beszerzéseiket.. ( ritkábban upgradelnek )
- infláció, magasabb energiaköltség, ami miatt kevesebb a hónap végi megtakaritás --> kisebb vásárlóképes kereslet
- az ukrán piac kiesett .. ott nem nagyon van idő "virtuálisan" játszani ..
- az orosz piac - embargós .. vagyis az eleve kiesik.
- törökországban leértékelés --> kisebb vásárlóképes kereslet
- és nálunk se sokkal jobb a helyzet ..
-
paprobert
senior tag
Én tudom a megoldást a "problémára", és hajlandó is vagyok megosztani a cégekkel. Nagyon egyszerű:
Növelni kell a teljesítmény/forint arányt, jelentősen.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
S_x96x_S
őstag
válasz
paprobert #13 üzenetére
> Én tudom a megoldást a "problémára", és hajlandó is vagyok
> megosztani a cégekkel. Nagyon egyszerű:
> "Növelni kell a teljesítmény/forint arányt, jelentősen."az AMD/Intel/nVidia -t annyira túlságosan nem érdekli a forint árfolyam.
és nem is nagyon tudja befolyásolni.kicsi piac vagyunk ..
és a hazai forgalom elbújik az EMEA aggregáltban. -
Raysen623
addikt
Gondolkodtam mostanság egy proci bővítésen, de ismét rájöttem teljesen felesleges. Elegendő a 4/8-as mindenre, amire én használom. Közben átálltam konzol gamingre és azt kell mondjam túlságosan elégedett vagyok vele.
Azt kell mondjam törvényszerű volt a gamer PC szekció zsugorodása. PC építés mint hobbi túl drága mulatság lett időközben.A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
Duck663
senior tag
válasz
paprobert #15 üzenetére
Nem fogják. Amikor a TSMC árat emel, a különféle komponensek drágulnak, amikor az extra profit megrészegítette őket, a sz@rt is ki akarják taposni a vásárlókból. Most ez megy, minden téren. Aztán vegyél fel hitelt, lépcsőfok jön. Az hathat csak kijózanítóan rájuk, ha rajtuk maradnak a termékek, és nem kis mennyiségben.
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Balika911
félisten
válasz
GoldhandRent #19 üzenetére
Nem is feltétlenül kell új kártyát venni a játékhoz, ill. a PC eleve csak a gaming piac negyedét teszi ki. Én alapvetően a játékeladásokat néztem, azok pedig tetőztek, még PC-n is amennyire emlékszem.
Szigorúan videokártyákból biztosan kevesebb került a játékosokhoz. De őszintén, amerre meg ez a terület megy a többszáz wattos féltéglákkal, nem tud itt olyan dolog történni, ami miatt rosszul aludnék. (Ez nálam nem újkeletű, talán már a Pascal-korszakban is leírtam.)
[ Szerkesztve ]
-
GoldhandRent
őstag
válasz
Balika911 #20 üzenetére
jogos amit mondasz, sőt!
igazából belegondolva a cím is becsapós, mert valszeg a PC gamingre gondolt a költő, ugyanakkor a konzol géming az valóban szárnyal
én mondjuk PC-n játszom, és szerintem válságban is van.. nincsenek jó/érdekes címek, nincs mivel kihajtani
1070-nel tolom mióta megjelent, pedig egy 3080-ra áttértem volna-
-
Balika911
félisten
válasz
GoldhandRent #21 üzenetére
Játékeladásokkal PC-n se volt gond, de az is igaz, hogy teljesen rendhagyó két év múlt el most. Sokan sokszor temették a PC-t, mégis kíváncsi leszek a következő mondjuk öt év trendjére. Hosszabb távon hardver is kell, hogy húzza a játékeladásokat. (Vagy olyan szolgáltatás mint a Stadia vagy GeForce Now, de ezeket csak zárójeles jelentőségűnek látom egyelőre.)
-
catlaca
senior tag
Nyilván megszokták a brutális eladásokhoz kapcsolódó profit zuhatagot és válságként élik meg a helyzet normalizálódását. Ahogy a kriptopiac “bedőlése” is parasztvakítás. A lufiból kiáramlik a belepumpált fölös levegő. Musk meg a többi burzsuj kivette a profitját, a kriptopénzek meg szépen visszaereszkednek a valós értékükre.
Majd megkönnyezzük a dolgot és valahogy továbblépünk.“Hülyeségre nincs diéta” (Rejtő Jenő)
-
powerage76
csendes újonc
Szomorú hírek ezek a gyártók számára, elő is keresem a legkeserűbb hangú hegedűmet.
Majd ha kijön pár vállalható játék meg emberi áron hardver amihez nem kell beköttetni a három fázist és mondjuk a Win 12 kevésbé akar majd beletolakodni az életembe, akkor esetleg megfontolom a gép cseréjét a játékok miatt.
-
1dude
aktív tag
Nem válság, hanem változás elé néz.
-
Astroboy
őstag
válasz
powerage76 #25 üzenetére
Ott a pont ifjú padavan.
-
1dude
aktív tag
válasz
GoldhandRent #27 üzenetére
HW szinten igen, SW szinten meg az AAA gaming már egy ideje a válságát éli. Még a végén az is meglehet, hogy ezekre a HW -ekre még csak szükség sem lesz. HC gamerek majd megveszik, a többieknek meg elég lesz a meglévő HW is.
-
hahakocka
senior tag
Csak konzolhoz kell egy erős S drága 4K S tv S emellett 30e Ft egy új game. Pc N nem szürke helyeken olcsón meg tudod venni a gameket. Pl Diablo 3 át annó 5500 Ft èrt vettem 2 hónap utân a megjelenésétől. Dark Souls szerű The Surgeot kiegjeivel 1800 ft-èrt idén. S azért minden megy ma is 80-90fps el konzolokon 30 FPS kisebb lâtótèr stb A Playstation Store S a Gamepass èr sokat bár az van Pc re is már meg pl Originen is van előfizus game meg Ubinâl.
[ Szerkesztve ]
-
Bedepi
tag
Megérdemlik. Kicsit sem sajnálom őket. Akkor nem volt baj, mikor sza.tak a gamer-ekre, mert a bányászok felvásároltak mindent bármekkora összegért. Akkor nyerészkedtek ezen, nem törődve azzal, hogy az átlag embernek nem jut kártya, csak horror áron. Most meg visszanyal a fagyi aztán pislákolnak, hogy miért is. Hegyekben áll a raktár? Jújj de sajnálom őket. Azt mondom rohad.on is ráruk 800e-ért majd ha megtanulják emberi összegért adni, akkor újra lesz vevő piac. A kiszórással meg megint csak maguk alatt vágják a fát, mert ha sikerül is eladni a készleteket, az újat nem fogja venni a kutya sem. Ugyanis aki most vesz 3000-es szériát, az nem fog venni egyből 4000-et 2 hónap múlva. Másrészt az emberek 90%-a aki nem milliomos, a túlélésre játszik. Semmi olyat nem fognak venni, ami a megélhetéshez nem létkérdés. Igaz ez az autókra, telefonokra, pc-kre, tv-re és minden másra is. Ezt a mostani dolgot nem csak a játék/kártya gyártók fogják érezni, hanem az élelmiszer iparon kívül, mindenki más is. Egyenlőre még csak az Ukrán/Orosz konfliktustól szenvedünk. A jó isten mentsen, hogy más is beszálljon, mert akkor nem, hogy a videokártya lesz a legnagyobb gondunk, de örülni fogunk, ha luk van ott, ahol kell. Ezt csak a józan ész mondatja.
-
moma
őstag
Egy válságos világban huszadrangú dolog lett a játék. Meg a hasonló dolgok. Nem véletlen, hogy a netflix is visszaesett. Az embernek mások a prioritásai, ha egy nehéz jövőre készül és okosan akarja.
we all deserve a bit of luck.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
hahakocka #31 üzenetére
Nem. Ha monitorra dugod a konzolt, ne adj isten az se 4K-s, nem fog feketelyuk keletkezni, működni fog. Nem is értem ezt honnan veszik az embereket. Nyilván egy jó TV a legideálisabb, de igazából a PC-met is szívesebben dugnám egy 4K OLED TV-re mint egy TN paneles kis monitorra, a megjelenítőre való igényesség nem konzol specifikus.
Az új játék leárazás nélkül mindenhol drága, 60 EUR. Konzolon éppúgy vannak leárazások mint Steamen, persze Steam még olcsóbb valamivel, de nem olyan jelentős a különbség.
30 FPS szintén csak a régi játékokra igaz amik nem kaptak patchet vagy nem működik az FPS boost. MInden játékot 60 FPS-el játszottam végig az elmúlt 1 évben PS5-ön és Series X-en, ki is folyna már nekem is a szemem 30 FPS-nél.Árakra példa az általad említett souls like játékoknál:
Dark Souls II fullos pakk - 1700 Ft
Dark Souls III Deluxe Edition - 6000 Ft[ Szerkesztve ]
-
_drk
őstag
Lehet a játék iparban kellene keresni a problémákat, nem?
Amikor egy Battlefield-et nem tudnak normálisan megcsinálni. D4 helyett Mobilos Diablo tele mindenféle pénzlehúzással.
Érdemi megújulásokat, új ötleteket nagyítóval kell keresni...
-
GreatL
senior tag
-
maputo
tag
Valamilyen szinten a recesszió pont ezt teszi. Addig emelték az áraikat, ameddig lehetett. Most a piac korrigál.
(Meg chiphiány ide vagy oda, de az autógyártók is így fognak járni. Vagy talán még rosszabbul, ha a kínaiak előbb-utóbb bejönnek az olcsó autó szegmensbe, amibe az európaiaknak már nem akaródzik gyártani.) -
gliskard
senior tag
az átlagos PC gaming szerintem köszöni és jól van, viszont a PC HC gaming már problémákkal küzd. Valószínűleg nem vezethető vissza ez egyetlen okra, de a sok apró elem összeadódva már szemmel is látható változásokat okoz...
– felnőtt és már 40-50 éves az a generáció akik az PC gaming indulásánál ott voltak lelkes (vagy mint itthon kényszerből) DIY gépépítőként.
– a következő generáció – akik beleszülettek a PC gaming-be – már a 30+ éves, túl van a 'gondtalan' és rengeteg szabadidővel rendelkező 10-es 20-as évein (persze vannak kivételek).
– PS3-PS4 / Xbox360-XboxOne / Nintendo Wii jócskán beleharapott a hagyományos PC gaming-be és kialakult egy nagyon széles réteg, akiknek egy jó részét a PC gaming nem is tudta megszólítani.
– a játék gyártóknak is konzolok irányába helyeződött a fókusz a PC-ről (pl. a multiplatform red dead redemption 1-et ki sem adták pc-re, GTA megjelenéseknél a PC másodlagos lett, stb.)
– mobil platform kinőtt a "candy crash saga" szintből (bár az ilyen lenézett játékok még mindig elég profitábilisak)
– az utóbbi években a bányászat miatt a GPU árak extrém mértékben elszálltak
– a nagy kiadók szinte csak a korábbi IP sikereik folytatásából élnek és egyre inkább csökken a játékok színvonala – ráadásul ezek konzolon is elérhető és jobban, kevesebb hibával futnak mint PC-n (a PC-n a megfelelő sebességhez és látványhoz szükséges HW-ről már nem is beszélve)
...és valószínűleg van még pár tényező ami miatt szépen lassan elszivárogtak részben vagy teljesen a PC gaming platformról a user-ek illetve a HC PC gaming-et egyszerűen ott hagyták, mert túl nagy költség. Persze nem kell temetni egyiket sem, de a HC PC gaming láthatóan kihívásokkal küzd...
Egy átlagos – tehát nem HC gamer – kényelmesen elvan konzollal. Olcsóbb, kényelmesebb és elég jó játékfelhozatal. Ráadásul jelenleg egy XBOX Series S és hozzá egy Game Pass előfizetés egy közepes VGA-hoz képest is kedvező befektetés és alacsony havi költség mellett biztosít sok játékot.
Persze, konzolon nem minden játék stílus támogatott vagy játszható jól a kontrollerrel, de akiknek ilyen igényeik vannak azoknak sem kell drága HW komponensekbe beruházni, régebbi vagy gyengébb vasakon is elfogadhatóan fut sok Steam game.
[ Szerkesztve ]
-
MeszesKPT
őstag
Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a Steam Deck fogja megmenteni az AMD üzletágát.
Az egyre jobban kibontakozó energia válság meg legalább magával hozta azt is, hogy már nem éri meg egy kisebb ország energia igényét elkölteni a... valamire.
Konzolok meg rengeteg játékost szívtak el PC-ről. AMD és Nvidia egye meg amit főztek.
-
_drk
őstag
válasz
MeszesKPT #42 üzenetére
Egyértelmű volt, hogy egy lépést nem tesznek, sőt, inkább lubickolnak majd a kialakult helyzetben.
A szomorú ha legalább valami látszak intézkedés történt volna, akkor annyira nem romlik meg a bizalom.
De úgy a válság elé nézni, hogy volt előtte jó 2 és fél évük, azért nem rossz.
Még csak nem is jó, hanem Full-Full maximálisan jó.
Áremeléssel is minden egyes kártyát eladtak. Ez maximum a megrendelésre dolgozók mondhatják el maguknak, nem akik a tucat terméket dobják a piacra.Mondjuk a gamereknek is csak azoknak volt rossz, akik pont akkor vettek volna kártyát, meg megnézték volna a 30xx szériát.
De aki előtte vett kártyát a 20xx szériából, nagyon nem szívta meg. -
Raysen623
addikt
Ezt csak alá tudom támasztani. A legjobb időben cseréltem VGA-t a gépben, azóta is mindenre elég. Mellé jött még egy konzol és a többi már nem érdekel. Persze együtt tudok érezni azokkal, akik viszont belefutottak ebbe. Javasolni sajnos csak a következőt tudom: türelem és sok brainstroming, másképpen nem megy. Lassan már semmi sem megy másképp. Vége a fogyasztói társadalomnak. Jönnek ismét a minőségibb cuccok, megspékelve egy jó adag szolgálatással. Nincs más út, ha tényleg komolyan gondolja az emberiség a spórolást. Persze közben kissé bilibe is lóg a kezem.
[ Szerkesztve ]
A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
atee
őstag
Sokan jól összefoglalták az okokat!
Gyakorlatilag egyenként is komoly érvek. Így összesítve még az is kész csoda, hogy nem omlott még teljesen össze ez a piac!
Persze én inkább optimista vagyok. És a recesszió után (már ha nem halunk ki közben) akkor újra erőre kap majd a gaming is.
És talán nem lesz már ugyan az mint a fénykorban, de bőven virágozni fog még.D-day 2002-01-04 01:54
-
GreatL
senior tag
-
_drk
őstag
Most csak kidurran a lufi, de ettől függetlenül játszani szeretünk!
Gépek vannak, játékok jó esetben jönnek, bár most nem nagyon.
Valami történik, szerintem nagy átalakítások lesznek az egész iparban.Az biztos, hogy a sok-sok éves fejlesztések után kiadott megkérdőjelezhető játékok nem nyerőek. Ráadásul az óriásira duzzasztott cégek is, hogy 1000 emberes Ubisoft egyszerűen alig ad ki értelmes játékot.
Activison-Blizzard is a csak COD meg mobile Diablo is mit eredményez? Ezt! -
GoldhandRent
őstag
Sztem inkabb azokkal van a gond, akik evente kiadjak ugyan azt a jatekot, ugyan arra a motorra epitve, csak mas koritessel... COD, AC, FIFA, stb.
Ellenpeldanak (teged igazolva) ott a cyberpunk, vagy a hasonloan nagyot igero, nagyon vart, es annal is nagyobbat bukott No Mans Sky (amit elvileg jol befoltoztak es most tok jo, de kosz, az elejen kellett volna igy)..
Ugyanakkor a GTA, RDR meg mennyire rettento jok mar?!Inkabb 2-3 evig uljenek rajta a studiok, es ugy adjanak ki valamit, hogy nem csak egy reskinje az elozonek.. FIFA-t evente kiadni ahelyett, hogy frissitenek a csapatok allasat 🤦♀️ AC-k, COD-ok szot sem erdemelnek.
-
-
Astroboy
őstag
válasz
GoldhandRent #48 üzenetére
Ott a pont, mindenkinek minimum hasonló minőséget kéne letennie az asztalra mint a Rockstar-nak....csak ugye akkor nem lehetne évente pénzt lehúzni a játékosokról, tehát a kiadóknak ez nemgyerebe.
[ Szerkesztve ]
-
_drk
őstag
válasz
GoldhandRent #48 üzenetére
Az AC pont megújult! Mondjuk a 3 újabb game is ugyan az, de legalább más a settings.
Azokat sokan szeretik, jó kis ókori püfölde. Az inkább az igényesebb rétegnek rohadtúl semmilyen, miközben lehetne sokkal jobb.
A No Mans Sky és a Cyberpunk és a marketing áldozata lett. Beígértek mindent is!
Viszont a CP esetében így is 7 éve csinálták és még erre rá kellett volna tolni 3-at?
10 éves fejlesztés senki nem enged meg. De még ha csak a Witcher megjelenést nézzük is, legalább 5 év és még erre 3?Az látszik, hogy hiába 1000 fős cégek, a munkát rohadtúl össze kell hangolni. Utána meg nem a marketingesnek kell kitalálni milyen lesz a játék és a fejlesztőknek utána menni.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vészharangok már konganak, de egyelőre csak kisebb korrigálás látszódik.
- BMW iX1 menetpróba
- 3D nyomtatás
- Formula-1
- Asztrofotózás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- BestBuy ruhás topik
- Autós topik
- Futás, futópályák
- Computex 2023: zsebrevágható Zotac mini PC, szilárdtestalapú hűtéssel
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Samsung X5 thunderbolt3 1TB külső SSD
- God of war ragnarok collector
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga L380 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Servergarden Kft
Város: Budapest
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest