Hirdetés

2018. június 24., vasárnap

Hozzászólások

(#1) [CsuCsu]


[CsuCsu]
(senior tag)

ARM meg sokaig nem lesz eleg jo egy PC-vel rivalizalni akaro eszkozbe. MacBook-ot butasag lenne kiadni ARM dizajnnal egyelore, es ez meg igy lesz jo par evig.

(#2) AAAgold


AAAgold
(senior tag)

hihetetlen, mennyit tudnak almáék kavarni...

"Miért imádják az aranyat? Nem lehet megenni..."

(#3) ivana válasza [CsuCsu] (#1) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

ARM meg sokaig nem lesz eleg jo egy PC-vel rivalizalni akaro eszkozbe.
Ez szerintem hülyeség, az ARM mint architektúra jó, simán lehet felfelé skálázni. Egy notiba bőven jó lehet, megfelelő rendszerrel.

(#4) hokuszpk válasza ivana (#3) üzenetére


hokuszpk
(őstag)

a problema gondolom ott van, hogy kezdetben azert a megorokolt x86 -os szoftvereket kellene tudni futtania a mekinek, ezt nemhiszem, hogy az arm megfelelo sebesseggel tudna emulacioval.
szoval az Amd eloveheti a fiokbol az arm magjait, osszeparositja a zennel, mellejuk tesz egy vegat, es ad az Applenak egy ajanlatot, ha arhitecturat akar valtani, akkor megfelelo anyagi elonyok fejeben tud segiteni az atmeneti idoszakban...

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#5) berVi


berVi
(senior tag)

Hagyjuk mar a Kaby Lake-G dumat, pletykat talaltok tenykent.

(#6) Duracellm...


Duracellm...
(PH! kedvence)

Szerintem tökösek, hogy felismerték a jelenlegi problémákat, és egyszerűsítenek. Ezzel a problémával a konkurencia éveket fog vergődni, és akkor sem lehet jó megoldása rá.

Annyi buktató van hogy az egyetlen potens vendor már lepacsizott az MS-el, kerülhetnek kellemetlen helyzetbe ha kilő a szekér, és csökkenne az ms termékek, és az indokolatlanul erős és javarészt kihasználatlan hardverek iránt a kereslet, ami mellé MS terméket lehet eladni :P

[ Szerkesztve ]

(#7) Sinesol válasza hokuszpk (#4) üzenetére


Sinesol
(őstag)

Erre nem sok esély van, épp azert akarhat az Apple architecturat valtani, hogy hazon belül tudjanak mindent megoldani, szóval semmi szükségük az AMD-re, ha meglépik a dolgot.

(#8) ivana válasza hokuszpk (#4) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Mac-en azért szignifikánsan kevesebb az ezer éves legacy program mint windowson. Az llvm miatt pedig újra fordítani nem nagy cucc, de emulátort írni se annyira vészes mint gcc binary esetén.

(#9) zsolti1debre válasza berVi (#5) üzenetére


zsolti1debre
(tag)

Kaby Lake-G???Mar illyen is van?!Nem semmi.

(#10) Hieronymus válasza hokuszpk (#4) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"a problema gondolom ott van, hogy kezdetben azert a megorokolt x86 -os szoftvereket kellene tudni futtania a mekinek, ezt nemhiszem, hogy az arm megfelelo sebesseggel tudna emulacioval."

Ebben már van gyakorlata az Apple-nek. A PowerPC-ről x86-ra váltást is túlélték nagyobb zökkenők nélkül. Ráadásul egy ilyen váltáson már a Microsoft is dolgozik évek óta. Bár a siker még várat magára.

___ Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.___

(#11) twollah1976


twollah1976
(őstag)

Metal(2)-t birod?

A név kitalált a valósággal való egyezés csak a véletlen műve! OnePlus3 / 3T tokok eladók! goo.gl/gWTbBM H - is for the Hell I unleash A - arise the Apocalypse T - I am your Terror E - destroy the Enemy

(#12) gliskard


gliskard
(fanatikus tag)

Saját API és ARM váltás valószínűleg az apple-nek üzletileg is a jól felfogott érdeke. Egy zárt és Win-x86 platformnál lényegesen hatékonyabb HW-API-OS szimbiózis jó fejlesztői eszközökkel megtámogatva (és az apple ebben sem szar) ismét lendületet adhat a macbook, imac vonalnak.
Egyre több olyan SW lehet ami vagy az apple HW-en teljesít jól vagy csak azon érhető el, mert nem készül windows port. Jelenleg is van több ilyen sw (pl. sketch ami okkal OSX only) és ha beindul CPU és GPU szinten is a saját igényekre szabott megoldások fejlesztése akkor ebből még több lesz.

Az pedig hab a tortán, hogy nagy valószínűséggel magasabb a vásárlási hajlandóság az apple felhasználó esetében és elég egy platformot támogatni. Persze többszörösen nagyobb a win piac, de a fejlesztés/tesztelés is problémásabb a hw fragmentáció miatt - kis cégeknek sok esetben már most is vonzóbb az apple.

Ráadásul sok gazdasági szegmensben nincs valós alternatívája a macbook-oknak (nem magyar pénztárcából és szokásokból kell kiindulni, az itthon forgalmazott macbook/imac/macpro nyeresége kb cupertinoi éves buli kóla mennyiségét fedezi). Az üzemidő és használhatóság lényegesen jobb az egy kézben tartott hw-sw miatt (én sem szívesen váltanék vissza windows-ra céges környezetben - persze az otthoni játék az más) és ezt még tovább tudnák tolni, ha minden egy kézben lenne.

Anno az apple user-ek lenyelték az 68xxx --> PPC majd a PPC --> X86 váltást kellemetlenségeit. Pedig egyik esetben sem volt indulásnál 100%-os natív OS (SW meg pláne), fokozatosan vált teljessé az új platform támogatása és működése (munkahelyen sikerült mind a két váltást élesben megtapasztalnom - szívás volt)

Amikor jön az X86 --> ARM csere, akkor a SW ellátottság nem lesz olyan problémás mint a másik két platform váltás esetében. Már elterjed a nagy sávszélességű net és van on-line store ami része az OSX-nek. Előre fel lehet készülni, indulásnál már ott lehetnek a natív alkalmazások.

[ Szerkesztve ]

(#13) apatyas


apatyas
(Korrektor)

- "Metál az ész"
- még mindig nem szeretem azokat a zárt rendszereket, ahol a hardver gyártója megszabja, hogy mit futtathatsz a gépen (store, stb). Mindamellett szép és jó, hogy a vasra írják az os-t és egyebeket, de azért, mégis, na. Az androidos telefonra legalább lehet engedélyezni a nem store-os programok futtatását.
- "Márpedig nem egyszerű olyan specifikációkkal előállni, amelyekre megfelelő implementációkat lehet írni az összes Apple által kiadott hardveren, ami abból is látszik, hogy még csak a Metal 2-nél tartunk, de a macOS és iOS rendszerek közötti fragmentáció már házon belül is látszódik, ugyanis bizonyos funkciókat csak a legmodernebb grafikus architektúrák támogatnak."
Na most, ez ezentúl is hóttttttbiztos hogy ugyanígy lesz, mert náluk is lesznek különböző hardver generációk, csak az almás felhasználóval meg lehet etetni, hogy dobja el az előző vasat a kukába. Pedig az is futtatná tovább a dolgok 99%-át.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#14) hunluki válasza ivana (#3) üzenetére


hunluki
(tag)

Jaja, csak ügyesen kell csinálni. iPhone és iPad is olyan tempóval rendereli a 4k videókat hogy átálltam inkább rájuk az egyszerűbb kis családi mozik készítésénél mert a húzott 4690k-mat 1060as videókarival körberöhögi tempóban. Nyilván nincs annyi lehetőség benne -jelenleg- mint egy asztali szoftverben (nincs is rá szükségem), de ez csak akarat kérdése, az erő már most megvan. Telefonban A9, tabban A8 pörög és ezek bőven nem a legújabb fejlesztések almáéknál.

(#15) Pinky Demon válasza [CsuCsu] (#1) üzenetére


Pinky Demon
(PH! addikt)

ARM mint utasításkészlet, ARM CPU design vagy ARM mint GPU? Mert ez mind ARM és még ezerféle más is. A cortex CPU vagy a mali GPU talán valóban nem való még, bár én nem így gondolom, de az apple pl egyiket sem használja, az meg hogy az utasításkészlet ne lenne való, az badarság, mert amögé olyan CPUt tervezel, amilyent akarsz, ha kell, akkor egy 120W-os szörnyet, csak a design és a gyártás kérdése, nem az ARMé. Márpedig az apple évek óta ezt csinálja, kis magszámú de magas IPC-vel rendelkező gigantikus magméretű procikat tervez tökéletesen szembe menve a többi gyártó elképzeléseivel, mint pl MTK. És ma már egy csúcs mobil design is többmilliárd tranzisztort tartalmaz, mint egy x86, gyártástechnológia is versenyképes a high performance kategóriában és nem csak a low power játszik, lásd ryzen. Semmi se tartja vissza az applet, még az x86 sem, mert az is csak csere volt egy másikról.

(#16) Raysen623 válasza apatyas (#13) üzenetére


Raysen623
(PH! addikt)

Amikor átálltak Intel procikra az OS simán ment tovább a régebbi Power PC-s gépeken is pár évig, miután kijelentették, hogy eldobják a régit. Azért ott sem annyira hülyék ülnek...volt idő elegendő az átállásra user oldalon is.

Amit írok az csupán magánvélemény...

(#17) ivana válasza Pinky Demon (#15) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

de az apple pl egyiket sem használja Ez így nem teljesen igaz, az apple mag attól még az eredeti cortex designon alapszik, hogy módosított, egy 120W-os kevés magos procihoz alapoktól kellene újra tervezni a magot ami alsó hangon éveket jelent (igaz lehet már csinálják :)) )

(#18) hemaka


hemaka
(PH! nagyúr)

Jo otlet vegulis, de most nem erdekel, mert ma jon az uj iphone.

☀️"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!"☀️ Alienware Aurora R7 💙 specs: http://pici.tk/e/

(#19) Fred23


Fred23
(PH! addikt)

Értékcsökkentik, aztán megveszik? :D

(#20) Hunpriest


Hunpriest
(fanatikus tag)

Pár év múlva akkor az Apple a konzolokhoz hasonló hatekonysaggal fogja tudni kezelni a GPU-t? Kíváncsi leszek a szoftveres támogatásra. AAA címek fognak jönni Metal API - ra?

(#21) sad_Vamp válasza Hunpriest (#20) üzenetére


sad_Vamp
(őstag)

miért eddig érdekelt bárkit is almán a játék?! :Y

“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

(#22) kpbendeguz válasza sad_Vamp (#21) üzenetére


kpbendeguz
(senior tag)

Mac-et jelenleg nincs értelme csak játékra használni, de ha az apple egyszer meglépi az arm-ra váltást, akkor az apple ökoszisztéma könnyen játékplatformmá is válhat, mint ahogy a mobil játékpiacnak is vezető része az iOS. Ha a mac-ek arm-ra váltanak, akkor az apple-nek elég lenne kicsit felpumpolni az apple-tvt és máris ott lenne egy újabb szereplő a konzolpiacon, ráadásul alapból biztosítva lenne az átjárás a tartalomgyártás, a konzol és a mobil között.

(#23) 0P1


0P1
(fanatikus tag)

Azt nem tartom valószínűnek, hogy a nagy teljesítményű Mac-ekben a belátható jövőben teljesen ARM-ra cserélné az x86-ot az Apple (esetleg az x86 mellett egyre inkább bevethet további kiegészítő, low power funkciókra ARM magokat is , lásd T1 chip a MacBook Proban) .
Inkább az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a jelenlegi tendenciát folytatva az iOS-t látja el további olyan feature-ökkel, amivel egyre inkább kiválthatja az ultra low power laptopokat az iPad (iPad Pro) .
Természetesen ezzel a saját MAcbook / MacBook Air-jeinek piacát is kannibalizálhatja az Apple, így ezt óvatos lépésekkel érheti el. De hosszú távon nem nagyon tehet mást, miután ebbe az irányba halad az egész piac.

(#24) GhanBuri Ghan válasza Pinky Demon (#15) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

"És ma már egy csúcs mobil design is többmilliárd tranzisztort tartalmaz, mint egy x86, gyártástechnológia is versenyképes a high performance kategóriában és nem csak a low power játszik, lásd ryzen."

Ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Miért példa a Ryzen, mint mobil design vagy mint low power?

"Semmi se tartja vissza az applet, még az x86 sem, mert az is csak csere volt egy másikról."

Semmi, kivéve a saját tehetetlenségét és a részvényesek elvárását. Már évek óta rebesgetik az x86 - ARM átállást, végül az MS lépte meg már decemberben. Az Apple-nak lényegében csak jót tenne, ha a processzorok designját is ő szabhatná meg, és ő lenne a gyártató is, ami ennek az útjában áll, az egyedül az, hogy drasztikus lépés lenne, márpedig a cég egy ideje kerüli a drasztikus lépéseket - azokkal csak a baj van, ha esetleg rosszul sül el, akkor a negatív sajtó leverné a részvények árfolyamát, azt pedig nagyon nem szeretnék a részvényesek. Jobs még képes volt keresztülverni a tényleg jövőbemutató ötleteit, Cook zseniális vezető, de a képességei a profitmaximalizálásra vonatkoznak, ennél többet nem lehet várni tőle.

(#25) GhanBuri Ghan válasza 0P1 (#23) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

Vagy az is lehetne a menetrend, hogy szépen lassan halad felfele a terméklépcsőn az ARM processzorokkal (tudom, nem CPU, SOC), először az air modelleket váltani ki, ami mondhatni ideális erre a kísérletre, utána jöhetne a többi notebook, és a tapasztalatok felhasználásával végül az asztali gépek.

(#26) Pinky Demon válasza GhanBuri Ghan (#24) üzenetére


Pinky Demon
(PH! addikt)

Arra pelda, hogy attol hogy LPP node-on keszul siman megallja a helyet asztali kornyezetben is.

(#27) scdlsc válasza sad_Vamp (#21) üzenetére


scdlsc
(kvázi-tag)

Igen.

(#28) GhanBuri Ghan válasza Pinky Demon (#26) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

Azért küzd is rendesen az AMD a LPP korlátaival, másrészt egy 5-15W-os tartományba tervezett procit nem lehet csak pár részlet módosításával a 30-95W-os tartományba küldeni.

(#29) Pinky Demon válasza GhanBuri Ghan (#28) üzenetére


Pinky Demon
(PH! addikt)

Nem mondtam hogy egy mobil procit egycsettintesre asztaliva varazsolsz, hanem, hogy lehet asztalit is gyartani LPP-n, nagy kulonbseg. Masreszt azon kivul, hogy nem igazan megy 4GHz fole a Ryzen mas korlat annyira nincs, cserebe alig eszik valamit, 3.2-nel es 3.7-nel van a sweet spot, ami nem is rossz a korulmenyeket figyelembe veve.

(#30) kpbendeguz válasza GhanBuri Ghan (#24) üzenetére


kpbendeguz
(senior tag)

Az Apple két dologban mindig különbözött a versenytársaitól:
1. sosem féltek szakítani a legacy technológiákkal
2. sosem izgatta őket, ha a saját termékeiket kannibalizálják

Ugyanakkor az apple sosem az aktuális trendekkel foglalkozott, hanem hogy az adott technológia ellátja-e a feladatát, vagy sem. Sokáig az Apple egyet jelentett a powerpc-vel, amikor viszont nyilvánvaló vált, hogy a powerpc nem tudja tartani a versenyt az intellel, váltottak.
Az x86-ARM átállást és az iOS kiterjesztését a desktop szegmensre kivétel nélkül iparági elemzők (értsd: feltűnésre vágyó dilettáns médiamegmondóemberek) szajkózzák. Az apple majd akkor vált arm-ra, ha értelme lesz, akár drasztikus lépés, akár nem. Ez nem Cook vezetési stílusáról vagy a részvényesekről szól: Jobs sem lárpurlár vetett be drasztikus lépéseket, hanem mert akkor az volt a megfelelő megoldás és mert az apple - szemben a versenytársaival - megtehette.
Az MS arm-ra váltása pedig nem éppen sikersztori: a telefonbizniszből gyakorlatilag kibuktak, a surface-ből csak az inteles cuccaik fogynak, még a raspberry pi-re kiadott ingyenes windows szerű izét sem nagyon próbálgatja a nép. Ez van akkor, ha valaki mindenáron a trendekre reagál ahelyett, hogy a termék minőségére és eladhatóságára koncentrálna.

(#31) GhanBuri Ghan válasza kpbendeguz (#30) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

Dehogynem erről szól. A cég döntéshozó emberétől függ, hogy merre fog haladni a cég, nevezzék az Jobsnak, Sculleynak vagy Cooknak - és elég jól dokumentálták a cég történetét ahhoz, hogy lehessen látni, tényleg egy személy döntött azokban a kérdésekben.
Azt is lehet látni, hogy Jobs idejében trenddiktáló volt a cég, Cook alatt trendkövető lett. Így lehet mondani, hogy mindig is a trendekkel foglalkozott, a kérdés csak az, hogy melyik oldaláról.

Amit egy combos GPU-val rendelkező SOC tudhat, az a vektorszámítások felgyorsítása, tipikus példa erre az iPades videóvágás. Ez is egy olyan dolog, ahol az Intel által készen adott megoldás nem versenyképes azzal, amit egy házon belül, oprendszerhez készített processzorral tudnának végezni - tizedáron.

(#32) pengwin válasza hunluki (#14) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ne haragudj, de ez nekem nagyon hihetetlenül hangzik... ott a két hardver szerintem nagyon nem ugyanazt csinálta, vagy valami driveres probléma lehetett a PC-n, vagy esetleg emberi hiba, ha meg nem sértelek.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#33) kpbendeguz válasza GhanBuri Ghan (#31) üzenetére


kpbendeguz
(senior tag)

Scully is megpróbált trendet diktálni pl. a newtonnal és az egyik első digitális fényképezőgépet is az ő idejében adta ki az apple, illetve próbálkoztak még játékkonzollal is, mind csúfos bukta lett.
Jobs nem a tredncsinálásban volt jó, hanem abban, hogy az apple termékpalettáját minimalizálta néhány jó minőségű termékre, amit aztán nagyon nagy tételben értékesített. A nagy volumenű eladások miatt durván le tudták tolni a beszállítói árakat, így sokkal nagyobb nyereséget tudtak produkálni ugyanazon a terméken, mint a konkurencia. Jobs abban volt jó, hogy az egészet egy rendszerként kezelte és nem csak a hardverre, hanem az os, szoftver és szolgáltatás körtésre is ugyanolyan gondot fordított.
Cook egyértelműen ezt a vonalat viszi tovább.
Persze az apple nem ugrik elő minden másnap egy vadiúj termék kategóriával, de nem hinném, hogy Cook a habitusa miatt ne lépne meg egy merész technológiai váltást, ha az amúgy működőképes lenne.

(#34) hunluki válasza pengwin (#32) üzenetére


hunluki
(tag)

Nem sértesz, én is meg voltam lepődve rajta és pontosan ugyanilyen szkeptikusan állnék hozzá mint te. A szerkesztést kicsit szokni kell mert nyilván más tapicskolva összeszerencsétlenkedni egy videót mint precízen egérrel vagdosni gépen, de ilyen egyszerű áttűnéses cuccok meg zene alárakása bőven megvan tableten is, akár vonaton/repülőn/BKK-n. Valamit optimalizálásban nagyon eltaláltak, valószínűleg durva HW gyorsításra képes az A8 és az A9, vagy hasonló szoftveres dolog mint a final cut pro vs premiere pro, lásd ezt a videót. M3-as proci passzív hűtéssel és integrált VGA-val körberöhögni az i7es dedikált VGA-s gépet.

(#35) pengwin válasza hunluki (#34) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az tiszta sor, hogy az Apple SoC-jei nagyon jó hardveres gyorsításra képesek, gondolom van ehhez egy rakat fixfunkciós blokk bennük.

Viszont szerintem PC-n valami nagyon nem lehtett ott rendben...
Most így tippre azt mondanám, hogy lehet driverben nem volt valami gyorsítás engedélyezve, vagy a szoftver nem használta ki a GTX 1060 nyújtotta hardveres gyorsítást, és a CPU-d izzadt.

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#36) hunluki válasza pengwin (#35) üzenetére


hunluki
(tag)

Meglepődnék ha valami gond lenne, kártya gyári programjával OC módra van téve, proci szintén giga gyári szoftjával 4,7re húzva elég régóta stabilan, játékok vajsimán mennek, driverek legfrissebbek. Davinci resolve-ot használtam PC-n és iMovie-t tabon/telón.

Ugyanaz a 4k projekt (háttérzene, néhány áttűnés és jópár vágás, lassítás/gyorsítás, kis kommentár meg pár felirat és bevágott kép. Az ipad hasonló időt fut mint a PC, néhány másodperccel gyorsabb, a telefon (SE) meg komoly előnnyel végez.

Ha lesz rá időm és kapacitásom akkor felveszem egy stopper mellett.

(#37) GhanBuri Ghan válasza kpbendeguz (#33) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

Sculleyban nem volt meg a képesség arra, hogy elhitesse az emberekkel, nekik pont erre a korszakalkotó termékre volt szükségük, illetve valószínűleg a termék sem volt piacérett.
Azért lássuk csak, hányszor teremtett Jobs trendet:
'77, Apple II, első személyi számítógép (megosztott első, merthogy egyszerre hárman jöttek ki)
'83, Lisa, első grafikus oprendszer
2001, iTunes és iPod: első online (felhős) zenevásárlási lehetőség, amit utána hordozható médialejátszóra lehetett másolni. Az mp3 lejátszók nem voltak legálisak, a RIAA lehetetlenné tette a működésüket, hiába voltak kényelmesebbek, mint a hordozható kazetta, cd és md lejátszók
2007 iPhone
'10 iPad

Nem vagyok egy Jobs rajongó, de azért meg kell adni, hogy elég sokszor diktálta a trendet - még egyszer is kimondottan ritka, nemhogy ennyiszer.
Amit te írsz, azt pl. Tramiel csinálta a Commodore 64-gyel. Egyébként az sem kis dolog, leverni az árakat, hogy tömegtermékké lehessen tenni egy korábban sokkal drágább (és ritkább) terméket.
Cook valóban ügyesen növeli a profitot, de tőle nem várok egy ilyen korszakalkotó terméket sem, és biztos vagyok benne, hogy nem is fog rámcáfolni.

(#38) GhanBuri Ghan válasza GhanBuri Ghan (#37) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

A NeXT-et és a Pixart azért nem említettem meg, mert ugye azok az Apple-n kívüli időkhöz kötődnek.
Nyilván Jobs nemcsak nagyon gyorsan felismerte, hogy meglévő komponenseket felhasználva hogyan lehetne abból piacképes és új terméket készíteni, nemcsak nagyon jó üzletember is volt, hanem megvolt benne az a gyilkos ösztön is, amivel meg tudta szerezni azt, amire éppen szüksége volt, köszönhetően jól fejlett pszichopata mivoltának. Mivel magánemberként kifejezetten alávaló módon tudott viselkedni, ezért nem tudnék sohasem rajongani érte, bármit is tett az IT iparágért.

(#39) kpbendeguz válasza GhanBuri Ghan (#37) üzenetére


kpbendeguz
(senior tag)

Cook nyilván más habitus mint Jobs és a legrosszabb, amit tehetne, ha megpróbálna Jobs-á válni. (A legtöbb szánalmas pénzszivattyú startup is azért áll be a betonba rövid időn belül, mert megpróbálnak görcsösen trendcsinálóvá vállni, merthogy ha Jobsnak is ment, akkor majd nekünk is.)
Ettől függetlenül maga az Apple előállhat még trend diktáló termékkel (főleg amikor ekkora a nyomás rajtuk, hogy villantsanak valamit), nem hinném, hogy Cook keresztbe feküdne egy jó ötletnek.

(#40) GhanBuri Ghan válasza kpbendeguz (#39) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

Abszolút. Jobsnak megvolt az a páratlan képessége, hogy tudott teljes rendszerben gondolkodni, bevonta a formatervezést az IT iparba, és mindezt nagyon drága termékként el is tudta adni.
Aki ezt nem tudja, és megpróbálja utánozni, az nagyon gyorsan szembesül a valósággal.
Szerintem Cooknak is megvannak a saját képességei, ami miatt a cég élére kerülhetett: még profitábilisabbá tudta tenni a céget. Ehhez is kell tehetség, csak ez pénzügyi, de ettől még nagyon sok adatot át kell látnia egyszerre, villámgyorsan dönteni, kellő mértékben nyomást gyakorolni (más szóval a törvényesség határáig szorongatni más tökeit). Viszont ettől kár trenddiktáló dolgokat remélni, mert az kockázatos, és az nem jó, ha kevésbé kockázatos módon is tudja növelni a profitot.
Nyilván lesz olyan pont, amikor már az újítások hiánya fogja veszélyeztetni a profitot, ekkor már lesz mögötte elég felhatalmazás, hogy újítson, akár nagyobb mértékben is, mint amilyen az új iPhone lesz - de ez is csak amolyan konzervatív újítás, semmi forradalmi, máshol még nem látott. Valószínűleg elég jól fog kinézni ahhoz, hogy elegen vegyék, esetleg el- vagy visszaszívjon Galaxy S vásárlókat, szóval a nyereséget megint növelni fogja.

(#41) kpbendeguz válasza GhanBuri Ghan (#40) üzenetére


kpbendeguz
(senior tag)

Jobs első nagy dobása az Apple II és a második, a Mac megjelenése között 8év telt el. Addig az Apple az Apple II-ből élt és még utána is sokáig, mert az első Mac ugye bebukott.
Amikor Jobs visszakerült az apple élére csak lassú építkezéssel tette egyenesbe a céget, az iMac, G4 és társai csak formatervezésben voltak kiemelkedőek, és az OSX is csak lassan kezdte el felépíteni az ázsióját.
A trendcsinálás csak az iPod érával indult be, majd jött az iPhone és az iPad. Ezek pedig mind valós piaci igényeket elégítettek ki, nem csak úgy kipattantak Jobs fejéből.

Az iPod és a mögötte álló online zenebolt a röhejes kazettás, discmanes, minidisces zenehallgatást reformálta meg azzal, hogy rendet vágott a technológiai lehetőségek és az irreális szerzői jogi korlátozások között.
Az iPhone nem egy új telefon volt, hanem az addigra megszaporodott hordozható eszközöket integrálta egy termékbe (mp3 lejátszó, fényképezőgép, pendrive, pda, stb.). Csak azért lett "phone", mert az ember a telefonjáért visszaszalad a buszmegállóból, a pda-jáért meg nem biztos.
Az iPad pedig a netbook trendet változtatta meg: a számítógépek teljesítménye elérte azt a szintet, ami a többségnek bőven elég, így olyan területekre lehetett koncentrálni, mint hordozhatóság és egyszerű kezelhetőség elérhető áron. iPad előtt az ember netbookot ajándékozott a barátnőjének, hogy ne a gamer PC-n facebookozzon, utána tabletet, hogy ne kelljen főállású rendszergazdaként szolgálnia mellette.

Ma viszont nem nagyon látszik igazán jelentős piaci rés vagy kielégítetlen felhasználói igény az informatikában, így a fő kérdés nem is az, hogy miért nem áll elő az Apple valami merésszel, hanem hogy mi az a terület, amire ráférne, hogy valaki végre helyre tegye egy forradalmi megoldással.

Egy dologról tudok, amit az apple már megszellőztetett és ha megcsinálják, akkor valóban gamechanger lehet, ez az órába szerelt vércukorszint mérő, amihez nem kell sem vért venni, sem valami szondát beültetni a bőr alá. Na ez cukorbetegek millióinak teheti könnyebbé az életét. Nem az ujjszurkálás miatt, hanem mert úgy mutatná a vércukor szintet, mint egy multiméter helyett egy oszcilloszkóp a feszültség ingadozását: pontszerű értékek helyett folyamatában, azaz mindig tudni lehetne, hogy mikor kell és mikor nem szabad enni, illetve melyik ételre hogyan reagál a szervezet.

(#42) Hunpriest válasza sad_Vamp (#21) üzenetére


Hunpriest
(fanatikus tag)

IOS-en elég fontos szegmens.

(#43) GhanBuri Ghan válasza kpbendeguz (#41) üzenetére


GhanBuri Ghan
(senior tag)

Nálunk nem volt sok Apple II, de odaát elég nagy tábora volt.
Én a GUI-ra is rámondanám, hogy elég nagy befolyása volt. Oké, hogy nem az ő ötlete, de a Xerox cég nem látott fantáziát abban, amit a kutatói kifejlesztettek, Jobs meg nemcsak felismerte a jelentőségét, de elég koherens rendszert is rittyentetett köré. (azért pár dolgot hozzátettek, amit az eredeti nem tartalmazott)
A Mac bebukott, és ebben nagy része volt annak, hogy Jobs-zal elszaladt a ló, elhitte, hogy csodagyerek, bármit megtehet, amihez hozzányúl, arannyá fog változni, hát, utána a Lisára ráfejlesztette a vele inkompatibilis Macet, rettenetesen bánt az alkalmazottaival, az újságírókkal, nem csoda, hogy a részvényesek hamar megszabadultak tőle - nem csoda, hogy nem sokkal előtte Wozniak már kilépett.

Az iPhone lényegében összerakta a nem sokkal korábban megjelent kapacitív képernyőt, elhagyta a hívó és számbillentyűket. Kb. ekkorra jött ki az LG Prada is, szóval az ötlet már tényleg a levegőben lógott, bár meg kell adni, hogy a Prada szoftvere azért jóval kezdetlegesebb volt.

Szerintem egyik korszakban sem volt látható kielégítetlen piaci rés, pl. a személyi számítógépek előtt az Altair árult nagyon drágán billentyűzet nélküli gépeket, meg lehetett gépidőt vásárolni nagyszámítógépes rendszereknél, kinek jutott volna az eszébe, hogy lényegében minden otthonban ott lesz egyszer?
Vagy a GUI előtti időben is, ott van a CLI meg a manual, az mindenre jó, amíg nem tudtad, hogy van ilyen, nem tudtak, hogy hiányozhat.

Szerintem most is le lehetne tenni olyan dolgot az asztalra, amire egy csomó ember ugyanezt mondaná. Ahogy Ford (nem) mondta, ha a vevőit kérdezte volna meg, akkor gyorsabb lovakkal foglalkozna.

(#44) Z_A_P


Z_A_P
(őstag)

már kész ténynek tekinthető az Apple és az Imagination szakítása

Most olvasgatok pletykakat, miszerint lehetseges hogy AMD lesz helyette :Y

OK

(#45) derive válasza Z_A_P (#44) üzenetére


derive
(senior tag)

Valakitol kell licenszelni, mind az AMDnek, mind az NVnek hatalmas szabadalom portfolioja van. :)

(#46) aelod válasza ivana (#3) üzenetére


aelod
(PH! kedvence)

Nem is értem miért nem lépték még meg a mobil SoC-val szerelt notebookot még a gyártók...
Nyilván nálamnál okosabb emberek erre tudják a választ.

[ Szerkesztve ]

" Aki embernek hitvány az magyarnak alkalmatlan."

(#47) ivana válasza aelod (#46) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Ez nyilvánvaló, mert az ARM-os windows egy fos :U Linuxos laptop létezik armmal, mondjuk túl sok dologra az se jó.

(#48) aelod válasza ivana (#47) üzenetére


aelod
(PH! kedvence)

De nem úgy volt, hogy ARM tud majd x86-ot futtatni?

" Aki embernek hitvány az magyarnak alkalmatlan."

(#49) ivana válasza aelod (#48) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Emulálni biztosan tud :DDD Most volt valami ilyen a qcom + ms dolog, abból kiváncsi leszek mi születik.

(#50) aelod válasza ivana (#49) üzenetére


aelod
(PH! kedvence)

Igen arra gondoltam.

" Aki embernek hitvány az magyarnak alkalmatlan."

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.