- Milyen asztali médialejátszót?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi haladó szinten
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Notebook hibák
- RAM topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
MeszesKPT
őstag
GPU témában kifejezetten nagyra értékelem a PH szakértői cikkeit, szakmailag nehéz lenne belekötni. Köszönöm a minőségi tartalmat, bárcsak minden más témában is ez lenne a helyzet.
-
Kansas
addikt
válasz
Busterftw #199 üzenetére
Az AMD meg nem gyártó, az összes ref. kártyáját partnerek gyártják(tipikusan a TUL illetve ha jól emlékszek, egy időben a Sapphire) és/vagy forgalmazzák saját név alatt - kivéve a nagyon extrákat, mint az 50. évfordulós Navi meg asszem a vizes Vega, amiket az AMD forgalmaz, de azokat sem gyártja... nem attól lesz custom egy kártya, hogy milyen címke van rajta...
-
Kansas
addikt
válasz
Busterftw #197 üzenetére
És? NV-nél meg ez az első generáció, hogy a "Titan-osztályú" kártyákból(3090) egyáltalán lesz custom.
Radeon VII-ből nekem nem világos, hogy ki adta a ref. design-t custom-ként, nekem nem rémlik, hogy lett volna custom belőle... ott nem piacot akartak szerezni - pontosabban gondolom szerettek volna, de az a kártya nem arra volt, inkább afféle presztizsmentés, csak nem jött be - nem rossz kártya az önmagában véve, de egyetértek Jensen Huanggal abban, hogy "underwhelming"...
Naviból is volt vagy egy hónap, mire a customok elérhetőek lettek, némelyik olyan szar hűtéssel(Thicc, Evoke pl.), hogy gondolom ezért hoztak ilyen döntést, hogy elégtelen hűtéssel nem lehet kártyát kiadni. -
-
Kansas
addikt
Ezt honnan veszed?
Azért az AMD ref. kártyák hűtését mostanság nem akkora kunszt túlszárnyalni... kétlem, hogy egy Sapphire Nitro(vagy akár csak a Pulse) pl. emiatt egy percet is csúszna... talán egy XFX Thicc, de azért meg nem kár.
Aki azt hiszi, hogy a piacszerzés miatt vevők felé mutatott extra behízelgés szeretetszolgálat lenne, az nagyon naiv... majd elmúlik. -
do3om
addikt
Még itt felmerűl bennem két lehetőség.
Nagyon szar a kihozatal és ezért nincs is mit adni a gyártóknak.
Vagy mint a Vega esetén ahol megengedték aztán hogy legyenek egyedi karik de szinte senkit nem érdekelt. Ez azt jelentené hogy olyan lett a kari mire kár a gyártóknak pénzt költeni. De ezt azért nem gondoltam most én sem komolyan.
Szóval nem jótékony az AMD hogy jaj ök legjobbat akarják hogy kapjon a Pistike, ezt kamu szöveget szerintem senki nem veszi be.
Nagyobb nekik a nyereség így, vagy kevés a darabszám. Ezt a kettőt tudom el képzelni. -
do3om
addikt
4 hsz el feljebb írtad hogy nv custom karik elmennek 500w ig. Érdekes hogy képesek hozzá hűtést csinálni, persze biztos szar.
Véletlenül sem plusz bevétel az AMD nek ha a teljes karit kell tölle venni?A másik nézed legalább az nv karikat milyen hűtésekkel hozzák azok a gyártók akik minkét oldalon árusítanak? Általában simán átrakják a hűtést, persze a kis módosítás után hogy illeszkedjen.(szokott is lenni típusa amit raknak mindkét oldalra) Az írtad az AMD sokkal jobb lesz a fogyasztásban, ezek a 400wos hűtők akkor hogy ne lennének jók. Kitaposott út lesz nekik az nv nyomán.
Kíváncsi leszek arra a híres hűtésre, mert AMD mindig olyan jókat készít. -
FLATRONW
őstag
válasz
paprobert #182 üzenetére
Ennél a tesztnél pont az volt a lényeg, hogy a gyári órajeleket megtartva, a lehető legalacsonyabb stabil feszültségeket megtalálják. Én úgy vagyok vele, hogyha fontos a fogyasztás és megelégszem az alacsonyabb teljesítménnyel, akkor alapból az 5700-at veszem meg olcsóbban, mert ott nem szálltak el a feszültségekkel, és nem az 5700XT-t folytom vissza.
Egyébként az NV-k órajelét is vissza lehet fogni, és ugyanúgy tovább fog csökkenni a fogyasztásuk. Tehát nem biztos, hogy a Turing-ek elé kerül a Navi. -
paprobert
őstag
Az AVFS miatt sokkal kevesebb a mozgástér OC-ra fix feszen, vagy UV irányba fix frekvencián RDNA-val. De azzal, hogy csúcsra pörgetve hagyták a kártyát a tesztben, a lenti frek. tartományban lévő hatékony működést pont nem tudjuk látni.
Sajnos ennyi idő távlatából nincs meg a fejemben a konkrét szám, de ilyen 15-20%-os sebesség csökkentés 230 wattról ~120W-ra csökkenti a fogyasztást. Talán kicsivel 1600 MHz felett volt, passz. Ami bőven a Turing elé helyezi a hatékonyságban.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A start pillanatában referencia. Nem valószínű, hogy az AIB-k idén kész lesznek, mert az AMD nem fogad el olyan hűtési megoldást, ami a referenciájuknál rosszabb, ezen azt kell érteni, hogy adott zajszint mellett nem hűt legalább annyira jól, mint a referencia. Ezzel egy csomó cégnek át kell terveznie a hűtőjét, amit nem lehet kivitelezni pár héten belül.
-
Kansas
addikt
Arra nincs valami infód, hogy az AMD mikor méltóztatik bejelenteni az idei cuccait konkrétan? Csak hogy vége legyen már végre ennek a vak vezet világtalant show-nak itt a fórumban, és végre konkrétumok kapcsán lehessen vitázni(meg persze aki akar annak vásárlást tervezni)?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
paprobert #173 üzenetére
Az eddigi adatok alapján az Ampere-t lehet majd undervoltolni, mert messze a peak efficiency fölé van dobva az órajel. Még tuningolni is jól lehet, csak brutálisan elszáll a fogyasztás, 400-500 watt közé, ide majd jönnek nagyon kigyúrt kártyák. Az EVGA 3090-es csúcsdizájnja 550 wattra van felkészítve, tehát még a gyári OC-t is lehet majd húzni.
-
paprobert
őstag
válasz
Oliverda #172 üzenetére
Az NV a teljesítményelőnyénél fogva alapból úgy lockolta a kártyáit eddig, hogy hatékonyság sweetspot környékén járjanak, de persze undervoltolni lehet őket egy keveset.
Ampere átugrásra nem fogadnék egy petákkal sem, elvégre a Turing ellen is csak arra volt jó az RDNA, hogy 1.5 generációs node/architektúra hátrányból valahova 0.75-0.5 környékére faragja le az elméleti hatékonyságbeli hátrányt, az Ampere pedig tovább javít.
-
Oliverda
félisten
válasz
paprobert #171 üzenetére
A GeForce-ot nem lehet undervoltolni és/vagy underclockolni?
"Az AMD viszont más teljesítményszintet célzott meg vele, a hatékonyság megmutatása itt nem volt szempont. "
Kényszerűségből. Minden lapkának van egy optimális működési tartománya, ebben azonban a szóban forgó kártyák nem produkálták a szükséges teljesítményszintet. Egy hatékonyabb architektúrával más lett volna a helyzet, viszont az RDNA első iterációja ennyire volt elég. Biztos javít ezen is az RDNA2, az ugyanakkor valószínűtlen, hogy sikerülne átugrani az Ampere-t, ami épp most faragott le egészen sokat az NV gyártástechnológia hátrányából, miközben architektúrában is számottevő előrelépést produkált. -
paprobert
őstag
válasz
Oliverda #169 üzenetére
Ez így nem teljes kép.
Egy undervoltolt, underclockolt 5700XT alig lassul, míg a fogyasztása majdnem a felére esik. Vagyis bőven van olyan működési tartománya az RDNA-nak, ami veri az Turingot.
Az AMD viszont más teljesítményszintet célzott meg vele, a hatékonyság megmutatása itt nem volt szempont. A Big Navi-tól inkább elvárható lesz, hogy ebből mutasson is valamit.
Szóval a Turing azért verve van a jobb node-dal, de lemaradás még bőven lenne azonos csíkszélességen.
-
Oliverda
félisten
Attól függ, milyen játékokkal mérik. Ha inkább a Radeonoknak kedvez a csomag, akkor kb. egál, ha nem, akkor 5-10 százalékkal elmarad. Nem igazán érdemes ezen rugózni, mert nincs komolyabb jelentősége. Az bármelyik tesztből könnyen leszűrhető, hogy az egy node-os előnyel is csak éppen sikerült utolérni az NV-t, tehát az architekúra hatékonyságát nem sikerült számottevően javítani.
-
bunfi
őstag
válasz
Oliverda #167 üzenetére
Úgy tűnik a memóriám nem a régi, pedig tényleg átnyálaztam a THG, az LTT, az Igor'sLab, a Guru3d és az Anandtech tesztjeit, hogy ne állítsak valótlanságot. Akkor ezek szerint a PH! tesztjei is hitelesek.
A fogyasztás teljesítmény alapján akkor most az az igaz, hogy kb. egál vagy az, hogy A Navi a teljes node-os gyártástechnológia előnyével is elmarad az összes Turingtól?
-
bunfi
őstag
válasz
Oliverda #165 üzenetére
Szívesen mutatnék, csak az a baj, hogy ezt a metrikát senki más nem használja, csak ők. Hogy lustaságból vagy a #155-ben ecsetelt metodikai hibák miatt azt nem tisztem eldönteni, de ettől függetlenül továbbra sem azt állítottam, hogy nem igaz, hogy a Turing energiahatékonysága jobb, mint a Navié, hanem azt, hogy a TPU tesztmetodikája hibákat tartalmaz.
Te tesztelnél hibákat tartalmazó tesztmetodika alapján?
-
Csabis
aktív tag
Ha azt nézzük a quadro vonal eleje... hat az viszont igen régi... akik benne vannak 97 óta.. azoknak nem új bizony..
Valamikor geforce 2xx GT vonal óta van.. cirka 2000 évek közepe... kb -
Kansas
addikt
válasz
wattafaka #161 üzenetére
Én valahol olvastam, hogy a cikkek címeiben feltett eldöntendő kérdésekre a válasz az esetek 99%-ában : nem. Mert ha igen lenne, akkor nem lenne kérdőjel... azóta így állok hozzá - eddig bejött.
Az a lényeg, hogy ezek nem olyan tervek, amik nem valósultak meg, hanem egy részük eleve tervben sem volt...
-
wattafaka
senior tag
Ja most pont nem erre a cikkre gondoltam, mert ez így korrekt, hanem általánossában.
A pletykákra meg annyit, hogy én ezekről még csak nem is hallottam
Alapból a megjelenésig nem is nagyon szoktam utánaolvasgatni, mert azokból bármi lehet. Itt az élő példa. Plusz a kérdőjellel végződő cikkcímeket is scrollozom tovább mindig.
Ettől függetlenül jó volt végigolvasni. Legalább, hogy ezek a nem megvalósult specifikációk mit tudtak volna.
-
Kansas
addikt
válasz
wattafaka #159 üzenetére
Véleménycikkben(ott van nagybetűvel az elején, hogy az) mit vártál úgy mégis, ha nem a cikkíró véleményét?
Egyébként ha jobban megnézed, nem az NVidiát fikázza, hanem a hype-ot ami körülveszi, meg azt a pletyka-újságírást amit csapnak köré - ráadásul nem is csak az NV köré, csak most épp ez van terítéken - írja is, hogy az NV az csak példának van, bemutatni a jelenséget.
Van persze benne egy adag ön-vállonveregetés is, hogy pár dolgot előre megírt , és lám, igaza volt... ez kétségtelenül nem túl elegáns.A cikk csak akkor látszhat NV fikázásnak, ha a pletykákat komolyan vetted - sehol sem azt írja, hogy az NV-nek meg kellett volna csinálni mindent amiről pletykáltak és milyen gáz, hogy nem volt rá képes, hanem arra megy, hogy milyen baromságokat képesek egyesek elhinni... de lehet, te nem ugyanazt a cikket olvastad...
Persze ezek után érdekes lenne látni egy AMD példát hasonlóan végigvive látni tőle, nem kétlem, hogy lenne anyag ahhoz is...
-
wattafaka
senior tag
Én elsősorban arra céloztam, hogy nincs AMD fikázó cikk, ellenben Intel, NVidia bőven.
A kommentekről ne is beszéljünk, mert ott tényleg agyhalottak szoktak lenni. Ezek ellen semmit nem tudsz tenni, de legalább hibátlanul lehet őket ignorálni, ellenben az már számomra zavaró, ha magában a cikkekben burkoltan benne a szúrkálódás/"gyűlöletkeltés".
Elvileg szakmai oldalról beszélünk, elvárt az objektivitás. Az sem érdekel, ha a cikkiró utána kommentben elmondja a személyes véleményét, de a cikkben tényeket szeretnék látni. -
Kansas
addikt
válasz
wattafaka #157 üzenetére
Ja, lemaradtál kb az összes AMD hírről, ami alatt az NV fanok nyomják ugyanezt az AMD-vel. Intel dettó.
Nem oldalfüggő, Intel, AMD, NV fanok nyomják az észt a fotelből, hogy a saját kedvencük cucca mennyire frankó, bezzeg a konkurencia milyen szar... kedvencem, mikor az "ellenség" cuccai kapcsán srófolják az elvárásokat jó előre, nyilván minden alap nélkül, pletykákra, jobb esetben kétes megbíthatóságú leakekre referálva, vagy csak arra hogy szerintük mi kéne, hogy odasózzanak a konkurenciának - majd megjelenés után kijelentik, hogy szarabb, mint várták, bukta az egész... azt már senkit nem elégít ki, ha egy épp technológiai hátrányban levő gyártó felzárkózik, mindig csak az számít, hogy visszaelőz vagy nem...
A találgatós topicban jól felspannolják magukat és egymást, aztán viszik az ott olvasott bullshit-et tényként hírek alá, és erre a WCCFTECH-szintű pletykasajtó jó érzékkel rá is játszik... -
wattafaka
senior tag
Én sem értem ezt a vergődést, ami itt folyik. És valahogy a kommented süket fülekre talált.
Isten ments, hogy AMD-NVidia fanboy vitát indítsak, de ennyi erővel az AMD ígérgetései is megérne egy cikket. Ugye az ismerős mantrák: majd a DX12, majd a Mantle, majd az ez meg az. Ennek ellenére az NVidia úgy elhúzott, hogy még az előző genben sincs ellenfele. És ha jól tudom nem az NVidia terjesztette magáról ezeket a pletykákat, ellenben az AMD ígért fűt, fát, de főleg nem megvalósult teljesítményt. Tehát ha vérpistike ír a blogjában arról, hogy az Ampere mínusz 4 nanométeren készül, és ehelyett a valóság 8, akkor egyből szar?Nincs bajom a tényekkel, elismerek bármit, ha tesztek bizonyítják. Csak marha érdekesnek tűnik, hogy CPU témában folyton nyomva van, hogy az AMD szarrá veri az Intelt, és csak vergődik (ami igaz), de valahogy az AMD lemaradásáról VGA téren semmit nem hallani, ellenben jön a cikk, hogy az Ampere mekkora szar lett, mert nem jöttek be a fotelkirályok találgatásai. Könyörgöm még ki sem jött a kártya. De már előre látom, ha dupla olyan teljesítményt nyújtana, és fele annyiba kerülne is jönne a fröcsögés, hogy de 350 watt..
Lemaradtam valamiről, és időközben divat lett fikázni, ami nem AMD?
Csak nekem túl részrehajló hozzáállás ez?
-
Gyuri27
félisten
Persze majd felrakjàk a hibajavitàsokat ès minden egyebet, meg elfelejtik a règi gamèkat kivenni. Mindig is lejtett a pàlya zöld, kèk oldalra. Mert igen ryzen is volt fos rammal tesztelve hiszen a konkurens csak lassabb ramokkal kompatibilis. Ès persze új winfos build se volt felrakva amiben a ryzen kapott nèmi optinalizàciót feladatkezelö ügyileg. De ezt Oli nàlunknàl sokkal jobban tudja.
-
bunfi
őstag
válasz
Oliverda #152 üzenetére
A Techpowerup a régebbi eredményeinek összehasonlíthatósága érdekében (kvázi csak az új kártyát teszteli) a szoftverkörnyezetét egy elavult windows verzióra építi. A legfrisebb idén augusztusi tesztjükben is tavaly szeptemberi Windows verziót használnak, a belinkelt 1 éves tesztben pedig 2 éveset. Nem tudtam kideríteni, hogy csak referencia hűtésű kártyákkal hasonlította-e össze a referencia 5700XT-t vagy sem, ami szerintem kifogásolható, mivel egy egyedi hűtés magasabb órajelekkel jár az esetek döntő többségében. Főképp annak a tekintetében, hogy 5-10 FPS különbségek körül alakul ki néhá csoportos hiperventilláció ezen a fórumon is. (Sajnos.)
A felvonultatott játékok listája hosszú, de az ezekből képzett átlag, amelyet a preformance summaryban összegeznek szerintem minimum félrevezető bármelyik videókártya tesztjére névzve. Arról nem is beszélve, hogy az sugallja ez a formátum, hogy több éves tesztek összehasonlíthatóak egymással, ami a szoftveres oldal javításait, optimalizálásait (mind játék, mind driver, mind operációs rendszer) tekintve alapvető tévedés. Az sem optimális, hogy a DX12 és a rá épülő technológiák (pl. RT) terjedése ellenére még mindig elég sok DX11-es cím van, sőt vannak olyan címek, ahol inkább a DX11-es rendert használják a DX12 képes játéknál, holott minden tesztelt kártya DX12 képes.
Egyébként, hogy csak erre az 5700XT tesztre fókuszáljak (minden hibájával együtt): én azt látom, hogy van egy kártya, amely nagyjából képes a 2070 teljesítményére, a fogyasztása 10%-kal rosszabb, azonban ezt 20%-kal alacsonyabb árral ellensúlyozza. Szar vétel lenne?
Szerintem a helyes válasz erre: attól függ. Mint sokminden más, amit az álművelt tudorok két-, háromszavas mondatokkal intéznek el...
-
Kansas
addikt
válasz
Oliverda #150 üzenetére
Előbb talán tények kellenének... ami most van az marketinganyag meg száraz számok, amiből mindenki pontosan azt olvas ki amit akar.
Az, hogy látatlanra bemondod, hogy az NV továbbra is jobb az AMD-nél általában és konkrétan perf/W-ban is, miközben az új kártyákat NV-n kívül senki sem tesztelte, az AMD kártyák meg még be sincsenek jelentve, igen, az szvsz a fankodás szintjén mozog. Persze ez igaz az ellenkező irányra is, arra sincs semmi alap hogy bárki kijelentse, majd a "Big Navi" odab@sz a GeForce-oknak...
Azt tanácsoltad nekem, hogy várjam ki azt a hátralevő két hetet... hát én ugyanezt tanácsolom neked...várd már ki míg van független mérés, mielőtt temeted bármelyik oldalt is.
Azt se bánnám épp, ha te írnál tesztet róla, csak majd szólj, hol jelenik meg... -
Kansas
addikt
válasz
antikomcsi #147 üzenetére
Nem arra reflektáltam, mi volt régen, hanem hogy mi van most... régen én is bírtam a cikkeit.
-
válasz
BusinessGuy #145 üzenetére
Ez ment két hétig az nvidiára is.
-
Én viszont tisztán emlékszem! Olivér készítette a legtárgyilagosabb, legalaposabb teszteket! Teljesen objektívan bemutatva a terméket, és rávilágítva előnyeire, hátrányaira. Bármilyen "fankodással" vádolni Őt teljesen alaptalan.
Nem, nem vagyok az ügyvédje, és az ivó cimborája sem, ezek csak a tények.
-
yericho800
aktív tag
válasz
BusinessGuy #145 üzenetére
-
BusinessGuy
őstag
Az AMD videókártya részlege hosszú évek óta évről évre bemutatja miért nem szabad felülni a pletykáknak pláne az AMD féle hazugságoknak, de ezekről mégsem volt cikk sosem ugye holott mese tekintetében az AMD vga részlege és a hozzájuk köthető tech oldalak a mesékben élenjárók....
De "majd a navi", "majd a vega", "majd a big navi"...Külföldi fórum szerint megérkezett.
(Bocs miatta)
-
Oliverda
félisten
Fogyasztásban továbbra is vezet az NV, hisz azonos vagy jobb számítási teljesítményt alacsonyabb TDP mellett tudnak a GeForce-ok, ergo a perf/watt lényegesen jobb. Utóbbi jelenleg nem mondható el az Intel processzorairól.
Bő két hét múlva pedig már megveheted az új kártyákat. Addig bírd ki valahogy.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Hosszabb távon bukó az x86, az ARM hatékonyabb. A kompatibilitás köti őket, ha azt dobják, akkor meg a legnagyobb erényüket bukják. De az még odébb van azért. Apple nagyon hatékony eszközöket tud letenni azzal, hogy egy kézben lesz a procitervezés, az oprendszerfejlesztés és a alkalmazásfejlesztő eszközök készítése - viszont meg is fogják ennek kérni az árát, lesz még tere a szabadon legózható gépeknek.
(#118) K0vasz
Lehetséges, az nV-re vallana. De itt most az a kérdés, hogy az nV sejti-e, hogy mit fog tudni az RDNA2, és azért engedte el a fogyasztást, adott a korábbiaknál sokkal nagyobb plusz teljesítményt, hozzájuk képest moderált árakkal. Valószínű igen, de ez majd úgyis kiderül, addig meg csak tippelde.(#119) Kansas
Szerintem igen, eddig mintha kisebbek lettek volna teljesítményugrások, nagyobb árugrásokkal, szóval ez nem rájuk vall. -
Kansas
addikt
válasz
Oliverda #141 üzenetére
Az egyik piacon nem levő kártya a többi piacon nem levő kártyát? Nem.
Bizonyíték kell, nem ígéret, majd megítélem a kártyák teljesítményviszonyait, ha láttam róluk független(mondjuk GN) tesztet.A fogyasztás is addig volt fontos az NV/Intel fanoknak, amíg jobban álltak vele az AMD-nél, most hirtelen már bagatell kérdés...
Gáz már ez a vergődés amit itt elővezetsz, abban sem vagyok biztos, hogy INtel vagy NV fan volnál, inkább csak anti-Abu... kicsit kicsinyes, nem tudom, mi történt köztetek, nem is érdekel, de ez a "viszály" már ciki.
-
Oliverda
félisten
válasz
Malibutomi #140 üzenetére
Nem veri rommá?
-
Oliverda
félisten
válasz
Malibutomi #138 üzenetére
“Az NV akinek az a reputacioja hogy kevesebbet fogyaszt”
Tévedés. A Maxwell óta a jobb perf/watt az erősségük, ami tovább javult: a 3070 hozza 2080 Ti tempóját alacsonyabb fogyasztás mellett. A csúcsmodellnél szokás szerint kimaxolták a számítási teljesítményt, amihez most épp 350 watt kellett, de ez a high-end kategóriában nem meglepő, elég ha ránézel pl. a Threadripper TDP-jére. A vásárlókat itt nem érdekli 10-20%-kal magasabb érték, ha ezért cserébe 5-10%-kal nagyobb számítási teljesítményt kapnak.“Sot meg valami az NV-nek nem szokasa jotekonykodni az arakkal sem.”
A Samsung 8 nanométerével lényegesen olcsóbb legyártatni egységnyi tranzisztort, mint a TSMC 7 nanométerével. Jelenleg az NV a dél-koreaiak egyetlen nagy megrendelője, miközben a TSMC-nél ölre mennek az ügyfelek a szabad kapacitásért. Persze a Samsung 8 nanométere minden szempontból elmarad a TSMC 7 nanojától, de ezt a hatékonyabb mikroarchitektúrával (és ahol lehet, magasabb TDP-vél) okosan kompenzálja az NV.
”Ez a rommaveri dolog kisse NV fanboyosra sikerult”
Ennyire ne fájjanak már a tények... -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Oliverda #137 üzenetére
Ez is egy velemeny.
Mondok en is egyet:
Az NV akinek az a reputacioja hogy kevesebbet fogyaszt, halk, huvos hirtelen 100W-al megtolja az uj GPU-kat...mert csak? Hat ez nem kerek akar hogy magyarazod.Vagy a gyartastech rosszabb mint vartak vagy valami alapos oka volt hogy elengedtek a fogyasztast most szerintem. Ha nem teszik is jott volna az elvart 40% koruli elorelepes teljesitmenyben...megis megtettek. Valami nem kerek.
Sot meg valami az NV-nek nem szokasa jotekonykodni az arakkal sem. Szivbaj nelkul araznak mindig a sok birka ugyis megveszi alapon es igazuk van/volt.
De most hirtelen visszavettek...szivjosagbol
Ez a rommaveri dolog kisse NV fanboyosra sikerult
-
Oliverda
félisten
válasz
Malibutomi #136 üzenetére
A mémeken legfeljebb a hülyegyerekek rugóznak. Amíg megveszik a termékeket, addig ez nem hatja meg egyik céget sem. Az NV-t és az Intelt pedig jelenleg nem lehet egy lapon emlegetni, hisz míg előbbi minden szempontból kényelmesen uralja a dGPU-piacot (az RTX 3070 220 wattból rommá veri bármelyik Radeont), addig utóbbi csak most próbálja visszaelőzni az AMD-t, már ami a számítási teljesítményt illeti.
-
bunfi
őstag
Mondhatnám, hogy ekkora tévedés szerintem meg simán belefér, de én nem vagyok benne a chipgyártásban, nemhogy lenne annyit információm, hogy azt tudjam szívárogtatni. Innentől kezdve ugyanannyira reális a számok nominálértéke alapján a becslés, mint amennyire irreális az eddigi tapasztalatok és az üzleti szempontok alapján.
A tesztek majd igazságot tesznek, és tisztázzák a teljesítményt, meg azt, hogy mennyire problémás a fogyasztás és hődisszipáció.
-
Oliverda
félisten
válasz
Malibutomi #123 üzenetére
Az, hogy ott volt a még ésszerű keretek között vállalható felső határ, ebben a kategóriában ugyanis kvázi mindegy, hogy 300 vagy 350 watt a TDP, a vásárlóközönséget jobban érdekli a tempó. Az abszolút csúcskategóriában már egy ideje sokadrangú szempont a TDP, legyen szó CPU-ról, GPU-ról, vagy bármi más komponensről. A lényeg, hogy még kezelhető legyen a disszipáció.
-
TTomax
félisten
Nagyon irreális,tekintve hogy kb eddig még soha nem fordult elő.Szakember még a nyers adatokat tudva sem mond ilyet.És itt nem csak arról van szó,hogy nem lehetne-e ezt megcsinálni technikailag (minden bizonnyal lehetne),hanem inkább arról hogy nem fognak ilyesmivel előrukkolni egy profit orientált cégnél,és nem is tették eddig soha.Egyébként én még mindig fenntartásokkal kezelném még az 1,8Xet is DF teszt ide DF teszt oda ahhoz sokkal átfogóbb tesztelés kell...
-
törölt tag
válasz
GhanBuri Ghan #116 üzenetére
és kit érdekel? 3080-al biztosan felfogja tudni venni a versenyt és jóval olcsóbb áron. 3090-et meg 100 emberből vesz kb 2
-
TTomax
félisten
válasz
Malibutomi #107 üzenetére
A probléma az,hogy nem olvastál vissza hogy mire reagáltam.Nem én vártam a 2.4x gyorsulást hanem Abu85 ismerőse,ami olyan irreális hogy az vagy a takarítónő,vagy a portás lehetet a TUFnál...
-
hokuszpk
nagyúr
-
Kansas
addikt
válasz
Nem függ az RDNA2 és 3080 viszonylatától.
Dícséretére szólva az NVidiának, tényleg nem nagyon foglalkoznak a konkurenciával, csak fejlesztenek és a termékeik a saját erényik alapján versenyeznek a piacon... OK, néha becsúszik egy kis TWIMTBP, csak hogy a piac lássa, ki a nagykutya, de alapvetően java részt tisztán játszanak - szemben az Intellel, ahol lejárató kampány ér OEM lefizetést és ebből fakadó perek sorát...
Ami az NVidia (szerintem) jogos kritikája, hogy nem igazán szereti a nyílt szabványokat, mindig is inkább a zárt, proprietary cuccok felé húzott, a lehető legminimálisabb infót kiadva. Meg hát az az árazás...Tudom, hogy már unásig lett ismételve, de nem lett kevésbé érvényes, hogy ahhoz képest, hogy az AMD egyik versenytársa kétszer(Intel), a másik meg háromszor(NVidia) nagyobb(többet ér) nála, már ez a helyt állás is tiszteletre méltó...
Mondjuk az NV helyzete engem is cudarul meglepett, alig hittem a szememnek, mikor csekkoltam, bennem még az volt, hogy az Intel akkora, mint a másik kettő együtt véve
-
K0vasz
aktív tag
válasz
a napokban elkezdtek keringeni a pletykák egy 16 gigás 3070ti-ről. ha igaz a pletyka, akkor ez azt jeleni, hogy az erősebb, 16 gigás big navi a 3070 és a 3080 között lesz teljesítményben (ez összhangban van a korábbi híresztelésekkel is, miszerint a big navi 15%-kal verni fogja a 2080ti-t), amire ez a 3070ti lesz a válasz az AMD bejelentésének pillanatában (mint ahogy korábban is egy-egy ti-vel (vagy legutóbb Superrel) reagáltak az AMD kártyáira)
úgyhogy most már tényleg csak az kell, hogy az AMD megmukkanjon
-
bunfi
őstag
válasz
És még nem kapták meg azokat a pofonokat, amikor elvesztenek majd olyan megrendelőket, mint pédául az Apple.
-
GhanBuri Ghan
őstag
válasz
FLATRONW #115 üzenetére
Ez akkor lesz igaz, ha az RDNA2 csúcsa nem a 3080 magasságában lesz, hanem jóval alatta.
Szerk: megnézve az árfolyamokat, az AMD és az nVidia hasonló arányban nőtt az utolsó egy évben, az akkori árfolyam 2,5X-ét érik nagyjából. Intelnek ez nem jött össze, erős hullámhegyek után nagyjából ugyanott járnak.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Oliverda #114 üzenetére
Nagy igazság.
Éppen most volt valamelyik youtube videóban, hogy az Intel állandóan az AMD-t emlegeti a bemutatóiban. Az NV pedig pontosan 0 alkalommal hozta szóba őket. Ők csak saját magukra figyelnek, mert nagyon jól tudják, hogy mit csinálnak. Van elképzelés, és a hozzá való szakértelem is. -
Oliverda
félisten
válasz
Malibutomi #109 üzenetére
Az NV-nél már évek óta az aktuális GF generáció a mérce, nem az AMD. Az Intellel ellentétben még időben rájött a cégvezetés, hogy a konkurenciához mért előny csak ideig-óráig lehet vonzó a vásárlóknak. Ha nem tudnak minden generációváltással tisztességes előrelépést felmutatni, nem lesz tömeges váltás és forgalomnövekedés. Ezért van most utcahossznyi előnyük teljesítményben, piaci részesedésben, illetve bevételnek egyaránt, valamint ezért ér kb. annyit az NV egymaga, mint az Intel és az AMD együttvéve.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ő azért eléggé a hozzáértő kategória, és megbízható kontakt régebbről. Egy információt általa egy évvel a megjelenés előtt szállítottam, ráadásul a világon egyedüliként, igaz akkor nem a TUL-nál dolgozott.
Ugye ők alapvetően a nyers számokból számolnak. Amikor megszerezték a CUDA magok számát és az órajelet, akkor még nem tudhatták, hogy a compute blokk egy 32 utas feldolgozót használ-e, vagy 16+16-os leosztásban co-issue van. Előbbire tippeltek, mert az NVIDIA utoljára a GeForce 7000 sorozatban alkalmazott co-issue feldolgozást (sőt, akkor dual issue-t használtak, ami ugye azt jelenti, hogy a multiprocesszoron belül is úgy vannak a feldolgozók párosítva, hogy egymással co-issue módra képesek, és két co-issue feldolgozás egy dual issue módot eredményez), így olyan módon számoltak, hogy az összes CUDA mag olyan feldolgozóra van felfűzve, amelyeknek egymástól független ütemezője van és egymástól független regiszterfájlja. Úgy ki is jön ez a sebesség, de nemrég árulta el az NV, hogy nem így van ez beépítve, hanem 16+16 co-issue modellel, vagyis a feldolgozótömbök párosával osztoznak a regisztereken és az ütemezőn. Így már számolni kell azzal is, hogy hiába van beépítve ennyi CUDA mag, bizonyos kedvező feltételeknek kell teljesülnie, hogy mindegyik működjön egy blokkon belül.
-
válasz
Hát, a fene tudja, nem merek tippelni a Navinál.
De az arányok eléggé elcsúsztak a 104-es lapkához viszonyítva, lásd a régebbi kártyákat:
Maxwell:
GM200 = 1.5x alu / rop (980 TI)
GM204 = 1.0x alu / rop (980; 970-nél csak 0.75x alu, 0.875x rop)
GM206 = 0.5x alu / rop (960)Pascal:
GP102 = 1.5x alu / rop (1080 TI)
GP104 = 1.0x alu / rop (1080, 1070-nél csak 0.75x alu, 1.0x rop)
GP106 = 0.5x alu, 0.75x rop (kényszerből, mert csak GDDR5 van rajta)Turing:
TU102 = 1.5x alu / rop (2080 TI)
TU104 = 1.0x alu / rop (2080)
TU106 = 0.75x alu, 1.0x rop (2070)
vágott TU106 = 0.625x alu, 0.75x rop (2060, de GDDR6-tal, ezért bitang)Ampere:
GA102 = 1.75x alu / 1.5x rop (3090, 3080-nál csak 1.25x alu / rop)
GA104 = 1.0x alu / rop (3070)
GA106 = ???A GA102 tehát nem +50%-kal, hanem +75%-kal jobb ALU-ban a GA102-nél, habár a ROP meg nem nőtt ilyen mértékben, cserébe ott a GDDR6X. Persze lehet ezt aránylag úgy is értelmezni, hogy a 3080 nem kapott külön lapkát, hanem a "3080 Ti"-ből vágják, míg a 3070 saját lapkát kapott. Ez esetben az ALU arány így nézne ki (GA104 helyett 3080-hoz viszonyítva az arányokat), ez lehet pontosabb képet ad:
GA102 = 1.4x alu / 1.2x rop (3090, 3080-nál csak 1.0x alu / rop)
GA104 = 0.8x alu / rop (3070)Tehát a 3070 egy picit erősebb, míg a "3080 Ti" (3090) meg gyengébb.
-
bunfi
őstag
válasz
Én is nagyon bízom abban, hogy lesz alternatíva a 3080-nak. Semmi bajom a kártyával, az ára is vállalható, csak még tápot is cserélni miatta...
-
arabus
addikt
válasz
gondolhatod mikor az xbox chipje 360 négyzetmilliméter ebböl 47% az 56CU-t
tartalmazó gpu rész igy akkor megvan hogy miért csinált
nv 628 négyzetmilliméterest. -
válasz
Malibutomi #107 üzenetére
Meg kell várni a teszteket, ja. Egyébként én már anno mondtam, hogy a Turing relatíve puding lesz, komoly gyártástechnológiai ugrás híján (a TSMC 14->12 nm nem az). Ezt lapkaméretettel nagyjából sikerült ellesúlyoznia, viszont emiatt meg bazi drága lett. Most meg az Ampere viszonylag normális lapkaméretekkel jön (elvileg 628 mm2 a GA102, azaz a 3080-3090), mivel a Samsung 8 nm, s ez elég egy nagy ugrás. Ugye állítólag a Turing is már a Samsung 10 nm-re lett tervezve, csak nem jött össze, innen a TSMC speciális 12 nm-es NV-s node-ja. Ezért lett a Turing relatíve puding, viszont így ugye az Ampere nagyobbat lép a kihagyott 10 nm miatt.
Illetve az NV elnevezésben most kicsit kavart, egy 10-essel el van csúszva a számozás: a Tier 1 lapkát nem egy "3080 Ti" meg Titan kapja, hanem a 3090 vágatlanul és a 3080 vágottan. Míg a Tier 2-t nem a 3080 kapja vágatlanul és a 3070 vágottan, hanem a 3070 vágatlanul és majd valószínűleg a 3060 lesz a vágott verzió. És akkor még ott van az, hogy amíg anno a Tier 1 kb 1.5x volt erősebb a Tier 2-nél, most ez közel 2x.
-
Malibutomi
nagyúr
2.4X helyett most kb 1.8X-os van(legalabbis a DigitalFoundry videoja szerint). Mi a problema?
Mondjuk valoszinu a normalis teszte k kisse arnyaltabb kepet fognak mutatni kevesebb elonnyel mint az a
fizetett reklamkhm...bemutato tesztvideo.Amug gondolom abbol jott ez a 2.4X hogy a szamitasi teljesitmeny a 2080Ti-hez kepest kb 2.7X-es (13.75Tflops - 36Tflops)
-
duc
aktív tag
Az Ampere megmutatta, hogy gyorsabb meg olcsóbb is lehet, mint a pletykák. Ebben a kontextusban az utóbbi idők legtalálóbb, és egyben öngólkirály címe született meg a Prohardveren.
Ez a gen már megér egy váltást, nekem a 20-as kimaradt. -
Van olyan teszt ahol 3dm TSE alatt nézik a 980, 1080, 2080 kártyákat?
-
do3om
addikt
Ebből tudjuk akkor mit hoz az AMD, ha ekkora sebesség növekedéssel számoltak.
Gondolj bele hogy milyen nyugodtak most hogy látják a Big Navi nem hogy a mostani Amperet nyomja le hanem a következő két generációt is!
Bár a 2,4x növekedés ugyan azon számozású karinál lehet még több, szóval 2025-ig Big Navi. Ennyi, Nv áshatja magának a gödröt, meg jobb ha inkább azzal spórol hogy ki sem adja ezt a szériát hanem visszahívja.Na várom akkor az a csoda AMD karit ami teljesítménye mellet nincs min izgulni az Ampere sebességén.
Szóval simán a 3090 felé várhatjuk nem kicsit hanem nagyon.
Új hozzászólás Aktív témák
ph 7 nm, NVCache, traversal coprocessor, DLSS 3.0 és Tensor memóriatömörítés. Ezek voltak a pletykaszezon legnagyobb slágerei, amelyekből végül nem lett semmi.
- Milyen asztali médialejátszót?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- Házimozi haladó szinten
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Robot fűnyírók
- További aktív témák...
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest