Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
lehet rosszul értelmezem de akkor most a PCIe 3.0 x16 az 32GB/másodpercet tud összesen
(oda 16GB + vissza 16GB) vagy 32GB-ot tud oda is és vissza is egyszerre? -
-
-
-
törölt tag
Ha tényleg annyira elég mindenre a PCI-E 3.0 mint itt egyesek sugallják, akkor vajon miért fejlesztette az nVidia az NVLink-et, vagy az AMD az Infinity Fabric-et?
-
Valóban, és hozzátenném, hogy az ark.intel szerint visszalépett a Xeon E3 sorozat.
E3-1275 v2 és E3-1225 v2 (Ivy Bridge).
Haswell-nél meg már csak 16 sáv volt és most is tényleg annyi van.
Eddig csak az E3 v2-ket néztem, mert mostani lapomba azok valóak. -
-
-
-
fanti
addikt
válasz
t72killer #43 üzenetére
Hát, a textúratömörítést azért jegyeztem meg, mert mind a Pascal, mind a Polaris igen komoly mérnöki munka eredményeként a PCI-E forgalmon is próbál csökkenteni, ami nagyon örvendetes szerintem, mert legalább a legkomolyabb játékkártyák esetében sem léphet föl PCI-E sávszéllimit, azaz pl. egy agyonhúzott 1080Ti esetében sem limitáló tényező a kártyacsati sebessége.
Ha a konfigom adatait megnézed, láthatod, hogy van egy komoly SM961-es M.2-es SSD-m is, ami a méréseim alapján valóba finoman szólva is "porig alázza" a SATA3-as csatolós többi SSD-met, mind a Kingston SVP200-ast, mind az ADATA SP920-ast.
De a gyakorlat teljesen más mint a teszt.Pedig ugye mekkora különbségek vannak?!
És a gyakorlatban meg még a mai átlag 50GB-os ISO-s játékok telepítése utáni pálya/mentésbetöltések esetében is igencsak diszkrét a valóban érzékelt különbség.
Pedig elég sok valós alkalmazással próbáltam, és biza meg sem tudtam közelíteni a tesztprogival mért különbséget.Úgyhogy hiába tűnik majd el az AHCI és lesz NVME, sok kommand párhuzamos feldolgozása ide-nagy sávszélesség oda, a valóságban nem lesz falrengető eltérés, teszem hozzá, hogy sajnos!
Ahol lényeges eltérés jön elő, az a hatalmas adatbázisokban való keresgélés, és a 4k-s videoeditálás, de ugye ezek nem széles körben elterjedt otthoni felhasználási formák.
-
Kékes525
félisten
Most már a processzorok sebességén is kellene lényegeset változtatni.
-
-
törölt tag
-
carl18
addikt
Az élet nem áll meg! Megy a fejlődés tovább, akkor a következő Navi amd és az nvidia volta is 4.0-ra jelenik majd meg. Gondolom én, akkor a 3.0 kártyák nem profitálnak majd a 4.0 csatolófelületből mi?
Megnéztem volna egy tesztet hogy 3.0 vs 4.0 fps teszt, javul a frame rate vagy jönne ki plusz teljesítmény.
Azért a voltás csúcskártyának már lehet jól jön a új felület, a több mindig jobb főleg az informatikába világába. Inkább lehet kihasználatlan, mint limit! -
Reggie0
félisten
Szerintem nem kell egy ilyen hirtol azonnal berittyenteni. a PCISIG-es fiuk alaposan, de lassan dolgoznak. Most, hogy vegleges a terv, meg csak a gyartas elokeszitese kezdodik meg, aztan johet a kiserletezes a felvezetokkel, es esetleges celmuszerek keszitese a teszteleshez/minosegellenorzeshez. Nem hinnem, hogy 2017-ben sokat latnank belole. Es amugy is kompatibilis visszafele.
-
fanti
addikt
válasz
#06658560 #35 üzenetére
Hát desktop oldalon mi másnak kellene?
Server oldal meg más tészta, de ott sem gondolnám, hogy most egy nagyvállalat rohanni fog platformot cserélni emiatt.....mert ugye ehhez jönnek majd az eszközök, az azokat vezérlő processzorok, förmverek, javítások, oprendszerfoltozások. Szerver oldalon ez ugye nem járható út 24/7-es működésnél. Örülök, hogy a PCI-E 3.0 és a hozzá készült eszközök többsége bugmentes.
-
fanti
addikt
Ez igen!
Micsoda világot megrengető fejlesztés......pláne most, amikor olyan erős és profi veszteségmentes textúratömörítéseket fejlesztenek a pirosak és a zöldek is.
SATA4 nem lesz véletlenül? Esetleg USB 4? Vagy Type-D? Mert az is úgy hiányzik mint egy falat kenyér, hogy dobálhassuk ki a drága alaplapjainkat, és térdre borulva éltessük az új szabványokat.....komolyan, ez már beteges.
-
Senki sem kérdőjelezte meg a fejlesztés létjogosultságát!
Csak az eddigi PCIe verzió váltásoknál a gyártók mindig azt sugallták, hogy létszükséglet az új és sokan maguktól is úgy gondolták, hogy emiatt cserélniük kell az egész rendszerüket.
Holott végfelhasználói szemszögből ez az egész teljesen lényegtelen, mert az esetek 99%-ában bőven elég az, amit a mostani (vagy akár az előző) szabvány tud.Vannak ismertetők pl. logouton is, ahol az egyik indok a középkategóriás rendszer cseréjére "az újabb PCIe", ami ugye abszolút blődség. Én emiatt tettem szóvá ezt a verziószám-hajhászást, mert kolopelén kívül nem sok mindenkit fog érinteni.
-
-
Joz76
tag
Érdekes, hogy senkinek sem jut eszébe, hogy a szerverekben is PCIE-t használnak? A jól megtömött szervernél bizony jól fog jönni az az extra sávszélesség....
-
"Tehát hobbi-munkaállomás tuningolt, vízhűtött i7-tel. Világos...
" - Ilyenem van most 4770k alapokon és maradnék a műfajnál a jövőben is hasonlóban gondolkodom. Igaz, az SLI nem játszik, tehát csupán emiatt nem kell se a HEDT se a Ryzen - és inkább 1db erős karit veszek, aminek a pcie 3.0 8x elég lesz (4.0 8x meg pláne).
-
Jelenlegi főbb felhasználói szokásoknak még bőven megfelel a 3.0 is. Persze jó, hogy elkészült, jöjjenekxis a termékek, aztán mire igazán szükséges lesz a mindennapokra, addigra az árak is normalizálódnak,elmúlik az "újdonság felárral" időszak.
-
Ruuwa
tag
Azért remélem senki sem hiszi, hogy azért dolgoznak az új szabványon, mert játékoknál össze lehet válogatni olyan komponenseket, ahol már mérhetően korlátoz a két 8x PCI-E 3.0. Ahogy az sem a szabvány hibája/korlátja, hogy egyes processzorok/rendszerek esetében csak 4-8-16 csatorna áll rendelkezésre. Ezek szerintem inkább gazdasági és nem technológiai korlátok.
Consumer PC, de még HEDT vonalon sem lesz valós szükség a 4.0 verzióra még legalább 2-3 évig, és utána is valószínűleg csak a marketing miatt fogja venni az emberek nagy része. A WS-ökben és esetleg notebookokban már más kérdés, de ott is inkább csak az alacsonyabb késleltetés és/vagy fogyasztás miatt lehet érdekes, és nem a kínált elméleti sávszélesség okán.
-
válasz
t72killer #17 üzenetére
"7700k-t vízzel simán 5GHz közelébe tolod,[...] (még pl a Vegas se igazán, játékokról nem is beszélve"
Tehát hobbi-munkaállomás tuningolt, vízhűtött i7-tel. Világos...
Azért nézd meg a linkelt képeimet: ahogy megy feljebb a felbontás, úgy csökken a PCIe 3.0 x16 előnye minden mással szemben.
Vagyis ahogy tűnik el a CPU limit a növekvő felbontás miatt, úgy egyre kevésbé számít a PCIe sávszélessége.
Vagyis ha csak GPU-n futtatsz valamit, akkor alig van teljesítmény veszteség- 1-3%-ot én mérési hibahatáron beülinek tekintek ilyen esetekben, mert ez már helyzetfüggő.(#19) Fred23
Maradjunk annyiban, hogy nagyon speciális igényekneket írtok le, amihez nem elég a mostani PCIe szabvány. -
-
Lacika112
aktív tag
ez jó, köszi
de ez nekem az értelmetlenség kategória, elismerem a különbséget de ilyen való életbe nem hiszem hogy van, akinek telik 2db 1080 ra i7el annál szerintem amúgy is alap az olyan lap ami 2x16 ot tud
nem kötekedésképp mondom komolyan
"intel nem szeret sok PCIe sávot támogatni a konzumer procijaiban+csipszetjeiben."nem csak intelt lehet venni
-
Ha SATA csatlakozósak az SSD-id, akkor szerintem nem kell.
(#17) t72killer
Igen, bele lehet abba futni, amit írtál, de az is megérdemli, aki így épít gépet!
Ez workstation felhasználás, és nem a konzumer cuccoknak kell kielégíteniük a munkaállomást építők igényeit.
Tessék i7 helyett egy E3 Xeont beletenni a lapba, azok 20 PCIe sávot tudnak, azzal máris sokkal jobb a helyzet.
Belefér a 2db 1080Ti meg egy x4-es SSD is. De akár kapha tfeleannyit is az SSD.(#19) Fred23
Mégis miért ne?
Leírtam az előzőben is, hogy ezeknél a legnagyobb a különbség.
De azért tessék:
1440p
2160p -
Fred23
nagyúr
válasz
t72killer #15 üzenetére
Ott a képen, hogy még a 8x-os is szűk keresztmetszet 4k-ban, szükség van a 16x-os sávszélére, mert beesik az fps! Persze játéka is válogatja, van, amelyik 4k-ban sem sír annyira a sávszél miatt.
pengwin: Ne 1080p-s eredményeket nézz!
Illetve játéktól is függ nagyon a végeredmény, nem mindegy, mikkel teszteltek! Meg aztán a GTX 1080 is gyengébb vagy ~25%-kal az 1080 Ti-től, és az is számíthat.
-
Azért a 1080Ti jelentősen (20+%) erősebb a simánál. Ezekszt 4% veszteség ha 4 sávot használunk 16 helyett már egy sima 1080-nál is.
"... és mellé egy 7700K?" - miért ne? A 7700k-t vízzel simán 5GHz közelébe tolod, megnézném hány HEDT proci megy el eddig. Ráadásképp egy rakás program nemigazán profitál a 6-8-10edik magból (még pl a Vegas se igazán, játékokról nem is beszélve).
-
Nem, most sincs probléma csúcs VGA-knál se.
Azért az 1080p-s értékeket linkelem, mert itt mérték a legnagyobb különbséget minimum és maximum között.(#1) Chepany
Mégis minek cserélnél?
2db Titan XP-d van és mellé 2 x4-es SSD-d RAID-ban?
Eléggé elvetemültnek kell lenni ahhoz, hogy tényleg a PCIe 3.0 korlátozza egy rendszer teljesítményét.(#4) t72killer
2db csúcs VGA...
2db x4-es m.2 SSD...
... és mellé egy 7700K?
Akinek az első két dologra van igénye, az HEDT-alapon fog gépet építeni, ahol azért többnyire van elég PCIe sáv. Vagy most már lehet venni Ryzent is.
Nem is hiszem, hogy egy 7700K ki tudna szolgálni/használni egy olyan rendszert, amilyet te leírsz. -
Ráklikkelve csak a kép nyílik meg, nem tudom, mi az eredmény - viszont én a 4x-es sebességről beszélek, ami egy konzumer i7-el, SLI-ben +m.2 SSD-vel kijön.
#12: attól függ, milyen SSD. Ha sima SATA, akkor lehet csak a virtuális PCIe-sávokat fogyasztja. Ha m.2 PCIe, akkor lehet érdemes lesz váltani többsávos (vagy pcie 4-es) platormra.
-
-
core i7
addikt
Majd ha kijön a Volta/Vega és akinek 2db vga-ra meg PCI SSD-(k)re van szüksége szerintem az örülni fog neki
-
-
törölt tag
-
.mf
veterán
Nyilván itt is "az ördög a részletekben van":
"A PCI-SIG javított a PCI Express összeköttetés flexibilitásán és skálázhatóságán. Elsődlegesen az volt a cél, hogy alacsonyabb fogyasztást igénylő környezetben is jól lehessen használni az interfészt, illetve csökkenjen a teljes rendszer késleltetése is."
Lacika: gondolj azokra a helyzetekre is, amikor a csatornák száma korlátos, pl. laptop / ultramobil proci, pár csatornán osztozik minden extra periféria (köztük mxm-es dGPU) és i/o port.
Pl. Atom x5-8500, mindössze 2 db PCIe2.0 port; a Core m-széria esetében is csak az alábbi kiosztások közül lehet választani: "1x4, 2x2, 1x2+2x1 and 4x1", de még a legerősebb Core i7 mobil-prociknál is összesen 16 csatornából lehet gazdálkodni, ezek közül az egyik opcióval: "1x16, 2x8, 1x8+2x4" -
Fred23
nagyúr
"amit olvastam tesztet kb a 2.0 is elég mindennek"
Én is így olvastam 1-2 éve, azóta azért volt némi fejlődés. Több csúcs VGA esetén talán már lehet némi probléma. Ettől függetlenül én se fogok még évekig azok közé tartozni, akiknél a 3.0-ás PCI Express sávszélessége limittel riogat.
-
Egyszerűen annyi állhat a dolog mögött, hogy az intel nem szeret sok PCIe sávot támogatni a konzumer procijaiban+csipszetjeiben. Két csúcs-VGAnak, 2db m.2 (2db PCIe 4x) SSD már most is sovány a rendelkezésre álló 16 sáv (pl 7700k). Szvsz a pcie 4x már meglátszana egy 1080Ti-n.
-
Lacika112
aktív tag
értem én hogy nem csak vga megy a sinbe de most komolyan van olyan cucc aminek limit a 3.0?
amit olvastam tesztet kb a 2.0 is elég mindennek ill 0.2-0.5% előnyt láttam de csak szintetikus tesztbe és az kb mérési pontatlanság kategóriapersze haladni kell de ez nekem nagyon erőltetett tempónak hat
-
bacsis
Közösségépítő
A PCI Express 4.0 konkrétan eddigi legnagyobb változás a PCI Express szabványok történelmében.
Majd le van írva, hogy a 3.0-hoz képest dupláráa nőtt a sávszélesség/sebesség...
ÉS így nagyjából ennyi...
De hát lényegében ezt hozta a 3.0 a 2.0-hoz képest is, és a 2.0 az 1.0-hoz képest...
Tehát akkor most mit is jelent az "eddigi legnagyobb változás"? -
Chp
őstag
Basszus, én meg most vettem egy vadonatúj 3.0-s alaplapot.
Kukázhatom?
#2: Az, hogy a 3.0 az eddigi utolsó generáció, amit használunk. Mivel ezt a számot fogjuk most eggyel feljebb tornázni verziószámban, ez azt jelenti, hogy készül a Half - Life 3!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A PCI-SIG gyorsít a tempón, mivel a 4.0-s specifikáció kialakítása volt nehézkes, de az alapokra már könnyű építeni.
- Posta, csomagküldés
- Steam Deck
- OTP Bank topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- 4K videó lejátszása GT710 és UHD Graphics 770 alatt (akad, szaggat)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest