Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • kalimist

  aktív tag

  Az ultramobil szegmens szerintem nem kemény dió hanem lehetetlen a RISC-V-nek. Másik topikban már írtam de megismétlem, hogy a SiFive csúcs mikroarchitektúrája az U8, amit a 2015-ös Cortex A72 ellenfelének szánnak de majd csak valamikor jövőre jelenik meg kézzel fogható chipként, ha megjelenik egyáltalán. Ekkor az A72 már 6 (!!) éves lesz. SiFive-tól nem érdemes csodát várni, mint ahogy a Qualcommtól sem ha már saját tervezésű, versenyképes Arm magokra sem képesek. Hasonló a helyzet a Samsunggal.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz kalimist #1 üzenetére

  Bármit képesek tervezni a gyártók, a kérdés, hogy akarnak-e. A SiFive számára fontos most kihasználni a bizonytalanságot, mert amíg nincs jogilag kikötve a versenyhatóságok által, hogy az NVIDIA nem részesítheti magát előnyben a partnerekhez képest, addig nehezen fognak új ARM-os fejlesztésbe a cégek. Tehát most van az az időszak, amikor dobbantásra lehet őket bírni. Ha mondjuk a versenyhatóságok kötelezik az NVIDIA-t, hogy mindenkinek egyenlő elbánást kell adni, akkor már inkább maradna mindenki az ARM-on. Mondjuk így lehet, hogy az NV-nek nem fog kelleni az ARM, mert ilyen formában már egyszerűbb licencelni nekik is.

  Valószínűleg pont a Qualcommnál és a Samsungnál érdemes először próbálkozni, hiszen őket nem annyira rég patent trollkodta meg az NVIDIA, még frissek a sérelmek.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • schawo

  titán

  Pont annyira komoly és fontos a risc v, mint amilyen fontos és komoly volt az arm 1995-ben, 10 évesen.

  negyed évszázados hátrány

  Térjünk vissza a témára 10-15 év múlva.

  [ Szerkesztve ]

  SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

 • paprobert

  senior tag

  válasz schawo #3 üzenetére

  Jelenleg ott tart a RISC-V, hogy csinál valamit, ingyen/olcsón.

  A következő lépcső az lesz, hogy valamit jól is csináljon. Ahhoz pedig jó (jobb) node és teljesítménycentrikus dizájnok kellenek.

  Az ARM 2009-ben megmosolyogtató teljesítményt tudott. Az okostelefonok fontosságával együtt viszont kilőtt a teljesítmény is, a befektetett iparági pénznek köszönhetően. Ha csak a frekvenciát nézed, majdhogynem órajel paritást ért el mostanra a desktop CPU-khoz képest az ARM, miközben tized órajelről indult a versenyben.

  Egy ehhez hasonló ugrás, bár időben még odébb van, de középtávon, 3-7 év alatt simán végbe tud menni, mert az ARM-os workflow átörökíthető RISC-V-re is. A belsős chiptervező részleggel rendelkező tech cégek rá fognak harapni.

  [ Szerkesztve ]

  640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

 • schawo

  titán

  válasz paprobert #4 üzenetére

  jelenleg olcsóbb, és kifizetődőbb az armot kipofozgatni nvidiával együtt, mint risc v-re váltani. 3-5 év, míg ez átfordulhat, ha az nvidia farral áll a kapcsolatokhoz, és onnantól lesz 3-7 év, míg a risc v versenybe valóban szállhat az arm bizonyos szegmenseiért. Ezért írtam a 10-15 évet.

  SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

 • kalimist

  aktív tag

  válasz Abu85 #2 üzenetére

  Ha bármit képesek tervezni akkor a Qualcomm miért nem tervez saját Arm mikroarchitektúrát évek óta mióta az első 64-bites (a 64-bit az parasztvakítás, mondták a QC-nál) saját tevezésű magokba belebutak? A Samsung miért eresztette szélnek a chip tervező csapatát amikor ez számukra presztízs kérdés lenne és ezzel tudnának differenciálni (mint az Apple) az Androidos mezőnyben. A "bármit képesek tervezni" kijelentés az úgy lenne helytálló ha lenne kompetens tervező részlegük, de nincs. Legalább is Arm mikroarchitektúrára nincs akkor RISC-V miért lenne? Vagy a SiFive-tól kell várni a megváltást úgy másfél évtized múlva ?

  [ Szerkesztve ]

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz kalimist #6 üzenetére

  Nincs különösebb értelme. Alapvetően annyit nem nyersz egy custom maggal, mint amennyi erőforrást belefektetsz. Emiatt is alakult ki az ARM-nál a custom Cortex, mert igény volna rá, csak sok pénzt nem akarnak ebbe beleölni, mert az ultramobil piac nagyon gyors. Gyakorlatilag évente új lapkák jönnek, és ez úgy lehetséges, hogy maga a kész lapka tiszta bug, és a bugok layereken vannak kezelve. Ha egyedi magot csinálsz, akkor az még több bug. Nem ritka manapság, hogy egy mobil SoC 2000 erratával is küzd, de ha csinálnak egy extra steppinget, akkor meg már nem érdemes kiadni a chipet, mert pár hónapra rá ott az utód (megint kb. 2000 erratával). Jelen pillanatban a fejlesztéseknél nagyobb fókusz, hogy az erratákat layerekkel fedjék el.

  Nyilván a SiFive-ot azért lökte meg nemrég egy rakás pénzzel az Intel, a Qualcomm, és más, hogy némileg az igényeik felé történjenek a fejlesztések. Ezzel ugye ki tudnának szállni egy csomó részegység tekintetében az ARM-ból. Sokan azt hiszik, hogy csak a magokat szállítja az ARM, de valójában egy rakás hardveres blokk mikrovezérlője ARM mag, csak nem nagy, hanem pici aprócska, direkt ide tervezett embedded megoldás. Ez az első, amit dobni akarnak, mert a RISC-V itt eleve sokkal hatékonyabb, nem véletlen, hogy a Western Digital átállt, másrészt nem akarják ezek a cégek, hogy az NVIDIA megtudja az útiterveiket.

  A többiről majd akkor döntenek, ha végbemegy a felvásárlás, mert ugye ez még közel sem biztos. Az NV-nek csak bizonyos szempontok szerint kell az ARM. Ha arra fogják őket kényszeríteni a versenyhatóságok, hogy egyenlő bánásmódot kell biztosítani a partnerek felé, tehát az NVIDIA ebből nem kerülhet előnybe, akkor nem éri meg kiadni értünk a pénzt, mert ezzel az üzleti modellel 50 év alatt sem térül meg az ára. Ráadásul az se biztos, hogy az egyenlő bánásmód elég a partnereknek, mert sokan azon paráznak, hogy a konkurensük megtudja a terveik egy részét, a cégeknek már önmagában ez indok a dobbantásra. Azzal is számolni kell, hogy 21,5 milliárdot a vételárból az NV részvénnyel fog kifizetni. Ez most jól hangzik a mostani részvényár mellett, de a felvásárlás leghamarabb másfél év múlva mehet végbe, és ha a versenyhatóságok problémáznak, akkor csúszhat tovább, például a kínai állami lapok már belengették, hogy marhára nem támogatja Kína az egészet, ami azt jelenti, hogy ha végbemegy a felvásárlás, akkor ki fogják zárni az ARM-ot a kínai piacról. Minél tovább csúszik ez a dolog, annál nagyobb lesz a bizonytalanság, és ha a részvényár elkezd csökkenni, akkor van egy szint, ami már az NV-nek nem éri meg, mert túl nagy részét adnák oda magukból a SoftBanknak. Valószínűleg, ha annyira lemegy a részvényár, hogy a SoftBank lehetne az NV tulajdonosa legalább 25%-ban, az már jelentősen túl megy az észszerű határon, és akkor ott van az, hogy Kínát bukták, ki tudja addig mennyi RISC-V projekt indul el a gyártóknál, a mikrovezérlőket többen elkezdik majd kicserélni, mert az előnyös is, és vállalható, tehát nem mindegy, hogy két év múlva milyen ARM-ért fizetnek. Ha sok lesz a dobbantó, akkor számolni kell azzal, hogy az üzlet száz év alatt sem térül meg, amire megint azt fogja mondani az NV, hogy így már nem éri meg.

  Jelen pillanatban a cégek számára ez a helyzet egy kivárás. Biztonsági szempontból a mikrovezérlőket átrakják majd RISC-V-re, ez amúgy is egy folyamatban lévő dolog, mert sokkal jobb itt ez az architektúra. Például az NV is ilyeneket használ a GeForce-ban, és nem cserélik vissza ARM-ra, mert teljesítményben nem jobb, és még többet is fogyaszt. A deep embedded területen tehát a bejelentés csak meggyorsította a tervezett átállásokat. Az ultramobil leginkább Kínától függ, és amilyen paprikás a hangulat ott, simán keresztbe fognak tenni egy amerikai cégnek, így ha ők dobbantanak, akkor sokan mennek velük. A nagy kérdés a szerverpiac, ugyanis az ARM ezért érdekelt bizonyos ügyfeleket, mert azt a reményt hordozta, hogy egyszer tervezhetnek saját ARM szervert. Ez az egész most más megvilágításba került, és ha az ARM nem hordozza tovább ezt az ígéretet, akkor ugyanolyan szolga architektúra lesz, mint az x86/AMD64, és az érdeklődők már nem látják érdemesnek azt a temérdek pénzt, amit ebbe kellene invesztálni, mert hosszabb távú előnyt nem ad. Innentől reménykednek abban, hogy a RISC-V kinövi magát szerverszintre.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés