Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Jo dolog, de tamogathatna kiemelten olyan kutatasokat, fejleszteseket amik konkretabban kototdnek az altalunk is hasznalt technologiahoz, es a jelenlegi megoldando problemakhoz. Pl. akku es napelem technologiak, hulladek ujrahasznositas, sot a hulladek keletkezesenek megelozese, jovobeni csomagoloanyagok, csomagolastechnika, illetve a csomagolas elhagyasa. Esetleg EV startupok tamogatasa. Most igazan latszik, hogy az EV korszakban sok olyan gyarto lett sikeres, aki korabban nem is letezett az auto es motoriparban. Hianyoznak a technologiai startupok az orszagbol, szinte minden teruleten, vagy nem jutottak ki nemzetkozi szinterre. Erre kellene/kellett volna EU-s penzeket szerezni, hogy ne fuggjenek a nagyvallalatok, sajat konkurenseik penzetol. Azok evente lezavarnak tobb tamogatott versenyt, amivel otleteket lopnak, agyleszivast vegeznek, lenyirjak az indulo startupokat meg indulasuk elott. Ezen kellene valtoztatni es ehhez kellene sokkal komolyabb tamogatas a felsooktatasban, mind minosegi oktatas, mind kutatas teren.

  Az urprogram nem a mi teruletunk es meg egy ilyen programmal is nagyjabol csak oda jutnank el, ahova a vezeto hatalmak mar evtizedek ota elertek. Celtalan, haszontalan urszondabol meg mar tobbezer van az urben, ami inkabb csak adatot halmoz fel, informacio es valos hasznos tudas nelkul. Hajra lehet csinalni, de akkor jusson penz a konkret jelenlegi problemakra is.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • waverider

  senior tag

  vajon külsős képzés lesz -e, gondolnak -e a kivénhedt egyetemistákra is?
  akiknek már esetleg nehézség lenne ilyen témákat tanulni más nyelven, ahol van erre lehetőség... remélhetőleg ezen űrcentrumban magyarul is lesz...

  Informatikus csemete mondókája: ZIP ZIP csóka, vak vARJúcska. A Windows 2 dologtól akadhat ki: az egyik önmaga, a másik bármi más. Donald billentyűzetet használ, Mickey egeret. A WORD elszáll, az írás megmarad.

 • hardzsi2

  aktív tag

  válasz waverider #2 üzenetére

  "Az urprogram nem a mi teruletunk". Ezzel nem tudok egyetérteni, ahogy azzal sem, hogy az így szerzett szaktudás céltalan lenne vagy haszontalan űrszondák feljuttatásában csúcsosodna ki.
  Az igaz, hogy pénzigényes iparág és emiatt Magyarország csekély valószínűséggel tud az élre törni bármely szegletében, ám ettől még fontosnak gondolom ezt a szaktudást és a képzés stabil megalapozását és fenntartását, szóval érdemes elkezdeni intézményesített módokon is.

  Kisebb -némelyik nem is annyira- eredmények pedig már eddig is születtek, olvasgass:
  - https://gnd.bme.hu
  - https://pulispace.com/hu/
  - 2021.09.11 Megvan az újabb műegyetemi fejlesztésű zsebműhold startjának időpontja
  - 2021.08.20 RADCUBE - Magyar műhold Föld körüli pályára állítása - Összefoglaló
  - stb...

  Az így szerzett szaktudás pedig más iparágakban is kamatoztatható.

  Azzal viszont egyetértek, hogy a világszerte feljövőben lévő és versenyképes iparágakkal kapcsolatos képzések, szakok is indulhatnának, mint pl. az elektromobilitás, önvezető autók mint pl. a Kishonti-féle AImotive, akkutechnológiák stb.), ám én ezeket nem egymást kizáró területekként képzelem el, tehát nem az űripar HELYETT látnék szívesen ilyen intézményesített képzéseket, hanem azok MELLETT.

  flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz hardzsi2 #3 üzenetére

  Szerintem fel kell allitani egyfajta prioritast, szukseg, ipari/gazdasagi trendek es penugyi realitas teren es az alapjan az Urkutatas nem hogy a top 10-be, de talan a top 100-ba sem kerulne be. Nem azt mondom, hogy ne adjanak ra penzt, de azert erzed a kulonbseget, hogy nalunk egy zsebmuhold feljuttatasa volt az egyik csucspont ezen a teren az elmult evekben, mas meg mar urturizmusban, Hold koruli palyan, majd hamarosan a Hold felszinen levo lakhato bazisban gondolkodik, meg sem emlitve a Mars-al kapcsolatos szerintem meg tulsagosan ambiciozus terveket. Ezert irtam hogy nem a mi asztalunk, nem a mi dimenzionk.

  Ekozben mas fontosabb teruleten akar vezetok is lehetnenk. Kornyezetvedelem, E-mobilitas, mikromobilitas, zold energia, egeszseg es hatar a csillagos eg. Prioritas es realitas kell.

  Emellett ez is olyan mint a foci. A gyerekeknel kell elkezdeni a dolgot. Adjanak penzt az iskolai foldrajz, biologia, kemia, fizika tanaroknak, teleszkopokra, kiserletezesekre, hogy megfogjak azokat a gyerekeket, diakokat, akiket erdekel az a terulet. Az ugy nem megy, hogy altalanos es kozepiskolaban csak szaraz tankonyvek, feleles es dolgozat jellemzi a termeszettudomanyt, a tudas hasznos alkalmazasa kihagyasaval.

  Vegul is minden tantargyra raszorulna egy komolyabb reform, tananyag es modszertan teren. Ha van ra penz mehet ez is persze.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés