Hirdetés
- Bemutatta az RTX PRO generációt az NVIDIA
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- Akciókamerák
- Epson nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
#06658560 #19 üzenetére
*sóhaj*
Nézd meg a táblázat felett a magyarázó szöveget: a táblázat olyan eszközöknél hasonlítja össze a sávszélességet, amelyeknél PCIe és NVLink is elérhető. nV Pascal P100 és V100-nak van olyan verziója is, ami CPU felé PCIe-t használ, de egymás között (mint anno az SLI-bridge) NVLinket használ; és vannak olyan SXM2-formátumú P100, V100 Pascal lapok is HPC szerverbe, amiken nincs is PCIe csatlakozó, NVLinken csatlakoznak egymáshoz ÉS vagy közvetlenül a CPU-hoz (ld NVLinkes IBM Power 8 és 9), vagy közvetve egy NVLink-PCIe switchen keresztül (mint a cikk tárgya Ryzen, ami nem támogatja az NVLinket).
Amikor 2016-ban a Computexen voltam, akkor mutatta be az IBM az NVLinkes szerverét
[link]
[link]
[link]
stb -
ezt az Nvidia tervezte . Bármilyen processzor támogathatja. AZ IBM-mel azért álltak össze amiért most az AMD vel hogy együtt tudjanak elnyerni projekteket. AZ Intel nem támogatja az Nv linket de az IBM igen, ezért tudtak lényegesen nagyobb számítási kapacitást nyújtani és ezért nyertek szuperszámítógép projekteket.együtt. Az Nvlink Nvidia saját intefésze...
-
.mf
veterán
-
Kansas
addikt
Azért a GPGPU-k 1-2(-3) nagyságrenddel több szálat kezelnek a CPU-knál(az A100 5000+ számolóegységgel pl), cserébe sokkal kevésbé komplex a működésük szálanként nézve, persze, hogy energiahatékonyabbak.
Mesélj, mit írtam cpu vs cpu-ra, engem is érdekelne...(#15) sb: hmmm, csak ki kellett volna tennem azt a
-t a végére, úgy látom...lassan mindegy, hogy az ember mit ír, valakit tuti triggerel - azért nem tettem ki egyébként, mert igazából iróniával is és anélkül is értettem, nem akartan lebutítani egy jelentésre.
Komolyan, szó szerint pont senki nem vette, amit írtam, gondold végig nyugodtan... -
sb
veterán
-
Kansas
addikt
Véleményem szerint a gpgpu gyorsítók jelenléte a szuperszámítógépekben erősen függ attól, mire akarják az adott gépet használni. Valóban, nagyon kevés fogyasztásból hozol ki velük jó teljesítményt, de ha a feladat nem masszívan párhuzamosítható, kvázi a hajadra kenheted a gpgpu-t, pont ugyanannyit fog segíteni.
Azt azért érdekes látni, hogy ahányan reagáltak, annyiféle mértékű iróniát vettek észre a rövid felvetésemben...
-
.mf
veterán
"
Join the ArmyUse ARM, they said, it will befunenergy-efficient, they said..."Azért az is erős, hogy nV csúcs-szerverében AMD procik vannak - ennyit a sok évig IBM-mel közösen fejlesztett, IBM Power-es NVLINK-ről
-
sb
veterán
Laikusként írom:
1. Én ebben nem látok gpu-s gyorsítót míg a többi gépben ott figyelnek. A leginkább energiahatékonyakban meg főleg azokon van a hangsúly.
2. Márpedig a gpu-k minimum egy nagyságrenddel hatékonyabbak a mai cpu-knál.
Lásd desktopon - ha jól rémlenek a nagyságrendek - a 8-12 magos cpu-kkal jutunk el 500GFLOPS környékére ma. Míg egy többéves lesajnált IGP/APU karcolta az 1TFLOPS-ot...
Előbbi 100-150W-ból, utóbbi 10-20W-ból. ?Ha ez igaz akkor ebből az jön ki, hogy az ARM még mindig k*vára hatékony... csak nem a gppgu-s gyorsítókhoz kéne mérni.
Vagy épp szuperszámítógépnek nem hatékony... de cpu vs cpu következtetéseket meg nem ez alapján kellene hozni, mert az elég fals lesz. -
törölt tag
válasz
Geri Bátyó #7 üzenetére
-
DraXoN
addikt
oké, de ha a másikat is felskáláznád erre a teljesítmény szintre, már közel se biztos, hogy ez lesz a 2 rendszer teljesítmény/fogyasztás aránya, és jobban jöhet ki a játékból az ARM-es holmi.
Mondjuk viszont nagyon baráti az elméleti VS. valódi megkapható teljesítmény aránya, illetve.
Ez legalább "heterogén" programozással kihozható minden belőle nem kell a cpu-t és gpu-t külön-külön célozva számolni ha jobb arányú teljesítmény "kivételt" akarunk..
GPU-k nélkül ez nagyon-nagyon jó (sőt). -
Külön erőmű is kell hozzá.
-
tibaimp
nagyúr
.
-
Yany
addikt
Ha már a fogyasztást firtatja a cikk, szerintem érdemes lett volna az eredeti anyagból ezt is beemelni:
"The most energy-efficient system on the Green500 is the MN-3, based on a new server from Preferred Networks. It achieved a record 21.1 gigaflops/watt during its 1.62 petaflops performance run. The system derives its superior power efficiency from the MN-Core chip, an accelerator optimized for matrix arithmetic. It is ranked number 395 in the TOP500 list.
In second position is the new NVIDIA Selene supercomputer, a DGX A100 SuperPOD powered by the new A100 GPUs. It occupies position seven on the TOP500.
In third position is the NA-1 system, a PEZY Computing/Exascaler system installed at NA Simulation in Japan. It achieved 18.4 gigaflops/watt and is at position 470 on the TOP500.
The number nine system on the Green500 is the top-performing Fugaku supercomputer, which delivered 14.67 gigaflops per watt. It is just behind Summit in power efficiency, which achieved 14.72 gigaflops/watt."
Green500: https://top500.org/lists/green500/list/2020/06/ -
Többet nem tudok hozzáfűzni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Supercomputer Fugaku ráadásul ARM-os alapokra építkezik, a fogyasztása viszont rendkívül ijesztő.
- Interactive Brokers társalgó
- Bemutatta az RTX PRO generációt az NVIDIA
- Kés topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egy fotó, CMF Phone 2, három kamera
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Bemutatta a Pixel 9a-t a Google, ennyibe kerül itthon
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- PC kongfig - Intel i5 10400 - DDR4 16GB - SSD M2 1TB - GTX 1050Ti
- MATRIX GAMING PC // Core i5 2400 // 8GB DDR3 // Inno3D geForce GT710 2GB
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600 / RX 6700 XT / RX 6800 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- HP GAMING/WORKING PC // XEON W3565 //8GB DDR3 // SSD-HDD // XFX Radeon RX580 GTS Black
- Új MSI AM5 RYZEN 5 8400F GAMER MAX PC 16Gb DDR5 512GB SSD ASUS RTX 2070 SUPER 8GB DDR6 2ÉV GAR!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 470 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 17,3" HD+ I Radeon I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest