- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Elérhető az Intel kisebbik B-szériás Arc VGA-ja
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
válasz Dragon3000 #42 üzenetére
Ne aggódj, az SSD-d is csak töredékét fogja tudni az elméleti sebességének random read / writeban. A napi írtás-olvasási mennyiség is csak folyamatos műveletekre van megadva, de ha egy blokkot csak többszöri írással tud feltölteni, akkor az annyiszor fogja kiolvasni és visszaírni, annyiszor többet lesz elhasználódva a cella. Márpedig a torrent pont ilyen.
-
martonx
veterán
válasz planbmokus #44 üzenetére
Azért egy 218j-t összehasonlítva a hírben szereplővel, plusz két mag és pár száz mhz az előnye az újnak. Ergo ez már nem fogja összefosni magát mindentől.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
"A Syno legnagyobb előnye, hogy kb. plug-and-play elven működik. Berakod a HDD/SSD-t, rádugod a hálózati kábelt, bedugod a 230V-ba, és működik. Még egy laikus is fél óra alatt felkonfigurálja átlagos otthoni használatra."
Az a baj, hogy ez az elmélet, de a gyakorlat sajnos nagyon más.Mondjuk nekem Qnap NAS-om van, amit otthoni DLNA-zásra, storage-nak, és torrentezésre használok. Emlékeim szerint olyan 2-3 hétbe telt, és még a nyomorult Twonky média szervert külön pénzért is meg kellett vennem, mire sikerült ezen alap dolgokra maradéktalanul képessé tennem. Miközben nem áll tőlem távol az informatika világa.
Soha többé Qnap. De ahogy utána olvastam a Synology se sokkal jobb-e téren. Asustor és Zyxel az utolsó mohikánok, ahol tényleg igaz, ez a bekapcsolod, párat kattintasz és boldogan használod évekig dolog.Én kérek elnézést!
-
planbmokus
senior tag
Volt (bal)szerencsém kipróbálni 118J-t és 218J-t is pár nap erejéig.
Örök érvényű: J-s Syno-t NEM SZABAD megvenni!
Egyetlen helyzetben látok rá okot: ha egy másik NAS mentését csinálja, földrajzilag/fizikailag eltérő helyre.
Levelező szervernek ALKALMATLAN.
Egy sima DL server/Video Station/stream/Photo Station kvartett egyidejű működésétől finoman szólva is szétfxssa magát."Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél." (George Orwell - Állatfarm)
-
thedioda
tag
válasz Dr. Akula #39 üzenetére
Igen vehetek xeonosat, írtam is hogy van komolyabb félmiláért.
Ugy gondolom hogy a haverod max 4ks tvn nézi, de hogy nem 4k s contentet az biztos, nemfogja birni az armos csoda a transcodingot. De tételezzük fel hogy megy rajta akkor is 120-140k t költött el ugynarra amit a random 18k s használtpiacos optiplex tud, de ha ugyanolyan építt újonan cerkával de ha még i3 akkor sem kerül 120k ba sehogy.
Másik fele a dolognak, az hogy te nem használnál ki esetleg ki erösebb vasat egy dolog, de az nem jelenti azt hogy más sem."A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait."
-
Dragon3000
veterán
válasz Dr. Akula #41 üzenetére
Túl van lihegve a dolog, használtan vettem kevés írással és garanciával a 850evo 1TB ssd-t, így torrenttel is 10 év mire elérem a garanciában foglalt 150TB-ot. A red pro-d meg szépen belassul sok torrent használata mellett, 3-4 egy idejű töltéssel már csak töredékét fogja tudni annak az elméleti 235MB/s-nek, közben ha seedelnél is, akkor már felejtős. Persze mindezt gigabites net mellett. Az árról meg a 30e távol áll a 400e-res nastól, használni vettem az ssd-t és nem arra, hogy 5 év után 10TB írással cseréljem le.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Dragon3000 #40 üzenetére
Milyen Atom? Ezek Cerkásak, OOO (Out of Order) végrehajtással, az Atom azért volt szar, mert ezt nem tudta. A Red Pro 7200 rpm-es, 235 MB/s-sel tud írni/olvasni. Egy SATA SSD ennek max a dupláját, cserébe korlátozottan újraírhatóak a cellái, torrent alá pont nem tenném be gyorsan leamortizálni, de ha van pénz lóvéra, akkor mehet, csak akkor meg rendes NAS-ra is van.
-
Dragon3000
veterán
válasz Dr. Akula #38 üzenetére
4 terás hdd-k vannak benne, mikor az első nasom építettem a 8 terásak bőven 100 felett voltak. Na meg írtam a gigás netet is bírja sok torrent mellett, az említett atom össze is fosná magát. Na meg a 2 lemez is kevés lenne, mert SSD is van a gyors töltéseknek, igaz ez csak tavaly került bele. Mint írtam számomra felejtős a gyári megoldás, mert nem tudnám megfizetni az igényeimnek megfelelőt.
-
Dr. Akula
félisten
Xeonos NAS-t is tudsz venni, ha akarsz, de hogy otthonra mi értelme lenne még akár egy i5-nek is, azt nemtom. Pont az a lényege hogy ne fogyasszon semmit. A feladatukat meg ennyiből is el tudják látni, haverom ARM-osról streamel néz 4K-s filmeket a tévére, még arról is megy, nemhogy egy komolyabb cerkásról. DS718+ = 140k, AS5202T = 120k, ezek kétlemezes cerkás NAS-ok, torrentre is kiválóak, 8 gigáig bővíthetők RAM-mal. Ennyibe egy épített pc is belekerül.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Dragon3000 #26 üzenetére
"Kellett a 6-8 lemez támogatás, na ez már csillagászati áron megy a gyári megoldásoknál"
Ha 8 kis vinyó helyett 1 nagyot vettél volna, akkor mindjárt nem lenne csillagászati az ár. Egy 8 terás Red Pro is csak 100k, míg a 8 lemezes NAS meg 400k (DS1819+ (és ez még csak egy Intel Atom procis régiség)). Ehhez egy korrektebb (nem ARM-os) 2 lemezes NAS meg 120-140k (DS718+ / AS5202T).
"épített nas esetén olyan házat választ az ember amilyent akar"
Ami biztos hogy sokkal több helyett fog foglalni, mint egy gyári NAS. Nem egy 2. pc-t akarunk, hanem egy szinte észrevehetetlenül megbúvó (méret, fogyasztás, zaj, melegedés) letöltőgépet.
-
Na látod ez az: alap dolog a VPN, DS, AV, HB, FS, iTunes és Photo Station egyszerre?
Szerintem nem. Sima fájlszervernek, DS, HB, FTP, esetleg VPN még ok. De még mellette iTunes és PS is? Egyszerűen ez túl sok egy belépő szintű NAS-nak.Ha ennyi minden kell, akkor a DS218play vagy sima DS218-as kellett volna, erősebb SoC, 1 illetve 2GB RAM. Csak ugye azok jó másfélszer drágábbak. Ha nem adnál ki érte ennyi pénzt, akkor fogadd el, hogy a DS218j erre ilyen sebességgel képes.
Hogy miért nem bővíthetőre csinálta? Az x86-osok bővíthetőek, az ARM-osok nem. Hirtelen nem is tudom van-e ARM-os bővíthető memóriájú NAS.
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
_kovi_
aktív tag
Nem-nem itt nem erről van szó. Tudom embedded rendszer..
Értem oké belépőszint. DE! Testvéreméknél üzemeltem be egy 218j-t. Semmi bajom nincs vele. Stabil, megbízható, s a DSM tényleg jó! Az Antivirus-t min 512 MB-os verzióra ajánlják.
Csak alap dolgokat állítottam be: VPN, Download Station, AV, HyperBackup, FS, iTunes szerver, Photo station.
Normál otthoni szerepkörök. És hát nem mondom, hogy fürge. A ram miatt egyébként.
A Syno helyében SODIMM foglalatot tennék bele, és adnám méregdrágán a ramot hozzá, s akkor visszajöhetne az ára. De azért nem vennék egy 1 GB-os modellt sokkal többért hogy ne döcögjön annyira...
S akkor még mindig 1 GB-ról beszélünk... -
supercow
őstag
válasz Foglalt név #22 üzenetére
Annó az első nas vásárlása után látszott hogy nekem ez lesz az ideális, mert volthálózati lejátszónk is. Az akkori dvd gyűjteményt lecseréltem digitálisra, a lemezeket kidobtam. Évek óta gyűjtöm a filmeket, sorozatokat. Családi videók, fotók vannak rajta. Itthonról dolgozom, a saját gépemről oda mennek a biztonsági mentések. Most egy SynonDS414 van 4 * 4tb lemezzel SHR1 RAID módban, és kb 60% van tele. A gyerekek wifin elérik a filmeket telefonról vagy tabletről, a vezetékes hálón van a tv, set top boxok.
Ahogy mások írták, a kényelem az elsődleges előnye.In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
Magnat
veterán
"Filmet nem tudnék róla nézni, mert egy Gigaset S750-ről megy a hang" - ez csak nekem nem érthető?
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
Telefonon leginkább a gui meg a játékok miatt kell a ram, egy nason ezek nem tényezők ... browse-olni sem fogsz rajta, főleg nem 16 fülön, valójában egy konzolos linux fut rajta meg pár app. Persze ahogy írták, egy ilyen butított változat nem fogja torrenten kihajtani a gigás netet, de egyébként otthoni felhasználásra tökéletesen megfelel.
Az árához meg annyit, h Syno esetében az ember leginkább a supportot fizeti meg, pl a 212j, ami egy 8 éves low cost modell, még támogatott.̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
thedioda
tag
válasz Dr. Akula #21 üzenetére
Pontosan ez a problémám, hogy ez nem túlméretezett hanem alul. Igen tudom hogy lehet ennél komolyabbakat is kapni félmiláért hogy bele menjen több hdd netán 10g lan meg ne szarja ösze magát 1-2 2160p plex stream allat, csak hogy ez töredék áron megépíthető még új alkatrészek esetén is.
Cifu: Végeredményben minden pontodat össze lehet vonni egy alá, ami a kényelem. Egy szóval sem montam hogy éhen fognak halni a syno nál ettől függetlenül szerintem nem éri meg.
"A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait."
-
Dragon3000
veterán
válasz Dr. Akula #24 üzenetére
Egyik sem. Fut rajta a torrent, és az én igényeimet nem szolgálják ki ezek az olcsó nasok. Torrent, ftp, és még pár dolog fut rajta. Kellett a 6-8 lemez támogatás, na ez már csillagászati áron megy a gyári megoldásoknál, sok torrent esetén is tudja kihasználni a gigabites netet, mondjuk ezt a sok lemezes megoldások már tudják. De az épített nas esetén olyan házat választ az ember amilyent akar, úgy oldja meg a hűtést, ahogy szeretné, szinte hangtalan is lehet, ha úgy szeretné kialakítani az ember, na meg sokkal bővíthetőbb, ha esetleg későbbiekben valamiből jobb kellene bele. Ettől függetlenül sok embernek bőven elég a hírben szereplő megoldás is.
-
dagonya
aktív tag
ha elég egy telefon backup onedrive-ra, akkor ne akarj nas-t venni ... pár percre se
-
Dr. Akula
félisten
Gondolom jönnek majd a videóvágás meg a virtual machine-os megszólalók, de valójában mindenki csak torrentezik vele. Ezt ott lehet hagyni bekapcsolva a sarokban, éjjel-nappal, nem fogyaszt semmit, nem fűti ki a lakást, nem zajos.
-
StLui
veterán
Tudatlan hozzá nem értőként (de NAS-t évek óta venni szándékozóként ), számomra is döbbenet, hogy telefon ajánlásban meg se vegyünk egy 2GB-os modellt, ez meg itt a fél GB-tal
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
Foglalt név
addikt
Viccet félretéve az ilyen cikkeknél mindig lelkesedem egy picit és pár percre akarok venni egy nas-t aztán rájövök, hogy fogalmam sincs minek? Ami külön érdekes, mert úgy néz ki boldog, boldogtalannak van. El tudná valaki mondani, aki használja, hogy mire?
(Filmet nem tudnék róla nézni, mert egy Gigaset S750-ről megy a hang, a telefonomról van egy autobackup onedrivera, másra gondolni sem tudok ) -
csizo13
tag
Nekem ds214play van, ami 7 éve megy nonstop.
Párszor lefagyott, aztán ennyi negatívumot tudok felsorolni. Megértem, aki szerint a specifikációk gyengének tűnnek, mert tapasztalat híján biztosan én is fikáznám. -
dagonya
aktív tag
márpedig egyből az a reflex, hogy "én bezzeg 18-ből ennél sokkal jobbat tákolok össze". ezt senki nem is vonja kétségbe, de egyáltalán nem is releváns. a NAS-nak nem az árcédula a selling pointja. abban is biztos vagyok hogy a synology sem fog kétségbe esni ha beleolvas ebbe a fórumba és kiderül hogy valaki olcsóbban tud erősebb hardvert összeguberálni a pcbontóban.
-
Valahogy mindig ez megy a Syno NAS hírek alatt...
Tudomásul kéne venni pár dolgot:
1.: A Syno legnagyobb előnye, hogy kb. plug-and-play elven működik. Berakod a HDD/SSD-t, rádugod a hálózati kábelt, bedugod a 230V-ba, és működik. Még egy laikus is fél óra alatt felkonfigurálja átlagos otthoni használatra. Ezt próbáld meg kukából összehozott géppel. Persze, van XPenology, van OpenMediaVault, és a többi, de ezek sincsenek a fasorban se a DSM-hez képest.
2.: A Syno hardver terén is jól összerakott rendszer általában. Persze, itt is találkozik az ember néha döglődő ventivel, de inkább a több éves eszközöknél. Igényesen vannak összerakva a konkurensekkel összevetve, na.
3.: A Synology nagyon is tisztában van a fenti helyzettel. Ezért felárat számol fel ezért, a vásárlók meg dönthetnek. Amennyire én néztem a pénzügyi jelentéseket, a Syno köszöni szépen, jól elvan.
4.: Akinek kevés az 512MB vagy az egy szem gigabites hálózati csati, az egyszerűen néz másikat. Ez egy belépő szintű megoldás, tényleg kb. fájlszervernek, házi FTP-nek, stb. való. Ha ennél többet vársz el tőle, akkor nem ezt kell választani, hanem egy erősebb típust.
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
thedioda
tag
Egy ilyen eszik 25w ot, még a ruhas szekrényedet is nehezen fűttenéd ki vele. A villanyszámlán ez a 25W meg kb kerekitési hibának is elmegy cserébe bővíthető és van benne elég erő.
Mellékesen panelban lakok, nasomban ryzen 3600 van 8db ssd meg 12db sas hdd társaságában mégsem fütti ki a lakást sajnosDagonya: ne értsd félre nem a fillérbaszás végett gondolom így, csak ezek szimplán haramat gyengék de legalább drágák. 70 böl kijön ujonan a cerka lapal meg 4gb ramal is simán.
-
orizoli
újonc
Nekem az elmúlt 6-7 évben ilyen bolti nasom volt, kettő is. A múltkor elkezdtem nézegetni mennyi is egy új modernebb darab. Ami már épp tetszett volna, az is 85e, plusz vinyók. Megvettem a céges, 3+ éves 14"-os Fujitsu laptopomat, 4.gen i5, 12 giga rammal 20e-ért. Nulla nas OS, linux tudással kicsit elkezdtem utána olvasni a dolgoknak... Végül is az OMV-re tettem a voksom. Szuperül működik, sokkal elégedettebb vagyok vele, mint a bolti nassal. A lapi összecsukva alig nagyobb, mint egy A4-es méretű könyv, gyors és halk. Az OS egy kis pendrávról fut, lapiba belefért 2 db 2 terás vinyó, az egyik a DVD helyére... Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a megoldást, aki nem sajnál pár estét rá, hogy kicsit olvasgasson a témában előtte.
-
Krugszvele
senior tag
[link] Itt ezt írják: Fogyasztás (HDD-k leállítva): 5,9 watt // Egy olyan kukás i3 PC meg fogyaszt 25 wattot. Bárcsak olyan jó hőszigetelésű szobám lenne amit ez kifűt. Vagy te egy 1x1x1.5 méteres kuckóban vagy Potter?
Szerintem maxira van értelme az ilyen NAS-oknak, kiveszed a dobozból és működik, dugbeosztszól' (plug & play) egy PC-vel viszont vesződség van. [Hozzáteszem én inkább PC-t rakok össze és másra is használom ilyen esetben] -
Cyrin
addikt
Nekem DS409 van, 11 éve adták ki, 256 Mb RAM-mal, csodás fejlődés, hogy 11 év után eljutottunk 512 Mb-ra...
[ Szerkesztve ]
-
A.K.
tag
válasz Dragon3000 #11 üzenetére
65957 power on hours (kb. 7.5 év) van benne, szóval eddig jól bírja.
Egyébként ha 40 fok fölé megy a hőmérséklet akkor kapcsol be a ventilátor. Úgy tűnik ez bevált. -
A.K.
tag
Mondjuk ez a proci annyiból jó, hogy így nem megy állandóan a ventillátor (low-power mode) és így az idő jó részében a nas hangtalan (nekem ez számít). Az x86-os prociknál már csak a quiet-mode érhető el max ha jól tudom aminek kipróbáltam és hallom a hangját. Egy 2010. évi modellem van 128MB(!) memóriával de nincs szívem lecserélni annyira jól megy még mindig. Torrentre és filmnézésre DLNA-n keresztül tökéletes. Igaz a proci kb csak 30 Mb-es netet tud kihajtani torrentnél de istenigazából nincs is többre szükség.
-
Dragon3000
veterán
Értelmezd, amit írtam, ez sehol sincs a nasom teljesítményéhez képest, ami tudja ugyanazt, az többet fog fogyasztani 15W-nál. Az eleje meg arra vonatkozott, hogy egy pc befűti a szobát, ha nas kell, akkor nem sokat fogyasztó alkatrészekből kell építkezni, de még a nagy gépem se fűti be a szobát nyáron.
[ Szerkesztve ]
-
Gausz
aktív tag
válasz Dragon3000 #6 üzenetére
Nézz rá a Syno adatlapjára. Nem kell neki 15W se.
-
Dr. Akula
félisten
Nem lenne rossz ha értelmesen lenne megcsinálva. Az ilyen NAS célja a minél kisebb fogyasztásból megoldani a torrentet. Egy pc kifűti rendesen a szobát nyáron (tetőtérben ajándék), amitől vagy hónapokig szenvedsz, vagy klímával lehűtöd. Azt a hőt amit feleslegesen generáltál. Dupla költség.
Én elvártam volna valami jobbat a gigás LAN-nál (Asustor 2.5 gigát ad), a ramot már mondták előttem, nemtom miért ilyen smucig a Syno, persze nem ma kezdte, ez valami népszokás náluk. Fáj odaadni a ramot, kell másra? Az ARM-nál értelmesebb lett volna valami x86-os Cerkát belerakni (persze annak az ára is magasabb némileg, de legalább lenne értelme).
[ Szerkesztve ]
-
thedioda
tag
Kiváncsi lennék ki veszi ezeket meg, és leginkább hogy miért? Használ i3 brand gép 4gb rama ~18k és azon még elfut akár egy plex is meg ezaz.
-
_kovi_
aktív tag
2020-ban még mindig 512MB ram... Értem én hogy belépőszint, de nem lehetne picit feljebb lépni? Ráteszem az antivirust és még 1-2 app és be is lassul az egész... 70k-ért...
Miért nem mondjuk 2 GB, ha már NAS, nem kell mindjárt 8...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone SE 4 dummy pózol a kamerának
- Megszabadul a gyengén teljesítő dolgozóitól a Meta
- Elektromos cigaretta 🔞
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Elérhető az Intel kisebbik B-szériás Arc VGA-ja
- További aktív témák...
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- M.2 2280 256GB SSD-k eladók Ingyen posta
- SK Hynix I WD I SSD 256GB M.2 2280 Pci-e NVMe HDS: 100/100 új 0 nap
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!