Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- HTPC (házimozi PC) topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kompakt vízhűtés
- Home server / házi szerver építése
- Lebukott a Samsung plus size modellje
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljani
aktív tag
Nem ugyanarról beszélsz, mint én. Nagyjából 800K kliens és 300K szervergéphez szükséges CPU/SoC-ra van (volt) első körben megrendelésük. A kettőbe különböző SoC- ok mentek/mennek (Baikal-M és Baikal-S). A kávéfőzős példa nyilván a kliensgépekre vonatkozott, de ha nem volt egyértelmű akkor most pontosítottam.
-
gliskard
senior tag
válasz
Petykemano #9 üzenetére
TSMC-nél a 2016-ban bevezetett 16FFC és a 16FF+ relatív olcsó (főleg ez utóbbit használják az autóiparban is) itt a tapeout 3M USD körül alakul (nekem ez az infó 2019 Q3-ból van) ami a cikkben említett relatív alacsony megrendelésnél szemmel is jól látható tétel minden működőképes CPU-ra levetítve.
Tehát ez a gyártástechnológia amit még érdemes megfizetni, a 10FF vagy a N7P és N7+ már tapeout szintjén is költségesebb és maga a gyártás is drágább.A másik ok a cikkben is említett "rendszermenedzsmentet egy saját fejlesztésű RISC-V processzor biztosítja" – én nem találtam információt erről, ezért csak feltételezem, hogy ezt integrálták az ARM design mellé, ez alapján valószínűleg ez (is) technikai oldalról egy szűk keresztmetszet, amit jobb egy már kipróbált és magas kihozatalt biztosító gyártási eljáráson 'tesztelni'.
Cortex-A57-ről valószínűleg azért csak az A75-re léptek, mert ehhez még elérhető a 28/16/10 nm gyártás támogatás és ez az első design amiben megjelenik az SIMD. Tehát gyártásban van 'olcsóbb' opció is, de relatív kis mérnöki költséggel tudnak teljesítményben előre lépni ha 10nm-re váltanak. Cortex-A76 esetében csak 10/7nm gyártás támogatott. Valószínűleg ezért maradtak az A75-nél.
A fentiekhez még hozzáadódnak a liceszdíjak és a tervezési költségek, így nem olyan meglepő, hogy a 16nm gyártást és az A75-öt választották.
-
gliskard
senior tag
"ezeken tipikusan állami cégek adminisztratív alkalmazásai futnak, amik gyakorlatilag egy kávéfőzőn is elmennének"
Ezt némileg cáfolnám. Alapvetően nem a core műveletekhez kell az erőforrás, hanem a web-es kliensek kiszolgálásához. Tudomásom szerint az orosz államigazgatásban és államhoz közeli cégeknél is preferálják a web-es és a távoli bejelentkezéssel elérhető megoldásokat a hagyományos kliensen futó alkalmazásokon helyett.
10-50 felhasználó egyidejű kiszolgálása nem olyan vészes, de 500-1000 esetében már messze vagyunk a 'kávéfőzőtől' ehhez már kell teljesítmény. Részint ezért is indokolt (lehet) a 4 utas kiépítés lehetősége és a cache koherencia biztosítása. -
paljani
aktív tag
válasz
Petykemano #9 üzenetére
Tedd fel a konkrét kérdésed, ha van. Felesleges állami/céges felhasználású rendszerkomponensek tervezéséhez optimumokat, meg vonatkozó koefficienseket keresni. Ezt választották és kész.
-
Ammonita6
csendes tag
A Crysisbe hány hashratet tud ?
-
Petykemano
veterán
A magam részéről én érzek némi ellentmondást az "állami cégek egyszerű adminisztratív alkalmazásai" és a "szuperszámítógépek új generációban való felhasználás" között. Ezért rugóznék még picit.
"Sok területen bőven elég ez a teljesítmény"
"amik gyakorlatilag egy kávéfőzőn is elmennének"Sajnos nekem ez a magyarázat csupán legfeljebb részigazság. Tényleg úgy ismerjük magunkat - az emberiséget - hogy ismerjük és alkalmazzuk az elég fogalmát? Szerintem nem.
Tényleg pusztán azért veszünk Daciát Tesla helyett, mert az is kielégíti az igényeinket, vagy van valami egyéb összetevő is, ami befolyásolja a választásunkat?Tehát kell lennie valamilyen implicit együtthatónak, amivel együtt értelmezve igaz, hogy "ez is elég"
Nem vitatom azt, hogy "elég", csak szerintem ez nem a teljesítmény optimum alapján mérve "elég", hanem valamilyen haszon/áldozat alapján. Ha csak a teljesítmény számítana, akkor lehetne egy vadiúj designnal is dolgozni fejlettebb gyártástechnológiával és mondjuk egy feleakkora lapkával, vagy feleakkora fogyasztással. Ezekre az előnyökre önmagukban nincs szükség, vagy csak annak fényében, hogy ez milyen más "áldozatokkal" járna?(De nem akarnám én megválaszolni a saját kérdésemet.)
-
paljani
aktív tag
Nyilván nagyon egyszerű narratíva, hogy ruszki processzorgyártó=fegyverrendszerbe vezérlő, de a Baikal esetében pont nem erről van szó. Az állami szerveknek ki lett adva, hogy OS és architectúra szinten is függetlenednie kell minden USA technológiatól (just like in China) és leginkább oda gyártatnak desktopba/szerverekbe/hálózati eszközökbe SoC-okat. Emellett a szuperszámítógépeik új generációjába is Baikal cpu-kat terveznek rakni.
A teljesítményen való rugózást meg nem értem, ezeken tipikusan állami cégek adminisztratív alkalmazásai futnak, amik gyakorlatilag egy kávéfőzőn is elmennének.
Ha valakit érdekel a ruszki hadsereg meg a nekik beszállított teljesítményorientált cpuk, akkor javaslom megguglizni (kezdésnek) az “elbrus” meg az “mcst” keresőszavakat. -
Petykemano
veterán
Az az érzésem, hogy valami egész más kérdésre válaszoltál, mint amit feltettem.
Én nem azt kérdeztem hogy miért nem vesznek csúcskategóriás AMD/Intel x86 procikat. De mindenesetre köszi, ezek érdekes részletek.Tehát oké, világos, hogy miért Arm. De miért A75?
Mert csak 16nm-en tudnak gyártani és 16nm-re csak A75 design van készen?
Vagy - hogy kössem a mondandódhoz - van valami hivatalos limit a brit IP-re, hogy mondjuk 5 évnél régebbieket lehet fegyverrendszerekben felhasználva bárkinek exportálni?(közben olvastam gliskard kolléga hozzászólását is.)
-
gliskard
senior tag
válasz
Petykemano #1 üzenetére
Sok területen bőven elég ez a teljesítmény, még a realtime folyamat elemzés és vezérlés esetrben is, ráadásul 4 utas kiépítés adott.
Katonai célokra vagy folyamat irányításra ez megfelelő.
A régebbi gyártás technológának pedig árnyékolás és zavartűrés szempontjából vannak előnyei a legmodernebbekhez képest. -
fatpingvin
addikt
csak a szokásos kérdésem következik:
konzumer piacon mikor lesz elérhető? -
válasz
Petykemano #1 üzenetére
Amit a hírben nem írnak le, hogy ez alapvetően állami célú felhasználásra megy, így pedig azért ez 80x PCI-Express 4.0 és CCIX támogatrású szerverprocesszor 120W-os fogyasztással, és 16nm-es TMSC gyártással nem olyan elvetemülten gyengusz. Ők is a nagyjából 4 évvel ezelőtti AMD és Intel procikhoz hasonlítják őket, miközben ez kvázi "saját", így adott esetben egy teljes bojkott esetén is meg tudják oldani az ellátást és utánpótlást.
Nyilván kereskedelmi célú felhasználásnál ez nevetségesnek tűnik, de ha például egy fegyverrendszer vagy mondjuk egy radarrendszert szeretnél eladni valakinek, aki az USA által bojkottálva van, akkor neki nem adhatsz el olyan rendszert, amelyben AMD vagy Intel proci van. Ha ez nevetségesnek tűnik, akkor érdemes belegondolni, hogy mondjuk az Amerikai Haditengerészet AEGIS rendszerében is x86-os szerverprocik mocorognak, több tucatnyi.
Szóval ha az Sz-350 vagy hasonló légvédelmi rendszerek, vagy Nebo radarokról, esetleg egy új tengeralattjáró eladásáról szeretnének tárgyalni, akkor az ilyen háttérrendszerek nélkül ez kvázi lehetetlen.
Ha esetleg úgy gondolod, hogy ez Kínának meg Oroszországnak gond csak, akkor érdemes belegondolni, hogy a Francia és Német fegyvereladásokat is blokkolt például az Egyesült Államok (célországok Egyiptom és Szaud-Arábia), amiatt, mert az adott fegyverrendszer bizonyos komponensei az Egyesült Államokból származnak, vagy az Egyesült Államoktól licenszelt technológiát használnak...
-
törölt tag
válasz
Petykemano #1 üzenetére
Szerintem az olcsóság a fő szempont, elment a lóvé arany budicsészékre meg jachtokra, na meg persze vodkára és nőkre.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #1 üzenetére
+1, engem is erdekelne
-
Petykemano
veterán
Az érdekelne, hogy vajon miért vannak ennyire lemaradva. Nem lesajnálóan kérdezem, a magyar CPU fejlesztés még ott se tart. A valódi okokra lennék kiváncsi.
Az Arm IP elvileg hozzáférhető. Fizetni a licencért persze nyilván kell. De elvi akadálya nem lenne, hogy ne a legújabb CPU designnal jöjjenek ki, amit elvileg csak le kell húzni a palettáról.
Azért vannak lemaradva,
- mert ennyivel olcsóbb a régi IP-hez hozzáférni?
- csak a régi IP-hez tudnak hozzáférni (az oroszok)
- mert csak olcsóbb node-on való gyártást tudnak megfizetni, és az elérhető gyártástechnológiára csak ez az IP áll rendelkezésre?
- valójában az A75 megjelenésekor elkezdtek dolgozni rajta és ilyen sokáig tart, mire eredménye lett? Pl Kicsi a csapat, kevés a hozzáértés, de egyébként két másik csapat dolgozik az A77 és A78 alapú procin is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A BE-S1000 nem váltja majd meg a világot, de a célzott piacra tökéletes lehet.
- AMD RYZEN 5 3400G proci eladó vagy VGA beszámítók +ráfizetéssel ha kell !
- AMD Ryzen 5 5500 - Eladó!
- Hibás/Teszteletlen Memória, Processzorok,Tápegységek, Alaplapok,SSD-k 500ft-tól.
- Új AMD Ryzen 5 5600 és Ryzen 7 5700X 8Mag/16Szál AM4 Több db (OEM, tálcás) Számla + 3Év garancia
- Intel Core 2 Quad Q9550 LGA 775 processzor
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Pro WS X570-ACE X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z Royal 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest