Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • BatchMan

  senior tag

  Hát kiváncsi lettem volna a 18.04-hez képest mennyire érdemes felrakni a 20.04-et, de inkább elrettentettél. Amúgy nagy különbséget nem látok, maradok 18.04-en.

 • lev258

  veterán

  "ahhoz, hogy windows-os elrendezést készítsünk"
  Az Ubuntunak ez már a Unity óta (~ 2010) nem célja. Erre ott van a többi disztribúció, illetve grafikus környezet. Így az, hogy pont ez az egyik kihangsúlyozott probléma, elég érdekes.
  Más. A géped paramétereit elnézve biztosan nem az Ubuntut próbáltam volna ki.

  [ Szerkesztve ]

  Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

 • Kendek

  MODERÁTOR

  Igazán használhattad volna a PrtSc gombot, mert nagyon gagyi és rossz minőségű ez a monitort lefényképezős megoldás...
  Az Ubuntu nagyszerű választás ha egy jó és felhasználóbarát Linux-disztribúciót szeretnél használni, de nem arra kell számítani, hogy egy ingyenes Windowst kapsz. Ha ez utóbbi lenne a cél, akkor pl. a ReactOS megfelelőbb választás lehet a célra.
  A Snap használatát érdemes minimalizálni, és ami a hivatalos deb csomagtárolóból elérhető, azt onnan kell telepíteni. Mert ennek a konténeres megoldásnak csak akkor van értelme és haszna ha csak így futtatható az adott alkalmazás.
  A félreértések elkerülése végett az Ubuntu egy teljes értékű és igazi desktop operációs rendszer. Mint mindent, ezt is meg kell ismerni, tanulni és szokni. Az, hogy ilyen jól alakítható, nem éppen negatívum.
  Az új kiadások rendre félévente jönnek, és minden negyedik LTS. Szóval túl hosszasan nem kell várakozni, és eléggé kiszámítható.

  <-ƘƘ->

 • UnA

  Korrektor

  válasz BatchMan #1 üzenetére

  Én már több hónapja upgrade-eltem, és rendben fut minden, sőt a rendszer sokkal reszponzívabb, mint a korábbi Gnome kiadások. Volt erről cikk is, hogyan javították a fejlesztők az alacsonyabb szintű problémákat, amitől néha egy kicsit darabos volt a UI.

 • bambano

  titán

  ennyire ócska, rosszul megírt cikket rég láttam itt.
  mi lenne, ha törölnéd?

  [ Szerkesztve ]

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • CaNNa3IS

  senior tag

  Egy felhasználó leszarja, hogy milyen oprendszer van a gépen mert nem azt használja hanem a telepített alkalmazásokat.
  Linuxxal még mindig itt tartunk, hogy a supertux ? OMFG
  Ez 25 évvel ezelőtt is kb így volt.

  Az alkalmazásokról kellene írni. Telepíteni egy kiscsoportos is tud bármit.

  Amúgy a cikkel nincs bajom.

  [ Szerkesztve ]

  Stay up Stay humble Ride hard Get stoked

 • 8th

  őstag

  Többször kihangsúlyozod, hogy nem egy szélvész gyors rendszer. Én inkább azt mondanám nem egy szélvész gyors gép. Aprón 2x2GB DDR2 ~5k, 120-128GB SSD ~5-7k. Osztmingyá nem nem lesz csiga a cucc meg nem fog egy alap program fél napig töltődni. Jó, hogy nem egy egymagos intel atom + 1gb ram cuccra erőltetted fel a rendszert.

  Egy öreg rég elavult HP 8200 asztali gépem van itthon 8gb rammal és egy i5-2400-al. Gördülékenyen, mondhatni teljesen jól fut a rendszer annak ellenére, hogy egy szekrény aljából előkotort szintén atom régi tartalék vinyóra raktam fel. Szóval a hiba az ön készülékében van.

  [ Szerkesztve ]

  A törvény egy olyan kerítés amit a birkák ellen találtak ki. A nagy kutyák átugorják, a patkányok meg átsurrannak alatta...

 • lypen99

  aktív tag

  Win mellett szuperál.

  8 GB RAM mellett és 1 TB HDD (igen HDD-l) is gyors.

  Nem tudom, szerintem tényleg bővíteni kéne a gépet, de a cikkel nincs baj mivel csak egy vélemény.

  Ha szakmaiasabb írás lenne cikk, akkor elvárnám én is a tágabb fogalmakat, de ez így OK.
  Annyi, hogy én nekem rendszeridőbe és energiaforrás kezelésben jobb, mint a Windows.
  (Nem mellesleg dupla üzemidő akksiról, mert nincs asztalim.)

 • bambano

  titán

  válasz 8th #7 üzenetére

  eleve ott indul a vicc, hogy leírja, a gyártó által közölt minimum rendszerkövetelmény 4 giga ram, a tesztgép két gigás.

  tehát olyan vasra rakta fel, amelyikre a gyártó nem javasolja.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • Tim82

  nagyúr

  válasz bambano #9 üzenetére

  Ajánlott rendszerkövetelményt ír, nem minimumot.

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • bambano

  titán

  válasz Tim82 #10 üzenetére

  "Ajánlott rendszerkövetelményt ír, nem minimumot.": uhh, így már sokkal jobb! (nem).

  a falakon
  valaki lovagolt a szavakon. McGesztenye szövegmondó kisiparos.

  "tehát olyan vasra rakta fel, amelyikre a gyártó nem javasolja."

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz bambano #9 üzenetére

  2GB-ra Gnome3-as Ubuntut? Még a Mate felülettel is 4GB szerintem az alsó limit, minap 8GB-ot javasoltam a Gnome-os Ubuntunak, az alatt én már tuti nem raknám fel. 1GB körül már szinte a rendszer megeszik alapból és a maradékkal netezni.... :N

  Egyébként néhányan már az LMDE4 cikkénél is javasoltuk a kollégának, hogy a képekkel kezdjen valamit, mert ez így nem OK.

  [ Szerkesztve ]

  Xiaomi 12X 8/128GB Dual-Sim mobiltelefon 18 hó garancia - épp rád várt!?

 • Tim82

  nagyúr

  válasz bambano #11 üzenetére

  Nemtom, feltűnt-e (érzésem szerint nem, de ez nem lep meg), hogy nem a következtetésedet vitattam, hanem azzal kapcsolatban tettem észrevételt, korrekciót, hogy nem sikerült elolvasnod pontosan, amit írt a cikkíró és úgy kérsz rajta számon valamit.

  Ha már bele akarsz valakibe kötni, akkor ajánlott lehet talán ilyen nüansznyi apróságokra is figyelni.

  Az megint más dolog, hogy feltehetően ez a vas áll a szerző rendelkezésére és kész, korábbi cikkében is ez volt a tesztgép. Egyébként meg az a fülszöveg/disclaimer része, hogy "hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen?" -> gondolom, ezt sem sikerült még abszolválni.

  Ubuntuék egyébként úgy definiálják, hogy "recommended minimum...", szóval az igazság valahol kettőtök között van, én ezt amúgy továbbra is inkább "ajánlott"-nak és nem "minimum"-nak értelmezném (az idézett szövegen túl a forráslinken részletesebben is kifejtik, hozva konkrét(abb) példákat lejjebb):

  "Recommended Minimum System Requirements

  The Recommended Minimum System Requirements, here, should allow even someone fairly new to installing Ubuntu or Gnu&Linux to easily install a usable system with enough room to be comfortable. A good "rule of thumb" is that machines that could run XP, Vista, Windows 7 or x86 OS X will almost always be a lot faster with Ubuntu even if they are lower-spec than described below. Simply try Ubuntu CD as a LiveCD first to check the hardware works."

  Forrás: [link]

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • bambano

  titán

  válasz Tim82 #13 üzenetére

  gyengébbek kedvéért: az ubuntu nem mondhatja, hogy milyen gépre ne rakd fel (meg azt se, hogy mire igen). az ubuntu csak ajánlásokat tehet. tehát ők nem írhatják le, hogy te szerencsétlen két gigával ne erőlködj, hanem udvariasan úgy írják le, hogy azt javasoljuk, hogy ez a minimum.

  "Ha már bele akarsz valakibe kötni, akkor ajánlott lehet talán ilyen nüansznyi apróságokra is figyelni.": ha nem tűnt volna fel, nüansznyi apróság, nem valakibe kötöttem bele, hanem valamibe. a cikk az valami. attól, hogy úgy érezted, hőbörögni van lehetőséged, ez a cikk még ócska. nem csak ez az egy baj van vele. például keress rá a nézzük szóra...

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • Tim82

  nagyúr

  válasz bambano #14 üzenetére

  Előző hsz.-em harmadik bekezdése gondolom, kimaradt, mert elegánsan (köhh, köhh) próbálod figyelmen kívül hagyni. Ennek tükrében egyelőre még mindig nem én "hőbörgök", teljesen higgadtan, személyeskedés nélkül mutattam arra, hogy nem olvastad el azt rendesen, amit kiragadtál és amibe belekötöttél - talán vesd össze kettőnk hozzászólásainak hangnemét és stílusát, még mielőtt folytatnád ezt a személyeskedésbe hajló vonalat. :)

  Az idézett rész pont arról szól, hogy "helló, ilyen konfigurációval szerintünk már teljesen jó lesz a felhasználói élmény", nem többről, nem kevesebbről, ez a lényege az "ajánlott" rendszerigénynek, nem csak operációs rendszereknél, hanem bármilyen felhasználói alkalmazásnál is szoktak ilyet megadni. Nyilvánvalóan már csak azért is nem mondhatják azt az Ubuntu (vagy bármely más fejlesztő) részéről, hogy konkrétan ezen meg ezen ne próbáld, mert nincs lehetőségük potenciálisan végtelen számú lehetséges hardverkonfiguráción tesztelni.

  A cikk minőségével kapcsolatban nincs közöttünk vita, de ezt már írtam lentebb is (első bekezdésem első mondata). A konstruktív kritika kedvéért megpróbálom összeszedni, hogy engem mi zavar az írással kapcsolatban.

  Én leginkább nem tudom, hogy pontosan mit szeretett volna a cikkíró. Ha szakmai cikk, akkor talán nem a disztrónak kellene feltétlenül felróni az ablakkezelő számára bosszantó hiányosságait (főleg, mert feltehet helyette más ablakkezelőt is), valamint számomra kb. értelmezhetetlen a szempontrendszer is - azt hiszem, korábbi cikkénél is írták, hogy teljesen értelmetlen és haszontalan a stopperos mérés a csomagkezelőből alkalmazástelepítésnél például.

  Szubjektív beszámoló vagy bemutató sem igazán akar lenni, mert azért van kísérlet valamilyen szempontrendszer felállítására is, csak épp a fentiek miatt elbukik a dolog.

  Olvasóként az is bosszant, hogy általában pont érdekesebb kérdés, résztéma felmerülése esetén jön az "erre most nem térünk ki" vagy hasonló kitétel. A szóismétlések és egyéb stilisztikai problémák csak ezután jönnek a listámon. :B

  Végül szerintem alapvető igényesség, hogy ha van lehetőség képernyőmentések használatára, akkor azt használjuk a monitor lefotózása helyett.

  És akkor még mindig hosszú út vezet innen a szakmai cikkig.

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • UnA

  Korrektor

  válasz lypen99 #8 üzenetére

  Az külön vicces, hogy az írás szerint "nem kezdőbarát" a desktop, ami a szerzőnél azt jelenti, hogy nem olyan, mint amit ő megszokott...

  Nekem több kezdővel is volt tapasztalatom, akik Ubuntuval ismerkedtek, és nekik soha ilyen típusú problémáik nem voltak (ahogyan a sebességgel sem).

 • Tamás88

  őstag

  Erre szokták mondani, hogy a Linux nem Windows (és milyen igaz), de ha mindenképp azt akarjuk, hogy ahhoz hasonlítson, akkor Gnome helyett LXDE, Xfce (KDE-t nem javaslom, mert az többet eszik), Cinnamon felületet kell használni.

  A rendszerkövetelményhez meg annyit, hogy egy kis utánakereséshez megtaláltam ezt a részt: "Recommended Minimum System Requirements" Vagyis amit ajánlanak, az valójában minimum rendszerkövetelménynek minősül.

 • timsigm

  csendes tag

  válasz Tim82 #15 üzenetére

  Gratulálok! Bemásolod az ajánlott minimum konfigot amit ír a hivatalos ubuntu oldal és te magad sem tudod értelmezni. Már az első sorban is benne van, hogy ajánlott MINIMUM! Erre de eljátszod a pökhendi sértettet! Ajánlott minimum 4 giga, ő meg felrakja egy 2 gigás hdd-s gépre! Aztán csodálkozik, hogy nem túl gyors! 7 perc a pendrivel való bootolás (látszik, hogy fingja nincs mi történik akkor és miért ennyi idő), és 20 perc a telepítés!
  Nyugodtan le lehet szállni a magas lóról!

  Értem én, hogy divat fikázni a linuxokat. Én mindkét rendszer használom munkából kifolyólag is.
  De csak azért lepontozni valamit, mert nem úgy néz ki mint a windows, mert ugye az ubuntu nem azért van, szóval lepontozni pontosan minősíti a nagyon kedves cikkírót.
  Majd ha a Mint-et teszteli ilyen témában, majd akkor relevánsnak lehet nevezni az összehasonlítást.
  Hogy van hibája az ubuntunak? Ohhh van bőven! De nem esik az ember zavarba amikor minden egyes frissítés után vissza kell telepíteni a gyári usb 3.0 drivert, mert a fos win10 mindig felülírja a sajátjával! És ez csak egy a hosszú listán.
  Aki így ír cikket, inkább ne erőltesse. Keressen más elfoglaltságot. Vannak jó okj képzések még nem késet le semmiről.
  Nagyából mondatonként lehetne szétszedni ezt az írásnak nevezett karakterfosást.
  Nem vagyok egyik rendszernek sem híve és erre bizonyíték, hogy mindkettőt használom otthon is és munkában is, mert tényleg mindkettőnek vannak bőven hibái és ezzel tisztában vagyok. De rühellem amikor valaki szándékosan úgy alakítja a dolgokat, hogy negatívot írhasson és még ezt ilyen stílusban teszi!

  [ Szerkesztve ]

 • Tim82

  nagyúr

  válasz timsigm #18 üzenetére

  Egyrészt magas lóról itt és most te próbálkozol, másrészt nyilvánvalóan csak addig jutottál el, hogy "recommended minimum" a címszó, magát a kifejtést sem a #13. hsz.-ben, sem az ott amúgy belinkelt Ubuntu oldalon sem sikerült elolvasnod, illetve megértened.

  Azzal nem tudok és akarok mit kezdeni, hogy mit próbálsz belelátni abba, amit leírtam ("de eljátszod a pökhendi sértettet!"), mert újraolvasva sem látok benne semmi ilyesmit. Így megkérlek arra, hogy az indokolatlan személyeskedésedet, amellyel ismeretlenül és megalapozatlanul próbálsz belém szállni, itt és most fejezd be.

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • Dave™

  nagyúr

  az Ubuntu 20.04 asztalának alap elrendezése nem kezdőbarát, és ahhoz, hogy windows-os elrendezést készítsünk, szükség van jó néhány kiterjesztésre, hogy el tudjuk érni azt az elrendezést, amit szeretnénk

  Kérdés mi a kezdőbarát, a te olvasatodban gondolom a Windowsos alul van a tálca meg van egy start menü. Erre ott van a Linux Mint vagy a Plasma, mindkettő sok hasonlóságot mutat ezzel a koncepcióval, kiegészítők sem kellenek. A Gnome teljesen más koncepcióra épül, ha alapból nem áll kézre akkor jobban jársz valami mással, bőven van miből választani. Az Ubuntu legnagyobb hibája szerintem a Snap erőltetése, de van bőven alternatíva helyette, pl. az említett Manjaro is.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Gyorsan átlapoztam az írást és a végén megdöbbentem eléggé:

  Utóirat: A képeket azért fényképezőgéppel készítettem, mert nem akartam bajlódni a screenshotokkal.

  Hát kedves cikkíró, ha már címlapos írásnak adod be akármilyen irományodat, azért az lenne a minimum, hogy bajlódsz picit a screenshotokkal! :W

  Már csak az a kérdésem, hogy miért kerül egy ilyen vélemény címlapra? Ezzel a címmel különösen megtévesztő, mert aki tényleg egy általános ismertetőt szeretne, az nagyot fog csalódni. Mondjuk egy példa a normális általános bemutató írásra : Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven

  Azt se értem, ha valaki Manjaro-t használ, miért akar véleménycikket írni egy teljesen más jellegű disztróról? Eszembe nem jutna a Mint Cinnamonon kívül bármiről bemutató írást publikálni, mivel nem fogom olyan mélységben ismerni, hogy ezt megtehessem. Anno persze elkezdtem egy Mint Cinnamon Manjaro KDE összehasonlító blogot írni, de érthető okokból sose publikálnám. :N

  Xiaomi 12X 8/128GB Dual-Sim mobiltelefon 18 hó garancia - épp rád várt!?

 • zseko

  veterán

  Előre is bocs a negatív kritika miatt, nem szokásom, alapvetően mást jellegű hozzászólást akartam írni, sőt, úgy különösebben nem is akartam írni, de a cikk legvége miatt meggondoltam magam.

  A legelső probléma, amit egyébként is felhoztam volna, de így az utolsó mondattal igazán nagyot üt és nem lehet szó nélkül hagyni:
  "Utóirat: A képeket azért fényképezőgéppel készítettem, mert nem akartam bajlódni a screenshotokkal."

  Hát b.zd meg :W De komolyan. Minek írsz cikket, ha ennyire igénytelen vagy?? Mit sajnáltál, azt a 0.5 másodpercet, amíg lenyomod a PrtSc gombot?? Vagy azt a másik 1-et a pendrive-ra másoláshoz?? Hogy a gépről legyen megírva a cikk, és/vagy csak simán feltölteni a képeket egyből innen hozzá, már fel se hozom...

  Másik:
  "...elrendezése nem olyan, mint amelyet a Windowsnál megszokott. Hogyan tud egy átlagos, kezdő felhasználó egy Windowsos elrendezést készíteni? Na ez az a dolog, amit nem mond el a rendszer..."

  Mégis, miért kellene elmondania? Ez Linux, NEM Windows. A dock meg ízlés kérdése, nekem például Windowsnál is felül van. Pont a Linux hatása miatt...

  Harmadik:
  Képernyőképről (bocs, fotóról!) másolgassam be a konzolos parancsot? Komolyan?

  Ezek után már semmi ingerenciám kifejteni amiről valójában írni akartam, hogy a Snap egy kalap szar, alkalmazásmenü úgy röhej ahogy van, hogy egy Win10 szinte gyorsabban bootol és működik hdd-ről is, mint ez ssd-ről egy normális gépen is, nem hogy egy régi lassún. A leghasználhatóbb (számomra legalábbis mindenképpen) a 9.04-es rendszer volt, többek között a maga kilenc! másodperces boot idejével hhd!-ről. Azóta minden egyes kiadással csak romlott a teljesítménye és az előnye nálam.

  [ Szerkesztve ]

  HR24.hu

 • Syl

  nagyúr

  A tartalomra csak annyit írnék, hogy egy sima blogbejegyzésnek is béna, nehogy címlapos, szakmai írásnak... :U

  Az elején az újdonságok listáját google fordítóval készítetted?
  "Lehetőség van az asztal frakcionális méretezésére"
  Hogy milyen méretezés?
  "A Snap Store integrálásra lett az Ubuntu szoftverközpontba"
  A macska meg fel van mászva a fára? :B

  The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

 • Perdedor

  tag

  válasz Tamás88 #17 üzenetére

  Én Kubuntut használok. A teljesen belakott rendszerem boot után 900 MB-ot foglal. Van egy második laptopom is, T8300 processzorral. Azon a Debian KDE felülettel boot után 315 MB! Csak akkor lassú mikor a HDD-ről elő kell kotornia valamit, de egyébként egy szavam nem lehet rá. Gnome-mal nem igazán tudom mi a helyzet. Egy ipari PC-re teleítettem már Ubuntu server 20.04-et, utólag Gnome felületet. Az 700 MB-ot eszik, de ellentétben a saját gépennel ezen nincs telepítve semmi egy Anydesken kívül.

  I am not a conspiracy theorist. I am a bullshit analizer.

 • Jesus_Shaves

  tag

  Hát szerintem sem véletlenül van ott az az ajánlott rendszerkövetelmény. Ez egy 2020-as rendszer, ilyen specifikációkkal ma már a 100 ezer alatti laptopok is rendelkeznek. Az a 2GB sokszor pont elég, hogy ne kezdjen vadul swap-elni, pláne egy merevlemezre.

  Sajnos nagyon káros ez a tévhit, hogy "jajj, hát a lenugz az elfut egy kenyérpirítón is!". A kernel persze, de nem egy, vagyis nem akármelyik komplett disztribúció. Aztán csodálkoznak, hogy a gnome3 meg a lassú csomagkezelő mellett nem hasít fénysebességgel egy 15 éves (és akkor is max. középkategóriás) konfiguráción.

  Egyébként a napokban kipróbáltam jónéhány 3.36-ot futtató disztrót (Ubi, Pop!, Fedora 32, Manjaro) a laptopomon, és elképesztő, mennyit gyorsult az előzőhöz képest. Egyedül a GDM-et nem értem, miért ilyen lassú vele a suspend/resume, vagy a hibernálás a többi display manager-hez képest.

 • lypen99

  aktív tag

  válasz UnA #16 üzenetére

  Érdekes.
  Írtam a Kezdő linux topikba is, hogy szinte hasít.
  Találtam alternatív alkalmazásokat a szoftverkeresőbe és lám még az akksi időm is megduplázódott.

  Lehet nem teljes kezdő barát (már akinek) nekem teljesen kézre állt, driverrel meg egyebekkel gondom se volt.

  Akinek ilyen kisebb gondjai vannak, hogy nem talál a neten dolgokat meg, az magára vessen. (Gondolok itt a "Windows-szerűségre".)

 • Frawly

  veterán

  válasz Tim82 #13 üzenetére

  Általában nem szoktam bombanővel egyetérteni, de most mégis neki adok igazat. Nekem az jött le a cikkből, hogy a cikkíró csalódott. És nem jogosan, mert erre a nagyon régi Athlon X2-es 2 GB RAM-os gépre nem a Gnome-os Ubuntu való, hanem inkább Lubuntu vagy egy még pehelysúlyúbb disztró, pl. valami Mate-es, vagy MX Linux Xfce, vagy hasonló. Persze, megy ezen a gépen is, de a „sima” Ubuntu az egyik legerőforráséhesebb disztró, ami jelenleg létezik, nem a legjobb ötlet erre a lassan muzeális, kevés RAM-os gépre ráerőltetni. Menni megy rajta, de lassúcska lesz, nyögvenyelős, nem a legjobb felhasználói élményt nyújtja. Az Ubuntu oldalán írt minimum rendszerkövetelmények helytállóak, de pontatlanok, a 2 GHz mellett a proci IPC-je sem mindegy. Az én tapasztalatom is azt támasztja alá, hogy min. egy közepes vagy jobb C2D kell 4 GB RAM-mal ahhoz, hogy elfogadhatóan fusson minimálisan. Ha az ember komolyan akar netezni, akkor minél erősebb proci és lehetőleg valami normálisan hardveres dekódolást támogató Videó Károly sem árt hozzá, és melegen ajánlom a 8 GB RAM-ot. A 8 GB RAM meg egyenesen minimum, ha Gnome3-as vagy KDE5-ös disztrót akar valaki és ragaszkodik böngészésnél a Chrome-hoz vagy valami Chrome alapú böngészőhöz (Chromium, Opera, Vivaldi, Brave, stb.), mert a Chrome-alapúak rettenet kajázzák befelé a memóriát, sokkal jobban, mint a Firefox. Azzal is számolni kell, ha integrált GPU-ról van szó, hogy a RAM-ból még az is leveszi a részét, meg az alaprendszer is fogyaszt egy jó gigát, tehát onnan indulunk egy fullosabb, felhasználóbarátabb disztrónál, hogy -2 GB-tal kevesebbel gazdálkodunk.

  Nekem valahogy az jön le, hogy sok laikusnak az Ubuntu = Linux. Pedig szerintem pont fordítva, az Ubuntu a linuxok windowsa igazából.

  Persze annyit az Ubuntu 20.04 védelmében, hogy jogos az is, amit az oldalán írnak, hogy ha az Ubuntu Gnome lassúcska, akkor azon a gépen a Win7 sem lesz épp szélsebes, és hozzátenném saját részről, hogy a Win10 meg katasztrofálisan lassan fog döcögni.

  Abban a részében is jogtalanul csalódik a cikkíró, hogy windowos működést és megjelenést vár el a Gnome-tól. Pedig a Gnome3.x a MacOS működését próbálja inkább utánozni, de kicsit tabletes/androidos felületes inspirációja is van. Ezért nem lehet tőle elvárni a hagyományos desktopos metaforát, ami Windowsnál van, akinek erre van igénye, tegyen fel inkább Mint Cinnamont vagy Mate-et, az sokkal hasonlóbb a Windowshoz, és a gépigénye is talán kicsivel alatta van az Ubuntuénak, nincs bele Snap meg egyebek erőltetve. Bár szerintem a Linuxnak az is az előnye, hogy más, modernebb, frissebb, mint egy Windows, nem kell egyetlen grafikus felületet meg MS fontokat bámulni 10-20 éven át, hanem jót tesz a frissesség, modernitás, kinézetben, működésben is. Egyszerűen a Windows felülete unalmas, 1995 óta lényegében változatlan, tálca, menü, asztali ikonok. Használható, de néha jó valami mást is kipróbálni, hogy ne legyen unalmas, monoton inger a gépet használni.

  Én sose értettem, sok ember a mai napig a Win9x-es témát akarja bármulni, meg az XP-s ződdomb + hányingerkék/bumszli Luna témát, ami a maga korában sem nézett ki jól, mára meg végképp ronda és unalmas. Nekem már a 90-es években jobban tetszett a Linux felülete, már akkor ufótechnológiának tűnt, annyival modernebb volt egy akkori KDE akármelyik Windowshoz képest. Még a Win9x téma oké, az már aranyosan retrós, de én azt is unnám napi szinten nézegetni, bambultam anno eleget 1995 és 2014 között. Szép volt, jó volt, de lapozni tudni kell.

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  Nem Windows kinézet - ha Windows kinézetű kell, akkor azt kell feltenni :D

  ". A másik, hogy percekig tart, mire a Snap tárolóból feltelepül egy alkalmazás. " - meg se lep, van fent 1 alkalmazás Snap-ből, mivel szokott gond lenni? Azzal. Az egész egy katyvasz.

  Amúgy ilyen gyenge gépre nem annyira normál Ubi kell, hanem Xubuntu, Lubuntu... azok sokal kevésbé erősforrásigényesek. Vagy Debian, ami fapadosabb, cserébe még kevesebbet eszik.
  Használtam már 2GHz TK-57 proci + 2GB RAM + SSD mellett Debiant - az OS sebessége nem volt rossz, de fullhd szakadt, Facebook már akkor is lezabálta... Ugyanez egy C2D -s, 4GB-os laptopon röhögve megy.
  C2D + 1GB-on is elvan a minimál Debian-om - de az aztán semmit nem csinál meg helyetted :D

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • ubyegon2

  nagyúr

  Linuxfx 10 Review: A Windows-Like Linux Distro On Top Of Ubuntu 20.04

  Ha valakinek Windowsos kinézet hiányozna......

  video is van

  [ Szerkesztve ]

  Xiaomi 12X 8/128GB Dual-Sim mobiltelefon 18 hó garancia - épp rád várt!?

 • nakos1212

  senior tag

  válasz Frawly #29 üzenetére

  Sokan nem témázgatnak hanem munka-orientált desktopot akarnak használni, és arra elég jó a "klasszikus" windows felület is, ahogy tök elég rá egy primitív tiling window manager is vagy az lxde is.

 • Frawly

  veterán

  válasz Perdedor #26 üzenetére

  Ja, ezek teljesen reálisak. KDE-nél nagyban függ milyen disztrón van, mennyire van kitémázva, mennyi szolgáltatása fut. Mikor én néztem, 400-1000 MB-ig skálázódott, ez még pár éve volt. Egy T8300 már elég szépen elviszi. Gondolom nem is 2 GB RAM-mal használod, hanem többel.

  Nálam Arch Linux Testing + SwayWM (i3wm tiling waylandes klónja). Boot után az idle memfogasztás 170, de pár másodperc alatt visszaül 140 MB-ra. Egyszerű, gyors, bootidő 7 mp, leállás 2 mp. Igaz 16 GB RAM és SSD, de mivel egyszerű rendszer, hasít mint az állat. Se ablaktéma, se asztali ikonok, se dokk, se indítómenü (ez utóbbit a dmenu/fzf váltja ki). Csak egy háttérkép, egy fekete, átlátszó panel, alkalmazások mind teljes képernyőn, nincs ablakkeret, ablaktéma sem. Alkalmazásaim 99%-a terminálban (Termite átlátszó ablakban, Fantasque Sans Mono fonttal) futó CLI/TUI program (vim szövegszerkesztésre, neomutt mailkliens, htop feladatkezelőnek, vifm fájkezelésre, mpv videókat nézni, zathura pdf-ek nézésére, rtorrent, calc/python számológépnek, cmus zenelejátszásra, curseradio rádióhallgatásra, wttr.in curl, ffmpeg, imagemagick convert videók és képek konvertálására, grim screenshotokat csinálni, qemu CLI-ből virtuális gépeknek, stb.). Csak a böngészőm GUI-s (Firefox), meg néha a Wine/Steam-et használom és ezzel kifújt a grafikus felületes programok sora (néha nagy ritkán Deadbeef, Goldendict, qBittorrent, PCem, DOSBox fut még). Pedig ez egy 8 éves laptop, ThinkPad X220 i5-2520M procival, ami ma már marha gyengének mondható a maga 2 magjával, alacsony IPC-jével, elavult integrált HD3000-es grafikus lassítóval). Ubuntuval lassabb lenne, de még mindig használható, de az Ubuntut nem szeretem azóta, hogy kiszedték belőle a Gnome2-őt, és ezt a Mac/Unity/Gnome3 felületet erőltetik benne ezzel a hupililás témával. Ez a Snap-mánia meg maga a tragédia, az 1 gigás, konténerizált csomagokkal, viccnek is túl durva.

  [ Szerkesztve ]

 • kelekyle

  őstag

  Én azt mondanám, hogy nem lett volna szabad így kiadni az Ubuntu 20.04 LTS rendszert. A fent említett negatívumok még az Ubuntu köztes verzióinál is megkérdőjelezhetőek. De ez egy hosszútávon támogatott (LTS) verzió, aminek nem lenne szabad így megtörténnie 2020-ban. Úgyhogy nem igazán tekinthető igazi desktop operációs rendszernek sem. Legszívesebben egy olyan vereteset káromkodtam volna, hogy egy LOGOUT-os cikkben nem igazán mutatna jól.

  A cikket végigolvasva én is egy olyat káromkodtam volna, hogy sehol sem mutatna jól.
  Alapvetően mi ez az összefoglalás? Te megmondod, aki látszólag marhára nem ért a dolgokhoz (vagy csak igénytelen és szembeköpi az olvasót), hogy ejnye Ubuntu ez egy rakás szar és így már pedig ezt tényleg nem szabad kiadni, bár őszintén az igazi vicc ebben, hogy a "cikkből" nem tudtam meg, hogy miért is lenne szar.
  Igazából sokszor olvastam a lehetett volna szókapcsolatot, de igazából ezt lehetett volna nem megjelentetni.

  Xbox: MarkokaZj33 █ Steam: kLe

 • Tim82

  nagyúr

  válasz Frawly #29 üzenetére

  Kérlek, légy szíves a #15-ös hozzászólásig is eljutni és úgy átgondolni, hogy mit és miért írok.

  Nem írtam semmi olyasmit, hogy az adott gép valóban alkalmas lenne a Gnome DE-s Ubuntu alá ahhoz, hogy kielégítő felhasználói élményt adva fusson. Annyit írtam, hogy Ubuntuék "recommended minimum" címszó alatt olyan ajánlást adtak meg, amit nem minimum (= kb. "teszteltük, hogy biztosan elindul rajta a rendszer és működik"), hanem ajánlott (= kb. "ezt a konfigot kb. tudjuk már ajánlani ahhoz, hogy kielégítő felhasználói élménnyel tudd használni rajta a rendszerünket") rendszerigénynek érdemes értelmezni. Valamint még azt, hogy feltehetően a cikkírónak nem áll rendelkezésére jobb tesztvas (vélhetően nem véletlenül van ott a "hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen?"-disclaimer és nem véletlenül használta korábbi Linuxos cikknél is ezt a gépet), tehát abból főz, amije van. Emiatt belekötni az írásba, cikkíróba így szerintem teljesen értelmetlen, a rendszer működéséről és minőségéről alkotott véleményét, következtetéseit viszont joggal lehet megkérdőjelezni.

  Csak hát lehet ezt úgy is, hogy agresszíven leugatjuk, hogy törölje az egészet a 'csába, anélkül, hogy értelmesen kifejtenénk, mi a probléma, de legalább olyasmibe állunk bele, ami lehet, hogy pont olyan rész, amin jelenleg nem tud változtatni, meg lehet konstruktívan is, annyit legalább feltételezve, hogy a cikkíró egyrészt nem szándékosan írt sok sebből vérző cikket, másrészt figyel az olvasói kritikákra és legközelebb tanul belőlük.

  [ Szerkesztve ]

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  Kicsit jobban megnézve, fura volt, hogy lassúnak mondod az OS-t.

  Egy 2 mag+2GHz gépen teljesen jól kéne mennie... ha nem winyóra tetted volna. Attól lesz ez lassú... A winyóra vár a proci :D

  Az 1GB RAM használat üeresen, az nagyon durva. Ennyit a 18.04 KDE-vel nem eszik... :D

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • UnA

  Korrektor

  válasz hcl #36 üzenetére

  Megnéztem én is, és nálam is hasonló az induló memóriafoglalás (750 MB), mint amit Perdedor írt.

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz UnA #37 üzenetére

  Nekem a KDE-s 18.04 úgy eszik 700-at, hogy megy a Kmail a háttérben... :Y

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • vadkörte

  addikt

  válasz hcl #39 üzenetére

  2x Manjaro 20.0.3 KDE5 Plasma, személyre szabott témával, "belakva" idle 750MB-1,1GB (Latte dock indul).

  A cikk még blogbejegyzésnek is vékony. (megírtam már egy negyed ívnyi hsz-t, de inkább visszatöröltem)
  Aki linux-ozásra adja a fejét általában nem a windows szerű megjelenés miatt teszi. Ha így áll hozzá, eleve elcseszte.

  (#33) Frawly:
  Ez már abszolút nem kezdő szint. A legtöbb felhasználó agyf***t is kapna egy ennyire minimalista rendszertől :D

  (#21) ubyegon2:
  Szúúúszááá! Csak kíméletesen :DDD

  Egy kollégám mondása, hogy a linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  Üdv. V. Körte

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz vadkörte #40 üzenetére

  Csak kíméletesen

  Pedig az voltam most szerintem! :P

  Egy kollégám mondása, hogy a linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  Igaza is van, bár engem csak az Arch vonal nem csíppant! :N

  De ha már mi mennyit fogyaszt, minap megnéztem az Ubuntu 20.04 és a Mint Cinnamon 20 memóterhelését és tegnap egy Ubuntu Mate 20.04-et meg a csak fallback-ból induló Manjaro KDE-t. Szinte mind install állapotú, minimálisan a Mint 20 és a Manjaro van belakva.

  A screenshotokat az egyes disztrók default képernyőkép-készítő programjával csináltam.

  [ Szerkesztve ]

  Xiaomi 12X 8/128GB Dual-Sim mobiltelefon 18 hó garancia - épp rád várt!?

 • Frawly

  veterán

  válasz Tim82 #35 üzenetére

  Szerintem csak forgatod most a szavakat. A lényeg, hogy amit az Ubuntu megad, az a rendszerigény, amivel normálisan használható, pont annak a határa, hogy nem lesz túl döcögős a rendszer. Nem az abszolút minimum, mert az valami egy magos korai 64 bites proci lenne, AMD64 vagy Pentium4 (késeiekben már volt 64 bites támogatás), 512 MB RAM. Persze egy ilyen gépen majdnem percekig bootolna a lassú 1 magos proci miatt, és már a bootolás elején kifogyna a kevés RAM-ból, így swap hegyekkel kínlódna. Betölteni betöltene, csak épp nem lenne semennyire használható szint. Azért nem abszolút minimumot adnak meg, mert akkor sok ember kicentizné, és felrakná olyan gépekre, ami épp hogy csak megüti papíron a minimumot, aztán hőbörögnének, hogy milyen lassú. Ha viszont a használhatósági szintet adják meg, akkor kisebb lesz egy teljesen laikus user frusztrációja. Ez játékoknál is változott, régen az abszolút minimumot adták meg, amin még elindul, ma már inkább igyekeznek egy reálisabb konfigot megadni, amin talán játszható is valamennyire, még ha kicsit alacsonyabb felbontásban és low grafon is, de nem diavetítés.

  Az Ubuntu Gnome már rég nem régi, gyenge gépekre való. Az Ubuntu 11.10 volt utoljára olyan, ami nagyon régi, ergya gépen is jól futott. Mióta bevezették a Unityt, meg átálltak Gnome3-ra, már nem ez a helyzet. Egyébként az Xfce4, és a Lubuntu is nem annyira pehelysúlyú már, mióta átálltak Xfce-jék Gtk2-ről Gtk3-ra, a lubuntusok meg LXDE-ről LXQt/Qt5-re.

  (#40) vadkörte: valóban, nem kezdő szint. Egyébként a legminimalistább felület az Openbox, IceWM, ami talán kezdőket sem rémít el, ha valami normálisabb panel, dokk van rátelepítve. Valami olyan disztróra érdemes rámenni, ami ezekkel érkezik, de fullosra van konfigurálva, pl. Manjaro. De nem olyan rossz ennek ellenére a Lubuntu, Xubutnu sem, meg a Mate-és disztrók. Ennek ellenére gyengébb gépen kompromisszumot mindenképp kell kötni, nem csak grafikus felületnél, hanem alkalmazásoknál is pehelysúlyúbbra kell rámenni, valamennyire némi fapadosságot be kell vállalni, nincs mese. Arról ne is álmodjon a kedves Windows user, hogy felpattintja a Linuxot a 10+ éves gépére, és akkor minden 2× gyorsabb lesz, és semmiben nem kell kompromisszumot kötni, majd Win7 2.0 lesz az egész. Nem lesz, a Linux élből más, minden más rajta, és még ezen felül is kompromisszumot kell kötni, így a felhasználói élmény inkább az XP-re fog hajazni, mint a Win7-re. Hangsúlyozom, hogy ez csak gyenge gépen van.

 • válasz hcl #30 üzenetére

  ". A másik, hogy percekig tart, mire a Snap tárolóból feltelepül egy alkalmazás. " - meg se lep, van fent 1 alkalmazás Snap-ből, mivel szokott gond lenni? Azzal. Az egész egy katyvasz.
  Többnyire napszak/kedv függő nálam, hogy milyen gyorsan tölt le... a telepítés kvázi semennyi időt nem vesz igénybe, komolyabb alkalmazások is 5mp-n belül vannak. Ha jól sejtem itt arról van szó, hogy a szoftverközpont "telepítés" gombjára ütve ez az apróság, hogy a letöltés lassú, nem jön át információként. Ebből azt a következtetést levonni a cikkírójának, hogy nem szabad kiadni úgy egy OS-t, hogy nála éppen akkor lassan tölt le... :N hát ugye.

  Valamiért rémlett, hogy nem is olyan rég volt egy Logout cikk, szintén ilyen remek screenshotokkal... és lássak csodát, ugyanaz a szerző. :U

  [ Szerkesztve ]

  Tegnap még működött...

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz lionhearted #43 üzenetére

  Nem tudom, én nem láttam még a Snap-et tölteni (nálam nem szoftközpont, hanem a Yakyak-nak csak ilyen telepítője van), egyszerűen hol zabálja a RAM-ot, hol összedől, hol külön filerendszerként látszik... Nem hiszem, hogy szeretném ezt alapértelmezettként. A csomagok és tárolók működnek.

  Screenshot LOL :D És van defaultból az Ubiban :D

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • dchard

  veterán

  válasz bambano #5 üzenetére

  Abszolút egyetértek. Ez igénytelen szemét, nem más.

  A moderáció felelősségét se vitassuk el: ezt a trágyát legalább egy, ha nem két ember is jóváhagyta, mielőtt címlapra került...

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • Tim82

  nagyúr

  válasz Frawly #42 üzenetére

  A lényeg, hogy amit az Ubuntu megad, az a rendszerigény, amivel normálisan használható, pont annak a határa, hogy nem lesz túl döcögős a rendszer.

  Még egyszer és tényleg utoljára: igen, ezt hívják magyarul ajánlott rendszerigénynek, amivel normálisan használható. Ubuntuék részletesen ki is fejtik, ld. #13-ban idéztem is, ennek felel meg.

  Ez játékoknál is változott, régen az abszolút minimumot adták meg, amin még elindul, ma már inkább igyekeznek egy reálisabb konfigot megadni, amin talán játszható is valamennyire, még ha kicsit alacsonyabb felbontásban és low grafon is, de nem diavetítés.

  Szintén írtam már a #15. második bekezdésében, hogy fejlesztői oldalról nincsen lehetőség végtelen számú hardverkombinációval tesztelgetni.

  Nem egyszer olvasom amúgy játékfejlesztői oldalról (kisebb stúdiók, fejlesztőcsapatok részéről láttam ilyesmivel kapcsolatban interjút), hogy alapvetően viszonylag kis számú tesztkonfigjuk van, melyeken van lehetőségük a tesztelésre, általában ezek közül a leggyengébb, amin még elindul a játék, lesz megadva minimum rendszerkövetelménynek.

  Szerintem csak forgatod most a szavakat.

  Ha egy következetes álláspont számodra "szóforgatás", csak mert nem értesz egyet vele, az szomorú, de azzal nem fogok tudni mit kezdeni.

  [ Szerkesztve ]

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • Dave™

  nagyúr

  válasz dchard #46 üzenetére

  Amikor én legutóbb címlapra írtam linuxos bemutatót, akkor azon rugózott - egyébként elég lekezelő stílusban - a kedves "lektor", hogy a testreszabást külön kellene írnom, nézzek utána (akkor sem értettem vele egyet). Ezért is tartott neki sokáig javítani, mert szerinte tele volt helyesírási hibákkal. Nekem ott ment el a kedvem tőle, pedig akartam egy Manjaro Gnome cikket is ha már KDE van.

  [ Szerkesztve ]

 • ubyegon2

  nagyúr

  válasz Dave™ #49 üzenetére

  Tegnap szóba is került ez a minősíthetetlen eljárás az Off-ban, most már emlékszem is, hogy anno szóba került a téma. Pedig annak a cikknek is helye volt a Kezdő topikban a többi mellett.

  A különírás és az egybeírás c fejezetet innen biztosan nem tanulmányozta a kedves lektor, de szerintem egyértelmű, hogy neki lenne igaza, ha egy kövér testre szabott ruháról lenne szó. Csakhogy van ám ilyen is: amikor kontextustól, jelentéstől, etimológiától stb. függ a helyes írásmód

  Nem biztos, hogy mindenkinek kell ezeket pontosan ismernie, mondjuk éppen lektoréknál viszont elvárható lenne.

  Xiaomi 12X 8/128GB Dual-Sim mobiltelefon 18 hó garancia - épp rád várt!?

Új hozzászólás Aktív témák