Hirdetés

2019. február 18., hétfő

Hozzászólások

(#1) Kisteker96


Kisteker96
(kvázi-tag)

Kár. :( Nekem a MILC gyártók közül messze az Olympus a legszimpatikusabb, már amennyire volt szerencsém MILCeket tapogatni.

(#2) .mf


.mf
(PH! kedvence)

Persze, Kumamoto miatt csökken az eladás, nem is azért, mert az utóbbi években legnagyobb áttörést hozó vázuk, az E-M5 óta csak egyre tovább emelik az árakat, miközben a piacon átrendeződés és éles verseny van (ld. Sony FF-szenzoros A7-et már egy fél éve 800 GBP-re vágták le), és az úttörő fícsörjeiket közben más gyártók is átvették (5-axis IBIS: Sony, Pentax, Panasonic; High-res mode: Pentax; focus stacking: Panasonic). Hiába jó vázak és penge kis üvegek, ha ilyen magasra lövik be őket :(

(#3) Grga_Pitic


Grga_Pitic
(senior tag)

"...méghozzá enyhe, 5%-os növekedést jósolnak, szintén a képalkotó üzletág esetében. Kérdés azonban, hogy mire alapozzák az optimizmust, hiszen az igazi újdonságoknak számító OM-D E-M1 Mark II vagy épp az új, Pro sorozatba tartozó optikák közel sem filléres darabok."

Pont erre. Volumenben elmaradnak az előző évektől, és valószínűleg ez a közeljövőben nem is fog változni. Egy lehetőség van az árbevétel csökkenés enyhítésére, az áremelés az újabb vázak / optikák esetében, amit gyakorlatilag az összes gyártó meglépett az elmúlt időszak (itt a PH!-n is megjelent) bejelentései alapján. Sőt, a Sony általában is emelt több, már piacon lévő termék esetében, és könnyen lehet, hogy előbb-utóbb a többi gyártó is követni fogja.

(#4) MrChris


MrChris
(PH! nagyúr)

Túlzottan centralizálva van a szenzorgyártás, meg úgy az egész fényképelő ipar. Összes nagy gyártó Japán, némi kehelyezett gyártással. Vajon ez a földrengés is olyan lesz, mint a 90-es évek memória gyár tüze, vagy 10 évig hivatkozási alap volt az IT újságírásban. Aztán persze csak jó ürügy volt egy kis óriás kartelre.

(#5) Ixion77 válasza .mf (#2) üzenetére


Ixion77
(senior tag)

Ott a pont. Az MFT szenzorok évek óta szinte semmit se fejlődtek, lassan már a mobiltelefonok is lehagyják őket. A fázis-alapú érzékelőket még mindig nem sikerült a szonzorra applikálni (=> követő fókusz videó módban katasztrófa), BSI sincs, már nem is tudom hanyadik éve próbálják ugyanazt a 16Mpx-es érzékelőt eladni, egyre drágább házakban. A Sony lépésről lépésre szépen felzabálja emiatt a Pana/Oly piacát.
Ráadásul a piac szegmentálódásával egyre inkább kihal az alacsony kategória, és egyre drágább a professzionális. Az Oly meg beesik a kettő közé. (= Az olcsó gépei helyett inkább mobiltelefont vesznek az emberek, a drágák helyett pedig fullframe Nikon/Canon/Sony-t)

Raáadásul olyan ostobaságokra pocsékolják a fejlesztési forrásaikat, mint új professzionális optikák készítése... Nem tudok elképzelni olyan profit, aki egy képminőség összehasonlítás után inkább venne OM-D E-M1 Mark II-t mint Sony 7R2-t (vagy Nikon FF-t), főleg ha még az obik is hasonló árban vannak...

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#6) Tian66 válasza Ixion77 (#5) üzenetére


Tian66
(senior tag)

Hát ennyi a titok. Az a kérdés ezt miért nem látja a gyártó? Miért nem vált időben jó irányba? Ki érti? A sok marketinges meg szajkózza a hülyeségét , közben a cég bevétele esik ezerrel.

(#7) DithenS


DithenS
(senior tag)

Hát nyílván a telefonok is ide tartoznak mint ok.Ugye kompakt gépet nem igen érdemes már venni ha van egy jó drága telefonja az embernek.A többi tipus meg túl van árazva.

(#8) kromatika válasza DithenS (#7) üzenetére


kromatika
(PH! kedvence)

Igen szerintem ,sajnos ez az egyik fő ok.

(#9) ROBOTER válasza Ixion77 (#5) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

"lassan már a mobiltelefonok is lehagyják őket"

B+ most ezt miért kellett? :(

(#2) .mf

Azért várjuk meg a többi gyártó eredményeit is, ugyanis EZT nem okozhatta az Olympus.

43,4 -> 35,4 -> 13 (július) * 2 (maximum 2,5-ös szorzó esetleg az év végét is beleszámítva, ami még így is visszaesés)

Csak nehogy kiderüljön, hogy a szegmensen belül az Olympus nem is teljesített olyan rosszul...

[ Szerkesztve ]

(#10) Grga_Pitic válasza Ixion77 (#5) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Azért ne essünk már át a ló túloldalára. Az első genes E-M1-nek is voltak fázis alapú érzékelői, még ha az vitatható marketing döntés is az Oly részéről, hogy nem engedi ezt alsóbb szegmensbe. Az érzékelőt a Sony fejleszti.
Ha pusztán a képminőség számítana, minden profi legalább középformátumot venne. Ezzel szemben a hordozhatóság, mobilitás legalább annyira fontos szempont, és ebben azért tud az MFT előnyöket mutatni az FF kamerákkal szemben. Az eddigi pro objektíveket a hobbi fotósok is vásárolták, szóval szerintem várjuk ki, hogy mire jutnak vele.

DithenS: hát persze, az évente cserélt 2-300 ezres mobil nincsen túlárazva, de a 3-4 évente cserélt 2-300 ezres váz meg igen.

ROBOTER: megnéztem a CIPA oldalát, a január-szeptemberi adatok volumenben 13,1%-os, yenben 8,9%-os visszaesést mutatnak az előző évhez képest, így az április-szeptemberi 24%-os Oly visszaesés yenben még akkor is sok, ha éppen áprilistól esett össze a piac, tehát nem tudjuk pontosan összehasonlítani.
Megjegyzem a DSLR-ek jobban beestek, mint a MILC-ek.

(#11) Zoch


Zoch
(kvázi-tag)

Egyértelmű, hogy világszerte csökken az érdeklődés a fényképezőgépek iránt. Elég erre ránézni:
[link]

(#12) Ixion77 válasza ROBOTER (#9) üzenetére


Ixion77
(senior tag)

Valóban elég félreérthető voltam. Így talán pontosabb:
Technológiai szempontból lassan már a mobiltelefonok is lehagyják őket.
Értsd HDOP, BSI, feldolgozó szoftver, HDR, stb.
Abszolút értelemben nyilván nem fog egy 1/2.33" érzékelő labdába rúdni egy 4/3"-ossal szemben.

(#10) Grga_Pitic: "Az érzékelőt a Sony fejleszti" - ez volt szerintem a másik nagy mellényúlásuk. Ahogy nézem a Sony új fejlesztéseinek listáját, kifejezetten az volt az érzésem hogy a Sony NEM akarja az új technológiáit az MFT méretben alkalmazni. Gondolom, nem akar saját magának konkurenciát...

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#13) sasa134 válasza Ixion77 (#5) üzenetére


sasa134
(PH! addikt)

"..Az MFT szenzorok évek óta szinte semmit se fejlődtek, lassan már a mobiltelefonok is lehagyják őket."

:DDD
Nyilván...

Fuji X

(#14) ROBOTER válasza Ixion77 (#12) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

Így már igaz, ennek elkerülésére a szenzorfüggőséget a Sonyval meg kellene szakítani. Ez viszont nem fog menni úgy, hogy a Sony az egyik diktáló tulajdonos.

(#15) .mf válasza Grga_Pitic (#3) üzenetére


.mf
(PH! kedvence)

"Volumenben elmaradnak az előző évektől, és valószínűleg ez a közeljövőben nem is fog változni. Egy lehetőség van az árbevétel csökkenés enyhítésére, az áremelés az újabb vázak / optikák esetében"

Ezzel abszolút nem értek egyet. Közgazdaságtan alapjai... Árrugalmas normál terméknél ahogy növelik az árakat, úgy csökken a kereslet is. Az optimumon túl az ár további növelése kevesebb extra bevételt hoz, mint amennyivel a vásárlók kiesése miatt csökken. És itt messze az optimumon túl vagyunk.

Amikor az EM5-öt vettem, 270k volt, és igazán innovatív darab volt, nagy ugrás (forradalmi stabi, sokkal jobb szenzor, jó kezelhetőség). Most az EM5m2 370k, pedig az EM5-höz képest általam használt fícsörökben már csak kis előrelépés / reszelgetés, és már sok más váz is tartalmazza az újdonságait. Ennyiért eszem ágában sincs megvenni. Legfeljebb használtan féláron. Vagy inkább a Pana G80/81/85, ami szintén 16 Mpx, szintén 5-axis IBIS, szintén időjárásálló, szintén tud e-shuttert, sokkal jobb videóban, és már most jóval olcsóbb megjelenéskor, pedig Panánál még rendszeres is az áresés a megjelenés után. Vagy ha az A7m3 végre már tudni fogja, amit várok tőle, akkor az.

De most komolyan. 2000 EUR. Egy Nikon D500 olcsóbb (1800 EUR), a Canon 7Dm2-ről nem is beszélve (1200 EUR), és ahova azt szánják, ott azokkal kell megküzdenie. Az Oly szereptévesztésben van, még mindig ő a kihívó, neki kell (kéne) ostromolnia (alacsonyabb árakkal és jobb specifikációkkal, fícsörökkel) a kategória vezetőit.

Ixion77: "A fázis-alapú érzékelőket még mindig nem sikerült a szonzorra applikálni"

Valójában már az EM1-nél tudták, de azután, és amiért elég mérges is vagyok, az EM5m2-ből direkt kihagyták.

A Pro obik fejlesztését sem nevezném ostobaságnak, mert tényleg nagyon pöpec darabokat tettek le az asztalra, én csak azt sajnálom, hogy ezek mellett nem foglalkoznak az olcsóbb darabokkal, és még mindig vannak lyukak a rendszerben. A Pro széria mellett az utóbbi kb két évben csupa redundáns darabot hoztak csak ki. Közben továbbra sincs fényerős UWA fix (esetleg majd a Laowa 7.5 f2), jelenleg csak a drága nagy és nehéz 7-14 f2.8 van. A 17-es gyenge, lágy, igazán javíthatnák, sőt, lehetne a Pana 20-ashoz hasonló éles kis pancake. Jöhetne egy-két fix tele is, én örülnék egy kicsi könnyű éles 75 f2.8-nak, biztos sokan várnak egy telekonverterrel kompatibilis, 40-150-nél kisebb, könnyebb és jóval olcsóbb 150 f2.8-asra vagy 200-asra, esetleg dual-IS-sel. UWA tilt-shift. 90 makró. 10-50 f4 kompakt mindenes. Javított 70-300 f4-5.6 (nem Pro). Lehetne sorolni.

DithenS: "Hát nyílván a telefonok is ide tartoznak mint ok.Ugye kompakt gépet nem igen érdemes már venni ha van egy jó drága telefonja az embernek."

A kompakt már eleve csak egy kis szelet volt. Ami még a kompaktban a fő termékük, az a Tough-széria.
Ott is lenne mit fejleszteni, ugyan végre már tud raw-t, de ott is megragadtak 1/2.3"-es szenzoroknál, ahelyett, hogy végre 1"-re lépnének a strapa-kompaktok közül elsőként. El is gondolkoznék rajta, mert terepmotorozni még a régi ütött-kopott EM5-öst + obikat is féltem magammal vinni.

Roboter: "Azért várjuk meg a többi gyártó eredményeit is, ugyanis EZT nem okozhatta az Olympus."

Nyilván az egész szektor esik, de ez most az Olynál elég nagy esés, -30%; és a linkelt gráfon az utóbbi évek nagy esését a kompaktok produkálják, amiből Olynál már alig van. Nem lepődnék meg, ha az Oly nagyobbat esett volna, mint a Fuji, Pana, de talán még a Sony ILC-eladásai is.

[ Szerkesztve ]

(#16) Grga_Pitic válasza .mf (#15) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Ne csak az Oly-t nézd, hanem az egész piacot, én arról írtam - márpedig az jó eséllyel rugalmatlan.
Ha nem lehetne árat emelni, akkor már minden iparág beleállt volna a földbe rosszabb időkben.

Az Olympus beleállt abba a trendbe, hogy minden gyártó magasabb áron hozza ki az új modelleket - kétségkívül kicsit el is szálltak, de ha kell, majd korrigálják az árat.

(#17) Vitamincsiga


Vitamincsiga
(tag)

Hát az biztos, hogy a piackutatáshoz - ők - sem értenek :O
A DPReview oldalán, kicsit lejjebb, a jobb széléhez közel van egy "MOST POPULAR CAMERAS" diagram. Általában az újdonságok jól szerepelnek egy darabig, aztán kuka :K A Pana TZ100-as 1"-os, utazózoommal felvértezett kompaktja a megjelenése óta, 10 :Y hónapja fent van.
Egy kiaknázatlan piaci szegmens, 1 szereplővel :DDD

Az Oly-ról is pletykálják, hogy kacérkodik a MILC FF géppel, de az sem a széles tömegeknek fog szólni. Ám a Fuji GFX 50S bejelentése óta érdekel valakit is a FF :U

A m4/3 jó szabvány!
De ahelyett, hogy abban, amiben igazán jó, a kicsi váz és objektív méretet kihasználva készítene minél több fotósnak gépet, objektívet, inkább versengeni akar nem csak az APS-C - azzal még lehet, mert nem túl nagy a szenzorfelület közti méretkülönbség - de a FF gépekkel is! Árban tuti...
Az utolsó - a kor technológiájához és árához képest - versenyképes, nem csúcskategóriájú vázuk, a PL5, PM2 volt. Cserélni? Mire? Ettől meg hogy nőnének az eladások? Főleg, ha 1 - EGY - utazózoom található a kínálatukban...

De a csökkenő eladások előbb utóbb mindenkit rákényszerítenek arra, hogy szóba álljanak a felhasználókkal - te mit szeretnél venni, ha lenne??

Jó lenne egy varázsgömb ;-)

(#18) simongab válasza Vitamincsiga (#17) üzenetére


simongab
(senior tag)

Mindenki a tényleg profi szegmensbe nyomakodik (PENTAX FF, Fuji, Sony) de mindenkinek nem fog sikerülni, és a piac egyre szűkűl, mert megeszik a mobiltelefonok... néhány konzervatív vásárló tartja még a frontot...de nem sokáig!

(#19) tacto válasza Ixion77 (#5) üzenetére


tacto
(fanatikus tag)

Aham.

(#20) Balika911 válasza Grga_Pitic (#10) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

"DithenS: hát persze, az évente cserélt 2-300 ezres mobil nincsen túlárazva, de a 3-4 évente cserélt 2-300 ezres váz meg igen."

Pontosan - az van túlárazva, amit nem tudnak eladni. És most nagyon az látszik, hogy ez nem a mobil, hanem a fényképező.

(A mobilra sem jellemző, hogy évente cserélik. Általában szolgáltatónál veszik meg, és akkor cserélik le, amikor lejárt a két éves hűség.)

(#21) Grga_Pitic válasza Balika911 (#20) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Akkor szerinted:
- iPad eladások esnek, tehát túl van árazva (hiába van rajta kevés profit).
- iPhone jól megy, tehát rendben van árazva (egyébként több tízmilliárdos profitot csinál rajta az Apple)

Persze trollkodhatnék én is mondjuk a BMW topikban azzal, hogy túl van árazva, mert én kétmillióért venném, közben autóm sem volt soha, bár biciklin már ültem és az is elvitt A-ból B-be...

Azt kell látni, hogy hiába csökkentenék az árakat a nagy gyártók a fényképező piacon, ha nem tudnak annyival többet eladni, ami kompenzálná az árcsökkentést, és a nyomott profitot csökkentené, vagy éppen a veszteséget - lásd Olympus - növelné. Így nem nagyon lehet túlárazásról beszélni a piacon általánosságban (egy-egy termék esetében indokolt lehet, mint az E-M1 MkII), legfeljebb az tesz ilyet, akinek igazából nincs is rá szüksége, de ha ingyen adnák, vinné.

(#22) kenand


kenand
(PH! kedvence)

Fényképezésre a pár éves -és olcsóbb - készülékek is tökéletesek az emberek 99%-nak. Egy pár éves MILC és egy telefon között ég és föld a különbség, a többség így is telefonnal fotózik...
Ha csak nem mindene a fotózás, nem fog évenként újabb készüléket venni az emberek nagy többsége, így nem is várható, hogy meredeken nőjenek az eladások.....ahhoz valami hatalmast kellene kiatlálni.
Ráadásul tényleg inkább felfelé kúsznak az árak
Én is maximálisan elégedett vagyok az E-PL5-tel (2 objektívvel 100 000Ft volt) és (hogy ne kelljen objektívet cserélgetni) a 20 000Ft-ért használtan vett E-PM1 vázzal.

(#23) Balika911 válasza Grga_Pitic (#21) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Pontosan, amit visznek, annak az árazása rendben van.

"Persze trollkodhatnék én is mondjuk a BMW topikban azzal, hogy túl van árazva, mert én kétmillióért venném [...]"

Lényegtelen, hogy te mennyiért vennéd. Itt a keresletről van szó, hogy azok hányan vannak, akik piaci áron képesek és hajlandóak is megvenni a terméket. A fényképezőkre úgy látszik, nincs elég nagy kereslet annyiért, amennyiért el akarják adni őket.

Lehet, hogy a gyártók a jelenlegi költségszerkezet mellett ezen nem tudnak árcsökkentéssel segíteni, de végső esetben nem is feltétlenül kell megmaradnia az összes nagy gyártónak, és az összes termékkategóriának sem, lásd a plazmatévék esetét.

[ Szerkesztve ]

(#24) Grga_Pitic válasza Balika911 (#23) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Nem jól látod. Az eladások akkor kezdtek el esni, amikor még nem volt érdemi árváltozás a piacon. A reakció egyébként erre a gyártók részéről nem az, hogy árát csökkentenek, hanem ellenkezőleg, emelik az árat a profitjuk védelmében (mev a yen esése is belejátszik erősen persze).

(#25) .mf válasza ROBOTER (#9) üzenetére


.mf
(PH! kedvence)

Úgy tűnik, mégiscsak az Oly teljesít rosszul...
September system camera sales almost as good as last year sales

Grga_Pitic: "Ne csak az Oly-t nézd, hanem az egész piacot, én arról írtam - márpedig az jó eséllyel rugalmatlan."

Már miért lenne rugalmatlan? Egyáltalán nem az, sőt. Felmegy az ára, az emberek jobban meggondolják, hogy megvegyék-e, vagy jó-e még a régi vagy valami más olcsóbb alternatíva.

(#26) Grga_Pitic válasza .mf (#25) üzenetére


Grga_Pitic
(senior tag)

Ez csak egy hónap, az 1-9. összesen alulteljesít bő 10%-kal tavalyhoz képest.
A rugalmatlan nem azt jelenti, hogy nem változik a kereslet az ár módosulásával, hanem azt, hogy az árváltozásnál kisebb mértékben.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.