- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsid
senior tag
A mostani Milan esetében jut egy processzorra egy 8 csatornás memóriavezérlő és 128db PCIE 4.0 sáv ( aminek a sávszélessége annyi mint 256db PCIE 3.0 sáv, mekkora bányászgép eletne ebből
). Ha ebből építesz két utas rendszert akkor szorozva kettővel. Egy normál 2U vagy 4U magas házban szerintem fizikailag nincs annyi hely, hogy ennyi PCIE csatornát kitömj RAID vezérlőkkel és egyéb eszközökkel .
A cikkben leírtam alapján én nem úgy érzem, hogy ezt a VM piacra szánták .
-
gondor53
csendes tag
Ez igaz. De arra gondolok inkább, hogy ha van egy 2db 8 fizikai magos procival szerelt szerverem, és fut rajta 2 virtuális gép, ami ugye 1db fizikai licencel telepíthető, akkor abban rendelkezésre áll a belső infrastruktúra a teljes sávszélességével, a memória buszok, a SATA eszközök, LAN portok, minden. Nem hiszem, hogy abban a szerverben, amelyikben mondjuk 2db 128 magos proci van, és a lehetőségeket kihasználva futtatok rajta 32 virtuális gépet, akkor mindegyik rajta futó szerver megkapja ezt a sávszélességet bármiből.
-
Egy ilyen cumón úgysem 1 OS-t futtatsz, hanem virtuális gépeket, amiknek valamennyi procit osztasz ki. Szóval mindenhogyan több licenc kellene. Már ha Windowst futtatsz rajta, bár ugye egy Redhat vagy Suse is per mag licencelődik asszem.
Ez már legalább kezdi megközelíteni a 192 procis Power vasakat -
S_x96x_S
addikt
> Namost vajon minden téren egyenértékű lehet egy db ilyen szerver 8,
> vagy 16db 16 magos procival szerelt szerverrel?Feladattól függ. Mindenre van kivétel és megerősítés is.
De egy gépen belül - mindig jobban lehet párhuzamosítani - skálázni
mint több gép között LAN vagy akármilyen kapcsolaton keresztül.
Persze ha a licenszköltséget hozzáadjuk, akkor az jelentősen megváltoztathatja az optimalizálási végeredényt.A V-Cache pont az ilyen licenszköltségre lehet (részben) hatásos ellenszer.
Lesz sima Milan és Milan-X ;
és a Milan-X "a licensz költséges" vevőnél lehet sláger.De nincs általános hüvelykujjszabály .. mérni és tesztelni kell mindent.
-
gondor53
csendes tag
Az AMD 128 magos szerver procikat akar piacra dobni. Azon filózok, hogy jelenleg az MS 16 fizikai magonként követeli meg a licenceket. Vagyis egy 128 magos procival szerelt szerverre 8 szerver licencet kell vásárolni, ha két ilyen proci dolgozik a szerverben, akkor 16 licence kell.
Namost vajon minden téren egyenértékű lehet egy db ilyen szerver 8, vagy 16db 16 magos procival szerelt szerverrel? -
Gyok2
senior tag
Nem így, 2012-2014 között más volt a feladata, a cikkben írják, nulláról kezdték a Zent
"-a zen magtol eljutni a mostani memoria koherens rendszerekig...nem hinnem hogy ez mind elore kobe volt vesve 2014-ben" - pedig ez pont így van, a távlati célok jóval előbb kőbe vannak, "Future is fusion", ATI felvásárlás, HSA, IF...
Ezek szerint az olvasással gond van, végig ezt írtam: [link], a grafikonon pedig nagyon jól látható a Zen sikere.
-
S vegyük hozzá a Spectre/Meltdown/számazékaik tanulságát. Korábban is az AMD csinált jobb procit, mert minimálisan volt lassabb, rosszabb gyártástechnológiával, és rendesen meg volt benne alkotva az ütemező. Ha slendrián módon működik az elágazásbecslő+bármekkora cache-t oda tudsz rittyenteni, akkor jóhogy gyorsabb...
-
Picco
addikt
2012-2014 között más volt a feladata, a cikkben írják,
JK vagy LS? nem olvastam vegig a cikket mert marha hosszu.Továbbra is azt mondom, hogy kellett egy jó architektúra, amivel aztán sikeres tudott lenni a piac/ok/on.
hogyne kellene jo architechtura?
elobb meg azt mondtad hogy LS ala volt adva minden, semmi szerepe nem volt benne csak a sikeren vitorlazott.
-egyebkent meg ha felteteleznenk(minden bizonyossag nelkul) is hogy minden kesz volt, gyartast leszervezni amikor mindenki TSMCnel kopogtat
-bevagodni a nagy PC gyartoknal hogy ugyanmar AMD termekek is legyenek valoban elerhetoek, nem csak gimpelt low end mint eddig (itt emlekeztetnelek intel 2bn/year "marketing rebate" programjara)
-ugyanezt leharcolni a szervereknel
-a zen magtol eljutni a mostani memoria koherens rendszerekig...nem hinnem hogy ez mind elore kobe volt vesve 2014-benDE tovabbra is az elozo hszem tartalmat hangsulyoznam: CPU tervezes nem a CEO feladata. akkor sem ha veletlenul pont egy mernokrol beszelunk, meg akkor sem ha pont ez lenne a szakterulete(nyilvan ezer+1 fele mernok letezik)
Lisa Su konkret eredmenyet ez a grafikon jol jellemzi
-
Gyok2
senior tag
2012-2014 között más volt a feladata, a cikkben írják, nullárról kezdték a Zent, a chiplet és az IF az egyik erőssége, a másik, hogy hagyták a Bulldozer vonalat, aztán ez lett az eredmény. Továbbra is azt mondom, hogy kellett egy jó architektúra, amivel aztán sikeres tudott lenni a piac/ok/on.
-
Gyok2
senior tag
A Zen első példányai 2016-ban megvoltak, akkor azt nem 2014-ben kezdték, hanem 2012-2013 körül [link], az IF meg erre a felvásárlásra épül [link], ha ezek már az ő döntései voltak, akkor valóban nem csak learatja a babért.
Viszont a Zen-t akkor se ő fejlesztette, és leginkább ezen múlt az AMD túlélése, hogy az mennyire sikerül. -
-
ShiTmano
aktív tag
Megnézted a negyedéves profitjukat(Apple)? Én csak a második negyedévest találtam. 23,6Mrd dollár. Intelnek az egész éves nem volt annyi! Akkor annyira nem is relatív az érték...
Sőt gyanítom, hogyha annyira kellene nekik a chipgyártás, akkor vennének egy chipgyártó céget. GF vagy vmelyik kisebbet, aztán a temérdek lóvéból felfejlesztenék. De nem kell nekik, mert nem annyira előnyös az. -
Picco
addikt
masodik gen ota nem sziv kb senki, csillioan hasznaljak a platformot.
ha hibas valamilyen alkatreszed, vagy idegenek a beallitasok x ev intel utan(mint nekem is voltak anno, leultem 10 orara benyalazni mi mit is jelent biosban, amiutan az elso gen ryzenem problemai is elmultak anno, igaz en vartam egy evet, utana ugrottam az am4 platformba) -
tasiadam
veterán
csak roahdtul nincs köze a 2nek egymáshoz, amit mondtál. Mint leírtam, egyik cégért sem vagyok oda.
Lehet sorolni pro és kontrát, fölösleges.
Most AM4-em van, szerintem legközelebb nem ez lesz, ha csak nem múlik el az a nettó szopás, amit letoltam ezzel a konfiggal az első hónapban. -
-
zsid
senior tag
A processzorpiacot mégis elárasztották relatív olcsó 14nm-es termékekkel. Azt olcsót ne úgy képzeld el, hogy centekért adják a terméket, hanem úgy hogy ha kevésbé bonyolult és kisebb méretű termékekből több fér egy waferre, akkor lehet olyna helyzet hogy elérik a mostani waferenkénti bevételt olyan termékekkek amik amúgy jóval olcsóbbak, mitn egy processzor.
Nyilván amig akkora tőke van az intelnél, hogy minden mindegy addig nem foglalkoznak az ilyen lepattanókkal, de ha még sem fognak jól menni a dolgok.. -
Goose-T
veterán
Haha, jó vicc, Intel és az olcsó gyártás.
Fognak nézni a mérnökök, amikor odamennek mondjuk egy autógyártól, és mondják, hogy ebből és ebből kéne százezer darabot gyártani, de úgy, hogy 10$-ra jöjjön ki darabja.
Nem hinném, hogy olcsó gyártásra van optimalizálva a processz, nem olyan egyszerű átállni.
Még ha sikerülne is megugraniuk, az ilyen gyártás sosem fog annyi hasznot hozni, hogy érdemben tudják finanszírozni az újabb technológiák fejlesztését.
-
zsid
senior tag
Mármint processzorok szintjén technológiailag nem teljesen versenyképes, de azért gyárt az intel mást is. Ha kifut a 14nm-es processzorgyártás akkor ugyanazokon a gyártósorokon lehet mást gyártani 14nm-en, ipari- és automotive félvezetőket, akármit vagy bármit.
Ha kellően olcsón tudnak gyártani akkor pl így is minán elkezdhetnék a harmadik világ piacait elfölteni olcsó 14nm-es cuccokkal és az is lehet egy komoly piac.A gyártósorban mindig lesz lehetőség, legfeljebb nem használják ki.
-
tasiadam
veterán
-
Shin Chen
tag
Ez a régi tokozásba is beleteszem "csak" BIOS frissítéssel dolog nagyon szimpatikus. Intelnél meg fél generációnként jöhet az új lap+chipset
-
ShiTmano
aktív tag
Applenek sincs saját gyártósora mégis tízszeresét éri, mint az Intel. Farzsebből megvehetné őket, Gelsingerrel együtt. Amúgy kb az Intelen és a Samsungon kívül senkinek nincs saját gyártósora (memóriagyártókat leszámítva), és mégis elvannak. Nem feltétlenül előny az. Nvidia, Qualcomm sem kispályás, meg még egy halom cég.
-
-
Goose-T
veterán
Hiába van saját gyártósora, ha nem versenyképes. A TSMC és a Samsung azért jobb, mert sokkal többféle chipet gyártott már, mint az Intel, több területen szerzett tapasztalatot. Rengetegféle dizájnt és problémát láttak, emiatt sokkal több input volt a fejlesztéshez. Abban is biztos vagyok, hogy volumenben is jóval megelőzték az Intelt régóta. Többféle termék, nagyobb volumen -> gyorsabb fejlődés.
-
Hobbbyt
őstag
Ez a kés nagyon kétélű.
Igen, a saját gyártósor fenntartása és fejlesztése rettentő nagy anyagi teherrel is jár, viszont nem függ senkitől, nem kell gyártókapacitásra licitálnia a száz másik, nála sokkal nagyobb szereplővel szemben. Nincs kitéve a kereslet miatt megnövekedett árnak. (Ha a TSMC árat fog emelni, akkor az AMD csak nyelni tud és fizetni) Nem mellesleg, ha jól tudom az Intel törekszik bérgyártóvá fejleszteni a saját kapacitásait, és ahhoz a 10nm-es tecnhológia még bőven nagyon jó, hogy pár évig meglegyen rá a kereslet amiből a mai világban szintén szép kis bevételt realizállhat.
Hosszútávon szerintem ez lesz a nyerő taktika, nem a bérgyártás.
Erre jó példa, hogy már a megjelenés napjától elérhetőek -még magyarországon is!- az új procik, miközben az egyéb bérgyártóra váró alaplapok és memóriák még seholsincsennek. Az AMD-re is hónapokat kellett várni mire a Zen3 széleskörben elérhető lett.
(sőt, sokszor még 1 év után is várni kell rá, miközben az Intel prociktól rozskadoznak a polcok) -
tasiadam
veterán
Az ASML (ASMR IKSZDÉ) adta nekik a 7NM EUV-t is, és a többit. Persze hogy van előnyük, az intel és a samu is ezekre vár. De mivel a TSMC hamarabb foglaltal e ezeket, náluk van az előny. Az Angstormot meg majd látjuk, kinek hogy alakul. Lehet úgy el fognak rohadni, mint az intel a 10nm-el.
A GAAFET-et is úgy akarják bevezetni, mint a EUV-t akarták, hogy aki előbb csinálja, az a béna. TSMC vagy ki volt az, aki holtig állította, hogy nekik nem kell EUV. És tessék. -
kilua
senior tag
7? Az új snapdragon/apple/jövőre mediatek socok is ha jól tudom 5nmen készülnek, és ha emlékeim nem csalnak lassan készül a 3nmre váltás.
Persze megértem az amerikai cégeket hogy nem szerencsés ha valami egy olyan politikailag instabil szigetre összpontosul mint Taiwan de ez van.
-
NKing
tag
Tudod mivel jár a saját gyártósor? Hogy minden egyes architektúra váltást neked kell levezényelni. Fejlesztés, költségek bődületes volumenben. Ehelyett megteheted, hogy bérgyárttatsz valakivel, aki erre van berendezkedve - miközben gazdaságos üzemmérete van. Ez egyáltalán nem a nemiszervek előcsapkodásáról szól. Az AMD nagyon jól csinálja most, amit csinál.
-
nexwo
őstag
Durva hogy ennek az Instinct gyorsítónak relative kicsivel több a fogyasztása mint a RTX 3090-nek, nehogy aztán erre is felfigyeljenek a bányászok
-
Winner_hun
félisten
amelyből 16-től 64 magig terjedő
-
Yeffy
veterán
noice
-
válasz
szmörlock007 #3 üzenetére
Csak nem tőzsdézed? 12%-ot is hozta már napközben.
Ha asztalin is kihozzák ezt a +cache verziót, akkor 180 lesz simán a célár. Intel fanboyok a tőzsdés fórumokon eszik is a kefét. -
szmörlock007
aktív tag
Na AMD részvények laza 10% pluszban. Jelenleg 182 milliárd $ a cég értéke, Intel közel van a 208-al.
-
törölt tag
csak nehogy Bulldozer legyen az a henger
-
S_x96x_S
addikt
A Microsoft is bloggolt
"Performance & Scalability of HBv3 VMs with Milan-X CPUs"
- Up to 120 AMD EPYC 7V73X CPU cores (EPYC with 3D V-cache, “Milan-X”)
https://techcommunity.microsoft.com/t5/azure-compute/performance-amp-scalability-of-hbv3-vms-with-milan-x-cpus/ba-p/2939814
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A cég az Intelnek esélyt sem ad a felzárkózásra, most pedig célba vették az NVIDIA-t is.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- E-roller topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest