Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • azbest

  félisten

  nem is értem, hogy mire gondoltak ezek a jogsértést tesztelő ügyfelek... hogy majd törvények feletti lesz az internet, mert az űrben van a műhold?

  A helyhez kötött előfizetésnél biztos, hogy az előfizető országa szerinti szabályozás lesz a mérvadó. Hiszen ahhoz, hogy előfizetést lehessen rá kötni, a helyi hatóságtól engedélyt kell kérni rá. Ráadásul a megfigyelésre / lehallgatásra vonatkozó helyi szabályok miatt az ügyfél forgalmát is az országon belüli csomóponton át kell vezessék. A szolgáltatókat törvények kötelezik arra, hogy hozzáférést adnak az előfizetők forgalmához a hatóságok részére. Itthon is így megy. De még arra is van törvény például itthon, hogy az ügyfeleket fel kell vinni egy nyilvántartásba, amiben a hatósági eltiltásokat kezelik. Ha valakit eltiltanak a netezéstől a hatóságok, akkor egy szolgáltatónál sem fog tudni szerződést kötni és a meglévő szerződését is felfüggesztik.

  Az utazós fajta starlink lehet érdekesebb. De az meg a jelenleg is létező mobil roaminghoz hasonló is lehet.

 • azbest

  félisten

  válasz dchard #7 üzenetére

  2003. évi C. törvény [link]
  az elektronikus hírközlésről
  155. § 5) * A nyomozó hatóságok és a rendőrségről szóló törvényben meghatározott belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó, valamint terrorizmust elhárító szerv (a továbbiakban együtt: nyomozó hatóságok), valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok a törvényben foglaltak szerint, továbbá a Hivatal - a 11. § (3) bekezdésében előírt jogkör gyakorlása során - a közléseket megfigyelhetik, lehallgathatják, tárolhatják vagy a küldeménybe, közlésbe azok megfigyelése érdekében más módokon beavatkozhatnak.
  Együttműködés titkos információgyűjtés, leplezett eszközök alkalmazása érdekében, illetőleg minősített időszakban és honvédelmi érdekből
  92. § (4) * Az elektronikus hírközlési szolgáltató a szolgáltatás megkezdésével egyidejűleg az általa használt, működtetett berendezések, helyiségek és az együttműködő személyek tekintetében - külön jogszabályban meghatározottak szerint - köteles biztosítani az elektronikus hírközlő hálózatban továbbított küldemények, közlések, továbbá a szolgáltató által kezelt adatok titkos információgyűjtéssel, illetve leplezett eszközök alkalmazásával történő megismeréséhez szükséges eszközök és módszerek alkalmazási feltételeit. A szolgáltató az előzőeken túl a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kérésére, a szolgáltatás műszaki jellemzői alapján a szükséges mértékben köteles biztosítani a bevezetett szolgáltatással kapcsolatban a titkos információgyűjtéshez, illetve a leplezett eszközök alkalmazásához szükséges eszközöket a kilépési pontig.
  (5) Az elektronikus hírközlési szolgáltató köteles az elektronikus hírközlési szolgáltatáshoz a (4) bekezdésben meghatározott igényeknek megfelelő műszaki rendszert - így különösen alapkiépítésű monitoring alrendszert - létesíteni és ennek elérhetőségét hálózatában a kilépési pontig biztosítani a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részére a műszaki alapkövetelményekről történő írásbeli tudomásszerzéstől számított hat hónapon belül. Az alapkiépítésű monitoring alrendszer valamennyi költségét a szolgáltató viseli.

  180/2004. (V. 26.) Korm. rendelet [link]
  az elektronikus hírközlési feladatokat ellátó szervezetek és a titkos információgyűjtésre, illetve titkos adatszerzésre felhatalmazott szervezetek együttműködésének rendjéről
  A titkos információgyűjtés feltételeinek biztosítása
  3. § (3) Az elektronikus hírközlési szolgáltató az Eht.-ban meghatározott együttműködési kötelezettség körében köteles:
  a) a szolgáltatás megkezdésével egyidejűleg biztosítani a titkos információgyűjtéshez szükséges eszközök és módszerek alkalmazási feltételeit (így különösen: az adatszolgáltatáshoz szükséges feltételeket, technikai eszközök elhelyezését biztosító zárható helyiséget, az NBSZ alkalmazottainak bejutását, munkavégzését biztosító feltételeket);
  b) * a szolgáltatási rendszeréhez kapcsolódó, az Eht. 92. §-ának (4)-(5) bekezdésében meghatározott rendszert az NBSZ által meghatározott műszaki alapkövetelmények szerint Magyarország területén létesíteni a törvényben előírt határidőre;
  c) a technikai megvalósíthatósághoz igazodóan a szaktechnikai eszközök rendeltetésszerű működtetéséhez szükséges méretű, az NBSZ által meghatározott alapterületű, illetéktelen személy részére nem hozzáférhető, zárható helyisége(ke)t, vagy biztonsági szempontból azzal egyenértékű más elhelyezést (a továbbiakban: zárt hely) térítésmentesen biztosítani;
  ....

  Ha arra gondolsz, hogy nem vezetik át fizikailag a lehallgatószobán a teljes forgalmat, hanem csak távoli elérést biztosítanak a csomópont eléréséhez és maga a fizikai csomópont lehet nem az országban van, hanem csak a lehallgató szoba, akkor abban igazad lehet. De a lényegen nem változtat.A törvény szerint akkor is keresztül kell menjen a teljes országbeli ügyfélforgalom lehallgatható ponton.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz dchard #17 üzenetére

  Gondolom van előfizetésed rá itthon. Innentől kezdve pedig a magyar törvények és hatósági engedélyek alapján kell üzemelniük itthon.
  Ha meg külföldről hoztad be, akkor illegális használnod engedély nélkül, mivel sugárzást is végez, ha a felfelé menő lába is műholdon át megy.

  Nem vélemény vagy hit kérdése kérdése. Ott a törvény. Ha itthon szolgáltat, akkor rá is vonatkozik a magyar törvény. Ha illegálisan hoztad be és üzemelteted, akkor pedig téged tudnak érte elővenni - mert nem szabad csak úgy sugárzást végezni kényed-kedved szerint.

  #12 bambano
  sajna nem ugrik be a pontos neve annak az adatszolgáltatásnak. Az utóbbi évben volt talán itcafe vagy 444 vagy hup hírben valami róla. És mivel az adatszolgáltatás megnevezése úgy hangzott, mintha valami központi nyilvántartás lenne az ügyfelekről és arról, hogy szabad-e velük szerződést kötni telekommunikációs célból, így utánakerestem és a jogszabályok közt meg is lett, hogy tényleg az, aminek hangzott.

  Ha valaki emlékszik rá, hogy mi az az nmhh vagy BM nyilvántartás neve, amibe minden telekom szolgáltatónak regisztrálni kell és az ügyfeleiket le kell csekkolni, hogy nincs -e megtiltva a szolgáltatás hatóságilag feléjük, akkor kisegíthetne a nevével.

  Ha már nyilvántartás: múltkor a telekom tv go ingyenes csomagjára nem tudtam online "előfizetni", mivel még nem írattam át náluk a netszolgáltatásnál a személyimet, mert éppen csere alatt volt. És a tvgo regnél visszadobta, hogy a BM rendszere szerint érvénytelen az okmányom.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz ledgeri #22 üzenetére

  Mivel kifejezetten "copyright violation" esetére való reakciót próbálgatta a reddites szerző, így egyértelmű, hogy warez. Nem a torrent protokoll miatt kapott figyelmeztetést, hanem azért, mert jogsértést követett el.

  Ami érdekes lehet, legfeljebb az, hogy úgy fogalmazták meg: illetéktelenül töltötte le. Szóval nem feltöltés miatt (bár a letöltéshez általában feltöltést is követelnek a kalóz torrentet üzemeltetők).

  Ez meg úgy megy, hogy az abuse címre küld a szolgáltatónak a jogtulajdonos képviselője figyelmeztetést, azt meg továbbítják az ügyfélnek. Itthon konkrétan egyetemi hálózat kapcsán volt, hogy én továbbítottam annak a kolisnak, akire panasz jött. A központba ment a jelentés, onnan átküldték a kolis rendszetgazdáknak, hogy ennye. Ha nagyon szigorúan járt volna el az egyetem, akkor az egyetemi internehasználati szabályzat megsértéséért akár fegyelmit is indíthattak volna ellene -> akár egyetemről való kirúgásig eszkalálva. Itthon persze alapból nem pereskedéssel nyit a jogvédő. De polgári pert akár indíthatnának is, ha nagyon akarnának. Azt bárki ellen lehet, akkor is, ha itthon nem számít jogsértésnek a rendszer miatt. De attób még kártérítést követelhet polgári úton.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz bambano #29 üzenetére

  megtaláltam, hogy mire emlékztem - rosszul.
  A KEHTA az, ami derengett, csak nem volt meg a kontextus. Szóval tényleg nem az internetező ügyfeleket tiltanak le az internetről, hanem a központi cenzúráról szól.

  A lehallgatás/megfigyelés/eltérítés kapcsán a jogszábály hivatkozásoknál is leírtam, hogy nem fizikailag folyik át minden adat kis pista főtörzs asztalán, hanem jogilag folyik át a helyi hatóság kezein. Nem meglepő módon így kapcsolódik a cikkhez a kommentem, hogy naívság azt hinni, hogy a műholdas internettel kikerülhető az állami megfigyelés vagy a helyi jogszabályok ne vonatkoznának rá csak mert műholdas a szolgáltatás.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz bambano #43 üzenetére

  Rosszul állsz hozzá. Legyen mondjuk havi 1M forint és akkor SRC azt tölt, amit akar. ;] És akkor gyorsan kiderül, hogy valójában nem az a proléma, amit megpróbál előadni, hanem szimplán azt hiszi, hogy neki minden jár csak úgy, azért mert két fillért fizet a kábelért. Meg persze a szokásos ideológia, hogy miért nem futja 5-10 ezer forintnyi előfizetésre egy hónapban és miért mindig más a hibás a nyomoráért.
  És ezzel be is zárul a kör - hogy fogalma sincs a gazdaságról. Hogy sok bevételhez fizetni is kell ám valakinek érte. Szóval a tipikus nyavajgás, hogy adott személynek minden ingyen járjon, miközben persze neki vezérigazgatói fizetés is járjon, eléggé hamar ellentmondásba torkollik.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz SRC #48 üzenetére

  majd, ha elkezdtél dolgozni és munkából szerzett fizetésből neked kell kifizetni a költségeidet, akkor majd megérted, hogy miért várnak el pénzt a munkáért. És hogy miért nem jár csak úgy minden ingyen. :DDD

  Amúgy meg, ha olyan könnyű és haszontalan az a munka, amivel milliárdokat keresnek, hát csináld utánuk. Persze megértem, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint az ilyen könnyű pénz, például összeesküvéselméleteket hibázni a fórumon :D

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés