- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Notebook hűtőpad
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
válasz zsintai1987 #27 üzenetére
"Istenem visszagondolva a p1 p2, után hogy szophattam be a 6700król a 7700kra váltást... Csak akkor jöttem rá hogy kiadtam 100ezret szinte 0%ért..."
Nos igen volt egy pár ilyen fejlesztés, mondjuk a 6-ról 7 generációra ugrás max pár száz mhz-es órajelben merült ki.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
zsintai1987
tag
2022?szerintem még most vágják az asztalhoz a fát... A fiókhoz még csak tervezve van...
Istenem visszagondolva a p1 p2, után hogy szophattam be a 6700król a 7700kra váltást... Csak akkor jöttem rá hogy kiadtam 100ezret szinte 0%ért...3700x, ASUS 570prime, 2X16GbCorsair 3200 cl16 , ház:CM 500P fehér, Seasonic Focus+ 550W 80+ GOLD, rx 5700xt nitro+
-
hugo chávez
aktív tag
válasz Busterftw #20 üzenetére
Megírtam, rányomtam a küldésre, de megszakadt a kapcsolat, ezért kimásoltam a szövegemet és utána már véletlenül nálad nyomtam a válasz gombra és úgy küldtem el.
"OK, szal mi a neve annak, amivel az Intel szakítani fog a Nehalemtől induló Core-okkal? Fog, mert ők maguk jelentették ki 1-2 éve.
Neten egyesek 2023-ra saccolják az érkezését, de név nincs hozzá társítva."Hát ez jó kérdés. Valószínűleg nem egyetlen lépésben fog végbe menni, hanem már el is kezdődött a Cove-okkal. Nagyobb lépés a Golden Cove lesz belátható időn belül, a továbbiakról meg nagyjából ennyit lehet tudni jelenleg:
Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
Tehát talán 2025-ben jöhet egy radikálisabb váltás. Ami persze még bőven változhat.
Amúgy most nézem, hogy lehet, hogy a Sapphire Rapids részben vagy egészben mégsem Willow Cove magokat, hanem már Golden Cove-ot fog kapni.
[ Szerkesztve ]
"sajnos ez a beszélgetés olyan alacsony szintre jutott, hogy a továbbiakban már nem méltó hozzám" - by Pikari
-
ricsip
addikt
10 éves ciklust hol tartanak datacenterben? Eleve HP, Dell és tsai adnak 2 v. 3 év garanciát az új vasra, a kiterjesztett care pack meg 2 évre annyi mint a vas újkori ára. Minél öregebb a vas, annál jobban lehúzzák az embert. Akkor már inkább új vas, nagyobb sebességgel.
[ Szerkesztve ]
-
-
Pingüino
senior tag
válasz GeryFlash #22 üzenetére
Márpedig egyvalamiben az Intel a legjobb, és mindig is az marad. Ők tudják a legnagyobbat mondani. Mindig jönnek a gyönyörű jövőképet felvázoló diákkal, aztán meg sosem lesz belőle semmi. Amióta kijött, hogy nem tudják tovább tartani a TIC-TOC-ot, azóta kár bármilyen prezentációjukat komolyan venni. Mindig előadják magukat, hogy na majd most, aztán meg mégsem.
-
GeryFlash
veterán
válasz cheatergs #21 üzenetére
Szerintem egyelore nincs olyan termek ami Intel roadmapen lenne es nem Core lenne. Kijelentettek mar sok mindent es fingjuk sincs mi lesz 3 ev mulva, osszevissza valtoztatgatnak. Szinte biztos vagyok benne hogy 2015-2016 kornyeken nem akartak volna 10. generacio fele menni a Core-ral. Csak hat 2018-ra nem lett tomeggyartasu 10nm se 2020-2021-re 7nm. A sapphire rapids ami vegul meg se jelenik valoban csak a server oldalra volt ertelemezve az utobbi idoben. Korabban talan az egesz core levaltojakent is utalhattak ra.
Teljesen mind1, amig nem ortenik valami rohadt nagy csoda vagy nem kezd el az Intel bergyartatni addig 2025 elott kar toluk barmit varni. Nem 1 hanem 1,5-2 lepes hatranyban vannak a TSMC-vel igy az AMD-vel szemben. Jovore jon ket elcseszett desktop szeria, az egyik egy magaorajelu max 8 magos 14nm-es kazan lesz (Rocket Lake) a masik egy kisebb orajelu talan tobb magos 10nm-es szeria (Alder Lake). Mindketto tokeletes lesz arra hogy AMD-nek alaarazva meg OEM-eknek rohadt alacsony arressel el lehessen valahogy adni.
Mar most jobb ar/perfet kapsz Intelnel csak eppen nagyobb fogyasztassal. A piac nagyon gyorsan alkalmazkodik, ez igaz az Intelre is akik visszavettek a pfoabol es az AMD-re is akiktol msot 140-150 ezer Ft-ert tudsz venni 5600X-et. Nincsenek jo es rossz cegek. Letezik vallalati kultura nagyon is, de arazasnal kb ugyanugy mukodik minden ceg.Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
cheatergs
senior tag
válasz hugo chávez #14 üzenetére
OK, szal mi a neve annak, amivel az Intel szakítani fog a Nehalemtől induló Core-okkal? Fog, mert ők maguk jelentették ki 1-2 éve.
Neten egyesek 2023-ra saccolják az érkezését, de név nincs hozzá társítva.
[ Szerkesztve ]
Mindig minden mindegy
-
Busterftw
nagyúr
válasz hugo chávez #16 üzenetére
Neztem is kicsit de aztan leesett
-
GeryFlash
veterán
,,A válasz alapvetően attól függ, hogy az Intel bízik-e eléggé a saját 5 nm-es gyártástechnológiájában."
Errol semmilyen infot nem lattam, ez mikrora igerik, 2024-2025? Igazabol tok mind1, addigra bergyartok mar jo esellyel 2nm GAAFET-en lesznek szoval ha addigra jon ki akkor boritekolhato hogy lehet barmiylen jo design nem fog labdaba rugni. Kiveve ha GAAFET lesz, de arra keves eselyt latok. Az Intelnek elobb vagy utobb fel kell hagynia a sajat chip gyartassal, es ez nekunk vasarloknak egyaltalan nem lesz jo hir a jovoben.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Alogonomus
őstag
válasz Busterftw #15 üzenetére
Mercury Research statisztikája is hasznos, mert az a szoftvercégek felé jelzi, hogy hány egység üzemel adott gyártó bármilyen szerverekbe szánt processzorával, tehát melyik gyártó termékeire lehet több licenszet eladni.
Másik szempontból viszont ez a statisztika így figyelmen kívül hagyja azt a különbséget, hogy az egyik egység esetleg csak egy pár százezer forintos otthoni NAS, míg a másik egy szerverteremben üzemelő pár millió forintos blade szerver. Mind a kettő csak egy "strigula" a lapon, mert egy processzort tartalmaz. -
hugo chávez
aktív tag
válasz hugo chávez #14 üzenetére
Volt itt némi fennforgás, a fentebbi hozzászólásomat természetesen nem Busterftw-nek szántam, hanem #5 cheatergs-nek.
"sajnos ez a beszélgetés olyan alacsony szintre jutott, hogy a továbbiakban már nem méltó hozzám" - by Pikari
-
Busterftw
nagyúr
válasz Alogonomus #13 üzenetére
Jogos.
De nalam es Mercury R-nal a szerver az X86 piac. Ez teljesebb kepet ad, mint hogy csak 2 platformot allitunk egymashoz. -
hugo chávez
aktív tag
Tudomásom szerint az csak egy valamiért elterjedt "városi legenda" (vagyis hülyeség), hogy a Sapphire Rapids valami radikális uarch lesz. Eleve a SR nem uarch, hanem egy szerverprocsesszor(család) kódneve, amiben a magok a Willow Cove uarchra épülnek. Na most, az új uarch maga a Cove. Ennek első olyan képviselője (a valódi első a Palm Cove volt, de arra épülő CPU kvázi nem létezik), amire nagy teljesítményű CPU-k voltak szánva, az a Sunny Cove volt. Ilyen magok vannak az Ice Lake CPU-családban. Ezt követi majd a Willow Cove (vagyis a Sapphire Rapids CPU is).
A Willow Cove-ot fogja követni a Golden Cove, ahol egy komolyabb teljesítményugrásra lehet számítani (és ez az az uarch, amiben már komolyabban benne lehet Jim Keller keze is), ez az uarch lesz az alapja elvileg a Granite Rapids szerverproci(család)nak is.Legalábbis ez az elmélet. A gyakorlat meg folyamatosan változik, lásd a hírben is a váratlanul kitalált-beiktatott Emerald Rapids procicsaládot, ami amúgy a jó ég tudja milyen uarch-ra épülő magokat fog kapni (bár szerintem az is Willow Cove lesz, de akár az is lehet, hogy uarch-ban is beiktatnak egy közbülső lépcsőt a Golden Cove előtt).
-
Alogonomus
őstag
válasz Busterftw #11 üzenetére
Na itt látszik, hogy csak egyetlen statisztika nem ábrázolja helyesen a tényleges állapotot.
Itt részletesen kifejtik a helyzetet: "AMD also gained market share in servers, but the size of the gain depends on whether you include data from Intel’s Atom SoC division. “AMD gained server share by either measure, but if you compared AMD EPYC v. just Intel Xeon SP, the number would be about 12.1 percent v. 10.4 percent last quarter, which is a pretty strong gain,” Mercury Research analyst Dean McCarron told THG. “With Intel’s high Atom SoC growth included, though, the share gain is much smaller at 0.8 points.”"
Szóval attól függ, hogy csak az EPYC vs. XEON harcot nézzük, vagy belevesszük a sokkal kisebb teljesítményű, de azért nem asztali gépekbe szánt megoldásokat is.AMD pénzügyi jelentése szerint, amit szigorú szabályok szerint hitelesíttetniük kell, X86 szerverek terén például már 2019-ben megvolt a 8% részesedés, és még csak akkor jött a Milan. Ezzel szemben egy piackutató cég állítása szerint 2019 végén csak 4,5%-on álltak. Pont ezen a komoly ellentmondáson elmélkedtek is egyet.
Szóval amit te valószínűleg innen linkeltél, az is igaz lehet, de csak megfelelően kiválasztott feltételrendszer mellett, amit az AMD körvonalazott is. "Mercury Research captures all x86 server class processors in their server unit estimate, regardless of device (server, network or storage), whereas the estimated 1P [single-socket] and 2P [two-socket] TAM [Total Addressable Market] provided by IDC only includes traditional servers."
-
thgergo
tag
Ugyanez a validálás érvényes intelről intelre váltás esetén, pláne 10 éves ciklussal.Ha meg újra kell skálázni, meg tesztelni a rendszert, akkor miért nem AMD-vel? 2x teljesítmény az 2x teljesítmény és 3x perf/watt.
Teljesen más chipset, hálózati kártyák, arkitektura. Pl, egy 10 éves core 2/Nehalem-hez képest egy mostani cascade lake. Intelről intelre váltás is egy nagy szívás, nagyobb mértékben ez szerintem az egyéb komponensektől is függ.
Ami látszik, hogy először a felhőszolgáltatók, és HPC farmok váltanak, ahol az egy unit-ra eső tesztelgetés elenyésző az összes géphez képest. Kissebb cégeknek körülbelül mindegy is amíg HPE, DELL EMC, lenovo és társai nem adják kellő supporttal tömegével az EPYC gépeket.[ Szerkesztve ]
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz Alogonomus #6 üzenetére
Azt nem tudom hogy hoztad ossze, mert Q3-ban lett 6.6%, ami szeptember vege.
2021 Q1 realis 10%-ra, ha marad ez a novekedesi utem.[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz Alogonomus #6 üzenetére
Pár hete hallgattam a youtube-os -moores law is dead- egy podcastját
( ezt ) ahol egy szerveres fickóval beszélgetett, és az volt a lényeg hogy
a 8-10 éves csereciklus, meg a szoftverek validálása, és egy csomó egyéb miatt
iszonyat nehezen váltanak szerver architektúrát ezek a cégek. Ez a bennfentesnek mondott fickó szerint max 35% amiben az amd reménykedhet. Én nagyon örülnék neki ha sikerülne az amd-nek elérnie a 40%-ot mert az mindenkinek jobb lenne, már az intelt kivéve persze.m.
-
Tigerclaw
nagyúr
If wishes were horses, beggars would ride...
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
zsintai1987
tag
Igaza volt a múltkori cikknek: az Intel tényleg marad a szórakoztatóiparban.... Minket szórakoztat... Már kezdem sajnálni, hogy már lehet megvan a fiók, csak nincs meg a lakatkulcs... De ha meglesz majd akkor!
3700x, ASUS 570prime, 2X16GbCorsair 3200 cl16 , ház:CM 500P fehér, Seasonic Focus+ 550W 80+ GOLD, rx 5700xt nitro+
-
_kovi_
aktív tag
Azért szoftveres téren is megfelelő támogatás kell a gyártók részéről az AMD-nek.
Gondolok itt pl a Nested virtualization-re amivel szembesültem hibával pár napja AMD platformon... -
Alogonomus
őstag
A 10% már júliusban megvolt. Lassan már inkább az a kérdés, hogy a cégek mikor szánják rá magukat az idő előtti cserére. Intel csúcsterméke az előző generációs AMD processzorhoz képest is 40-60% teljesítményhátrányban van, a most érkező AMD processzor már minimum dupla teljesítményt hoz.
Ahogy a helyzet kinéz, akár már a Milan is elhozhatja 2024 előtt a 30-40%-ot. Ráadásul a Genoa menetrendszerűen érkezik 2022-ben a Zen4-gyel, miközben a most éppen 2022-re tippelt Granite Rapids simán csúszhat megint. -
cheatergs
senior tag
Ettől függetlenül maradt a Sapphire Rapids az a sokat emlegetett radikálisan új architektúra, mint a Netburst->Core volt?
Mindig minden mindegy
-
Busterftw
nagyúr
Tehat akkor Sapphire Rapids - Emerald Rapids - Granite Rapids?
-
tag
Vagy addig sikerül kinyitniuk azt a beragadt fiókot.
Az mondjuk tök jó lenne ha még 2024-re se lenne versenyképes termékük, mert akkor már biztos elég sok cég ér a 8-10 éves szerver csere ciklus végére, így meglesz az esély hogy a
jelenlegi 5%-ról egy egészséges 30-35%-ra kússzon az amd részesedése ebben a szegmensben is.m.
-
dokanin
aktív tag
Na majd az 5nm. Az jó lesz.
[ Szerkesztve ]