Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
Aprósólyom #26 üzenetére
Ha sima progival akarjak visszanyerni az adatot, akkor szerintem 2x teleirod adattal a winyot, akkor mar nagyon nagy valoszinuseggel nem lehet elolvasni, hogy mi vaolt rajta.
-
dabadab
titán
válasz
Jim Tonic #23 üzenetére
Ize, ez a Guttman-fele allitas egyreszt a maga koraban is eleg gyanus volt (egyreszt amit felhozott, az alapjan az elso feluliras utan volt valamennyi esely az eredeti bit visszaallitasara, ill nekem nem tiszta, hogy mennyire lenne ez az eljaras praktikus, ha nem egyetlen bitet, hanem szazmilliardot kellene visszaallitani), masreszt meg az azota eltelt 12 evben azert megnott egy csoppet az adatsuruseg, ami meg biztos nem segiti az effele eljarast.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Jim Tonic #23 üzenetére
Mindent nem ismerek. Ebbe a témába sem mentem bele. Egyébként volt régebben mágneses térre polaritását váltó festék is. (Ez lehetett?) De ezek az eljárások a gyakorlatban használhatatlanok. Főleg, ha az adattároló méretét nézzük. Vagyis "emberi" megoldásokkal (nem elméletivel - még ha működik is a gyakorlatban) az egyszer felülírt felület már nem menthető.
Azt hiszem ebben teljesen egyetértünk.
-
Nem consumer szinten. Ez elektronmikroszkópos eljárás. Peter Guttman nevéhez fűződik, aki később egy társával kidolgozta, a Guttman metódust, miszerint 35x írják felül a felületet, hogy tényleg ne lehessen visszaszedni az adatokat. De nyílván erről Te sokkal többet tudsz nálam.
Mondjuk az eredeti témánál (merevlemez eladása) ez szükségtelen.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Aprósólyom #20 üzenetére
Ha ötször felülírod, akkor is képesek kinyerni az adatot.
-
Aprósólyom
addikt
Adatvisszanyerés ellen jó az, ha az arra alkalmas progival felülírom a winyót csupa nullaval, vagy egyéb szeméttel? Vagy az nem elég, és azt is vissza tudják keresni? Ez csak azért érdekel, ha a használt winyómat adom el, akkor egyértelmű, hogy format és partícionálás nem elég, mert az könnyen visszanyerhető.
-
Ribi
nagyúr
Volt mar olyan keres hogy fulest kaptak hogy jonnek ellenorizni hozzajuk a progikat 2 nap mulva es azonnal kell vinyo titkositas.
Joval olcsobban megusztak mintha minden progit legalizalnak.
De ezzel nem akarok tippeket adni
A Kürtnek azert van nehez dolga titkositott winyo eseten, mert mondhatni osszefuggestelen az adathalmaz.
A kulcs meg nincs rajta a winyon, kulonben egy vicc lenne a titkositas... -
dabadab
titán
válasz
Jim Tonic #16 üzenetére
Nem magaval az AES-sel lehet a hiba, hanem pl. - hasrautok - a veletlenszam-generatorral. A titkositas mindig is bonyolult dolog, az, hogy maga az algoritmus jo, meg nem garancia semmire. Raadasul ha backdoor van (pl. vmi dokumentalatlan parancs hatasara kidobja, hogy mi a jelszo), az ellen meg plane nem ved az amugy kivalo algoritmus.
-
Huma
addikt
MO-n mindenkinek "titkos"=illegális adatai vannak. Szóval van létjogosultsága egy ilyen vinyónak. Vagy pedig TrueCrypt és trsai. A bsa azzal sem boldogul így ezek is megfelelnek a célnak.
Tényleg. Ha én egy progival kódolom a vinyót elméletileg azt sem lehet feltörni, nem?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Jim Tonic #10 üzenetére
"Amúgy konkrétan ugyanúgy lementhetők az adatok, mint egy titkosítás nélküli lemezről. A kódfeltörés nem a Kürti dolga, csak az adatok megszerzése."
A teljes felület titkosított. Az OS adminisztrációja is. Vagyis azt sem lehet tudi, hány partíció van a drive-on, nem, hogy milyen állományok. A kulcs birtokában lehet a titkosítás nélküli (valódi) felülethez jutni, utána meg már nincs mit visszafejteni. Egyszerűen le kell másolni az adatokat, és használni. (Persze, ha nincs egyéb sérülése is a drive-nak.)
A gond csak az, hogy ezek a drive-ok általában egyedi belső kulcsot használnak. Vagyis panelcsere esetén már nem nyithatóak meg az adatok még a kulcs birtokában sem.
Ilyen drive-ot az használjon akinek valóban titkos adatai vannak. Átlag felhasználónak értelmetlen.
A gond akkor kezdődik, ha valamilyen HW hiba miatt (sérült adatok a buszon) "bekattan" a drive. Hiszen az nem volt direkt, így a kulcs is ismeretlen. Az ilyen drive-ok esetén én a jumper szintű engedélyezést a titkosításhoz elengedhetetlennek tartanám. Véletlen NE lehessen.
-
dabadab
titán
válasz
Jim Tonic #10 üzenetére
"Próbálj meg egy AES kódolást feltörni."
Ez azert eleg gyenge valasz, lassuk be
Az effele titkositas pont azert nem er sokat, mert nem lehet tudni, hogy mukodik. Lehet, hogy tenyleg van benne backdoor, vagy akar az is elofordulhat, hogy az implementaciot rontottak el vmi aprosaggal.
Huma: nyilvan a user, kulonben nem lenne sok ertelme
[ Szerkesztve ]
-
Huma
addikt
És én, és én? Én is hülyeséget kérdeztem a kóddal kapcsolatban?
Még senki sem válaszolt. -
Frappáns válasz, elrejti a titkosítással kapcsolatos tudatlanságod.
1. Titkosított adatoknál nem az a marginális kérdés, mit csinál vele a Kürti. Amúgy konkrétan ugyanúgy lementhetők az adatok, mint egy titkosítás nélküli lemezről. A kódfeltörés nem a Kürti dolga, csak az adatok megszerzése.
2. Miért kérdés itt a lopás? Ha már lopják, jobb, ha nincs tikosítva??? Pont a lopás miatt kell a titkosítás. A format c: semmit nem segít, de az erdeti tulajdonosnak amúgy is csak az fontos, hogy ne férjenek hozzá az adatokhoz.
3. Próbálj meg egy AES kódolást feltörni.Szóval csupa hülye kérdést hoztál fel, aminek gyakorlatilag semmi köze a titkosítás kérdéséhez. De legalább a ragozásban neked van igazad.
[ Szerkesztve ]
-
Thulcandra
senior tag
bla bla bla!
nekem kellene ilyen aes titkosítású winyó, esetleg valaki infóval tudna szolgálni, hogy desktop van-e ilyen, és ha igen mennyibe fáj?
-
kvp777
tag
"Ilyen bonyolult kódolásoknál már az a legegyszerűbb ha nem csak a laptopot lopják el hanem a tulajdonosát is"
Mindig is ez volt az egyszerubb valtozat. Meg a jelenlegi rendszereken alkalmazott 32 bites kulcsnal is, amit a legtobb bios nem is tamogat. (pedig a hardver tudna)
-
Jancsi
aktív tag
1. Attól függ hol van a kulcs, ha megtalálják és nem sérült akkor szerintem menthető minden.
2. Magába nem sok értelme van a titkosításnak, gondolom valami jelszó még kellhet hozzá vagy ujjlenyomat, x rossz próbálkozás után gondolom megsemmisíti a kulcsot.
3. Milyen módszerek? Nem tudom mennyit érhet maximálisan 300gb adat, de lehet nem annyit hogy megérje végigpróbálni rajta a 2^256-on db lehetséges kulcsot.Egy kis iromány az AES kódolásról
Ilyen bonyolult kódolásoknál már az a legegyszerűbb ha nem csak a laptopot lopják el hanem a tulajdonosát is -
rgranc
aktív tag
1. HW hibánál szerintem itt különösen nehéz / lehetetlen a visszaállítás. Céges notebookomon Pointsec titkosítás van a teljes vinyón, ott egyszer HDD hibánál minden adat elveszett. Rendszeres backup kötelező.
2. Format c: ennél már nem számít asszem, ha a vinyó maga kezeli a titkosítást. Kuka...Ami engem viszont érdekel, hogy milyen felhasználói felülete van a dolognak. A Pointsec nálam a BIOS szekvencia után jelentkezik, a jelszóval továbblépve indul el a Windows boot, gondolom itt is ugyanez van, csak a megvalósítás nüanszai érdekelnének.
/r.
-
Huma
addikt
És a jelszót ki adja meg? Saját vagy a fuji által kreált?
-
spirit007
senior tag
Ez mind szép és jó , de :
1. Egy esetleges HW hibánál mit csinál vele pl. Kürti ?
2. Ellopják ? Akkor vagy format c: , vagy ha lock-olt akkor kuka ...
3. Akit valóban az adatok érdekelnek , annak megvannak a módszerei
Új hozzászólás Aktív témák
ph A japán gyártó jövő hónaptól árulja a hardveres AES-titkosítással dolgozó HDD-it.