Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • ashita

  újonc

  Már bocsánat, de szerintem felesleges aggódni azon, hogy az Oracle felvásárolt néhány céget. Bevett szokás Szilikonországban, hogy a nagy büdzsével rendelkező cégek ha híján vannak innovációnak, esetleg problémák adódnak eddigi termékeik fogyásával, akkor kilóra megvesznek innovatív kis cégeket, amelyek technológiáját a nagy, egységes brand alatt publikáják.

  Ez a folyamat (a terjesztő és a termelő szétválasztása) szinte minden más iparágban végbement már, tekints például a zeneiparra, ahol a renegát művész fikázza a kiadóját, aki belőle él, és ''alig ad neki''. A kiadó (Sony BMG vagy Microsoft, egyre megy) az utolsó cent profitot is kipréseli a neki (önként) eladott (!) termékből.

  A kiadó nem tud zenét (programot) csinálni, csak hype-ot, ő pénzt tud fektetni a vállalkozásba, remélve, h. visszajön. És közben cseszteti a művész urakat, h. ugyan, tartsák már be a szerződést, és produkálják a lemezenkénti legalább egy slágert.

  Kérdésem: ez mellett a diktatórikus, kegyetlen rendszer mellett haldoklik-e a zene? Nem, mivel a nem vályúból étkezők letöltik a számokat, a renegát művész hölgyek/urak/bandák pedig pofátlanul saját maguk adják oda a pre-release albumukat a releaser és currier groupoknak, mert a zene mégiscsak mindenkié...

  És ott van az underground, akik nagy ívben lesz**ják, hogy mi zajlik a messze a fejük felett, mert mindig is szájhagyomány útján terjedtek.

  Szóval honnan veszed, hogy aki szeret programozni, és eddig is azért publikálta a kódját, mert ez a legolcsóbb és leghatékonyabb karbantartási módszer, az valaha is úgy dönt, hogy ''én valójában okosabb vagyok a világnál, és amúgy is olyan csúnya kódom...'', újraírja a mások által írt kódot (hogy ismét övé lehessen a copyright, GPL ugye), majd az egészet jól eldugja.

  byz
  ashita

  hmmm.... átolvasva azt hiszem kicsit hosszú lett az okfejtésem, rövidebben: GPL-es kódot nem lehet olcsón zárttá tenni...

 • ALI_G

  veterán

  Minden jó, ha a vége jó. Hulljon a férgese (oracle), úgy kell neki!

 • HA2

  újonc

  válasz ashita #1 üzenetére

  Hello, Ashita!
  Örülnénk neki, ha felbukkannál az illegalitásból!
  (és ha megszerelnél valamit tavalyról...)
  Köszi, üdv,
  HA

Hozzászólok Aktív témák